Widok

zasłyszane- ale czy prawdziwe?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jak byłam w ciąży, zmarł dziadek mojego męża. Wtedy usłyszałam na stypie od siostry dziedka męża, że "Jak ktoś się rodzi to ktoś musi odejść". Później wyjaśniła, że jak w rodzinie kobieta jest w ciąży to ktoś w rodzinie umiera. Pomyślałam sobie-stary przesąd.. ale ostatnio o tym myślałam.
i.....
jak moja kuzynka była w ciązy z córeczką zmarła jej babcia
jak ja byłam w ciązy z synkiem zmarł dziadek męza (dodam tylko, że dziadek nie był powaznie chory)
teraz koleżanka jest w ciąży, własnie była na pogrzebie swojego dziadka
dalsza kuzynka dwa lata temu była w ciązy ze swoim synkiem, zmarł jej dziadek...

... przesąd czy może prawda? Nie wiem co mam mysleć.....
zastanowiło mnie to.
czy u Was też były takie przypadki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny,
po prostu wynika to z wieku - jak my jesteśmy w wieku produkcyjnym, to nasze babcie i dziadkowe niestety juz finiszują, a rodzicom tez czasem sie coś wydarza (mój ojciec nie żyje juz 15 lat). Ja byłam w ciąży, moje obie siostry były w ciąży (jedna dwukrotnie) - i nikt nie zmarł.
Nie dołujcie się...
mi się wydaje że to zbieg okoliczności ale pamiętam że teściowa też mi kiedyś tak mówiła i mówiła jeszcze ze to jest tak że jak umrze ktoś płci męskiej to urodzi się chlopiec i na odwrót.
Ja teraz jestem w ciąży a kilka dni temu umarł brat mojej babci... dodam tylko że mam synka

Zmarl dziadek mojego meza podczas mojej ciazy,urodzilam chlopca.Ale mysle ze to chyba zbieg okolicznosci.
Dziewczyny - nie nakręcajcie się!!!!!

No moze cos w tym jest,ja urodzilam synka i dwa dni po zmarla moja babcia.Tez sie nad tym zastanawialam.
no dajcie już spokój! szok.

może i zbieg okoliczności ale % spory ... waszych odp potwierdza ze coś takiego miało miejsce

ciekawe :)
ja pierdziele...nakręcajcie się dalej

biorąc pod uwagę Wasze teorie powinnam sie teraz szykować na pogrzeb babci albo dziadka

chore po prostu

Za zabobonność pierwsze miejsce exe quo z weselnikiem ;-)
Ja tez słyszałam o czyms takim. W zeszłym roku zmarła moja babcia, a ja zaszłam w ciąże. Mojej przyjaciółce rano zmarła babcia, a wieczorem ona jechała rodzic. Podobnie było z moją siostrą. Urodziła 21 kwietnia, a 23 zmarł nasz wujek. Znam wiele takich przypadków. Oczywiscie nie jest to regułą i nie ma sie co nakręcać, ale wiem ze jak byłam w ciaży to sie nad tym też zastanawiałam....

moze cos w tym jest,a moze to tylko zbiegi okolicznosci... wniosek:ludzie zawsze beda sie rodzic i zawsze bedą umierać w roznych momentach zycia... Ja tam wole w to nie wierzyc.zresztą,nigdy nie slyszalam osobiscie o takich przypadkach ani w mojej rodzinie ich nie bylo.

ja dwa razy bedac w ciazy przeszlam to samo z jedna zmarl moj dziadek a z druga jak bylam w ciazy babcia meza ,teraz jest moja trzecia ciaza i mam nadzieje ze nic sie takiego nie zdarzy ,ale tez nad tym sie kiedys zastanawialam

moja babcia tez zmarła jak bylam w 4 miesiacu ciązy ale ona chorowała od dłuzszego czasu, zmarła w ten sam dzien, w który ja 5 miesiecy pózniej urodziłąm córcie.
to jest tak samo jak z tym przesądem,ze niby kobieta w ciaży nie powinna byc matką chrzestną jakiegos dziecka.co za bzdura! moja przyjaciolka jakos nią zostala u swojego siostrzeńca,a byla wtedy w 6 miesiącu,i chrzesniak do dzis ma sie dobrze i nic mu nie jest.Ach te zabobony...

Kurcze, ciekawe dlaczego zawsze gdy wytykam czyjąś głupotę (a niestety prawda w oczy kole) to ktoś pisze "czytaj ze zrozumieniem" albo "ty nic nie rozumiesz", "myślę że źle zrozumiałaś" itd. Boże.... zaczynam rozumieć Tedika i Ponurego.

masz racje buninko, szkoda ze niektore forumki boja sie slowa krytyki.

Pierwszy raz słysze o takim przesądzie. Ale cóz ludzie umierają, rodzą się... takie życie. Kiedy zbiegają się jakies daty niektórzy nie zwrócą na to uwagi, inni stwierdzą że to przypadek, a inni dopatrzą się "mądrości ludowej".

A propos u mnie w rodzinie, gdy była w ciązy i bezpośrednio przed, nikt nie umarł.
buninko-zastanawiam sie dlaczego nie mam prawa wyrazic swojego zdania...(?)O ile dobrze widzę to temat wątku postawiony jest w formie pytania(zaslyszane ale czy prawdziwe?).Skoro ktos pyta,to chyba nie oczekuje tylko jednoznacznych odpowiedzi prawda?Najpierw pytacie o zdanie a potem wielkie pretensje,ze ktos ma odmienne niz chcecie.Bezsens totalny.Widze zresztą,ze nie je jedyna mam takie zdanie jakie mam na zadane w tym wątku pytanie,ale widocznie inne moga je mieć,ja-nie.Tak wiec nie bede juz sie wlączac w tego typu rozmowy.

widać można mieć różne zdanie na jakiś temat ale nie inne niż buninka - ............. bo już jesteś dziwna!
nie rozumiem dlaczego komuś to przeszkadza, że inni są przesądni?? Czy robi się tym wam jakąś krzywdę?
Widać, że niektórym dziewczyną ciężko jest uszanować zdanie innych dziewczyn ...
zadałam to pytanie by zobaczyć czy u innych też coś takiego się zdarzyło czy nie...
mnie absolutnie nie przeszkadza ze ktos ma inne zdanie niz ja na jakikolwiek temat.raczej przeszkadza mi i irytuje jak sie krytykuje kogos kto ma odmienne zdanie.jednak trzeba umiec odzielic zdania krytyki od zwyczajnej wlasnej opinii na jakis temat.widocznie niektorzy tego nie potrafią.Ech,ide lepiej poswiecic czas na zjedzenie obiadku heh.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry