Widok

Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-12

Rodzina i dziecko Kulinaria Temat dostępny też na forum:
no to witam w nowym wątku :) w części 11 jest już 270 postów ;)

link do "11" gdyby komuś brakowało pomysłów na obiad :) lub też na przekąski dla dzieci i dorosłych - zebrałam tam pomysły dla Olaolenka24 ;)

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-11-t291253,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to co dzisiaj na obiad proponujecie? ;P

u nas ziemniaczki, kotlety mielone (z pieczarkami, koperkiem i cebulką w środku) + cebulka smażona na to :] i chyba ogórasy konserwowe, bo nie mam ani gotowej surówki ani nic na nią ;P

(kotlety wyciągnięte z zamrażarki)

może jeszcze kompot jabłkowy ugotuję? taaaak - to jest myśl :]
ziemniaczki, gotowane klopsiki w sosie koperkowym i sałatka z pora

jutro zupa koperkowa
U mnie dziś pogrom dyniowy dzien 2 :-)
Od jesieni miałam na balkonie dynię i zero pomysłu na nią. Aż wczoraj pociachałam ją pewna, że już po niej, ale dynia miała sie dobrze.
Więc wczoraj była zupa krem i upiekłam ciasto.
Zupa tak smakowała mężowi, że wciągnął 3!!! dość spore miseczki od razu a na dziś zażyczył sobie powtórkę.
Więc właśnie zupa się gotuje.
Przepis wzięłam stąd : http://www.rondelek.pl/zupa-krem-z-dyni-agnieszki-kreglickiej/
Jest naprawdę genialna!!!
spagetti z sosem pomidorowym z mascarpone :)
Dzis ogórkowa na "prawdziwych"ogórkach kiszonych z sokiem z kiszonych ogórków w srodku - wyszła boska, moj niejadek zjadła 2miski !!! Jestem zachwycona :) p.s do ogórkowej wszystkie warzywa ścieram na tarce tak wieć nikt nie wydłubuje selera czy pietruszki :D
u nas dzisiaj jajka sadzone ziemniaczki z koperkiem i buraczki :))

na jutro i pojutrze fasolka po bretonsku, a w ndz teściowie biorą dzieci, więc chcemy ten dzień spedzic relaksujac sie i idziemy do restauracji :))))
ania1988 podaj proszę przepis na to spaghetti z mascarpone...

jak macie jakieś sprawdzone dania z tym serkiem to podzielcie się :)
image

dziś był u nas krupnik ;)

AgusiaGda - robiłam Twoje mini pączusie :) coś pysznego ;)
a nie mówiłam ;)

cieszę się, że smakowały :]
kurcze Aga adoptuj mnie :))))))takie pysznosci robisz, że jak czytam to już mam ślinotok, ja pomyję Ci okna, podłogi wszystko tylko nie gotowanie :)))))pączusie mniam mniam, myślę sobie zmusze się, skupię się i postaram sie zrobic, odszukałam Twój przepis....i niestety tu gdzie mieszkam nie ma serka wniliowego....f...k. A juz naprawdę chciałam się skupic i jutro zrobic :((((
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
i jeszcze mama Szymon i Bartka pisze,że coś pysznego ......kurde no :))))))
hehehe ;) ok - adoptuję Cię za mycie okien i sprzątanie łazienki ;P

ale pewnie jakieś deserki waniliowe macie? w tym przepisie dziewczyna pisze, że może być serek albo deserek :P
no kurcza Aga właśnie nie, Duny to dziwaki kulinarne, ale czego tu się spodziewac jak ich daniem narodowym jest kanapka z wszystkim :))))
Super te pomysły!
tylko nie mogę znaleźć przepisow na te paczki, prosze pomóżcie, bo mam smaka, dziekuje
http://www.wielkiezarcie.com/recipe73888.html
A u mnie jest tak, ja podaje przepisy,a mężuś robi, bo lubi gotować. I właśnie w sobotę będą pączusie do kawki :))
Wielkie dzięki :)
image
ania1988 mogłabyś mi podać swój przepis na spaghetti w sosie pomidorowym z mascarpone? Brzmi super i ciekawa jestem, czy tak też smakuje.
AgusiaGda a tego serka waniliowego to ile dać do tych pączusiów? I jaki serek nadaje się najlepiej?Kurcze szkoda że nie mam tej machiny do nadziewania pączków powidłami.
A./ - w przepisie masz napisaną ilość serka ;) 125g na 1 porcję :] ostatnio dałam cały, duży, 400g na potrójną porcję :] (serek waniliowy z Lidla)
A u mnie dziś pomidorowa z zacierkami, a na drugie kotlety jajeczne, ziemniaczki i surówka :)
U nas dalej ogórkowa a jutro pieczone pałki z kurczaka, ziemniaki i jakies warzywa na parze. Czyli to co moje dzieci lubia najbardziej.
Ania - daj przepis na sos pomidorowy z mascarpone :)
image[/url]
image[/url]

a to kupny firmy Napolina, ale zawieral naturalne skladniki wiec dlatego zakupilam.

a dzis chyba frytki sadzone bo echo w lodowce, na zakupy trzeba jechac ;)
Oliv - to niestety musisz poczekać na wizytę w Polsce ;P (w duńskich Lidlach też nie mają serków homo?)
ja oczywiście do tych pączusiów daję prawdziwy cukier waniliowy, który zrobiłam jakiś czas temu ;)

u nas właśnie gotuje się zupa z fasolki szparagowej - naszej własnej, działkowej :) wyciągniętej z zamrażarki :)

jak Chłopaki wrócą od Teściów, to przywiozą ziemniaczki i świeże jajka (Teście przywieźli ze wsi) :)

więc będą ziemniaczki, jajka sadzone i mizeria :] (kupiłam dzisiaj w Lidlu foremkę do jajek sadzonych - kaczkę ;) i zrobię Młodemu)
foremke do jajek sadzonych?:pppp super pomysł:)

u nas makaron wstazki, z kurczakiem, pomidorami, bazylia, czosnkiem i serkiem mascarpone
łooo takie http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_24051.htm :) ale na Zaspie akurat były tylko okrągłe i kaczki ;]
fajneee:))))
OLIV, a mają tam zwykły twaróg? bo ja robie pączusie na twarogu. W naszym rodzinnym obiegu funkcjonuje nazwa obwarzanek, ale z tego ciasta można też pączusie robić.

Też robi się je szybko
u mnie w domu do tej pory też robiło się ze zwykłego twarogu ;)

kółka wycinane szklanką ;) a środki wycinane kieliszkiem - wychodzą obwarzanki i pączusie :]
u mnie dzisiaj podsmazone ziemniaczki, filet z dorsza i surówka z bialej kapuchy
super te foremki z lidla
Zadam głupie pytanie : ile potrzeba oleju ?:).
image
tak zeby mogly sie zanuzyc paczki potem wyplyna tak samo jak na faworki frytki itp
jesli o to Ci chodzilo oczywiscie wrzucasz na rozgrzany olej
mam dużego woka i wlewałam tam litr oleju :]
dziewczyny ani serków homo, ani twarogu nawet w Lidlu ale wiecie co tak sobie teraz pomyśłam że są danonki nadadzą się???
jeśli są waniliowe - to pewnie tak :]

a jakiś takich deserków jak Smakija też nie ma? maaaatko - co za kraj ;P
kasia robisz poczusie?
U nas dzis jajka sadzone, ziemniaczki gotowane z odrobina masla, pieczarki z patelni z sosem sojowym i fasolka.

Jutro idziemy w gosci do znajomych na obiad.

W niedziele spaghetti po bolonsku.
Mam zamiar zrobić, nie wiem czy to dobry pomysł, bo a) słabo piekę, b) jestem po rota wirusie, ale czuję nieodpartą chęć zrobienia pączusi:)
image
ja też właśnie myślałam, że zrobie na danonkach waniliowych już kupiłam :)
Trzeba trenować bo tłusty czwartek juz niedługo. Aga czekamy na jakies dobre (czytaj: proste) przepisy na pączki, faworki itp. :)
a mam taki sprawdzony przepis na faworki :] robiłam je jako nastolatka - nawet w podstawówce na ZPT(czy jak to się nazywało?) - dla nauczycieli ;) do dziś pamiętam jak później bolały mnie dłonie po 2 godzinach wałkowania ;P

najsmaczniejsze wychodzą smażone na smalcu :)

nasz dzisiejszy obiad (ziemniaczki, jajka sadzone i mizeria) - przesunięty na jutro ;) moi Panowie tak późno wrócili, że zjedliśmy normalną kolację - kanapki ;)
daj ten PROSTY przepis na faworki Agusia, ależ mam ochotę na słodnie :-) szybkie i proste!
nie mówiłam, że szybkie ;) trzeba pobawić się w wałkowanie ciasta :) im więcej razy ciasto składane w różnych kierunkach i wałkowane - tym smaczniejsze faworki :]

***** Faworki *****

20dkg mąki
3 żółtka
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól

tłuszcz do głębokiego smażenia (najsmaczniejsze faworki to te smażone na smalcu, potrzeba kilka kostek w zależności od głębokości garnka)

Mąkę przesiać, wymieszać ze śmietaną.
Zrobić zagłębienie na środku, wbić tam żółtka, dodać troszkę soli i proszek do pieczenia. Dobrze wyrobić ciasto. Jeśli za rzadkie - dodać mąki.
Wałkować partiami, dosyć cienko, jak najmniej podsypywać mąką. Kroić na paski szerokości 3cm. Każdy pasek naciąć w środku wzdłuż i przewinąć.
Smażyć na jasnozłoty kolor.
Wyjąć na papierowe ręczniki, osączyć, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

:))))
hmm, a alkohol w którym miejscu dodac? na koncu? i smietana jaka kwasna?
Pisalam po ciemku i spirytus mi umknal ;) ma byc dodany do wglebienia razem z jajkiem itd.

Smietana oczywiscie kwasna! :) nie spotkalam typowo gestej slodkiej smietany ;)

jesli ciasto bedzie za sypkie, nie bedzie chcialo sie zagniesc -ma byc zwarte i elastyczne ale nie ciezkie - to trzeba dodac jeszcze troche smietany.

Chyba najgesciejsza jest smietana z Lidla, 18%. Gesciejszej nie spotkalam.
Nawet gzik za pierwszym razem nie byl taki jak trzeba, bo ta smietana jest za gesta, wiec teraz gzik robie tylko ze smietana Mackowy ;)
U nas kotleciki z twarogiem ziemniaczki i jakąś surówkę trzeba sklecić

kotleciki z twarogiem

50 dag mielonego miesa z kurczaka (ja użyłam indyczego)
10dag boczku wędzonego
20 dag twarogu
kajzerka
cebula
2jajka
kilka gałązek natki pietruszki
sól,pieprz
mąka do panierowania
olej do smażenia
kilka wiórków masła

Boczek i bułkę pokroić w drobną kostkę ,dodać mieso mielone,utarty z jajkami twaróg,posiekaną cebulkę i natkę.Starannie wyrobić,doprawić do smaku,Formować z masy nieduże kulki(wielkości orzecha włoskiego ja zrobiłam ciut wieksze wyszło 29 szt)i,obtoczyć w mące smażyć ze wszystkich stron na rumiano.Przełożyc do rondla podlać odrobiną wody,na wierzcu położyc wiórki masła.Dusić 15 min na małym ogniu.
image
Agusia zrobiłam te słynne pączusie:D tak podczytuje ten wątek i tak mówię zrobię:) coś pysznego szybko się robi pół godziny wyrobiona masa upieczone i pozmywane naczynie:) zrobiłam z jednej porcji ale następnym razem będzie z dwóch porcji :)
No ja też pączusie zrobiłam z 2 porcji. Idziemy do znajomych to zabiorę, a muszę schować, bo córcia podrzera ;))))
Pączusie PYCHOTA !!!

image
paczkowy dzien

u nas tez paczusie!

pycha
zrobilam z 2,5porcji :-)
hehehehehe :D to teraz pączusie zostały forumowym hitem ;) tak jak swego czasu ciasto kefirowe i 3bit ;P

cieszę się, że Wam smakują :)

tak mi przypomniałyście ten przepis na faworki (chyba z 10 lat ich nie robiłam albo i więcej) i postanowiłam na tłusty czwartek(kiedy wypada???) zrobić faworki i róże karnawałowe :)

u nas na kolejne 2 dni będą łazanki :] do tego jutro mamy gości na obiedzie ;) i zrobię ciastka francuskie z cynamonem :] i mini rogaliki z marmolada różaną - tylko nie mogę się zdecydować czy zrobić z ciasta francuskiego czy drożdżowego?

albo może kruche maślane ciasteczka migdałowe? :>

ciekawe te kotleciki mielone z twarogiem :P chyba następnym razem wypróbuję przepis :]
16lutego wczoraj z ciekawosci sprawdzalam
16 luty tłusty czwartek
U mnie od wielu lat goszczą faworki ale robie je tylko ten raz w roku dlatego z tak ciezko sie wałkuje to ciasto
Na robienie pączkow nigdy sie nie odważyłam ,ale chyba się skuszę i zrobię też takie po raz pierwszy.

dzięki :) 3 dni przed moimi xx urodzinami ;P hehehe :D łatwo zapamiętam :)

Moniss - naprawdę te pączusie są banalnie proste i szybko się je robi :] a jeszcze szybciej zjada ;P

wczoraj patrzyłam w przepisach na faworki (z ciekawości porównywałam) i w kilku znalazłam rade, że gotowe ciasto trzeba stłuc ;) wałkiem :] wyżyć się na nim :P i już nie było dalej mowy o takim wielokrotnym wałkowaniu, przekładaniu, składaniu ciasta jak u mnie :P
dziś jedliśmy w pubie
a na kolację była flądra z zieloną fasolką szparagową i pełnoziarnistym pieczywem
Boże tak piszecie o tych pączusiach ze i mi sie ich zachcialo:) mozecie wkleic przepis tutaj? dziekuje

u nas wczoraj ogorkowa dla mnie, dla meza pieczarkowa
dzisiaj obiad u rodzicow:)
image

image
Olcia - link do paczusiow jestvw tym watku, u gory, Dorciaa wkleila ;)
Olcia proszę :) juz był wcześniej podany ten link:)

http://www.wielkiezarcie.com/recipe73888.html
Dzis pieczony kurczak w ziołach, ziemniaki i smazone tarte buraczki na masle.
Agusia a podasz jeszcze raz ten przepis na 3bita :D
dzieki dziewczyny
image

image
Marta tu masz przykładowy link, jest oczywiście kilka modyfikacji 3 bita takze wpisz w google i wszystko wyskoczy :)

http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-bez-pieczenia/324

ja np używam gotowej masy karpatkowej i nie robie tej budyniowej.

a na obiad dziś u nas schabowe z kością, ziemniaki i marchewka z groszkiem.
Mama Szymona i Bartka bardzo dziękuję będziemy próbować:D
Marta - wpisz w forumowa wyszukiwarke 3bit. Link byl podawany w kilku watkach. Tez na wielkiezarcie.pl i dokladnie nazywa sie 3bit szwagra, jest super latwy i bez pieczenia ;)
o tu jest ten przepis na 3bita (z telefonu nie mogę wrzucić linka) http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html :))))
dziękuję bardzo
u nas dzisiaj rosołek!!!
u nas piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami i cebulką, do tego fryty i surówka z białej kapusty, a popołudniu do kawusi...pączusie własnej roboty;P
u nas kopytka od tesciowej:)
a jutro piersi zapiekane w zupie cebulowej, ziemniaczki i buraczki z zalewy
na obiad były pieczone ziemniaczki z rozmarynem i szalotką, kurczak piri piri i surówka z marchewki i pora

a jutro ten zestaw tylko zamiast ziemniaczkó frytki:)
oliv, nie wierzę, ze nie macie w sklepach serka Philadelphia. dodaj wanilii/cukru waniliowego do smaku i masz serek waniliowy.
U nas będą kotlety z karkówki z patelni grillowej z ziemniakami.
łojjjjjjjjjjjjj co za barbarzyński wątek ...

ja to czytam to mam TAKIIIIIIIII ślinotok i wielki żał do siebie że podniebienie mojego dziecka nigdy nie poczuje rozkoszy smaku:

"ziemniaczki, kotlety mielone (z pieczarkami, koperkiem i cebulką w środku) + cebulka smażona na to"

achhhh .. .ale sie rozmarzyalam ... nic to ... czas wracac na ziemie

u nas dzis PIZZA :) heheh

Dejwi, a dlaczego miałoby nie poznać?:) jeśli chodzi o trudność wykonania, to myślę że podołasz te najsmaczeniejsze dania zwykle są najprostsze :), chyba że chodzi o jakieś ograniczenia w diecie.

Swoją drogą pizza (domowa?) też niczego sobie!
domowe kebaby z indyka w chlebkach pita :) z warzywami i sosem jogurtowym

a na kolację naleśniki z twarogiem:)
ziemniaczki, gołąbki bez zawijania, braczki plus kompot z truskawek
Ja mam dziś krem z kukurydzy podawany z grzankami, a na drugie klopsiki w sosie pieczarkowym, tylko zamiast bułki tartej do obtaczania używam panierki do kurczaka ( pikantna ) ;-D palce lizać....
zupka buravzkowa bo ostatnio maly nic nie chce jesc:((to moze zupka go przekona.
u nas dzisiaj zrazy z mięsa mielonego :) (z czerwoną papryką, serem i ogórkiem konserwowym w środku) + ziemniaczki + surówka z marchewki z ananasem i colesław (kupiłam w Bomi)
u mnie dzisiaj marchwianka!!!
u nas ogórkowa, a na drugie naleśniczki z porą i szynką wedzoną
a u nas:
"ziemniaczki, kotlety mielone (z pieczarkami, koperkiem i cebulką w środku) + cebulka smażona na to"

HA !! :)

u nas placki ziemniaczane - wieki nie miałam - ale sie najedlismy !
Dejwi - braaawo :] smacznego :D
oo na ziemniaczane to bym sie skusila, ale moze jutro:) maz musi potrzec bo ja jakos nie daje nigdy temu rady a w robocie akurat nie mam tej koncowki;/
od kilku lat robię placki ziemniaczane - ale ziemniaki tarte tylko na tarce o dużych/grubych oczkach :]
zawsze dawałam do tego cebulę, jabłko, majeranek :] (oczywiście mąka, jajka, sól, pieprz)

ostatnio spróbowałam bardziej kolorowo ;) do ziemniaków daję nie obrane cukinie (tylko wydrążone środki z pestkami) i marchew (obraną ;P)
też majeranek musi być :]

Rewelacja :] a jak ładnie wyglądają - z takimi drobinkami zielonymi i pomarańczowymi :]
u nas wcz i dzisiaj leczo :)

na jutro i pojutrze gulasz ze śliwkami :)) ryż i buraczki

na pt kotlety jajeczne :)))

a na sb i niedziele żeberka z morelami :))))))
a no i w ndz bedziemy robić te pączusie z wanilią :)))
w sb bylam u teściowej na dzien babci z dziećmi to zjadłam 5 kawałków tego 3 bita :))))

a moja babcia na dodatek miała zrobioną kokosankę, więc miałam dzień bomby kalorycznej :DD
moje placki też obowiązkowo z majerankiem (przetartym w mozdzierzu) :) pcyha
dziś u nas kotlety ziemniaczane i gulasz :)
nasze tez byly z cebula, czosnkeim i majerankiem plus przyprawy.
u nas dzsisiaj schabowe+ziemniaczki i pekinka
a jutro kalafior i jajko sadzone, moze jeszcze jakas zupke zrobie jazynowa np.
image

image
Urodziny się udały super,dzieki Agusia za przepisy,niektóre wykorzystałam,ludzi było tyle,że nie dałam rady z kazdym porozmwiac dłuzej niż 5 min.
Ale było pysznie i zabawa naprawdę udana,prawada Dejwi?

A teraz tak zostało mi dużo łososia wędzonego zapakowanego,tuńczyka,serów pleśniowych,oliwek,marynowanych pieczrek i co ja mogę z tym zrobić?
Jestem sama z Niko przez tydzień i nie chcę by się to zmarnowało.

Dajcie jakies proste dania z wykorzystaniem tych składników.
ja wiem Ola --> przytargaj do mnie :)

kotletami to tak przyplusowałm w domu ze szok
podczas obiadu byla absolutna cisza - bo wszyscy pałaszowali !!

ja dziś bedę próbowała robić babkę ziemniaczaną :)
Ola - cieszę się, że impreza udana :]

Dejwi - mówiłam, że to nie jest trudne ;) jak coś - pisz śmiało ;)

u nas dzisiaj kolejny nowy przepis :] "klopsiki mielone o lekko śliwkowej nucie" ;) http://gotuj.skutecznie.tv/2011/12/pyszne-klopsiki-mielone-o-lekko-sliwkowej-nucie/

na jutro planuję makaron zapiekany z musem brzoskwiniowym :] (też nowość u nas) http://pasibrzuszek.pl/kategorie/dania-bezmiesne/ (na samym dole)

a na piątek chyba zrobię kotlety jajeczne - robiłam 1 raz w życiu, jakieś 10 lat temu ;P
toshiba jak juz zrobisz to daj przepis na ta babke:) moze tez sproboje zrobic
image

image
ja babkę ziemniaczną robię tak:
surowe ziemniaki trę w sokowirówce - sok odstawiam, żeby skrobia osiadła.mieszam z ziemniakami ugotowanymi puree, 2 żółtkami, mąką pszenną (2-3 łyżki) i odstałą skrobią. daję 1-2 łyżki kaszki manny. oczywiście sól, pieprz majeranek, podsmażoną cebulę i boczek wędzony albo ogonówkę. jak jest za gęste ciasto to dolewam soku z ziemniaków jak za rzadkie zagęszczam kaszką. na koniec daję ubitą pianę.
(proporcje ziemniaków tak na oko 10:2-3)
Olcia nie mam sprawdzonego przepisu bo sama będę robiła pierwszy raz :) słyszałam już tak dużo dobrych opinii o takiej babce i będę sprawdzać

taki najprostrzy przepis

1kg ziemniaków
5 jajek
4 łyżki śmietany
4 łyżki mąki
3 cebule
sól

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Dodać jajka, makę, śmietanę i pół łyżeczki soli. Włożyć do formy wysmarowanej margaryną, Piec w nagrzanym piekarniku przez godzinę. Podawać na ciepło z ogórkami kiszonymi

Tylko ja chce dodać jeszcze podsmażoną kiełbaskę i majeranek..
Dużo przepisów jest na Wielkim Żarciu :)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe31853.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe11547.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe275.html
ja daję pianę, bo wtedy nie opada i nie robi się gniot.
u nas była pomidorowa ze swieżym koperkiem do wyboru z makaronem lub ryżem :)

no a jutro mam urodziny także liczę na męża:D
U nas gulasz, kasza gryczana i ogórki kiszone.
risotto pomidorowe, choc ryż wyszedł twardawy ...
kasza, klopsiki mielone plus buraczki
z racji wczorajszych placków ziemniaczanych na kolację dziś na obiad babka ziemniaczana:) i zupa pomidorowa
u nas dzisiaj i jutro tak jak pisałam :] ale jutro do kotletów jajecznych dojdzie rosołek :]

dzisiaj kupiłam wielką szyję z indyka i prawie 1kg szynki (promocja była i szynka w tej samej cenie co łopatka ;)) :) mam zamiar nastawić jutro z wielką ilością warzyw :]

i tak powstanie:
- rosół/smak na inna zupę (czyli zupy na 2 dni)
- mięso do zmielenia na kartacze :]
- warzywa gotowane na sałatkę jarzynową :]
AgusiaGda no tak piszesz o tym rosołku że dzisiaj sobie musze go zrobić :) mniam pychota
:))))))

osobiście nie lubię rosołu z makaronem :) ale przeważnie tak jem, bo reszta domowników tylko taki zjada :P (chociaż był czas - kilka lat - że takiego rosołu z makaronem nie ruszyłam)

za to lubię rosół z ziemniakami :] ale z reguły nie chce mi się gotować ziemniaków dla mnie samej ;)
Ja na dzisiaj ugotowałam klopsy mielone w sosie pomidorowym + ziemniaczki i sałata ze śmietaną.
u nas frytki i jajka sadzone...bardzo twórczo;p
nooo moj dziadzek jadal rosol z ziemniakami, byl naprawde pycha:) moze kiedys przypomne u nas w domu ten przepis :)
u nas dzisiaj nalesniki na slodko na szybko bo poznow domu bylismy

