Widok
Dziewczyny - cieszę się, że kurczaki dobrze wyszły :]
u nas dzisiaj byli goście ;] załapali się na obiad :] i zawzięcie doszukiwali się mięsa lub ryby w kotletach(marchewkowych) ;) nie chcieli uwierzyć, że to tylko warzywa, jajka, bułka tarta i przyprawy :))))
w końcu zamiast marchewki z groszkiem zrobiłam surówkę z pekinki i jabłka :] i mizerię :]
Ola - raz robiłam te żeberka :] w sumie smaczne ale bez jakiejś wielkiej rewelacji :] jeśli jeszcze raz użyje tego fixu - to np. z karkówką :] wychodzą dość słodkie :P
nam zostały 3 kotlety marchewkowe na jutro :]
na wtorek może zrobię zapiekankę z dorsza? tylko ziemniaki mi się skończyły i czekam żeby Teściowie ze wsi przywieźli ;P
u nas dzisiaj byli goście ;] załapali się na obiad :] i zawzięcie doszukiwali się mięsa lub ryby w kotletach(marchewkowych) ;) nie chcieli uwierzyć, że to tylko warzywa, jajka, bułka tarta i przyprawy :))))
w końcu zamiast marchewki z groszkiem zrobiłam surówkę z pekinki i jabłka :] i mizerię :]
Ola - raz robiłam te żeberka :] w sumie smaczne ale bez jakiejś wielkiej rewelacji :] jeśli jeszcze raz użyje tego fixu - to np. z karkówką :] wychodzą dość słodkie :P
nam zostały 3 kotlety marchewkowe na jutro :]
na wtorek może zrobię zapiekankę z dorsza? tylko ziemniaki mi się skończyły i czekam żeby Teściowie ze wsi przywieźli ;P
usuwam ten wątek z obserwowanych, bo zaraz zacznę się do Was na obiady wpraszać :P
z powodu mdłości nie tylko porannych jem właściwie tylko to, co inni przygotowali, zrobione przeze mnie ledwo skubnę, choćbym nie wiem jak wielką ochotę na to miała wcześniej; takie zboczenie ;)
z powodu mdłości nie tylko porannych jem właściwie tylko to, co inni przygotowali, zrobione przeze mnie ledwo skubnę, choćbym nie wiem jak wielką ochotę na to miała wcześniej; takie zboczenie ;)
mam wszystkowstręt ;)
nawet oliwki z czosnkiem nie wchodzą, masakra... no chyba, że ktoś zrobi - dziś do teściowej się na obiad wprosiliśmy, poza tym Mąż śniadania do łóżka ;)
nawet oliwki z czosnkiem nie wchodzą, masakra... no chyba, że ktoś zrobi - dziś do teściowej się na obiad wprosiliśmy, poza tym Mąż śniadania do łóżka ;)
no, mi te żeberka w coli tez tak srednio, tzn. smaczne, ale wiecie szału nie ma:)
my w sobote zrobiliśmy sushi
w niedziele, bylismy na Barbary i były przepyszne zrazy zawijane, kasza, ziemniaczki, buraczki, czerwona kapustka i indyk pieczony....a potem sałatki, rybki po grecku itp....
dzisiaj chyba zrobie łososia w cieście francuskim na szpinaku- tylko to mam w lodówce:)
my w sobote zrobiliśmy sushi
w niedziele, bylismy na Barbary i były przepyszne zrazy zawijane, kasza, ziemniaczki, buraczki, czerwona kapustka i indyk pieczony....a potem sałatki, rybki po grecku itp....
dzisiaj chyba zrobie łososia w cieście francuskim na szpinaku- tylko to mam w lodówce:)
U nas miodowe ćwiartki kurczaka z ziemniakami pieczonymi w piekarniku. Wczoraj też, tylko z ryżem :)
u nas dzisiaj obiad na szybko, bo trochę się najeździliśmy w ciągu dnia ;)
frytki(z Lidla, te cienkie) + skrzydełka pikantne i w panierce (z Biedronki) + surówka Gabrysiowa ;)
jeśli jutro załapię się w Leclercu na filety z dorsza, to zrobię zapiekankę ;]
a jak nie - mam wędzonego łososia, koperek, serek mascarpone ;) i będzie makaron :]
frytki(z Lidla, te cienkie) + skrzydełka pikantne i w panierce (z Biedronki) + surówka Gabrysiowa ;)
jeśli jutro załapię się w Leclercu na filety z dorsza, to zrobię zapiekankę ;]
a jak nie - mam wędzonego łososia, koperek, serek mascarpone ;) i będzie makaron :]
Ola - jednak u nas łosoś i mascarpone dalej czekają na "swój" dzień ;P
kupiłam filety z dorsza :] więc dzisiaj będzie zapiekanka z dorsza :) (chodzi za mną od tygodnia)
do tego zupa mocno jarzynowa, bo Dzieć ostatnio warzywa ogranicza do ogórków konserwowych ;) (wczoraj nawet swojej ulubionej surówki nie jadł)
kupiłam też śliczne żołądki z indyka - więc jutro będzie gulasz z żołądków w sosie koperkowo-jarzynowym ;]
właśnie wróciłam z zakupów, nastawiłam żołądki niech się wolno pyrkolą :] nastawiłam skrzydełka na zupę :) i ziemniaki w mundurkach na zapiekankę :]
Chłopaki pojechali tramwajem do Dziadków (Młody ma teraz jazdę na tramwaje) i akurat wrócą na zupkę :]
takie ładne skrzydełka z kurczaka były dzisiaj w Leclercu(z tymi dodatkowymi częściami - czyli 4 kostki na długość), że chyba w piątek lub sobotę też kupię, i zrobię 2 dania ;)
tzn. najpierw podgotuję - powstanie smak na zupę :]
podgotowane zamarynuję i zrobię skrzydełka a'la KFC ;]
kupiłam filety z dorsza :] więc dzisiaj będzie zapiekanka z dorsza :) (chodzi za mną od tygodnia)
do tego zupa mocno jarzynowa, bo Dzieć ostatnio warzywa ogranicza do ogórków konserwowych ;) (wczoraj nawet swojej ulubionej surówki nie jadł)
kupiłam też śliczne żołądki z indyka - więc jutro będzie gulasz z żołądków w sosie koperkowo-jarzynowym ;]
właśnie wróciłam z zakupów, nastawiłam żołądki niech się wolno pyrkolą :] nastawiłam skrzydełka na zupę :) i ziemniaki w mundurkach na zapiekankę :]
Chłopaki pojechali tramwajem do Dziadków (Młody ma teraz jazdę na tramwaje) i akurat wrócą na zupkę :]
takie ładne skrzydełka z kurczaka były dzisiaj w Leclercu(z tymi dodatkowymi częściami - czyli 4 kostki na długość), że chyba w piątek lub sobotę też kupię, i zrobię 2 dania ;)
tzn. najpierw podgotuję - powstanie smak na zupę :]
podgotowane zamarynuję i zrobię skrzydełka a'la KFC ;]
Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-6
AnnA - proszę :)
Kurczak Generał :)
trzeba natrzeć kurczaka ulubionymi przyprawami i zostawić na noc w lodówce :) (ogólnie zawsze przynajmniej 12 godzin trzymamy mięso w przyprawach)
przed pieczeniem natrzeć skórkę majonezem (to nasz wkład w Generała ;) skórka będzie lepiej przypieczona)
ptaka nadziać na butelkę(0,33l) piwa (oczywiście otwartą, wcześniej wymoczoną w wodzie - żeby pozbyć się naklejek) tak, żeby szyjka butelki wyszła koło szyi ptaka :P ;) ustawić pionowo na blaszce lub w brytfance, nalać ok 1 cm wody (żeby wyciekający tłuszcz się nie palił)
wstawić do piekarnika i piec w ok 200'C :) długość pieczenia - przyjmuje się, że na 1 kg kurczaka trzeba 1 godzinę :)
już wiem co jest z tym piwem, że nie chce kipieć :) odpowiedź od samej Magdy Gessler ;) szkło nie jest zwykłym szkłem - tylko jakąś mieszaniną składników - ogólnie chodzi o to, żeby piwo się nie grzało w transporcie i na półkach ;) więc w takiej butelce nie da się go zagotować :/
najlepsze piwo to kurczaka generała to TATRA
AnnA - proszę :)
Kurczak Generał :)
trzeba natrzeć kurczaka ulubionymi przyprawami i zostawić na noc w lodówce :) (ogólnie zawsze przynajmniej 12 godzin trzymamy mięso w przyprawach)
przed pieczeniem natrzeć skórkę majonezem (to nasz wkład w Generała ;) skórka będzie lepiej przypieczona)
ptaka nadziać na butelkę(0,33l) piwa (oczywiście otwartą, wcześniej wymoczoną w wodzie - żeby pozbyć się naklejek) tak, żeby szyjka butelki wyszła koło szyi ptaka :P ;) ustawić pionowo na blaszce lub w brytfance, nalać ok 1 cm wody (żeby wyciekający tłuszcz się nie palił)
wstawić do piekarnika i piec w ok 200'C :) długość pieczenia - przyjmuje się, że na 1 kg kurczaka trzeba 1 godzinę :)
już wiem co jest z tym piwem, że nie chce kipieć :) odpowiedź od samej Magdy Gessler ;) szkło nie jest zwykłym szkłem - tylko jakąś mieszaniną składników - ogólnie chodzi o to, żeby piwo się nie grzało w transporcie i na półkach ;) więc w takiej butelce nie da się go zagotować :/
najlepsze piwo to kurczaka generała to TATRA
Dziś miały być schabowe,puree i mizeria ale zapomniałam kupić ziemnaki więc to na jutro.
Zrobiłam te koski winiary,czyli piers w tej panierce ale mnie to nie specjalnie smakowało,Niko wcinał.No i niby zdrowsze,bo pieczone w piekarniku.
Upiekłam moja ulubioną karkówe nadziewaną czosniem,idealna na chleb,mogłabym tylko z tym jesc kanapki.
I mam ochotę na prawdziwa pomidorowa ze swiezych pomidorów,taką z bazylia.To w sobote:)
Zrobiłam te koski winiary,czyli piers w tej panierce ale mnie to nie specjalnie smakowało,Niko wcinał.No i niby zdrowsze,bo pieczone w piekarniku.
Upiekłam moja ulubioną karkówe nadziewaną czosniem,idealna na chleb,mogłabym tylko z tym jesc kanapki.
I mam ochotę na prawdziwa pomidorowa ze swiezych pomidorów,taką z bazylia.To w sobote:)
U nas pulpety rybne w sosie pomidorowo-cukiniowym z makaronem.
A ja Agusia poproszę od Ciebie przepis na gulasz z żołądków w sosie koperkowo-jarzynowym ;]
Z miesiąc w zamrażalniku żołądki leża i już na nie czas, najpierw chciałam je zrobić w galarecie ale gulasz możne być pyszny.
U nas z braku czasu dzisiaj ziemniaki, pierś kurczaka w panierce i ogórek konserwowy.
Na jutro mam już ugotowany gulasz wołowy z cebulka, papryką i pieczarkami do tego surówka z kiszonych ogórków z cebulką i kasza.
Szukam pomysłu na niedzielę :)
Z miesiąc w zamrażalniku żołądki leża i już na nie czas, najpierw chciałam je zrobić w galarecie ale gulasz możne być pyszny.
U nas z braku czasu dzisiaj ziemniaki, pierś kurczaka w panierce i ogórek konserwowy.
Na jutro mam już ugotowany gulasz wołowy z cebulka, papryką i pieczarkami do tego surówka z kiszonych ogórków z cebulką i kasza.
Szukam pomysłu na niedzielę :)
Ewciak - bardzo proszę :] już kiedyś pisałam na forum, więc przeklejam ;)
***** SKRZYDEŁKA KFC *****
na wizażu kiedyś znalazłam przepis na skrzydełka KFC - ponoć wyciągnięty od gościa pracującego w "restauracji" ;)
cytuję
""bierzemy skrzydełka, odcinamy końcówki, reszte dzielimy na pół, wrzucamy do miski. Dodajemy dużo soli i pieprzu cayene (1 paczka na 2 kg.)
teraz w jednej misce przygotowujemy woda, jajko, mąka, odrobina soli(musi powstać rzadkie ciasto naleśnikowe)
w grugiej misce przygotowujemy mieszankę mąki zwykłej (3/4) i mączki ziemniaczanej (1/3).
kawałki skrzydełek maczamy najpierw w cieście naleśnikowym potem w mieszance mącznej
i na bbbaaaaarrdzzzooo rozgrzany głęboki olej"
najlepiej przygotować dwa kawałki i sprawdzić czy są dobrze doprawione bo jednak ta potrawa potrzebuje dużo soli i właśnie tego pieprzu (pieprz można dostać bez problemy w każdym sklepie, ma kolor czerwony i jest z zrobiony z papryczek )"
http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=167496&highlight=kfc
wprowadziłam małą modyfikację do tego przepisu ;) najpierw lekko obgotowuję skrzydełka w wodzie z kostką rosołową, listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem :)
dopiero później robię wg przepisu(ale mniej solę) :)
bałam się, żeby nie wyszły surowe w środku ;)
Kachnat - a tu przepis na gulasz z żołądków w sosie koperkowo-jarzynowym :]
żołądki umyć, zalać wodą, zagotować. wodę zlać, nalać czystą, dodać ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy sól lub jarzynkę. Gotować na małym ogniu aż będą miękkie. Ostudzić, pokroić w plasterki.
średnią cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do tego startą na tarce marchewkę (ja daję 1-2 garści mrożonej włoszczyzny w paskach), podsmażyć, oprószyć mąką.
Do podsmażonych warzyw dodawać wywar (może być z kostki rosołowej, albo ten po gotowaniu żołądków) - cały czas mieszając, żeby nie było grudek.
Gotować na małym ogniu 15 minut.
Posiekać koperek, wymieszać z 4 łyżkami kwaśnej śmietany. Do tego dodać 2-3 łyżki gorącego sosu, wymieszać. Następnie cały czas mieszając wlewamy śmietanę z koperkiem do sosu. Doprawiamy do smaku (dałam pieprz biały i ziołowy, świeżo startą gałkę muszkatołową).
Wrzucamy pokrojone żołądki żeby się podgrzały.
wczoraj oglądaliśmy Kuchenne Rewolucje ;) i na jutro mam plan na obiad ;) pyry z gzikiem ;)
a dzisiaj na śniadanie były kajzerki z metką i cebulką - oczywiście pod wpływem programy Magdy G. ;) (Mariusz poszedł rano po pieczywo i metkę ;) w mięsnym 3 osoby przed Nim też kupowały metkę - pewnie wszyscy oglądali ten sam program ;P)
***** SKRZYDEŁKA KFC *****
na wizażu kiedyś znalazłam przepis na skrzydełka KFC - ponoć wyciągnięty od gościa pracującego w "restauracji" ;)
cytuję
""bierzemy skrzydełka, odcinamy końcówki, reszte dzielimy na pół, wrzucamy do miski. Dodajemy dużo soli i pieprzu cayene (1 paczka na 2 kg.)
teraz w jednej misce przygotowujemy woda, jajko, mąka, odrobina soli(musi powstać rzadkie ciasto naleśnikowe)
w grugiej misce przygotowujemy mieszankę mąki zwykłej (3/4) i mączki ziemniaczanej (1/3).
kawałki skrzydełek maczamy najpierw w cieście naleśnikowym potem w mieszance mącznej
i na bbbaaaaarrdzzzooo rozgrzany głęboki olej"
najlepiej przygotować dwa kawałki i sprawdzić czy są dobrze doprawione bo jednak ta potrawa potrzebuje dużo soli i właśnie tego pieprzu (pieprz można dostać bez problemy w każdym sklepie, ma kolor czerwony i jest z zrobiony z papryczek )"
http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=167496&highlight=kfc
wprowadziłam małą modyfikację do tego przepisu ;) najpierw lekko obgotowuję skrzydełka w wodzie z kostką rosołową, listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem :)
dopiero później robię wg przepisu(ale mniej solę) :)
bałam się, żeby nie wyszły surowe w środku ;)
Kachnat - a tu przepis na gulasz z żołądków w sosie koperkowo-jarzynowym :]
żołądki umyć, zalać wodą, zagotować. wodę zlać, nalać czystą, dodać ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy sól lub jarzynkę. Gotować na małym ogniu aż będą miękkie. Ostudzić, pokroić w plasterki.
średnią cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do tego startą na tarce marchewkę (ja daję 1-2 garści mrożonej włoszczyzny w paskach), podsmażyć, oprószyć mąką.
Do podsmażonych warzyw dodawać wywar (może być z kostki rosołowej, albo ten po gotowaniu żołądków) - cały czas mieszając, żeby nie było grudek.
Gotować na małym ogniu 15 minut.
Posiekać koperek, wymieszać z 4 łyżkami kwaśnej śmietany. Do tego dodać 2-3 łyżki gorącego sosu, wymieszać. Następnie cały czas mieszając wlewamy śmietanę z koperkiem do sosu. Doprawiamy do smaku (dałam pieprz biały i ziołowy, świeżo startą gałkę muszkatołową).
Wrzucamy pokrojone żołądki żeby się podgrzały.
wczoraj oglądaliśmy Kuchenne Rewolucje ;) i na jutro mam plan na obiad ;) pyry z gzikiem ;)
a dzisiaj na śniadanie były kajzerki z metką i cebulką - oczywiście pod wpływem programy Magdy G. ;) (Mariusz poszedł rano po pieczywo i metkę ;) w mięsnym 3 osoby przed Nim też kupowały metkę - pewnie wszyscy oglądali ten sam program ;P)
Ja nie oglądałam,zawsze zostawiam sobie powtórki na sobotę jak chłopcy gdzies wyfruną i zostaję sama,Top madl tez na dziś zostawiłam.
U nas pomodorowa,w końcu.Ale i sałatke zrobię z tuńczykiem.
Jutro albo karkówa w sosie pieczeniowym albo zeberka.
Zastanawiam się jeszcze.
No i swiezutkie okonie mam,to jest dopiero dobra ryba,nie smierdzi mułem,białe delikatne mieso,ostani Niko zjadł 5 rybek.
Ale one nie za duże sa.
U nas pomodorowa,w końcu.Ale i sałatke zrobię z tuńczykiem.
Jutro albo karkówa w sosie pieczeniowym albo zeberka.
Zastanawiam się jeszcze.
No i swiezutkie okonie mam,to jest dopiero dobra ryba,nie smierdzi mułem,białe delikatne mieso,ostani Niko zjadł 5 rybek.
Ale one nie za duże sa.
u nas na sobote i niedziele wlasnie sie robia tradycyjne bitki wołowe,
dzis zjemy z ziemniaczkami, kapusta i buraczkami, a jutro moze z kasza i surówka z ogórków kiszonych i cebulki...
w poniedziałek...chyba zapiekanka z miesa mielonego, cebuli i ziemnaków..a potem moze zurek....tak za mna chodzi...
zainspirowana watkiem "cuda, cudeńka...." rozpoczełam wymiatanie z zamrazary...bo zamierzam duuzo wczesniej porobic czesc rzeczy i pomrozic, a miejsca brak:)
dzis zjemy z ziemniaczkami, kapusta i buraczkami, a jutro moze z kasza i surówka z ogórków kiszonych i cebulki...
w poniedziałek...chyba zapiekanka z miesa mielonego, cebuli i ziemnaków..a potem moze zurek....tak za mna chodzi...
zainspirowana watkiem "cuda, cudeńka...." rozpoczełam wymiatanie z zamrazary...bo zamierzam duuzo wczesniej porobic czesc rzeczy i pomrozic, a miejsca brak:)
http://allegro.pl/panierka-american-crispy-chicken-na-2-5kg-kurczaka-i1932729835.html
ja zawsze kupuje zapas do kurczaka ala KFC wychodzą przepyszne ;-)
ja zawsze kupuje zapas do kurczaka ala KFC wychodzą przepyszne ;-)
Ja wlasnie mialam chwile i ulozylam menu na caly przyszly tydzien:
Dzis - curry Rogan Josh z wegetarianskim 'kurczakiem', ryzem i ciapatami.
Nd - makaron fussilli z wedzonym lososiem, cukinia i creme fraiche. Bardzo to lubimy, a mam sporo lososia (duze opakowania byly w promocji), wiec to samo bedzie we wtorek.
Pon - steki sojowe, do tego pieczone ziemniaki, pieczona marchewka i brokuly na parze.
Sr - Zupa jarzynowa i jakies dobre pieczywko, np czosnkowe.
Czw - Risotto, zrobie duza porcje i bedzie rowniez na piatek
Sob - pewnie cos na miescie
Nd - Burgery meksykanskie - wegetarianskie z roznych rodzajow fasoli na ostro, do tego pelnoziarniste bulki, salata, pomidor, sosy do wybory, jakas salatka.
I mam spokoj;) ha.
Dzis - curry Rogan Josh z wegetarianskim 'kurczakiem', ryzem i ciapatami.
Nd - makaron fussilli z wedzonym lososiem, cukinia i creme fraiche. Bardzo to lubimy, a mam sporo lososia (duze opakowania byly w promocji), wiec to samo bedzie we wtorek.
Pon - steki sojowe, do tego pieczone ziemniaki, pieczona marchewka i brokuly na parze.
Sr - Zupa jarzynowa i jakies dobre pieczywko, np czosnkowe.
Czw - Risotto, zrobie duza porcje i bedzie rowniez na piatek
Sob - pewnie cos na miescie
Nd - Burgery meksykanskie - wegetarianskie z roznych rodzajow fasoli na ostro, do tego pelnoziarniste bulki, salata, pomidor, sosy do wybory, jakas salatka.
I mam spokoj;) ha.
Właśnie Asku zamrazarka,tez muszę tam zrobić porządek,mam mega upchaną,a połowa do wyrzucenia,czego tam nie ma,lody jeszcze z lata i inne cuda.
Ale to w poniedziałek jak Niko pojedzie do złobka.
Tak jak wspominałam pomidorowa dziś,a zaraz robię spaghetti.
nie najadłam się zupą.
Yvonne Ty jesteś wegetarianką,tak?
W ogóle nie jadasz mięsa?
Pozdrawiam
Ale to w poniedziałek jak Niko pojedzie do złobka.
Tak jak wspominałam pomidorowa dziś,a zaraz robię spaghetti.
nie najadłam się zupą.
Yvonne Ty jesteś wegetarianką,tak?
W ogóle nie jadasz mięsa?
Pozdrawiam
Tak Olaolenka24, jestem wegetarianka, juz jakies 10 lat, a tak naprawde restrykcyjnie to ostatnie 5-6. Wczesniej jadlam mieso okazjonalnie, np. jak szlismy w gosci, albo np. na swieta troche. Teraz nic/nigdy, chyba ze przez przypadek (np zamowie zupe np pomidorowa w restauracji a ona jest na miesie, itp.).
Jem ryby i owoce morza - wiec de facto nie wegetarianka a pescatarianka;)
Jem ryby i owoce morza - wiec de facto nie wegetarianka a pescatarianka;)
U nas została jeszze pomidorowa i spaghetti więc zebra na jutro,a teraz robię domowe frytki cos mam ochote na takie jak były kiedyś,takie trochę jakby słodkawe,pamiętacie?
A i robię tatara z polędwicy wołowej,myslicie ze mogę dodać marynowane oliwki?
Jak robicie tatara?
Ja daję korniszony,cebulkę,czasami marynowane pieczarki,a teraz mysle o tych oliwkach,tylko zeby nie spieprzyć .
A i robię tatara z polędwicy wołowej,myslicie ze mogę dodać marynowane oliwki?
Jak robicie tatara?
Ja daję korniszony,cebulkę,czasami marynowane pieczarki,a teraz mysle o tych oliwkach,tylko zeby nie spieprzyć .
Pytanie do ekspertek mięsnych o kurczaka
Narobiłam sobie smaka na Generała, jadłam daaaaawno temu, jeszcze za czasów liceum u kumpeli. Dobry był.
I pytanie: kupuje całego kurczaka w mięsnym i co dalej? Zawsze uciekałam z kuchni, gdy mama zaczynała "coś" robić z całym kurczakiem, no i mam braki w edukacji kulinarnej. Czy trzeba go jakoś specjalnie czyścić, niby jest wypatroszony, no ale co oprócz płukania i oskubania z ewentualnych piór z nim robicie?
Narobiłam sobie smaka na Generała, jadłam daaaaawno temu, jeszcze za czasów liceum u kumpeli. Dobry był.
I pytanie: kupuje całego kurczaka w mięsnym i co dalej? Zawsze uciekałam z kuchni, gdy mama zaczynała "coś" robić z całym kurczakiem, no i mam braki w edukacji kulinarnej. Czy trzeba go jakoś specjalnie czyścić, niby jest wypatroszony, no ale co oprócz płukania i oskubania z ewentualnych piór z nim robicie?
wymyć, oczyścić tak jak napisałaś :] przyprawić wg gustu :]
u nas dzisiaj końcówka krupniku z wczoraj ;) (wczoraj do tego były pyry z gzikiem - jedliśmy pierwszy raz, jedzenie pyszne i genialne w swej prostocie)
do tego frytki, surówka z buraczków i skrzydełka a'la KFC :) (najpierw usmażyłam tak jak w przepisie wyżej, później do osączenia na papierowy ręcznik i do piekarnika na 200'C z termoobiegiem)
na noc zrobię wafle z kremem kajmakowym z kakao :] na rano będą w sam raz :] (przez noc poleżą obciążone)
u nas dzisiaj końcówka krupniku z wczoraj ;) (wczoraj do tego były pyry z gzikiem - jedliśmy pierwszy raz, jedzenie pyszne i genialne w swej prostocie)
do tego frytki, surówka z buraczków i skrzydełka a'la KFC :) (najpierw usmażyłam tak jak w przepisie wyżej, później do osączenia na papierowy ręcznik i do piekarnika na 200'C z termoobiegiem)
na noc zrobię wafle z kremem kajmakowym z kakao :] na rano będą w sam raz :] (przez noc poleżą obciążone)
Ewciak - oj lubię :] kiedyś marzyłam o własnej restauracji :] ale jak miałam okazję poznać pewnego restauratora i dowiedziałam się ile kasy na to potrzeba - to pogrzebałam swoje marzenie ;P
skrzydełka najpierw podgotowuję (w ten sposób mam smak na zupę) :]
jakoś tak mam mieszane uczucia czy surowe skrzydełka zdążą się dobrze usmażyć zanim panierka się nie spali ;) nie wiem - może we frytkownicy osiąga się wyższą temperaturę i mięso też jest dobrze usmażone(nie twarde, nie surowe) - ja smażę w woku :]
i dlatego wolę najpierw podgotować :] (poza tym gotuje się z przyprawami - więc nabiera też smaku)
podobnie robię z udkami czy skrzydełkami na grilla :] (jeden raz piekłam surowe pałki, które przy kościach okazały się pół surowe - pewnie stąd mój uraz)
1. także najpierw podgotowuję :)
2. usmażyć jak w przepisie :)
dzisiaj właśnie sprawdziłam, że można jeszcze podpiec - dla mnie panierka była za blada ;) a poza tym musiałam podgrzać skrzydełka jak Chłopaki wrócili na obiad :]
doszłam do wniosku, że jakby była jakaś impreza - to śmiało można takie skrzydełka zrobić wcześniej, na spokojnie :] a później odgrzać :] (dzięki termoobiegowi były mega chrupiące - rewelacja)
gdyby panierka była bardziej pomarańczowa, a skrzydełka mocniej przyprawione pieprzem kajeńskim - to normalnie skrzydełka KFC się kłaniają ;)
ale ta panierka wychodzi co najwyżej złota - dlatego obstawiam dosypanie słodkiej papryki dla koloru ;) (tylko nie wiem czy do tego ciasta naleśnikowego czy do mąki?)
skrzydełka najpierw podgotowuję (w ten sposób mam smak na zupę) :]
jakoś tak mam mieszane uczucia czy surowe skrzydełka zdążą się dobrze usmażyć zanim panierka się nie spali ;) nie wiem - może we frytkownicy osiąga się wyższą temperaturę i mięso też jest dobrze usmażone(nie twarde, nie surowe) - ja smażę w woku :]
i dlatego wolę najpierw podgotować :] (poza tym gotuje się z przyprawami - więc nabiera też smaku)
podobnie robię z udkami czy skrzydełkami na grilla :] (jeden raz piekłam surowe pałki, które przy kościach okazały się pół surowe - pewnie stąd mój uraz)
1. także najpierw podgotowuję :)
2. usmażyć jak w przepisie :)
dzisiaj właśnie sprawdziłam, że można jeszcze podpiec - dla mnie panierka była za blada ;) a poza tym musiałam podgrzać skrzydełka jak Chłopaki wrócili na obiad :]
doszłam do wniosku, że jakby była jakaś impreza - to śmiało można takie skrzydełka zrobić wcześniej, na spokojnie :] a później odgrzać :] (dzięki termoobiegowi były mega chrupiące - rewelacja)
gdyby panierka była bardziej pomarańczowa, a skrzydełka mocniej przyprawione pieprzem kajeńskim - to normalnie skrzydełka KFC się kłaniają ;)
ale ta panierka wychodzi co najwyżej złota - dlatego obstawiam dosypanie słodkiej papryki dla koloru ;) (tylko nie wiem czy do tego ciasta naleśnikowego czy do mąki?)
a ja wzielam z neta przepis na kurczaka a la kfc i jakos ciasto chyba za geste nie bylo i nie wiem czy oleju za malo nie mialam i po prostu zamiast smazyc sie gleboko wyszlo mi cos jak opanierowany kotlet
stad przepis
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Kurczak-a-la-KFC.html
stad przepis
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Kurczak-a-la-KFC.html
to jak chcesz robić piersi w płatkach kukurydzianych ;) to polecam mój sprawdzony przepis :] (robię chyba od 10 lat czy jakoś tak - metodą prób i błędów doszłam do ideału)
***PIERŚ KURCZAKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH***
pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia amerykańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań... :)
Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...
