Widok
jezu dziewczyny ale mnie nastraszyłyscie a da rade takiei robaki wytepic ? normalnie teraz mam doła, a tak uważam na malutką i staram się zeby nie dotykała dziwnych rzeczy i zeby obcy ją też nie dotykali a szczególnie małe dzieci bo to różne rzeczy z piachu się przenosi
jakie sie robi badanie zeby to wykryc ?z kupk badanie czy jeszcze inne ?
jakie sie robi badanie zeby to wykryc ?z kupk badanie czy jeszcze inne ?
przecież pasożyty są wszędzie , wodą ich nie umyjemy, tak długo jak właściciele psów nie zrozumieją problemu (wchodzenie na plac zabaw, sprzątanie po psie w każdym miejscu w którym się załatwi) będziemy mieć robale.
radzę zrobić badania na pasożyty, lamblie i owsiki i to najlepiej w labie które ma doświadczenie z robakami, ja polecam talaśkę w gdyni koło zusu.
Warto taż przebadać przeciwciała na toxokarozę(też pasożytale b. poważny)- badanie z krwi
Pediatra moze problem zgrzytania zignorować(tak było w przypadku mojego syna)
radzę zrobić badania na pasożyty, lamblie i owsiki i to najlepiej w labie które ma doświadczenie z robakami, ja polecam talaśkę w gdyni koło zusu.
Warto taż przebadać przeciwciała na toxokarozę(też pasożytale b. poważny)- badanie z krwi
Pediatra moze problem zgrzytania zignorować(tak było w przypadku mojego syna)
przerobiliśmy owsiki, których badanie nie wykazało ale były widoczne po przeleczeniu także jestem zorientowana w temacie ;-)
tak jak pisalam tatuś tez zgrzyta także syn ma to po nim. na szczęście zdarza się to już rzadko, bo bałam się o ząbki. dentystka powiedziała, że jest to niegroźne. w przeciwnym razie musiałby nosić specjalne nakładki.
tak jak pisalam tatuś tez zgrzyta także syn ma to po nim. na szczęście zdarza się to już rzadko, bo bałam się o ząbki. dentystka powiedziała, że jest to niegroźne. w przeciwnym razie musiałby nosić specjalne nakładki.
Bruksizm, czyli nawyk zgrzytania i zaciskania zębów jest przypadłością, na którą najczęściej cierpią osoby zestresowane. Dźwięk zgrzytania nie jest może aż tak nieprzyjemny, jak szkodliwe jest zużywanie i ścieranie szkliwa podczas ocierania się o siebie zębów. Powoduje ono gnicie i zwiększa wrażliwość zębów. Długotrwałe zgrzytanie może uszkodzić stawy szczęki i wywołać zapalenie kości lub stawów.
Tak wiec nie zawsze to robaki:). A bruksizm jest najczesciej dziedziczny imoze pojawic sie bardzo szybko, wiem bo mam :) polecam wkladki dla ochrony zębów. one tez moga oduczyc tego nawyku a im młodsze dziecko je nosi tym szybciej i łatwiej oduczy swoją szczeke zaciskania.
I jeszcze rada z doswiadczenia. Jesli wasze dziecko zgrzyta conajmniej raz w tygodniou i nie ma robaków to idzcie do dentysty. Jesli on to zbagatelizuje to idzcie do innego. Czasem to samo przechodzi a czasem nie. W latach 80 nie znano bruksizmu i na siłe wmawiano moim rodzicą ze to robaki robili badania odczylali a ja zgrzytałam dalej. Bruksizm rozpoznano u mnie jak juz byłam dorosła i mialam zeby zpiłowane do połowy. Teraz jestem na stara i oduczenie mojej szczeki zasickania jest mega trudne i prawie niewykonalne.
reasunujac bruksizm to zadna tragedia ale u takim maluchów mozna go wyleczyc w pare miesiecy i uratowac zabki na cały zycie
Tak wiec nie zawsze to robaki:). A bruksizm jest najczesciej dziedziczny imoze pojawic sie bardzo szybko, wiem bo mam :) polecam wkladki dla ochrony zębów. one tez moga oduczyc tego nawyku a im młodsze dziecko je nosi tym szybciej i łatwiej oduczy swoją szczeke zaciskania.
I jeszcze rada z doswiadczenia. Jesli wasze dziecko zgrzyta conajmniej raz w tygodniou i nie ma robaków to idzcie do dentysty. Jesli on to zbagatelizuje to idzcie do innego. Czasem to samo przechodzi a czasem nie. W latach 80 nie znano bruksizmu i na siłe wmawiano moim rodzicą ze to robaki robili badania odczylali a ja zgrzytałam dalej. Bruksizm rozpoznano u mnie jak juz byłam dorosła i mialam zeby zpiłowane do połowy. Teraz jestem na stara i oduczenie mojej szczeki zasickania jest mega trudne i prawie niewykonalne.
reasunujac bruksizm to zadna tragedia ale u takim maluchów mozna go wyleczyc w pare miesiecy i uratowac zabki na cały zycie
u mojego dziecka w badaniu nic nie wyszlo,ale nadal zgrzytala zebami i niekiedy widzialam,ze swedzi ja pupcia,az w koncu sama zobaczylam OWSIKI!!! CALA RODZINA byla odrobaczana!!! wszystko do prania maskotki,koce,poduski,poszewki,wszystko porzadnie musialysmy wymyc itp.....zgrzytanie moze byc rowniez na tle nerwowym