Widok

zapalenie jamy ustnej :(

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jak długo trwa? bo u nas od czwartku i końca nie widać :( mała nie je płacze że boli :( smarujemy fioletem na siłę rzecz jasna :( no i tantu verde ale słabo widać efekty :(:( miał ktoś do czynienia z tym swiństwem? ponoć to wirus z powietrza..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
A u lekarza byłaś ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
tak i to u dwóch...kazali dalej to stosować...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kup dżem z czerwonej porzeczki ze słodzikiem. To mi zapisali w Szwecji dla dziecka z pleśniawkami. Pomogło bardzo szybko.
image
moze podawaj do picia rumianek,
kefiry i inne takie tez podobno dobrze wplywaja na przywrocenia zdrowia w jamie ustnej,
olej kokosowy, oregano , sa grzybobujcze i lagodzace dla sluzowki,

moze dawaj jej same zimne do jedzenia, jakies chlodniki i inne takie, bo sie nie dziwie ze jak ja boli to nie ma ochoty jesc,

ja moze bym i sprobowala pedzelkowac amolem/aromatolem bo to tez ziola i na wszystkie afty i takie tam w buzi rewelacyjnie pomaga, ale nie wiem jaki stan dokladnie w buzi, bo na pojedyncze to nie ok, ale jak ma tak mocno..no i nie wiem jak po fiolecie.
racja duze ilosci witaminy C
amolem w buzi nie rób bo on na alkoholu i będzie strasznie dzieciaka szczypalo i bolało ... filolet (gencjana) jest na wodzie napewno więc to nic nie szczypie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jestem na bieżaco, bo sama przeszłam to dwa tygodnie temu, tak mocno, że przez 10 dni porawie nic nie jadłam

pomaga Dentosept, mocno znieczula, ale jest na alkoholu i chwilę może piec, bez recepty jest też Aphtin, słodki i nie piecze, ale Dentosept skuteczniejszy miejscowo, mi też pomagało trochę płukanie buzi płynem typu Colgate, czy Elmex, bo Dentoseptu nie mogłam później używać, bo z bólu łzy mi eciały
jeżeli stan jest silny, to trzeba do lekarza po Nystatyne, to jest antybiotyk, więc tylko na receptę, nie pomoże od razu, ale przyspiesza gojenie i nie powstają nowe
no i trzeba pić jogurty
gencjaną też smarowałam, mi nie pomagało
jezeli Twoje dziecko bedzie potrafilo plukac buzke to kup kore dębu.
Moja miała już kilka razy zapalenia jamy ustanej i niestety najlepiej działa nystatyna. Mamy też flumycort na pleśniawki.

Raz młoda miała takie zapalenie że prawie zębów jej nie było widać...masakra.
imageimage
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Współczuje też wiem co to za świństwo. Mój synek męczył się przez dwa tygodnie i nic nie pomagało. Również szukałam pomocy tak jak Ty w internecie i na jednym z forum znalazłam że lekarze (nie każdy ) przepisuje lek robiony w aptece(taki za ok.5zł)
Podałam skład mojemu lekarzowi i przepisał małemu, po trzech dniach wielka poprawa i ulga.
Jeśli chcesz podaje skład tego "cuda":
nystatyni 1.000.000j, nedycyni 0,5; hydrocortisoni 0,5; anaestesini 0,5; gliceroli ad 50,0.

a tutaj masz więcej różnych wypowiedzi :
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3488873&start=30

Życzę wytrwałości z choróbskiem i zdrówka :)
My również niestety mamy doświadczenia z zapaleniem jamy ustnej, u nas niestety towarzyszyła temu wysoka gorączka - 39,5. Żeby było lepiej, to pierwszy lekarz u którego byliśmy zdiagnozował anginę i dał antybiotyk... Dopiero drugi lekarz, u którego wylądowaliśmy jak Młody odmówił całkowicie jedzenia i picia zdiagnozował pleśniawki i przepisał nam Fluconazol - raz dziennie 3 ml (roczne dziecko), do tego gencjana i już po 1 dniu była znaczna poprawa. Niestety, jeszcze przez kilka dni Młody miał awersję do jedzenia, bo kojarzyło mu się z bólem, na szczęście powoli to też mu mija... Powodzenia.
niestety akurat przechodzę przez to samo z córeczką, ma 4 lata. W niedzielę temperatura 39st. Pediatra przepisała nystatynę i tantum verde. Od niedzieli na razie nia ma znaczenej poprawy. Córka płacze i nic nie je. dziś troszkę zaczęła pić. Dramat. Jeszcze mam pytanie co do tej nystatyny. Lekarka kazała pędzlować wacikiem ale mam takie odczucie, że większość tego płytu zostaje w gaziku a nie w buzi. Mała strasznie przy tym płacze. Dziś ją wzięłam na leżącą (i tak i tak płacze przy tym) i wlałam jej tą strzykawką płyn do buzi, trzymała tak dłuższą chwilkę i dopiero połknęła. czy tak jest lepiej?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
boże ona nie ma tego połykać to ma działac mniejscowo na te ranki,dlatego przeciera sie je wacikiem
Ostatnio jakas plaga tego zapalenia, to jakieś świństwo wirusowe, najpierw ząłapał mój synek a potem dzieci sąsiadów...koszmar ...
ból straszny , nie chcą jesli a ni co gorsza nawet pic. ja dawałam młodemu pić ze strzykawki, miksowałam tez zupę i tez dawałam strzykawka i serki typu danon tez strzykawką, w innej formie niczego nie chciał wziąć do buzi, jak próbował to zaraz był straszny płacz...

a smarowaliśmy wszystkim co się tylko da... aphtin, gencjana, nystatyna,(wymieszałam w kieliszku 3 składniki) średnio co godzinę, dwie smarowaliśmy buzie...poza tym tantum verde i chyba dentosept czy coś w tym stylu , próbowałam też smarować czerwonym wytrawnym winem .czytałam ze dziala,
wyczytałam tez ,że balsam szostakowskiego może pomóc ,i pasta dentystyczna solkoseryl , ale niestety nie dostaam tego w aptece...

ważne żeby nie przerywac po ustąpieniu objawów smarowania jeszcze przez kilka dni, my się daliśmy nabrac, i wydawało sie ,że zeszło a nastepnego dnia był nawrót choroby ...

teraz smarujemy mimo ustąpienia objawów i zamierzam smarować do końca tygodnia..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
kolorowanka, nystatyna jest do pędzlowania jamy ustnej ! nie do picia!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Trzeba podać lek przeciwzapalny Heviraks czy jakoś tak on jest na receptę.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (109 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

do góry