jutro moze cos zamowimy bo pomyslow brak

a rosol z ziemniakami to u mnie w domu tez sie je chociaz u m je sie z makaronem wiec jak u nas rosol to ja z ziemniakami a maz z makaronem:)
image

image
nigdy nie gotowałam rosołu na wieprzowinie, zawsze ptak, albo krowa i ptak.
Mój obiad to wędlinowy przegląd lodówki + warzywa na patelnie i różne przyprawy plus ryż wg Makłowicza po marokańsku
Wczoraj placki po cygańsku, dzisiaj generał, jutro zupa z brukwi :)
a ja na jutro planuje ta pizze ciekawe czy mi wyjdzie:))
http://mojewypieki.blox.pl/2011/10/Ciasto-do-pizzy-z-semolina-przepis-IV.html
MamaT - u nas akurat nie je się wołowiny :) baaardzo sporadycznie (raz na kilka lat) są robione naleśniki/krokiety/paszteciki z mięsem - wg mojej Mamy :]
Ona wtedy gotuje kawałek np. szpondra + szyja albo skrzydła z indyka :) czasem jeszcze coś kurzego :] wtedy jest rosół na krowie i ptakach ;)
Dziewczyny podawalyscie w starym watkku przepis na skrzydelka a'la KFC,powiedzcie mi czy ten pieprz kajenski to jest koloru czerwonego?:)
tak :]
U nas dzisiaj filety z fladry w cieście naleśnikowym z przyprawami a do tego surowka z kiszonej kapusty z marchwią, jabłkiem i oliwą z oliwek.
u mnie dziś były kotlety rybne+surówka z kiszonej kap.+ziemniaki

AgusiaGda zrobiłaś dziś te jajeczne?

u mnie spagetti dziś było
u mnie byly kopytka z boczkiem i szalotką

a teraz domowa pizza na cieniutkim ciescie bez drożdży
Moniss - jednak nie :] był rosół o godziny 14:30 i dopiero później kolacja o 20(zapiekanki) ;) (wcześniej nie dało rady, bo zaniknęłam w kuchni na 3 godziny)
U nas spagetti,moja wersja zapiekane z pomidorami i mozzarelą,serem peśniowym.

A jutro,do mamy tradycyjnie pewnie na równie tradycyjne schabowe badz kurczaka z zasmazanymi kapustami.

ale raz w tygodniu trzeba taki tradycyjny obiad wciągnąć uwazam,
my wczoraj tarta z feta i szpinakiem, plus mix sałat w sosie miodowo-musztardowym,

dzisiaj udka pieczone w miodzie, ziemniaczki i buraczki:)
image
To Ja dzis zrobiłam kotlety jajeczne ,bardzo dobre są ,robiłam pierwszy raz.
A u nas kluski z surówką z białej kapusty, marchewki i jabłka.
u mnie pierogi
Dzis kotlety z piersi kurczaka w panierce, ziemniaki z koperkiem i smażone na maśle tarte buraczki. Kompot.
u nas wczoraj była zupa jarzynowa :] (na drugiej połowie rosołu)

i kartacze :)))))) wyszły pyszne :) tym razem wyciągnęłam starą, 34 letnią sokowirówkę aby sprawdzić czy działa (przeżyła powódź w kuchni x lat temu)

i działa :) przepuściłam przez nią surowe ziemniaki - więc miałam super odciśnięte z soku ;) dzięki czemu wystarczyło dać tylko odrobinkę mąki ziemniaczanej żeby ciasto super się kleiło :]
a z drugiej strony - zlać sok z miseczki i był gotowy krochmal :]

na dzisiaj zostawiłam drugą połowę farszu mięsnego i usmażę naleśniki :]
ja dziś tortillę robię :)
Surówka od wczoraj i pieczony kurczak z szalotkami i jabłkiem z ziemniaczkami.
mam pieczone udka, zrobilam kluski slaskie, ziemniaczki gotoawane dla malego i nie mam pomyslu co na jutro:((
U nas dla męża i córci frytki+surówka z białej kapusty+dewolaj a dla mnie surówka i pierś z kurczaka w płatkach owsianych:)
hehehe :D zrobiłam 9 naleśników z mięsem, a farszu mi jeszcze zostało :]

dobrze, że miałam ciasto francuskie w lodówce - to zrobiłam paszteciki :]

czyli tym sposobem mam 5 obiadów ;P ( 2 zupy i 3 drugie dania)
A ja właśnie wyciągnełam kaczuchę z jabłkami i cebulą,właśnie ją zjadam,wiem..wiem ta godzina,ale za kazdym razem wychodzi mi coraz lepsza,co mnie cieszy bo najlepszą kaczkę robi moja druga połowa hehe.
No i się troszkę przypaliła,bo za długo pod prysznicem siedzielismy oboje.
Jutro nic ,tzn Niko w zoblu,Bola znowu caly tydz.nie ma a ja pewnie coś na mieście.
Dla siebie samej to albo gotowce,albo knajpa albo zamawiam.
u nas wczoraj byl kurczak pieczony z frytkami, buraczkami i fasolką szparagową

a dziś kurczak w sosie z kopytkami i buraczkami:)
u nas dzisiaj łosoś pieczony z przepisu Ja-dwisi :) ziemniaczki z masełkiem i koperkiem i surówka :]
u nas wczorajsze samosy z sosem soczewicowym i barszcz czerwony.
ja robię placki ziemniaczane
Proszę serdecznie o ten przepis na samosy :) jadłam samosy warzywne w restauracji indyjskiej i jest to pyszne.
z góry dziekuję
image
U mnie dziś rosół
Novia, prosze bardzo robiłam z tego przepisu, tylko , że piekłam pierożki zamiast smazyć w głębokim tłuszczu. wyszły lekko twardawe, ale super. no i do tych warzyw dałam mieso mielone, bo mó mąż jest zdecydowanie "mięski" :)
http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-3413_samosy-z-nadzieniem-warzywnym.html
a sos zrobiłam "blenderujac" rozgotowaną soczewicę z imbirem i cytryną.
"u nas dzisiaj łosoś pieczony z przepisu Ja-dwisi...."poprosze o przepis na tego łososia
piegogi z mięskiem
U nas tez pierogi z miesem "hand made" ;)
Olas. - proszę :)

~ja-dwisia
2011-08-04 23:42
89.73.237.*
"Re: jak mozna przyrządzić łososia norweskiego w piekarniku?

Zmieszać oliwę z sokiem z cytryny (mniej więcej 3/4 oliwy, 1/4 soku), do tego wcisnąć 3-4 ząbki czosnku, dać 1-2 łyżki posiekanej pietruszki, sól+pieprz oraz zioła: tymianek lub bazylię lub rozmaryn. Ja najbardziej lubię z rozmarynem.
Łososia pokroić na kawałki, włożyć do zalewy i zostawić na 2-3 godziny w lodówce.
Potem zawijać w folię i piec ok. 20 minut w piekarniku.
Pyyychaaaa!"
http://forum.trojmiasto.pl/jak-mozna-przyrzadzic-lososia-norweskiego-w-piekarniku-t259174,1,16.html

już któryś raz tak robiłam :)))) dzisiaj Gabryś pięknie zjadł puree z ziemniaczków z koperkiem i tego łososia - taki kawałek mniej więcej 5c5cm :)))) aż byliśmy w szoku :)
daję wszystkie 3 zioła wymienione :) (tymianek, bazylię i rozmaryn)
u nas dzisiaj zapiekanki :)
a u nas ogórkowa:)
maly tez lubi rybki i czasem zje naprawde duzo:))gorzej ostatnio z miechem:(
W PIĄTEK ZROBIĘ TEGO ŁOSOSIA BO PO PRZECZYTANIU PRZEPISU JUŻ DOSTAŁAM ŚLINOTOKU.
u mnie dziś placki ziemniaczane :)
u nas barszcz czerwony z krokietami z kapusta i grzybami

jutro placki ziemniaczane na szybko...bo pol dnia na konferencji siedziec bede

sroda jakies kotlety mielone z warzywami zrobimy
a u mnie ryz curry i do tego warzywa z patelni z kurczakiem, tymiankiem i koperkiem
image
image
Grillowana pierśw ziołach + ziemniaki z ziołami z mikrofali :)
piers z kurczaka w sosie pieczarkowym
Lipunia - u nas też ogórkowa :))) z kiszonych ogórków :) (taką robię sporadycznie, zwykle ze świeżych)

na kolację miały być frytki, surówka i piersi z kurczaka robione na KFC ;)

ale moja Mama wyciągnęła z zamrażarki filety z dorsza zamiast piersi ;P łosoś był wczoraj więc dzisiaj nie chcę ryby :] będą same frytki na kolację :]

na jutro końcówka ogórkowej :] i mam zamiar zrobić taką pastę z dorsza i ziemniaków: http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/06/Pasta-z-dorsza-i-ziemniakow.html
zapomniałam :P

