Widok

zasiłek macierzyński zus

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
witam
dzis byłam w pracy z aktem urodzenia dziecka
pracy powiedzieli, że zasiłek będzie wypłacony przez ZUS ( umowa do dnia porodu)
i teraz Pani kadrowa nie umiała mi odpowiedzieć
1.któego dnia meisiaca ZUS wypłaca macierzyński?
2. jesli dzis złożyłam dokumenty oni wysłaja je do głównej kadrowej do krakowa kiedy moge spodziewać się pierszych pieniążków?
bardzo prosze o odpowiedz , ponieważ pienądze z tego chcemy przeznaczyć na chrzciny chcielibysmy zrobić je pod koniec listopada więc ważne dla nas jest kiedy możemy liczyc na pienądze z macierzynskiego
z góry dziękuje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja dostawalam tak jak wczesniej wyplate,ostatniego dnia miesiaca.
image
justi30
czyli zjesli na zasiłku jestem od 7 października to 30 dostane kase?
super by było
miałam podobną sytuację. Zakład pracy miał przesłać dokumenty do zusu. Po 2 tyg poszłam sama do zusu aby zapytać się i okazało się że nie przesłał. A mało tego firma jakiś papierów nie dostarczyła tak więc ponad miesiąc czekałam na decyzję z zusu i kasę. Ale szybko dostałam wyrównanie wynikające z opóźnienia.
Lepiej dopilnuj sama bo może się okazać że jakiś dokumentów może zabraknąć.
www.ajka.com.pl - nauka jazdy konnej, spacerki dla dzieci na kucach
też się zastanawiam kiedy dostanę pierwsze pieniądze z Zusu...

miesiąc już minął (od urodzenia Gabrysia, a więc pierwszy miesiąc urlopu macierzyńskiego)... papiery miały być przekazane do Zusu jakieś 1,5 tygodnia po urodzeniu Małego...

a kasy ani widu ani słychu :P
podeszłam sama osobiście do zusu i oczywiście zabrakło jakiś papierków, które zakład prac miał przesłać. sama doniosłam jeszcze raz, wrr. potem pismo decyzja i pod koniec miesiąca kasa z wyrównaniem.
www.ajka.com.pl - nauka jazdy konnej, spacerki dla dzieci na kucach
oj z zusem to nie zawsze jest tak pieknie, ja nie zawsze dostawałam pieniązki na czas :-( były nawet opóznienia do 2 tyg
Mam podobną sytuację, tyle, że jeszcze nie urodziłam ;) Termin mam na 4 listopada. I jedno mnie zastanawia. Zakładając, że zakład pracy dostarczy do ZUS wszystko w terminie, czy ja muszę jeszcze jakieś pisma pisać, jakieś dodatkowe dokumenty dostarczać (poza aktem urodzenia do zakładu pracy)? Czy przejdzie to płynnie i tak jak wcześniej dostawałam pensję, będzie na konto wpływał zasiłek?
ja jestem na macierzyńskim od 10 września. dzwoniłam kilka dni temu do zusu i powiedzieli mi, ze pieniążki przeleją mi 28 października. to będzie moja pierwsza wypłata macierzyńskiego.
Moja pierwsza "wypłata" z zusu była po jakimś właśnie 1,5 m-ca, potem szło równo co m-c.
Lullu - a jak Ci się udało dodzwonić do Zusu?

mam do nich 2 pytania ;) a nie bardzo mam jak podjechać :P chociaż dzisiaj kumpela(księgowa) poradziła mi zadzwonić do Zusu - do Malborka ;)
bo do Gdańska (na Tuwima) mi się nie udaje dodzwonić ;)
ja dzwoniłam do Zusu ale w Gdyni. Bez żadnych problemów się dodzwoniłam.
Aga, ja dzwonię do nich z rana 8:30 i odbierają :) Później już mogę wisieć na słuchawce i nikt nie odbierze :/
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
no to zaatakuję ich jutro rano ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Ciemieniucha - skuteczne metody (51 odpowiedzi)

Może doradzicie coś skutecznego na ciemieniuchę. Moja mała ma na środku główki cały placek....

Dobry ortodonta (40 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Drewniany plac zabaw dla dzieci? (45 odpowiedzi)

Dziewczyny chciałabym zrobić Nikosiowi plac zabaw w ogrodzie.Drewniany,wiadomo jakis domek ze...

do góry