Widok

zwolnienie lekarskie na urlopie macierzyńskim...???

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
zadano mi takie pytanie ale zupełnie nie wiem, jak ma to wszystko się w przepisach i sama jestem tym zainteresowana. Czy można zatem pójść na zwolnienie lekarskie będąc na urlopie macierzyńskim...?

Jakieś to głupie, nie na miejscu-oświećcie mnie....

Sytuacja dotyczy osoby, która już urodziła, ale zachorowała ......
image

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie mozna ..........
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie ma takiej możliwości
dzięki wielkie, a znacie na to podstawę prawną?
image

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Lepiej zadzwoń do zus, ponieważ moja znajoma księgowa miała taki sam problem i też sądziła że to niemożliwe. A jednak Zus przysłał pismo aby uwzględnić zwolnienie chorobowe podczas urlopu macierzyńskiego i wypłacić wynagrodzenie chorobowe. Lepiej dowiedzieć się w Zus jak jest w twoim przypadku.
Oczywiście, że MOŻNA !!!! Sama byłam kilka tygodni na zwolnieniu na urlopie macierzyńskim. Wtedy macierzyński wydłuża się o długość zwolnienia. Na zwolnienie nie można iść na urlopie wychowawczym....ale na macierzyńskim TAK !!
image
image
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
może bezpośrednio po macierzyńskim byłaś ???? nie słyszałam o takim przypadku ......napisz coś więcej ..lekarze nie chcą wypisywać zwolnień nawet jak dziecko jest chore podczas macierzyńskiego .........dziwne zatem
"Można iśc na L4 , ale nie ma to na nic żadnego wpływu. Urlop macierzyński biegnie bez przerwy, bez względu na chorobę lub jej brak. Wyjątkiem jest urodzenie dziecka wymagającego opieki szpitalnej - wtedy po wykorzystaniu 8 tygodni urlop macierzyński można przerwać i resztę wykorzystać po wyjściu dziecka ze szpitala. Poza tym nie ma możliwości przerwania urlopu macierzyńskiego z jakiegokolwiek powodu. "

znalazłam tylko cos takiego - także raczej to nie możliwe żeby komus to przedłużyło macierzyński .......
Moze chodzi o zwolnienie lekarskie na uirlopie wypoczynkowym, ktory czesto bierze sie od razu po macierzynskim, taka sytuacja jest mozliwa
Bo na macierzynskim to chyba nie bardzo...
image
konkretnie rzecz biorąc:
"Zgodnie z art. 181 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94, z późn. zm.) - dalej k.p. w razie urodzenia dziecka wymagającego opieki szpitalnej, urlop macierzyński może zostać przerwany. Konieczne jest wystąpienie dwóch przesłanek: stan zdrowia dziecka wymaga opieki szpitalnej, pracownica-matka wykorzystała po porodzie, co najmniej 8 tygodni urlopu macierzyńskiego. Przerwanie urlopu następuje na wniosek pracownicy, do którego powinna załączyć zaświadczenie lekarskie potwierdzające pobyt dziecka w szpitalu. Po wyjściu dziecka ze szpitala następuje kontynuacja urlopu macierzyńskiego.
Zgodnie zaś z art. 180 § 61 -63 k.p. dodanym ustawą z dnia 6 grudnia 2008 r. o zmianie ustawy - k.p oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 237, poz. 1654) - dalej k.p., jeżeli po wykorzystaniu przez pracownicę 8 tygodni urlopu macierzyńskiego jej stan zdrowia uniemożliwia sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem i pracownica wymaga opieki szpitalnej urlop macierzyński może zostać przerwany. Wówczas, prawo do części urlopu odpowiadającego okresowi, w którym pracownica wymaga opieki szpitalnej przysługuje pracownikowi ojcu dziecka. Po wyjściu ze szpitala pracownica ma prawo do dalszej części urlopu macierzyńskiego pozostałego jej do wykorzystania ustawowego wymiaru z uwzględnieniem wymiaru już wykorzystanego przez ojca.
W innych sytuacjach choroba nie przerywa urlopu macierzyńskiego. "
[url=www.nawieszaczku.pl]image[/url]
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

białe blaty w kuchni (40 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada białe blaty w kuchni, ładnie to wygląda, ale czy jest wygodne?

do góry