Widok

Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-11

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria Temat dostępny też na forum:
u nas dzisiaj generał :)))
wyszedł suuuuuuper :)))))))))))

a na jutro i pojutrze spaghetti :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
O jest nowy.Dzięki:)

Piszcie kobietki bo mi pomysłu na jutro brak.
Robił ktos te żebra w coli?
Czy one wychodza słodkie?Zeberka mam więc może?
Dziewczyny - cieszę się, że kurczaki dobrze wyszły :]

u nas dzisiaj byli goście ;] załapali się na obiad :] i zawzięcie doszukiwali się mięsa lub ryby w kotletach(marchewkowych) ;) nie chcieli uwierzyć, że to tylko warzywa, jajka, bułka tarta i przyprawy :))))

w końcu zamiast marchewki z groszkiem zrobiłam surówkę z pekinki i jabłka :] i mizerię :]

Ola - raz robiłam te żeberka :] w sumie smaczne ale bez jakiejś wielkiej rewelacji :] jeśli jeszcze raz użyje tego fixu - to np. z karkówką :] wychodzą dość słodkie :P

nam zostały 3 kotlety marchewkowe na jutro :]

na wtorek może zrobię zapiekankę z dorsza? tylko ziemniaki mi się skończyły i czekam żeby Teściowie ze wsi przywieźli ;P
usuwam ten wątek z obserwowanych, bo zaraz zacznę się do Was na obiady wpraszać :P
z powodu mdłości nie tylko porannych jem właściwie tylko to, co inni przygotowali, zrobione przeze mnie ledwo skubnę, choćbym nie wiem jak wielką ochotę na to miała wcześniej; takie zboczenie ;)
masz tez mięsowstręt czy jeszcze nie? ;P

ja chyba 2 tygodnie żywiłam się ziemniakami i buraczkami zasmażanymi ;) (na obiad)

nawet lodówki nie mogłam otworzyć, w której była wędlina(pozamykana w pojemnikach)

dla mnie ciążą była najlepszą dietą :))))
mam wszystkowstręt ;)
nawet oliwki z czosnkiem nie wchodzą, masakra... no chyba, że ktoś zrobi - dziś do teściowej się na obiad wprosiliśmy, poza tym Mąż śniadania do łóżka ;)
ale Ci dobrze ;)
a tez wlasnie chcialam robic na przyszła niedziele te żeberka w coli :)
moze sie skusze, bo z pare miesiecy nie było juz u nas żeberek(maz nie przepada) :)))

nam tesciowa na dzisiaj przywiozła ciasto 3bit i zostało jeszcze na jutro do kawy :))
no, mi te żeberka w coli tez tak srednio, tzn. smaczne, ale wiecie szału nie ma:)

my w sobote zrobiliśmy sushi
w niedziele, bylismy na Barbary i były przepyszne zrazy zawijane, kasza, ziemniaczki, buraczki, czerwona kapustka i indyk pieczony....a potem sałatki, rybki po grecku itp....

dzisiaj chyba zrobie łososia w cieście francuskim na szpinaku- tylko to mam w lodówce:)
image
Ja planuje zrobić kopytka i leniwe . ale nie wiem, czy nie skończy się tylko na chceniu :)
Naleśniki z nitella,dzemerem i twarogiem.

a wieczorem ze szpinakiem
ja dzisiaj nakupywalam na caly tydzien :))

dzisiaj i jutro spaghetti :)wczoraj juz zrobilam

czw-pt watrobka z cebulka

no i kupilam całego kurczaka i nie wiem czy znow zrobimy kurczaka generała czy porpocjuje go i na kazdy dzien cos innego :))))))))))
Ja mam dziś zapiekankę makaronowa z mielonym i warzywami.
Takie czyszczenie lodówki z produktów :-)
[url=http://www.maluchy.pl]image[/url

U nas miodowe ćwiartki kurczaka z ziemniakami pieczonymi w piekarniku. Wczoraj też, tylko z ryżem :)
a u minie dzisiaj tortilla,
Wczoraj były polędwiczki w sosie kurkowym z kaszą gryczaną-pychota!!!
ziemniaczki z koperkiem wątróbka drob.z jabłkiem + surówka z selera i jabłkiem
image
u nas dzisiaj obiad na szybko, bo trochę się najeździliśmy w ciągu dnia ;)

frytki(z Lidla, te cienkie) + skrzydełka pikantne i w panierce (z Biedronki) + surówka Gabrysiowa ;)

jeśli jutro załapię się w Leclercu na filety z dorsza, to zrobię zapiekankę ;]

a jak nie - mam wędzonego łososia, koperek, serek mascarpone ;) i będzie makaron :]
u nas barszcz czerwony w kubeczku, krokiety z kapusta i pieczarkami, a jutro chyba beda z serem i pieczarkami zapiekane...bo duzo pieczarek nam sie kupiło:p
image
skąd bierzecie teraz kurki? mrożone? ja kilka razy próbowałam mrożone przyrządzić i zawsze wyszły gumowe:/
my mamy zrobiony zapas mrożonych kurek :]

w sezonie kupowaliśmy w skupie(a dokładniej Teściowa) :] po 10zł/kg ;]
Agusia robisz dziś łososia z maskarpone?

Ja tak,tez wszystko mam wiec dzis makaron.
Ola - jednak u nas łosoś i mascarpone dalej czekają na "swój" dzień ;P

kupiłam filety z dorsza :] więc dzisiaj będzie zapiekanka z dorsza :) (chodzi za mną od tygodnia)

do tego zupa mocno jarzynowa, bo Dzieć ostatnio warzywa ogranicza do ogórków konserwowych ;) (wczoraj nawet swojej ulubionej surówki nie jadł)

kupiłam też śliczne żołądki z indyka - więc jutro będzie gulasz z żołądków w sosie koperkowo-jarzynowym ;]

właśnie wróciłam z zakupów, nastawiłam żołądki niech się wolno pyrkolą :] nastawiłam skrzydełka na zupę :) i ziemniaki w mundurkach na zapiekankę :]

Chłopaki pojechali tramwajem do Dziadków (Młody ma teraz jazdę na tramwaje) i akurat wrócą na zupkę :]

takie ładne skrzydełka z kurczaka były dzisiaj w Leclercu(z tymi dodatkowymi częściami - czyli 4 kostki na długość), że chyba w piątek lub sobotę też kupię, i zrobię 2 dania ;)

tzn. najpierw podgotuję - powstanie smak na zupę :]

podgotowane zamarynuję i zrobię skrzydełka a'la KFC ;]
dziewczyny mam pytanko. Jak robicie tego kurczaka GENERAŁA?
Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-6
AnnA - proszę :)

Kurczak Generał :)

trzeba natrzeć kurczaka ulubionymi przyprawami i zostawić na noc w lodówce :) (ogólnie zawsze przynajmniej 12 godzin trzymamy mięso w przyprawach)

przed pieczeniem natrzeć skórkę majonezem (to nasz wkład w Generała ;) skórka będzie lepiej przypieczona)

ptaka nadziać na butelkę(0,33l) piwa (oczywiście otwartą, wcześniej wymoczoną w wodzie - żeby pozbyć się naklejek) tak, żeby szyjka butelki wyszła koło szyi ptaka :P ;) ustawić pionowo na blaszce lub w brytfance, nalać ok 1 cm wody (żeby wyciekający tłuszcz się nie palił)
wstawić do piekarnika i piec w ok 200'C :) długość pieczenia - przyjmuje się, że na 1 kg kurczaka trzeba 1 godzinę :)

już wiem co jest z tym piwem, że nie chce kipieć :) odpowiedź od samej Magdy Gessler ;) szkło nie jest zwykłym szkłem - tylko jakąś mieszaniną składników - ogólnie chodzi o to, żeby piwo się nie grzało w transporcie i na półkach ;) więc w takiej butelce nie da się go zagotować :/

najlepsze piwo to kurczaka generała to TATRA
dzięki za przepis ;) spróbuje z piwem Guiness i powiem jak wyszło.
gdyby nie chciało kipieć na kurczaka(w czasie pieczenia) dosyp łyżeczką trochę soli(do butelki) :)
oki dzięki za radę ;)
my dziisaj mamy pomidorówke z makaronikiem po tygodnu szpitalnego szpitala mamy ochotke na gesta nasza pomidoróweczke!!!
Dziś miały być schabowe,puree i mizeria ale zapomniałam kupić ziemnaki więc to na jutro.

Zrobiłam te koski winiary,czyli piers w tej panierce ale mnie to nie specjalnie smakowało,Niko wcinał.No i niby zdrowsze,bo pieczone w piekarniku.

Upiekłam moja ulubioną karkówe nadziewaną czosniem,idealna na chleb,mogłabym tylko z tym jesc kanapki.

I mam ochotę na prawdziwa pomidorowa ze swiezych pomidorów,taką z bazylia.To w sobote:)
u nas dzis sałtka z vinegrettem, panierowanymi kawałkami camemberta i zurawiną:) tak piatkowo lekko:)

a wczoraj na szybko były placki ziemniaczane ze smietana...(te knorra bo trzec sie nikomu nie chciało)
image
U nas pulpety rybne w sosie pomidorowo-cukiniowym z makaronem.
agusiu jak ty robisz te skrzydelka z kfc bo juz mi pomyslu braknie na te jedzenie, zapodaj przepis:) dzieki
u nas dziisaj od wczoraj watrobka z cebulka :)

na jutro piersi z kurczaka w przyprawie do gyrosu :)

a na ndz palki moje kochane ze sliwkami suszonymi :))))))))
A ja Agusia poproszę od Ciebie przepis na gulasz z żołądków w sosie koperkowo-jarzynowym ;]

Z miesiąc w zamrażalniku żołądki leża i już na nie czas, najpierw chciałam je zrobić w galarecie ale gulasz możne być pyszny.

U nas z braku czasu dzisiaj ziemniaki, pierś kurczaka w panierce i ogórek konserwowy.

Na jutro mam już ugotowany gulasz wołowy z cebulka, papryką i pieczarkami do tego surówka z kiszonych ogórków z cebulką i kasza.

Szukam pomysłu na niedzielę :)
Ewciak - bardzo proszę :] już kiedyś pisałam na forum, więc przeklejam ;)

***** SKRZYDEŁKA KFC *****

na wizażu kiedyś znalazłam przepis na skrzydełka KFC - ponoć wyciągnięty od gościa pracującego w "restauracji" ;)

cytuję

""bierzemy skrzydełka, odcinamy końcówki, reszte dzielimy na pół, wrzucamy do miski. Dodajemy dużo soli i pieprzu cayene (1 paczka na 2 kg.)
teraz w jednej misce przygotowujemy woda, jajko, mąka, odrobina soli(musi powstać rzadkie ciasto naleśnikowe)
w grugiej misce przygotowujemy mieszankę mąki zwykłej (3/4) i mączki ziemniaczanej (1/3).

kawałki skrzydełek maczamy najpierw w cieście naleśnikowym potem w mieszance mącznej
i na bbbaaaaarrdzzzooo rozgrzany głęboki olej"

najlepiej przygotować dwa kawałki i sprawdzić czy są dobrze doprawione bo jednak ta potrawa potrzebuje dużo soli i właśnie tego pieprzu (pieprz można dostać bez problemy w każdym sklepie, ma kolor czerwony i jest z zrobiony z papryczek )"

http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=167496&highlight=kfc

wprowadziłam małą modyfikację do tego przepisu ;) najpierw lekko obgotowuję skrzydełka w wodzie z kostką rosołową, listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem :)

dopiero później robię wg przepisu(ale mniej solę) :)

bałam się, żeby nie wyszły surowe w środku ;)

Kachnat - a tu przepis na gulasz z żołądków w sosie koperkowo-jarzynowym :]

żołądki umyć, zalać wodą, zagotować. wodę zlać, nalać czystą, dodać ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy sól lub jarzynkę. Gotować na małym ogniu aż będą miękkie. Ostudzić, pokroić w plasterki.

średnią cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do tego startą na tarce marchewkę (ja daję 1-2 garści mrożonej włoszczyzny w paskach), podsmażyć, oprószyć mąką.

Do podsmażonych warzyw dodawać wywar (może być z kostki rosołowej, albo ten po gotowaniu żołądków) - cały czas mieszając, żeby nie było grudek.
Gotować na małym ogniu 15 minut.

Posiekać koperek, wymieszać z 4 łyżkami kwaśnej śmietany. Do tego dodać 2-3 łyżki gorącego sosu, wymieszać. Następnie cały czas mieszając wlewamy śmietanę z koperkiem do sosu. Doprawiamy do smaku (dałam pieprz biały i ziołowy, świeżo startą gałkę muszkatołową).

Wrzucamy pokrojone żołądki żeby się podgrzały.

wczoraj oglądaliśmy Kuchenne Rewolucje ;) i na jutro mam plan na obiad ;) pyry z gzikiem ;)

a dzisiaj na śniadanie były kajzerki z metką i cebulką - oczywiście pod wpływem programy Magdy G. ;) (Mariusz poszedł rano po pieczywo i metkę ;) w mięsnym 3 osoby przed Nim też kupowały metkę - pewnie wszyscy oglądali ten sam program ;P)
ja oglądałam jaki mieli syf w kuchni!!!!!fuj ze nikt sie niczym nie zatruł to cud!!!!!!!!!!!!! pysznie sie zapowiadaja te skrzydełka z kfc!!!
syf tragiczny :] nie dziwię się, że Magda G. nawet nie chciała nic próbować ;)

ja chyba w niedzielę zrobię te skrzydełka :] chociaż moja Mama ma ochotę na kurczaka w ryżu - no zobaczymy :]
niewyobrazam sobie miec taki syf w kuchni i takie brudne tłuste naczynia!!! ja chyba w niedziele zrobie te skrzydełka!!!
Ja nie oglądałam,zawsze zostawiam sobie powtórki na sobotę jak chłopcy gdzies wyfruną i zostaję sama,Top madl tez na dziś zostawiłam.

U nas pomodorowa,w końcu.Ale i sałatke zrobię z tuńczykiem.
Jutro albo karkówa w sosie pieczeniowym albo zeberka.
Zastanawiam się jeszcze.

No i swiezutkie okonie mam,to jest dopiero dobra ryba,nie smierdzi mułem,białe delikatne mieso,ostani Niko zjadł 5 rybek.
Ale one nie za duże sa.
dzieki agusia:) heh ale czy mi wyjda:)
u nas na sobote i niedziele wlasnie sie robia tradycyjne bitki wołowe,

dzis zjemy z ziemniaczkami, kapusta i buraczkami, a jutro moze z kasza i surówka z ogórków kiszonych i cebulki...

w poniedziałek...chyba zapiekanka z miesa mielonego, cebuli i ziemnaków..a potem moze zurek....tak za mna chodzi...

zainspirowana watkiem "cuda, cudeńka...." rozpoczełam wymiatanie z zamrazary...bo zamierzam duuzo wczesniej porobic czesc rzeczy i pomrozic, a miejsca brak:)
image
http://allegro.pl/panierka-american-crispy-chicken-na-2-5kg-kurczaka-i1932729835.html

ja zawsze kupuje zapas do kurczaka ala KFC wychodzą przepyszne ;-)
Beti - i ta panierka zawsze jest chrupiąca i pikantna? :P kupujesz te małe opakowania czy większe(na 8kg mięsa)? od tego właśnie sprzedawcy?
Ja wlasnie mialam chwile i ulozylam menu na caly przyszly tydzien:

Dzis - curry Rogan Josh z wegetarianskim 'kurczakiem', ryzem i ciapatami.

Nd - makaron fussilli z wedzonym lososiem, cukinia i creme fraiche. Bardzo to lubimy, a mam sporo lososia (duze opakowania byly w promocji), wiec to samo bedzie we wtorek.

Pon - steki sojowe, do tego pieczone ziemniaki, pieczona marchewka i brokuly na parze.

Sr - Zupa jarzynowa i jakies dobre pieczywko, np czosnkowe.

Czw - Risotto, zrobie duza porcje i bedzie rowniez na piatek

Sob - pewnie cos na miescie

Nd - Burgery meksykanskie - wegetarianskie z roznych rodzajow fasoli na ostro, do tego pelnoziarniste bulki, salata, pomidor, sosy do wybory, jakas salatka.

I mam spokoj;) ha.
Właśnie Asku zamrazarka,tez muszę tam zrobić porządek,mam mega upchaną,a połowa do wyrzucenia,czego tam nie ma,lody jeszcze z lata i inne cuda.
Ale to w poniedziałek jak Niko pojedzie do złobka.

Tak jak wspominałam pomidorowa dziś,a zaraz robię spaghetti.
nie najadłam się zupą.

Yvonne Ty jesteś wegetarianką,tak?
W ogóle nie jadasz mięsa?
Pozdrawiam
Tak Olaolenka24, jestem wegetarianka, juz jakies 10 lat, a tak naprawde restrykcyjnie to ostatnie 5-6. Wczesniej jadlam mieso okazjonalnie, np. jak szlismy w gosci, albo np. na swieta troche. Teraz nic/nigdy, chyba ze przez przypadek (np zamowie zupe np pomidorowa w restauracji a ona jest na miesie, itp.).

Jem ryby i owoce morza - wiec de facto nie wegetarianka a pescatarianka;)
~Yvonne - ale pyszności:P mniam mniam:)

ja dzisiaj zrobiłam spaghetti z tuńczykiem, serkiem homo, pesto, oliwki zielone i kapary :)
oo to moze i ja sie skusze na ta panierke, jak jest dobra
wołowina była takpyszna,ze zjedlismy cała:) jeszcze goscie sie wprosili:ppp

dlatego teraz robimy pizze:)
image
U nas została jeszze pomidorowa i spaghetti więc zebra na jutro,a teraz robię domowe frytki cos mam ochote na takie jak były kiedyś,takie trochę jakby słodkawe,pamiętacie?

A i robię tatara z polędwicy wołowej,myslicie ze mogę dodać marynowane oliwki?
Jak robicie tatara?
Ja daję korniszony,cebulkę,czasami marynowane pieczarki,a teraz mysle o tych oliwkach,tylko zeby nie spieprzyć .
Pytanie do ekspertek mięsnych o kurczaka

Narobiłam sobie smaka na Generała, jadłam daaaaawno temu, jeszcze za czasów liceum u kumpeli. Dobry był.

I pytanie: kupuje całego kurczaka w mięsnym i co dalej? Zawsze uciekałam z kuchni, gdy mama zaczynała "coś" robić z całym kurczakiem, no i mam braki w edukacji kulinarnej. Czy trzeba go jakoś specjalnie czyścić, niby jest wypatroszony, no ale co oprócz płukania i oskubania z ewentualnych piór z nim robicie?
wymyć, oczyścić tak jak napisałaś :] przyprawić wg gustu :]

u nas dzisiaj końcówka krupniku z wczoraj ;) (wczoraj do tego były pyry z gzikiem - jedliśmy pierwszy raz, jedzenie pyszne i genialne w swej prostocie)

do tego frytki, surówka z buraczków i skrzydełka a'la KFC :) (najpierw usmażyłam tak jak w przepisie wyżej, później do osączenia na papierowy ręcznik i do piekarnika na 200'C z termoobiegiem)

na noc zrobię wafle z kremem kajmakowym z kakao :] na rano będą w sam raz :] (przez noc poleżą obciążone)
daj do wafli jedną warstwę marmolady, np. porzeczkowej, jagodowej tylko wówczas istnieje obawa, że znikną jeszcze szybciej z talerza
ty agusia lubisz w tej kuchni pichcic:) powiedz mi jak to z tymi skrzydelkami, smazysz czy gotujesz:) najpierw? bo ju sie zgubilam:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
tak agusia nap wyzej:

i skrzydełka a'la KFC :) (najpierw usmażyłam tak jak w przepisie wyżej, później do osączenia na papierowy ręcznik i do piekarnika na 200'C z termoobiegiem)
hehe to wiem ze tak jest napisane:) ale jak dgusia podala mi przespi to jest napisane ze sie gotuje najpierw:) i stad moje zapytanie
ja dzisiaj dokończyłam wczorajsze spaghetti z tuńczykiem. Jutro zrobię naleśniki a`la meksykana:)
Ewciak - oj lubię :] kiedyś marzyłam o własnej restauracji :] ale jak miałam okazję poznać pewnego restauratora i dowiedziałam się ile kasy na to potrzeba - to pogrzebałam swoje marzenie ;P

skrzydełka najpierw podgotowuję (w ten sposób mam smak na zupę) :]

jakoś tak mam mieszane uczucia czy surowe skrzydełka zdążą się dobrze usmażyć zanim panierka się nie spali ;) nie wiem - może we frytkownicy osiąga się wyższą temperaturę i mięso też jest dobrze usmażone(nie twarde, nie surowe) - ja smażę w woku :]
i dlatego wolę najpierw podgotować :] (poza tym gotuje się z przyprawami - więc nabiera też smaku)
podobnie robię z udkami czy skrzydełkami na grilla :] (jeden raz piekłam surowe pałki, które przy kościach okazały się pół surowe - pewnie stąd mój uraz)

1. także najpierw podgotowuję :)
2. usmażyć jak w przepisie :)

dzisiaj właśnie sprawdziłam, że można jeszcze podpiec - dla mnie panierka była za blada ;) a poza tym musiałam podgrzać skrzydełka jak Chłopaki wrócili na obiad :]
doszłam do wniosku, że jakby była jakaś impreza - to śmiało można takie skrzydełka zrobić wcześniej, na spokojnie :] a później odgrzać :] (dzięki termoobiegowi były mega chrupiące - rewelacja)

gdyby panierka była bardziej pomarańczowa, a skrzydełka mocniej przyprawione pieprzem kajeńskim - to normalnie skrzydełka KFC się kłaniają ;)
ale ta panierka wychodzi co najwyżej złota - dlatego obstawiam dosypanie słodkiej papryki dla koloru ;) (tylko nie wiem czy do tego ciasta naleśnikowego czy do mąki?)
te skrzydelka pyszne sa, kiedys u kumpeli jadlam :)))

u nas dzisiaj paluszki rybne z makaronem podsmazonym w jajku + surowka kupna na szybko, bo jedziemy na zakupy :)))
u nas panierowane piersi kuraka z ziemniaczkami i surowka z ogorka i pomidorka:)
placek meksykański :)
hmmm, a co to takiego placek meksykański? podziel sie plis:)
image
zawsze wychodzi chrupiąca i pikantna - ale trzeba użyć dobrego oleju np.kujawski.
A mnie przed świętami ogarnia jakieś lenistwo w gotowaniu ;-(
a dajcie spokoj wczoraj probowalam swoich sil z kurakiem kfc i narazie... :// nastepnym razem chyba kupie gotowca hehe

a tymczasem dziś mielone+ suróweczka z białej i ziemniaczki z koprem :))
Ania - a co Ci nie wyszło? :> jak robiłaś?
a ja wzielam z neta przepis na kurczaka a la kfc i jakos ciasto chyba za geste nie bylo i nie wiem czy oleju za malo nie mialam i po prostu zamiast smazyc sie gleboko wyszlo mi cos jak opanierowany kotlet

stad przepis

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Kurczak-a-la-KFC.html
to jak chcesz robić piersi w płatkach kukurydzianych ;) to polecam mój sprawdzony przepis :] (robię chyba od 10 lat czy jakoś tak - metodą prób i błędów doszłam do ideału)

***PIERŚ KURCZAKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH***

pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia amerykańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań... :)

Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...

A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby

- 3 pojedyncze piersi;

na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);

na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;

panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłącznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);

oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.

Wykonanie:
Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z maką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjać mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem, a nawet dwoma).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.

Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami :)
OK dzieki zaraz przepis powedruje do druku :) i w wolnej chwili zrobię
jakas kobieta pisala zeby piersi kurczaka najpierw ugotowac, bo od surowosci moga byc rozowe w srodku a panierka moze sie spalic.ugotowalam je wczesniej trzymalam w wodzie az do panierowania i rzeczywiscie kurczak byl soczysty,lecz nijak z kfc:(
Dziewczyny, moze mi podpowiecie jak moge zrobic sznycle z indyka?
Mąż zakupil i nie wiem z ktorej strony do tego podejsc:)
image

a może http://oliwka.przepisy.net/filet-z-indyka-w-ciescie-francuskim-z-lekka-salatka/, robiłam, najlepsze od razu po przygotowaniu, odgrzewane ciasto francuskie nie jest za dobre
Kluski śląskie + kiełbasa smażona z cebulą + kapusta modra duszona = bomba kaloryczna, ale było warto :-)
image

image
Ania - jeśli masz kawałki piersi z kurczaka rozbite tłuczkiem - to nie trzeba ich gotować :] spokojnie mięsko się usmaży :]

co innego gdyby to były całe pojedyncze piersi opanierowane ;)

u nas jutro krokiety ze szpinakiem ;] (Mama kupiła)

na czwartek zrobię kotlety mielone(z cebulką i koperkiem) z marchewką i groszkiem + mizerię :] bo dawno nie było :]
no nasze mielone byly pycha:) tak dawno nie jedlismy a jutro na obiad zupa jarzynowa a na kolacje kopytka z surowka:)
Dziś chińskie z wołowiną z przepisu Agusi.
Spróbujcie bo warto!
zurek na białej kiełbasie i boczku,z jajkiem, do tego ziemniaczki ze skwarkami osobno
image
Dzisiaj zupka pieczarkowa i smażony dzwonek łososia z ziemniaczkami i surówką.
macie przepis na ryż z jakims sosem, albo coz z carry?
tylko porsze bo juz mi sie gotuje ryz:)
kopiuje z innego watku:

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-8

nie ma na to w sumie przepisu specjalnego...

gotujesz 4 worki ryzu...(ja lubie basmati), odcedzasz i przekładasz do jakiegos naczynia zeby potem zapiec...ja mam taki elektryczny prodiż..podlewasz troche oliwą i posypujesz ryz curry tak żeby po wymieszaniu był zółty:)) obsypujesz ulubionymi przyprawami, ja daje troche chilli i zioła prowansalskie..

podsmażasz na patelni kawałki piersi kurczaka tez z curry przyprawa do mięska, solą i piepzem...dorzucasz do ryżu

na tej samej patelni podsmazasz całą cebulke posiekaną z odrobinką cukru i curry i tez dodajesz..

na sam koniec kroisz brzoskwinie z puszki na małe kawałeczki i wszystko razem zapiekasz, można tez polac troche tą zalewą z brzoskwiń...powinno wyjśc słodko-pikantne:)

a z sosem, to dodaj jakiegos fixa do dań chińskich, kurczaczk, warzywa i masz ryz w sosie:)
image
Podobnie jak placki po cygańsku tylko nadzienie meksykańskie:
- mięsko mielone
- pomidory
- cebulka
- czosnek
- fasola
- gorszek
- por
wszystko dusze razem i doprawiam do smaku :)
ooo, dzieki, to mi pardziej pasuje niz po cygańsku, bo za gulaszem nie przepadam:)
image
Olaoleńka - widzę, że chińszczyzna Wam posmakowała :D cieszę się :D fajnie pachnie w całym domu ;P

u nas dzisiaj P R Z E P Y S Z N E krokiety ze szpinakiem i fetą :] kupne :) zaraz poszukam stronę producenta żeby zobaczyć co jeszcze mają :)

na jutro kotlety mielone :)

a na piątek nasz ostatni hicior - pyry z gzikiem :]

Aśku - ja robię moją wersję placka po cygańsku ;) czyli zamiast gulaszu też takie duszone mięsko mielone z wieloma warzywami :] (gdzieś tu dawałam przepis na mielone z warzywami ;))
]
Macie jakiś sprawdzony przepis na muffiny? Najlepiej z czekoladą :)
Z czekoladą ja robię takie bananowe:

150 gr mąki z pełnego przemiału
150 gr zwykłej pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
125 gr masła
200 gr cukru
3 duże jajka
2 dojrzałe banay (takie co mają dużo brązowych plamek a nie jakieś zielone supermarketowe) - rozgnieść dokładnie
1/4 szklanki mleka
180 gr ciemnej czekolady - utrzeć
100 gr orzechów włoskich - ale ja robiłam bez i też było pycha

Przepis jest na 18 foremek, więc dla 12 trzeba odpowiednio zmniejszyć proporcje.

Ja używam po prostu 300 g zwykłej mąki pszennej i też wychodzi.

Mąkę przesiać do miski + proszek, soda i sól

Ubić masło i cukier w dużej misce mikserem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku czekając aż się połączy z masą i wtedy następne. zmniejszyć obroty, pomału dodawać banany, suche składniki i mleko. Na koniec dodać czekoladę i ew orzechy i wymieszac łyżką. Przełożyć do foremek. Piec w 180 stopniach ok 20 minut.

U nas dzisiaj była potrawka z kurczaka.
agusia, mam gdzieś ten przepis na mielone z warzywami spisany i nawet wyprobowany:)...ale jakoś nie wpadłam na to zeby gulasz zastapic mielonym w placku po cygańsku:)

juz jak robie placki to tylko ze smietaną, albo szpinakiem i parmezanem:) ale skorzystam z Waszych podpowiedzi dziewczyny:)
image
Agusia gdzie kupujesz krokiety ze szpinakiem i fetą?
Roxi - moja Mama kupiła w sklepie Gzelli :] na Jagiellońskiej(pod falowcem) koło apteki Gemini :]

pierwszy raz :] ale z pewnością nie ostatni ;)

Aśku - któregoś razu nasmażyłam ogroooomna ilość placków ziemniaczanych (chyba z 4 kg ziemniaków) ;P był Mąż i Szwagier ;) no i my ;) ale i tak dużo ich zostało na następny dzień :]

zrobiłam te warzywka z mięsem mielonym :] i powstała zapiekanka z placków ziemniaczanych :] (układałam warstwami jak lazanię) pychotka :] ale drugi raz nie robiłam(bo nie smażyłam takiej ilości placków)
Może macie jakiś fajny przepis na miesko z sosikiem,zrazy,albo coś fajnego na obiad dla gości...
Agusia to będę musiała się wybrać po te krokiety. Szkoda że wcześniej nie wiedziałam bo byłam obok :)
polecam :))))) nie wiem czy mają jeszcze jakieś inne, bo sama nie wchodziłam do tego sklepu od wieeeelu m-cy :] (jeszcze pamiętam starą, mega powolną obsługę - nie pamiętam nawet czy to był sklep tej czy innej firmy, ale w tym samym miejscu)

ale te są bardzo smaczne :) szpinak dobrze doprawiony :] podsmażyłam na chrupiąco - pychotka :]

co do dobrego mięsa w sosie :] to poza moją mega pachnącą i kolorową chińszczyzną(można podać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kluskami/plindzami) :] polecam polędwiczki w sosie pomarańczowym http://mirabelkowy.blogspot.com/2010/05/poledwiczki-w-sosie-pomaranczowym.html
AgusiaGda na pomoc!!!
kupiłam kurczaka całego i chcę go wyluzować, nadziać i upiec. tylko potrzebuę łopatologicznych wskazówek jak to zrobić.
te co znalazłam w sieci jakoś do mnie nie przemawiają.
a filmu nie moge chwilowo obejrzeć na You tubie bo jestem w pracy a mamy zablokowane ;)
pomocy!!!
trudno to opisać.

tu masz opis i fotki http://kotlet.tv/luzowanie-kurczaka-z-kosci
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/dr%F3b/galantyna-z-kurczaka-%11-krok-po-kroku.html
http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=823&Itemid=4

możesz go rozkroić ma kręgosłupie - będzie Ci łatwiej, a później tylko zeszyjesz :]
u nas wczoraj pizza zamówiona, a na dzisiaj żeberka :)
macie jakiś przepis na żeberka żebydobry sos wyszedł ? ja piekę w cebuli, ale sos mi wyparowuje
Aga, a nie wylezie nadzienie jak pojadę mu po kręgosłupie?
Też widziałam te stronki (nawet sobie wydrukowałam instruktaż), ale nie za bardzo do mnie mówią ;)
no ale powiedziało się A, to teraz czas na B. dzisiaj będę ćwiczyć... najwyzej będzie potrawka z kurczaka w marchewce ;)
Jak dobrze zeszyjesz - to nie wyjdzie :]

jak moja Mama zaczęła tłumaczyć jak się trybuje kurczaka (chciałam Ci to napisać) - to dałam sobie spokój ;) bo dla niej wszystko jest takie proste i oczywiste, że nawet nie umie wytłumaczyć ;P

potrawka też dobra ;P

sama nigdy całego nie trybowałam - nie miałam takiej potrzeby :] ale wycinanie kości z udek było straszne tylko zanim zaczęłam to robić ;P wcale nie jest trudne :]

z całym pewnie jest podobnie - tylko trzeba do tego dojść ;) wyrobić sobie technikę :] i ćwiczyć :)
no tak ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć :)
zgadzam się że dla naszych Mam wszystko jest proste :) bo pewnie jest... tylko trzeba dojść do wprawy.
Aga, a podpytaj Mamy jaki nóż będzie najbardziej odpowiedni. bo mam długi ale szerszy taki na 1,5-2 cm z ostrym końcem. no i taki jak tasak, no ale ten to chyba się nie nadaje.
Asia - u nas w domu najwięcej używa się takich tanich(2-5zł), bardzo ostrych noży :) noże do warzyw Solingen http://allegro.pl/super-noz-do-warzyw-niemieckiej-firmy-solingen-i1981370846.html
http://allegro.pl/ostry-niemiecki-noz-nozyk-solingen-obierak-warzyw-i1989070356.html

i są takie trochę dłuższe tej samej firmy :) i właśnie tymi dłuższymi (na zdjęciu niebieski i zielony - też ich używam do trybowania udek)

image

image

zresztą tych noży używamy praktycznie do wszystkiego :] a inne stoją w stojaku lub leżą w szufladzie zapomniane ;)

nawet kapustę białą kroję tym dłuższym nożem ;) albo mięso na gulasz itp. ;) i w domu i na działce mamy po kilka takich noży - bez nich nie ma gotowania ;P
ja znów zamierzam się dziś na zupę jarzynową (wyszedł mi caaały gar) a mąż na firmowym, swiątecznym obiedzie to nie fair :(( hehehe
ja mam taki w domu do warzyw (z krótkim ostrzem) i w pracy z takim 8 cm. chyba wezmę dziś z pracy ten z tym dłuższym. myślę, ze nim dam radę tego kuraka wyluzować, co?
ja to mam w chacie noze.....co jeden to bardziej tepy:)

wreszcie skończyliśmy przygode z żurkiem...
na jutro mam dorsze smażone, frytki i kapuste kiszoną z cebulką:)
image
Asiunia - daj znać jak Ci poszło :]
Właśnie piekę generała ciekawe jak wyjdzie ;)
ło tej porze??? ja bym takich zapachów nie wytrzymała:p
image
Ja mieszkam w irlandii i jest u mnie godz wcześniej ;)
to i tak zbyt wiele nie zmienia:))))
image
dzisiaj już kolacyjkę jadłam to na jutro ;) zapomniałam, że mam w lodówce i teraz piekę
U nas dzisiaj makaron z sosem pieczarkowym.
u nas od wczoraj mielone z cebulka i pietruszka i marchewka z groszkiem

na jutro kurczak pieczony z buraczkami

a na ndz piersi z kurczaka w ciescie francuskim :)) z surowka z pekinki itd. :)))
hehe :] u nas wczoraj były mielone(z koperkiem i cebulką) + ziemniaczki z koperkiem + marchewka z groszkiem :]

na jutro też zostały 4 kotlety :] to pewnie zrobię w sosie :]

a dzisiaj pyry z gzikiem, a wieczorem zrobię pizzę :] (z wędliną, białą kiełbaską, cebulą, pieczarkami, pomidorem, serem zółtym i topionym - jeszcze takiej nie robiłam)
o no widzisz :))

agusia moj maz jadl taka pizze i chwalil sobie :))
u mnie dzisiaj bez weny - kiełbaska smażona na patelni z cebulką.
u mnie placuszki ziemniaczane z cukinią, już się nie mogę doczekać:-)
Co do generała to pycha !!!
a ja mam ochote na taki zurek, w tym chlebku,
ale jakos zurek mi nie wychodzi taki jak w restauracji:)
moze macie przespis na taki z prawdziwego zdarzenia:)
a u nas dzisiaj rosołek a na 2 pieczony kurczak'
Dorcia - cieszę się, że kurczak smakował :]

Asiunia - jak poszło trybowanie ptaszora?
Agusia jedliśmy krokiety ze szpinakiem z Gzelli. Rzeczywiście są dobre.
yyhhhyyyy :)))))) mówiłam :D cieszę się, że smakowały :] widziałaś u nich jeszcze jakieś smaki?
Były jeszcze z mięsem i z kapustą i grzybami.
dla mnie połączenie kapusty i grzybów odpada ;) więc po te mięsne będę musiała podejść któregoś dnia :]

u nas dzisiaj miały być kotlety mielone - ale my z Mamą "próbowałyśmy" bigos na święta(2,5kg kapusty kiszonej, średnia biała kapusta, 1kg boczku surowego i łopatki, 70dkg mielonego, biała kiełbasa, kiełbasa polska, wędliny - ogólnie pełno mięcha, śliwki wędzone, powidła, sporo wina z naszych winogron, grzyby) ;P a Chłopaków nie ma i wrócą wieczorem :P więc nie wiem co z kotletami - czy ich nie zamrożę :P
agusia a widzialas w auchan sa w promocji pierogi swieze ?:) 1kg 6zl. dzisiaj kupywalam :))
nie widziałam :P

hehe - póki co mamy dość pierogów ;) po tym jak mieliśmy do zjedzenia "naście" kg pierogów U Jędrusia - różne smaki ;) to było chyba we wrześniu?
a u nas jutro mielone ze śliwką suszoną i boczkiem
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.141825045842049.21793.108679142489973
Agusia, bądź ze mnie dumna ! :0 wyluzowałam ptaka :) uwinęłam sie w pół godziny. zostawiłam tylko skrzydełka i pałki z kaścią. Dziękuję za wskazówki.
no to gratulacje ! :))

ja nie mam pomysłu co by dzisiaj zjesc.. moze zrobie kotlety jajeczne tak mi zasmakowały ostatnio :))))))))
ja najchetniej do Wigilii juz bym obiadów nie robiła...jakos mi sie nie chce,chyba szykowanie swiat mnie wykonczyło:)
ale myśl. włąsnie wiem co zrobię na obiad w tym tygodniu. kotlety jajeczne. Dzieki Perełko.
Asiunia - BRAWO!!!! JESTEM Z CIEBIE DUMNA!!! :D

ja też jakoś nie mam natchnienia na dzisiejszy obiad :P

od wczoraj mam natchnienie na sałatki ;) na kolację była z paluszkami krabowymi ;) a na śniadanie tuńczykowa :P
ja tez juz czekam na wigilie :))i na te smakołyki :))

i nie mam pomysłow na obiady teraz ;p

alez nie ma za co asiunia :))) sama dzisiaj wstałam z taka mysla, ze zrobie kotlety jajeczne :))))))))

ja wczoraj robilam sałatke, ale nie wiem jak sie nazywa, jest na słodko w kazdym badz razie :) wiec podam składniki :
piers z kurczaka
ryz
kukurydza
rodzynki
majonez
i dałam orzechy, bo dostalam ostatnio cała reklamowke od babci i musze wykorzystac to przed swietami na swieta i po :))
o ananasie zapomnialam ;p

image

cos takeigo jak ta:
http://majanaboxing.blox.pl/2009/05/Salatka-z-ryzu-i-kurczaka-na-slodko.html

sa jej rozne wersje, jedni gotuja piers z kurczaka na wywarze inni smaza inni pieka:) ja wole smazone lub pieczone piersi lekko przypieczone :))
moj tata tez czasami gotuje ryz z curry, wtedy jest taki zoltawy :))
uwielbiam tą sałatkę :)))))

ale daję gotowaną pierś - w Zepterze, maleńka ilość wody, trochę jarzynki i masła :]

ananasa daję sporadycznie :)
dziś na obiad krupnik od mamy:)
miałam w planie zrobić placki ziemniaczane :]

ale miałyśmy babskie wyjście ;) wracając kupiłyśmy gotowe pierogi ruskie :] podsmażyłam :) polałam podsmażoną cebulką :]

i jesteśmy po obiedzie :]
mniami uwielbiam pierogi ruskie :))

u nas dzisiaj jednak byly ziemniaki jajko sadzone i ogorki konserwowe :) szorowalam cala kuchnie i nie chciało mi sie jeszcze robic tych kotletów jajecznych :)))
U nas też wielkie sprzątanie,mój facet zwariował.Odsuwa meble,myje podłogi,w kuchni w szystkie szafki poodsuwał,masakrra jakas!

U nas dziś spaghetti,jutro nic bo jadę do jedenej forumki i mam zamiar trochę u niej posiedzieć,mamy dużo do obgadania,Niko zje z złobku,wiec pewnie wieczorem na szybko coś zrobię.

Ale na srodę mam coś ekstra w planach,pomysł z "Ugotowanych" czyli łosoś,duży płat posmarowany sosem szpinakowym,zawiniety w ciasto francuskie i posypany migdałami.
Może być dobre,co?
bedzie pyszne olaolenka:)

ja tak własnie robie łososia, a po obejrzeniu tego odcinka tez zamierzam wyprobowac opcje z posypaniem migdałami:)
image
zamiast krupniku byly pulpety w pomidorowym sosie a jutro rosół i pierś z kurczaka
wczoraj kupiłam pierś z kurczaka - ale że było mało czasu po powrocie do domu, a wszyscy głodni - to były pierogi ;)

dzisiaj zrobię piersi KFC :) ulubioną Gabrysiową surówkę i frytki :]
i nas dzisiaj pulpety mielone z pietruszka i cebulka w sosie pomidorowym :) wczoraj juz zrobiłam to bedzie na 2 dni :))

teraz pije kawke i szamam chlebek razowy z twarozkiem i pomidorkiem ze szczypiorkiem zjem wypije i biore sie za sprzątanie łazienki :)))
U mnie schabowe z musztardą i ziemniaki i ogórki konserwowe.
nie moge znalezc przepisu na pulpety wg.nigelli ,mozecie podrzucic?
dobra juz mam ;p jutro zrobie,a dzis dla dzieci udka z kurczaka a dla nas sledz w smietanie
z zamrazary wyciagnełam mielone z papryka, cebulka i zielona pietruszka, do tego ziemniaki i mizeria...

ide na zakupy i chyba sprobuje tej wersji kury a'la kfc:) ale skrzydełka dla mnie odpadaja, wiec albo kupie pałki albo piersi....chyba tez mozna co?
image
no właśnie dzisiaj mam zamiar robić piersi :]

kiedyś robiłam udka/pałki :) ale zawsze obgotowywałam tak jak skrzydełka :]
no własno:) ide po cycki:p
image
moje leżą pokrojone w marynacie :]
no to wymyśliłaś :D
U nas dzisiaj "czyszczenie" lodowki przed wyjazdem do Tesciow na Swieta - chilli z roznymi warzywami, do tego ryz.
u mnie dziś roladki ze schabu, w środku zawinięta kapusta kiszona z jabłkiem do tego pyszny sosik z pomidorkami koktajlowymi, ziemniaki puree i marchewka z groszkiem :-)

Ciągle u mnie ta blokada antyspamowa,ehhhh

Aga a to piers tez moża zrobić w tym cieście KFC jak robisz skrzydełka?
Twn przepis na tą panierkę kfc to chyba jest w poprzednim watku?

Ja bym zrobiłam pałki i piersi ale żeby to nie było ostreeee!!!
Bo kfc mnie zabija!
Mniej pieprzu dać?
Ola - wpisz w szukajkę skrzydełka kfc - wyskoczy wątek ;) bo nawet nie pamiętam czy to było w tym czy w tamtym ;)

jeśli nie lubisz ostrych - nie używaj pieprzu kajeńskiego/chili :] tylko innych przypraw :]

dzisiaj pierwszy raz robiłam piersi w tej panierce - wyszły super :] najpierw pokroiłam piersi na kawałki - nie za duże), w ciepłej wodzie w miseczce rozpuściłam trochę jarzynki, dodałam tymianek, mielony imbir, kumin, kardamon :] mięso pomoczyło się ok 2godz.

wyjęłam na papierowe ręczniki, osuszyłam, rozbiłam tłuczkiem :]

dla Gabrysia odłożyłam 2 kawałki - żeby nie były ostre ;) a resztę posypałam pieprzem kajeńskim :]

no i dalej zgodnie z przepisem + po usmażeniu na talerz z papierowym ręcznikiem, a później na blachę i do piekarnika z termoobiegiem :] (najpierw zrobiłam surówkę, później usmażyłam mięso, a jak było w piekarniku do smażyłam frytki - robię to na gazie więc największy palnik jest mi potrzebny ;))

Gabryś zjadł oba kawałki :]
U nas dzisiaj były filety z dorsza, ziemniaczki i kapustka kiszona.
o kurcze:D widze że przed swietami sobie dogadzacie:D a ja czasu nie mam totez obiadki liche heh

ale juz w sobote sie objem pysznosci:D
a gdyby kogos interesowal taki mega szybki przepis to wczoraj nakolacje zjedlismy: ciasto francuskie z pomidorami i mozarella

otoz: kupne ciacho francuskie troszke rozwalkowalam, przelozylam na blachę wysmarowana tluszczem (mozna na papier) i na wierzch ulozylam na przemian pomidorki koktajlowe i ser mozarella,posypalam oregano oraz solą i pieprzem i to wszystko na 12-15 min do piekarnika w 200stopniach, trzeba pilnowac aby ciasto bylo zlote a nie spalilo sie bo wtedy bedzie gorzkie i nie zjadliwe.
my to dzisiaj na szybkiego zjemy pierogi ruskie nasze ulubione :)
bo potem jedziemy na zakupy

a na jutro i pojutrze spaghetti :))
laski, stripsy kfc petardaaa! do tego plastry pieczonych ziemniaczków w przyprawach, surówka i sos- sos to podstawa, wiec musiał byc moj ulubiony z kfc, czyli musztardowy:)

dzieki agusia:)
image
Ja też nie mam czasu na wymyślne obiadki i nawet mi się nie chce ich robić. Dzisiaj smażona kiełbasa z cebulka i ziemniaki.
Aśku - czyli wyszły? :P cieszę się :D

u nas wczoraj ziemniaczki, gulasz z szynki i sałatka z kiszonych ogórków(działkowych, od sąsiadki) i czerwonej cebuli(naszej) :]

dzisiaj byliśmy w przedświątecznej gościnie ;)
tak, pyszotka....fajne chrupiace i ostre....tylko ta paniera hmmmm...mało słona wyszła..

my dziś w locie mc donald's
image
dzisiaj królowało u nas spaghetti z tuńczykiem i pesto:) do tego barszcz ukraiński:P
u nas szczawiowa z jejkiem,mwm zarozony szczaw,botwię i czasmi jak mamy ochotę to robiy takie zupki zimą,a potem hot-dogi z kiełnaską chilli
u mnie dziś paluszki rybne z ziemniakami i surowką a jutro obiadu jako takiego nie robimy co by kolacja wigilijna lepiej smakowała:D
jajko sadzone ziemniaczki i surówka :-) jutro tez bez obiadu :-)
dzisiaj nadszedł "wielki dzień" dla łososia wędzonego i serka mascarpone ;)

będzie na obiad makaron z sosem z serka, łososia i koperku :]
matko, ja cały czas wigilijne potrawy szykuje....a taki tam obiad...mi nie w głowie:)

dzis pizza....z tego co tam pod reka, a jutro to raczej poscimy:)))
image
Agusia i jak smakowało? U nas to danie to hicior. Drugi to spaghetti z cukinią i mascarpone :-)

Ja też nie mam czasu na wymyślanie dań, bo zakupy i pichcenie świąteczne, ale zrobiła dziś na obiad coś takiego
http://www.mojegotowanie.pl/swieta/koperty_z_lososiem

Polecam! Pyszne! Pora z marchewką i pomidorkami zrobiłam bardzo ostre (z chilli) i bałam się, że nie da się tego zjeść. Ale w całości było to przepyszne! Ja zrobiła z serem Camembert.

Ewa - robiłam już kilka razy :]

niestety dzisiaj znowu lipa z łososiem ;) dalej czeka w lodówce ;P

tak zawzięcie próbowaliśmy bigosu, sałatki jarzynowej i ryby po grecku ;P że nie było mowy o obiedzie :P a że wróciliśmy z poszukiwań choinki głodni jak cholera ;P to braliśmy co było gotowe :]

na kolację zrobiłam zapiekanki - mieliśmy pyszne bagietki i pieczarki :]
co za straszny wątek, po co ja tu weszłam?!! Wyć mi się chce z głodu teraz!
dzisiaj pierwszy raz robiłam tartę :]

ze szpinakiem, łososiem i sosem beszamelowym :] http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szpinak/tarta_ze_szpinakiem_lososiem/przepis.html

z lekką modyfikacją ciasta kruchego, beszamelu (nie miałam kremówki, dałam łyżkę mascarpone) i szpinaku(ze śmietaną i czosnkiem)

ogólnie - REWELACJA :)
dziewczyny poprosze o przepis na golabki ( normalne z mielonym ryzem ) i sphagetti bolonese ;D lopatologicznie ;) jak sos co i jak haha taka ze mnie kucharka jak z tuska polityk ;D ale sernik ostatnio zrobilam i byl pyszny ;D
image
image
Ewa poproszę przepis na spaghetti z cukinią i mascarpone :)
dziewczyny macie jakiś sprawdzony przepis na Strogonowa? mam w planie zrobić na sylwestra.
mięso w kostkę (ja robię z łopatki) udusić. do tego cebulę w piórka i pieczarki w grubsze plastry. sól, pieprz, ziele angielskie , liśc laurowy. póżniej zalewasz to koncentratem i śmietanką (słoik koncentratu i 200 ml słodkiej śmietanki np. 10%). dusisz do miękkości.
przedwczoraj na obiad były krokiety z parówkami i serem :] PYCHA :] pierwszy raz robiłam :)

wczoraj zupa jarzynowa + kotlety z piersi kurczaka (w panierce z płatków jęczmiennych, płatków kukurydzianych, siemienia lnianego, wiórków kokosowych) i surówka z białej kapusty na słodko (z marchewką, koperkiem, cebulką)

dzisiaj dokończyliśmy zupę jarzynową i będę robiła placki ziemniaczano-cukiniowo-marchewkowe :]
a u nas wczoraj kotlety z piersi w panierce z bułki tartej i otrebów,
a dziś kopytka...

jutro robie jajecznice po meksykańsku wg. nigelli:) no i na wieczór pare smakołyków:)
image
~AgaAmelka, sprobuje podac przepis na spaghetti bolognese - moja wersja, nie z zadnej ksiazki, prosta i zawsze wychodzi.
Spaghetti ugotowac al dente z lyzka oliwy.
Czosnek przecisniety oraz posiekaa srednia cebule podsmazyc na oliwie (wrzucic na zimna), jak tylko sie zrumienia dodac mielone mieso, wymieszac dokladnie, doprawic sola (ja nie sole akurat, ale jak jestes przyzwyczajona w gotowaniu do soli, to dodaj), swiezo zmielonym pieprzem i oregano. Wymieszac, poddusic az mieso nabierze brazowego koloru (ale nie wysuszone - jakies 5min).
Do miesa dodac pomidory - ja daje posiekane z puszki, ale mozna tez cale z puszki lub swieze posiekane jesli sa slodkie i aromatyczne. Przemieszac i poddusic znowu.
Teraz wazny moment:) dodaj czerwonego wina (ok 150ml, pasuje Chianti, ale tez inne wytrawne, jakie masz pod reka). Znowu poddus. Sprobuj i dodaj do smaku cukru, pieprzu i ew. soli. Cukier ma podkreslic slodycz pomidorow i przelamac kwasny smak pomidow i wina - wiec nie za duzo, ok lyzeczki.
Chwile smaz az do uzyskania wlasciwej konsystencji i voila:) Najlepsze drugiego dnia mmm
w Nowy Rok upiekłam pałki z kurczaka (miodowe), do tego były domowe frytki i surówka z białej kapusty :)

znalazłam sposób na Gabrysia - najpierw dostaje mięsko (zjadł prawie 2 pałki) i surówkę, a na końcu frytki ;) jeśli dostałby mięsko z frytkami, to zjadłby tylko smażone ziemniaczki ;P

wczoraj trzeba było posprzątać lodówkę i zużyć do końca kilka produktów - tak powstała pizza (w 3/4 z mąki żytniej) z pieczonym mięskiem(obrałam 4 pałki, które zostały z niedzieli) + kiełbaską myśliwską :) do tego sos beszamelowy z serkiem mascarpone :) pomidory :) i 2 sery (mozzarella i jakaś końcówka żółtego)

na dzisiaj - właśnie gotuje się smak na pomidorówkę :)

nie wiem co do tego - bo mam plastry schabu i pierś z kurczaka :P tylko szukam pomysłu na cycki ;) bo jakoś wszystko mi się przejadło :P

na jutro planuję krupnik z serduszkami :]
zapomniałam o obiedzie Sylwestrowym :) wreszcie zrobiłam makaronowe muszle faszerowane ;) mięskiem mielonym z masą warzyw :) wyszły SUPER :) na każdą muszę nałożyłam serek mascarpone wymieszany z pokrojoną drobno mozzarellą - petarda :)
Aga wydaj jakas ksiazke !!! Ty masz taka fantazje kulinarna - rewelacja.
hehehe :D ot - lubię gotować :) to mnie relaksuje :)
ja tez uwielbiam gotować :)))

ale w nowy rok postanowiłam, że przechodzę na dietę.. :)))))))

u nas dzisiaj i wczoraj dla męża i dzieci fasolka po bretońsku, a dla mnie pierś grillowana z ryżem i surówką z pekinki :))

na jutro i pojutrze robię schabowe plus ziemniaczki z koperkiem i sałatka z pekinki, a dla mnie 2 dzień to co dzisiaj :))

a w pt wiadomo wolne, więc mąż robi pizze, a ja będę patrzeć :)) i muszę dla siebie wymyśleć obiad :))))
alwhitepearl, łącze sie z Tobą w cierpieniu:) ja tez pasuje i biore sie za dietke warzywną:)
image
U nas wczoraj grillowana pierś z kurczaka curry i ziemniaki.

Dzisiaj schab duszony w sosie pomidorowym z makaronem.
u nas dzisiaj było skromnie ze względu na chorych w domu, którzy nie mają ochoty nic zjeść. Rosół z piersi indyka i kurczaka z makaronem:) a ja zaszalałam i zrobiłam sobie chińszczyznę - smażony ryż z carry + kurczak z warzywami i ogromną ilością grzybków Mung, bambusa i kiełków:)
aśku to chociaz nie jestem sama ;dd

mi to diete ciezko przezyc, bo ja z tych co codziennie coś słodkiego muszą zjesc.. :(((
ja słodkiego to nie.....ale za to tłustego:ppp tzn... smażonego, w panierkach, sosy majonezowe itd....;/
image
My nadal u tesciow i tak sobie dogadzamy ze az sie boje wejsc na wage;)
Codziennie restauracja lub w odwiedziny, lub Tesciowa gotuje obiad z 5 dan.
Dzis pichce ja - bedzie na przystawke salata z gorgonzola, gruszka i prazonymi orzechami wloskimi, do tego lekki dressing, na drugie risotto, szparagi zielone na oliwie z czosnkiem, grillowana tilapia z cytryna.
Na deser szarlotka Tesciowej - na cieplo z lodami.
:)
mielone z ziemniaczkami mlodymi i jakas salatka
gdzie w styczniu można znaleźć "młode" ziemniaki? :)
Ja mam dziś pierogi na obiad,właśnie wcinam.
Robilismy swoje pierogi w Sylwestra,tzn mój facet robił.
Naprawdę nie jadłam lepszych,on gotuje mięso czyli zebra,wołowinę,karkówkę razem z kapustą kiszoną i suszonymi grzybkami,potem wszystko mieli i robi farsz,który jest po prostu boski,no i jego ciasto.
Pierogi są wielkie jak racuchy.

Aga robiłam wczoraj chińskie z wołowiną w/g Twojego przepisu ale zamiast ryżu makaron smażony i wszysto wymieszałam.Dobre!
U mnie gulasz z warzywami i wołowinka, do tego pewnie kasza...bo ziemniaków muszę unikać:)
image
coś mi świta, ze ktoś robił spaghetti z cukini, mozecie podać przepis?
image
Drugi to spaghetti z cukinią i mascarpone :-)

tak nap ewa7777 :))
nie, myslałam ze któras użyła cukinii samej, bez makaronu..jako spaghetti:)
image
marta w uk :P
u nas żurek z białą kiełbaską
a wczoraj na szybko parówki w cieście francuskim
image
No tak! Pewnie u nas też już niedługo będą przez cały rok ;)))
U nas wczoraj i dzisiaj makaron penne, do tego szpinak z serkiem mascarpone, czosnkiem i łososiem wedzonym. Wszystko posypane ziarnami słonecznika.
Ola - widzę, że polubiliście chińszczyznę z mojego przepisu :] cieszę się, że Wam smakuje :) chyba też niedługo zrobię :)

u nas wczoraj krupnik z serduszkami :) i schabowe z panierowaną cukinią(posypaną suszoną miętą i tymiankiem - tak robię na grillu bez panierki, więc i pod panierkę posypałam)

dzisiaj ciąg dalszy krupniku :) i muszę coś zrobić z piersią ptaszora :P

poza tym kupiłam fajne mięsko na smalczyk i skwarki - więc chyba dzisiaj wieczorem będzie kasza gryczana z twarogiem, skwarkami i szczypiorkiem :)

z piersi może jakąś sałatkę na jutro zrobię?
my dzisiaj dojadamy piergi ze swiat samo robne z kapucha i grzybami!!!!
pomidorowa zupa i hamburgery w fast foodzie:)

a na kolację kurczak z rożna
coś nam wątek spadł:)

no to ja; pierogi domowe z mięskiem i kapustą polane cebulka ze skwarkami:)
image
wczoraj były pyzy z mięsem z Lidla :) z masełkiem :)

kupiłam kg mielonego i zrobię pulpety i kotlety na kilka dni :]

dzisiaj będą kotlety mielone (z koperkiem, cebulką i pieczarkami), ziemniaczki z zieleniną i marchewka z groszkiem :)

pulpety póki co chyba zostawię w rosole :P i na bieżąco będę robiła sos - koperkowy, pieczarkowy, pomidorowy :) każdego dnia inny :)
Pieczeń rzymska.
Placki z jabłkami.
Warzywa z patelni w sosie pomidorowym z kluseczkami (gnocci)
w sb i ndz jedliśmy pałki pieczone z śliwkami i jabłkami :) z frytkami i ogórasami :)

na dzisiaj i jutro piersi z kurczaka w sezamie ziemniaki + marchewka z groszkiem :))

dalej pomysłów brak ;ppp
Wczoraj spaghetti po bolonsku.
Dzis ryba w marynacie z octu balsamicznego, potem na patelnie z odrobina masla i bialego wina, do tego pieczone warzywa i ziemniaki.
Jutro zupa jarzynowa z kasza, do tego salata z pomidorami.
W srode chilli warzywne z roznymi rodzajami fasoli, do tego ryz.
wczoraj wieczorem MamaKlaudii tak mi narobiła smaku na łazanki, których nie jadłam 10 lat(i nigdy nie robiłam), że nie wytrzymałam i dzisiaj na obiad były łazanki :]

pierwszy raz robiłam, z tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe111.html (akurat miałam w domu wszystko poza makaronem łazankowym, więc rano kupiłam)

wyszły SUPER MEGA PYSZNE :))))) polecam :)

pulpety muszą poczeka na jutro ;) a kotlety mielone zamrożę :]
ryż z warzywami
ja dzisiaj robilam tani obiad klopsy ziemniaczane
u nas kotlety mielone z pietruchą, koperkiem, cebulka i chilli pieczone i brokuły:) kotlety tez mam co najmniej na 2 dni:)
image
Agusia, poproszę o przepis na te słynne kotlety marchewkowe:)
Hej :)
U nas dziś leczo. Robiłam już wprawdzie wczoraj, ale z wielkiego gara nic prawie nie zostało, więc dziś dorabiam więcej, żeby jeszcze zostało coś do zamrożenia na leniwe dni :)
Kama - proszę bardzo :) kopiuję z innego wątku ;)

KOTLETY MARCHEWKOWE

~ 0,5 kg marchwi
~ 1 duża cebula
~ 2 ząbki czosnku
~ 5 łyżek tartej bułki
~ 2 jajka
~ sól, pieprz z młynka, majeranek, kminek
~ olej do smażenia

Marchew zetrzeć na tarce(grube oczka), dusić z odrobiną wody na małym ogniu. Odcisnąć, wystudzić.
Do ostudzonej marchewki dodać posiekaną cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku.
Dodać jajka i bułkę tartą, doprawić.
Formować kotlety(nie mogą być za płaskie) i smażyć na gorącym oleju - musicie dosyć mocno podsmażać z każdej strony - żeby się nie porozpadały

podawałam je z ziemniaczkami + mizerią + marchewką z groszkiem (na słodko) lub surówką z pekinki :)

zawsze robię z podwójnej porcji ;) pyszne na ciepło i na zimno :]

ostatnio 3 małe warzywo-niejadki zajadały się ;) i nie wiedziały co to ;)
shoarma z piersi kurczaka z serem z frytkami i surówką z białej kapusty:)
u nas dzisiaj rosołek a jutro dorobie jak zostanie i bedzie pomidorowa
Mąż w trasie więc dzisiaj znów makaron ze szpinakiem i mascarpone (mniam mniam). Makaron 5zbóż czy jakoś tak Lubelli.
image[/url]
image[/url]

oo a jak robisz szpinak z mascarpone:)?
Szpinak (mrożone kulki) rozmrażam na maśle. Dodaję czosnek, sól, pieprz i na koniec trochę mascarpone - wedle uznania. Miałam akurat serek pod ręką to zrobiłam - to był eksperyment ale pycha wyszło.
image[/url]
image[/url]

ok dzieki.to ja podobnie robie tylko ze swieżego szpinaku i dodaję słodką śmietanę na koniec:) a z mascarpone sproboje kiedys
ja robiłam szpinak z czosnkiem i sery brie i feta już nie soliłam, bo sery słone i na cieście francuskim
pycha:) niestety brie odpada gdyż jestem w ciąży, a uwielbiam:)
dziś zupa krem z brokułów na obiad
a na kolację kebaby w pitkach
u nas dzisiaj fryteczki i jako sadzone bo niemam pmyslu!!!
a u nas dziś kotleciki z dorsza ziemniaczki i marchewka na krótko
pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaczki i surówka/sałatka z kiszonych ogórków i cebuli :]

tyle sosu zrobiłam, że jutro chyba tylko jakiś makaron do tego ugotuję :]
Krokiety z mięsem i barszcz.
Zupa jarzynowa - konglomerat z fasolami i esencja buraczana;) z pieczywem czosnkowym.

Jutro paluszki warzywne (takie jak rybne, tylko z warzyw - kupne) z pieca, do tego pieczone ziemniaki zwykle i slodkie, pieczona marchewka.

W sobote spaghetti po bolonsku.
dawno tu nie zaglądałam, a roxi pytała mnie o spaghetti cukiniowe. To jest przepis forumki, który spodobał się w naszej rodzinie.

Cukinię pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dodać czosnek, zalać wywarem z kostki rosołowej (250ml), dusić aż cukinia zmięknie, potem zalać kubkiem mascarpone i poddusić chwilę. Wyłożyć na makaron. Pyszności!

U mnie dziś makaron wstążki z sosem serowo-brokułowym. Też pysznie!

ja dzis wreszcie zakonczyłam "przygode" z mielonymi...

tak mam ochote na warzywa zapiekane, cukinie, papryke, cebulke z ziołami, oliwa i feta...i chyba jutro tak zrobie:)
image
u nas dzis pierogi ruskie:)
lazagne z mielonym
Lekka zupka warzywna bo synek chory :(
ale bym zjadła pierogi ruskie mojej Mamy ;)

u nas dzisiaj chyba zrobię makaron zasmażany z jajkiem i skwarkami, posypany twarogiem :) wieki nie jedliśmy :]
Witam, ale nabrałam ochotę na lasagne, chyba się zbiorę i też zrobię. My jedliśmy dziś barszcz biały :)
image
moje dzisiejsze byly kupne,ale przypomnialo mi sie jak lepiłam ruskie sama wiec niebawem zrobimy:D
dziś klopsiki w sosie koperkowym i makaron razowy.

jutro zupa ogórkowa z maleńkimi klosikami.
zurek z kiełbaska biała i jajecziem
dzisiaj rosołek z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką :] (wróciłyśmy z Mamą przemarznięte z pogrzebu)

zaraz idę robić trójkąty francuskie z marmoladą różaną ;)

ostatnio wypróbowałam fajny przepis na mini pączusie z serka waniliowego :) z pewnością zrobię też na tłusty czwartek :]
mam nadzieje ze nie se Straszyna z pogrzebu??!!!
nie
U nas krokiety z soczewicą i pieczarkami i barszcz.
image
makaron z kurczakiem i szpinakiem:)
Wczoraj kaczka pieczona i spagetti carbonara ze szpinakiem,dziś obiad u mamy,nie wiem co.

Jak wrócimy od mamy wezmę się za babeczki,chce spróbować czy mi wyjdą,bo w sobote Niko ma urodziny i mam zamar zrobić.

Aga,prosba do Ciebie potrzebję przepisu na kilkanascie jakis przekąsek,bo to dość duża impreza,a Ty masz takie fajne pomysły,chodzi o sałatki,ale nie tylko.Coś orginalnego.
Przepisy na mięsa mam,ale może na pieczonego dzika macie jakis przepis.
Wszystko muszę przygotować sama,a bedzie około 20 osób i z 10cioro dzieci od lat dwóch i z tymi dziecmi mam problem co [rzygotować dla nich???
POmózcie co.
Ola - podrzucam linki do wątków gdzie zbierałyśmy przepisy na ciekawe sałatki, przekąski i dania na imprezy dla dzieci :]

ze swojej strony - nasz ostatni hit to sałatka z paluszkami krabowymi :] przepis od jednej z Forumek, lekko zmodyfikowałam :]

Sałatka z surimi

paluszki krabowe (ja kupiłam takie paluszki http://www.aakerman.pl/surimi.html, nie mrożone i na 1 sałatkę zużyłam pół paczki, inni dają więcej)
puszka ananasa
puszka kukurydzy
szczypiorek i koperek
kawałek pora
ogórki konserwowe
majonez

dla dzieci:
http://forum.trojmiasto.pl/menu-na-przyjecie-dla-dzieci-t236381,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/urodziny-dziecka-tanio-i-fajnie-jak-urzadzic-t286714,1,16.html

drinki:

http://forum.trojmiasto.pl/Drinki-t209380,1,16.html

przekąski:
http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-zimne-przekaski-t278804,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Fajne-i-ciekawe-przystawki-przekaski-t186624,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/przystawki-zakaski-na-impreze-t158645,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/SYLWESTER-menu-t288367,1,16.html

sałatki:
http://forum.trojmiasto.pl/Szybkie-przepisy-na-salatki-cos-na-cieplo-t143489,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/salatki-przepisy-t260129,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/SALATKI-t222629,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/przepis-na-dobra-salatke-t236194,1,16.html

tam w sylwestrowym menu wrzuciłam fajne linki do łososiowych lizaków http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ryby/lososiowe-lizaki/ i "Imbirowo-cytrynowe lizaki z kurczaka" http://www.chillibite.pl/2011/05/imbirowo-cytrynowe-lizaki-z-kurczaka-na.html

fajne "koreczki" z parówek w cieście francuskim - ciekawe i smaczne i dla dzieci i dla dorosłych http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-2716_parowki-z-indyka-w-ciescie-francuskim.html

a tu zebrane koreczki http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-nietypowe-koreczki-na-imprezke-t283665,1,16.html

no i świetne (jak ktoś lubi oliwki - ja nie lubię ale fajnie wyglądają) koreczki-pingwinki :)

http://qchnia.wordpress.com/2008/12/18/sylwestrowe-koreczki/
http://lubie.gotowac.com/?p=492
Dzięki Aga,jesteś wielka.Jutro siadam i się biore za menu.

A te surimi to nie mogą byc mrozone?
Bo nigdzie swiezych nie widzialam.
Troche roboty mam.
nie ma za co :]

mogą być mrożone :) (ja do tej pory robiłam tą sałatkę 2 razy i akurat miałam surimi takie jak w linku ale w zamrażarce mam już mrożone na następny raz)
akurat przekopiowałam zmodyfikowany przepis, który wysyłałam znajomej mojej teściowej (zajadała się na Wigilii moją sałatką i chciała przepis na maila)

dzisiaj na obiad mieliśmy duszone udka z kurczaka, z czosnkiem, cebulką i majerankiem ( z Zeptera, więc absolutnie w sosie własnym) :) pieczone ziemniaczki, surówkę z buraczków :]

na deser galaretkę z jabłkami :]
kopytka+ sos + surowka

a na deser chce upiec babeczki kruche i wypelnic budyniem z owocami:D
u nas ryz basmati z kurczakiem w porach, czosnku, papryce, pomidorkach i cebuli z fixem chińskim

a jutro rosołek
image
zrazy ze schabu z szynką i serem w sosie z jabłkami, do tego kasza gryczana i buraczki na ciepło.

u nas pomidorówka z ryżem, później dokończymy wczorajsze udka :)

może zrobię mini pączusie z serka waniliowego?

Ola - zobacz jeszcze takie coś na imprezę - może być ciekawe ;) http://www.wielkiezarcie.com/recipe70584.html
Agusia,a jak robisz te pączusie?
pączusie robię wg tego przepisu :) http://www.wielkiezarcie.com/recipe73888.html

daję serek waniliowy z Lidla :] dzisiaj robiłam potrójną porcję ;) (na 2 dni)
dziś spagetti, jutro gulasz z kaszą i buraczkami, tylko kaszę muszę kupić :)
do rosołku, beda jeszcze placki ziemniaczane z knorra na obiadokolacje
kiedys zrobilam pączusie z serka homo i co prawda byly pyszne ale tylko na bieżąco,ciepło jak troszkę poleżały zrobiły sie z nich kluchy...

a u nas dziś pierogi z kapustą i grzybami i sałata z warzywami
A można prosić o przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem?:)
Agusia a te Twoje pączki jakie są na drugi dzień???
Uwielbiam ten wątek, dzięki Wam ciągle jestem głodna:))

na dziś: orzotto z grzybami+ polędwiczki + czosnkowo- smietankowy szpinak:)
monika

kurczaka smazysz w kostke na zloto,przyprawiasz sola i pieprzem,dodajesz do niego pieczarki pokrojone w polplasterki i na koniec szpinak(ja daje swieze liscie)
jak sie skurczą to polewam slodka smietanką i przyprawiam swieżym pieprzem (z moździerza), na koniec traktuję serem cheddar :)

smacznego
dzięki Agusia :)
Dzięki:)
My dzisiaj mieliśmy krem pieczarkowy, warzywa na parze, ryż i grillowana pierś z kurczaka:)
Asiunia - niestety dzisiaj już nie są takie dobre jak wczoraj :P wczoraj były chrupiące :]

na noc przykryte folią - no i dzisiaj już takie kluchowate :P

wczoraj tak się objedliśmy pączkami, że kurczaka(udek duszonych) nie zjedliśmy ;) więc był dzisiaj + ziemniaczki + marchewka z groszkiem :]

a teraz właśnie zamówiłam pizzę ;P (ostatnio zamawiam przez pizzaportal.pl)
żurek z ziemniakami na domowej, białej kiełbasie:)
dzisiaj zrobię "zielone" placki ziemniaczane :] (z cukinią i marchewką)
u nas toskańska zupka pomidorowa ze świeża bazylią i mozzarella, a do niej grzanki czosnkowe
image
ziemniaki z koperkiem, gotowane brokuły i pieczony łosoś - nasz ulubiony zestaw :-)

Watek zrobił sie nam ciut długi - może czas na część 12 ???
U nas tez pieczony losos, z pieczonymi ziemniakami i marchewka.

Jutro barszc a'la ukrainski, a potem kupna pizza (jak zawsze w czwartki, kiedy ide na joge i nie mam czasu na pichcenie).
spagetti z sosem pomidorowym z mascarpone :)

zamierzam sie upiec jakies latwe ciacho teraz ale weny brak
część 12 już jest :)
ojoj sorry:D

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

do góry