A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby
- 3 pojedyncze piersi;
na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);
na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;
panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłącznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);
oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.
Wykonanie:
Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z maką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjać mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem, a nawet dwoma).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.
Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami :)
***PIERŚ KURCZAKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH***
pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia amerykańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań... :)
Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...
A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby
- 3 pojedyncze piersi;
na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);
na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;
panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłącznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);
oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.
Wykonanie:
Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z maką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjać mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem, a nawet dwoma).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.
Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami :)
OK dzieki zaraz przepis powedruje do druku :) i w wolnej chwili zrobię
jakas kobieta pisala zeby piersi kurczaka najpierw ugotowac, bo od surowosci moga byc rozowe w srodku a panierka moze sie spalic.ugotowalam je wczesniej trzymalam w wodzie az do panierowania i rzeczywiscie kurczak byl soczysty,lecz nijak z kfc:(
jakas kobieta pisala zeby piersi kurczaka najpierw ugotowac, bo od surowosci moga byc rozowe w srodku a panierka moze sie spalic.ugotowalam je wczesniej trzymalam w wodzie az do panierowania i rzeczywiscie kurczak byl soczysty,lecz nijak z kfc:(
a może http://oliwka.przepisy.net/filet-z-indyka-w-ciescie-francuskim-z-lekka-salatka/, robiłam, najlepsze od razu po przygotowaniu, odgrzewane ciasto francuskie nie jest za dobre
Ania - jeśli masz kawałki piersi z kurczaka rozbite tłuczkiem - to nie trzeba ich gotować :] spokojnie mięsko się usmaży :]
co innego gdyby to były całe pojedyncze piersi opanierowane ;)
u nas jutro krokiety ze szpinakiem ;] (Mama kupiła)
na czwartek zrobię kotlety mielone(z cebulką i koperkiem) z marchewką i groszkiem + mizerię :] bo dawno nie było :]
co innego gdyby to były całe pojedyncze piersi opanierowane ;)
u nas jutro krokiety ze szpinakiem ;] (Mama kupiła)
na czwartek zrobię kotlety mielone(z cebulką i koperkiem) z marchewką i groszkiem + mizerię :] bo dawno nie było :]
kopiuje z innego watku:
Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-8
nie ma na to w sumie przepisu specjalnego...
gotujesz 4 worki ryzu...(ja lubie basmati), odcedzasz i przekładasz do jakiegos naczynia zeby potem zapiec...ja mam taki elektryczny prodiż..podlewasz troche oliwą i posypujesz ryz curry tak żeby po wymieszaniu był zółty:)) obsypujesz ulubionymi przyprawami, ja daje troche chilli i zioła prowansalskie..
podsmażasz na patelni kawałki piersi kurczaka tez z curry przyprawa do mięska, solą i piepzem...dorzucasz do ryżu
na tej samej patelni podsmazasz całą cebulke posiekaną z odrobinką cukru i curry i tez dodajesz..
na sam koniec kroisz brzoskwinie z puszki na małe kawałeczki i wszystko razem zapiekasz, można tez polac troche tą zalewą z brzoskwiń...powinno wyjśc słodko-pikantne:)
a z sosem, to dodaj jakiegos fixa do dań chińskich, kurczaczk, warzywa i masz ryz w sosie:)
Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-8
nie ma na to w sumie przepisu specjalnego...
gotujesz 4 worki ryzu...(ja lubie basmati), odcedzasz i przekładasz do jakiegos naczynia zeby potem zapiec...ja mam taki elektryczny prodiż..podlewasz troche oliwą i posypujesz ryz curry tak żeby po wymieszaniu był zółty:)) obsypujesz ulubionymi przyprawami, ja daje troche chilli i zioła prowansalskie..
podsmażasz na patelni kawałki piersi kurczaka tez z curry przyprawa do mięska, solą i piepzem...dorzucasz do ryżu
na tej samej patelni podsmazasz całą cebulke posiekaną z odrobinką cukru i curry i tez dodajesz..
na sam koniec kroisz brzoskwinie z puszki na małe kawałeczki i wszystko razem zapiekasz, można tez polac troche tą zalewą z brzoskwiń...powinno wyjśc słodko-pikantne:)
a z sosem, to dodaj jakiegos fixa do dań chińskich, kurczaczk, warzywa i masz ryz w sosie:)
Olaoleńka - widzę, że chińszczyzna Wam posmakowała :D cieszę się :D fajnie pachnie w całym domu ;P
u nas dzisiaj P R Z E P Y S Z N E krokiety ze szpinakiem i fetą :] kupne :) zaraz poszukam stronę producenta żeby zobaczyć co jeszcze mają :)
na jutro kotlety mielone :)
a na piątek nasz ostatni hicior - pyry z gzikiem :]
Aśku - ja robię moją wersję placka po cygańsku ;) czyli zamiast gulaszu też takie duszone mięsko mielone z wieloma warzywami :] (gdzieś tu dawałam przepis na mielone z warzywami ;))
]
u nas dzisiaj P R Z E P Y S Z N E krokiety ze szpinakiem i fetą :] kupne :) zaraz poszukam stronę producenta żeby zobaczyć co jeszcze mają :)
na jutro kotlety mielone :)
a na piątek nasz ostatni hicior - pyry z gzikiem :]
Aśku - ja robię moją wersję placka po cygańsku ;) czyli zamiast gulaszu też takie duszone mięsko mielone z wieloma warzywami :] (gdzieś tu dawałam przepis na mielone z warzywami ;))
]
Z czekoladą ja robię takie bananowe:
150 gr mąki z pełnego przemiału
150 gr zwykłej pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
125 gr masła
200 gr cukru
3 duże jajka
2 dojrzałe banay (takie co mają dużo brązowych plamek a nie jakieś zielone supermarketowe) - rozgnieść dokładnie
1/4 szklanki mleka
180 gr ciemnej czekolady - utrzeć
100 gr orzechów włoskich - ale ja robiłam bez i też było pycha
Przepis jest na 18 foremek, więc dla 12 trzeba odpowiednio zmniejszyć proporcje.
Ja używam po prostu 300 g zwykłej mąki pszennej i też wychodzi.
Mąkę przesiać do miski + proszek, soda i sól
Ubić masło i cukier w dużej misce mikserem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku czekając aż się połączy z masą i wtedy następne. zmniejszyć obroty, pomału dodawać banany, suche składniki i mleko. Na koniec dodać czekoladę i ew orzechy i wymieszac łyżką. Przełożyć do foremek. Piec w 180 stopniach ok 20 minut.
U nas dzisiaj była potrawka z kurczaka.
150 gr mąki z pełnego przemiału
150 gr zwykłej pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
125 gr masła
200 gr cukru
3 duże jajka
2 dojrzałe banay (takie co mają dużo brązowych plamek a nie jakieś zielone supermarketowe) - rozgnieść dokładnie
1/4 szklanki mleka
180 gr ciemnej czekolady - utrzeć
100 gr orzechów włoskich - ale ja robiłam bez i też było pycha
Przepis jest na 18 foremek, więc dla 12 trzeba odpowiednio zmniejszyć proporcje.
Ja używam po prostu 300 g zwykłej mąki pszennej i też wychodzi.
Mąkę przesiać do miski + proszek, soda i sól
Ubić masło i cukier w dużej misce mikserem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku czekając aż się połączy z masą i wtedy następne. zmniejszyć obroty, pomału dodawać banany, suche składniki i mleko. Na koniec dodać czekoladę i ew orzechy i wymieszac łyżką. Przełożyć do foremek. Piec w 180 stopniach ok 20 minut.
U nas dzisiaj była potrawka z kurczaka.
Roxi - moja Mama kupiła w sklepie Gzelli :] na Jagiellońskiej(pod falowcem) koło apteki Gemini :]
pierwszy raz :] ale z pewnością nie ostatni ;)
Aśku - któregoś razu nasmażyłam ogroooomna ilość placków ziemniaczanych (chyba z 4 kg ziemniaków) ;P był Mąż i Szwagier ;) no i my ;) ale i tak dużo ich zostało na następny dzień :]
zrobiłam te warzywka z mięsem mielonym :] i powstała zapiekanka z placków ziemniaczanych :] (układałam warstwami jak lazanię) pychotka :] ale drugi raz nie robiłam(bo nie smażyłam takiej ilości placków)
pierwszy raz :] ale z pewnością nie ostatni ;)
Aśku - któregoś razu nasmażyłam ogroooomna ilość placków ziemniaczanych (chyba z 4 kg ziemniaków) ;P był Mąż i Szwagier ;) no i my ;) ale i tak dużo ich zostało na następny dzień :]
zrobiłam te warzywka z mięsem mielonym :] i powstała zapiekanka z placków ziemniaczanych :] (układałam warstwami jak lazanię) pychotka :] ale drugi raz nie robiłam(bo nie smażyłam takiej ilości placków)
polecam :))))) nie wiem czy mają jeszcze jakieś inne, bo sama nie wchodziłam do tego sklepu od wieeeelu m-cy :] (jeszcze pamiętam starą, mega powolną obsługę - nie pamiętam nawet czy to był sklep tej czy innej firmy, ale w tym samym miejscu)
ale te są bardzo smaczne :) szpinak dobrze doprawiony :] podsmażyłam na chrupiąco - pychotka :]
co do dobrego mięsa w sosie :] to poza moją mega pachnącą i kolorową chińszczyzną(można podać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kluskami/plindzami) :] polecam polędwiczki w sosie pomarańczowym http://mirabelkowy.blogspot.com/2010/05/poledwiczki-w-sosie-pomaranczowym.html
ale te są bardzo smaczne :) szpinak dobrze doprawiony :] podsmażyłam na chrupiąco - pychotka :]
co do dobrego mięsa w sosie :] to poza moją mega pachnącą i kolorową chińszczyzną(można podać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kluskami/plindzami) :] polecam polędwiczki w sosie pomarańczowym http://mirabelkowy.blogspot.com/2010/05/poledwiczki-w-sosie-pomaranczowym.html
trudno to opisać.
tu masz opis i fotki http://kotlet.tv/luzowanie-kurczaka-z-kosci
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/dr%F3b/galantyna-z-kurczaka-%11-krok-po-kroku.html
http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=823&Itemid=4
możesz go rozkroić ma kręgosłupie - będzie Ci łatwiej, a później tylko zeszyjesz :]
tu masz opis i fotki http://kotlet.tv/luzowanie-kurczaka-z-kosci
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/dr%F3b/galantyna-z-kurczaka-%11-krok-po-kroku.html
http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=823&Itemid=4
możesz go rozkroić ma kręgosłupie - będzie Ci łatwiej, a później tylko zeszyjesz :]
Jak dobrze zeszyjesz - to nie wyjdzie :]
jak moja Mama zaczęła tłumaczyć jak się trybuje kurczaka (chciałam Ci to napisać) - to dałam sobie spokój ;) bo dla niej wszystko jest takie proste i oczywiste, że nawet nie umie wytłumaczyć ;P
potrawka też dobra ;P
sama nigdy całego nie trybowałam - nie miałam takiej potrzeby :] ale wycinanie kości z udek było straszne tylko zanim zaczęłam to robić ;P wcale nie jest trudne :]
z całym pewnie jest podobnie - tylko trzeba do tego dojść ;) wyrobić sobie technikę :] i ćwiczyć :)
jak moja Mama zaczęła tłumaczyć jak się trybuje kurczaka (chciałam Ci to napisać) - to dałam sobie spokój ;) bo dla niej wszystko jest takie proste i oczywiste, że nawet nie umie wytłumaczyć ;P
potrawka też dobra ;P
sama nigdy całego nie trybowałam - nie miałam takiej potrzeby :] ale wycinanie kości z udek było straszne tylko zanim zaczęłam to robić ;P wcale nie jest trudne :]
z całym pewnie jest podobnie - tylko trzeba do tego dojść ;) wyrobić sobie technikę :] i ćwiczyć :)
no tak ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć :)
zgadzam się że dla naszych Mam wszystko jest proste :) bo pewnie jest... tylko trzeba dojść do wprawy.
Aga, a podpytaj Mamy jaki nóż będzie najbardziej odpowiedni. bo mam długi ale szerszy taki na 1,5-2 cm z ostrym końcem. no i taki jak tasak, no ale ten to chyba się nie nadaje.
zgadzam się że dla naszych Mam wszystko jest proste :) bo pewnie jest... tylko trzeba dojść do wprawy.
Aga, a podpytaj Mamy jaki nóż będzie najbardziej odpowiedni. bo mam długi ale szerszy taki na 1,5-2 cm z ostrym końcem. no i taki jak tasak, no ale ten to chyba się nie nadaje.
Asia - u nas w domu najwięcej używa się takich tanich(2-5zł), bardzo ostrych noży :) noże do warzyw Solingen http://allegro.pl/super-noz-do-warzyw-niemieckiej-firmy-solingen-i1981370846.html
http://allegro.pl/ostry-niemiecki-noz-nozyk-solingen-obierak-warzyw-i1989070356.html
i są takie trochę dłuższe tej samej firmy :) i właśnie tymi dłuższymi (na zdjęciu niebieski i zielony - też ich używam do trybowania udek)


zresztą tych noży używamy praktycznie do wszystkiego :] a inne stoją w stojaku lub leżą w szufladzie zapomniane ;)
nawet kapustę białą kroję tym dłuższym nożem ;) albo mięso na gulasz itp. ;) i w domu i na działce mamy po kilka takich noży - bez nich nie ma gotowania ;P
http://allegro.pl/ostry-niemiecki-noz-nozyk-solingen-obierak-warzyw-i1989070356.html
i są takie trochę dłuższe tej samej firmy :) i właśnie tymi dłuższymi (na zdjęciu niebieski i zielony - też ich używam do trybowania udek)


zresztą tych noży używamy praktycznie do wszystkiego :] a inne stoją w stojaku lub leżą w szufladzie zapomniane ;)
nawet kapustę białą kroję tym dłuższym nożem ;) albo mięso na gulasz itp. ;) i w domu i na działce mamy po kilka takich noży - bez nich nie ma gotowania ;P
U nas dzisiaj makaron z sosem pieczarkowym.
hehe :] u nas wczoraj były mielone(z koperkiem i cebulką) + ziemniaczki z koperkiem + marchewka z groszkiem :]
na jutro też zostały 4 kotlety :] to pewnie zrobię w sosie :]
a dzisiaj pyry z gzikiem, a wieczorem zrobię pizzę :] (z wędliną, białą kiełbaską, cebulą, pieczarkami, pomidorem, serem zółtym i topionym - jeszcze takiej nie robiłam)
na jutro też zostały 4 kotlety :] to pewnie zrobię w sosie :]
a dzisiaj pyry z gzikiem, a wieczorem zrobię pizzę :] (z wędliną, białą kiełbaską, cebulą, pieczarkami, pomidorem, serem zółtym i topionym - jeszcze takiej nie robiłam)
dla mnie połączenie kapusty i grzybów odpada ;) więc po te mięsne będę musiała podejść któregoś dnia :]
u nas dzisiaj miały być kotlety mielone - ale my z Mamą "próbowałyśmy" bigos na święta(2,5kg kapusty kiszonej, średnia biała kapusta, 1kg boczku surowego i łopatki, 70dkg mielonego, biała kiełbasa, kiełbasa polska, wędliny - ogólnie pełno mięcha, śliwki wędzone, powidła, sporo wina z naszych winogron, grzyby) ;P a Chłopaków nie ma i wrócą wieczorem :P więc nie wiem co z kotletami - czy ich nie zamrożę :P
u nas dzisiaj miały być kotlety mielone - ale my z Mamą "próbowałyśmy" bigos na święta(2,5kg kapusty kiszonej, średnia biała kapusta, 1kg boczku surowego i łopatki, 70dkg mielonego, biała kiełbasa, kiełbasa polska, wędliny - ogólnie pełno mięcha, śliwki wędzone, powidła, sporo wina z naszych winogron, grzyby) ;P a Chłopaków nie ma i wrócą wieczorem :P więc nie wiem co z kotletami - czy ich nie zamrożę :P
a u nas jutro mielone ze śliwką suszoną i boczkiem
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.141825045842049.21793.108679142489973
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.141825045842049.21793.108679142489973
ja tez juz czekam na wigilie :))i na te smakołyki :))
i nie mam pomysłow na obiady teraz ;p
alez nie ma za co asiunia :))) sama dzisiaj wstałam z taka mysla, ze zrobie kotlety jajeczne :))))))))
ja wczoraj robilam sałatke, ale nie wiem jak sie nazywa, jest na słodko w kazdym badz razie :) wiec podam składniki :
piers z kurczaka
ryz
kukurydza
rodzynki
majonez
i dałam orzechy, bo dostalam ostatnio cała reklamowke od babci i musze wykorzystac to przed swietami na swieta i po :))
i nie mam pomysłow na obiady teraz ;p
alez nie ma za co asiunia :))) sama dzisiaj wstałam z taka mysla, ze zrobie kotlety jajeczne :))))))))
ja wczoraj robilam sałatke, ale nie wiem jak sie nazywa, jest na słodko w kazdym badz razie :) wiec podam składniki :
piers z kurczaka
ryz
kukurydza
rodzynki
majonez
i dałam orzechy, bo dostalam ostatnio cała reklamowke od babci i musze wykorzystac to przed swietami na swieta i po :))
o ananasie zapomnialam ;p

cos takeigo jak ta:
http://majanaboxing.blox.pl/2009/05/Salatka-z-ryzu-i-kurczaka-na-slodko.html
sa jej rozne wersje, jedni gotuja piers z kurczaka na wywarze inni smaza inni pieka:) ja wole smazone lub pieczone piersi lekko przypieczone :))

cos takeigo jak ta:
http://majanaboxing.blox.pl/2009/05/Salatka-z-ryzu-i-kurczaka-na-slodko.html
sa jej rozne wersje, jedni gotuja piers z kurczaka na wywarze inni smaza inni pieka:) ja wole smazone lub pieczone piersi lekko przypieczone :))
U nas też wielkie sprzątanie,mój facet zwariował.Odsuwa meble,myje podłogi,w kuchni w szystkie szafki poodsuwał,masakrra jakas!
U nas dziś spaghetti,jutro nic bo jadę do jedenej forumki i mam zamiar trochę u niej posiedzieć,mamy dużo do obgadania,Niko zje z złobku,wiec pewnie wieczorem na szybko coś zrobię.
Ale na srodę mam coś ekstra w planach,pomysł z "Ugotowanych" czyli łosoś,duży płat posmarowany sosem szpinakowym,zawiniety w ciasto francuskie i posypany migdałami.
Może być dobre,co?
U nas dziś spaghetti,jutro nic bo jadę do jedenej forumki i mam zamiar trochę u niej posiedzieć,mamy dużo do obgadania,Niko zje z złobku,wiec pewnie wieczorem na szybko coś zrobię.
Ale na srodę mam coś ekstra w planach,pomysł z "Ugotowanych" czyli łosoś,duży płat posmarowany sosem szpinakowym,zawiniety w ciasto francuskie i posypany migdałami.
Może być dobre,co?
U mnie schabowe z musztardą i ziemniaki i ogórki konserwowe.
