Widok

zapchany nosek

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mój 2 tygodniowy synek czasem ciężko oddycha, tak jakby miał zapchany nosek, czym moge go wyczyścić?
słyszałam że można solą fizjoligiczną, mam w ampułkach czy jak to się tam zwie, do przemywania oczek, mam tym jakoś przeczyścić? wpuścić do noska kikla kropli czy jak? w szpitalu czyścili patyczkiem do uszu, ja się boje że zamiast pomóc to mu przez to zapcham bardziej. Więc co moge zrobić żeby lepiej mu się oddychało?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nasza położna ze SR kazała nam zaopatrzyć się we Fridę :) http://skandprojekt.pl/frida_2_nosefrida_-_info.html
myślałam że tą fride używa się tylko jak dziecko ma katar i leci z noska, a nie jak nic nie leci tylko jak się mu troche ciężko oddycha czasem :P
z instrukcji na wyżej podanej stronie :)

"Ułóż dziecko w pozycji leżącej. Jeśli wydzielina jest gęsta, wkropl do nosa niewielką ilość soli fizjologicznej dostępnej w aptece. Przyłóż końcówkę przyrządu do otworu nosowego dziecka, a następnie wciągnij powietrze przez ustnik. W razie konieczności - powtórz czynność."
kup sól fizjologczną, albo wodę morską w spayu, np. Sterimar. Wpsikujesz i po kłopocie: albo wykicha, albo fridą trzeba pomóc. Zaczyna się sezon grzewczy, więc radzę sprawdzić wilgotność w pokoju i ewentualnie kupić nawilżacz.
jeżeli nie ma kataru, to tylko wpsiknij. Sól fizjologiczną z ampułki trudno wkroplić, ale zawsze możesz spróbować.
ok, dzięki

spróbuje z frida i sola fiz
musisz konieczke psikać wodą morska ale pamiętaj ona musi być czysta bez zadnych dodatkow typu magnes czy potas bo takie tez sa --ona jest w aerozolu wiec bedzie Ci bardzo łatwo a napewno to przyniesie ulge jest sterimar marimer humex wybierz najwieksza i zarazem najtamsza bo one nie sa tanie dlatego musisz zwrocic uwage
Frida + Sol fizjologiczna
Mozesz kupic w aptece sol morska w sprayu - sterimer, marimer jak pisano wyzej bez dodatkow. Ma ona system aplikacji spray wiec psikasz ile chcesz. Sa tez wersje z dozownikiem na psik psik - dla malych niemowlat chyba lepsze, ale mniej ekonomiczne.
Tak małe dziecko może jeszcze wypychać z układu oddechowego pozostałości wód płodowych, więc ma prawo kichać i całkiem normalne są też wycieki z noska - tak nam mówił pediatra.
Przy przeziębieniu czy klasycznym katarze używamy z zalecenia lekarza soli morskiej NIVEA BABY - trzeba wpsikać trochę wody trzymając dziecko w pionie i nie kłaść malca przez pewien czas, bo wydzielina ma wypłynąć z noska. Po chwili możesz próbować wyjąć twardszego "gila" patyczkiem dziecięcym czy kawałkiem skręconego ręcznika papierowego, albo rzadką wydzielinę wyciągnąć fridą.
ja proponowałabym na razie nie "fridować" małego :) może to tylko sapka a nie katar? spróbuj z wodą morską lub sola fizjologiczna jak radzą dziewczyny, może pomoże i nosek się odetka?
papilio1@op.pl
wpsikiwalam corce wode morską bardzo dlugo ,bo przez 4 miesiace od urodzenia codziennie rano i wieczorem,bo tez strasznie sapała.woda dawała jej ulge w oddychaniu.
Moj tez tak miał i wystarczyło psikanie wodą morską Marimer dla dzieci. Super. No i nawilżanie powietrza tylko nie nawilże przed spaniem i w nocy się budzi i furczy noskiem .
Ja systematycznie po każdej kąpieli psikałam wodą morską i wyciągałam fridą.Nawet gdy na pozór nosek był czysty w środku często coś było.

tylko jedna uwaga! przy wyciąganiu fridą, nie zatykać drugiej dziurki noska! bo to niebezpieczne.
pamiętaj o leciutkim poklepywaniu plecków, żeby nie przeszło w zapalenie płuc!!!
w życiu bym na to nie wpadła, by zatkac druga dziurkę noska !!
papilio1@op.pl
może ty nie, ale a ktoś inny tak, bo to kojarzy się z opróżnianiem kataru z nosa
wczoraj wieczorem pierwszy raz użyliśmy Fridy :) nasz 4 dniowy Gabryś ciągle "świszczał" noskiem :P widać/słychać było, że źle mu się oddycha...

Frida okazała się banalnie prosta w użyciu :) a rezultat - FANTASTYCZNY :)

tak mu odetkało nosek, że później sprawdzaliśmy czy aby na pewno oddycha - nic nie było słychać... ;)

od wczorajszego wieczoru użyliśmy Fridy 3-4razy :) bo cały czas jeszcze nosek mu się oczyszcza :)
AgusiaGda- gratuluję synka!!!
dziękuję :D
Jak reagują wasze dzieciaki na "wpsikiwanie" soli do nosa? bo ja prysnęłam najpierw sobie i przyznam że ciśnienie jest.... i trochę się boję tak prysnąć małej.... mam marimer czy coś w ten deseń
Moje córki się krzywią, jest to nieprzyjemne, ale w niektórych sytuacjach konieczne. Od kataru do poważnej choroby tylko krok u malutkich dzieci.
Moje dziecko też nie było (i nadal nie jest ;) ) zachwycone jakąkolwiek próbą manipulacji przy nosku. Na początku miałam Sterimar i tam faktycznie ciśnienie jest baaardzo duże. Trochę lepiej było, kiedy do noska zakraplałam sól fizjologiczną zwyczajnym zakraplaczem.
disnemar dla niemowląt i dzieci ma o wiele mniejsze ciśnienie niż sterimar.
www.ajka.com.pl - nauka jazdy konnej, spacerki dla dzieci na kucach

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

do góry