Widok
zakrzepica w ciąży
czy u którejś z was wykryto? U mnie wykryto w 12 tygodniu ciąży, zakrzepicę żył głębokich prawej nogi, (w szpitalu byłam 2/3żył zapchanych w nodze), teraz biorę zastrzyki z heparyny, ale mam pewne wątpliwości. Jak wyglądał poród, boje się krwotoku :( za dużo czytałam i się chyba nastawiłam negatywnie.
Mam brać zastrzyki na razie przez 3 miesiące, a co potem to mają lekarze zdecydować.
Mam brać zastrzyki na razie przez 3 miesiące, a co potem to mają lekarze zdecydować.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Micasia, pisałam już o tym w "naszym" watku ale przekopiuję bo może komuś sie przydadzą informacje.
*Moja siostra w ciąży nabawiła się zakrzepicy żylnej uda. Zgłosiła się na SOR jakoś w 7 mc, bo bardzo bolała ją noga- ledwo chodziła, natychmiast położyli ją do szpitala z kategorycznym zakazem poruszania się. I tak leżała aż do rozwiązania. Niestety przez tą chorobę musiała mieć cc. Potem po porodzie jeszcze długi czas brała zastrzyki, a teraz w sumie musi chodzić na kontrole tak raz na pół roku i robić usg żył.*
*Moja siostra w ciąży nabawiła się zakrzepicy żylnej uda. Zgłosiła się na SOR jakoś w 7 mc, bo bardzo bolała ją noga- ledwo chodziła, natychmiast położyli ją do szpitala z kategorycznym zakazem poruszania się. I tak leżała aż do rozwiązania. Niestety przez tą chorobę musiała mieć cc. Potem po porodzie jeszcze długi czas brała zastrzyki, a teraz w sumie musi chodzić na kontrole tak raz na pół roku i robić usg żył.*
Asia, nie wiedziałam ze to jest zakrzepica, we wtorek obudziłam się z bólem nogi takim jakby w nocy mnie skurcz złapał i nie został dobrze rozmasowany, środa, czwartek, piątek próbowałam to rozmasować, pomagało mi to, w sobotę rano noga mi spuchła i pojechałam do szpitala na SOR i prosiłam o jakiś zastrzyk rozkurczający mięśnie, bo nadal byłam przekonana że to po skurczu, wysłali mnie na USG no i się okazało że miałam 2/3 niedrożnych żył w prawej nodze, w życiu mi przez myśl nie przyszło że to coś z żyłami.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
ja nie mialam zakrzepicy ale mam taka mutacje ktora powoduje wyzsza krzepliwosc krwi. bralam heparyne niskoczasteczkowa cala ciaze, codzinie zastrzyk w brzuch. nie bylo to przeszkoda w porodzie naturalnym, odstawia sie zastrzyki zaraz przed(kolo 2 din przed terminem, urodzilam 3 po) bo one dzialaja tylko przez pewien czas. jedyne co sie zastanawiano czy moge miec znieczulenie zewnatrz oponowe bo bali wie krwawienia do kregoslupa po nakluciu igla ale po 24h od ostatniego zastrzyku juz mozna, malam je i nic mio nie bylo. Kobiety w ciazy maja wyzsza krzepliwosc krwi i stad wieksze sklonnosci do zakrzepicy aczkolwiek zapytaj sie lekarza czy by ci nie zrobil badania na Czynnik V (piaty) mutacje, inna nazwa mutacja Leidena. to jest to co ja mam. to jest mutacja punktowa ktora sie sprawdza na poziomie DNA (badanie genetyczne) albo patrzy sie na jakies bialko, zapomnialam jak sie nazywa we krwi. jezeli to masz to mozesz musiec byc na heparynie cala ciaze. nie chce cie straszyc, raczej po prostu przytrafila ci sie zakrzepica ale mysle ze warto sprawdzic albo przynajmniej zapytac sie lekarza co o n o tym sadzi