Ola - wpisz w szukajkę skrzydełka kfc - wyskoczy wątek ;) bo nawet nie pamiętam czy to było w tym czy w tamtym ;)
jeśli nie lubisz ostrych - nie używaj pieprzu kajeńskiego/chili :] tylko innych przypraw :]
dzisiaj pierwszy raz robiłam piersi w tej panierce - wyszły super :] najpierw pokroiłam piersi na kawałki - nie za duże), w ciepłej wodzie w miseczce rozpuściłam trochę jarzynki, dodałam tymianek, mielony imbir, kumin, kardamon :] mięso pomoczyło się ok 2godz.
wyjęłam na papierowe ręczniki, osuszyłam, rozbiłam tłuczkiem :]
dla Gabrysia odłożyłam 2 kawałki - żeby nie były ostre ;) a resztę posypałam pieprzem kajeńskim :]
no i dalej zgodnie z przepisem + po usmażeniu na talerz z papierowym ręcznikiem, a później na blachę i do piekarnika z termoobiegiem :] (najpierw zrobiłam surówkę, później usmażyłam mięso, a jak było w piekarniku do smażyłam frytki - robię to na gazie więc największy palnik jest mi potrzebny ;))
Gabryś zjadł oba kawałki :]
jeśli nie lubisz ostrych - nie używaj pieprzu kajeńskiego/chili :] tylko innych przypraw :]
dzisiaj pierwszy raz robiłam piersi w tej panierce - wyszły super :] najpierw pokroiłam piersi na kawałki - nie za duże), w ciepłej wodzie w miseczce rozpuściłam trochę jarzynki, dodałam tymianek, mielony imbir, kumin, kardamon :] mięso pomoczyło się ok 2godz.
wyjęłam na papierowe ręczniki, osuszyłam, rozbiłam tłuczkiem :]
dla Gabrysia odłożyłam 2 kawałki - żeby nie były ostre ;) a resztę posypałam pieprzem kajeńskim :]
no i dalej zgodnie z przepisem + po usmażeniu na talerz z papierowym ręcznikiem, a później na blachę i do piekarnika z termoobiegiem :] (najpierw zrobiłam surówkę, później usmażyłam mięso, a jak było w piekarniku do smażyłam frytki - robię to na gazie więc największy palnik jest mi potrzebny ;))
Gabryś zjadł oba kawałki :]
a gdyby kogos interesowal taki mega szybki przepis to wczoraj nakolacje zjedlismy: ciasto francuskie z pomidorami i mozarella
otoz: kupne ciacho francuskie troszke rozwalkowalam, przelozylam na blachę wysmarowana tluszczem (mozna na papier) i na wierzch ulozylam na przemian pomidorki koktajlowe i ser mozarella,posypalam oregano oraz solą i pieprzem i to wszystko na 12-15 min do piekarnika w 200stopniach, trzeba pilnowac aby ciasto bylo zlote a nie spalilo sie bo wtedy bedzie gorzkie i nie zjadliwe.
otoz: kupne ciacho francuskie troszke rozwalkowalam, przelozylam na blachę wysmarowana tluszczem (mozna na papier) i na wierzch ulozylam na przemian pomidorki koktajlowe i ser mozarella,posypalam oregano oraz solą i pieprzem i to wszystko na 12-15 min do piekarnika w 200stopniach, trzeba pilnowac aby ciasto bylo zlote a nie spalilo sie bo wtedy bedzie gorzkie i nie zjadliwe.
Agusia i jak smakowało? U nas to danie to hicior. Drugi to spaghetti z cukinią i mascarpone :-)
Ja też nie mam czasu na wymyślanie dań, bo zakupy i pichcenie świąteczne, ale zrobiła dziś na obiad coś takiego
http://www.mojegotowanie.pl/swieta/koperty_z_lososiem
Polecam! Pyszne! Pora z marchewką i pomidorkami zrobiłam bardzo ostre (z chilli) i bałam się, że nie da się tego zjeść. Ale w całości było to przepyszne! Ja zrobiła z serem Camembert.
Ja też nie mam czasu na wymyślanie dań, bo zakupy i pichcenie świąteczne, ale zrobiła dziś na obiad coś takiego
http://www.mojegotowanie.pl/swieta/koperty_z_lososiem
Polecam! Pyszne! Pora z marchewką i pomidorkami zrobiłam bardzo ostre (z chilli) i bałam się, że nie da się tego zjeść. Ale w całości było to przepyszne! Ja zrobiła z serem Camembert.
Ewa - robiłam już kilka razy :]
niestety dzisiaj znowu lipa z łososiem ;) dalej czeka w lodówce ;P
tak zawzięcie próbowaliśmy bigosu, sałatki jarzynowej i ryby po grecku ;P że nie było mowy o obiedzie :P a że wróciliśmy z poszukiwań choinki głodni jak cholera ;P to braliśmy co było gotowe :]
na kolację zrobiłam zapiekanki - mieliśmy pyszne bagietki i pieczarki :]
niestety dzisiaj znowu lipa z łososiem ;) dalej czeka w lodówce ;P
tak zawzięcie próbowaliśmy bigosu, sałatki jarzynowej i ryby po grecku ;P że nie było mowy o obiedzie :P a że wróciliśmy z poszukiwań choinki głodni jak cholera ;P to braliśmy co było gotowe :]
na kolację zrobiłam zapiekanki - mieliśmy pyszne bagietki i pieczarki :]
dzisiaj pierwszy raz robiłam tartę :]
ze szpinakiem, łososiem i sosem beszamelowym :] http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szpinak/tarta_ze_szpinakiem_lososiem/przepis.html
z lekką modyfikacją ciasta kruchego, beszamelu (nie miałam kremówki, dałam łyżkę mascarpone) i szpinaku(ze śmietaną i czosnkiem)
ogólnie - REWELACJA :)
ze szpinakiem, łososiem i sosem beszamelowym :] http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szpinak/tarta_ze_szpinakiem_lososiem/przepis.html
z lekką modyfikacją ciasta kruchego, beszamelu (nie miałam kremówki, dałam łyżkę mascarpone) i szpinaku(ze śmietaną i czosnkiem)
ogólnie - REWELACJA :)
przedwczoraj na obiad były krokiety z parówkami i serem :] PYCHA :] pierwszy raz robiłam :)
wczoraj zupa jarzynowa + kotlety z piersi kurczaka (w panierce z płatków jęczmiennych, płatków kukurydzianych, siemienia lnianego, wiórków kokosowych) i surówka z białej kapusty na słodko (z marchewką, koperkiem, cebulką)
dzisiaj dokończyliśmy zupę jarzynową i będę robiła placki ziemniaczano-cukiniowo-marchewkowe :]
wczoraj zupa jarzynowa + kotlety z piersi kurczaka (w panierce z płatków jęczmiennych, płatków kukurydzianych, siemienia lnianego, wiórków kokosowych) i surówka z białej kapusty na słodko (z marchewką, koperkiem, cebulką)
dzisiaj dokończyliśmy zupę jarzynową i będę robiła placki ziemniaczano-cukiniowo-marchewkowe :]
~AgaAmelka, sprobuje podac przepis na spaghetti bolognese - moja wersja, nie z zadnej ksiazki, prosta i zawsze wychodzi.
Spaghetti ugotowac al dente z lyzka oliwy.
Czosnek przecisniety oraz posiekaa srednia cebule podsmazyc na oliwie (wrzucic na zimna), jak tylko sie zrumienia dodac mielone mieso, wymieszac dokladnie, doprawic sola (ja nie sole akurat, ale jak jestes przyzwyczajona w gotowaniu do soli, to dodaj), swiezo zmielonym pieprzem i oregano. Wymieszac, poddusic az mieso nabierze brazowego koloru (ale nie wysuszone - jakies 5min).
Do miesa dodac pomidory - ja daje posiekane z puszki, ale mozna tez cale z puszki lub swieze posiekane jesli sa slodkie i aromatyczne. Przemieszac i poddusic znowu.
Teraz wazny moment:) dodaj czerwonego wina (ok 150ml, pasuje Chianti, ale tez inne wytrawne, jakie masz pod reka). Znowu poddus. Sprobuj i dodaj do smaku cukru, pieprzu i ew. soli. Cukier ma podkreslic slodycz pomidorow i przelamac kwasny smak pomidow i wina - wiec nie za duzo, ok lyzeczki.
Chwile smaz az do uzyskania wlasciwej konsystencji i voila:) Najlepsze drugiego dnia mmm
Spaghetti ugotowac al dente z lyzka oliwy.
Czosnek przecisniety oraz posiekaa srednia cebule podsmazyc na oliwie (wrzucic na zimna), jak tylko sie zrumienia dodac mielone mieso, wymieszac dokladnie, doprawic sola (ja nie sole akurat, ale jak jestes przyzwyczajona w gotowaniu do soli, to dodaj), swiezo zmielonym pieprzem i oregano. Wymieszac, poddusic az mieso nabierze brazowego koloru (ale nie wysuszone - jakies 5min).
Do miesa dodac pomidory - ja daje posiekane z puszki, ale mozna tez cale z puszki lub swieze posiekane jesli sa slodkie i aromatyczne. Przemieszac i poddusic znowu.
Teraz wazny moment:) dodaj czerwonego wina (ok 150ml, pasuje Chianti, ale tez inne wytrawne, jakie masz pod reka). Znowu poddus. Sprobuj i dodaj do smaku cukru, pieprzu i ew. soli. Cukier ma podkreslic slodycz pomidorow i przelamac kwasny smak pomidow i wina - wiec nie za duzo, ok lyzeczki.