Olas. - polecam ten przepis na łososia :))))) jest super :) pięknie pachnie i super smakuje :] wczoraj wyszedł mi jeszcze lepszy - pod koniec pieczenia rozcięłam folię aluminiową i chwilę podpiekłam z termoobiegiem :]
olaoleńka mogłabyś mi podać przepis na spaghetti zapiekane z mozarellą i serem pleśniowym??
podajcie jakis sprawdzony przepis dla 18ms-cznego lobuza co ostatnio mega zawzial sie na mieso moze znacie cos co go jednak znowu do niego przekona mi juz rece opadaja bo od dwoch tyg probuje i pieczone i smazone i gotowane i nic, wczoraj podlubal kurczaka pieczonego ale tez bez rewelacji mi juz brakuje pomyslow i cierpliwosci:((
Agusia a jak tą pierś na styl KFC :)
Wrr tyle się naprodukowałam i blokada antyspamowa,ok jeszcze raz:

aa/ przepis na spagetti:

Mięso mielone podsmażam z wyciśnięty czosnkiem,potem daję pomidory z puszki plus suszone pomidory i dodaję taką włoską pastę Pate di pomidori firmy Itaiamo,doprawiam bazylią zazwyczaj świeża i oregano zazwyczaj suszonym,jeszcze sól,pieprz i szczypta cukru.
Ugotowany makaron do naczynia żaroodpornego,polewam sosem mięsno-pomidorowym,układam pomidory na to mozzarele i pokruszony ser pleśniowy,najczęsciej Lazur niebieski.Zapiekam.
Do tego mix sałat z oliwą z oliwek i bagietka czosnkowa i obowiązkowo Cola! Nie,nie wino tylko cola.
Smacznego.

Ja dziś na obiad z chińskiej restauracji kalmary smażone w chrupiącym cieście i ryż z sosem słodko-kwasnym,surówka z kapusty z prażonymi orzechami.
Agusia, podawałaś gdzieś przepis na tą zupę ze świeżych ogórków... tylko że nie moge znaleźć... podrzucisz? :)
w sobote była zupka kalafiorowa,w niedziele ziemniaczki mielone z piekarnika oraz mizerria,w pon była zupa pomidorowa z makaronikiem gwiazdki,wczoraj ziemniaczki i schabowe z piersi kuraka z buraczkami a dzisiaj juz sie marynuje karkówka z cebólka i ziemniaczkami!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
pierwsze_baby - podawałam przepis i sposób wykonania na skrzydełka KFC tutaj: http://forum.trojmiasto.pl/Potrawy-Amerykanskie-przepisy-t181459,1,16.html

"bierzemy skrzydełka, odcinamy końcówki, reszte dzielimy na pół, wrzucamy do miski. Dodajemy dużo soli i pieprzu cayene (1 paczka na 2 kg.)
teraz w jednej misce przygotowujemy woda, jajko, mąka, odrobina soli(musi powstać rzadkie ciasto naleśnikowe)
w grugiej misce przygotowujemy mieszankę mąki zwykłej (3/4) i mączki ziemniaczanej (1/3).

kawałki skrzydełek maczamy najpierw w cieście naleśnikowym potem w mieszance mącznej
i na bbbaaaaarrdzzzooo rozgrzany głęboki olej"

najlepiej przygotować dwa kawałki i sprawdzić czy są dobrze doprawione bo jednak ta potrawa potrzebuje dużo soli i właśnie tego pieprzu (pieprz można dostać bez problemy w każdym sklepie, ma kolor czerwony i jest z zrobiony z papryczek )"

http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=167496&highlight=kfc

+ moje zmiany:

wprowadziłam małą modyfikację do tego przepisu ;) najpierw lekko obgotowuję skrzydełka w wodzie z kostką rosołową, listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem :)

dopiero później robię wg przepisu(ale mniej solę) :)

bałam się, żeby nie wyszły surowe w środku ;)

a piersi robię tak:

***** piersi KFC *****

najpierw pokroiłam piersi na kawałki - nie za duże), w ciepłej wodzie w miseczce rozpuściłam trochę jarzynki, dodałam tymianek, mielony imbir, kumin, kardamon :] mięso pomoczyło się ok 2godz.

wyjęłam na papierowe ręczniki, osuszyłam, rozbiłam tłuczkiem :]

dla Gabrysia odłożyłam 2 kawałki - żeby nie były ostre ;) a resztę posypałam pieprzem kajeńskim :]

no i dalej zgodnie z przepisem + po usmażeniu na talerz z papierowym ręcznikiem, a później na blachę i do piekarnika z termoobiegiem :] (najpierw zrobiłam surówkę, później usmażyłam mięso, a jak było w piekarniku do smażyłam frytki - robię to na gazie więc największy palnik jest mi potrzebny ;))

Asiunia - normalnie gotujesz smak na zupę z włoszczyzną(listkiem laurowym, zielem angielskim, ziarenkami pieprzu itp.), wrzucasz pokrojone w kostkę ziemniaki :] jak są już ugotowane - dokładasz do tego pokrojone w kostkę świeże ogórki (ilość zależy od ilości zupy i wielkości ogórków).
Do tego świeży koperek.
Możesz zabielić śmietaną lub mlekiem.
domowa biała kiełbasa:)
Agusia, dzięki :0 spróbuję...
zupa pomidorowa i krokiety z mięsem
u nas ogórkowa dzień drugi ale tez z kiszonych ogórków w sumie nigdy innej nie jadłam:)
jutro makaron z sosem pomidorowym i pulpecikami.
dzisiaj jeszcze robilam taki torcik ale czy bedzie pyszny jutro sie okaze:))
http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Malakoff-austriacki-tort-migdalowy.html
czy znacie może przepis na sernik cynamonowo-miodowy taki jak u T.deckera? Wiem, ze jest on na serkach mascarpone i jest lekki taki piankowy..
no znalazłam watek dopiero na 8 stronie!!!!
U nas dzisiaj rosołek na korpusie z pietruszka i makaronikiem oraz klopsy ziemniaczane!!!
Mąż później wróci z pracy więc na przekąskę (Jemu do pracy, nam w domu) zrobiłam wczoraj żytnie bułeczki drożdżowe z parówami i serem :]

na obiad będzie "zielony makaron" :) (ze szpinakiem, brokułem, jajkami, marchewką)
może na jutro zostanie?
a ja mam pytanko, jaki sos robicie do ryżu? tzn. z czym podajecie? Bo u mnie ryż to albo risotto - czyli ryż z bulionem plus warzywa, albo danie chinśkie czyli ryż, pierś z kurczaka i sos ze słoika/torebki:) czasem robię ryż z warzywami na patelnię ale brakuje mi tam jakiegoś sosu. ogólnie brakuje mi pomysłu na ryż, a mój syn uwielbia.

aha - biały sos z rodzynkami taki "weselny" odpada:)
u nas placuszki ziemniaczane
my sporadycznie jemy ryż :P

albo z chińszczyzną (która jest pyszna, kolorowa i taka właśnie dość płynna, że równie dobrze można zjeść z miseczki co polać nią "coś") albo sos beszamelowy + np. pierś z kurczaka w curry.

mi się wydaje, że każdy sos mięsny będzie dobry :P (czy też np. pomidorowy/koperkowy/pieczarkowy od pulpecików czy kotletów itp.)
my bardzo czesto jemy gulasz z ryzem,

a dzisiaj moze kotlety mielone, zmiemniaczki i mizeria
image

image
No i u nas właśnie gulasz z ryżem :)
Dziewczyny, dajecie dzieciakom smażone mięso?? Ja się wystrzegam jak ognia :/
image[/url]
image[/url]

generał
image
basula ja daje dziecia smażone mięsko,syn w szkole tez dostaje na stołówce!!! a czemu nie dajesz???
Basiula - nasz Gabryś dostaje na obiad to samo co my. Więc i smażonego kotleta zjada.

