Widok

Czym można faszerować jajka na Wielkanoc ???

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, nie mam pomysłu na to danie ,a chciałam zaprosic gości na śniadanie Wielkanocne.....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
bardzo dobre są jajka faszerowane szynką, ogórkiem kiszonym i majonezem, wszystko kroisz drobno na male kawaleczki, łączysz z żółtkami z jaj i pakujesz w środeczek przekrojonych wzdłuż

można też faszerować łososiem salatkowym też bardzo dobre, można też twarożkiem z dodatkiem szczypiorku lub pory


pomysłów jest naprawde dużo
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis23889.html
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
my bardzo lubimy faszerowane jajka: zółtka majonez musztarda szypior i zielona pietruszka(pokrojone) wszytsko zrobione w papkę + przyprawy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
my bardzo lubimy faszerowane jajka: zółtka majonez musztarda szypior i zielona pietruszka(pokrojone) wszytsko zrobione w papkę + przyprawy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moje ulubione:

Drobno pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć, po przestudzeniu połączyć z żółtkami ugotowanych na twardo jajek, solą, pieprzem (nie żałować pieprzu, ale niezbyt dużo soli, bo będzie słony dressing). Połowki białek zalepiać farszem tak, aby ulepić "całe jajko". Układać na sałacie, wierzch każdego jajka udekorować sosikiem: pół szklanki majonezu wymieszanego z maleńką łyżeczką koncentratu pomidorowego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moje ulubione:

1) jajka ugotowane na twardo, przekroić na pół , białka i żółtka posiekać/zmielić/przecisnąć przez praskę)
do tego dodajesz łyżkę masła, posiekany drobno koperek, sól i pieprz - gotową masą napełniasz połówki skorupek(żeby farsz ciutkę wystawał), następnie "farszową" część maczasz w roztrzepanym jajku i bułce tartej, podsmażasz kilka minut na oleju (pod koniec smażenia dodaj troszkę masła na ładniejszy zapach)


2) ugotowane i obrane jajka kroimy na pół (wzdłuż - ale te już bez skorupek), wyjmujemy żółtka, :) żółtka mielimy, do tego mielimy kiełbasę (np. śląską, grillową, starowiejską bez skóry), dodajemy posiekany szczypiorek, trochę masła, sól, pieprz
jajka faszerujemy gotową masą - tak, żeby miały drugą (brakującą połówkę) z farszu (taką "górkę")
przed podaniem polać sosem (śmietana+musztarda) :) wszyscy zajadają się tymi jajcami ;) (aż trudno zliczyć do ilu domów poszedł już ten przepis)


możesz faszerować np. łososiem, tuńczykiem, pieczarkami, serem... :)




dobrze, że się "naprawiłam" i znów mogę gotować ;) to zrobię jedne i drugie jajca :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przyznam, że jeszcze nie robiłam tych specjałów, a tak mnie kusicie,że na wielkanoc spróbuje. jadłam owszem u rodzinki i bardzo mi smakowały takie zapiekane z pieczarkami.
Chyba rodzinki nie potruje:)
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
JA w tym roku robię tak:
Jajka faszerowane z pieczarkami
Jajka dotujemy na twardo. Pieczarki na drobno kroimy i podsmarzamy na roztopionym maśle. Ugotowane jaja kroimy na pół, wydrażamy żółtka. Pieczarki mieszamy z żółtkami, majonezem i doprawiamy.

Jajka faszerowane z szynką
Jajka dotujemy na twardo. Szynkę drobno kroimy.Ugotowane jaja kroimy na pół, wydrążamy żółtka. Szynkę mieszamy z żółtkami oraz majonezem i musztardą.

Jajka faszerowane z pomidorami
Jajka dotujemy na twardo.Pomidory spażyć i obrać ze skórki, usunąć miąsz. Drobno posiekać.Ugotowane jaja kroimy na pół, wydrążamy żółtka. Pomidory mieszamy z żółtkami i majonezem. Przyprawiamy.



image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam super przepis :)

Jajka na twardo, przekroić na pół. Odciąć te dupki, ze by mogło stać na talerzu. Delikatnie obwinąć cienkim plasterkiem łososia wedzonego. Na wierzchu na żółtku nalezy posmarować majonezem i na to wyłożyć czarny kawior.
Na talerzu lub półmisku wyłożyć sałatkę tę mocno karbowaną i na niej ustawiać te jajeczkowe gniazdka.
Efekt estetyczny i smakowy gwarantowany.

Buziaki świąteczne
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
mi najbardziej smakuje żółtko z jajka na twardo wymieszane z majonezem i tuńczykiem.
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
pyszności te farsze;) a wiecie co ja odkryłam ostatnio, że zamiast bawić się w to krojenie tych jajek to można takie waflowe foremki kupić - jakaś nowość:)słyszałyście o czymś takim?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
my w domu od czasu do czasu robimy jajko przekrojone na pół na nie kawałeczek papryki, ogórka ( najlepiej konserwowe), kukurydza majonez, zawijamy to jakjo w plaster szynki, to zawijamy w kawałek sałaty i zalewamy żelatyną zrobiona na bulionie czy jakims innym wywarze

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziś chyba przetestuję jakiś przepis. Trzeba poćwiczyć przed świętami ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
szynka gotowana, groszek i kukurydza z puszki, majonez. jak szkoda Ci żółtek, to też możesz dodać. u nas zawsze mąż wyjada :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
znudziły mi się jajka faszerowane kiełbasa ze szczypiorkiem ;)

w tym roku będziemy robić takie wersje:
http://czasdzieci.pl/ro_przepisy/d,8,id,344011.html
http://slodkapasja.blox.pl/2011/03/Jajka-faszerowane-lososiem.html


zastanawiam się nad
http://www.wielkiezarcie.com/recipe54950.html i http://www.wielkiezarcie.com/recipe67583.html


poza tym obowiązkowo faszerowane skorupki ;) (zasmażane)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja polecam te co podała Aghata :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
agatha rzec jasna :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja polecam, nie wiem czy już padło, ale moi się tym zajadają.......
jaja na twardo
przekroić na pół, żółtka wydrążyć zetrzeć na tarce (ostrej), zetrzeć kawałek żółtego sera i kilka (w zależności od upodobań, ale ze 3 na pewno) ząbków czosnku. dodać majo i przyprawy (sól pieprz).
nakładać do białek. można udekorować dowolnie pietruszką, koperkiem, szczypiorkiem, kaparkiem....


pychaaaaaaa, no mówię Wam pychaaa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robie albo z łososiem albo z pieczarkami
łosos wedzony skropiony limonką z dodatkiem kolendry zmieszany z zołtakmi i majonezem

pieczarki, cebulka-podsmazone, pieprz, sol, do srodka mozna dac szczypiorek, z zoltkiem i majonezem
image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja w tym roku robie:
- z avocado: miasz z dojrzalego avocado wymieszac z zoltkiem i majonezem z odrobina ostrej musztardy
- ze szprotka w pomidorach: szprotke w pomidorach wymieszac z zoltkiem, cebulka i odrobina majonezu jak za suche
- z twarozkiem i oliwkami: twarozek plus oliwki drobno posiekane (zielone i czarne) plus zoltko z majonezem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...

do góry