Chwile smaz az do uzyskania wlasciwej konsystencji i voila:) Najlepsze drugiego dnia mmm
w Nowy Rok upiekłam pałki z kurczaka (miodowe), do tego były domowe frytki i surówka z białej kapusty :)
znalazłam sposób na Gabrysia - najpierw dostaje mięsko (zjadł prawie 2 pałki) i surówkę, a na końcu frytki ;) jeśli dostałby mięsko z frytkami, to zjadłby tylko smażone ziemniaczki ;P
wczoraj trzeba było posprzątać lodówkę i zużyć do końca kilka produktów - tak powstała pizza (w 3/4 z mąki żytniej) z pieczonym mięskiem(obrałam 4 pałki, które zostały z niedzieli) + kiełbaską myśliwską :) do tego sos beszamelowy z serkiem mascarpone :) pomidory :) i 2 sery (mozzarella i jakaś końcówka żółtego)
na dzisiaj - właśnie gotuje się smak na pomidorówkę :)
nie wiem co do tego - bo mam plastry schabu i pierś z kurczaka :P tylko szukam pomysłu na cycki ;) bo jakoś wszystko mi się przejadło :P
na jutro planuję krupnik z serduszkami :]
znalazłam sposób na Gabrysia - najpierw dostaje mięsko (zjadł prawie 2 pałki) i surówkę, a na końcu frytki ;) jeśli dostałby mięsko z frytkami, to zjadłby tylko smażone ziemniaczki ;P
wczoraj trzeba było posprzątać lodówkę i zużyć do końca kilka produktów - tak powstała pizza (w 3/4 z mąki żytniej) z pieczonym mięskiem(obrałam 4 pałki, które zostały z niedzieli) + kiełbaską myśliwską :) do tego sos beszamelowy z serkiem mascarpone :) pomidory :) i 2 sery (mozzarella i jakaś końcówka żółtego)
na dzisiaj - właśnie gotuje się smak na pomidorówkę :)
nie wiem co do tego - bo mam plastry schabu i pierś z kurczaka :P tylko szukam pomysłu na cycki ;) bo jakoś wszystko mi się przejadło :P
na jutro planuję krupnik z serduszkami :]
ja tez uwielbiam gotować :)))
ale w nowy rok postanowiłam, że przechodzę na dietę.. :)))))))
u nas dzisiaj i wczoraj dla męża i dzieci fasolka po bretońsku, a dla mnie pierś grillowana z ryżem i surówką z pekinki :))
na jutro i pojutrze robię schabowe plus ziemniaczki z koperkiem i sałatka z pekinki, a dla mnie 2 dzień to co dzisiaj :))
a w pt wiadomo wolne, więc mąż robi pizze, a ja będę patrzeć :)) i muszę dla siebie wymyśleć obiad :))))
ale w nowy rok postanowiłam, że przechodzę na dietę.. :)))))))
u nas dzisiaj i wczoraj dla męża i dzieci fasolka po bretońsku, a dla mnie pierś grillowana z ryżem i surówką z pekinki :))
na jutro i pojutrze robię schabowe plus ziemniaczki z koperkiem i sałatka z pekinki, a dla mnie 2 dzień to co dzisiaj :))
a w pt wiadomo wolne, więc mąż robi pizze, a ja będę patrzeć :)) i muszę dla siebie wymyśleć obiad :))))
U nas wczoraj grillowana pierś z kurczaka curry i ziemniaki.
Dzisiaj schab duszony w sosie pomidorowym z makaronem.
Dzisiaj schab duszony w sosie pomidorowym z makaronem.
My nadal u tesciow i tak sobie dogadzamy ze az sie boje wejsc na wage;)
Codziennie restauracja lub w odwiedziny, lub Tesciowa gotuje obiad z 5 dan.
Dzis pichce ja - bedzie na przystawke salata z gorgonzola, gruszka i prazonymi orzechami wloskimi, do tego lekki dressing, na drugie risotto, szparagi zielone na oliwie z czosnkiem, grillowana tilapia z cytryna.
Na deser szarlotka Tesciowej - na cieplo z lodami.
:)
Codziennie restauracja lub w odwiedziny, lub Tesciowa gotuje obiad z 5 dan.
Dzis pichce ja - bedzie na przystawke salata z gorgonzola, gruszka i prazonymi orzechami wloskimi, do tego lekki dressing, na drugie risotto, szparagi zielone na oliwie z czosnkiem, grillowana tilapia z cytryna.
Na deser szarlotka Tesciowej - na cieplo z lodami.
:)
Ja mam dziś pierogi na obiad,właśnie wcinam.
Robilismy swoje pierogi w Sylwestra,tzn mój facet robił.
Naprawdę nie jadłam lepszych,on gotuje mięso czyli zebra,wołowinę,karkówkę razem z kapustą kiszoną i suszonymi grzybkami,potem wszystko mieli i robi farsz,który jest po prostu boski,no i jego ciasto.
Pierogi są wielkie jak racuchy.
Aga robiłam wczoraj chińskie z wołowiną w/g Twojego przepisu ale zamiast ryżu makaron smażony i wszysto wymieszałam.Dobre!
Robilismy swoje pierogi w Sylwestra,tzn mój facet robił.
Naprawdę nie jadłam lepszych,on gotuje mięso czyli zebra,wołowinę,karkówkę razem z kapustą kiszoną i suszonymi grzybkami,potem wszystko mieli i robi farsz,który jest po prostu boski,no i jego ciasto.
Pierogi są wielkie jak racuchy.
Aga robiłam wczoraj chińskie z wołowiną w/g Twojego przepisu ale zamiast ryżu makaron smażony i wszysto wymieszałam.Dobre!
Ola - widzę, że polubiliście chińszczyznę z mojego przepisu :] cieszę się, że Wam smakuje :) chyba też niedługo zrobię :)
u nas wczoraj krupnik z serduszkami :) i schabowe z panierowaną cukinią(posypaną suszoną miętą i tymiankiem - tak robię na grillu bez panierki, więc i pod panierkę posypałam)
dzisiaj ciąg dalszy krupniku :) i muszę coś zrobić z piersią ptaszora :P
poza tym kupiłam fajne mięsko na smalczyk i skwarki - więc chyba dzisiaj wieczorem będzie kasza gryczana z twarogiem, skwarkami i szczypiorkiem :)
z piersi może jakąś sałatkę na jutro zrobię?
u nas wczoraj krupnik z serduszkami :) i schabowe z panierowaną cukinią(posypaną suszoną miętą i tymiankiem - tak robię na grillu bez panierki, więc i pod panierkę posypałam)
dzisiaj ciąg dalszy krupniku :) i muszę coś zrobić z piersią ptaszora :P
poza tym kupiłam fajne mięsko na smalczyk i skwarki - więc chyba dzisiaj wieczorem będzie kasza gryczana z twarogiem, skwarkami i szczypiorkiem :)
z piersi może jakąś sałatkę na jutro zrobię?
wczoraj były pyzy z mięsem z Lidla :) z masełkiem :)
kupiłam kg mielonego i zrobię pulpety i kotlety na kilka dni :]
dzisiaj będą kotlety mielone (z koperkiem, cebulką i pieczarkami), ziemniaczki z zieleniną i marchewka z groszkiem :)
pulpety póki co chyba zostawię w rosole :P i na bieżąco będę robiła sos - koperkowy, pieczarkowy, pomidorowy :) każdego dnia inny :)
kupiłam kg mielonego i zrobię pulpety i kotlety na kilka dni :]
dzisiaj będą kotlety mielone (z koperkiem, cebulką i pieczarkami), ziemniaczki z zieleniną i marchewka z groszkiem :)
pulpety póki co chyba zostawię w rosole :P i na bieżąco będę robiła sos - koperkowy, pieczarkowy, pomidorowy :) każdego dnia inny :)
Placki z jabłkami.
wczoraj wieczorem MamaKlaudii tak mi narobiła smaku na łazanki, których nie jadłam 10 lat(i nigdy nie robiłam), że nie wytrzymałam i dzisiaj na obiad były łazanki :]
pierwszy raz robiłam, z tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe111.html (akurat miałam w domu wszystko poza makaronem łazankowym, więc rano kupiłam)
wyszły SUPER MEGA PYSZNE :))))) polecam :)
pulpety muszą poczeka na jutro ;) a kotlety mielone zamrożę :]
pierwszy raz robiłam, z tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe111.html (akurat miałam w domu wszystko poza makaronem łazankowym, więc rano kupiłam)
wyszły SUPER MEGA PYSZNE :))))) polecam :)
pulpety muszą poczeka na jutro ;) a kotlety mielone zamrożę :]
Kama - proszę bardzo :) kopiuję z innego wątku ;)
KOTLETY MARCHEWKOWE
~ 0,5 kg marchwi
~ 1 duża cebula
~ 2 ząbki czosnku
~ 5 łyżek tartej bułki
~ 2 jajka
~ sól, pieprz z młynka, majeranek, kminek
~ olej do smażenia
Marchew zetrzeć na tarce(grube oczka), dusić z odrobiną wody na małym ogniu. Odcisnąć, wystudzić.
Do ostudzonej marchewki dodać posiekaną cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku.
Dodać jajka i bułkę tartą, doprawić.
Formować kotlety(nie mogą być za płaskie) i smażyć na gorącym oleju - musicie dosyć mocno podsmażać z każdej strony - żeby się nie porozpadały
podawałam je z ziemniaczkami + mizerią + marchewką z groszkiem (na słodko) lub surówką z pekinki :)
zawsze robię z podwójnej porcji ;) pyszne na ciepło i na zimno :]
ostatnio 3 małe warzywo-niejadki zajadały się ;) i nie wiedziały co to ;)
KOTLETY MARCHEWKOWE
~ 0,5 kg marchwi
~ 1 duża cebula
~ 2 ząbki czosnku
~ 5 łyżek tartej bułki
~ 2 jajka
~ sól, pieprz z młynka, majeranek, kminek
~ olej do smażenia
Marchew zetrzeć na tarce(grube oczka), dusić z odrobiną wody na małym ogniu. Odcisnąć, wystudzić.
Do ostudzonej marchewki dodać posiekaną cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku.
Dodać jajka i bułkę tartą, doprawić.
Formować kotlety(nie mogą być za płaskie) i smażyć na gorącym oleju - musicie dosyć mocno podsmażać z każdej strony - żeby się nie porozpadały
podawałam je z ziemniaczkami + mizerią + marchewką z groszkiem (na słodko) lub surówką z pekinki :)
zawsze robię z podwójnej porcji ;) pyszne na ciepło i na zimno :]
ostatnio 3 małe warzywo-niejadki zajadały się ;) i nie wiedziały co to ;)
Krokiety z mięsem i barszcz.
dawno tu nie zaglądałam, a roxi pytała mnie o spaghetti cukiniowe. To jest przepis forumki, który spodobał się w naszej rodzinie.
Cukinię pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dodać czosnek, zalać wywarem z kostki rosołowej (250ml), dusić aż cukinia zmięknie, potem zalać kubkiem mascarpone i poddusić chwilę. Wyłożyć na makaron. Pyszności!
U mnie dziś makaron wstążki z sosem serowo-brokułowym. Też pysznie!
Cukinię pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dodać czosnek, zalać wywarem z kostki rosołowej (250ml), dusić aż cukinia zmięknie, potem zalać kubkiem mascarpone i poddusić chwilę. Wyłożyć na makaron. Pyszności!
U mnie dziś makaron wstążki z sosem serowo-brokułowym. Też pysznie!
Wczoraj kaczka pieczona i spagetti carbonara ze szpinakiem,dziś obiad u mamy,nie wiem co.
Jak wrócimy od mamy wezmę się za babeczki,chce spróbować czy mi wyjdą,bo w sobote Niko ma urodziny i mam zamar zrobić.
Aga,prosba do Ciebie potrzebję przepisu na kilkanascie jakis przekąsek,bo to dość duża impreza,a Ty masz takie fajne pomysły,chodzi o sałatki,ale nie tylko.Coś orginalnego.
Przepisy na mięsa mam,ale może na pieczonego dzika macie jakis przepis.
Wszystko muszę przygotować sama,a bedzie około 20 osób i z 10cioro dzieci od lat dwóch i z tymi dziecmi mam problem co [rzygotować dla nich???
POmózcie co.
Jak wrócimy od mamy wezmę się za babeczki,chce spróbować czy mi wyjdą,bo w sobote Niko ma urodziny i mam zamar zrobić.
Aga,prosba do Ciebie potrzebję przepisu na kilkanascie jakis przekąsek,bo to dość duża impreza,a Ty masz takie fajne pomysły,chodzi o sałatki,ale nie tylko.Coś orginalnego.
Przepisy na mięsa mam,ale może na pieczonego dzika macie jakis przepis.
Wszystko muszę przygotować sama,a bedzie około 20 osób i z 10cioro dzieci od lat dwóch i z tymi dziecmi mam problem co [rzygotować dla nich???
POmózcie co.
Ola - podrzucam linki do wątków gdzie zbierałyśmy przepisy na ciekawe sałatki, przekąski i dania na imprezy dla dzieci :]
ze swojej strony - nasz ostatni hit to sałatka z paluszkami krabowymi :] przepis od jednej z Forumek, lekko zmodyfikowałam :]
Sałatka z surimi
paluszki krabowe (ja kupiłam takie paluszki http://www.aakerman.pl/surimi.html, nie mrożone i na 1 sałatkę zużyłam pół paczki, inni dają więcej)
puszka ananasa
puszka kukurydzy
szczypiorek i koperek
kawałek pora
ogórki konserwowe
majonez
dla dzieci:
http://forum.trojmiasto.pl/menu-na-przyjecie-dla-dzieci-t236381,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/urodziny-dziecka-tanio-i-fajnie-jak-urzadzic-t286714,1,16.html
drinki:
http://forum.trojmiasto.pl/Drinki-t209380,1,16.html
przekąski:
http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-zimne-przekaski-t278804,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Fajne-i-ciekawe-przystawki-przekaski-t186624,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/przystawki-zakaski-na-impreze-t158645,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/SYLWESTER-menu-t288367,1,16.html
sałatki:
http://forum.trojmiasto.pl/Szybkie-przepisy-na-salatki-cos-na-cieplo-t143489,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/salatki-przepisy-t260129,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/SALATKI-t222629,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/przepis-na-dobra-salatke-t236194,1,16.html
tam w sylwestrowym menu wrzuciłam fajne linki do łososiowych lizaków http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ryby/lososiowe-lizaki/ i "Imbirowo-cytrynowe lizaki z kurczaka" http://www.chillibite.pl/2011/05/imbirowo-cytrynowe-lizaki-z-kurczaka-na.html
fajne "koreczki" z parówek w cieście francuskim - ciekawe i smaczne i dla dzieci i dla dorosłych http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-2716_parowki-z-indyka-w-ciescie-francuskim.html
a tu zebrane koreczki http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-nietypowe-koreczki-na-imprezke-t283665,1,16.html
no i świetne (jak ktoś lubi oliwki - ja nie lubię ale fajnie wyglądają) koreczki-pingwinki :)
http://qchnia.wordpress.com/2008/12/18/sylwestrowe-koreczki/
http://lubie.gotowac.com/?p=492
ze swojej strony - nasz ostatni hit to sałatka z paluszkami krabowymi :] przepis od jednej z Forumek, lekko zmodyfikowałam :]
Sałatka z surimi
paluszki krabowe (ja kupiłam takie paluszki http://www.aakerman.pl/surimi.html, nie mrożone i na 1 sałatkę zużyłam pół paczki, inni dają więcej)
puszka ananasa
puszka kukurydzy
szczypiorek i koperek
kawałek pora
ogórki konserwowe
majonez
dla dzieci:
http://forum.trojmiasto.pl/menu-na-przyjecie-dla-dzieci-t236381,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/urodziny-dziecka-tanio-i-fajnie-jak-urzadzic-t286714,1,16.html
drinki:
http://forum.trojmiasto.pl/Drinki-t209380,1,16.html
przekąski:
http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-zimne-przekaski-t278804,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Fajne-i-ciekawe-przystawki-przekaski-t186624,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/przystawki-zakaski-na-impreze-t158645,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/SYLWESTER-menu-t288367,1,16.html
sałatki:
http://forum.trojmiasto.pl/Szybkie-przepisy-na-salatki-cos-na-cieplo-t143489,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/salatki-przepisy-t260129,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/SALATKI-t222629,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/przepis-na-dobra-salatke-t236194,1,16.html
tam w sylwestrowym menu wrzuciłam fajne linki do łososiowych lizaków http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ryby/lososiowe-lizaki/ i "Imbirowo-cytrynowe lizaki z kurczaka" http://www.chillibite.pl/2011/05/imbirowo-cytrynowe-lizaki-z-kurczaka-na.html
fajne "koreczki" z parówek w cieście francuskim - ciekawe i smaczne i dla dzieci i dla dorosłych http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-2716_parowki-z-indyka-w-ciescie-francuskim.html
a tu zebrane koreczki http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-nietypowe-koreczki-na-imprezke-t283665,1,16.html
no i świetne (jak ktoś lubi oliwki - ja nie lubię ale fajnie wyglądają) koreczki-pingwinki :)
http://qchnia.wordpress.com/2008/12/18/sylwestrowe-koreczki/
http://lubie.gotowac.com/?p=492
nie ma za co :]
mogą być mrożone :) (ja do tej pory robiłam tą sałatkę 2 razy i akurat miałam surimi takie jak w linku ale w zamrażarce mam już mrożone na następny raz)
akurat przekopiowałam zmodyfikowany przepis, który wysyłałam znajomej mojej teściowej (zajadała się na Wigilii moją sałatką i chciała przepis na maila)
dzisiaj na obiad mieliśmy duszone udka z kurczaka, z czosnkiem, cebulką i majerankiem ( z Zeptera, więc absolutnie w sosie własnym) :) pieczone ziemniaczki, surówkę z buraczków :]
na deser galaretkę z jabłkami :]
mogą być mrożone :) (ja do tej pory robiłam tą sałatkę 2 razy i akurat miałam surimi takie jak w linku ale w zamrażarce mam już mrożone na następny raz)
akurat przekopiowałam zmodyfikowany przepis, który wysyłałam znajomej mojej teściowej (zajadała się na Wigilii moją sałatką i chciała przepis na maila)
dzisiaj na obiad mieliśmy duszone udka z kurczaka, z czosnkiem, cebulką i majerankiem ( z Zeptera, więc absolutnie w sosie własnym) :) pieczone ziemniaczki, surówkę z buraczków :]
na deser galaretkę z jabłkami :]
u nas pomidorówka z ryżem, później dokończymy wczorajsze udka :)
może zrobię mini pączusie z serka waniliowego?
Ola - zobacz jeszcze takie coś na imprezę - może być ciekawe ;) http://www.wielkiezarcie.com/recipe70584.html
może zrobię mini pączusie z serka waniliowego?
Ola - zobacz jeszcze takie coś na imprezę - może być ciekawe ;) http://www.wielkiezarcie.com/recipe70584.html
pączusie robię wg tego przepisu :) http://www.wielkiezarcie.com/recipe73888.html
daję serek waniliowy z Lidla :] dzisiaj robiłam potrójną porcję ;) (na 2 dni)
daję serek waniliowy z Lidla :] dzisiaj robiłam potrójną porcję ;) (na 2 dni)
monika
kurczaka smazysz w kostke na zloto,przyprawiasz sola i pieprzem,dodajesz do niego pieczarki pokrojone w polplasterki i na koniec szpinak(ja daje swieze liscie)
jak sie skurczą to polewam slodka smietanką i przyprawiam swieżym pieprzem (z moździerza), na koniec traktuję serem cheddar :)
smacznego
kurczaka smazysz w kostke na zloto,przyprawiasz sola i pieprzem,dodajesz do niego pieczarki pokrojone w polplasterki i na koniec szpinak(ja daje swieze liscie)
jak sie skurczą to polewam slodka smietanką i przyprawiam swieżym pieprzem (z moździerza), na koniec traktuję serem cheddar :)
smacznego
Asiunia - niestety dzisiaj już nie są takie dobre jak wczoraj :P wczoraj były chrupiące :]
na noc przykryte folią - no i dzisiaj już takie kluchowate :P
wczoraj tak się objedliśmy pączkami, że kurczaka(udek duszonych) nie zjedliśmy ;) więc był dzisiaj + ziemniaczki + marchewka z groszkiem :]
a teraz właśnie zamówiłam pizzę ;P (ostatnio zamawiam przez pizzaportal.pl)
na noc przykryte folią - no i dzisiaj już takie kluchowate :P
wczoraj tak się objedliśmy pączkami, że kurczaka(udek duszonych) nie zjedliśmy ;) więc był dzisiaj + ziemniaczki + marchewka z groszkiem :]
a teraz właśnie zamówiłam pizzę ;P (ostatnio zamawiam przez pizzaportal.pl)