Widok
Łososia posypuję solą morską, świeżo zmielonym pieprzem. W małej miseczce mieszam 4 łyżki olowy z oliwek, kilka kropel octu balsamicznego i 3 łyżki przyprawy do kuchni włoskiej Kamisa. Zalewam tym łososia i zostawiam przykrytego na około 2 godziny. Rybę smażę na oliwie. Do tego pasuje jakiś fajny makaron w sosie szpinakowym np. mrożony szpinak Frosty lub pieczone ziemniaki (polecam Aviko) i jakaś sałata.
Ja polecam bardzo szybki i prosty przepis - łososia posól i popieprz, połóż na kawałku foli aluminiowej, na każdym dzwonko połóż kawałek masła a na maśle rozgnieciony czosnek lub posyp czosnkiem granulowanym. Zawiń każdy kawałek w folię i na pół godziny do piekarnika. na drugiej tacy rozsyp frytki i obiad gotowy :) Mój mąż nie jada ryb oprócz tak przygotowanego łososia :)
właściwie to zawsze robię "na oko".w sumie bułki zdecydowanie mniej od orzechów, ale taka warstwa, by wszystko ładnie zakryła. aaa i najlepiej też w jakimś naczyniu żaroodpornym. jak tej pierzynki jest więcej to nie zaszkodzi, bo fajnie smakuje z każdym kęskiem.
oczywiście ma to pewnie swoje kaloryczne minusy.
(ostatnio robiłam to jako tradycyjne wigilijne danie, hehe)
łatwe, szybkie i smaczne.
inny przepis na rybę (obojetnie, choć sama często wybieram łososia) to ryba w folii z warzywami. czyli rozkladam fole, na to oliwa i ... rybę przyprawiamy dowolnie, sół pieprz, czosnek gran. i na to warzywa (cebyla, papryka, marchewka, por, czosnek aaa i dobra też jest cukinie); warzywa rowniez dobrze jest przyprawić. zawijam w folię i też z pół godziny w piekarniku.
oczywiście ma to pewnie swoje kaloryczne minusy.
(ostatnio robiłam to jako tradycyjne wigilijne danie, hehe)
łatwe, szybkie i smaczne.
inny przepis na rybę (obojetnie, choć sama często wybieram łososia) to ryba w folii z warzywami. czyli rozkladam fole, na to oliwa i ... rybę przyprawiamy dowolnie, sół pieprz, czosnek gran. i na to warzywa (cebyla, papryka, marchewka, por, czosnek aaa i dobra też jest cukinie); warzywa rowniez dobrze jest przyprawić. zawijam w folię i też z pół godziny w piekarniku.
A ja mam pyszny i ciekawy przepis na te cudeńka :)
Lekko bsmazam na oliwie z obu stron szybko i na mocnym ogniu tylko po to, zeby naczynia się zamknęły i zostało w rybce dużo soku.
Łosoś jest dosyć tłustą rybą więc ja ten mdły smak łamię pomidorami z puszki.
A zatem po obsmażeniu wkładam do żaroodpornego naczynia i polewam sosem z pomidorów i zapiekam 20 min.
Sos- smaży się cebylkę z czosnkiem i warzywkiem (przyprawa) a później mocno pieprzę i dodaję 2 puszki krojonych pomidorów z puszki. Lekko to podsmażam i zalew łososia.
Boska wyżerka, na imprezkach u mnie robi furorę :)
Mniam i smacznego życzę dziewuszki ;)
Lekko bsmazam na oliwie z obu stron szybko i na mocnym ogniu tylko po to, zeby naczynia się zamknęły i zostało w rybce dużo soku.
Łosoś jest dosyć tłustą rybą więc ja ten mdły smak łamię pomidorami z puszki.
A zatem po obsmażeniu wkładam do żaroodpornego naczynia i polewam sosem z pomidorów i zapiekam 20 min.
Sos- smaży się cebylkę z czosnkiem i warzywkiem (przyprawa) a później mocno pieprzę i dodaję 2 puszki krojonych pomidorów z puszki. Lekko to podsmażam i zalew łososia.
Boska wyżerka, na imprezkach u mnie robi furorę :)
Mniam i smacznego życzę dziewuszki ;)