Widok

rozwód kościelny...

Hej Wam. Czy wiecie ile moze kosztować rozwód kościelny? wiem że trzeba wziąć obrońcę z kościoła ale ile to może wszystko kosztować? czy ktoś wie?? Dzieki za jakiekolwiek info.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
WITAM

mógłbym prosic o kontakt - namiar na adwokata koscielnego moj mail

gdynianin2@o2.pl

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hmm koł tysiaka ponoć
poszperaj tutaj, jest cos o rozwodzie kościelnym http://e-prawnik.pl/forum/prawo-rodzinne/rozwod-i-ustanie-malzenstwa/rozwod-koscielny_557,,,0
Owszem,może i hipokryzja,ale weź pod uwagę,że unieważniać małżeństwo mogą chcieć ludzie którzy zostali oszukani,zdradzeni itd, niekoniecznie temu winni.Hipokryzją jest jak weżmiesz ślub kościelny,znajdziesz sobie kochanka,opuścisz męża i jeszcze będziesz żądała unieważnienia małżeństwa kościelnego.Jeśli to on będzie tego żądał-nie widzę żadnej hipokryzji.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 6
Zgadzam się,bardzo mądre podejście.Pozdrawiam
a jeśli tylko jedna osoba chodziła na nauki przedmałżeńskie bo druga nie mogła to co?? czy to tez jest powod do unieważnienia małżeństwa ??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja znajoma czeka na rozwod koscielny juz ok 10 lat ;/
hmm ciekawe???
a jeśli tylko jedna osoba chodziła na nauki przedmałżeńskie bo druga nie mogła to co?? czy to tez jest powod do unieważnienia małżeństwa ??
a nie lepiej zapytac sie kogos kto sie takimi sprawami zajmuje zawodowo i u niego zasiegnac wiarygodnej informacji?
....no tak mieszkanie na kredty.....wesele na kredyt.....rozwód na kredyt.....z resztą co to znaczy rozwód kościelny???? Przecież Kościół to nie jakiś tam urząd......jak dla mnie jesli już to powinno to wszystko kosztować przynajmniej tyle ile wesele (te baloniki, fajerwerki, limuzyny....dużo tego...) jesli nie więcej....
najlepiej wziąść sobie prawnika (który wie co i jak załatwić- powinien Ci powiedzieć czy się uda czy nie i z czym mogą być problemy) koszt od 1600zł .. czas.. to zależy .. ale to nie już te czasy by czekać latami... kwestia szcześćia.. znajoma po 2 latach miała uniewaznienie..
...
Ja mam za 3 dni rozprawę rozwodową. Nikomu nie życzę, aby musiał przechodzić przez rozwód. Jednak żadne z nas nie chce unieważniać ślubu kościelnego, bo zawierając go byliśmy pełni dobrej woli i chęci. W końcu tym jest właśnie ślub, deklaracją i chęcią, aby się udało. Skoro KK ma zamiar mnie olać i napiętnować, bo odeszłam od męża, to trudno. Pozdrawiam.
ja już jestem po rozwodzie, nie bylo to przyjemne (opowiadac o tym wszystkim jak to bylo i wysluchiwac klamstw na swoj temat) ale jakoś się otrząsnelam z tego, jesli chodzi o rozwod koscielny to generalnie uwazam ze jesli ktos ma powod uniewaznienia to warto..chociazby moje dziecko bedzie mialo niedlugo komunie, i co? ja jako matka nie moge isc do komuni sw?? nie moge byc chrzestną dziecka mojego brata (fakt niektorzy księża pozwalają- co każdy to ma inne zasady i tego nie rozumiem) ale chodzi o sam fakt....jesli jest powod dziewczynki zeby uniewaznic to walczcie.... ja tez bede :)
jak przyspieszyc uniewaznienie slubu kościlengo ? czy ktos z waS ma jakiegos sprawdzonego prawnika lub namiary na inne specjlalistyczne forum dotyczące tej sprawy ? mój rozwód ciagnie sie już 3 lata.....za wszeslkie informacje z góry dzieki :)
Dziewczyny, jeśli mimo rozwodu cywilnego nie łamiecie przysięgi - nie macie innych partnerów itp. to możecie przystępować do sakramentów!!! Trzeba iść do spowiedzi, powiedzieć jak wygląda sytuacja i uzyskacie rozgrzeszenie! Nie jesteście przekreślone przez Kościół, dopóki nie złamiecie przysięgi!
czyli co?? być do konca zycia sama bo inaczej łamię przysięgę?? Ja mam partnera i jak mi się zachce to pójdę do komuni. Dziwne że jeden ksiądz mówi tak a inny inaczej co to w ogole są za zasady? jeden zrobi pogrzeb samobójcy inny nie , jeden ochrzci dziecko rodziców którzy są bez ślubu inny nie? kto tu rządzi?? Tylko ja będę się rozliczać z Bogiem a nikt tego za mnie nie zrobi. Nie wyszło, nie udało się poprostu, nie powieszę się.... To bez sensu wszystko....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
facet leje ciebie, pije a ja mam z nim byc tak?? bo przysiega??
bez przesady!
zawsze jakis moher sie znajdzie na forum
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agnieszko cos ci sie pomylilo.
Kosciol dopuszcza separacje w takich przypadkach. Oczywiscie jezeli nie chce sie zlamac przysiegi i przystepowac do sakramentow nie nalezy zyc z innym.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Przepraszam, ale po co się rozwodzisz - żeby żyć samotnie? Związek z kolejną osobą jest naturalną konsekwencją rozwodu, zwłaszcza, gdy małżeństwo trwało krótko.
no wiesz, jezeli juz sie decydujesz na slub koscielny to chyba wiesz z czym to sie wiaze w przyszlosci, kiedy nie zawsze wszystko sie udaje itp.
Poza tym nikt nie mowi, ze musisz zyc samotnie po rozwodzie. Twoja sprawa jak sobie zycie ulozysz, jednak bedac wierzacym w KK pewne zasady Cie obowiazuja.
Cenie sobie ludzi, ktorzy otwarcie powiedza, ze nie biora slubu koscielnego poniewaz nie czuja potrzeby przysiegania przed Bogiem milosci i trwania w niej.
Nie rozumiem natomiast tych co (pewnie wbrew sobie) slubowali w kosciele i nie licza sie z niczym.
do góry