Widok

zapalenie jamy ustnej :(

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
jak długo trwa? bo u nas od czwartku i końca nie widać :( mała nie je płacze że boli :( smarujemy fioletem na siłę rzecz jasna :( no i tantu verde ale słabo widać efekty :(:( miał ktoś do czynienia z tym swiństwem? ponoć to wirus z powietrza..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
A u lekarza byłaś ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
tak i to u dwóch...kazali dalej to stosować...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kup dżem z czerwonej porzeczki ze słodzikiem. To mi zapisali w Szwecji dla dziecka z pleśniawkami. Pomogło bardzo szybko.
image
moze podawaj do picia rumianek,
kefiry i inne takie tez podobno dobrze wplywaja na przywrocenia zdrowia w jamie ustnej,
olej kokosowy, oregano , sa grzybobujcze i lagodzace dla sluzowki,

moze dawaj jej same zimne do jedzenia, jakies chlodniki i inne takie, bo sie nie dziwie ze jak ja boli to nie ma ochoty jesc,

ja moze bym i sprobowala pedzelkowac amolem/aromatolem bo to tez ziola i na wszystkie afty i takie tam w buzi rewelacyjnie pomaga, ale nie wiem jaki stan dokladnie w buzi, bo na pojedyncze to nie ok, ale jak ma tak mocno..no i nie wiem jak po fiolecie.
racja duze ilosci witaminy C
amolem w buzi nie rób bo on na alkoholu i będzie strasznie dzieciaka szczypalo i bolało ... filolet (gencjana) jest na wodzie napewno więc to nic nie szczypie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jestem na bieżaco, bo sama przeszłam to dwa tygodnie temu, tak mocno, że przez 10 dni porawie nic nie jadłam

pomaga Dentosept, mocno znieczula, ale jest na alkoholu i chwilę może piec, bez recepty jest też Aphtin, słodki i nie piecze, ale Dentosept skuteczniejszy miejscowo, mi też pomagało trochę płukanie buzi płynem typu Colgate, czy Elmex, bo Dentoseptu nie mogłam później używać, bo z bólu łzy mi eciały
jeżeli stan jest silny, to trzeba do lekarza po Nystatyne, to jest antybiotyk, więc tylko na receptę, nie pomoże od razu, ale przyspiesza gojenie i nie powstają nowe
no i trzeba pić jogurty
gencjaną też smarowałam, mi nie pomagało
jezeli Twoje dziecko bedzie potrafilo plukac buzke to kup kore dębu.
Moja miała już kilka razy zapalenia jamy ustanej i niestety najlepiej działa nystatyna. Mamy też flumycort na pleśniawki.

Raz młoda miała takie zapalenie że prawie zębów jej nie było widać...masakra.
imageimage
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Współczuje też wiem co to za świństwo. Mój synek męczył się przez dwa tygodnie i nic nie pomagało. Również szukałam pomocy tak jak Ty w internecie i na jednym z forum znalazłam że lekarze (nie każdy ) przepisuje lek robiony w aptece(taki za ok.5zł)
Podałam skład mojemu lekarzowi i przepisał małemu, po trzech dniach wielka poprawa i ulga.
Jeśli chcesz podaje skład tego "cuda":
nystatyni 1.000.000j, nedycyni 0,5; hydrocortisoni 0,5; anaestesini 0,5; gliceroli ad 50,0.

a tutaj masz więcej różnych wypowiedzi :
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3488873&start=30

Życzę wytrwałości z choróbskiem i zdrówka :)
My również niestety mamy doświadczenia z zapaleniem jamy ustnej, u nas niestety towarzyszyła temu wysoka gorączka - 39,5. Żeby było lepiej, to pierwszy lekarz u którego byliśmy zdiagnozował anginę i dał antybiotyk... Dopiero drugi lekarz, u którego wylądowaliśmy jak Młody odmówił całkowicie jedzenia i picia zdiagnozował pleśniawki i przepisał nam Fluconazol - raz dziennie 3 ml (roczne dziecko), do tego gencjana i już po 1 dniu była znaczna poprawa. Niestety, jeszcze przez kilka dni Młody miał awersję do jedzenia, bo kojarzyło mu się z bólem, na szczęście powoli to też mu mija... Powodzenia.
niestety akurat przechodzę przez to samo z córeczką, ma 4 lata. W niedzielę temperatura 39st. Pediatra przepisała nystatynę i tantum verde. Od niedzieli na razie nia ma znaczenej poprawy. Córka płacze i nic nie je. dziś troszkę zaczęła pić. Dramat. Jeszcze mam pytanie co do tej nystatyny. Lekarka kazała pędzlować wacikiem ale mam takie odczucie, że większość tego płytu zostaje w gaziku a nie w buzi. Mała strasznie przy tym płacze. Dziś ją wzięłam na leżącą (i tak i tak płacze przy tym) i wlałam jej tą strzykawką płyn do buzi, trzymała tak dłuższą chwilkę i dopiero połknęła. czy tak jest lepiej?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
boże ona nie ma tego połykać to ma działac mniejscowo na te ranki,dlatego przeciera sie je wacikiem
Ostatnio jakas plaga tego zapalenia, to jakieś świństwo wirusowe, najpierw ząłapał mój synek a potem dzieci sąsiadów...koszmar ...
ból straszny , nie chcą jesli a ni co gorsza nawet pic. ja dawałam młodemu pić ze strzykawki, miksowałam tez zupę i tez dawałam strzykawka i serki typu danon tez strzykawką, w innej formie niczego nie chciał wziąć do buzi, jak próbował to zaraz był straszny płacz...

a smarowaliśmy wszystkim co się tylko da... aphtin, gencjana, nystatyna,(wymieszałam w kieliszku 3 składniki) średnio co godzinę, dwie smarowaliśmy buzie...poza tym tantum verde i chyba dentosept czy coś w tym stylu , próbowałam też smarować czerwonym wytrawnym winem .czytałam ze dziala,
wyczytałam tez ,że balsam szostakowskiego może pomóc ,i pasta dentystyczna solkoseryl , ale niestety nie dostaam tego w aptece...

ważne żeby nie przerywac po ustąpieniu objawów smarowania jeszcze przez kilka dni, my się daliśmy nabrac, i wydawało sie ,że zeszło a nastepnego dnia był nawrót choroby ...

teraz smarujemy mimo ustąpienia objawów i zamierzam smarować do końca tygodnia..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
kolorowanka, nystatyna jest do pędzlowania jamy ustnej ! nie do picia!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Trzeba podać lek przeciwzapalny Heviraks czy jakoś tak on jest na receptę.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Energylandia (10 odpowiedzi)

Witam. Chciałabym się wybrać z dziećmi do Energylandii,a ponieważ to dość daleko od...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

do góry