Widok

zastrzyk z Immunoglobuliny anty-D na NFZ?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
czesc dziewczyny,
podobno od tego roku immunoglobulina jest za darmo na NFZ. ja prowadze ciaze prywatnie i się zastanawiam gdzie najlepiej się wybrać, żeby bez większych problemów dali ten zastrzyk na nfz. macie jakies doświadczenia w tej kwestii?
pozdrawiam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pierwsza ciąża? Jak tak to nie masz sie co martwic, zastrzyk dopiero po porodzie w szpitalu dostaniesz, i tak będzie po kazdej twojej ciąży. W pierwszej ciazy nie ma ryzyka bo organizm jeszcze nie rozpoznaje obcych przeciwcial i nie chce ich zniszczyc, chyba ze dostaniesz krwotoku czy plamienia, wtedy bedziesz miala zastrzyk w ciazy, antyD jest po to by organizm "zapomnial" o obcych przeciwcialach inie atakowal ci dziecka w kolejnej ciazy.

zgodnie z obecnymi wytycznymi pierwszy zastrzyk dostaje sie w 28 tyg ciazy - zakladajac ze nie masz juz przeciwcial. zeby dostac go na nfz musisz miec zrobione badanie czy nie masz przeciwcial - z kazdego trymestru!takze 3 badania. ja chodze tez prywatnie, ale ugadalam sie z dr na nfz ze przyjde do niej 3 razy z wynikami i podadza mi to w ramach nfz. ale wieszkosc przychodni bedzie cie splawiac, jezeli pojawisz sie nagle na 1 wizycie w 27-28 tyg. ja tez tak planowalam zrobic i sie wyklucac, ale przypadkiem trafilam raz na nfz i na sensownego lekarza i tak sie udalo dogadac.

Matylda, a mozesz mi podac co to za lekarz i gdzie przyjmuje? okazalo sie, ze w mojej przychodni wolne terminy do ginekologa sa dopiero na pazdziernik...
Ja też chodziłam prywatnie a zastrzyk robiłam na NFZ w 27 czy 28 tyg. Porostu poszłam powiedziałam, że teraz podobno się robi na nfz. trochę pomarudzili ale zrobili.

to juz nie pierwsza moja ciaza, w poprzedniej tez bralam immunoglobuline, ale wtedy placilam za nia. po porodzie w szpitalu dostalam juz za darmo. o badaniach wiem i robie :) bardziej chodzi mi o kwestie techniczno-logistyczne ;) w sensie czy jest gdzies w Trojmiescie jakas przychodnia, gdzie bez problem to podaja bez wyklocania sie, ze to sie nalezy? albo znacie jakiegos lekarza, ktory nie bedzie robil wielkich problemow chociaz nie u niego prowadzi sie ciaze? :)

ja robiłam na w przychodni na Chałubińskiego u doktor Gołki. Umówiłam się na wizytę w 28 tyg i powiedziałam, ze szpitale scedowały to na przychodnie i mi zrobili.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej Dzoana. Jestem aktualnie w 4 miesiącu ciąży. Udało Ci się znaleźć przychodnie gdzie podali Tobie immunoglobuline bez problemu? Czy w Gdyni gdzieś jest taka przychodnia? Pozdrawiam
Podobno jest deficyt immunoglobuliny i przy pierwszej ciąży nie podają w przychodniach, dopiero przy porodzie, jeśli zachodzi potrzeba to podają w szpitalu.
Ja tez u dr Gołki robilam na wizytach na nfz. Miałam takie 3 wizyty, na każda musiałam wziąć wynik z kolejnego trymestru ze nie mam przeciwciał we krwi. Ale teraz ponoc jest deficyt na rynku i się z tego pomysłu wycofują. Najlepiej umów sobie do takiego gina 3 wizyty na każdy trymestr, ale wcześniej zapytaj czy maja na stanie immunoglobuline bo jak nie to wydaje mi się ze mogą już jej nie zdobyć.

Kurcze. A nawet prywatnie jakby sie chciało zrobić to jest problem z immunoglobuliną? To waszm zdaniem co powinnam zrobić ? Dzwonic po przychodniach i pytać czy mają immunoglobulinę?

Jeśli to Twoja pierwsza ciąża, to spokojnie, jeżeli zajdzie potrzeba, dadzą Ci w szpitalu.
Ja jestem w tej samej sytuacji, ale lekarze i położne uspokajają, bo podczas porodu mają obowiązek podać w przypadku gdy jest to konieczne. A szpitale swoje zapasy mają, bo muszą.

Też mam RH minus, i mamy niezgodność i pierwsza ciąża ...
Czyli kiedy mi podadzą ten lek ? Lekarz w ogóle milczy ... co powinnam zrobić? Prv załatwić ??

Podadzą Ci w szpitalu przy porodzie, jeśli będzie taka potrzeba. Nie ma się co stresować, spokojnie. ;)

Tez mam taka sytuacje- teraz 26 tydzień, a już mnie spławili w jednej przychodni. Wiecie gdzie ewentualnie można zrobić prywatnie taki zastrzyk?

Jest tak mało immunoglobuliny ( na całym świecie też), że obecnie podają tylko i wyłącznie przy porodzie i przy poronieniu. Nie podają śródciążowo. W żadnej prywatnej klinice ( również w placówkach Luxmed itp) Ci tego nie podadzą. To wynika z konieczności zabezpieczenia ilości immunoglubuliny dla kobiet po porodzie/ poronieniu. Polecam zapoznać się ze stanowiskiem konsultanta krajowego.

A jest możliwe żeby nie podali po porodzie?

No nie. Takiej opcji chyba nie ma ( ew. musialby być jakiś totalny krach w produkcji, tego nie wiemy). Dlatego właśnie są wstrzymane te podania śródciążowe, żeby wystarczylo dla kobiet po porodach.

Tez jestem teraz w takiej sytuacji. Jestem w 28 tc i słyszę, ze immunoglobuliny jest brak, ze nigdzie jej nie ma.... nie wiem co robić :(

Immunoglobulina jest już ogólnodostępna- będąc na wizycie na NFZ mój lekarz mnie zakwalifikował do podania między 28a30 TC, mimo, iż kolejna wizyta była prywatnie w 30tc, szczepionkę i tak dostałam refundowaną.
Pytajcie o ten zastrzyk, bo są już z powrotem w większych ilościach. ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry