Widok

żurek na czym najlepiej? biała, żeberka czy boczek?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jak w temacie, robię pierwszy raz, w necie pełno przepisów ale który wybrać?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na żeberkach, baczku i kiełbasie-wszystkiego po trochu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a nie będzie wtedy taki "miszmasz" smaków za duży ?
ja robię na białej kiełbasie i tylko ze sprawdzonego sklepu
image
ja daje zeberko tak ze dwa maluskie kawalki, plus podsmazony i wczesniej pokrojony w drobna kosteczke boczek i troche bialej kielbaski i dla mnie pycha, ale mozna zrezygnowac z boczku i tez bedzie ok.
ja robie na wywarze z wędzonki + biała kiełbasa
pycha wychodzi :))
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
mozna na samej kielbasie,
ale jak wezmiesz zeberko(nawet jedno, kawalek kosci wedzonej i biala to bedzie mniamusny,
ale jak chcesz szybki zurek to np sama biala i kosc wedzona

tak naprawde najwiecej zalezy od zuru - ja uzywam tylko taki ze szklanej butelki(octowki) dodaje jeszcze czosnku
żurek na wędzonym, a barszcz biały na białej kiełbasie - zdecydowanie!! ;)
image image

Ja zmierzam zrobic tak. 1)zaparzyc biala kielbase2)wczesniej pokroic kielbase w kostke i podsmazyc3)odrobina boczku tez4)wrzucic pokrojone w kostke ziemniaki5)wlac zakwas z butelki(nie na mocno gotujace sie bo wyjda kluski)6)doprawic do smaku-sol,pieprz,magi,wczesniej lisc laurowy i bobek :).A i co najwazniejsze to czosnek wyciskany a na koniec majeranek. Biala kielbaske mozna pokroic w plastry i wrzucic do zupy. spotkalam sie juz z tym,ze jaja pokrojeone tez mozna wrzucic.Mozna podac delikatnie zabielany smietanka slodka(inaczej wyglada).co najwazniejsze,musi byc kwasny,poprostu ten zakwas musi byc wyczuwalny.wiec czasem 1 butelka moze byc za malo.Polecam zakwas z Redy,ale chyba trudno go dostac w sklepach. Taki zur dobry podaje si w Jastrzebiej w Barze u Rybaka.Polecam na chlodne dni :)
Mezczyzni mowia,ze dobry zurek-dobry jest na kaca :)
u mnie ten żur z redy jest w sklepie osiedlowym w rumi:))wlasnie go kupilam i mam zamiar wypróbować do swojego:)
no a u mnie w Gdansku brak go :( a kiedys byl najlepszy :).Na tym zurku wszystkie miejscowosci turystyczne gotuja po Karwie :).Kiedys kiedys sam Rosiewicz i jego familia jadla zurek :) w pewnym barze :)
już mam żurek, chyba krakusa... a żeberka kupiłam zwykłe surowe :(
a to muszą być wędzone tak??..
nie nie musza byc , ale dobrze jest dorzucic cos wedzonego - kosci,kawalek boczku , skore od boczku na wywar nie do jedzenia ;)
mój przepis:
- gotuję wywar na białek kiełbasie i wędzonym czymś
- po wyjęciu kiełbasy dorzucam do wywaru ziemniaki w kostkę
- na patelni podsmażam boczek, kiełbaskę, cebulkę i do wywaru
- wcześniej namaczam grzyby suszone we wrzątku
- jak ziemniaki są miękkie dolewam żur z butelki i grzyby
- dodaję majeranek / czosnek (a wcześniej liść laurowy i ziele)
- białą kiełbasę w większych kawałkach na koniec (plus na święta jajeczko)
- a jak żurek wychodzi za wodnisty to wrzucam bardzo drobno rozdrobnioną skórkę od razowca (cześniej można ją zalać odrobiną wrzatku ale tylko aby zrobiła się gąbczasta)
ok, dzieki za rady :)
podłączyłam się do wątku i wsio już wiem. Tez będe pierwszy raz robić iteraz wiem że cos wędzonego musze kupić :)
imageimage

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni

szukam niani Redłowo Wzgórze św. Maksymiliana (7 odpowiedzi)

Witam, poszukuję niani na okres wakacji dla dwójki dzieci, Syn jest samodzielny i w lipcu będzie...

do góry