Widok

LISTOPADOWE I GRUDNIOWE Mamusie 2011 część 4

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
LISTOPAD:

1.Basieniak - 2.11
2.Fiffi - - 2/3.11
3.kamilka85 - 4.11
4.biedronka24 - 5.11
5.kaasiak - 7.11
6.3oko - 8.11
7.kasiaka - 11.11
8.paola89 - 21.11
9.mrenda - 25.11
10.jodan - 29.11

GRUDZIEŃ:

11.AGA111- 1.12
12.kati:) - 5.12
13.gosia24 - 6.12
14.aniol184 - 11.12
15.agusia85 - 12.12
16.zanetucha83 - 24.12
17.Olenka_21 - 24.12
18.Olcia529 - 26.12
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja zaginęłam:) 12.11:)
witamy w nowym :)
a ja tam w ciążowe ciuchy planuję zainwestować (jeszcze kilka razy pewnie będę brzuchalem :) ), ale głównie "dół", góra wystarczy moje ulubione odcięcie pod biustem i marszczenie :)
juz poprawiam:)
image
image
ramona178 - za chwile to poprawie bo ciagle wlacza mi sie powtarzanie wypowiedzi:/
image
image
To prawda jeśli chodzi o górę to nie ma problemu. Teraz tuniki są wszędzie ale spodnie ciążowe to radzę kupić i to nie rozmiar większe a ciążowe. Z wygodnym bawełnianym pasem, zeby nie uciskały brzuszka.
Kati pocieszę Cię.W pierszej ciąży mało przytyłam bo tylko 12 kg ale brzuszysko i tak było. Spodnie o rozmiar większe przydadzą Ci się po porodzie ale w ciąży to nie jest dobry pomysł, bo w 6 mies i tak będą za małe:) Uwierz mi
image
ja myslalam ze w lato to bede chodzic glownie w sukienkach, a na jesien kupie sobie legginsy lub spodnie dresowe..
image
image
Ja miałam jedną sukienkę taką z gumką pod piersiami.Byłam w niej wielka:)
Zobaczymy jaka pogoda będzie tego lata i jesieni:)
Ja chcę sobie kupić jakąś letnią spódniczkę a i rybaczki ciążowe mam dostać od kuzynki.Z poprzedniej ciąży zostały mi 2x pary spodni, krótkie spodenki i spódniczka jeans ciążowa. Dobrze czasem coś kupić bo mi to teraz będzie służyło już drugi raz i jeszcze pewnie kuzynkom oddam:)
image
ja też mam sporo bluzek i tunik odcinanych pod biustem, wiec na lato jestem zaopatrzona :)
co do allegro to widziałam kilka ciekawych rzeczy, ale z uwagi na swoją wielką pupę wolę coś przymierzyć zanim kupię. pewnie później jak już brzuchol urośnie to zaopatrze się w jeszcze jedne spodnie i spódniczke.
to powinno wystarczyć bo inaczej z torbami pójdziemy hehe :)

ja najgorzej sie boje ze bede musiala kupic nowy plaszczyk na zime:/ i tak mialam zamiar kupic sobie nowy, ale w moim rozmiarze:/

poprawiona lista:

LISTOPAD:

1.Basieniak - 2.11
2.Fiffi - - 2/3.11
3.kamilka85 - 4.11
4.biedronka24 - 5.11
5.kaasiak - 7.11
6.3oko - 8.11
7.kasiaka - 11.11
8.ramona178 - 12.11
9.paola89 - 21.11
10.mrenda - 25.11
11.jodan - 29.11

GRUDZIEŃ:

12.AGA111- 1.12
13.kati:) - 5.12
14.gosia24 - 6.12
15.aniol184 - 11.12
16.agusia85 - 12.12
17.zanetucha83 - 24.12
18.Olenka_21 - 24.12
19.Olcia529 - 26.12
image
image
no ja wszystko wlasnie pooddawalam a tu prosze, i teraz nie mam nic. ale tez w lidlu kupilam 2 pasy, bo wtedy bluzki mozna nosic zwykle a nie specjalne dluzsze ciazowe. a spodnie warto miec przy wiekszym brzuchu juz te ciazowe z rozciaganym pasem, bo sluzyc beda do konca, a i niektorym z nas pewnie i po porodzie, gdy brzuszek od razu sie nie wchlonie...

image

image

image
Aniol kostiumy kąpielowe dla ciezarnych to juz przesada :) ja kupilam zwykly ale jednoczesciowy za 15 zl w Tesco :D
Nie wiecie gdzie oprocz C&A mozna kupic getry ciazowe?
A wogole to ja uwielbiam ciuszki dzieciece z C&A ale kupuje tylko na przecenach :)
image
image
ja będę miała problem z ciuszkami, już teraz noszę "większe" rozmiary a co dopiero w ciąży...ale liczę na to żę coś się uda znaleźć, najbardziej boję się zimy i kurtki na zimę ;(
image

image
jak wygladaja te pasy? to sa jaies specjalne ciazowe?
image
image
ja ostatnio przegladalam taka stronke z ciuchami: http://mamaija.ie/ niektore nawet fajne
image
image
KAti fajne te ciuszki, tylko ceny troszkę mniej fajne hehe
image

image
tak wam podalam, moze was cos zainspiruje:)
image
image
kati, te pasy to jakby takie topy bez ramiaczek, ale ubiera sie je pod biust az do pod brzuch, zapodaje linka zebys zobaczyla co to takiego
http://biustonoszedokarmienia.pl/bielizna-pasy-ciazowe,13.php
a są jeszcze te pasy w Lidlu, Mrenda? ja już dawno sobie chciałam kupić takie coś, ale ciągle czekam na sensowną promocję :P

a ciuszki C&A, no fajowskie, zwłaszcza dla dziewczynek ;) moja kochana teściowa ma blisko i mi dorzuciła kilka wyczajonych w promocji sztuk, jak kompletowałam wyprawkę dla Martysi :D

a ceny ciuchów ciążowych (dzieciowych z resztą też...) powalające, ja już się przymierzam do szycia :) z ciążowych mam na razie na koncie sukienkę (z opcją dyskretnego wyciągnięcia cycka ;) ) i spódniczkę (którą oddałam Przyjaciółce, zanim mi się zdążył przydać)
Bauaganiarka a ile razy planujecie zachodzic? :)
image
image
milion pięćset sto dziewięćset :P
a tak serio to nie wiem, 5 to na luzaku ;)
bauaganiarka, pewnie juz ich nie ma, bo to bylo jakis czas temu, dwa za chyba 20 zeta, czarny i fioletowy.
Witam ciężarówki:)
Jak tam zdrówko dzisiejszego poranka. Ja od rana jakaś słaba jestem. Zjadłam omlet na śniadanko a teraz zaczyna mnie męczyć ból głowy. No ale byle do listopada:)
image
Witam również ciężarówki!
Ja też od rana słabiutko już myślałam, że za mną mdłości wymioty a tu wczoraj po 2 dniach bez powróciły z podwojoną siłą :-) mam nadzieję, że jeszcze z 2 tyg. i minie hip hip hura!
image
image
Dzień dobry :)

Wiosna pełną gębą, więc zaraz jakiś spacerek uskutecznię :) Wczorajszy wieczór był przecudowny. Wracałam za szkoły po 21:00 i szłam jak najwolniej, żeby jak najdłużej nawdychać się tych zapachów.

W poprzedniej ciąży kupowałam tylko spodnie, bluzek jest sporo dla naszych brzuszków, więc patrzyłam na to, żebym mogła w nich chodzić też po ciąży. Teraz też nie zamierzam inwestować w ciążowe rzeczy, bo to i kupa kasy i nie ma co z tym zrobić potem :) Chciałabym tylko jakieś nowe spodnie, bo tamte mi się już nie podobają.

My ciuszki dla małego kupowaliśmy przede wszystkim w Tesco, te wielopaki są i tanie i naprawdę dobrej jakości. Moja teściowa czasem zaopatrywała mnie w bodziaki z Biedronki, ale one rozpadały się po pierwszym praniu, więc beznadzieja. Fajne ciuszki ma też Cubus i kiedyś Mothercare, ale ten ostatni podobno się zepsuł i tylko ceny podskoczyły.
image

image

witamy się tego pięknego dnia! kocham ciepełko ;)

no i byłam dziś u tego gina... spytał, co tak wcześnie znowu przychodzę, ale usg zrobił i się wyliczyło, że... 6tydzień 2dzień... no to siedzę teraz i wyliczam i mi wyszło, że termin mam na 1 stycznia :)
:) Ja do lekarza idę 23 maja i się trochę denerwuję, objawy trochę ustąpiły, albo się do nich przyzwyczaiłam, zaczyna mieć ochotę na różne potrawy chociaż w dalszym ciągu nie jem wędlin :P i jem tylko to na co mam akurat ochotę :)
image

image
ale naprawde dzisiaj piekny dzien! ja pol dnia lezalam sobie na kocu w ogrodzie i opalalam co nieco:) a potem jak zwykle do garow...
prenatalne mam w przyszlym tyg i wizyte u gina tez zaraz dzien po dniu tak wyszlo, wiec dwa razy zobacze malucha:) oczywiscie doczekac sie nie moge i skreslam dni w kalendarzu hehe. na miecho i wedliny tez wciaz nie mam zbytnio ochoty, ale dzis pieke udka w przyprawach i powiem wam ze zjem z checia. moze to juz ostatki mojego wstretu, kto wie...

image

image

image
jeszcze co do ubran ciazowych to dodam, ze jest w gdansku na gildii fajne stoisko dla ciezarnych i chyba tansze tam sa ciuchy niz w firmowych sklepach, ja tam kiedys sobie kupilam super dzinsy.

image

image

image
mrenda tak teraz patrzę jacy Ci Twoi synkowie są podobni do siebie.
Klony.2 lata różnicy a identyczni:)
Śliczni synkowie:)
To teraz miejmy nadzieję dziewuszka.No nie?
image
dzieki kasiaka za mile slowa:) jak sie z bliska przyjzy to nie sa podobni, ale wiekszosc ludzi mowi ze sa wiec moze cos w tym jest. a dziewczynka, wiadomo, przydalaby sie, mam cicha nadzieje...

image

image

image
Mam pytanie :) czy któraś z Was mieszka może na Chełmie lub w okolicach ?:)
image

image
Witajcie mamusie.Piękny dzień :)Szkoda tylko,że nie mogę się opalac.Dzisiaj zaszalałam zjadłam duży sernik i popiłam dużą latte;)
Ogólnie mało jem słodyczy sporadycznie jakieś ciacho.
mrenda,marzysz po cichu o dziewczynce-życzę Ci tego.Ja o chłopczyku.
Już się nie mogę doczekac 25 maja wtedy mam lekarza,może jak dobrze pójdzie na Dzień Mamy będę miała niespodziankę bo poznam płec.Tak wogóle wydaje mi się,że czuje już jakieś dziwne ruchy?
Dwie poprzednie ciąże miałam zimą.Teraz lato,mam dwie pary ciążowych spodni.Jak narazie mieszczę się w swoje ciuchy,ale latem zawsze nosze sukienki.
Mam pytanie czy jecie fetę,mozzarelle.Bo sama niewiem czy można?
l=http://www.suwaczki.com/]image[/url]http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlpiqv2twmk7cx.png
Można jeść zarówno fetę jak i mozarellę gdyż są z pasteryzowanego mleka. Nie powinno się jeść serów pleśniowych gdyż zawierają jakąś tam bakterie, która nie jest dobra dla dziecka.
Wiem to od położnej ze szkoły rodzenia, do której chodziłam kiedyś.
image
fiffi to zycze ci tego chlopa z calego serca :) ja fete owszem w salatce greckiej, a mozzarelli nie bo nie przepadam. a ruchy, no ja jeszcze nic nie czuje, ale u mnie to za wczesnie ale ty fiffi w ktorym teraz jestes dokladnie tygodniu?

image

image

image
To jeszcze Wan napiszę co można a co nie powinno się jeść:

MOZNA:
-produkty z mleka pasteryzowanego
-dzemy Łowicz, gdyż są bez konserwantów
-masło najlepiej LURPAK(,,najwięcej masła w maśle" jak ja to mówię-wiecie o co chodzi)
-6 jajek tygodniowo
-ryba wędzona(powinna być wędzona na ciepło, powinno się pytać sprzedawcy)
-piwo bezalkoholowe,,BAVARIA" podobno tylko ono zawiera0,0% inne np. Karmi zawiera alkohol.
-kawa zbożowa ,,ANATOL"
-sok marchwiowy 0,3 l na 2 dni

NIE MOZNA JEŚĆ!!!!!!!!

-ryby z mórz chińskich tj. panga itd.
-kawa INKA(podobno jest bardzo przetworzona)
-sok malinowy
-wegeta-ziarenka(dużo konserwantów)
-Fixy(również cała tablica Mendelejewa)
-alkohol
-sery pleśniowe
image
olcia529 ja niemal cale zycie mieszkalam na chelmie, teraz niestety na przymorzu, ale czesto tam jestem u rodzicow, glownie w weekendy.

image

image

image
a czemu nie mozna soku malinowego?
Fifi może skusisz się na jakiś suwaczek ciążowy?Było by nam łatwiej gdybyśmy wiedziały w którym tygodniu jest Twoja fasolka.

Ciężaróweczkom, które również nie maja jeszcze suwaczka też proponuję!!!!!1
image
mrenda sok malinowy może wywołać przedwczesne skurcze. Dlatego powinno się pić herbatę z liści malin ale dopiero ok. 37 tyg. ciąży gdy płuca dziecka są wykształcone, gdyż grozi to przedwczesnym porodem. Po 37 tyg już każda może rodzić więc można pić już herbatkę. Podobno po niej skurcze porodowe są mniej bolesne i mniej się krwawi, no i oczywiście można wywołać poród gdy fasolka leniwa i nie chce wyjść z brzuszka mamy.
image
Dziewczyny chyba zaczyna się niepokoić, dzisiaj w ogóle nie zakuło mnie podbrzusze, ostatnio codziennie po kilka razy to miało miejsce...nie czuję nudności i czuję się znacznie lepiej niż do tej pory...boję się, że może coś złego się dziać :(
image

image
mnie tez od czasu do czasu cos zakuje w podbrzuszu, a czuje sie tez o wiele lepiej niz w pierszych tygodniach ciazy..
image
image
tylko że ja jestem dopiero w 6 tyg :( i chyba objawy tak szybko nie ustępują :(
image

image
ja mialam mdlosci tylko w 6 tc a poznie nic..a jezeli chodzi o to klucie to nie wiem o jakim rodzaju bolu piszesz..u mnie wystepowal on przy gwaltownym wstawaniu i trwal tylko pare sekund, oproc tego lapie od czas do czasu soc w rodzaju kolki..
image
image
można pić sok z owoców malin, tak samo herbaty ;-) natomiast trzeba uważać na liście

ja miałam dokłądnie takie kłucia przy wstawaniu, albo w nocy jak się przewracałam na bok...a dzis przez cały dzień nic :( chyba za bardzo panikuję ale strasznie się boję aby wszystko było ok.
image

image
no ja tez czasem tak mialam jak sie wnocy przewrocilam z jednego boku na drugi..na poczatku tez sie zmartwilam ze cos moze byc nie tak, ale poczytalam sobie..http://fajnamama.pl/klucie-brzucha-w-ciazy/
image
image
hej dziewczyny..jestem po USG i jestem wsciekla! nie pójde wiecej do gina na nfz!! lekarz miły i w ogole,ale tak...zrobil usg,monitora mi nawet na sekunde nie pokazal, zdjecia nie zrobil,nie wydrukowal, serca nie dal posluchac..a powiedzial, ze jest i ze bije... no kurde...za tydzien pojde prywatnie to moze bedzie tak jak nalezy :( acha no i skierowania na zadne badania nie dostalam..kompletnie na zadne, nawet na morfologie!!!
czy to normalne??

choc oczywiscie uspokoilam sie bo wiem,ze dzieciaczek jest, serduszko mu bije...

acha i termin jest na 25 grudnia,ale to niewielka roznica, wiec nei wiem czy jest sens zmieniac :)

Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
mysle ze narazie nie ma sensu zmieniac, bo pewnie i tak sie jeszcze zmieni..co do lekarza to jakis gruboskorny, bo wiadomo ze dla kobiety to wazna chwila zwlaszcza przy pierwszej ciazy, przy pierwszym usg..
image
image
olenka 21,pewnie zle trafiłas.Ja chodze już drugą ciąże do przychodni i jest ok.Musisz sama wybrac lekarza,który będzie Ci odpowiadał.Zyczę powodzenia.

mrenda,u mnie to 15 tydz.może za wsześnie na ruchy,ale pamiętam,że w zeszłej ok.16tyg.już czułam.

kasiaka,dzięki za info,powiem Ci,że jestem kawoszką i codziennie piję kawę.Niestety w ciąży mnie od niej odrzuca,więc pomyślałam sobie o Ince i kupiłam całą puszkę.Okazało się że po jednym już łyku wymiotowałam okropnie.Dlatego pije latte ale jedną dziennie.Suwaczki fajne,jak zorientuje się jak można go wstawic to będzie ok.jestem marnym informatykiem:(
l=http://www.suwaczki.com/]image[/url]http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlpiqv2twmk7cx.png
Olenka poczekaj do nastepnej wizyty, jak znow tak zrobi to albo mu powiedz albo zmien lekarza!
Co do malin, to faktycznie slyszalam ze nie nalezy pic herbaty z lisci, ja wypilam caly dzbanek i w tym samym dniu urodzilam ale nie wiem czy to dzieki malinką ;)
image
image
ja kazdy dzien rozoczynalam kawa, ale w cizy sobie odpuscilam, czytalam ze kawa moze byc niekorzystna dla dziecka ale podejrzewam ze chodzilo o duze ilosci..jak mnie bardzo ajdzie ochota to pije bezkofeinowa ale od poczatku ciazy zdarzylo mi sieto tylko 2 razy
image
image
Olcia tylko spokojnie, my z szarego końca musimy być spokojne, bo przed nami najwięcej dni do zobaczenia Maluszka ;)

a ja tam se cappuccino piję i się nie przejmuję ;)
LISTOPAD:

1.Basieniak - 2.11
2.Fiffi - - 2/3.11
3.kamilka85 - 4.11
4.biedronka24 - 5.11
5.kaasiak - 7.11
6.3oko - 8.11
7.kasiaka - 11.11
8.ramona178 - 12.11
9.paola89 - 21.11
10.mrenda - 25.11
11.jodan - 29.11

GRUDZIEŃ:

12.AGA111- 1.12
14.gosia24 - 6.12
15.aniol184 - 11.12
16.agusia85 - 12.12
17.zanetucha83 - 24.12
18.Olenka_21 - 24.12
19.Olcia529 - 26.12
20.bauaganiarka - 31.12

się na grudzień wpisałam, żeby jeszcze się zaliczyć :)
bauagarniarka u ciebie to juz taki naciagany ten grudzien:p
image
image
oj tam oj tam ;)
a co - mam się od Was wypisać?! :P
nie no co Ty;p

mam tylko wrazenie ze bys wolala urodzic jeszcze w tym roku..
image
image
wręcz przeciwnie - wtedy rocznikowo między Martysią a Dzidziolkiem byłyby 2 lata ;)
bo ja w sumie nie wiem, jak wyliczać, mi zawsze na grudzień wychodziło, a dziś aparat do usg automatycznie wygenerował 6w2d - wydaje mi się, że na podstawie wielkości naszej małej Kulki, a z tymi parametrami to nigdy nie wiadomo... no i nie ma ątku dla styczniówek ;)
Witam w nowym watku. Dziewczyny, ale lecicie z nimi, ze hoho :).

Ja tez bylam na pierwszym USG i ani mi nie dala posluchac serduszka, ani mi nie powiedziala na kiedy mam termin i nawet w jakim tygoniu jestem. I zmienilam szpital, bo tu na USG chodze do szpitala.

Co do ciuszkow ciazowych, mam po poprzedniej ciazy. Chociaz bluzke typowo ciazowa mam tylko jedna, a reszta, to jak mowicie, nie ciazowe, tylko troszke wieksze. Chce sobie kupic jakies sukienki na lato. Zobaczymy jak to bedzie, bo ja mieszkam w Anglii, a tu z pogoda w lecie jest roznie :(.
image
image
Wiecie dziewczynki z tą herbatą z liści to mówiła mi położna a jak jest naprawdę?Wolę nie próbować i zacznę pić po 37 tyg tyg. ciąży jak powiedziała.
image
Hello :)

Na szczęście nie przepadam za malinową herbatą, więc nie zastanawiałam się, jakie są skutki jej picia. Na kawę też straciłam ochotę. Teraz pochłaniam zieloną herbatę i colę (czasem mam pretensje do siebie, że za dużo). No i loooody, wzięło mnie na nie okropnie, nie przejdę obok lodziarni bez ślinotoku. Ostatnie 2 tygodnie, kiedy męczyła mnie angina, to była jakaś kara za grzechy, nie mogłam ani łyżeczki :(

olcia529 najważniejsze, to się nie denerwować, może po prostu zaczynasz się czuć dobrze i w tym jesteś wśród nas szczęściarą :) W pierwszej ciąży miałam problem tylko przez kilka pierwszych tygodni a potem było rewelacyjnie (dopóki mały nie zaczął mnie kopać po żebrach i po żołądku :P). Grunt to luz i dobre nastawienie. Dzidzia czuje się tak samo jak Ty :)

U mnie jeszcze nie widać brzucha, ale zrobił się rzeczywiście twardy i trochę mi przeszkadza, kiedy się najem, wtedy muszę rozpiąć rozporek. Wczoraj np zapomniałam go zapiąć po obiedzie i szłam tak po małego do przedszkola - masakra :)
image

image

LISTOPAD:

1.Basieniak - 2.11
2.Fiffi - - 2/3.11
3.kamilka85 - 4.11
4.biedronka24 - 5.11
5.kaasiak - 7.11
6.3oko - 8.11
7.kasiaka - 11.11
8.ramona178 - 12.11
9.paola89 - 21.11
10.mrenda - 25.11
11.Modzelka - 28.11
12.jodan - 29.11

GRUDZIEŃ:

12.AGA111- 1.12
14.gosia24 - 6.12
15.aniol184 - 11.12
16.agusia85 - 12.12
17.zanetucha83 - 24.12
18.Olenka_21 - 24.12
19.Olcia529 - 26.12
20.bauaganiarka - 31.12

... się dopisałam :)
image

image

Witam! i jak wam dziewczyny taki ładny dzień mija? ja niestety w pracy siedze :( wczoraj mialam wizyte kontrolną, wszystko jest w porzadku, strasznie niskie ciśnienie mam na ktore nie ma ponoć rady! dostałam witaminki dla kobiet w ciąży i tyle. Nastepna wizyta 7 czerwca.
Mojego narzeczonego wczoraj zaatakowała grypa zołądkowa, wiec od razu przeniósł sie do swoich rodziców , mam nadzieje ze mnie nie dopadnie. Któraś z was przechodziła to w ciąży? Niewyobrazam sobie teraz przechodzić grypy zołądkowej i nie móc brac nic na bołe i biegunke! Maaaaaasakra!!!!!!! nie zycze sobie ani nikomu!!!!!!!!
Zycze miłego dnia!!!!!!!!
image

image

Ja przechodziłam grypę żołądkową gdy byłam w pierwszej ciąży. Przeszłam to paskudztwo ok25 tyg. ciąży. Nikomu nie życzę.
Jedynym lekarstwem, który gin kazał mi wtedy brać to naturalny węgiel.Do tej pory gdy o tym myślę to czuję ten jakby piasek w zębach. Gin kazał rozpuszczać ok 8 tab węgla w 1/3 przegotowanej wody i tak co 2h. Muszę powiedzieć, ze po jednym dniu tej kuracji było lepiej.
image
dzionek ładny dzisiaj mamy, ale mogłoby w nocy troszke popadać bo mi trawka w ogródku nie chce rosnać :(
ja też siedze w pracy, oby do 16 a potem luzik.
kurcze dziewczyny ja to jakas odporna jestem na wszelkie choroby, grypy, biegunki ... jedyna chorobe jaka pamiętam to ospa w wieku 7 lat :)

anioł i oby tak dalej.
Powiem Ci, że ja też ale na takie paskudztwa jak grypa żołądkowa nie ma rady. Jak mój tata złapał nie świadomie to zachorowała cała rodzina(mama, brat, mój mąż i ja).Nikt się nie uchronił a tez należe do osób odpornych na wszelkie grypy.
image
dziewczyny, planujecie jakies wyjazdy na wakacje, jesli tak to gdzie ?

Anioł to ja wyślę deszcze od nas do Was, bo u nas pada i pada, trawka soczyście zielona :D:D:D

Witam kolejne mamusie ;) Ja jutro znów wizyta u położnej w szpitalu, strasznie nie chcę mi się jechać:(
imageimage
Do nas moi rodzice przylatują w czasie wakacji, do znajomych rodzeństwo na 2 tury więc jak będę na siłach to będziemy pewnie z nimi zwiedzać znów zieloną wyspę ;) innych planów nie ma na wakacje:(
imageimage
Ja za tydzień jadę w góry z moim mężem i kilkoma znajomymi. Jedziemy na tydzień po czeską granicę. To pewnie nasz ostatni taki wyjazd przed narodzinami fasolki, więc trzeba sie nacieszyć.
image
ja nie mam pomysłu na wakacje :( mam nadzieje ze mąż coś zaproponuje. chętnie bym gdzies pojechala na 2 tyg ...

Ja planuję urlop na działeczce pod Kościerzyną, najlepszy wypoczynek, rowerek wodny itp ;) tylko zimnego piwka z soczkiem nie będzie ;) no cóż, coś za coś ;) ...na jesień planowaliśmy Turcję , ale plany uległy zmianie ;)
image

image
hej dziewczynki, widzę, że temat wakacyjny Wam się włączył :) my pewnie w domku będziemy, albo moze pojedziemy sobie na jakis weekend krotki. a pogoda rzeczywiscie dzis piekna :)

ja jak pomysle o wakacjach to mi sie przykro robi:/ mialam tyle planow na tegoroczne wakacje,ale niestety beda musialy poczekac..my wylcznie jedziemy na weekend w rocznice slubu, ale jeszcze nie wiem gdzie, a reszte w polsce i w irlandii..wiec nie jestem zadowolona:/
image
image
no dzień dziś cudowny, ja też od razu o wakacjach zaczęłam myśleć ;)
my w sumie z planów tylko jazdę konną skreśliliśmy przez Fasolinkę, bo tak to planujemy autem do Hiszpanii, a weekendowo to pewnie właśnie działka Rodziców nad jeziorkiem no i jakieś żagle oczywiście :D
Bauaganiarka Ty zaciskaj nogi zeby urodzic w styczni:
1. tatus bedzie mial 2 tygodnie tacierzynskiego (w tym roku 1tydzien)
2. odliczenie od podatku za 12 miesiecy a nie 1 miesiac

Co do planow wakacyjnych to mielismy jechac w Bieszczady ale plany po zasadzeniu ulegly zmianie i jedziemy na 2 tygodnie na Kaszuby
image
image
dzień dobry laseczki :) nie wiem jak Wy,ale normalnie ze mną chyba coś nie tak...to dopiero 8 tydzień, a ja już sie nie muszę nosić paska do spodni.... mam piłkę, jakbym byla co najmniej miesiąc pozniej w ciązy... chyba będzie się we mnie dużo wody zbierało, bo innego wytłumaczenia nie mogę znależć....

w kazdym razie życzę wam udanego dnia ;) zapowiada się piękna pogoda, choć u mnie się chyba nieco chmurzy..
lecę do pracy, do uslyszenia dziewczyny ;)

3oko to może ja też zacisnę nogi :)

Oczywiście żartuje:)
Nie dam rady zacisnąć nóg na 1,5 miesiąca. Szkoda, ze mój mąż się nie załapie na dwa tygodnie no i ten podatek. Same bonusy nam uciekają.
No cóż ale gdyby człowiek czekał aż nasze Państwo coś da to by się zaczekał i dzieci wcale nie miał.
image
kasiaka, jesli maz nie wezmie tej opieki zaraz po urodzeniu tylko zaczeka do poczatku stycznia to sie zalapie na 2 tygodnie :) my tak zamierzamy zrobic. wiem ze moze byc ciezko, ale jesli z dwojka dalam rade to i z trzecim tez dam. w koncu maluch tylko je i spi, a ja jestem twarda i nie potrzebuje duzo snu wiec powinno byc ok.

image

image

image
Witam wszystkie przyszłe mamuśki! pogodna dzis nie nastawia optymistycznie! do tego jeszcze praca do godziny 16 :( czasami zastanawiam sie czy poprostu nie iść na zwolnie i mieć wszystko w ..... :)
z drugiej strony natomiast jeszcze sie w domu nasiedze :)
U nas teraz gorący okres, ślub coraz bliżej , w końcu ponad roczne przygotowania biegną ku końcowi ! doczekać sie nie możemy!
Co do wakacji to planowaliśmy podróż poślubną , lecz teraz to ciezko planować cokolwiek. Mysle natomiast ze jak tylko samopoczucie pozwoli to napewno pojedziemy autem do Chorwacji lub Hiszpanii.
image

image

kamilka ja tez w pracy do 16, jak samopoczucie pozwoli to do konca czerwca chce popracowac a potem smigam na zwolnienie... lato przed nami to po co w robocie siedziec :) przynajmniej ja takiej potrzeby nie mam, chetnie sobie od niej odpoczne.
pogoda nam sie popsula, ale deszczyk by sie przydal dla tej mojej trawki, bo na czym ja sie bede byczyła w wakacje :)

Dobrze, że piszecie nie wiedziałam, ze ten tacierzyński można wziąść później. A ile jest miesięcy, żeby go wykorzystać.
Słyszałam, że jest rok po urodzeniu na wykorzystanie tacierzyńskiego. Czy to prawda?
image
tak, jest rok po urodzeniu na wykorzystanie tacierzynskiego. kumpela tez mi poradzila, ze jakbym sobie nie dawala rzeczywiscie rady, to tata moze poprosic lekarza o zaswiadczenie o 2 tyg opieki nad zona. wtedy w pracy jest to platne 80%.

image

image

image
a jak to działa jak tatus ma własną firmę?
image

image

tez jestem ciekawa jak to wygląda jak mąż ma swoją działalność.
a ja w pon ide na wizytę, będe juz miała założona kartę ciąży :) ciekawe jak tam maluch się miewa, bo mama całkiem nieźle.

Znalazłam taką informacje na temat urlopu ojcowskiego:
Prawo do urlopu ojcowskiego przysługuje pracownikom, czyli osobom zatrudnionym na podstawie umowy o pracę, powołania, mianowania, wyboru lub spółdzielczej umowy o pracę. Z wolnego tygodnia na opiekę nad dzieckiem mogą skorzystać też osoby, które nie są pracownikami, ale podlegają ubezpieczeniu chorobowemu na innej podstawie niż umowa o pracę (np. z tytułu prowadzenia własnej działalności gospodarczej). Osobom tym za cały okres urlopu ojcowskiego będzie przysługiwał zasiłek macierzyński.
Nowe uprawnienie rodzicielskie uzyskali tylko ojcowie wychowujący dzieci. Oznacza to, że urlop ojcowski nie przysługuje np. małżonkowi matki, który nie przysposobił jej dziecka. Jednocześnie z przepisów wynika, że prawo to posiada tylko ten ojciec, który wychowuje dziecko. Warunku tego nie spełnia na pewno mężczyzna, którego władza rodzicielska została zawieszona lub któremu odebrano takie prawa."
czyli Ojciec, który opłaca składkę na ub. chorobowe w związku z prowadzoną działalnością ma prawo do zasiłku ale nie do urlopu. Z prostej przyczyny - nie ma mu kto udzielić tego urlopu. Czyli ojciec dziecka na ten tydzień robi sobie wolne i za ten czas otrzymuje z ZUSu zasiłek "macierzyński". tylko ciekawi mnie w jakiej wysokości?
image

image

Ja jak w zeszłym roku pracowałam, to miałam takie koszmarne godziny pracy, że nie jadałam żadnych ciepłych posiłków i przez to towarzyszyły mi nieustanne niestrawności. Na zwolnieniu wylądowałam w czerwcu, w robocie mnie już nie chcieli, zresztą i tak ze mną po porodzie nikt umowy nie przedłużył. Moja kumpela pracowała w firmie 5 lat, była najbardziej zaufanym człowiekiem szefowej i klops, wróciła w styczniu z macierzyńskiego i pierwszego dnia dostała wypowiedzenie. Gdybym pracowała, to zanim bym poszła czy na macierzyński, czy zwolnienie, porozmawiałabym z przełożonymi już o powrocie, bo niestety nawet umowa na czas nieokreślony nie jest żadnym gwarantem;/
Balbinka to straszne o czym piszesz, że kobiety nadal są zwalniane po zakończeniu macierzyńskiego.
Wychodzi na to, ze młoda matka jest gorszym pracownikiem? Tak?Jak tak można. W innych państwach jest to nie dopomyślenia ale my 100 lat za murzynami.

Balbinko tak odbiegając od tematu to widzę, że masz małego Adasia. Wczoraj mój mąż wymyślił takie imię jak będzie chłopiec:)
image
Witam ja już dziś po wizycie w szpitalu, wyniki krwi ok, serduszko bije i przez chwilę widzieliśmy dzidzię, ale bez pomiarów...teraz w przyszłą sobotę idę do polskiej ginki więc może się uda płeć określić:)
imageimage
Część dziewczyny, ja mam takie pytanie, czy w ciąży można się opalać? przebywać na słońcu? Słyszałam różne opinie i sama nie jestem pewna...
image

image
Basieniak! idziemy brzuch w brzuch :) ja mialam we wtorek wizyte kontrolną i nic o płci nie mówiła, na prenatalnych 2 tyg temu mówiła natomiast ze za szybko na określenie! nastepna wizyta 7 czerwca , licze ze moze wtedy cos bedzie wiadomo! Tak z skrycie licze na dziewczynke!!! a przeczucia mam ze chlopak bedzie :)
Olcia dwa dni temu pytalam o to moją lekarke i zdecydowanie mi odradzała, powiedziała ze no pewnie na sloneczku posiedziec mozna , lecz bez godzinnego opalania,ie sluzy to skórze ( mozliwoscwystapienia przebarwień) jak i samemu dziecku ( slonce poprostu razi starsznie dziecko) a w zaleznosci od tygodnia powiedziala ze nie ma wykształconych powiek wiec nie ma jak sie chronić. Równiez przestrzegała mnie przed bronzerami/samoopalaczami i podobnymi- cala chemia zawara w nich przenika do maleństwa :( wiec no nie poszaleje przed slubem :( bede blada!
image

image

ja też słyszałam że mogą powstać przebarwienia po opalaniu, które potem mogę juz zostać na stałe.
a u nas właśnie burza się zaczęła.

u mnie tak samo, morena już po ulewie a ja na Chełmie czekam na jej nadejście heheh :)
image

image
Czyli w tym roku chronię się przed opalaniem :( no cóż dzidzia najważniejsza ;)
image

image
hej dziewczyny, zostalam uswiadomiona ze jak sie w styczniu urodzi to niestyty nie dostanie sie zadnego zwrotu podatku.... wiec nogi szeroko:)

Mrenda a czy z tym tacierzynskim nie liczy sie data porodu? ja mysle ze jak urodzi sie w 2011 to tacierzynski przysluguje ten obowiazujacy w danym roku. no ale mam nadzieje ze sie myle, poszukam jakas podstawe prawna
image
image
dzwonilam do zusu, baba mi powiedziala ze liczy sie termin porodu, wiec tatus 1 tydzien, a my tez dodatkowo tylko 2 tygodnie macierzynskiego (a od 2012 przysługują 4 :(
image
image
a w ogole ile jest macierzynskiego??4miesiące?? bo ja tak sobie liczę, że od wrzesnia mam zwolnienie i dyr powiedzial,zebym wrocila dopiero w nastepnym roku szkolnym...czyli zaokrąglając,jesli urodzę na koniec grudnia/ poczatek stycznia to kiedy teoretycznie powinnam wrocic do pracy?

Kamilka no ja teraz mam 21 maja usg i jak się dobrze ułoży i będzie dzidzia chciała współpracować to powiedziała, że nam powie, bo już wtedy raczej będzie widać, ale wszystko wyjdzie w praniu :))) najwyżej poczekam do 20 tc :D no i ja oczywiście przeczuć nie mam :/
imageimage
basieniak jak to jest ze Ty bylas juz 2 razy w szpitalu, a ja ciagle czekam na list od nich? masz jakies uklady?:)
image
image
witajcie, rzadko się odzywam bo pracuję ale mam pytanie, czy wykonywałyście test papa? My już USG genetyczne mamy za sobą i jest wszystko w porządku. Maluch ma 7,5 cm a to 14 tydzień:) Pan Doktor troszkę się wygadał,że wskazuję mu na dziewczynkę ale jeszcze do końca nie wiadomo bo to troszkę wcześnie. Czuję się super, żadnych objawów i nawet schudłam 0,5 kg. Aż się boję bo nie miałam żadnych mdłości i nie wymiotowałam także oby tak do końca:)
ja we wtorek ide na usg, juz doczekac sie nie moge:)
image
image
Do dziewczyn, które tak jak ja mają spore nudności, oraz wymioty...jak sobie z tym radzicie? Pijecie coś specjalnego, macie ochotę na jedzenie?...ja wczoraj już zadowolona, że objawy ustąpiły a dzisiaj nastąpił kryzys, od rana wymiotuję i nie mogę nic zjeść, żołądek mnie boli i nie mam siły wstać z łóżka :(
image

image
na nudności dobrze jest rano na czczo wypić szklankę przegotowanej letniej wody z cytryną
Ramona ja w pierwszej ciąży miałam test PAPPA(potrójny). Test wykazuje ryzyko wystąpienia wad genetycznych.
Pobierają ci krew. Robiłam w przychodni ,,Invicta" w Gdańsku. Badanie kosztowało 250 zł zaś po 35 roku życia można miec za darmo na NFZ.
Mnie skierował lekarz po USG genetycznym, gdyż było podejrzenie wady serca u dziecka.
Dlaczego pytasz?Lekarz Cię skierował?
image
lekarz na uSG genetycznym nie mówił o żadnych podejrzeniach tylko nie mógł zmierzyć jakiś przepływów bo maluch podskakiwał jak piłka i powiedział ze jak bym chciała to mogę go zrobić ale to też spory wydatek i chyba nie jest konieczne. Mam 26 lat i już na lekarza sporo wydaje wiec nie wiem...
Olcia macierzynski wynosi 20 tygodni + 2 tygodnie dodatkowe na ktore musisz pisac podanie do pracy inaczej przepadaja, po macierzyskim jeszcze urlop za ten rok i chyba 2012 wiec troche sie uzbiera.
a ja dzis pierwszy raz czuje sie do dupy, glowa mi peka i raz rzygalam ale u mnie to chyba bole migrenowe, zobacze jak bedzie jutro
image
image
ja sobie wyliczylam ze jak urodze w terminie to beda mi placic do 7 maja (nie wiem tylko jaki wymiar urlopu bedzie mi przysługiwal za 2012, jak normalny to dodatkowo 26 dni :))
image
image
ramona skoro lekarz nie widział nic niepokokojącego to chyba tak jak mówisz nie ma sensu. Bo te badanie jak widzisz troche kosztuje.
Pewnie maleństwo miało czkawkę i tyle, i ciężko było zmierzyć. Na połówkowych gin będzie miał jeszcze raz okazje dokładnie szkraba pomierzyć.
image
no ja też dziś na głowę rano umierałam, ale nie rzygnęłam (choć prawie)
ciekawa jestem, czy mi na mdłości ta woda z cytryną pomaga, bo na butlę 1,5l wciskam pół cytryny i jakoś wchodzi, bo jakoś nie mam ochoty nawet na wodę... za to lody wchodzą bez problemu ;)

a co do cytryny to mi się przypomniał test na obciążenie glukozą... brrr, na samą myśl mi niedobrze :[
ja slyszalam ze nalezy jesc banana i pic herbate imbirowa
image
image
tak, banan, imbir, coś słonego, kanapka w lozku zanim sie wstanie. to wszystko przerobilam i nic na mnie nie dzialalo :) ulzylo mi dopiero jak 2 razy rano zwymiotowałam ;-) to najbardziej pomogło wrócić do świata żywych ;-) trzymajcie się, jeszcze trochę :-)

Kati no ja sama się dziwię, bo dla mnie tak częste wizyty jak się źle czuję są makabryczne:))) nie wiem czemu tak jest, dokumenty do szpitala wysłałam w 6tc i wtedy w 11tc pierwsza wizyta, dziś druga, następna 29 czerwiec i 21 lipiec, a za 5 tyg mam iść do GP, zalecenie lekarza ze szpitala...no i co mnie dziwi, że zawsze mam USG choć nie tak dokładne jak w polskiej klinice, ale widzę dzidzie i serduszko bojące...dziś widziałam wszystko dokładnie, świetny sprzęt w szpitalu mają, ale pomiarów nie robili
imageimage
ja sie boje ze moj list na poczcie sie zgubil;/
image
image
Olcia mi niestety nic nie pomagało co było polecane na mdłości i wymioty, ważne, abyś piła...dla mnie cokolwiek kwaśnego czyt. woda np z cytryną doprowadzała mój żołądek do szału, było tylko gorzej

tak naprawdę to czasami piłam albo jadłam na siłę, aby mieć czym zwymiotować, ale po czułam się czasami lepiej
imageimage
Kati nie zgubił się :))) ale może u Was tak szybko wizyt nie wyznaczają, ja czekałam chyba ponad tydzień od wysłania na dokumenty i termin pojawienia się u nich
imageimage
moze maja wiecej ciezarnych niz u ciebiew szpitalu i dlatego..poczekam jeszcze troszke:p
image
image
kati, zawsze mozesz zadzwonic do szpitala i zapytac, jak dlugo jeszcze bedziesz czekac. albo popros swoja gp zeby wyslala ponownie list. w ie w ogole rzadko robia badania krwi, z reguly tylko na poczatku ciazy i jesli wyniki sa ok to tylko wtedy i koniec. ja sie wycwanilam i jak mialam wizyte u gp to poprosilam ja o kolejne badanie krwi, o badanie na toxo i cytomegalie i wszystko mi zrobila i nic za to nie placilam!

image

image

image
Ładnie dzisiaj pada.Pozostaje siedziec w domku.
3oko,my także jedziemy na wakcje na Kaszuby,ale tylko tydzień niestety.Bo mój mąż chce resztę wolnego wykorzystac jak urodzi się maluszek.
basieniak,ja mam 25maja wizytę u lekarza,też może poznam już płec.U mnie cała rodzina to się modli żeby był chłopiec.A ja się nie martwię oby dziecko było zdrowe.
W niedzielę moja kuzynka rodziła w Anglii swoje pierwsze dziecko.Poród trwał 12 godz.nie było lekarza,biedna się męczyła dziecko wyciągneli kleszczami.Ponoc wszystko dobrze,ale wyobrażam sobie co ona musiała przejsc.Ja wolę jednak rodzic w Polsce.
o kurde myslalam ze juz kleszczy nie stosuja :(

Ja mam 19 maja wizyte ale bez usg wiec pewnie dopiero na połówkowym sie dowiem kto mieszka w brzuszku (jak dobrze bedzie ustawione)
image
image
Fiffi Ty mnie nie strasz:((( no to zobaczymy już niedługo kto siedzi w brzuszkach...za to mi wszyscy wmawiają dziewczynkę co trochę mnie wkurza choć mi obojętne czy chłopiec czy dziewczynka;)
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a ja mam dopiero 26 maja wizytę...
Ja aż w połowie czerwca dowiem się kto mieszka w brzuszku.Dopiero w 20 tyg na połówkowym może coś będzie wiadomo.
Ja to juz bym chciała wiedzieć bo taka ciekawa jestem no i trzeba by zacząć imiona wybierać.
image
no my mamy już wybrane dlatego czekam i wtedy będę wiedziała jak mówić do brzuszka:D no chyba, że uparciuch znów się wywinie i z podglądania nici hehehe

kurcze na coś mam ochotę, ale nie wiem na co :/
imageimage
Basieniak, może na twarożek z koperkiem i rzodkiewką? ja właśnie miałam, zrobiłam całą michę i wcinam :)
albo na ogórki konserwowe, albo na sok marchewkowy, albo na tortillę, albo na arbuza może...? :)

no ta moja wizyta to będzie kolejna 'pierwsza', bo żadnych badań nie miałam (oprócz cytologii jakiś miesiąc temu, bez związku z ciążą), nawet bety... a macie już kartę ciąży?
a dzis tez zrobie sobie twarozek ale ze szczypiorkiem i rzodkiewkami. ja 19 bede miala zalozona karte ciazy, bo u nas do tego trzeba miec wszystkie badania zrobione. a ja juz je mam, takze...
co do tacierzynskiego to tu wszystko fajnie opisane jest.
http://www.kobietaiprawo.pl/urlop-tacierzynski---ojcowski.html

image

image

image
Bauaganiarka ja jestem w 7- 8 tc i jeszcze nie mam karty. Nie wiem czy to normalne ? Koleżanka mi mówi że mam sama sie o nią upomnieć.
Następną wizytę mam 27 maja więc się upomnę, ale ty masz dzień przede mną więc dowiesz się szybciej...
image
Basieniak może na truskawki :)

Właśnie sie wybieram po nie na rynek, ale mam od wczoraj ochote na makaron z truskaweczkami ach... chyba mi zaraz język ucieknie ;)

Dziewczyny piszecie coś o liście do szpitala... o co chodzi z tym listem, to po pierwsze. A po drugie, któraś z Was pisała o tym że załatwiła sobie bodajże skierowanie na badania, takie jak morfo, toxoplazm itd.
Napisz mi kochana jak to zrobilaś ? :)

Mam całą listę badań do wykonania, chciałam od mojej ginki skierowanie na nie, ale stwierdziła że na to nie ma skierowań i wszystko trzeba zrobić prywatnie. Masakra

Pogoda się dziś schrzaniła, zimno jakoś, wietrznie i deszczowo... ble

A co do wakacji, ja też planowałam że może gdzieś za granicą wczasy spędzimy, ale maluch pokrzyżował nam plany... Więc pozostały mi nasze najukochańcze Tatry, ale wątpie żebym miała siłe z brzuchem śmigać po górach jak kozica (czyli jak kiedyś :( )
Więc z tego też nici, ale są i plusy tego że nigdzie nie jedziemy ! W końcu wczasy zawsze wychodzą min kilka tysięcy, więc będziemy to do przodu, a przyda nam sie na pewno. Jeżeli do czerwa nie znajdziemy domu już wybodowanego to niestety musimy sie jak najszybciej za budowe zabierać. Taki troche kijowy okres na budowe i stres z tym związany... :/

Pozdrawiam dziewuszki Wasze brzuszki ! (wow cóż za poetka ze mnie) ;)
image
zanetucha83 a ty mieszkasz w pl czy w ie? bo listy do szpitala sa w irlandii. a tu u nas chyba nie, rodzisz to jedziesz do ktorego chcesz.
a co do skierowan na badania to zmien ginke albo kaz sobie wystawic skierowanie bo to jej obowiazek! laski nie robi. jesli to twoja 1 ciaza musisz zrobic morfologie + badanie na grupe krwi, na przeciwciala typu rozyczka itd, badanie moczu, na toxo i cytomegalie, wr, nawet na hiv. cytologie oczywiscie. poczytaj w necie, chocby na www. edziecko. pl tam wszystko jest.

image

image

image
mi dr powiedział że karta ciazy będzie załozona w 10 tyg, w pon wizyta to pewnie ikartę mi założy. pierwsze wyniki badań mam w normie, oby się utrzymały do końca. już nie mogę doczekac się poniedziałku jak zobacze moją kruszynę. co do imion to nie mam żadnej weny, mąż też nie. kiedyś myslałam że dziewczyna to będzie amelka, a jak chłopak to pojęcia nie mam. pewnie jeszcze ze 100 pomysłów będzie.

Kochane ja najpierw jadłam przez 3 tyg twarożek w naleśnikach, a ostatnio przez 2 tyg twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem więc mam totalne obrzydzenie i nie jestem w stanie już patrzeć na niego hahaha
imageimage
JA wczoraj spróbowałam kanapkę z wędliną i niestety źle się to skończyło :( pozostaje mi serek topiony i żółty ser :)..czasem naleśnik z dżemem heheh
image

image
mi też nabiał najlepiej teraz wchodzi, na mięso i wędline wogóle nie mam ochoty

To u mnie jak u Was. Tylko nabiał i słodycze.
Dziś na obiad naleśniki z dżemem. Pyszota!!!!!
image
naleśniki były wczoraj, dzisiaj ziemniaczki, jajko sadzone i mizeria :)

my za to dziś zdecydowaliśmy się na pizzę choć wiem, że dla mnie się to może źle skończyć, ale ja muszę odpocząć od chleba, a chyba jestem głodna...a wędlinę udało mi się wczoraj zjeść jak zakamuflowałam ją w ser żółty :D:D:D
imageimage
no i cieszy mnie to, że jestem w stanie znów pić wodę niegazowaną, wcześniej dla mnie się źle kończyło jej picie:/
imageimage
Cieszę się razem z Tobą, może to koniec tych "złych" objawów i zaczną się same pozytywne ;)
image

image
Olcia ja mam nadzieję, że Ty nie będziesz się tak długo męczyć jak ja:)
imageimage
Ha ha,ale jestście głodne.Moje dzieci jedzą frytki i spalone dają mi-mama zjedz:)Mam ogórkową i barszcz biały oraz tort truskawkowy(zrobiłam dla męża ma dziś urodzinki)
Ja ostatnio też jadłam twarożek ze szczypiorkiem,a tak wogóle takiego nie lubię,jak to ciąża zmienia.Króluje u mnie ciągle sałata i mięso a dodatkowo szał mam na puszkę coli.
W pierwszej ciąży miałam robioną cytologię,powiem Wam,że się bardzo bałam.W drugiej robiłam cytologię przed.Teraz nie zdążylam,ale mój lekarz nie robi bo powiedzieli,że jak bym zaczęła krwawic to lepiej nie.
Imię mam dla chłopca,ale ja to bym już chciała wiedziec bo bym już kupiła jakieś ciuszki.
Mrenda dzięki za info, dobrze że się spytałam, bo już bałam się, że coś mnie ominęło z tymi listami do szpitala.
Mieszkam w Polsce, a dokladniej to w Kartuzach :/ na Kaszubach

Myślałam że żadna ginka nie daje skierowań, tak mi przynajmniej ona dała do zrozumienia...
Trochę szkoda mi jej zmieniać bo ona leczy mnie już kupe lat i ma całą moją karte choroby i tylko ona mi pomogła w pewnych kwestiach. Kupę lat mam problemy z piersiami ciągle jakieś guzki i inne świństwa...

Ale tam myślę że może jak jej zasugeruję, że slyszałam iż inne lekarki dają na to skierowania i że jak mi nie da to będę zmuszona się przenieść gdzie indziej bo nie stać mnie na tyle prywatnych badań. Co o tym myślicie ?? Wszystko zależy od babki no nie? Równie dobrze może mnie wygodnić i powiedzieć trudno niech Pani się przenosi (i podejżewam że tak może zrobić, bo ma potwornie dużo klientek wieć co za różnica jedna klientka mniej czy więcej) lub mi da te skierowanie.
image
o to najlepsze życzenia dla Męża, Fifii! o ile on wie, gdzie się tyle czasu podziewasz przed kompem ;)

do mnie też przed chwilą dostawca pizzy zawitał - zamówiłam taką 65cm ;) bo mi się obiadu nie chciało robić, tylko sok marchewka+jabłko+cytryna zrobiłam :]

o już pogoda ładna się zrobiła, może się jakoś ogarnę i wyjdziemy na rodzinny spacerek :)
Basieniak dziękuję ;) szczerze to też na to liczę ;)
image

image
Bauaganiarka mi lekarka zalozyla karte ciazy dopiero jak bylam w 12 tygodniu, chociaz zjawilam sie u niej w 4.
Mrenda - no i niestety, naszym tatuska zostanie w tym roku 2 tygodnie :( a mialam nadzieje ze jednak sie myle:(
image
image
miało byc 1 tydzien :(:(:(
image
image
hej dziewczyny, nie przestudiuję całego wątku bo nie mam siły..mam zapalenia zatok, ponad 38 st gorączki i grype.... lekarz oczywisci dwoił sie i troił co by mi zapisać i nic poza lekami sterydowymi,albo antybiotykami nie wymyslil :( ale zdecydowalam sie nei wziąć tych antybiotykow... jutro nie pojade na uczelnie, wygrzeje sie, itp itd..mam nadzieje,ze to cos pomoze...w pracy myslalam,ze dzis umre :(

ja tez bylam chora na poczatku ciazy..wspolczuje! caly czas sie martwilam zeby dziecku nie zaszkodzic..wracaj szybko do zdrowia!
image
image
Olenka życze szybkiego powrotu do zdrowia...trzymaj się i nie daj się ;)
image

image
Czesc Dziewczeta :)

ja oficjalnie dopisze sie we wtorek bo wtedy mam pierwsza wizyte u gina :)
troche sie denerwuje bo mam troche za niski progesteron i poki co lykam 2xdziennie duphaston ale musze byc dobrej mysli, mam nadzieje, ze juz uslysze tetno we wtorek!
Olenka lacze sie w bolu bo tez mam zapalenie zatok, tydzien mnie leczyli ziolowymi lekami itd i to nic nie dalo i dzis mialam plukanie zatok, od razu lepiej...
Oleńka ja też byłam chora jakieś 2 tygodnie temu, też miałam 38 stopni. Co prawda choroba trwała zdecydowanie dłużej niż jak bym brała tabletki ale rodzice mnie wykurowali. Przez 3 dni nie miałam prawa wstać z łóżka, z resztą prawde powiedziawszy nie byłam w stanie- bo idąc do łazienki siusiu obijałam się o ściany- po prostu nie miałam na nic siły, tym bardziej na jedzenie.

Leż cały czas w łóżku, niech mąż natrze Cię porządnie vipkiem- plecki, piersi, stopy na które oczywiście zakładasz grubaśne skarpety no i pod nosem żeby sie lepiej oddychało.
Niech ktoś zrobi Ci syrop z cebuli. Jak nie wiesz jak to pisz- napiszę Ci. Pij go jak najczęściej. Ja brałam ok 5 razy dziennie po 3- 4 duże łyżki, do togo pij ciepłe mleko z wyciśniętym czosnkiem (ja na kubek miałam wyciśnięte 3 ząbki- obrzydlistwo, ale pomogło).

Na razie został mi tylko delikatny katar którego nie mogę się pozbyć. Ale w porównaniu z tym co przechodziłam to czuje się zupełnie zdrowa.
Nie bierz żadnych lekarstw, nie ryzykuj w takim okresie. DOmowe sposoby też pomogają, tylko że trwa to dłużej.

Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia !!
image
aaaaaaa zapomniałam jeszcze dodać żebyś piła herbatkę- oczywiście z cytrynką i żurawiną. Jak nie masz żurawiny nie przejmuj sie może być z samą cytryną. Pij jedną za drugą :) Wypłukujesz tak z siebie bakterie
image
Olenka współczuję. Może kup sobie ten syropek http://www.domzdrowia.pl/57078,prenalen-naturalny-syrop-dla-kobiet-w-ciazy-150-g.html
image
image
ten syrop jest okropny! ale fakt, same naturalne składniki, więc skumulowana siła walcząca z choróbskiem :) tylko przy mdłościach nie polecam, nie ma tam chemii niwelującej smak i zapach czosnku, a ten z maliną niezbyt udany tworzy zestaw ;) ja to brałam karmiąc piersią i stwierdziłam, że chyba wolę chorować po kolei wszystkie składniki osobno ;)

witamy Tripgirl! bądź dobrej myśli, ja w pierwszej ciąży też na duphastonie jechałam, a jaka porządna Martysia z tego wyszła ;) (4110g przy urodzeniu:])
Tripgirl ja chyba do 9 tc też na duphastonie, potem musiałam odstawić, bo za mocne wymioty były :/
imageimage
zanetucha i reszta dziewczyn,dzięki Wam bardzo za rady, zaraz poproszę mamę o przyrządzenie tego syropu z cebuli, chyba, że nie bedze wiedziala jak to napiszę :)obudzilam sie rano mokra jak szczur, teraz męczy mnie taki kaszel,że ledwo mogę cokolwiek zrobić. zastanawiam się czy jutro nie pójść na uczelnie..mam ważne koloqwium...ale dla dobra maluszka zostanę pewnie w domu. gorączka troszkę spadła,ale to dopiero rano, więc nie wiadomo co będzie po południu...w każdym razie aktualnie leżę w łóżku i się wygrzewam :) kochane jesteście :)

żanetucha a jesli chodzi o ciążę to widzę, że idziemy "łeb w łeb" :)

Oleńka masz racje lepiej nie bierz antybiotyków. Teraz jesteś w okresie iż kształtuja sie wszystkie organy dzidzi i strach.
Faktycznie jest syrop bezpieczny dla kobiet w ciąży i rutinoscorbin można brać bo tez bezpieczny.No i pozostają metody domowe i maści kamforowe na rozgrzanie.

Zanetucha zanim podejmiesz decyzję o zmianie ginki dowiedz się jak jest u Ciebie w mieście. Popytaj koleżanek. które były w ciąży. Jeśli chodzi o NFZ to mnie już nic nie zdziwi w tym kraju. Może już skończyły się jakies limity na refundowanie niektórych badań albo Twoja ginka nie ma podpisanej umowy z NFZ.
Ja chodze do gina prywatnie i za wszystko płacę gdyż mój gin nie ma podpisanej umowy. Naprawdę mój gin jest bardzo dobrym lekarzem i nie zrezygnowałam z niego pomimo to. Wiem, też, że niektóre dziewczyny praktykuja chodzenie do dwóch lekarzy prywatnego, który prowadzi ciąże i ma dobry sprzęt i państwowego, który wypisuje skierowania ale często nawet USG nie ma w gabinecie co dla mnie jest nie do przyjęcia.
Ja chodze tylko do jednego i płacę za dodatkowe badania ale to nie są wielkie pieniądze. Pierwsze badania były drogie bo gin zlecił mi dużo badań to zapłaciłam faktycznie140 zł ale zwykla morfologia i mocz to kosz 15 zł więc za te pieniądze nie zrezygnuję z bardzo dobrego ginekologa.
Także zastanów się na spokojnie.
image
Witam sobotnio...u nas wciąż jesień, makabryczna pogoda, ale jest dobra wiadomość - mogę jeść pizzę i nic złego się nie dzieję :)))))
imageimage
a u nas dla odmiany pogoda piekna, więc cały dzień byczylam się z synkiem i mężem na ogrodzie :) jestem zmęczona, ale było tak fajnie :)))))))))))))))))))))))))))))
image
image
no bo jak u Was ładnie to u nas koszmarnie:))))
imageimage
Kasiak dzięki za rady. Myślę nad tym już od paru dni... szkoda mi jej zmieniać, może faktycznie nie ma podpisanego kontraktu z NFZ.
Ale spytam jej na wszelki wypadek przy następnej wizycie, w pysk mi nie da ;) hehehe (mam nadzieję haha)

Agaa gdzie Ty mieszkasz, skoro Basieniak piszę że jak u niej brzydka pogoda to u Ciebie ładnie. Bo ze mną też tak jest...
Ostatnio u Was w Gdańsku deszcz lał a ja się prażyłam w upale i słońcu na podwórku.
Ja mieszkam obecnie w Kartuzach
image
Zanetucha to ja mieszkam na zielonej wyspie i jak u moich w Gdyni leje to u nas piękne słońce no i na odwrót hahaha jeśli chodzi o inne miasta to nie wiem jak to działa ;)
imageimage
no w kartuzach też jest tak dziwacznie, zawsze się śmiejemy z mężem że to tylko 30 km odległości od Gdańska a klimat czasami mamy zupełnie inny jakbyśmy w innym Państwie mieszkali hehe
W okolicach września- października mamy prawie codziennie ogromne mgły, ale tak duże że z okna samochodu czasami nie widać.
Jak się tu wprowadziłam to było dla mnie szokiem.
Zimą jak dzwonimy do rodziców, jedni w Gdańsku, drudzy w Lęborku to różnica temperatur jest bardzo duża, u nas -20, a w Lęborku i Gdańku np. -8
Brzmi to niewiarygodnie ale naprawde tak jest. Latem potrafił tu grad padać :/ podczas gdy koleżanka w Gdańsku opalała się w upale na plaży.
To specyficzne miejsce, chyba przez to że z każdej strony jest otoczone lasami i z każdej strony do miasta wieżdża się pod górkę.
image
Dziewczyny te która mają już dzieciaczki, zajrzyjcie sobie na stronę grupera, podaję link: http://www.groupon.pl/oferty/trojmiasto/lider-gdansk/384613/.CUsrge

12 zł zamiast 24 za 2 godziny zabaw dla dzieci w Świecie Zabawy Lider w Gdańsku. Jest to drugi co do wielkości plac zabaw w Trójmieście, wydaje mi się że warto, Wasze dzieciaki na pewno się ucieszą :)

Koleżanka co jakiś czas chodzi na takie place z córcią i mała jest zachwycona
image
dzień dobry dziewczyny...u mnie bez zmian, dalej kaszel, gorączka, duszności...tylko zatoki trochę odpusciły....byłam taka mądra, że wyszłam wczoraj na dwór i teraz mam....dzisiaj postanowiłam cały dzień leżeć w łózku...
w poniedziałek zadzwonię do gin. prywatnego na USG i posłuchanie serduszka chce się umówić...skoro na NFZ nic mi nie chcieli pokazać :( wyślę mojemu T zdjęcie :)

a właśnie można poprosić lekarza, żeby jakoś nagrał dźwięk serduszka?

ja mieszkam 50km od Gdańska w okolicach Stegny Gd.
image
image
Oleńka ja ostatnio tzn. jak byłam pierwszy raz u ginki odnośnie ciąży też myślałał żeby zabrać chociażby dyktafon i nagrać serducho szkraba żeby mężulkowi w domu dać posłuchać, ale babka stwierdziła że w tak wczenym tygodniu nie powinno się słuchać serduszka bo niby jakąs tam energię mu się zabiera :/ byłam w szoku więc dalej nie wypytywałam (byłam wtedy jakoś między 6-7 tc)
Powiedziaa też że można zobaczyć na ekranie czy serce prawidłowo bije i w takim tygodniu daje się tylko odczyt na kartce. No i mam taki odczyt, ale jakoś mnie on nie satysfakcjonuje.

Opowiadałam później to koleżance, która już rodziła... i stwierdziła, że pierwszy raz słyszy o pobieranej energii :)
Wiec jak będe następnym razem nie dam się wysterować ;)

Tu by się idealnie sprawdziło powiedzenie "Co kraj to obyczaj" zamienione na "co lekarz to inny zwyczaj" hehe

U mnie dziś brzydko i deszczowo a od wczoraj mam brzuch twardy i jakiś taki inny... jakby kolący
image
ja mam czasem takie wrazenie ze moj brzuch jest inny z rana a inny wieczorem, tzn, ze wieczorm mi sie wydaje ze jest wiekszy niz po wstaniu z lozka..wy tez tak macie?
image
image
Kati ja wieczorem też mam zawsze większy brzuch:)
imageimage
zanetucha pierwszy raz słyszę o zabieraniu energii, myśmy słuchali serca w 5tc i ostatnio jak byliśmy w 12tc to wciąż biło ponad normę ;) lekarze, a takie bzdury wygdują
imageimage
ja tez slyszalam serduszko w 6tc..chociaz bylo malo wyrazne, moze to wina sprzetu albo po prostu bylo jeszcze malutkie..ale za to widzielismy na ekranie jak bije:) u nas tez bilo troche ponad norme, ale moze dlatego ze ja bylam wtedy zdenerwowana
image
image
Kati lepiej, żeby biło ponad normę troszkę niż za słabo:) u nas ginka była zadowolona z bicia;)
imageimage
u mnie juz troche widac, i dlatego postanowilam powiedziec juz reszcie osob z pracy..jestem szczupla wiec moze dlatego
image
image
no u mnie bardzo widać, ja sama w szoku byłam, a teraz już się przyzwyczaiłam :D
imageimage
tylko ze Ty jestes juz miesiac pozniej:)

dziewczyny a jak to jest z tym wyznaczaniem daty wg usg? jest bardziej wiarygodna niz ta od okresu?
image
image
Odnośnie daty to nie wiem, ale nasza dzidzia wg wymiarów jest wciąż większa o 5 dni i lekarze mówią, że termin to koniec października, a nie 2 listopad...a jak to wyjdzie to okaże się później
może doświadczone mamy będą wiedziały lepiej
imageimage
no bo u mnie lekarz wyznaczyl ze jestem (wg dzisiejszej daty) w koncu 10 tc, ale cos mi sie nie zgadza...bo wg okresu powinnam byc duzo pozniej..i teraz nie wiem ktora data mam sie sugerowac w pozniejszej ciazy, w koncu 2 tyg w jedna czy w druga strone to duzo
image
image
w szpitalu mi wyznaczyli datę od dnia ostatniej miesiączki, jedynie wspominają o tym, że dzidzia większa...więc pewnie będą odnosić się do daty z OM

Kati to u Ciebie wychodzi, że miałaś później owulkę chyba...no ale ciąża może trwać 42 tyg lub 38, to jest chyba bezpieczny okres na rodzenie
imageimage
Ja już mam 16 tyg,sama niewiem jak to liczą,według usg tez mam termin na 30 pażdziernik.W zeszłych dwóch ciążach lekarz mi mówił,że szybciej urodzę nawet 2 tyg.przed,ale moje dzieci wyskoczyły po terminie I-wsza 3 dni II-ga tydzień.
Dziewczyny mam do Was pytanie,niewiem kiedy kupic sukienkę bo w pierwszą sobotę lipca idę na wesele,a jak narazie nie mam wogóle brzucha.Może pod koniec czerwca dopiero kupię,jak myślicie?
Fiffi ja na Twoim miejscu najwyżej bym poszukała sukienki, ale kupiła chyba na ostatnią chwilę, bo nigdy nie wiadomo kiedy brzuch wyskoczy...jedna dziewczyna chyba z wcześniejszych mamuś kupiła też sukienkę na wesele i chwilę później okazało się, że w niej nie chce już iść, bo bardzo źle wygląda, brzuszek wyskoczył
imageimage
Witam, dziewczyny jak radzicie sobie z bólami głowy? ja wczoraj przeżyłam koszmar myślałam, że pęknie mi główka :-( a dziś od rana znowu wymioty już sił nieraz brak poszłam do kościółka i musiałam go po 15 min opuścić wymiotowałam przed kościołem upss :-) nie mogę się doczekać kiedy mdłości, wymioty przejdą i będę mogła normalnie funkcjonować :-)
image
image
na ból głowy można paracetamol, ale ja wolę przespać go lub przeleżeć
no u mnie z wymiotami to rosyjska ruletka, raz tak a raz tak:D przestałam wierzyć, że to przejdzie, dziś mam troszkę gorszy dzień:/
imageimage
tez slyszalam ze w ciazy bezpieczny jest paracetamol..ale ja wole bol przespac
image
image
ja nawet nie wiem kiedy mialam owulacje, nigdy w takie rzeczy sie nie wglebialam:)

czyli mam rozumiec ze wyznaczenie tygodnia ciazy z usg to jest tydzien plodu, a nie samej ciazy? dobrze rozumiem?
image
image
niestety nie każdy ból głowy da się przespać, ja sobie radzę całe życie z bólem głowy bez tabletek, a mam bardzo rzadko, ale moja kumpela też jest w ciąży i jak ona nie weźmie paracetamolu to ból doprowadzi ją do wymiotów i wciąż może trwać i trwać
imageimage
fiffi ja na Twoim miejscu poczekalabym z kupnem sukienki do samego wesela. oczywiscie mozesz wybac sobie sukienke, ale z samym dobraniem rozmiaru poczekaj..wszystko moze sie zmienic z tygodnia na tydzien:)
image
image
tak Kati, jak dzidzia ma takie wymiary to wg USG taki jest tydzień ciąży...u nas tak wychodzi, bo owulka była chwilę przed terminem co mnie zdziwiło...czasami też tak jest, że dzidzie nadganiają i np były 2 tyg do tyłu, a potem szybko nadrabiają i wszystko się wyrównuje
imageimage
ide we wtorek do lekarza to go zasypie pytaniami:)
image
image
no to będę czekała co lekarz odpowie - zostajesz przy tym swoim panu D? ja idę dopiero w sobotę
imageimage
tak ja jestem z niego zadowolona, zreszta bierze mniej niz w polskich klinikach..zawsze odpowiada na maile, smsy..jak bede miala jakies zastrzezenia to pojde gdzie indziej
image
image
no ja u swojej też mam już zniżki, bo jestem częstym gościem :D:D:D no i kontakt telefoniczny też super sprawa:)
jakaś zmęczona dziś jestem i zgaga męczy:/
imageimage
to ile placisz za wizyty ?
image
image
ostatnie za wizytę z usg prenatalnym płaciłam 100e, a tak to różnie, czasami mało i zawsze jestem w rejestracji zdziwiona :D
imageimage
drugi dzień z rzędu udało mi się zjeść trochę ziemniaków i kawałek schabowego + ogórek konserwowy, normalnie postępy są :D ale muszę uważać, bo jeden kęs za dużo i mocno mi ściska żołądek co jest bardzo wkurzające i nieprzyjemne
imageimage
Kochane podaję link do kolejnego wątku i zapraszam

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=238350&c=1&k=160
imageimage
fiffi, kup pod koniec czerwca, to bedzie akurat, tak mi sie wydaje. za miesiac moze juz byc cos widac, a po co masz sie czuc niekomfortowo w zaciasnej kiecce.
mnie dzis sie zrobilo przez chwile tak niedobrze, ze myslalam ze maz bedzie musial zatrzymac samochod. ale to pewnie dlatego ze chcialo mi sie siku i bylam juz lekko glodnawa. nie moge robic za duzych odstepow czasowych miedzy posilkami bo od razu mi niedobrze.

image

image

image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry