Widok

zapalenie palca ? proszę o rady

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
może coś mi doradzicie, chodzi o to że duży palec u stopy u 4m-cznego dzieciaczka jest napuchnięty i czerwony, nie wiem czy to od obcinania paznokci, może coś źle zrobiłam ale jest zapalanie i nie pomaga ani smarowanie spirytusem ani odsuwanie skórki
do lekarza idziemy dopiero 30.08 i może wy mi doradzicie co może pomóc
będę wdzięczna za podpowiedzi :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja na Twoim miejscu nie czekałabym do 30...z tego może wykluć się coś gorszego :(
Jedź do lekarza od razu najlepiej do szpitala na izbę, nie mają prawa Cię odesłać, muszą małego przyjąć.
U nas (ale w pępku) skończyło się to antybiotykiem.
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
dokładnie pewnie ma zastrzał od paznokcia u dorosłego to sie wkłada do gorącej wody z szarym mydłem i to jakoś pomaga wyciąga - taki stary sposób ale maluszkowi nie pomoże i do wrzątku nie wsadzisz takze najlepiej jak najszybciej do lekarza na izbe przyjec !!!! takie rzeczy u małyh dzieci zaniedbane mogą być dosć groźne
miało byc małych oczywiscie :) heh
idź do chirurga dziecięcego, tylko musisz mieć skierowanie
moja też miała takie ropniaczki na paluszku i się okazało że to wirusowe
(chirurg nie-dziecięcy stwierdził że to zastrzał i chciał jej zdjąc paznokieć:(
Mojej córeczce wrastał tak paznokiec- paluch był zaczerwieniony i z ropą. Chodziłam do pediatry i chirurga. Niestety nie wiedzieli co z tym robic. Chirurg chciał zdejmowac paznokiec pod narkozą!!!
Spokojnie. Zrób maleństwu opatrunek z rywanolu. To złagodzi stan zapalny i zciągnie ropę. Nałóż jakąś skarpetkę, bo rywanol niestety brudzi. Zmieniaj opartunek ze 4 razy na dobę. Za 2-3 dni będzie poprawa.
Pójdź do lekarza, ale nie zgadzaj się na zdejmowanie paznokcia.

Czym prędzej na izbę przyjęć! To może być poważna sprawa i takie malutkie dziecko, na co czekasz do 30.08. !!!
I co z paluszkiem dzisiaj?

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzisiaj znacznie lepiej
dziękuję za radę
kupiłam rywanol w maści i posmarowałam i zawinęłam i już jest lepiej, praktycznie zaczerwienia już nie ma
dziękuję i pozdrawiam :-)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry