Widok
bardzo dobre są jajka faszerowane szynką, ogórkiem kiszonym i majonezem, wszystko kroisz drobno na male kawaleczki, łączysz z żółtkami z jaj i pakujesz w środeczek przekrojonych wzdłuż
można też faszerować łososiem salatkowym też bardzo dobre, można też twarożkiem z dodatkiem szczypiorku lub pory
pomysłów jest naprawde dużo
można też faszerować łososiem salatkowym też bardzo dobre, można też twarożkiem z dodatkiem szczypiorku lub pory
pomysłów jest naprawde dużo
Moje ulubione:
Drobno pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć, po przestudzeniu połączyć z żółtkami ugotowanych na twardo jajek, solą, pieprzem (nie żałować pieprzu, ale niezbyt dużo soli, bo będzie słony dressing). Połowki białek zalepiać farszem tak, aby ulepić "całe jajko". Układać na sałacie, wierzch każdego jajka udekorować sosikiem: pół szklanki majonezu wymieszanego z maleńką łyżeczką koncentratu pomidorowego.
Drobno pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć, po przestudzeniu połączyć z żółtkami ugotowanych na twardo jajek, solą, pieprzem (nie żałować pieprzu, ale niezbyt dużo soli, bo będzie słony dressing). Połowki białek zalepiać farszem tak, aby ulepić "całe jajko". Układać na sałacie, wierzch każdego jajka udekorować sosikiem: pół szklanki majonezu wymieszanego z maleńką łyżeczką koncentratu pomidorowego.
moje ulubione:
1) jajka ugotowane na twardo, przekroić na pół , białka i żółtka posiekać/zmielić/przecisnąć przez praskę)
do tego dodajesz łyżkę masła, posiekany drobno koperek, sól i pieprz - gotową masą napełniasz połówki skorupek(żeby farsz ciutkę wystawał), następnie "farszową" część maczasz w roztrzepanym jajku i bułce tartej, podsmażasz kilka minut na oleju (pod koniec smażenia dodaj troszkę masła na ładniejszy zapach)
2) ugotowane i obrane jajka kroimy na pół (wzdłuż - ale te już bez skorupek), wyjmujemy żółtka, :) żółtka mielimy, do tego mielimy kiełbasę (np. śląską, grillową, starowiejską bez skóry), dodajemy posiekany szczypiorek, trochę masła, sól, pieprz
jajka faszerujemy gotową masą - tak, żeby miały drugą (brakującą połówkę) z farszu (taką "górkę")
przed podaniem polać sosem (śmietana+musztarda) :) wszyscy zajadają się tymi jajcami ;) (aż trudno zliczyć do ilu domów poszedł już ten przepis)
możesz faszerować np. łososiem, tuńczykiem, pieczarkami, serem... :)
dobrze, że się "naprawiłam" i znów mogę gotować ;) to zrobię jedne i drugie jajca :)
1) jajka ugotowane na twardo, przekroić na pół , białka i żółtka posiekać/zmielić/przecisnąć przez praskę)
do tego dodajesz łyżkę masła, posiekany drobno koperek, sól i pieprz - gotową masą napełniasz połówki skorupek(żeby farsz ciutkę wystawał), następnie "farszową" część maczasz w roztrzepanym jajku i bułce tartej, podsmażasz kilka minut na oleju (pod koniec smażenia dodaj troszkę masła na ładniejszy zapach)
2) ugotowane i obrane jajka kroimy na pół (wzdłuż - ale te już bez skorupek), wyjmujemy żółtka, :) żółtka mielimy, do tego mielimy kiełbasę (np. śląską, grillową, starowiejską bez skóry), dodajemy posiekany szczypiorek, trochę masła, sól, pieprz
jajka faszerujemy gotową masą - tak, żeby miały drugą (brakującą połówkę) z farszu (taką "górkę")
przed podaniem polać sosem (śmietana+musztarda) :) wszyscy zajadają się tymi jajcami ;) (aż trudno zliczyć do ilu domów poszedł już ten przepis)
możesz faszerować np. łososiem, tuńczykiem, pieczarkami, serem... :)
dobrze, że się "naprawiłam" i znów mogę gotować ;) to zrobię jedne i drugie jajca :)
JA w tym roku robię tak:
Jajka faszerowane z pieczarkami
Jajka dotujemy na twardo. Pieczarki na drobno kroimy i podsmarzamy na roztopionym maśle. Ugotowane jaja kroimy na pół, wydrażamy żółtka. Pieczarki mieszamy z żółtkami, majonezem i doprawiamy.
Jajka faszerowane z szynką
Jajka dotujemy na twardo. Szynkę drobno kroimy.Ugotowane jaja kroimy na pół, wydrążamy żółtka. Szynkę mieszamy z żółtkami oraz majonezem i musztardą.
Jajka faszerowane z pomidorami
Jajka dotujemy na twardo.Pomidory spażyć i obrać ze skórki, usunąć miąsz. Drobno posiekać.Ugotowane jaja kroimy na pół, wydrążamy żółtka. Pomidory mieszamy z żółtkami i majonezem. Przyprawiamy.
Jajka faszerowane z pieczarkami
Jajka dotujemy na twardo. Pieczarki na drobno kroimy i podsmarzamy na roztopionym maśle. Ugotowane jaja kroimy na pół, wydrażamy żółtka. Pieczarki mieszamy z żółtkami, majonezem i doprawiamy.
Jajka faszerowane z szynką
Jajka dotujemy na twardo. Szynkę drobno kroimy.Ugotowane jaja kroimy na pół, wydrążamy żółtka. Szynkę mieszamy z żółtkami oraz majonezem i musztardą.
Jajka faszerowane z pomidorami
Jajka dotujemy na twardo.Pomidory spażyć i obrać ze skórki, usunąć miąsz. Drobno posiekać.Ugotowane jaja kroimy na pół, wydrążamy żółtka. Pomidory mieszamy z żółtkami i majonezem. Przyprawiamy.
Ja mam super przepis :)
Jajka na twardo, przekroić na pół. Odciąć te dupki, ze by mogło stać na talerzu. Delikatnie obwinąć cienkim plasterkiem łososia wedzonego. Na wierzchu na żółtku nalezy posmarować majonezem i na to wyłożyć czarny kawior.
Na talerzu lub półmisku wyłożyć sałatkę tę mocno karbowaną i na niej ustawiać te jajeczkowe gniazdka.
Efekt estetyczny i smakowy gwarantowany.
Buziaki świąteczne
Jajka na twardo, przekroić na pół. Odciąć te dupki, ze by mogło stać na talerzu. Delikatnie obwinąć cienkim plasterkiem łososia wedzonego. Na wierzchu na żółtku nalezy posmarować majonezem i na to wyłożyć czarny kawior.
Na talerzu lub półmisku wyłożyć sałatkę tę mocno karbowaną i na niej ustawiać te jajeczkowe gniazdka.
Efekt estetyczny i smakowy gwarantowany.
Buziaki świąteczne
znudziły mi się jajka faszerowane kiełbasa ze szczypiorkiem ;)
w tym roku będziemy robić takie wersje:
http://czasdzieci.pl/ro_przepisy/d,8,id,344011.html
http://slodkapasja.blox.pl/2011/03/Jajka-faszerowane-lososiem.html
zastanawiam się nad
http://www.wielkiezarcie.com/recipe54950.html i http://www.wielkiezarcie.com/recipe67583.html
poza tym obowiązkowo faszerowane skorupki ;) (zasmażane)
w tym roku będziemy robić takie wersje:
http://czasdzieci.pl/ro_przepisy/d,8,id,344011.html
http://slodkapasja.blox.pl/2011/03/Jajka-faszerowane-lososiem.html
zastanawiam się nad
http://www.wielkiezarcie.com/recipe54950.html i http://www.wielkiezarcie.com/recipe67583.html
poza tym obowiązkowo faszerowane skorupki ;) (zasmażane)
a ja polecam, nie wiem czy już padło, ale moi się tym zajadają.......
jaja na twardo
przekroić na pół, żółtka wydrążyć zetrzeć na tarce (ostrej), zetrzeć kawałek żółtego sera i kilka (w zależności od upodobań, ale ze 3 na pewno) ząbków czosnku. dodać majo i przyprawy (sól pieprz).
nakładać do białek. można udekorować dowolnie pietruszką, koperkiem, szczypiorkiem, kaparkiem....
pychaaaaaaa, no mówię Wam pychaaa
jaja na twardo
przekroić na pół, żółtka wydrążyć zetrzeć na tarce (ostrej), zetrzeć kawałek żółtego sera i kilka (w zależności od upodobań, ale ze 3 na pewno) ząbków czosnku. dodać majo i przyprawy (sól pieprz).
nakładać do białek. można udekorować dowolnie pietruszką, koperkiem, szczypiorkiem, kaparkiem....
pychaaaaaaa, no mówię Wam pychaaa
a ja w tym roku robie:
- z avocado: miasz z dojrzalego avocado wymieszac z zoltkiem i majonezem z odrobina ostrej musztardy
- ze szprotka w pomidorach: szprotke w pomidorach wymieszac z zoltkiem, cebulka i odrobina majonezu jak za suche
- z twarozkiem i oliwkami: twarozek plus oliwki drobno posiekane (zielone i czarne) plus zoltko z majonezem.
- z avocado: miasz z dojrzalego avocado wymieszac z zoltkiem i majonezem z odrobina ostrej musztardy
- ze szprotka w pomidorach: szprotke w pomidorach wymieszac z zoltkiem, cebulka i odrobina majonezu jak za suche
- z twarozkiem i oliwkami: twarozek plus oliwki drobno posiekane (zielone i czarne) plus zoltko z majonezem.