Widok
Ja zmierzam zrobic tak. 1)zaparzyc biala kielbase2)wczesniej pokroic kielbase w kostke i podsmazyc3)odrobina boczku tez4)wrzucic pokrojone w kostke ziemniaki5)wlac zakwas z butelki(nie na mocno gotujace sie bo wyjda kluski)6)doprawic do smaku-sol,pieprz,magi,wczesniej lisc laurowy i bobek :).A i co najwazniejsze to czosnek wyciskany a na koniec majeranek. Biala kielbaske mozna pokroic w plastry i wrzucic do zupy. spotkalam sie juz z tym,ze jaja pokrojeone tez mozna wrzucic.Mozna podac delikatnie zabielany smietanka slodka(inaczej wyglada).co najwazniejsze,musi byc kwasny,poprostu ten zakwas musi byc wyczuwalny.wiec czasem 1 butelka moze byc za malo.Polecam zakwas z Redy,ale chyba trudno go dostac w sklepach. Taki zur dobry podaje si w Jastrzebiej w Barze u Rybaka.Polecam na chlodne dni :)
mój przepis:
- gotuję wywar na białek kiełbasie i wędzonym czymś
- po wyjęciu kiełbasy dorzucam do wywaru ziemniaki w kostkę
- na patelni podsmażam boczek, kiełbaskę, cebulkę i do wywaru
- wcześniej namaczam grzyby suszone we wrzątku
- jak ziemniaki są miękkie dolewam żur z butelki i grzyby
- dodaję majeranek / czosnek (a wcześniej liść laurowy i ziele)
- białą kiełbasę w większych kawałkach na koniec (plus na święta jajeczko)
- a jak żurek wychodzi za wodnisty to wrzucam bardzo drobno rozdrobnioną skórkę od razowca (cześniej można ją zalać odrobiną wrzatku ale tylko aby zrobiła się gąbczasta)
- gotuję wywar na białek kiełbasie i wędzonym czymś
- po wyjęciu kiełbasy dorzucam do wywaru ziemniaki w kostkę
- na patelni podsmażam boczek, kiełbaskę, cebulkę i do wywaru
- wcześniej namaczam grzyby suszone we wrzątku
- jak ziemniaki są miękkie dolewam żur z butelki i grzyby
- dodaję majeranek / czosnek (a wcześniej liść laurowy i ziele)
- białą kiełbasę w większych kawałkach na koniec (plus na święta jajeczko)
- a jak żurek wychodzi za wodnisty to wrzucam bardzo drobno rozdrobnioną skórkę od razowca (cześniej można ją zalać odrobiną wrzatku ale tylko aby zrobiła się gąbczasta)