Widok
zaparcia u dziecka - jak szybko pomóc
Od około 10 dni mamy problem z kupką:(przypuszczam ze powodem moze byc zaburzona flora po antybiotyku, ale nie umiem pomóc mojemu dziecku a cierpi:(
na poczatku zastosowałam czopekm glicerynowy udało sie po kilku godz...po 2 dniach wróciły bóle brzuszka podalismy znowu czopek ktory wywołał tylko histerie...efekt kupki skromny prawie wcale..., z soboty na ndz trafiliśmy do szpitala -niestety lewatywa, dzis juz wtorek i nie ma kupki:(
dajemy Wiktorii naturalne jogurty, aktimelki, lacto baby i syrop na regulacje pracy jelit , ale nie widzę poprawy :(no moze mniej boli brzuszek...
jesli do jutra nic sie nie wykluje oczywiscie kierunek pediatra...
Prosze o sprawdzone i dobre sposoby jak naturalnie mogę pomóc dziecku
na poczatku zastosowałam czopekm glicerynowy udało sie po kilku godz...po 2 dniach wróciły bóle brzuszka podalismy znowu czopek ktory wywołał tylko histerie...efekt kupki skromny prawie wcale..., z soboty na ndz trafiliśmy do szpitala -niestety lewatywa, dzis juz wtorek i nie ma kupki:(
dajemy Wiktorii naturalne jogurty, aktimelki, lacto baby i syrop na regulacje pracy jelit , ale nie widzę poprawy :(no moze mniej boli brzuszek...
jesli do jutra nic sie nie wykluje oczywiscie kierunek pediatra...
Prosze o sprawdzone i dobre sposoby jak naturalnie mogę pomóc dziecku
no tak zapomnialam dodac rok i 9m-cy;
niestety Wiktoria to niejadek...musze nad nia skakac zeby cokolwiek zjadla a owoce czy warzywa to problem, jedynie dodane do kaszki
niestety Wiktoria to niejadek...musze nad nia skakac zeby cokolwiek zjadla a owoce czy warzywa to problem, jedynie dodane do kaszki
tu znalazłam jakąś stronę:
http://www.zaparcie.pl/
http://www.zaparcie.pl/
wyczytałam gdzies o jabłkach to chociaz w postaci sczu dajemy ale na razie poprawy nie ma...
dzieki za tego linka:) i pozostałe rady oczywiscie takze:)
jeszcze coś takiego znalazłam:
"Terapia zaparć wymaga odpowiedniej podaży płynów. Niemowlętom i dzieciom powyżej 10 kg należy podawać 1000 ml płynów + 50 ml na każdy kilogram powyżej 10kg, a dla dzieci powyżej 20kg, podaż płynów powinna wynosić, 1500 ml + 20 ml na każdy kilogram powyżej 20kg. Wskazane są produkty zbożowe jak: kasze gruboziarniste, ryż naturalny, płatki owsiane, pieczywo razowe, z pełnego przemiału, typu graham i chrupkie pełnoziarniste; wszelkie owoce i warzywa, zarówno świeże i suszone oraz nasiona, m. in. siemię lniane. Polecane są przetwory mleczne: jogurty, kefiry, maślanka, mleko zsiadłe oraz produkty probiotyczne."
tutaj:
http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/jadlospis-doskonaly/841-zaparcia-u-niemowlat-i-malych-dzieci.html
"Terapia zaparć wymaga odpowiedniej podaży płynów. Niemowlętom i dzieciom powyżej 10 kg należy podawać 1000 ml płynów + 50 ml na każdy kilogram powyżej 10kg, a dla dzieci powyżej 20kg, podaż płynów powinna wynosić, 1500 ml + 20 ml na każdy kilogram powyżej 20kg. Wskazane są produkty zbożowe jak: kasze gruboziarniste, ryż naturalny, płatki owsiane, pieczywo razowe, z pełnego przemiału, typu graham i chrupkie pełnoziarniste; wszelkie owoce i warzywa, zarówno świeże i suszone oraz nasiona, m. in. siemię lniane. Polecane są przetwory mleczne: jogurty, kefiry, maślanka, mleko zsiadłe oraz produkty probiotyczne."
tutaj:
http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/jadlospis-doskonaly/841-zaparcia-u-niemowlat-i-malych-dzieci.html
Witam
dopiero po 3m-cach znaleziono prawdopodobną przyczynę zaparć...
wierze na tym sie zakończy...
przebadaliśmy Wiki z każdej strony...a wystarczyło zbadać poziom wapnia
Wiki ma hiperkalcemie (za wysoki poziom wapnia)co jest przyczyną zaparć i braku apetytu;
teraz mamy dietę i mam nadzieje ze za 2 -3 m-c będzie już ok:)
Pozdrawiam
dopiero po 3m-cach znaleziono prawdopodobną przyczynę zaparć...
wierze na tym sie zakończy...
przebadaliśmy Wiki z każdej strony...a wystarczyło zbadać poziom wapnia
Wiki ma hiperkalcemie (za wysoki poziom wapnia)co jest przyczyną zaparć i braku apetytu;
teraz mamy dietę i mam nadzieje ze za 2 -3 m-c będzie już ok:)
Pozdrawiam
forlax jest skuteczny ale u nas jest po nim taki problem, że jak mała nie robi kupki np. kilka dni to potem zanim się wypróżni przez kilka dni po kilkanaście razy dziennie tak jakby tylko brudzi majteczki ale nic konkretnego nie wychodzi. bardzo ją to stresuje bo nie może wtedy normalnie funkcjonować
Tak, polecam forla x. Córka brała, jak to z lekami systematycznie trzeba podawać. 1saszetke dzienie na 2razy. Przede wszystkim owoce I warzywa, tak powie lekarz.Do tego można laktuloze w odpowiedniej dawce. PomozE. Wytrwałości. MozNa w aptece kupic tali płyn glicerynowy z aplikatorem i kupa jest po kilku minutach.
Ryż powoduje zaparcia, dzieciom które mają problem z oddawaniem stolca nie powinno się go podawać.
Starym sposobem naszych babć jest podanie dziecku obranego że skóry ( jeśli dziecko jest kniejsze też tartego) ogórka kiszonego. Oczywiście nie wolno go dawać bardzo małym dzieciom, ale tym od roku w górę można podać.
Starym sposobem naszych babć jest podanie dziecku obranego że skóry ( jeśli dziecko jest kniejsze też tartego) ogórka kiszonego. Oczywiście nie wolno go dawać bardzo małym dzieciom, ale tym od roku w górę można podać.
Zaparcie u dziecka to coś okropnego. Kiedyś to już na prawdę nie wiedziała co robić. Suplementy czy syropki nie działały. Pediatra poleciła nam wtedy czopki evaqu bambini i dopiero one okazały się skuteczne. Już kilka minut po aplikacji zaczynają działać. Nie uzależniają a pomagają regulować wypróżnianie u dziecka
bardzo dobrze z zaparciami radza sobie czopki musujące evaqu bambini. Są dużo lepsze niż czopki glicerynowe. Działają miejscowo rozpuszczając kupę i po kilkunastu minutach trzeba korzystac z nocnika. Szybko, ale nie gwałtownie. Moja córka pozwalała je sobie aplikować - nie było z tym, żadnego problemu.