jajecznicę na maśle czy jajko sadzone - też smażone.

ostatnio jak robiłam pączusie z serka homo - też jadł(też smażone)

no i ma absolutnego fisia na punkcie frytek :P reklamy w TV albo ulotki z KFC czy jakiejś pizzerii (gdzie też są zdjęcia) - to wszędzie jest "mniaaam mniaaaaam!!!!!!!! mama/Aga - daj daj!!!!) ;P

dla do 2 urodzin raczej wystrzegałam się dawania Mu czegoś smażonego (poza kotletem mielonym czy jajecznicą)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
a jutro u nas frytki i jajo sadzone!!!!!albo kostki rybne jak dostane
nie określiłam się że chodziło mi o małe dzieci ;) Zuza ma 1,5roku i smażone to tylko jajecznica... mięsa smażonego jej nie daję... no ale pewnie kiedyś zacznę...
image[/url]
image[/url]

spaggetti z pomidorowym sosem z chilii i pieczarkami
a u mnie maly ostatnio w ogole ciety na mieso jak nie wiem co:(((najlepiej zylby o kaszy i mleku a jeszcze przysmaczkach ewentualnie jakis owoc ale byle nie duzo ehhh
pulpeciki tez mu nie podpasowaly mimo ze drobiowe:(
frytki ryba i surowka z kiszonej kapusty:)
u mnie na leniwca - ziemniaki z koperkiem, buraczki i jajko sadzone ;)
a u mnie - gulasz z drobiowych żołądków, ziemniaki i buraczki :))

btw suuuper wątek, wczoraj robiłam pieczonego okonia
wg przepisu ja-dwisii, wyszedł pyyszny :))
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
frytki i jako sadzone
ziemniaczki, surówka i paluszki rybne:)
na szybko - właśnie gotują się ziemniaczki i podgrzewa rozmrożony bigos (ze Świąt ;))

Mąż właśnie wrócił do domu z zakupami - więc barszcz biały będzie na wieczór ;] jeśli brak ogrzewania(awaria) się utrzyma to akurat jak znalazł :)
u nas też paluszki rybne i surówka z kiszonej kapusty :-) idę robić
Wczoraj kupna pizza i do tego dla zagryzienia wyrzutow sumienia;) brokuly.

Dzis makaron fussilli z domowym sosem pomidorowym (z kaparami, oliwkami, etc.), na wierzchu stek z tunczyka.

Jutro zupa a'la krupnik, do tego pieczywo czosnokowe i jakas salata.

W niedziele dorsz, pieczone frytki, kapusta czerwona.
jutro robie gularz z ziemniaczkami i buraczkami juz kupiłam kawałek wołowinki i fix winiary!!!
Dziś był łosoś zapiekany z pomidorami i fetą, mix salat z winegretem.
B kupił 3,5 kg łosia w hurtowni ryb jak wracal z Jastzębiej,teraz nie pamiętam ale chyba w Pucku,jaki swiezutki.
teraz co tydzien jak bedzie zjezdzał na weekend bedziej zajeżdzał do tej hurtowni ryb.
wczoraj kurczak z rożna z ziemniaczkami i brokułkiem, dzisiaj łosoś smażony i brykuł i ziemniaczki. Moja córcia uwielbia brokuły. A jutro lece do Polski i 2 tyg obiadków mamusi !!!
kiedyś byłam w Pucku w świetnej hurtowni-sklepie rybnym , nie wiem może to była tA samo co olaolenka mówi.

u nas dziś ziemniaki z koperkiem, mini dewolaje, kalafior i mizeria.
u nas barszcz biały z jajkiem, białą kiełbaską :] i chyba do tego ziemniaczki z koperkiem i skwarkami? albo chleb? jeszcze nie wiem :P

w każdym razie wczoraj jednak go nie jedliśmy :] będzie na dziś i jutro :]

Mąż kupił wczoraj żeberka i szynkę - muszę coś z tego wymyślić :P

pewnie żeberka duszone w cebuli?

a z szynki bitki? albo może poszukam jakiegoś ciekawego przepisu? może coś zaproponujecie? (poza bitkami, gulaszem i zrazami)
pizza i rosołek u nas a co jutro ehh brak pomyslów.
ja to szynke pieke na kanapki czesto:)a z obiadkow to co pisalas Agusiu.
ehh
znowu zobaczyłam ten wątek i się głodna zrobiłam, tyle pyszności, Zastanawiam się nad tymi pączusiami :P ale nie cierpie tego smażenia! Śmierdzi później w całym domu :(

Agusia
polecam żeberka w miodzie :) pyszności :)

na obiadek był gulasz i pieczone ziemniaczki z buraczkami,a na kolacje zrobiłam MAKARONOWA PATELNIE Z WARZYWAMI I MIEEM MIELONYM-był nawet dobry jak zupka chińska ze spagetti hehe!!
a jutro robie ziemniaczki,de wolaje z serem oraz surówke z kapuchy kiszonej
Dziś pomidorówka na wołowinie,kuraku i sercach z indyka,nie ja robiłam tylko B.Wyszła jak zawsze dobra,ma chłopak talent do gotowania.

Jutro ja , robię pałki z kurczaka w takim warzywnym sosie,coś jak potrawka z kurczaka,moje dziecie to uwielbia.Pałki najpierw piekę na złoto,potem włoszczyzna w paski i ją podsażam na masełku,dodaję pałki,trochę wody i duszę,potem lekka zasmażka by zagęscić sos,do tego marchewka z groszkiem i puree z koperkiem.
zapiekanka z brokułem
dzisiaj obiad poza domem :] jedziemy do Chrzestnej Gabrysia na kaczkę :]

na deser zrobiłam pączusie ;)

z szynki zrobiłam chińszczyznę :] będzie na jutro i do zamrożenia :]

(ale Gabryś wczoraj się zajadał - aż miło było patrzeć ;) z białą kiełbaską i jajkiem :] z chrzanem :))
u nas pieczone udka z kurczaka, brązowy ryż i buraczki na ciepło.
krupnik i naleśniki z twarogiem oraz dżemem
a u nas dziś szaszłyki na patelni grill :)

u nas mały jadl rosolek my ryz z warzywami i kurczakiem i peczarkami, jutro kotlety z serem i cos do tego ale jeszcze nie wiem co:(
a mlody jak nie jadl miesa tak nie je:(
ruskie:D
u nas dziisaj bitki z sosikiem i ziemniaczki a jutro chyba żórek
Zapiekanka makaronowa z mielonym.
moze wątek na 12stej stronce hehe!!!
jadzisiaj dla siebie męża i córki robie gołąbki bez zawijanie ale zamiast ziemniaków makaron,synowi klopsy ziemniaczane z reszty ziemniakow co wczoraj zostały bo nie lubi gołąbków i jeszcze Babci gotowałam zupke klopsowo-warzywana bo ma diete od lekarza!! takze 3 obiadki
u nas dzisiaj ryż zapiekany z jablkami i cynamonem polany jogurtem naturalnym zmieszanym rodzynkami :))

a na jutro i pojutrze dla męża i dzieci spaghetti, a dla mnie ugotowałam dzisiaj kapuśniaka, bo na diecie jestem wciąż :)))))))
luna, bo my dzisiaj nie jemy obiadu ;)
dlateego na 12 stronie.
ale serio. wyjęłam pierś z kurczaka z zamrazalnika i nie wiem co mam z niej zrobić.
ja jutro z piersi robie makaronowa patelnie z kurczakiem curry!!!
dziś tradycyjne kotlety z piersi kurczaczka z ziemniakami a jutro resztę kotlecików kroje w kostkę i dodam do zapiekanki ryżowej własnego pomysłu
u nas ja i syn chorzy ale jakos udalo sie ugotowac kalafiorowa z marnym skutkiem bo maly nawet nie ruszyl ale co sie dziecku dziwic:(
bigos
jutro będzie zupa krem pomidorowa z ryzem
jednak zaprosilam na obiad wczoraj znajomych i ze spaghetti nic nie zostało, więc dzisiaj i na jutro chińszczyzna :)

w pt zamawiamy pizze, a na sb i niedziele kurczak generał :))))))))
U nas wczoraj i dzis krupnik - lubie zupy :-)
pieczone ziemniaki i piers z kurczaka
Dzis na szybko jajka sadzone, ziemniaczki, fasolka (idziemy pozniej do kina).
Jutro pizza.
W piatek kotlety rybne, frytki z pieca i czerwona kapusta mniam.
O Yvonne dawno nie pisałaś,a lubię czytać jakie potrawy robisz,zawsze masz ciekawe menu:)

B nie ma cały tydzień,Niko w żłobku to dla siebie wymodziłam szybko tortille z gyrosem,tzn.pociełam karkówe do marynaty,salata lodowa,pomidor itd,to w tortilke i nawet mi smakowało.
Jutro mam zamar zrobić te żeberka w coli,to na pewnie zostano na piątek bo dużo tych zeberek kupilam.

W sobote wyjezdzamy bez dziecia do spa,walentynkowa niespodzianka wiec ani w sobote,ani w niedziele ie gotuję.
Całe dwa dni sami,może pomyslicie ze jestem wyrodna matka,ale naprawde potrzebuje od tego mojego dziecia odpocząć,wiec dziec do dziadków a my poszaleć.
olenka jak ja marze o spa żeby też odpocząc od tych moich dwóch brzdąców.. :((:)) zazdroszcze :))))))))
Wiesz co ja też się cieszę,ale najbardziej z tego ze bedziemy we dwoje hehe,no i B nic nie wie,wraca w sobote pakuje go auto i wywożę hehe,mam już wszystko zaplanowane,a tam baseny,jacuzzi,sauna,masaze a potem dyskoteka i na drusgi dzien na kaca do spa hehe,sami bez małeg,raj!!!Mozliwosc skupienia sie tylko na sobie,a nie na maly brzdącu.Baja.
o to niezla niespodzianke bedzie miec :))

my musimy czekac do majówki, bo tez mamy wynajety domek, ale jedynie z sauna, ale niedaleko jest jezioro,jakies dyskoteki wiec giciorek :)))
Ola - ale macie faaaajnie :]

u nas dzisiaj 2 różne obiady :]

Mama i Mariusz - odsmażane ziemniaczki i żeberka duszone z cebulką :]

ja i Gabryś - ziemniaczki pieczone + pierś z kurczaka pieczona w folii aluminiowej ze słodką marchewką i masełkiem :]

na jutro mam smak zrobiony na ogórkową :] skoro Dzieć ma ostatnio chęć na kwaśne - to niech je na zdrowie :]

więc na 1 danie ogórkowa :]
usmażyłam też kilka placków z piersi kurczaka :] więc to będzie na obiado-kolację :]
reszta zupki od wczoraj pomidorowej i kupiłam pierogi z mięsem jak by było mało mężowi i dziecią!!
właśnie zszamałam sałatkę i żałuje ze nie mam więcej!!
- seler naciowy
- jabłko
- rodzynki
- jogurt

wymieszać i zjeść --> NIAMI!!

a na obied: resztki duszonej kapusty z kiełbasą + kotlety sojowe + ziemniak

u nas dzisiaj jajko sadzone oraz paluszki rybne z frytkami samo robnymi jakos kupne mi ostatnio nie smakują!!
wczoraj na obiado-kolację zrobiłam Gabrysiową surówkę, ziemniaczki z koperkiem i te placki z piersi kurczaka :] Młody tak wcinał, że miło było popatrzeć! Z reguły najpierw zje surówkę(albo i nie), później w zależności od nastroju -mięsko albo ziemniaczki.
A wczoraj zjadał wszystko!

dzisiaj wczorajsza ogórkowa :] a dalej domowe fryty i jajca sadzone ze szczypiorkiem :]
agus widze że także domowe fryty i jajko
taaaak :]

jeszcze niedawno takie połączenie wydawało mi się abstrakcją :]
cóż to za placki z piersi kurczaka bo chyba przegapiłam?

u nas taki kapuśniak z kiszonej kapuchy:) plus halibut pieczony z maselkiem czosnkowym z ziemniaczkami i mizzeria.

na moje szczescie maly zjadl prawie caly dzwonek jupi:))
ale powiem wam ze chora kucharka to do du..y kucharka nie mam w ogole smaku:)moj Maz musial probowac wszystkiego czy ok bo ja nie moglam za nic wyczuc smaku.
młodzież je rosół a my kurczaka w sosie cytrynowym i ryż z rodzynkami.
jutro spagetti po bolonsku z kiełbaską
Lipunia - ten przepis na placki z piersi już kilka razy był podawany na forum i przynajmniej kilka Forumek robi te placki :]

http://forum.trojmiasto.pl/Piersi-z-kurczaka-t178824,1,16.html przepis podany przez Kachnat75 1,5 roku temu :]
o dziękuje Ci bardzo będzie trzeba wypróbowac:))
A ja próbowałam właśnie robić pączusie. No i owszem w smaku dobre, ale to wogóle nie ma kształtu kulek, tylko jaki ośmiornice z wąsami :). Zagęszczałam ciasto mąka, kombinowałam niby trochę lepiej ale i tak kulek nie ma. My zjemy, ale gościom wstyd takie coś podać. Jak to robicie że Wam wychodzi :(
image
Ja wzięłam dwie małe łyżeczki tak jak w przepisie i je formowałam ale one jak już są w tłuszczu to tez jakoś same robią się okrągłe.
Lipunia - polecam :]

Novia - ja też formuję 2 łyżeczkami od herbaty :] biorę tak 1/3-1/2 łyżeczki ciasta :] formuję drugą żeby nic nie odstawało i do oleju :]

jak ciasto za bardzo klei się do łyżeczek, to maczam je w gorącym oleju :]

jak robię potrójną porcję to tak ponad połowę robię ślicznych okrąglutkich ;) później już mam dość, chcę jak najszybciej wyjść z kuchni i robię takie właśnie nieregularne cudaki :] jak ciasto wpadnie do oleju, taki kształt powstanie ;)

dzisiaj na obiad gołąbki bez zawijania z ziemniaczkami :] i surówką :]

na jutro zrobię jakąś zupę (może krupnik?) i udka do upieczenia :]

a Mąż do pracy dostanie sałatkę z surimi :]
Olaolenka napisala:
O Yvonne dawno nie pisałaś,a lubię czytać jakie potrawy robisz,zawsze masz ciekawe menu:)

:) Dzieki Ola. A tam ciekawe, po porstu troszke inne, tu przewazaja raczej tradyjne i miesne obiady.
Choc nie powiem czasami marzy mi sie taki prawdziwy obiadek "od mamy" z czasow dziecinstwa! A wtedy pamietam to wybrzydzalam.. i najlepiej to chcialam McD lub zapiekanki;)
a wracajac do tematu;) to dzis ciag dalszy kotlecikow rynych - zostaly dwa (dla mnie), maz bedzie jadl stek - sam sobie kupil, marynowala i upichci, bo ja miesa nie tykam. Do tego tak jak wczoraj frytki z pieca, czerwona kapusta z octem balsamicznym, rodzynkami i sokiem jablkowym, moze jeszcze dogotuje brokuly.

Jutro risotto z pieczona dynia i pieczonym czosnkiem (podobno moje danie popisowe;).

W poniedzialek zupa - abrszczyk a la ukrainski i bagietka czosnkowa pelnoziarnista ( ja mam wieczorem trening, wiec wszystko obiore i pokroje, a maz pod moja nieobecnosci nastawi zupe).
a my to co wczoraj a na jutro wyjelam juz udka i beda pieczone z ziemniaczkami a co do datku to jeszcze nie wiem:(moze buraczki od mamusi ze sloika:)albo salatka z ogorkow tez ze sloika.
pomidorówka i gofry z bitą śmietaną/dżemem/polewą advokat/cukrem pudrem co kto woli

mam pytanko czy są stronki kulnarne takie w których mogę wpisać produkty i potem wyskakują przepisy
image
bardzo prosze :)

http://cooks.pl/

http://www.seromaniacy.pl/przepisy/serowe-przepisy/

http://allrecipes.pl/przepisy/szukaj-przepisu.aspx

jest jeszcze kilka innych stron:)
dzięki
image
rosół
wczoraj canelloni ze szpinakiem i riccottą a dziś paella
dzisiaj u nas zapiekanki i zupka warzywna
tarta z brokułem i brukselką
image
udka z kurczaka duszone z cebulą i czosnkiem :]
ziemniaczki z koperkiem + surówka z kiszonej kapusty :]
U nas dziś Spaghetti carbonara.Wczoraj zrobiłam kurczaka na butelce od piwa myślałam że coś na dziś zostanie a tu nie ma nic :) cały zjedzony z frytkami i surówką z białek kapusty:)
my dzisiaj dalej udka:)
ale na jutro robie polędwiczkę wieprzową(juz się marynuje) zawijana w szynke szwardzwaldzką i do tego salatka z rucoli z pomidorkami koktajlowymi slonecznikiem i serem. to tak z okazji walentynek hehe:) a jeszcze na deser cos z czekolada nie wiem jeszcze co.
U nas dzisiaj zmiana planu - maz przyniosl z tajskiej knajpy Pad Thai z tofu.

Jutro z okazji Walentynek domowa pizza, czerwone wino, na deser (kupny) key lime pie.

Zupa wiec bedzie na srode, plus pelnoziarniste pieczywo czosnkowe i brokuly z platkami migdalow.
u nas był rosół i paella na drugie

a wieczorem kolacja walentynkowa na miescie:)
co to jest paella???
u nas dzisiaj schabowe z cyckow i ziemniaczki z koperkiem
Luna takie danie np podam linka reklamuja to danie często w telewizji

http://www.frosta.pl/pl/produkty/grupa-dania-gotowe-z-ryzem-q9hour/prod-paella-paella-zky3fl.html
aaaa nie skojarzyłłam nazwy!!! dzieki
dzisiaj pizza z Dragona ;)

na kolejne 2 dni ugotowałam wielki gar krupniku :]
u nas aromatyczny rosoł z makaronikiem domowym
ryż, z warzywami, kurczakiem, ananasem i fixem chińskim

a jutro powtorka z dzisiaj
image
u nas wczoraj i dzisiaj kalafiorówka
a dla męża wcz i dzisiaj piersi z kurczaka ziemniaki + surówka :)
dzieci jak mąż wraca też dostają pierś :D

a na jutro i pojutrze kurczak pieczony z czosnkiem i majerankiem :))

a dla mnie fasolka szparagowa z marchewką i ryżem :)))
wkurza mnie już ta dieta, ale jeszcze ciut mi brakuje :PPP

dzieciakom dzisiaj zrobiłam te mini pączki z serkiem waniliowym, a dla siebie kupiłam ciastka zbożowe :D:D
wczoraj robiłam faworki z podwójnej porcji ;) hihihi :]

dzisiaj na obiad były pulpety w sosie koperkowym, ziemniaczki i marchewka z groszkiem :]

na jutro będą kotleciki z ziemniaków i marchewki z groszkiem (znalazłam ciekawy przepis i mam zamiar go wypróbować) i pieczony łosoś w naszym ulubionym wydaniu :]

w niedzielę będę robiła tort bezowy - niby Sowa ;)
dziś u Nas schabowe, ziemniaki z koperkiem i marchewka z groszkiem :)
Mama Szymona i Bartka - jeśli zostanie Ci ziemniaków i marchewki z groszkiem to polecam te kotleciki :)))) już usmażyłam, zrobiłam próbę smakową ;P później tylko podgrzeje w piekarniku jak łosoś będzie się piekł :]

robiłam "na oko" - utłuczone ziemniaki(albo przeciśnięte przez praskę, przemielone jak kto woli i jakim sprzętem dysponuje) + marchewka z groszkiem + jajko + bułka tarta do środka + sól i pieprz :)

+ bułka tarta do obtoczenia :)

wszystko wymieszać, formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, usmażyć na złoto :]

dałam taką już zrobioną na słodko marchewkę z groszkiem :]

pyyyychota :) u mnie zagoszczą na stałe :] jadłam na "sucho" i z kwaśną śmietaną - obie wersje petarda :))))

teraz chyba będę kupowała marchewkę z groszkiem w Biedronce ;) bo ma większe opakowania i zawsze u nas zostanie ;)

inspirację wzięłam z tej stronki http://kobiecemysli.pl/artykul/246/placuszki_z_gotowanych_ziemniakow_z_marchewka_i_groszkiem.html
u nas dzisdiaj zupka wielowarzywna
dziś pierś kurczaka w curry ryz i marchewka z groszkiem
na deser tarta z budyniem i jabłkami

jutro ziemniakczki tez pierś kurczaka ale panierowana + fasolka zielona szparagowa

na poniedziałek zrobię te kotleciki z marchewki z groszkkiem
image
Agusia no właśnie nic nie zostało :) ale nastepnym razem zrobię więcej i wypróbuje te kotleciki.
Dziewczyny robię właśnie generała. Siedzi w piekarniku już godzine a piwo nie sączy sie z butelki. Macie pomysł dlaczego?
u nas te klopsiki sa co piatek hehe! wczoraj akurat był wyjatkowo kurczak z frytkami a dzisiaj pomidorówka na gesto ala krem pomidorowy!!
a u mnie właśnie robi się kurczak po generalsku :)
Asia82 ja myślę że te piwo nie wylewa się z butelki tylko paruję:) bo mi tez się nie wylewało :)
u mnie byly placki ziemniaczane z kielbaska;)
Amelia Zofia 1225g, 43cm:) jestem mama!

image
Przez cały ubiegły tydzień do różnych dań robiłam różne warianty surówki AgusiGda z kapusty pekińskiej, w zależności co kupiłam lub co miałam w lodówce.
1. kapusta pekińska, marchewka, jabłko, por, majonez, sól i pieprz
2. kapusta pekińska, pomidor, papryka, cebula, sól i pieprz
3. kapusta pekińska, marchewka, pomidor, por, kukurydza, sól i pieprz
Wszystkie pyszne!
Mam jeszcze ochotę dodać ananasy z kukurydzą.

u nas kotleciki rybne ze szczypiorkiem,gołąbki(robiłam wczoraj wieczorem,wyszło 22 gołąbki)nie oszukane,zawijane w kapuście zwykłej,troche się narobiłam,bo najgorzej to głąb wyciąć,ale było życzenie więc zrobiłam,do tego marchewka z groszkiem,puree,buraczki na ciepło.

Jutro gołąbki,hehe kotlety z piersi indyka zapiekane z mozzarelą i pomidorami,puree z koperkiem,czerwona kapusta zasmażana,marchewka z groszkiem,bo moje dziecko uwielbia.

Ciekawe te kotleciki z ziemnaków i marchewki z groszkiem,akurat zostało mi puree i marchwka z gorszkiem,miała być na jutro,ale to zrobię swiezą,Tylko ja robię marchewką z groszkiem na śłodko,to może być?
a u nas ziemniaki, kotlety schabowe..ogromne...ale cieniutkie i w grubej panierce, jak w barze mlecznym:p i do tego fasolka szparagowa z masełkiem i bułeczką tartą...

jutro na miescie....

a od poniedziałku chyba jakies klopsiki w sosie koperkowym...bo juz dawnooo nie jadłam:) hmmmm gołąbki tez za mna chodzą:))
Ola - też robię na słodko :] marchewka z groszkiem + masło + cukier + sól dla przełamania smaku + mąka :]

i taka marchewkę z groszkiem mieszałam z ugniecionymi ziemniakami :] jajkiem i bułką tartą :]

Ewa - cieszę się, że powstają nowe wariacje na podstawie ulubionej surówki mojego Syna ;P chętnie sama wypróbuję :]
U nas dzisiaj dosc tradycyjnie - kotlety mielone, ziemniaki z koperkiem i mizeria - wieki nie jedlismy takiego zestawu.
Miłej niedzieli :-)
u nas dziś gulasz z indyka, ziemniaki pieczone i brokuły.

zastanawiam się co śledziowego zrobić na środę popielcową? może w śmietanie- ale nigdy mnie robiłam. i nieśmiało zapytam - a co wy zrobicie? teraz zasypiecie mnie wykwintnymi daniami:)))
http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13-t311685,1,16.html

jest juz kolejny wątek.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry