Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI LIPCOWO- SIERPNIOWO- WRZEŚNIOWE 2010 CZ. 59 (98)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI :

25.04 (termin 17.07) atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
12.07 (termin 28.06) Misikaii - córeczka Michalina, 3810 g, 58 cm, szpital w Wejherowie
15.07 (termin 15.07) malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15.07 (termin 17.07) Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
15.07 (termin 24.07) mama Wiktora - synek Wiktor, 2950, 55cm, Wojewódzki
16.07 (termin 11.07) kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
21.07 (termin16.07) Annia - synek Filip, 4060g, 56cm, SN, szpital Kliniczna
23.07 (termin 23.07) ajcia - córeczka Matylda, 3190, 54 cm, CC szpital Kliniczna
28.07 (termin 3.08) aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07) nyzosia - córeczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
29.07 (termin 09.08) Zośkaa - córeczka Aleksandra, 3230g, 49cm, Nordfjord sjukehus
29.07 (termin 09.08) malgo1981 - córeczka Natalia, 3540g, 58 cm szpital na Zaspie
31.07 (termin 20.08) majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 (termin 27.07) Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna
02.08 (termin 25.07) czarnakawa-córeczka Milenka, 4040g,55cm, szpital Wejherowo
03.08 (termin 21.07) sylwiir - córeczka, 3820 i 56 cm, Szpital Wejherowo
03.08 (termin 2.08) basiula - córeczka Zuzia, Zaspa
04.08 (termin 05.09) agusia1394 - synek Krzyś, 3250 gram, 56cm,Szpital Wejherowo, poród SN
5.08 (termin 2.08) Akacja 126 - syn Hubert 4315 i 62 cm, poród sn, Swissmed
06.08 (termin 1.08) Kasiaka - córeczka Dorotka 3000 i 53 cm
6.08 (termin 30.07) pyziol67,synek Krzyś,3390g,55cm,Szpital na Zaspie
07.08 (termin 05.08) Asiek1 - synek Mateusz, 3630, 57 cm
09.08 (termin 30.07) weronika-co-ma-bzika - córeczka Iga 4200 57cm, szpital Kartuzy
13.08 (termin 17.08) Dzynka - synek Antoś, 3400 g i 56 cm
17.08 (termin 9.08) przyszłamama -córeczka Liwia, 3105 g i 51 cm, szpital Kliniczna
17.08 (termin 16.08) Weronikka - synek Patryk, 3450g i 57 cm, szpital w Kartuzach
18.08 (termin 7.08) Alycja - córeczka Kaja, 3550g, 54cm, szpital w Redłowie
19.08 (termin 20.08) 88malutka88 - córeczka Antonina, 3250g i 56cm, Wejherowo
21.08 (termin 18.08) Morela - synek Mateuszek, 3540g, 57cm, Szpital na Klinicznej
25.08 (termin 22.08) caril córka Antonina, 3500g, 54 cm
25.08 (termin 13.08) Panna z mokrą głową - synek, 3700g, 56cm, szpital w Redłowie
26.08 (termin 12.08) Manka - córeczka Maja, 3800g, 55cm, szpital na Zaspie
01.09 (termin 27.08) Yasmine87, synek Oliwierek, 3940g, 59 cm, Wejherowo
01.09 (termin 03.09) Monika81 - córeczka Martynka, 3710 g i 57 cm, Szpital Zaspa
01.09 (termin 24.08) Anita25323 - córka Lena, szpital na Zaspie
04.09 (termin 28.08) karolkaw- synek Jerzy, 3550 g i 55 cm, Szpital w Redłowie
06.09 (termin 09.09) Ostola - corka Tara, 3900g, Cork University maternity Hospital
08.09 (termin 06.09) Madziulka - córeczka Patrycja, 3540g, 57cm, szpital na Zaspie
09.09 (termin 29.09) Superbejbe - Larysa (3030g, 54cm) CC, Zaspa
17.09 (termin 10.09) Aniaa - córeczka, 4040g, 57cm, cc, szpital na Zaspie
17.09 (termin 20.09) AlexGDY - córeczka Marysia, 3650g, 58 cm, szpital w Wejherowie
19.09 (termin 12.09) Nilkaa - córeczka Eliza, 3350g, 55 cm, Redłowo
19.09 (termin 23.09) Sylwa - córeczka Laura, 3080g, 52 cm, Szpital Wojewódzki
24.09 (termin 23.09) Zuzko - córa Antosia, 3090g, 53 cm, Szpital na Klinicznej
25.09 (termin 16.09) Sylwia781122 - chłopczyk Szymon, 3050g, 54 cm, Wejherowo
7.10 (termin 29.09) piggy - synek Jaś, 3550g
7.10 (termin 27.09) Anettkaboss - córcia Amelka, 3680g, 56 cm, szpital na Zaspie

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-I-DZIECIACZKI-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-CZ-58-97-t274600,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na dobry poczatek tygodnia, nowy watek:)
Chociaz pogoda to srednia jest, az sie nie chce z domu wychodzic...
U nas dzisiaj powtorka z nocnego ryku, ale dalismy rade i spala dalej u siebie. Mam nadzieje ze niedlugo jej minie
akacja, łózko super:)

ja nie wychodze...byłam z psem i mało mi łba nie urwało..........
image
Hehe ja tez sie narazie nie wybieram, zaraz do mnie przyjaciolki wpadaja wiec sie pogrzejemy przy kawce;) Ale wieczorem ide na fitness wiec wyjsc bedzie trzeba:P
Coś nie mogę się zalogować.

Ale mnie dzisiaj boli głowa :( Nie mogę odespać parapetówki. Ale było super. Bałam się jak mały zniesie nockę u babci, ale niepotrzebnie. Teściowa mówiła, że obudził się tylko ok. 4, przytulił się do niej i dalej spał. I już sama nie wiem, czy ona troszkę mnie kłamie, czy Antoś dobrze śpi tylko wtedy jak mnie nie ma. Nie wiem o co chodzi.

Nareszcie zaczęły wychodzić Antosiowi kolejne zęby. Już chyba ze sto razy myślałam, że mu sie wyżynają i ciągle się myliłam. Ale teraz jestem pewna bo widziałam. Widzę też, że go mocno boli, nie to co przy pierwszym komplecie. Dzisaj w nocy budził się z płaczem, a dawno już tak nie było. Bidulek.
Łóżko strasznie mi się podoba, zobaczymy tylko, ile przyjaciółka będzie za nie chciała.

Pogoda beznadzieja :-(
image
jak zobaczyłam firmę łóżeczka to już się spodziewałam takiej ceny ...

Mamy rowerek little tikes i też dużo kosztował :(.
No ale łóżko super :)

Ale dziś zimno, mam cały czas zimne dłonie :(

Moja dziś miała noc pełną pobudek :( U nas chyba będą czwórki wychodzić.
A my ruszamy do Galerii Malucha. Moje dziecko ewidentnie się nudzi. Stoi z butami w ręku i płacze. Jak odkładam buty na miejsce, znowu mi je przynosi. Musimy iść hehe
image
heh, fajnie jest mieszkać w centrum:)
image
napisalam referat i mi wcięło :/
pospałyśmy do 8.30 ale o 5 oczywiscie oczy jak 5 złoty, mama bawmy się brrr jak ja nie lubię takich akcji, mi jak zwykle nie udało się jej ponownie położyć, więc do akcji wkroczył mąz i bez krzyków połozyła się i poszła spać - ja nie wiem jak on to robi :P

łóżeczko fajne, choć słyszałam że niby niewygodne ale wystarczy mieć dobry materac, no ale na długo nie starczy, ale napewno Hubcio będzie miał frajdę z takiego wyrka :)

Jaka pogoda, chyba robimy dzień lenia ze spacerem :P codziennie wychodzicie na spaceros?
image
image
ale mi sie nic niechce:-(
u nas nocka spokojna a mała juz zasneła to chyba przez te pogode rany jak ja nielubie jesieni no chyba ze takiej ładniej

Nyzosia u nas jest dokladnie tak samo jak u Ciebie z zasypianiem my mamy jeden pokój i nawet jak bym Bóg wie co rozbiła to ze spaniem samodzielnym i tak nici a jak mała jest za długo w łóżeczku to szoruje zebami po łóżeczku i boję się że sobie je powybija
dziewczyny czy w waszych kombinezonach dla maluszków są duże kaptury?? Ja wczoraj rozglądałam się za kombinezonem dla małej i jakos małe kaptury mają i z czapą zimową to jej nie zapne takiego kaptura...
boże jak zimno ! podobno zapowiadają dluuuga zimę ;(

u nas weekend do d.. ja wciąż chora jestem mimo ze mam antybiotyk i lekarstwa ;(

wczoraj mama opowiadała mi ze jej znajomej synek dostał w krocze podczas grania w piłkę, w nocy dostał temperatury i zaczęła mu się ropa sączyć z jadra, pojechali do szpitala, tam wzięli go od razu na stół i miał operacje pod pełną narkoza, trwała 45min ;/ niestety jadro stracił a ma dopiero 5 lat ;/

co do kombinezonów to nie widziałam takich z małymi kapturami, wszystkie sa beznadziejne, strasznie duże, przynajmniej na łepek Liwii

mam pytanko, czy dzieci w tym wieku mogą pic miód ? w weekend dałam jej wodę z cytryna i miodem i oszalała na punkcie tego picia ! a tak na marginesie odziedziczyła jedno zamiłowanie po mężu do jedzenia kwaśnego, jak dałam jej cytrynę do polizania nawet się nie skwasiła, wzięła do reki i jadła jak coś słodkiego ;/
image
moja padła właśnie

przyszła mama - Pati też lubi kwaśne, cytrynę potrafi jeść tzn susać garściami- chyba dzieciaki po prostu lubią bo ani ja ani mąż aż tak za kwaśnymi rzeczami nie przepadamy

Co do kapturów to w sumie nie zauważyłam
image
image
Super dzieciaczki sie rozgadaly widze:) Gratulacje :)

Madziulka no szkoda ze sie nie zgralysmy:(rano bylismy w hurtowni kafelek itp pracuje tam znajoma moich rodzicow i dostalismy mega rabat:) ale i tak wychodzi duzo a po obiedzie bylismy na Osowie moze zdaza do tego 20:) bo duzo zrobili:) Potem bylismy u znajomych z pracy Kamila troszke ciezko bo my z malym jego przyszla zona w ciazy a jedna niedawno poronila:( czasami musialam ugryzc sie w jezyk. no a potem wyskoczylam z kolezankami na piwko:)

Wczoraj do obiadu u moich rodzicow siedzielismy w domu bo kamil caly czas spal i zwracal i musialam zajmowac sie fifim a przeciez to ja mialam wyjscie i chcialam odpoczac ......... no ale zjedlismy pyszny obiadek

kurcze szkoda chlopca:( biedny:( ostatnio mojego brata pobili gimnazialisci moja babcia zaczela go ratowac dobrze ze mnie tam nie bylo normalnie bym chyba ich ........
image
image
ssabinka a ile lat ma Twój brat ? pobili go ? boże co teraz się wyprawia...nie jestem stara ale jakoś mnie szokuje zachowanie dzisiejszych dzieci, 12-latkowie całują się, paradują za ręce, 15-lat rodzi dziecko, dzieci po 10 lat wyciągają kasę w szkole od młodszych, paranoja

miałam Wam tez nap, w weekend spotkałam się z koleżanką która ma dziecko w wieku naszych maluszków, ona zapytała się mnie czy spisałam testament ?! zdziwiłam się strasznie ale po jej argumentach zastanawiam sie czy tego nie zrobić, co o tym sadzicie ? nie wiem czy to trochę nie na wyrost i potrzebne ale z drugiej str różnie w życiu bywa ;/ chodzi o opiekę nad dzieckiem, by było to prawnie ustalone w razie np wypadku rodziców ( podobno jest tak ze do momentu sprawy nad opieka dziecko trafia do domu dziecka ), a tak od razu idzie do "rodziców" ustalonych, do tego dochodzi zabezpieczenie finansowe np mieszkanie kto i w jaki sposób nim dysponuje do osiągnięcia pełnoletności bądź wieku określonego przez rodziców
image
moj tez wreszcie padł:)

zebyscie widziały jak mój ogórki kiszone uwielbia:p
image
ssabinka:
a sprawdzałaś ceny płytek w necie?

U mnie wyszło chyba z 40% taniej niż w Castoramie czy Leroy Merlin. Nie mówiąc o innych sklepach.
chodzi do 5 klasy dostal w twarz krew leciala a potem zostal skopany po brzuchu zal mi go strasznie bo on wrazliwy jest a sam nie powie co i jak :(

no roznie sie dzieje moze to dobry pomysl a gdzie taki testament lezy?
image
image
nilkaa jeszcze nie sprawdzalam ale zobaczyc na zywo jakos lepiej bo maja rozne faktury matowe swiecace itp zdjecie do konca teo nie oddaje, ale moze warto cos poszperac polecasz cos?
image
image
co za g*wniarstwo, najlepiej wyżywać się na słabszych

taki testament chyba leży u notariusza u którego go spisujesz, muszę się umówić na wizytę i dokładnie wypytać jakie to są koszta itp, słuchając mojej znajomej mam wrażenie ze jesteśmy daleko w tyle z takimi sprawami, u nich jest norma ze zakłada sie fundusze do 18 lat, odkłada na lepszy star dla dzieci, spisuje tego typu rzeczy, u nas chyba nikt się nie zastanawia tak bardzo co będzie "jutro" ;/
image
ja też kupowałam w marketach kafelki

przyszła mamo jakoś o tym nie myślałam, a testament leży hmm u notariusza jakiegoś? nie wiem sama
image
image
Mój też padł w drodze powrotnej do domu i teraz śpi do połowy rozebrany w łóżeczku :-)

Byliśmy w końcu na Fikakowie w tym nowym klubie Tikirum. Miejsce ma i plusy i minusy. Zabawki sa przepiękne, naprawdę duży wybor, dziećmi zajmuje się bardzo miła dziewczyna, która jest tam przez cały czas. Hubcio się w niej zakochał, siedzieli razem w basenie, albo huśtali się na bujawce i nawet na mnie nie spojrzał :-) Z trudem namówiłam go na jogurt. W sumie tez nie jest drogo - siedzieliśmy tam prawie 2 godziny, wypiłam herbatę i zapłaciłam 11 zł.
Minus jest taki, że jest bardzo ciasno. Miejsce dla mam jest malutkie, ledwo mieszczą się 3 małe stoliki, potem jest bramka i sala zabaw mniej więcej taka jak w Galerii. Na moje oko na max 10 dzieci, łącznie z rodzicami może być bardzo ciasno.
image
jeśli chodzi o lepszy start to ja nie jestem do tyłu...bo mały na 18-tke dostanie niezłą sumke od nas...co miecha mu wpłacamy...wiec cos z tego moze bedzie:)
image
z tego co wiem jak moja babcie spisywala testament to notariusz tylko go podpisywal i ona go dostawala z powrotem
poki co na razie nei spisuje bo tak na chlopski rozum co jaksi czas trzeba byloby go zmieniac a po drugie ten notariusz mowil ze jak komus w rodzinei sie nei spodoba ten testament to mimo wszystko mozna go podwazyc

ja jeszcze nei dawalam miodu ale po 1 roku mozna dawac tylkoz e on potrafi uczulac

nie wiem jak z kapturami ale jesli jest wiekszy to chyba oki bo czapa pod neigo wejdzie ;) i te kaptur ma zawsze jakis sciagacz
jak Wy to robicie że przenosicie z fotelika do łóżeczka i dzieci nadal śpią - moja jak tylko gaśnie auto odrazu się budzi :/
image
image
moja jak stajemy na swiatlach juz jest czujna ;)

ktore sanki wybrac ?;/ http://allegro.pl/sanki-z-oparciem-pchaczem-i-spiworkiem-wyprzedaz-i1843635384.html

http://allegro.pl/hit-sanki-baby-merc-promocja-20-kol-do-wyboru-i1851725835.html

mjakmama odnośnie dziecka to po co zmieniać ? to ma się tyczyć opieki sprawowanej i jak rozdysponować i przez kogo rzeczami które maja wartość
image
Madziulka - bardzoooo powooooli ;-)
image
ssabinka:
tzn ja też wybierałam płytki w markecie, ale już same zamówienie składałam przez net.
Nie pamiętam już skąd, mogę sprawdzić.
jaaaa moja już nie śpi - to sobie pospała :/

też się nad sankami zastanawialam ale podobno te metalowe z śpiworkiem takie fajne nie sa, najlepsze niby drewniane. Bo w tych metalowych to tam gdzie oparcie jest hmm dziura ;p wiec bez śpiworka kiszka
image
image
czemu zmieniac bo np majatku ci przybywa czasami wiec w tym celu sa zmiany

sanki 2 sa fajne :)
chociaz ja wole bez tego pchacza bo ciazko sie pcha lepiej ciagnie :D
jak chcesz ze śpiworkiem może lepiej takie http://allegro.pl/sanki-drewniane-pchacz-spiworek-rozne-kolory-i1847492883.html
moja znajoma właśnie takie co wklejałaś sprzedaje a kupuje drewaniane więc mi odradzała
image
image
my sanki mamy plastikowe takie skorupy ale one sa dla dieci juz siedzacych stabilnie i duzo latwiej sie je ciagnie niz te plozowe - ja z sankami poczekam bo w zeszlym roku za chyba 40-50 zl w biedronce byly takie jak Madziulka pokazuje drewniane
Heh my testamentu nie spisywalismy, jakos jestem przesadna w tej kwestii i balabym sie ze jak spisze to mnie zaraz piorun strzeli:)
Ale moi rodzice zalozyli jakis fundusz Amelce i tez tam co miesiac wplacaja pare stow. Pogoda nie jest taka zla, bylismy na spacerze, bez wozka i Ami mi uciekala w przeciwna strone. Nabiegalam sie jak nigdy...
yyyyyy czemu te dekory sa takie drogieeeeeeeeeee
image
image
aniaa, znam ten ból....moj zawsze lezie gdziekolwiek byle nie tam gdzie ja:)
image
ssabinka my kupowaliśmy w WEMIE czy jakoś tak, maja duży wybór kafli jakich nie maja nigdzie indziej
image
no my bylismy w salonie ceramiki wloskiej tata mnie tam poslal i tez nigdzie indziej ich nie ma i juz mi sie spodobaly:) cena nie najgorsza jak na nie ale po obnizkach mega ale dekory do nich to koszmar jesli chodzi o cene:(
image
image
a dekory duze czy małe my płaciliśmy za małe 70 zl sztuka ;/ ale efekt jest boski ;)
image
no male po 79zl sztuka a tych wiekszych czekam na odpowiedz
image
image
a jaka podłogę wybraliście do pokoi ? ja ciągle myślę nad kolorem ;/ architekt mi ciemnej nie polecał bo wszystko na niej widać a jasna mi się nie podoba
image
A moje dziecko ciągle śpi, hmmm
Jak tak ma to wyglądać, to jutro też jedziemy na to Fikakowo ;-)
image
Moja śpi 2 godziny a ja spałam z nią 1,5! ledwo żyję...

Z tym testamentem to coś w tym jest - mojego męża wujek i ciotka zginęli w wypadku - oboje - mieli córkę ale już dorosła no ale jakby była mała to co...

Ja na zimę jeszcze nic nie mam. ale w sumie po co mi coś jak ciągle siedzimy w domu:))) a tak serio to muszę jej kupić kombinezon. z sankami też się jeszcze wstrzymuje.

A co do tego Tikirumu to widziałam zdjęcia na FB i faktycznie nie za dużo miejsca tam jest - tego kawiarnianego dla dorosłych. muszę się tam wybrać obczaić temat.
imageimage
na pewno nie bierzcie ciemnej - ja mam w jednym mieszkaniu i każdą rysę widać !! A ta podłoga ma jakieś 3 miesiące.
Masakra po prostu.

W drugim od prawie 9 lat jest jasna i mimo że na pewno rysy są, to ich nie widać ....
podloge w salonie i na przedpokoju chce cos "ala" dab ze slojami tylko na poczatku chce gres blyszczacy ale nie wiem jaki kolor, u mlodego wykladzina tez nie wiem jaki kolor, w lazience prawdopodobnie podloga ciemna sciana w bezach a gdzie niegdzie tez ciemna
image
image
To prawda z tymi podłogami - najlepiej brać takie po środku:)

Na jasnej widać ciemne brudy (np. moje włosy) a na ciemnej widać wszystkie inne syfy (np włosy blondynki:).
imageimage
my mamy jasną i napewno pełno rys bo mieliśmy kota który po niej jeździł jak na łyzwach i nic nie widać , ciemniej bym nie robiła chyba że lubicie sprzątać :))
image
image
a o ciemnej mowisz gdzie?
image
image
Ja mam ciemne kafle w kuchni taka czekolada i masakra bo wszystko widać a najbardziej sierść mojego psa. Codziennie musze ją przecierać.

Na 18 idziemy do lekarza z dziećmi dam znać co i jak.
image
image
Ja mam dosc jasny parkiet i jest ok:)
Amela jest dzisiaj taka maruda ze juz nie moge, jak wstane i ide do lazienki to ta juz ryczy i lezie za mna...
Aniaa, chody yamkniemz ami y marcelem i sie napijemy....
zartuje, ale ja jak zamkne sie w toalecie...to placze mi pod drzwiami
image
Hehehe Asku ok, to chodzcie do nas na "kacik":P
A może spotkamy się jutro o 10:00 w Galerii Malucha dziewczyny?
Siedzenie w domu w taką pogodę jest zdecydowanie dobijające.
image
ja z miła checią bym sie spotkała...ale akurat jutro mam na 10 laryngologa:/ wiec ja odpadam...ale fakt, pogoda jest ......żeby nie klnąć:) juz wole mega mróz i wielki śnieg:)

apropos, pamiętacie, jakie zawieje były w zeszłym roku, zaspy na chodnikach...jak sie przebijałysmy na spotkania z takimi maluszkami??? ja wozek nosiłam przez zaspy, zeby dotrzec:p
image
no tak pierwsze fotki ze spotkań są z października, ostatnio przeglądałam fotki jak się dzieciaczki zmieniły, Helka, Filip tacy malusi byli :))

ja z miłą chęcią bym się spotkała ale niestety jutro do pracy, a powiem Wam że tak mi się nie chce, Pati jest taka fajna że mogłabym z nią siedzieć w domu :)
image
image
to siedz z nia w chałupce:)
image
ja jak zwykle nie mogę :( ehhh, szkoda że w centrum nie pracuję, to bym się na godzinkę wyrwała ...
Co do podłogi to polecam granit, my mamy szary i jak dla mnie super. Kolor uniwersalny, nie jakiś sezonowy, no i co najważniejsze nie widać brudu. Ładnie wygląda też marmur, ale jak dla mnie zbyt delikatny. A jeśli chodzi o podłogi drewniane, to też chciałam ciemną, ale ostatecznie zadecydowały względy praktyczne i mamy taką średnią, ani to ciemna ani jasna. Jest mega porysowana i poobijana przez Mateusza, ale na szczęście widać to tylko z bliska.

Ech też bym się chętnie z Wami spotkała, ale jak dla mnie to tylko weekendy pasują...
image
dzieki za klikanie w sprawie wojaka dostalismy sie ;)
Madziulka wiem co czujesz:))) A co z małą? Jedzie do Filipka?:)

Ja walczyłam z Helą z nową metodą usypiania. łatwo nie było...histeria była. na razie siedzę nie leżę i w końcu zasnęła. więc w sumie ok:)
imageimage
Eeee, szkoda. Ja i tak raczej będę. Siedzenie z małym w domu w taką pogodę nie wchodzi w grę :-)
image
u nas też sukces z zasypianiem, coraz częściej obywa się beze mnie, tatusiowi udaje się uśpić Elizkę
No właśnie z tym spaniem to chyba taki wiek. Martyna też kombinuje rykiem wymusza żeby ją wziąść na ręce.

Byliśmy u lekarza.
Kuba zapalenie krtani. Inhalacje i syropek.
Martyna lepiej z gardłem i osłuchowo ok. Czwórki idą pełną parą.
Ja zaczęłam smarować dzieci od wczoraj Pulmex baby taka maść rozgrzewająca i widzę że super działa bo już ich tak kaszel nie męczy w nocy i na katar też dobrze bo zapach taki mentolowy.

Madziulka z co z Pati? Kto z nią zostaje?
image
image
Nyzosia a co to za nowa metoda usypiania?
image
image
Monika to dobrze że nie ma tragedii. Ważne że nie ma antybiotyków!
Zdrówka dla maluchów!
imageimage
Monika żadna nowa metoda:) do tej pory było tak że któreś z nas się z młodą kładło jak zasypiała (w naszym łóżku oczywiście). ale czasami trwa to pół godziny i szkoda mi na to czasu a mąż zazwyczaj zasypiał z nią wiec też słabo:) no więc teraz zaczynam ją przyzwyczajać do zasypiania beze mnie. dzisiaj pierwszy etap - siedzenie na łóżku a nie leżenie:)
imageimage
właśnie 2 h romansowałam z żelazkiem - nienawidzę prasować! Co do Patrycji - porozmawialiśmy wstępnie z teściową, póki co ona zostanie z Pati i czekamy jak Sabinka się wprowadzi na Osowę :) okazało się że nie tyle jej wina, co ostro pożarli się z moim mężem, który też nagadał bzdur ehhhh szkoda gadać :/ mój A ma naprawdę niewyparzony język :)

Aśku naprawdę bym została w domu, nie myślałam że to powiem

Nyzosia a jak u Ciebie? babcie nadal będą się młodą zajmować?
image
image
Madziulka sto lat :))))
Dołączam się do życzeń :) Wszystkiego naj naj :)
image
Nadrobiłam :)
Madziulka 100 lat ! Rozumiem,że urodziny?
Dla wszystkich , którzy chorują, tych małych i dużych dużo zdrowia. My póki co od 2 tygodni trzymamy się bez kataru, odpukać!!!
Przyszła mamo, ja też zaczęłam dawać Stasiowi miód. Jedyną kanapką, którą jestem w stanie w niego wetknąć jest właśnie ta z miodem. Uczulenia nie ma, więc wychodzę z założenia , że mu nie szkodzi, chociaż podobno można dawać dopiero od 2 roku.
Ssabinka co do guzków na szyi to pdobno nie trzeba się tym na razie martwić bo u małych dzieci często się pojawiają, wystarczy niewielka infekcja Rozmawiałam o tym z lekarzem bo też miałam panikę jak zobaczyłam jeden u Stasia. Od razu wpadłam w panikę, że odziedziczył po mnie chorobę i to już koniec, ale lekarz mnie uspokoił.
Dzisiaj pobudka o 3 z płaczem i tak do 6 a potem trzeba było wstawać. Padam.Czy to możliwe, żeby w tym wieku rosły 5? Wydaje mi się, że to 5 bo jest bardzo daleko?

Atta mi sie wydaje ze mozliwe, o ile sie nie myle to Emilka Mjakmamy ma juz chyba wszystkie zabki?
U nas dzisiaj znowu ryk w nocy ale juz duzo krocej to trwalo wiec jest lepiej:)
Sto lat :-)

U nas noc ok, mały spał od 20:00 do mniej więcej 5:00 rano, a potem wylądował u nas w łóżku :-) No trudno.

Świeci słońce, więc zaraz idziemy na rowerek.
image
my mamy 16 zebow czyli do 4 - 5 wychodza kolo 2 roku
Staś ma z jednej strony 1,2,3 potem duża przerwa i wychodzi ząb, więc to chyba jednak 5. Chyba ze 4 i się potem jakoś przesunie. Spytam się lekarza przy okazji, oby nie za szybko.

Nadrobiłam tylko kilka ostatnich postów...
Widzę, że teraz podłogi na tapecie ;-)
My w salonie póki co będziemy mieli parkiet bukowy, a za kilka lat, jak (lub jeśli) będziemy mieli więcej kasy, to chcę długaśne dechy podłogowe z buka albo dębu. Ten parkiet mamy z odzysku, mąż chce go przeheblować, zabejcować i potraktować olejem, może nawet nam się spodoba na tyle, że zostawimy go na stałe :) A to taki parkiet "z duszą", bo ma prawie 40 lat już :) (w idealnym stanie, tylko go sobie przystosujemy do naszych preferencji kolorystycznych).

Atta, ja też myślę, że to 4 wychodzą Stasiowi. Czwórki to duże zębiska i często wychodzą na raty- tzn. najpierw widać jeden wierzchołek, dopiero potem kolejne- więc może widzisz ten "dalszy" wierzchołek :)
Tosia ma 2,5 roku i ma dopiero dwie piątki- kolejne dwie są w trakcie wychodzenia.

Moje maluchy też chore :( Na szczęście to "tylko" przeziębienie i nieźle sobie dają radę- śpią dobrze, nie marudzą, tylko biegają z gilami po pas... :)
Ja właśnie rozpalam w kominku- wczoraj rozpoczęliśmy sezon kominkowy, bo już chłodnooo :(
Boję się, że Wojtuś dotknie kominka :( Tosia rok temu dotknęła szyby i poparzyła sobie wszystkie opuszki palców- miała straszne bąble. A nie ma możliwości zabezpieczenia tej szyby...
Pozdrowienia znad magisterki!
image

image
rany same chorubska:-(

zdrowka dla wszystkich chorusków:-)

u nas nocka spokojna ja nadal chora mała wmiare oki ale nosek ma zapchany

koleżanki córka po ponad 2 tygodniowej chorobie wróciła do żłobka i po 3 dniach znowu antybiotyk bidulka mała:-(

co w taka pogode robić??

ja to bym sie najlepiej walneła i spała i poczytała i chwili spokoju pragneła ale niestety mała szaleje wiec nici z ciszy
dziękuję za życzenia :) mąż o 24 mnie obudził żeby mi życzenia złożyć - myslałam że go utłukę bo zasnąć później nie mogłam :P
jaki korek był dziś na osowej, od samego domu!
W pracy zimno, wszyscy chorzy, siedzę w kurtce bo zaraz zamaraznę :/

Zdrówka dla chorowitków!
image
image
Madziulka - wszystkiego najlepszego :)

Zdrówka dla chorych dzieciaczków!

My wczoraj wróciliśmy z wyjazdu, byliśmy na weekend u znajomych w Warszawie. W jedną stronę jechaliśmy 6 godzin,w drugą 7... ale młody był kochany, za każdym razem spał 3 h ciurkiem, a potem oglądał kraj. Po drodze mieliśmy też ok. godzinną przerwę, więc pobiegał po knajpie. I teraz próbuję się ogarnąć z wszystkimi sprawami, którymi zająć się muszę. Jak mi się nie chce nic gotować! Do tego nie mam z czego, jeszcze na zakupy muszę iść..
madziulku najlepsze życzonka!!!

my juz po spacerku:) zimno, ale fajno:) przynajmniej słonko świeci....
młody zaraz na dzemke spada wiec ja tez biore sie za pichcenie:/
image
to co laski, jutro kawa? pojutrze? nudze sie w taka pogode.....10 w GM jak dla mnie, jak pisałas akacja jest ok:)
image
Sto lat Magda :)

super pogoda, brak mi lata którego nie było ;( chyba wybiorę się na solarium, chociaż go nie lubię, może dawka sztucznych promieni coś zmieni w moim nastroju ;)

Waszym dzieciom tez tak marzną ręce ? Liwia po kazdym spacerze ma lodowate, już kupiłam jej rękawiczki

u nas z wieczornym spaniem nie ma problemu, jest codzienny rytuał, kąpiel o 19, butla 230ml, gasimy wszystkie światła w pokoju i mąż ja usypia w łóżeczku, stojąc nad nią, trwa to ok 5/10min, za to popołudniami mi się totalnie poprzestawiała, zasypia ok 13 i śpi 1h a dziś tylko 30min ;/
image
moj tez ma lodowate łapki, i policzki czerwone:p
image
są jakieś place zabaw przystosowane dla tak małych dzieci ;/ ? brakuje mi już pomysłów gdzie z nią wychodzić ;/
image
heh Liwia ma nos jak Rudolf ;) babcia uparcie twierdzi ze musiał się jej odmrozić :PP
image
są...trzeba poszukac...koło mnie jest nawet jakiś elefun:)
image
ja na pewno w przyszłym tyg mogę się z Wami zobaczyć, póki co dalej jestem chora ;(
image
asku wygląda fajnie ten plac zabaw i jakaś kawiarnia tam jest ;) może wybierzemy się tam raz, zamiast siedzieć w GM ?:) gdzie to jest dokładnie ? tzn jak dojechać z Gdynii Głównej ?
image
jednym autobusem spod głownej gdyni:)
nie byłam tam jeszcze, ale mozemy sie tam kiedys umowic:)
image
Pogoda jest beznadziejna, więc robię pomodorówkę :-)

Zaliczyliśmy jednak krótki spacer i kawę w GM. Mam nadzieję, że mały da trochę pożyć mamie ;-)

Asku - ja jutro nie mogę, ale w czwartek o 10:00 jak dla mnie brzmi ok.
image
ja tez pomidorowke:)
czwartek tez jest dla mnie okiej:) byleby z domu do ludzi wyjsc:p
image
Fajne miejsce to na pogórzu - tzn fajnie wygląda. A może w ramach odmiany zrobić sobie jesienią tour po różnych dzieciowych miejscach?

Ja w czwartek nie mogę się z Wami spotkać ale możemy Wam zorganizować spotkanie:) Gdzie chcecie GM czy Tikirum?
imageimage
a co to my same sie zorganizować nie umiemy???:p spoko loco:)

tak, słyszałam fajne opinie o tym elefunie, on jest przy zjezdzie na serpentyne:)
image
Mały dawał taki popis, że wyszliśmy jeszcze raz i odwiedziliśmy tatę w pracy :-) No co za marudę mam w domu, wrrr

No to Aśku jesteśmy umówione. Bardzo dawno nie widziałam Marcelka, ostatni raz, gdy jeszcze nie chodził. Teraz w wersji pionowej, Hubcio będzie mu pewnie sięgał do pasa, hehe ;-)
image
aniaa, ssabinka, gdynianki..... Wy się piszecie?

akacja, powiem Ci, że teraz to az chce mi sie z nim wychodzić, a nie jak siedział i polerował pupskiem podłogi:ppp chociaz jest leniuszkiem i cięzko mu idzie wstawanie jak juz usiądzie...wiem ze potrafi, ale czesto podjezdza na pupce do jakiegos mebla zeby sie czepić i wstać:)
image
To ja tez sie pisze na czwartek ale w GM czy w tej nowej knajpie?
Ja jakas jestem zdolowana dzisiaj, nic mi sie nie chce, Ami mnie wykancza bo ciagle jest ryk jak wyjde z pokoju ehhh
w GM chyba co? w tym nowym spotkamy sie w wiekszym klubowym gronie jak Nyzosia i panna beda co?
image
No i fajnie :-) Dla GM jest ok.
Nie ma co siedzieć w domu w taką pogodę, bo człowiek naprawdę tylko doła łapie.
image
no bez kitu...jutro moja psiapsióła wpada do nas popołudniu,( mama chrzestna M.) i tak sie ciesze...bo maz wyjezdza o 4 rano i wraca o 22 wiec czeka mnie mega długi, i zapewne dołujacy dzień...
aniaa, ja juz sie nocy doczekac nie moge...a Ty?:p
image
Wszystkiego naj naj Madziulka:)

Ja sie zalamalam kolejna podwyzszka kredytu przyszla w tym roku:( jak tak dalej pojdzie to nie wiem co my zrobimy:(

pewnie ze sie pisze o ile wszystko pojdzie ok:) czyli wstanie humor zdrowie:)

A moze raz zrobimy w kidslandzie? u nas na witawie? tylko dzieci za wejscie placa ale moze bedzie mozna sie dogadac bo ostatnio za darmo weszlismy nowe babki byly a kamil powiedzial ze fifi ma rok:P

dzis dostalam okres i zdycham jak to bywa w 1 i 2 dniu:(

a w piatek wchodze do naszego mieszkanka z projektantem kuchni i szaf zeby nam zrobil szkice i wycenil juz sie boje:P
image
image
ssabinka:
a czemu Wam podwyższają kredyt? Mogą w ogóle zmieniać wartość spłacanej raty?

A ja coś się czuję lekko podziębiona :(. Właśnie zjadłam hardocową kanapkę z 2 ząbkami czosnku i mam nadzieję, że coś mi to pomoże ...

Aniaa:
a może to ząbki?
U nas właśnie czwórki wychodzą i też zdarza się płacz bez powodu :(.O wiele trudniej sobie z małą poradzić.
a jednak, ssabinka tak jak my naściemnialiście ze roczku nie ma:)
image
U nas cały wrzesień był bardzo ciężki - z jednej strony lęk separacyjny, z drugiej szły nam wszystkie dwójki i czwórki. Zawsze coś.
Teraz jest odpukać lepiej, mały znowu przesypia całe noce, więcej rzeczy rozumie i chyba mniej się stresuje, gdy znikam. Mam wrażenie, że przechodził jakiś skok rozwojowy, bo teraz znacznie więcej rzeczy rozumie i ogólnie jakiś bardziej kumaty się zrobił. Tak więc może Ami przygotowuje się do mówienia ;-)
image
juz 3 raz podwyzszyli nam:( stopa procentowa idzie do gory:( placimy juz ponad 200zl wiecej koszmar

asku nie dokonca bo nie dodalismy 2 miesiescy a mowilismy ze ma rok:P
image
image
kurcze Ssabinka ciężko z tym kredytem ;/ nie wiedziałam ze tak diametralnie się zmienia, a kredyt macie w złotówkach ? moi znajomi w ciągu 6 miesięcy płacą 500zl więcej, strasznie dużo ;/
image
nie wiedziałam, że stopy procentowe tak mocno w górę poszły :(
Słabo. 200 zł co miesiąc więcej to bardzo dużo :(.
Szczególnie że dopiero przed Wami meblowanie mieszkania. A to są dopiero wydatki :(
Mnie najbardziej przerażały kwoty wydawane na jakieś puperele, syfony, listwy itd - rzeczy których nie widać. Bo to co wiedziałam - meble, podłoga, kabina, pralka itd można wcześniej oszacować i jakoś się z tym pogodzić, a te drobiazgi wkurzają najmocniej.

W tym tygodniu kupujemy jeszcze szafy i będziemy mieli już wszystko, mam nadzieję. Tzn - plus stół i krzesła.
Mamy namierzone już dwa komplety - tanie, ale wyglądające spoko, więc będzie i do salonu i do sypialni.
No i w ostatni tydzień października do mieszkania wprowadzą się znajomi i wreszcie chociaż zacznie się ono zwracać.
Szukam właśnie kapciuszków dla Hubcia i patrzcie jakie przepiękne znalazłam:

http://www.coocoo.pl/ubranka-dla-niemowlat/buciki-niemowleta.html?p=2

Zakochałam się :-)
image
Hmm może u nas też skok rozwojowy? Helka budzi się kilka razy w nocy z płaczem - nie jakimś przeraźliwym ale tak sobie pochlipuje.

A w ogóle to się dzisiaj zastanawiałam jak ten czas szybko leci. rok temu była taka mała, tylko leżała a teraz przez zaśnięciem buszuje po całym łóżku, śpiewa, tarmosi misia, robi różne psoty, gada...niesamowita jest:) i normalnie widać że ma będzie z niej mały psotnik - dzisiaj zabrała mi klocka jak budowałyśmy wieżę powiedziała o niee i uciekła z klockiem a ja miałam ją gonić:)
imageimage
No wlasnie nie wiem co jej jest, stawiam bardziej na lek sepracyjny bo ogolnie humor ma dobry, pisk jest tylko jak znikam, juz jak wstaje i ide do kuchni np to zaczyna sie drzec i leci za mna. A jak sie z nia bawie czy cos to jest ok, nie marudzi. W nocy tez ewidentnie chce po prostu do nas do lozka. Dobrze ze zasnela o 20 normalnie to moge odsapnac. Ale dziwne ze zahcowuje sie tak tylko jak jestesmy same w domu, byla dzisiaj tesciowa to Ami sie popisywala, biegala, bawila. Chyba po prostu musze to przetrwac.
Dzisiaj i tak moglam sobie wyjsc na pare godzin i Ami byla grzeczniutka jak zostala z tesciowa, a jak zostalysmy same to powtorka z rozrywki.
Co do mowienia to Ami juz duzo mowi, zna duzo slow takich znaczeniowych, codziennie cos nowego:) Ostatnio sie nauczyla mowic jak robi krowka:)
No i super u nas znowu ryk od 15 minut... Nie da sie jej uspokoic, biore ja na rece i tyle to jest ok, odkladam do lozeczka znowu ryk niesamowity. Ehhh:((
Zdrówka wszystkim chorującym... U nas też wciąż nie do końca dobrze, Mateusza męczy kaszel, dziś w nocy chyba przez godzinę nie mół spać, biedny się męczył. Osłuchowo jest niby ok, ale ten kaszel już dwa tygodnie trzyma i nie wiem czy iść znowu do lekarza, czy czekać aż przejdzie... No i nie wiem co ze spacerami, czy chodzić, czy lepiej odpuścić... Ech zawsze coś...

Ssabinka z kredytami niestety tak jest, u nas rata wzrosła już o ok. 400zł, wciąż czekam na lepsze czasy, kiedy spadnie, ale jak na razie się na to nie zanosi... Ssabinka a w jakiej walucie macie?

Akacja też się zakochałam ;)

A u nas postępy w chodzeniu :) Wczoraj Mati zaczął stawiać pierwsze samodzielne kroczki :)
image
Brawa dla Matiego:)

Mamy w zl. W innych walutach stopa procentowa chyba nie obowiazuje? Ja sie boje co to bedzie za 7 lat z groszem bo wtedy odchodzi nam rodzina na swoim

Ja dzis chyba wogle nie spalam. co godz co 40 min a to sama z siebie a to maly a to kamil potem butla potem on wstaje do pracy koszmar!!!!! Ogolnie nie wiem czy moj organizm tak sie przyzwyczail czy co ale ja moge wstawac milion razy w nocy i nie jest zle w nocy czuje sie caly czas wyspana w dzien jak wypije kawke jest ok dziwne to toche
image
image
aniulaa, ja tez uwazam ze to lęk separacyjny....u nas jak wychodze z psem to istna awantura, w nocy pobudki co godzina...a i tak jak zawsze ten pierwszy sen miał najmocniejszy...tak teraz potrafi sie juz o 22, 23 obudzić!!! wczoraj noc była juz troszke lepsza, ale...ja juz zapomniałam jak to było gdy moje dziecko przesypiało całe noce:/

akacja, fantastyczne kapcie!!!!
morela, superowo:)
image
Dalej nie mogę się zalogować. Nie wiecie czemu?

Ssabinka z tym kredytem to mogę Ci rękę podać :) Nam Rata w ciągu 3 miesięcy wzrosła o ponad 200 zł. Jestem na maksa zdołowana:((( Nie myślałam, że tak szybko to nastąpi. No ale cóż, przysięgałam, że na 30 lat go wezmę:)) to teraz nie mam odwrotu :D Ja czekam, aż euro spadnie. Wie któraś kiedy to nastąpi, hihihi.

A tak wogóle to Antoś znowu zakatarzony i kicha. Nie wiem czy to jakieś choróbsko czy może od zębów.

Madziulka spóźnione życzenia urodzinowe. Wszystkiego naj.
My mamy kredyt na samochod we frankach, moj maz go kupil jak jeszcze nie bylismy malzenstwem i od tego czasu rata wzrosla prawie dwukrotnie...
Asku no wlasnie Ami tez zwykle miala najmocniejszy sen wieczorem a teraz wlasnie wieczorem sie budzi:/ Miejmy nadzieje ze naszym dzieciakom szybko minie:)
wszystkie mają stopy procentowe ale różnie rosną - w zależności jak który kraj ustali ...

Moja też nasladuje krówkę, zresztą nie tylko krówkę - już chyba wszystkie zwierzątka z arki noego :). Najfajniej to tygryska robi.
Takie wooow z łapkami :).
Niania uczy :P

Gratulacje dla Mateuszka. Moja też od czasu do czasu się puści i przejdzie kilka kroków, ale jest asekuracyjna i woli przy meblach.
Gratulacje dla chodzących maluchów:)

My na razie żyjemy szczęśliwie bez kredytów:) ale prędzej czy później i tak nas kredyt dopadnie:) a 200 zł to strasznie dużo bo to tyle co np. nasz czynsz.

U nas w nocy znowu marudzenie - nie wiem o co chodzi...może faktycznie jakiś skok, lęk kij wie co.
imageimage
to ja Wam cos na poprawe humoru napisze:)

nasz młody jak puścił bąka to zawsze głośno się z tego śmiał, a my pytalismy: "kto to puścił bączka?" a on pokazywał na swoją pieluche i klepał sie w tyłek z radościa...otóż od paru dni ewoluował:)
puscił bączka, łukasz sie pyta: co to, a on BAKA:) no i...w sobote byli znajomi ze swoim 4-letnim synkiem...siedzimy sobie, ten mały biegnie i...no wymskneło mu się, a Marcel z wilka radochą krzyczy BAKA:) także, chyba musimy młodego nauczyc troche dyskrecji...bo coś czuje, że moze byc wesoło jak gdzieś do ludzi sie udamy, a ten musi wszystkim oświadczac co sie stało:)) no obsmialismy sie ze znajomymi jak nie wiem, tylko Piotrus lekko sie zaczerwienił:p
image
No i dlatego słabo mi się robi na myśl o kredycie.

Tu jest fajny artykuł na temat lęku separacyjnego i tego jak sobie z nim radzić, w skrócie nie wymykać się bez zapowiedzi, konsekwentnie przestrzegać granic i być anielsko cierpliwym ;-) :

http://www.edziecko.pl/male_dziecko/1,85614,4647049.html
image
Spryciarz z tego Marcela :-)
image
daj spokoj, pewnie wstydu nie raz sie najemy...za jego wesołe teksty:)
image
Asku dobre:)
Akacja fajny artykul, tylko pisza w nim:
Jeśli maluch wieczorami, zamiast położyć się i spać, wciąż wstaje i domaga się kontaktu z rodzicami, nie zostawiaj go samego z tęsknotą. Zostawianie dziecka samego, aż zmęczy się płaczem i zaśnie jest dość okrutną metodą usypiania.

To ja nie wiem co mam z nia robic jak sie budzi z rykiem... do naszego lozka nie chce jej brac bo sie znowu przyzwyczai do spania z nami ehhh..
co za syfiasta pogoda, u mnie co chwila leje! wybieram sie z młodym do piekarni po ciasto na popołudnie, ale wyjsc nie moge....masakra...co za nudy! młody tez juz p******* dostaje. łazi z butami w reku, chyba chce iść:p
image
U mnie tez beznadziejna pogoda...nawet nie chce mi sie wychodzic a tez powinnam jakies zakupy zrobic itp...
Mały na spacerze z babcią a ja odpoczywam w domku. Musiałam wczoraj zwolnić się z pracy bo nie byłam w stanie wysiedzieć. To się napracowałam, a teraz mam zwolnienie. Trzymajcie kciuki bo jadę dzisiaj po wyniki badań, a jak będę słabe to mnie zamkną w szpitalu brrr,aż wolę nie myśleć.
Akacja Staś miał podobne kapciuszki, ale nie zdały u nas egzaminu bo podeszwa ze skórki strasznie go hamowała na panelach.

atta trzymam kciuki:-) oby było dobrze

a my ciagle w domu jakos wykurowac sie niemoge mala ma lekko zapchany nosek ale glutki jej nieleca a ja juz ciut lepiej oby jak najszybciej wyzdrowiec i na spacerek z mala pojsc chociaz dobrze mi sie w domciu siedzi jak slysze jak wieje
Hejka, dziękuję wszystkim za życzenia :)

U nas w nocy też ryk po północy, ale ja robię tak że najpierw głaszcze, daję smoka a jeśli to nie pomaga to biorę ją na rece przytulam, probuje odłożyć, jeśli dalej płacze to biorę na rece, znów przytulam, ponosze chwilkę i probuje odłożyć. Za którymś razem się udaje. Ale nie zostawiam jej płaczącej w łóżeczku ale też nie biorę jej do łóżka.

Gratulacje dla Mateuszka :) moja to chyba ostatnia zacznie chodzić :P
image
image
Atta - rozumiem, że jest niebezpieczeństwo, że będziesz musiała leżeć? Trzymam kciuki!

Aniu - ja bym nie zostawiała, jak płacze. No chyba, że tylko tak marudzi. Posiedziałabym przy jej łóżeczku, potrzymała za rączkę. Może się uspokoi. A jak nie masz siły, to bierz do łóżka.
U nas tak było przez cały miesiąc. Dopiero ostatnio jest lepiej. Mały obudził się dziś w nocy, dałam mu smoka i wróciłam do łóżka. A on dalej uuuu, więc mu powiedziałam stanowczym głosem, "nie", i że ma iść spać. I o dziwo poskutkowało :-) Trzeba przeżyć ten najgorszy okres.
image
Nie zostawiam jej placzacej, jestem obok cal czas, i robie tak jak Ty Madziulka. Tylko czasem jak odloze a ona dalej ryczy, nie mam juz sily i musze wziac pare glebokich wdechow to na 2 minuty wychodze. Przychodze i znowu ja przytulam, prawie zasypia mi na rekach, odkladam i znowu ryk... tez za ktoryms razem sie wkoncu udaje, do lozka jej nie chce brac bo wiem ze pozniej bedzie jeszcze gorzej ja odzwyczaic.
a ja korzystajac ze słońca zapkowałam sie z młodym w wozek i ruszyłam do piekarni, jak wyszłam...to zmokliśmy jak kury....pedem do chałupy, teraz znowu słonce świeci znad granatowej chmury!!
image
U mnie to nawet grad padal:P
u mnie tez:p
jak dobrze, ze jutro ta kawa w GM...bo kolejne pzedpołudnie w chacie by mnie wykończyło:)
image
raz pada raz słońce - mi jest zimno bo nie grzeją jeszcze u nas w pracy

Ania to konsekwentnie rób tak dalej, u nas tez było kiedyś parę nocy pod rząd i się uspokoiło, ja tylko razy wyjmowałam i wkładałam do łóżeczka aż w końcu się uspokoiła.
Fajnie z tym Waszym spotkankiem , zazdroszczę :)

Gdzie mogę kupić jakiś strój na fitness ????
image
image
w Gdyni w Batorym w Tomas Sport
w gdańsku, najlepiej blisko przymorza :P w decathlonie może coś dostane?
image
image
My właśnie wróciliśmy z Hiszpanii..było cudnie:) Pogoda wspaniała, gorąco, ale tak, że dało się wytrzymać. Całe dnie spędzaliśmy na plaży albo spacerach. Mała była w siódmym niebie, cały czas chciała siedzieć w basenie albo w morzu. Nawet wielkich fal się nie bała. Niestety przez cały wyjazd męczył ją katar, więc starałam się jej ograniczać kąpiele. Nadal walczymy z katarem, tylko że teraz jest bardzo gęsty i tak jakby siedzi jej gdzieś w środku przez co spływa jej do gardła. Masakra...już nie wiem jak z nim walczyć.
Co do lęku separacyjnego, to moja chyba też teraz to przechodzi. Nie mogę jej zostawić na minutę bo od razu ryczy. Ciągle wisi mi na nogach, ale z tego co piszecie to u Was jest podobnie, więc pewnie to jakiś kolejny etap, który trzeba po prostu przetrwać.
image
Hiszpaniaaaaa, uuuu, kocham Hiszpanię :-)
A gdzie byliście?

Aniu - będzie dobrze. Z tym spaniem, to też nie ma co panikować. Wiadomo trzeba próbować uczyć maluchy spać samodzielnie, ale jak dziecko ma taki trudny moment w życiu, to też można mu trochę odpuścić i poczekać na lepsze czasy :-)

Pogoda jest do bani, więc kupiłąm sobie babeczkę z budyniem i truskawkami. No kurczę nie miałam siły się oprzeć ;-)
image
a ja ciasteczka francuskie z jabłkami...:)

zośkaa, ale Wam zazdroszcze wyjazdu...chociaz u nas teraz taka zimnica, zobaczysz jak trudno jest sie przestawić:/
image
Byliśmy na wybrzeżu Costa del Sol, a dokładnie Fuengirola. Poza tym wypożyczyliśmy auto na jeden dzień i pojechaliśmy na Gibraltar. Niesamowite przeżycie, małej szczególnie podobały się małpy, które były dosłownie wszędzie. Byliśmy też w Puerto Banus...tam to dopiero jest przepych i bogactwo...nie da się tego opisać. Same luksusowe auta, jachty, sklepy, knajpy...byliśmy tam późnym wieczorem, ok 23, więc impreza dopiero się rozkręcała. Laski w super sukienkach, faceci w garniturach i unoszący się zapach perfum, normalnie jakby każdy na siebie całą butelkę wylał. Długo tam nie pobyliśmy bo jakoś dziwnie się czułam...a za godzinę parkingu zapłaciliśmy 5 euro:)
No ale czas wrócić do rzeczywistości, łatwiej by było gdyby pogoda była chociaż trochę lepsza.
image
a czytałyscie ten post o darmowych szczepionkach przeciwko ospie?? ciekawe czy faktycznie bedą darmowe...

a moja Natala wkońcu zaczyna powoli sama chodzić:-))))))))
malgo nawet jak beda darmowe bym nie zaszczepila ;) nie wszystko co darmowe dobre ;)

a my z Emiluska bawimy sie w picie kawki - chlopaki kiedys dostali kuchenke, naczynia i takie plastikowe jedzonko i emi bierze czajniczek nalewa herbatki miesza lyzeczka i siorbie jak pije niby herbatke pociesznie to wyglada ;)

co do kredytow to mnie zawsze uczyli ze najlepiej brac kredyty w walucie w jakiej sie zarabia - my poki co zyjemy bez niego - wspolczuje wam stresow kredytowych
Doczytałam w poprzednim wątku, że z Helką wszystko dobrze. Bardzo się cieszę z tego powodu! No i współczuję Madziulka, że teraz szybko musisz szukać kogoś do opieki nad mała. Masz już kogoś na oku, albo jakiś żłobek?
image
mjakmama:
ale kredyty w złotówkach też wzrosły, bo to WIBOR najbardziej rośnie
Zresztą z tego co się orientuję to ludzie którzy brali kredyt w obcej walucie nadal płacą znacznie mniej niż w złotówkach.
To która opcja jest lepsza wychodzi dopiero po tym jak się spłaci całość i porówna :).

Nyzosia:
Pokazałam zdjęcie Heli mężowi i powiedział Eliziak 2 :), powiedział, że nasza małe nie mogą razem chodzić na spacer bo jeszcze niania się pomyli i nie tę małą weźmie do domu :)

A ja właśnie wróciłam z angielskiego. Dziś się relaksuję i nic nie robię.
nilka tak ale unikasz ryzyka kursowego
my mamy kredyt w złotówkach i rata nam nie rośnie - bałabym się brac w walucie, najlepiej brać w walucie jakiej się zarabia

Bąbel śpi, wieczór spędzam sama, mężol jechał z bratem kupować furę :)

Jutro idę na fitness, w końcu się zmobilizowałam :)) strój kupiony pora gubić kg :P a na co najlepiej chodizć? żeby się pozbyć opony na brzuchu? tyle tych zajęć tu jest że niewiadomo co wybrać
image
image
Madziulka podziwiam z fitnesem ja w taka pogode jak mam ruszyc tylek procz przymusowych spacerow z dzieciakami to mam nerwa ;)
jutro ta GM jest aktualna?
image
czemu nie w piątek ?????????????
image
image
no risk no fun ...
Niestety tak to działa - można w ostatecznym rachunku zapłacić o wiele mniej albo przepłacić. Tak jak na giełdzie - iluś traci i iluś zyskuje ...
ja w piatek tez moge byc chetna:)
image
tylko w przypadku kredytu to jak dla mnie mala zabawa by ryzykowac z walutami ;) ale co kto woli
nilkaa ja tam wolę nie ryzykować i nie pójśc spać pod most :) co innego obracać na giełdzie 20-50tyś a co innego mieć 500tyś kredytu - ale to tylko moje zdanie.

To co kto chętny i w piątek?????
image
image
ja i marcel:)
image
aśku tylko my dwie?
image
image
my nie wiemy czy jutro bedziemy a w piatek napewno nie bo jade na mieszkanko:)
image
image
oj ssabinka, coś sie ostatnio opierdzielasz w temacie spotkań:p jak brzuszki?
image
a my i jutro i w piątek ok. Jakby co. Także czekamy na info od większości :)
Byłam w tym Tikiriki dzisiaj i trochę mało miejsca, faktycznie. Ale sympatycznie.
tikiriki powiadasz???

nie no jutro o 10 kawa, a w piatek tez dla wytrwałych:)
image
dziewczyny ja jestem za piątkiem, jestem już zdrowa, zarażać nie będę i pier....ca w domu dostane z tym małym szajbusem jak nigdzie nie pójdziemy :P
image
image
no spoko, madziulka:) to widzimy sie w piatek:ppp
image
ja bym się z Wami spotkała gdybym nie była ciągle chora ;/ mam nadzieje ze przyszły tydzień będzie ok ;)

pytanie do mam dziewczynek ;) macie pożyczyć na jeden dzień jakieś fajne kiecki rozmiar 74/80 - raczej 80 i eleganckie buciki rozmiar 20 ?? opaski, kapelusze tez mile widziane ;) robimy sesje foto a nie chce kupować na jeden dzień ;/

u nas spanie maskara, non stop się budziła w nocy, w dzień nic nie spala - dziś pilnowała ja babcia, nie wiem co się dzieje ;(
image
ja niestety żadnych sukienek na 80 nie mam :( ale mam 2 z h&m na 74 , jeansowa i rózowa, bucików eleganckich brak :/
image
image
przyszla mama ja moge pozyczyc sukienke urodzinowa foto na FC, sukienke srebrna hk, sukienke zamszowa w duze kropki
lakierki hm ale rozmiar raczej 19
super dziewczyny, byłabym bardzo wdzięczna !:) oczywiście wszystkie wrócą w całości ;) gdyby cokolwiek się stało - odpukać ;) oczywiście odkupie, potrzebujemy na bodajże 29 października
image
Przyszla mamo a to mają być letnie czy balowe suknie? jak letnie to może coś znajdę:)
Butów brak:)

U nas dzisiaj z zasypianiem lepiej - obyło się bez awantur:))) jeszcze gdyby chciała noce przesypiać...

Nilkaa - po włosach je można rozróżnić...Twoja ciemniejsza:)
imageimage
takie by fajnie wyglądały na sesji ;) sesje mamy 29 paz. już się nie mogę doczekać ;))
image
sesja w studio tak?? bo letnie tez mamy
ja mam balową różową - też użyta tylko raz na urodzinki - rozmiar 80. Tylko że być musiała po nią podjechać bo ja teraz na spotkania nasze już nie chodzę :(

Nyzosia - ciemniejsza, ale i tak są bardzo podobne
Podejrzane:)
imageimage
eeee, ja nie widze podobieństwa miedzy dziewczynami...nilkaa wrzuc jakas aktuelle fote młodej!
image
eeeee dla mnie sa rozne:)

asku to fakt opierdzielam sie ostatnio cos:P

Czy ktoras z was ma alarm w mieszkaniu? jesli tak to moge spytac jaki wyniosl koszt zalozenia?

A polecacie jakas sofe? najlepiej taka dluzsza? albo mini rogowke? moga byc rozkladane i nie. Nie wiem gdzie szukac:(
image
image
hehe

Najlepsze, że każda podobna do taty, a nas mężowie z kolei w ogóle nie podobni do siebie :P
Może obie do listonosza podobne :), może mamy tego samego :P
asku niezle z tym naszym eeeee taka sama reakcja:P
image
image
No nie wiem Nilkaa:) Ale daj faktycznie jakąś świeżą fotę młodej bo ja też słabo widzę podobieństwo:)

Ssabinka co do sofy to my kupowaliśmy w agata meble. nie była jakaś strasznie droga a nawet powiedziałabym że tania - duża rogówka za 1500 zł - i jesteśmy z niej zadowoleni.
imageimage
niepodobne calkowicie ;)
już poprosiłam męża aby mi zrobił zdjęcia w odpowiednim formacie, to wrzucę na FB
a wygodna? my mamy teraz tez z tamtad ale ona jest tylko wygodna do spania:P do siedzenia za waska i za sztywna
image
image
He he nasza jest bardzo głęboka więc do siedzenia wygodna dla wysokich osób albo dla takich jak ja - lubiących siedzieć z nogami na górze.
No ale najlepiej pojechać do sklepu i się przymierzyć.
imageimage
wgl. niepodobne jak dla mnie:) niewiem gdzie Wy podobieństwo widzicie....

no ssabinka, identyko riakszyn:)
image
My jutro oczywiście będziemy :-) W piątek jeszcze nie wiem na pewno.
image
ja kupiłam sofę ze sztucznej skóry - na razie super wygląda i była mega tania - z dostawą ok 1000 zł, ale szczerze mówiąc wątpię że na sługo starczy - niestety sztuczna skóra wytrzymała nie jest :(

przyszła mamo:
umieściłam na FB zdjęcia w różowej balowej sukience
akacja, dozobaczyska o 10:)
image
Eee dla mnie Elizka i Helenka tez niepodobne:)
Ssabinka my mamy alarm kosztowal chyba okolo 5-6 tysiecy, ale jest z tym troche roboty, wiercenia itp. Jesli chcesz miec polaczenie z ochrona i zawiadomienie telefoniczne jak alarm sie wlacza to musisz placic abonament ponad stowe miesiecznie. Ja uwazam ze warto miec.

Ja sztuczna skore zdecydowanie odradzam, mielismy krzesla to rozlecialy sie w przeciagu 1,5 roku... Za to mamy kanape z prawdziwej skory, fakt ze kosztowala majatek ale ma juz z 7 lat i jest ok.

Ja chyba bede jutro:)
aniaa, no pewnie, ze bedziesz;p
image
u mnie w mieszkaniu też mamy prawdziwą skórę i fakt, trzyma rewelacyjnie, nic się z nią nie dzieje ...

No ale takiej sumy bym nie wydała na mieszkanie, które będę wynajmować (nawet znajomym ...). Bo to się "zwraca" dopiero po latach.
Hmm no faktycznie na zdjęciach mało podobne. Może tylko te duże zęby:)) Nilkaa i widzę że już włosy obcinaliście...my na razie jesteśmy twardzi choć grzywa już do oczy włazi:)

Ja skóry nie cierpię - ani na kanapach ani w samochodzie. może jest łatwa w utrzymaniu ale zimą się ślizga a latem poci. jak już to alkantara.
imageimage
myśmy włosy podcinali już z 3 miesiące temu, nie było wyjścia, grzywka by jej przysłoniła cały świat.

Wszyscy mnie straszyli, że od tego może się popsuć wzrok, więc obcięłam. Sama :). Łatwo nie było.
ja też mam krzesła ze sztucznej skory mają już ponad rok więc zostało im tylko parę mesięcy hihi
image
image
eeeee gdzie Wy podobieństwo Elizki do Helenki widzicie????? ja albo się nie znam albo podobne to one nie są :)
image
image
Ja wymyśliłam że jak już to obetnę jej włosy jak będzie spała. ale ona skubana ma taki płytki sen że nie wiem czy mi się uda. na razie jakoś dajemy radę.

Nilkaa a w ogóle to mi się wydaje że Elizka jest podobna do Ciebie...nie wiem ma coś takiego w sobie że widać że to Twoja córka:)
imageimage
Madziulka moze trafiliscie lepiej z krzeslami bo nasze to porazka:)
Ja Ami tez juz wlosy podcinalam te z tylu;)
A skorzane meble lubie bo duzo latwiej sie czysci niz te materialowe no i fajnie wyglada taka skora:) A nasza kanapa jest wygodna wiec jestem zadowolona
Nasza kanapa też dużo przeszła i jakoś się trzyma. mamy vanish i on nas ratuje. muszę zamówić faceta do czyszczenia kanap ale jakoś nie mogę się zebrać:)
imageimage
Ja już dwa razy podcinałam grzywe Martynce.

A tak wogóle to zaczyna nam kochana śmigać po mału dziś to już cały czas się puszcza i sama pół pokoju daje radę przejść!
To taki ekscytujący czas :)
Lipa tylko z butami bo pierwsze buty będzie miała zimowe a te najtrudniej się kupuje.

Ja już świruję w domu mam nadzieję że Kuba się wykuruje i pójdzie do przedszkola w przyszłym tygodniu bo ja chcę do ludzi!
Na razie strasznie kaszle i nie wiem jak będzie.

A no i 4 już ma trzy Martyna tzn. wierzchołki się przebiły.

To tyle śmigam do łóżka :)
image
image
No wlasnie a ja tylko przetre wilgotna szmatka i czysta. Nie lubie sie meczyc ze sprzataniem:P W ogole nie cierpie sprzatac hehe;)
Z takich czynnosci domowych to lubie robic pranie i gotowac a wy?:P
też mamy rogówkę z materiału - która jest zakryta kocami bo to co zmnajduje się pod nią woła o pomstę do niebia :P jak będzimy mieli dom to na bank do salonu wezmę skórzaną rogówkę
Ja już przestałam prać wanihsem bo robiłam to co kilka dni, pierdzilę takka robote, teraz przykrywam kocem i nie patrzę :P mam zamiar zawolać faceta od prania tapicerki, ale czy na kilka dni to ma sens hehe
image
image
Madziulka ja mam taką kanapę - coś ala alkantara - że tylko na prawdę duże i tłuste plamy widać. tak to jest spoko.
Ja też jestem z tych nielubiących sprzątać:) ja nie lubię nic robić:)
imageimage
Aaa a w ogóle to gratulacje dla Natalki i Martynki które zaczynają same chodzić:)
imageimage
gratulacje dla Martynki i Natalki :)

nienawidzę stać przy garach!! sprzątać też nie lubię, ani robić prania, ani prasować - generalnie leń ze mnie hehe
image
image
aaa przepraszam - lubię robić zakupy - te ciuszkowe :))))))
image
image
Madziulka zakupy to chyba kazda lubi:)))
Ja mam takie dni ze nic mi sie nie chce, ale juz jak mam cos robic to wole ugotowac niz posprzatac:P
jeśli mam wybierac między gotowaniem a sprzątaniem to już wolę posprzątać :P
image
image
Nie to ja też wolę gotować niż sprzątać:)
imageimage
Podobaja mi sie skory ale u nas odpada ze wzgledu na kase i o to ze zima jest zimna a latem sie przykleja:P nyzosia a co to za material?

aniaa co do wiercenia to nie bedzie chyba zle moze narazie tylko poprowadzimy kable a z czasem jak przyjdzie jakas gotowka to kupimy alarm ale na nasze mieszkanko z tego co sie juz zaczela orientowac wychodzi 1500zl. Moj tata wlasnie zrobil zawiadominie na tel.

Boje sie tylko o sprzet jak bedziemy tam pezywozic a nie bedziemy jeszcze tam mieszkac :(
image
image
A ja kocham prasować ;)

Niestety nowe osiedla mają to do siebie, że na początku jest kilka włamań, niby mieszkania puste, bo ludzie remontują, a i tak się włamują :/ U nas niestety było kilka takich przypadków, teraz na szczęście już jest spokój...
image
morela to mnie pocieszylas:(
image
image
A ja dalej niezalogowana. O co chodzi?????????????

Jeśli chodzi o kredyty to ja mam w obcej walucie i pomimo dużego wzrostu euro moja rata i tak jest niższa niż jakbyśmy brali w złotówkach. Dlatego właśnie wybraliśmy kredyt w euro. Jak nam wyliczali na początku to euro musiałoby osiągnąć 5zł, żeby rata zrównała się z ratą w złotówkach. Tylko, żew do tego dochądzą jeszcze jakieś inne zmienne, które mają wpływ na wzrost raty, których ja nie ogarniam :/ Wogóle to ja mam małe pojęcie o kredytach.
A nie wiecie jak to będzie jak ktoś ma kredyt w złotówkach, a przejdziemy na euro? Odczują to jakoś kredytobiorcy czy nic się nie zmieni?

Gratulacje dla chodzących dzieciaczków.
Dzynka, w tej sytuacji, to nie wiadomo, czy strefa euro przetrwa ;) Ale jeśli tak, to nastąpi przewalutowanie na dość korzystnych warunkach.
U nas z chodzeniem codziennie o krok większe postępy, ale i tak, jak ma gdzieś podejść, to podchodzi na czworaka. Bardzo jest jeszcze niepewny i niestabilny. Właśnie mi się układa do spania, więc nie wiem, czy na 10 się wyrobimy, najwyżej się spóźnimy chwilę.

Aniaa - ja lubię gotować ale tylko i wyłącznie od święta. W sensie: wymyślne potrawy raz na miesiąc najchętniej ;)
image image
juz spac????????? a ktos bedzie szybciej niz o 10?
image
image
ja bede wczesniej, ale nie wiem ile:)
Co do prac domowych to je też leń. W sumie to lubię gotować ale jak mam czas. Mój mąż wspomina jako najpiękniejszy okres w naszym wspólnym życiu jak byłam na zwolnieniu w ciąży, bo wtedy miałam czas i wymyślałąm codziennie coś nowego.
Muszę chyba pokazać mężowi nasz wątek, niech sobie poczyta i zobaczy, że nie tylko ja nie lubię sprzątać i zajmować się domem:))))
dzisiaj wcześniej wstaliśmy, wcześniej zjedliśmy śniadanie i tak wyszło. Ale nadal ma oczy otwarte - niby zasypia, ale twardo jeszcze obserwuje..
image image
Ja lubię gotować, ale nie zawsze mi się chce. Ale i tak jest lepiej niż przed urodzeniem Hubcia, gdy pracowałam do 20:00 i stołowaliśmy się głównie na mieście. Teraz to czasem nawet mam przyjemność ugotować coś specjalnie dla męża, hehe Taka mamuśka się ze mnie zrobiła :-)

My będziemy na 10:00, bo tak się umówiłam z mężem, że nas podrzuci.
image
My pewnie bedziemy chwile po 10:)
My mamy cały komplet skórzany nie zauważyłam by się kleił ale może dlatego że my z salonu mało korzystamy

Ssabinka co do włamań kolezanka ma racje bo duzo osob na nowych osiedlach wprowadza sprzet bez alarmu i porzadnych drzwi i zlodzieje korzystaja - kolezance wlamali sie do domu i pokradli sprzet remontowy typu wiertarki, szlifierki itp

Milego spotkania
u mnie tak jak było u akacji, stołujemy się poza domem, tylko w weekendy coś robimy.

Więc ja gotowanie lubię, skoro rzadko cokolwiek robię :). Porządków za to nienawidzę, szczególnie po pracy ....

Nas - odpukać - nie okradli w Redzie, mimo że mieszkanie stoi puste już dwa lata ... Ale tam chyba nie ma co kraść :P. Na zapas proszku lovela nikt się nie rzucił :).
Na szczęście za tydzień już będą lokatorzy.
Coraz bardziej sie boje o rzeczy ktore tam zostana:(

My juz w domku mlody juz spi a ja wcinam buleczki przegladam neta i ogladam tv:) Dawno nas nie bylo i widze ze mam strasznego przylepe :( dzieciaczki bardzo sie zmieniaja:) fajnie tak bez tlumow:)
image
image
moj odlatywał w busie, ale go paluszkami przetrzymałam:p teraz jeszcze lata jak wściekły....ma jeszcze 15 minut i ja tez bede miec spokoj...

bez kitu, fajne przedpołudnie było...wreszcie przełamałam nude:)
Kurde a mi Ami zasnela w samochodzie, polozylam ja do lozeczka i spala ale dalam jej jeszcze mleko bo byla glodna i chcialam zeby dluzej spala to sie rozbudzila i teraz nie chce spac grrrr
no ten ruch jazdy nam dzieci muli:) ja dlatego zawsze mam pod reka cos do zarcia:)
dla mnie dziewczynki zupełnie niepodobne są, Hela wydaje mi się taka niepowtarzalna mała dama ;)

zwykle sukieneczki mamy, chodzi mi o takie balowe ;) wczoraj przeglądałam foto na FB i ta sukienka Emilki jest boska ;) wiec mjakmamo jak będzie aktualne z Twojej strony pożyczenie ciuszków to jak najbardziej jestem chętna ;) buciki tez się przydadzą ;/ dziś szukałam w lumpkach ale nic nie ma ;/ sesje mamy w studio, oby tym razem nie na go ;)

ja muszę iść znów do lekarza bo ciągle chora jestem mimo antybiotyków ;/

co do sprzątania to mogłabym być sprzątaczką ;)) uwielbiam sprzątać ! każdą plamkę szoruje itp Madziulka ja mam wrażenie ze po praniu przez tych facetów jeszcze bardziej się meble brudzą ;/

ssabinka koszt monitoringu to ok 3/5tys i 100/150 zl /msc, mieszkanie masz na parterze ? polecam tez rolety anty
image
http://dziecko.trojmiasto.pl/Zostan-zamotanym-rodzicem-n52148.html

panna się nie chwali :)))
image
image
wiecie jak teraz waginzi??? właśnie byłam z psem i normalnie wypatrywałam śniegu....
napisałam p....i....i mi zmieniło:)
Asku co to "waginzi"?:P
oj napisałam post wyzej o co mi chodziło....moderacja wkroczyła...:p
image
nic wspolnego z waginą:DDD
image
chodzi o to że p i ź d z i na dworzu :))))
image
image
DOKŁADNIE O TO CHODZIŁO:)
image
Wiem, wiem ale smiesznie Ci wyszlo hehe;)
ehhh- śmieszna ta moderacja :P

Moje dziecko dziś już przeszło 6 kroczków samo :). Powoli, powoli a też zacznie chodzić.

A ja jutro jadę do Gdańska oddać dyplom, wreszcie mój promotor odpowiedział.
Niestety to oznacza że jutro będę dość późno w pracy i cały kolejny tydzień będę odrabiać :(
Ssabinka niestety takie polskie realia :( Chciałabym, Cię pocieszyć, no ale jest jak jest...

A u nas pierwszy siniak... Ech... To moje dziecko zawsze takie ostrożne, a teraz zobaczył, że może sam chodzić i wariuje. Zamiast iść powoli, to on chce od razu biegać...
image
Mati szaleje!

Zazdroszczę Wam spotkania...

Panna szaleje:))) najlepsze są te komentarze pod artykułem! he he. I ktoś na filmie ma MT od tej laski co my:))))
imageimage
moja dziś też szaleje ... gania po całym domu. Jakby ADHD dostała.
a moj maz dzis powiedział, ze zazdrosci mi tych spotkań, bo sam chetnie by zobaczył...jak dzieciaczki sie bawia...a tu pupa bo praca:)
image
mjakmama mozesz powiedziec co jest w 3,4 i 5 czesci wesolej farmy i tytuly ksiazeczek?
image
image
ledwo dycham!!!! moja kondycja równa się zeru!!! ale było fajnie :) choć czuje że jutro się nie ruszę hehe

No to Mati się rozszalał :)
image
image
I czesc krowa, swinka tyt KROWA
II kon, kogut i owieczka tyt KOŃ
III kurki i czesc domku tyt FARMA
IV byczek i Marta tyt JAJA

V czesc tyt OSIOLEK ma byc osiolek i kawalek ogrodzenia i VI chyba powinna przyjsc w ciagu tyg
na czym byłas madziulka?
image
fat burner - na początku myslałam eeee lussssss tak to ja mogę cały dzień hehe a potem myslałam że ducha wyzione taki wycisk :P
image
image
a gdzie w końcu chodzisz?
na Osowej - stwierdziłam że nigdzie dalej to mi sie nie będzie chciało jeździć
image
image
Po fat burnerze nie powinnas miec zakwasow-ja przynajmniej nie mam:)
To jest trening na spalanie tkanki tluszczowej, wiec miesnie sie nie przemeczaja. No chyba ze masz naprawde slaba kondycje, ale mysle ze bedziesz zyla hehe:)
Ja dzisiaj bylam na orbitreku, rowerku i biezni, tez jestem wymeczona...
szkoda że tam siłowni nie ma
Nie no chyba przeżyje ale jak ktos nie ćwiczył od liceum to wiesz :P
image
image
Ja się na tego typu ćwiczenia absolutnie nie nadaję, ale zaliczyłam dziś spacer. Spacerować to ja mogę całymi dniami :-)

Spotkanie było super. Rzeczywiście w takim mniejszym gronie jest jakoś spokojniej i przyjemniej. Dzieciaczki cudne :-) Marcel to kawał chłopa. Ami wygląda jak chodząca laleczka. Fifi to sama słodycz, a z Kostka robi się prawdziwy przystojniak :-)
Maluchy rosną jak na drożdżach, zobaczycie, zaraz będziemy je odprowadzać do szkoły ;-)
image
Ja sie musze wkoncu wziac za diete ale nie moge sie zmobilizowac...
akacja, kurcze...dlaczego tylko mojego synka tak niechlubnie opisałaś? :pppp
image
Aśku, co ty :-) Mam ogromną słabość do wysokich facetów, więc dla mnie to prawdziwy komplement :-)

Moje dziecko zaliczyło własnie pierwszą pobudką. Oj, czuję, że czeka mnie ciekawa noc...
image
To prawda, nasze dzieciaki sa boskie:))
Ejjj a w ogole to moze jakas impreza na pozegnanie lata?:P
Nyzosiu czy możesz napisać już z jakiej to gazety był ten fotograf w GM?
image
image
Znowu nadrobiłam :) Nic tylko ostatnio nadrabiam. Dziewczyny czy dzisiaj jest to spotkanie w GM? I p której ewentualnie? Jak tak wcześnie jak wczoraj to może bym się wybrała na godzinkę,później niestety nie mam już siły.
Miłego dnia :)

aniaa, chyba na przywitanie zimy:) ja pazdziernik juz mam cały imprezowo obstawiony..dziś z laskami z pracy pijemy za nauczycielki, next jestem z kumpelkami umówiona, potem 29.10 wyprawiamy urodziny meza na pokładzie, a 5.11 powtorka imprezy na pokładzie...imieniny kumpla, hmmm czy o czymś nie zapomniałam???:pppo

o po 5.11 jestem chetna, moze 11.11.2011??? taka pikna data:)

akacja, wiem, wiem to był żarcik:)

wgl, to musimy sie tak spontanicznie czesciej umawiac...nieważne czy we dwie, czy trzy, czy cztery..ważne by nos wyściubic z chałupki...a dzieciaki super razem sie bawią:)
image
To co ktoś chętny na 10 do GM?

11 srednio bo 10 moj maz ma urodziny i pewnie 11 bedziemy swietowac;)
Moje dziecko dostało dzis kanapkę z serkiem truskawkowym i mam teraz w serku biurko, stół, podłogę i oczywiście całego Hubcia ;-)

Aśku - bardzo słuszna inicjatywa, popieram w całości :-) Co do imprezy to data 11 listopada jest dla mnie ok.

Atta - ja jednak dziś pasuję, jadę w odwiedziny do przyjaciółki i jej 2-miesięcznego synka. Ale w poniedziałek lub we wtorek jestem jak najbardziej za spotkaniem.
image
ja żartuje z tym 11.11:)
image
A dlaczego? :-) W Ameryce wszyscy by tego dnia świętowali :-)
image
Niedość, że nie mogę się zalogować od kilku dni, to jeszcze moje wypowiedzi traktowane są jako spam. Ktoś chyba chce mnie wykluczyć z forum:)))))))
Dziewczyny może wie któraś dlaczego nie mogę się zalogować? Miała któraś tak kiedyś???????

Nie wiem, czy to dzięki specyfikowi, który daję Antosiowi, czy fazie księżyca ;))) ale mój synek 2 nocki przespał bez pobudek pomimo wyżynania się zębów. Wcześniejsze nocki były nieciekawe. Obym nie zapeszyła.
dzynka napisz do admina, pewnie jakas usterka techniczna, tez tak mialam i naprawili;)
Wszystkim nauczycielom wyrazy podziwu - dzis bylam popilnowac 40 min grupe przedszkolakow i chlopakow w przedszkolu i kurcze dzieciaki s atak energiczne i gadatliwe ze ja po 40 min bylam wypompowana na maxa
a u nas wsumie oki mała się rozszalała coraz lepiej chodzi wczoraj to nawet biegała ale upadki się zdarzają

ja nadal chora ale do niedzieli mam kolejny antybiotyk oby pomógł
maż na weekend wyjeżdza więc jutro trzeba jakies zakupki zrobić moze sie z małą wybiore po buty dla niej bo coraz zimniej

ja zaczynam rozglądac się za jakąs praco bo u nas strasznie ciężko z finansami ale na popołudnia lub weekendy bo niemam z kim małej zostawić w dzień może macie jakieś pomysły??
malgo, ja się ostatnio zastanawiałam nad korkami, ale nie mam jak, bo młody łazi za mna krok w krok...wiec pomyślałam o uwaga: skrecaniu długopisów, albo klejeniu kopert...chałupnictwo jednym słowem:)
image
nie mam pojęcia jak z pracą w takim przypadku - mi na myśl przychodzą co najwyżej jakieś korepetycje ...

A ja dziś do pracy przyjechałam na 12tą bo na uczelni rano byłam. Popracuję też z 2 godzinki i do domu bo niania dziś jedzie do siebie i ma autobus dość wcześnie.
Niestety w następnym tygodniu będę musiała to odrobić :(.

dzynka - pisz do admina

My już mamy buty na zimę, całkiem fajne elephanteny. Ciekawe czy jedna para wystarczy czy też zmieni jej sięr ozmiar buta
nilkaa. masz elafanteny takie wysokie, a'la sniegowce?
image
hmmm- chyba tak, super wysokie to nie są, ale to chyba typ śniegowców

Bardzo wygodne są. I śliczne :) - bordo z gwiazdkami :P
tez sie nad nimi zastanawialismy, ale nie tym kolorem...chyba jednak kupie te tansze z deitexu...bo były duzo lzejsze niz te elefanty:)

akacja, napisałam Ci w watku obiadowym co o Tobie myśle:) masz jeszcze szanse sie zrehabilitować i podac przepisy...:p
image
Sorki Aśku, ale nie widziałam twojego pytania :-*

Normalna tartę ze szpinakiem robię prawie dokładnie jak tu:
http://www.palcelizac.pl/przepis/234/tarta_ze_szpinakiem/

Tylko nie bawię się w jakies tam rozkładanie liści i po prostu kładę je na tartę. Nie chce mi się tez piec osobno tarty i wrzucam wszystko na ciasto i wkładam od razu do piekarnika - najpierw na 220, a potem zmiejszam na 150. No i mocno też doprawiam pieprzem i gałką sos, którym polewam tartę.

Dziś jednak chce coś zmienić i robię tartę z ricottą. Tzn ricottę wymieszam z 2-3 jajami, dodam gałkę, sól, pieprz, cytrynę, prażone migdały. Całą masę wymieszam ze szpinakiem. W wersji na jutro ugotuję pory i marchew, pokroję, porozkładam na cieście i poleję serem. Zobaczymy co mi wyjdzie :-)
image
hejjj
moja młoda coś już coraz dłużej wytrzymuje rano, poszła spać dopiero pół godziny temu. Wysprzątałam chatę, dziś nic nie muszę gotować bo małż idzie na impreze firmową a dla siebie samej mi sie nie chce. Rano udało nam się wstrzelić z ładną pogodą na spacerze, a co popołudniu ;/

Nilkaa pokaż buty!!! no i współczuje odrabiania godzin - pod tym względem moja praca jest ok :)
image
image
dla chłopaka zdecydowanie nie bordo :P

Nam pani w sklepie zdecydowanie te polecała a ja szczerze mówiąc się nie znam na tyle, więc jej zaufałam. No ale ciężkie nie są. I cena chyba też w miarę - 129 albo 139 - nie pamiętam.
Kolega z pracy powiedział, że kupił za 260 zł Bartki - więc te nasze to połowa ceny ...
takie
http://www.deichmann.com/PL/pl/shop/marki/Elefanten/00006001061446/kozaki dziecięce.prod?r=5&c=3&filter_brand=elefanten&st=PRODUCT&filter_cat=marki/elefanten
Bylam w mieszkanku moim:) na jutro moze juz dostane wstepny projekt kuchni juz sie boje ceny i wszystkiego bo nie bedie tak jak chcialam bo nie zmiesci sie:( z niektorych rzeczy jestem zadowolona ale czeka nas masa poprawek. Jak coraz bardziej licze kase to coraz wiecej nam brakuje ciezko mi wybierac pomiedzy rzecza wazna a mniej wazna:P

co sadzicie o piekarniku z mikrofala 2w1? bo moze mi nie wejsc osobno

wczoraj fifi po spotkaniu spal 2.5 godziny:) a dzis dopiero przed 1 zasnal ciekawe do ktorej pospi.
image
image
ja kupilam mlodej lekkie ala traperki - trekingowe nie markowe za kostke na teraz i na maly snieg, a kozaczki chce kupic te z deichmana - tylko nie mam czasu sie wybrac

http://www.deichmann.com/PL/pl/shop/dziewczęce/buty-dzieciece/00006001055788/kozaki dziecięce.prod?r=5&c=3&filter_size=212@22&st=PRODUCT&filter_cat=dziewczce/buty-dzieciece/buty-dziecice-kozaki
nilkaa mjakmama wklejcie poprawne linki bo jestem butków ciekawa

W temacie butów - u nas Patrycja biega na bosaka tzn w skarpetkach, ale myślałam by jej jakieś kapcie kupić do teściów, mają takie zimne podłogi, chyba od piwnicy im tam ziębi, że Pati ma lodowate stopy tam. Jakie kapcie polecacie? kiedyś pisałyście chyba o befado? dobre są i gdzie je mozna kupić?
image
image
nilkaa, ja czarne ogladałam z czerwonymi wstawkami...no ate z dei texu kosztuja 70 zł...wiec dla mnie bomba

akacja, szpinakowa sama robie, a chce druga jakas inna, i tam pisałas o jakiejs drugiej warzywnej...ta mnie interesuje

moj młody jeszcze lata...od rana bez dzemki! przed chwila byłam z psem i zmokłam jak kurka:/
image
http://www.deichmann.com/PL/pl/shop/marki/Elefanten/00006001060765/kozaki dziecięce.prod?r=5&c=3&filter_brand=elefanten&st=PRODUCT&filter_cat=marki/elefanten

nie wiem czemu to nie wchodzi
ale jak skopiujesz link i wkleisz w okno przeglądarki to zobaczysz co to ...
ja wiem jakie, bo mi sie one podobały:)
image
nie wchodzi :(
image
image
ooo weszło , fajne kozaki, będziemy musieli się niedługo rozejrzęć za jakimś butkami. Ciekawe jaki rozmiar ma Pati
image
image
Madziulka befado masz w bartku, befado masz ze sklepu www - tylko warto wymierzyc stope bo np 18 wypada jak 19
ja teraz kupilam w ccc kapcie takie zapinane na rzep
My chodzimy w kapciach bo mloda sciaga skarpety i sie slizga i mama dosc rozwalonych warg
ja byłam w szoku, że już rozmiar 20 był odpowiedni ...

Tak późno zaczeła chodzić że od razu w takim dużym rozmiarze :P
maly nosi 22 a kupilam na zime 24

nikt nie ma z was takiego piekarnika z funkcja mikrofalii? a moze ktos ze znajomych ma?
image
image
moja szwagierka ma i jest zadowlona i ma wbudowane w zabudowę
image
image
Aśku - no to zrób z porami i marchewkami. Ja dziś dodam do nich ricottę, jaja, gałkę, sól, pieprz i migdały. Trochę cytryny. Mam nadzieję, że będzie zjadliwe.
image
to daj znaka czy wyszło smaczne...i wtedy i ja sie skusze...ale te marchewy i pory co? podsmażone, czy surowe?
image
no to fajnie moze tak bede musiala zrobic i miejsce zaoszczedzone i kasa troszke.

ja jeszcze nigdy takiego czegos nie jadlam jesli chodzi o tarte
image
image
ja jadłam tartę ale z owocami - ale taka z warzywami hmmm nie przemawia do mnie :))
image
image
ssabinak a nie boisz sie ze na poczatku zimy bedzie mu nie wygodnie bo w sumie 2 rozm wieksze to ok 3 cm a tyle skarpetka miejsca nei zajmie
tarta to petarda, ja zawsze na przyjecia robie dwie różne...z feta i szpinakiem jest obłędna:)
ja za to owocowych nie lubie:p wgl. ciast nie lubie:)
image
a ja lubię ciasta, owoce i słodkie i przez to muszę się katowac na fitnesie :P aaa i nie mam dziś zakwasów :)
image
image
mamy dopiero polowe pazdziernika caly listopad grudzien styczen luty mysle ze roz bedzie ok i nie bede musiala kupowac wiekszych:P a kupie jeszcze jedne na zmiane.tak jak kupilam tylko o rozmiar wiekszy na lato to pochodzil polowe lata w nich bo za male sie zrobily tak teraz wzielam 2 rozmiary wieksze
image
image
też myslałam o chałupnictwie ale ciężko o kogos uczciwego bez znajomości
ja tez myslalam a gdzie szukac?asku znalazlas?
image
image
moj skunksik dalej nie spi!
image
no to Marcel wytrzymał jest, a do której rano śpi?
image
image
Dziewczyny, tarta to podstawa :-) Spróbujcie sobie kiedyś kupić kawałak, np w biopiekarni mają bardzo smaczne.

Aśku - ja daje ugotowane w lekko posolenej wodzie. Gdy wystygną, kroję w paski i ukladam wzdłuż na cieście.

Jesli chodzi o buty, to ja kupuję max rozmiar większe. W innych mam wrażenie, że Hubcio ciągle się potyka.
image
co do butów to ja tez tylko rozmiar wieksze..

madziulka, wstaje o 7...a w nocy ma 4 pobudki...takze twardy jest, ale własnie zarzadziłam koniec zabawy w chowanego i juz sie kula w swoim wyrku:)
image
Madziulka no widzisz czyli z Twoja koncycja nie bylo tak zle:)
Akacja ja zawsze robie szpinak z ricotta, duzo iloscia czosnku, czasem feta do tego. I do tego sos beszamelowy taki jak do lazanii. Wychodzi pycha:)
Nie ma sensu kupować aż tak za dużych butów bo wbrew pozorom to nóżki dzieciom aż tak szybko nie rosną myśle że ten rozm. 24 to na wiosne najszybciej dobry będzie.

Moje dzieci przechodzą jakieś przesilenie jesienne bo śpią jak szalone.
Wczoraj to biły rekordy! Wstały przed 9 Martyna dwie drzemki po półtorej godziny a Kuba 2 godziny drzemki i jeszcze godzinkę leżakował bo mu się wstać nie chciało. Dziś myślałam że wcześnie wstaną ale 8:30 dopiero Martynka oko otworzyła.
Jutro sobota to pewnie o 7 się obudzą :)
Panna coś w tym jest że dzieci się dopasowują do rodziców bo my staraszne śpiochy jesteśmy.

Dobrze że jestem uziemiona bo pogoda brrrrr....
Nie zazdroszczę Wam spacerów.
image
image
zła jestem na korki - dziś mąż 2 godziny do domu wracał :(
Ale miałam do narobienia!! Ponad 50 postów - teraz mi forum pokazuje ile mam nowych postów:)

Hela już padła a ja piję piwko i zajadam śledzie z cebulką i ogórkiem:)))

Nie wiem czy to to żelazo jakie podaje Heli czy po prostu taki czas ale Helka ma apetyt:))) wsuwa jak szalona i ciągle chodzi i mówi am am i pokazuje że chce jeść:)))

Jeszcze jakby spała w nocy to już w ogóle byłoby super. ale od ponad tygodnia nie je już o 4 nad ranem więc nie jest źle. Je o 23 a potem o 8-9 śniadanie:)) może w końcu będzie spała od tej 23 do 8...
imageimage
Nyzosia a jak się czujesz? super że Helka ma apetyt :)
Nilkaa nic nie mów o korkach ja 2h codziennie trace!!!
image
image
Lepiej ale w poniedziałek idę do lekarza bo jednak nie do końca jestem wyleczona.

Mój małż jeździ do pracy na 7 i wraca o 15 i w korkach nie stoi:) do Gdańska jeździ:))
imageimage
a co z babciami? dalej będą się Helką zajmować?
image
image
He he nieeee - ja właśnie zrezygnowałam dzisiaj z pracy:)
imageimage
no co Ty opowiadasz, serio??? jednak? ale czemu?
image
image
Eee wszystko na raz się nałożyło i jakoś tak wyszło.
Teraz też muszę chyba się zająć chałupnictwem:)))
imageimage
Nyzosiu czyli jednak. Podziwiam za odwagę, będzie dobrze :)
Czy mogłabyś podać namiar na tego neurologa u którego byłaś? To jakiś dobry lekarz?
Może pomożecie dziewczyny bo znajoma była z synkiem u neurologa i on podejrzewa autyzm. Dziewczyna jest załamana i szuka jakichś lekarzy żeby zasięgnąć konsultacji.
Akacja może Ty coś doradzisz?
image
image
kurcze - tylko jak mojego zmusić aby tak wcześnie wstawał ...

Dziś to już zła byłam - miałam w planie iść na fitness, ale Elizka tak mnie wykończyła że już sił nie miałam ...Ona już tak od 17tej marudzi że taty nie ma :(.

Nyzosia:
no to powodzenia :).
Monika a ile ten synek Twoich znajomych ma lat?
image
image
Monika ja byłam u dr Lemki. Pracuje w szpitalu klinicznym na neurologi dziecięcej. ale wiem że w Gdyni przyjmuje prywatnie - tylko nie wiem gdzie ale jak chcesz to się wszystkiego dowiem:)

W ramach wolności właśnie kupiliśmy bilety i pod za miesiąc lecimy na tydzień do mojej przyjaciółki do Angli!!! ale się cieszę:)))) muszę odłożyć kasę na zakupy....
imageimage
super Nyzosia ależ Ci zazdroszczę, jedziecie wszyscy? To teraz będziesz z małą w domku siedzieć czy szukasz czegos?
image
image
Na razie siedzę z młodą w domu i obmyślam strategię na własną działalność.

Tak jedziemy wszyscy...mój mąż by młodej nie zostawił:)))
imageimage
Mały znajomej ma półtorej roku. Coś szybko na taką diagnozę jak myślicie?
image
image
Dzięki Nyzosia :)
image
image
Monika już działam. Dam znać jak coś się dowiem:)
imageimage
My planujemy Rzym pod koniec pazdziernika z okazji rocznicy slubu;)
Bylam na silce, zmachalam sie cholernie
Ale macie dobrze...
imageimage
Zaproponowałam siostrze żebyśmy spędzili razem wakacje w przyszłym roku. Na przykład hiszpania my z dziećmi i oni z synkiem 1,5 roku a ona że super ale bez dzieci. Ja jakoś sobie nie wyobrażam wyjechać na tydzień, dwa bez dzieci. Na weekend co jakiś czas to oczywiście ale wakacje razem!
Co myślićie o tym?
image
image
Ja bym młodej jeszcze nie zostawiła. mój mąż tym bardziej:)))
imageimage
ja sobie nie wyobrażam
image
image
eee, tam:) my w lutym palnujemy 7 dni w egipcie, zeby naładować baterie, bez młodego....tylko my dwoje, plaza, słonko,drinki i znajomi, którzy w tym roku byli z nami w grecji z dzieciakami:)

nyzosia, to co? w tygodniu kawa nie???

nie czuje nog...imprezowałam z nauczycielkami wczoraj ostro na pokładzie:) fajnie było...a teraz mnie czeka pranie, sniadanie, sprzatanie...bleeeeee
Nyzosia brawa za odwage:-) ja musze czegoś poszukac też bym chciała chałupnictwo ale wsumie to cięzko bez znajomości...

u nas mała tez wsuwa jak najęta poprzedni tydzien niejadła a w tym zasuwa az miło patrzec i już coraz lepiej chodzi super:-)
ale ze spaniem marnie bo ładnie zasypia ale w nocy sie budzi i niechce spać w łóżeczku masakra...

Brawa dla heli że już nie je w nocy:-)
A mi w czwartek wieczorem net padł i rano musiałam młodego za fraki i do teściów, bo musiałam popracować. I na szczęście była kuzynka męża, więc na godzinkę zajęła młodego zabawą a ja zrobiłam wszystko, co trzeba :)

Bez internetu jak bez obu rąk ;) co do wyjazdów bez dzieci, to zależy. Nie wyobrażam sobie np. tego, że jedziemy na jedyne w roku wakacje i nie zabieramy dzieci. A tak, na taki wypad "dodatkowy" to już bym się zdecydowała. Mieliśmy gdzieś jechać, ale teraz, jak myślimy o mieszkaniu, to zbieramy kasę i chyba kiblujemy w Gdy :/
image image
Malgo tak a propo chałupnictwa to mojej przyjaciółki męża mama pracuje w domu "na infolinii":) Obsługuje jakiegoś producenta materiałów budowlanych. ma dyżury i musi być pod telefonem i kompem. w sumie bardzo fajna sprawa. Może coś w tym kierunku poszukaj.

Ja też zbieram kasę - na zakupy w UK:) Już mam całą listę.

Dzisiaj pomyślałam że największym problemem teraz z wyjazdem z młodą to nocnik...czy w UK mają takie jak my? bo w sumie bez sensu brać z domu nocnik. he he a Hela w domu i u babć ma te same nocniki w tym samym kolorze. Ciekawe czy UK też takie mają:)
imageimage
my wrocilismy z bulwaru z placu zabaw, było cudnie, dzieci stosunkowo mało wiec tłoku nie było, nawet kolejki do "buju" nie było i rozdawali jabłuszka z tymbarku:pppp

panna, dokładnie tak jak piszesz o dodatkowym wypadzie...my planujemy rodzinnie chorwacje, a sami egipt tak zeby sie oderwac:)
Fiu, fiu, fiu Nyzosiu - wielkie zmiany :-) Trzymaj się ciepło!

Ja bym na wakacje nie pojechała bez małego, ale na przyszłe święta wielkanocne chcemy zostawić małego na 3-4 dni mojej mamie i polecieć do Moskwy. Mama się zgodziła, zobaczymy czy ja się odważę :-)

Moniko - popytałam i mogę ci polecić ten ośrodek, a w nim szczególnie Monikę Zielińską.

http://www.cdit.pl/index/onas/id/13

A my od wczoraj z Hubciem w rozjazdach. Wczoraj u mojej przyjaciółki na ciachu, dziś już zaliczyliśmy wizytę u mojej koleżanki z byłej pracy. Tak więc Hubcio na atrakcje narzekać nie może :-) Szczególnie dziś, bo koleżaka ma córeczkę 4 miesiące starszą od niego, tak więc dzieciaki szalały na całego :-) Tylko kolezanka była trochę zmartwiona, bo okazalo się, że jest w 3 ciąży i zamiast gratulacji wszyscy jej mówią, że jest niepoważna, nienormalna i nieodpowiedzialna. A teść to nawet się na nich obraził. Co to za czasy? Panna może warto o tym napisać?
image
Nieźle. A co ludziom do tego? Jak chcą i ich na to stać to niech sobie mają nawet 10 dzieci....

My też dzisiaj zabieramy Helę do koleżanki - idziemy do znajomych którzy mają tydzień starszą dziewczynkę więc laski się pobawią:)

Aśku - jak wiesz ja na kawę zawsze jestem chętna:)
imageimage
Odnośnie urlopu z dzieckiem to wg mnie wszystko zależy od sytuacji, gdy się cały rok pracuje i tylko wieczory i weekendy ma się dla dziecka to nie wyobrażam sobie że mogłabym pojechać sama ...
Nie mowiąc także o coraz częstszym zatrudnianiu niani na te dwa tygodnie urlopu ...

Co innego jak się jest z dzieckiem 24h na dobę, 7 dni w tygodniu - w takim przypadku kilka dni odskoku jest jak najbardziej wskazane.
My nie urlopujemy bez dzieci - poki co uwazamy ze nie mamy ich dosc :)
Dzis Janek wola mnie od pokoju i mowi: mama chodz do nas a ja pytam czemu a on porozmawiac o zyciu - no i rozmawialismy o jego skaleczeniu na palcu, o bajce ktora czytalismy :)
My po spotkaniu ze znajomymi. Małe świetnie się razem bawiły. Śmieszna jest ta ich młoda bo jedyne co mówi to am i faktycznie może jeść na okrągło. No i waży 11,5 kg:)

Ja bym pojechała tylko z mężem na weekend ale on nie chce zostawić Heli:)))
imageimage
oj tam, mjakmamo, ja nie mówie ze "mam dość dziecka" tylko niedosyt bycia z mezem sam na sam:ppp reszte se dopowiedz:)))

my tez u znajomych dzieciatych bylismy na nowym mieszkanku w sokółce, akacja!!! sokółka:)

nyzosia, juz myslałam ze odzewu na kawe nie bedzie:p
image
asku ja rozumiem - ja jedzilam przed dziecmi z mezem i jeszcze bedzie czas kiedy bede jezdzic bez dzieci - u nas teraz jest czas jezdzenia z dziecmi :)
My dzis mielismy dzien typowo domowo sklepowy bo bylismy wbrac wykladzine, do ikei wybrac lozko dla chlopakow

Kupilam w ikei chleb taki do zrobienia samemu pychotaaaa
A w zwiazkuz tym ze Kamil kupic 6 kg dynie dwa dni temu tak przez najblizszy tydz u nas dynia na obiad ;) dzis byly placki z dyni hahah ;)
Dynia jest fajna. daje duże pole do popisu:)
imageimage
hehhe, fakt...przed Marcelem tez jezdzilismy, on jest na to dowodem najlepszym:ppp

ja dyni wgl. nie ogarniam, nie umiem z niej nic przygotować, oprócz strasznej lampy na haloween...bo to w pracy z dzieciakami robiłysmy, ale do jedzenia...to null, zero totalne nic:/
image
http://mojewypieki.blox.pl/2007/10/Placuszki-z-dyni.html
ja robilam te placki proste tylko nameczylam sie z blendowaniem dyni ;)
ktos polecal na innym forum do plackow z dyni sos pieczarkowy z piersia z kurczaka do polania na te placki ale juz mialam lenia i poszlam na wygode swoja :)
Ja siedząc w domu już ponad 3 lata mam ich (Kuby) już częściej dosyć. Wiem że to straszne ale odkąd poszedł do przedszkola to odżyłam i mam dla niego więcej cierpliwości a ten tydzień chorowania był masakryczny!

Akacja dziękuję za namiar, jestem bardzo wdzięczna :)
image
image
Monika ja po prawie 2,5 roku wychowawczego chodzilam troche po scianach - chcialam do ludzi ale nie takich z dziecmi tylko takich do pracy ;))
Nyzosiu powiesz już co to za gazeta i ten fotograf co robił wywiad z Wami w GM?
image
image
Monika nie powiem bo nic w tym temacie się nie dzieje...chyba za nudne byłyśmy:(

A co do neurologa to znalezienie namiarów było proste:)
http://www.trojmiasto.pl/Malgorzata-Lemka-o12529.html
imageimage
Ja na pewno bym wróciła do pracy po roku wychowawczego z Kubą ale firma w której pracowałam ogłosiła bankructwo jak byłam na macierzyńskim i nie miałam gdzie wracać :(
image
image
Tak Nyzosiu już mam numer do niej, znalazłam w necie :)
image
image
Z mojej perspektywy na pracę jeszcze przyjdzie czas - teraz najważniejsza jest Hela i chcę widzieć jak się rozwija.
imageimage
mam identyczny punkt widzenia jak Ty nyzosiu w tym temacie:)
image
Ja jeszcze z dyni nigdy nic nie robilam moja mama nam tez nic nie robila wiec nie wiem jakby taki obiad smakowal:P

Ja jestem od wczoraj taka podlamana ze brak slow:( wszystko idzie nie tak:( nie wiem jak my damy rade:(

nie dosc ze nam podniesli raty kredytu to UWAGA wczoraj dostalismy pismo i wiecie co? mama zaplacic prawie 4tys naszemu deweloperowi w ciagu 14dni jezeli nie to suma zwiekszy sie o ok 1tys.
-za metraz ktory wyszedl wiekszy o 69cm
-za nie w czasie wysylane transze (tylko to nie nasza wina tylko pracownika bo nie dostarczyl naszych dokumentow)
-za waloryzacje

Normalnie linke i sie wieszac, dostalismy dzis projekt kuchni i szaf. Kuchnia piekna zakochalam sie ale troszke wyszla moze jeszcze cena spadnie po negocjacjach mojego ojca ale teraz nas nie stac na nia:( nie wiem co ja mam robic ogolnie co my mamy robic:( nic mi sie juz nie chce jestem mega mega zdolowana :(
image
image
ale troszke wyszla drogo mialo byc
image
image
ssabinak ale oni wam tez kase wisza za opoznienie tak??
O żesz Ssabinka! ale z Wami jadą!!! a za opóźnienie w odbiorze coś Wam zapłacą?? a w ogóle można takie odsetki stosować??? bardzo nieładnie z ich strony!
imageimage
tak wisza 1tys ale to wlasnie jest wliczone w ta cene. mamy zaplacic prawie 4tys jak nie to ich ten tysiac znika po 14dniach i mamy zaplacic 5tys
image
image
o majn got, a to Ci fantastyczny deweloper!!! wszyscy takie metody uskuteczniają???? az strach brac kredyt............
image
chamstwo - jestem ciekawa czy ten pracownik banku cos moze dopowedziec za to ze papiery za pozno oddal ??
He he Ssabinka to jakiś pic na wodę jest!!! Co to w ogóle za zasady!!! nie wiem jak się nie znam ale mi to śmierdzi....
imageimage
za to że metraż wyszedł większy to jak najbardziej ( jeśli to oczywiście jest w umowie) i tego się nie przeskoczy ale kurde ja bym pojechała i się wykłóciła - przecież to pracownik zawinił a nie Wy!!! dlaczego macie za to płacić, u nas klienci wykłócali się za to i nie płacicie - odbiór się przesuwa więc oni też Wam muszą zapłacić jakieś odsetki.

Sabinka ile kuchnia wyszła?
image
image
mjakmama wlasnie chcemy sie tego dowiedziec bo musza to miec nagrane ze dzwonilismy ciagle sie dowiadywalismy dlaczego transza nie poszla itp ale boje sie ze jedyna droga to sad a z bankiem raczej nie wygramy:( za te glupie opoznienie naliczyli prawie 1tys :(

nie ma wyjscia musze pracowac bo nie przezyjemy ale co gdzie i jak nie wiem :(
image
image
w sumie jak sprzedawali wam mieszkanie to co nie mierzyli go ?? czy teraz nagle wam powiększyli ??
mieszkanie było w budowie jak sabinka kupowała a liczy się odbiór powykonawczy - i deweloperzy wpisują ten punkt w umowie niestety :/
image
image
A waloryzacji nie wciągają wam w kredyt?
Ja też się zgadzam że za dodatkowy metraż się płaci - jeśli jest to w umowie.
Ale śmieszne jest och podejście. zapłaćcie nam 1 ciągu 14 dni bo jak nie to nie damy wam za opóźnienie. a zgodziliście się na to? była jakaś taka pisemna umowa że tak zrobią? nie wydaje mi się...próbują ugrać i nie płacić wam za opóźnienie.
imageimage
jest tolerancja metra w jedna i druga strone na umowie. Wiec ok, ale znow haczyk, oni mierzyli mieszkania jak nie bylo scianek i teraz nie mamy jak to zweryfikowac!!!!!!!!!! koszmar!!!!!!!!!!!!
image
image
Ssabinka nagrania wam nic nie dadzą bo nie ma szans na ich wyciągnięcie. możecie jedynie targować się u dewelopera. a co inni na to? w sensie Twoi nowi sąsiedzi?
imageimage
Wiem naryczalam sie juz swoje czuje sie strasznie pokrzywdzona:(

znajomi w tym samym pionie tylko wiekszym i na poddaszu maja wszystko ok i jeszcze dostaja ponad tysiac.

smierdzi tez to ze w budynku innym w takim mieszkaniu jakie my mamy maja tez wieksze o 69cm czy to nie dziwne???
image
image
No to jak jeden metr to ok. metraż muszą mieć po postawieniu ścianek w dniu odbioru - bo taki będzie się wam liczył np. do podatku. tak mi się wydaje.
imageimage
ale co to w ogóle ma być że jak nie zapłacicie to nie dadzą Wam tego tysiąca - to nie jest zgodne z prawem w ogóle. Mówie Ci jedzcie do nich w poniedziałek, jak najszybciej.
image
image
My chyba dostalismy najbardziej po pupie z tego co widzialam na forum naszym ale malo osob narazie sie odezwalo. Jedni maja o 0.18m wieksze inni i sie ciesza ze maja wieksze.
image
image
Ssabinka to mogą być różnice w ciągach, w kominie itp. U mnie w pionie też mieszkania są różne bo im wyżej tym mamy większy komin. z tego co wiem to bardzo często jest różnica w metrach - na plus lub ma minus.
imageimage
Mi się wydaje tak jak Madziulce że straszenie was tym że nie oddadzą wam za opóźnienie to ściema. że to jest niezgodne z prawem, umową.
imageimage
madziulka ale co my mamy im powiedziec:(

moj tata budowlaniec tez mowi ze to nie tak, ale nie wczuwalismy sie w tak w umowe a tam pisze ze licza powierzchnie komercyjna (nie jest korzystna dla kupujacego) z tego co wyczytalam JUZ WOGLE NIE CIESZE SIE Z ODBIORU :(
image
image
Powiedzieć że takie straszenie wam jest niezgodne z prawem i wasza umową. że choćby nie wiem co ten tysiak za spóźnienie się wam należy. i że za opóźnienie transzy płacić nie będziecie bo to nie wasza wina. co wam zrobią? wypowiedzą umowę...niby takie przypadki się zdarzały ale nie wiem czy w obecnej sytuacji na rynku będą chcieli do tego dążyć.
imageimage
Ssabinka współczuję. Ja poszłabym z tym do prawnika.
image
image
Jaki to deweloper?
image
image
prawnik wezmie kase my jeszcze przegramy i bedzie jeszcze gorzej:(

wkurza mnie to ze mierzyli bez scianek. Chcielismy to sprawdzic z moim tata ale teraz nie ma jak jak oni mierzyli inaczej:( szkoda ze szybciej nas o tym nie poinformowali jakos bysmy odkladali scianki stoja juz rok! A przeciez moga oszukiwac kazdy moze miec znajomego geodete.
image
image
deweloper BMC
image
image
Ssabinka ja bym poszła do nich z awanturą - tak jak piszesz prawnik weźmie kasę a nic może nie zdziałać. więc najpierw spróbowałabym się dogadać. tego metrażu chyba nie przeskoczysz ale może uda się nie płacić za spóźnienie.

A w ogóle to ostatnio czytałam art. że to jest świństwo że deweloperzy naliczają waloryzację i że tak postępują nieprofesjonalne firmy...moja była firma też to robi:(
imageimage
dokładnie iśc do nich z awanturą, deweloperzy boją się awanturników :) nie chcą mieć problemów, a tak serio może można się z nimi dogadać, kiedyś z nimi współpracowaliśmy...
Metrażu nie przeskoczysz napewno :( ale abyście chociaż nie musieli płacić za to opóźnienie.
A ile % zmienił się metraż?
image
image
nie wiem co my zrobilismy ze takiego pecha mamy:( tak sie cieszylismy wiedzielismy ze na wszystko nam nie starczy ale teraz to juz wogle:( i tak pomagaja nam rodzice plus nasza kasa plus debet i tak nie styka:( zazdroszcze wam takiego spokoju domowego!!!!!!!!!!! ciekawe kiedy to nastapi u nas:( nie chce byc przy odbiorze bo chyba bym ich pobila:(
image
image
o 0,69m wieksze. Czemu nam to sie przytrafilo nie moglo byc mniejsze? :(
image
image
Mi się też wydaje że będzie można się z nimi dogadać! musicie spróbować i się nie poddawać!!!

Ssabinka a ja was podziwiam, zazdroszczę odwagi i tego że będziecie na swoim. i że będziecie mieli 3 pokoje...a my dalej u rodziców na garnuszków a stare konie jesteśmy:)
imageimage
Ssabinka wysłałam Ci wiadomość na priv.
image
image
nyzosia nie ma co podziwiac teraz chyba widzimy na jak gleboka wode wchodzimy boje sie ze sie utopimy:P

monika81 odpisalam i jeszcze raz dziekuje

madziulka kuchnia wyszla nam 13tys ale po znizkach jednego pracownika architekta wyszla 11tys ale tata mowil ze jeszcze zjedzie moze do 9tys ( bez sprzetu) ale kuchnia spora nawet myslalam ze mniejsza bedzie bo po jednej scianie mamy 372 po drugiej 167 czyli 5,39m wychodzi i nie ma okna nigdzie nad blatem tylko same szafki i zabudowy
image
image
a no i cena taka bo chce polysk jakby jego nie bylo to cena by poszla mocno w dol
image
image
Zgadzam się z Nyzosią :-) Jesteście bardzo dzielni. Inna sprawa, że przy budowie, remoncie czy kupnie mieszkania, sprawy zawsze mają się inaczej niż powinny. A to wykonawca daje ciała, a to koszty się nie zgadzają. I zawsze wychodzi niestety drożej :-( Słyszałam to od wszystkich znajomych. Więc powodzenia!

No właśnie Asku ;-) Sokółka, sokółka, a potem w ramach oszczędności będziemy do was przychodzić na twoje pyszne obiady, hehe ;-)

Właśnie piekę ciasto drożdżowe :-) Tarta wyszła pycha, tylko do ricotty dodałabym jeszcze śmietany.
image
no tak zawsze wychodzi cos ale zawsze sie ma nadzieje ze bedzie ok.

a co wy dwie na sokolke idziecie?
image
image
O kurcze Ssabinka ale sie porobilo... wspolczuje problemow:(
Ja w ogole sie nie znam na nieruchomosciach itp, ale nie wiedzialam nawet ze oni tak licza metraz... I ze trzeba potem doplacac. Ja tez bym zrobila awanture bo skoro nie z Waszej winy bylo opoznienie to czemu macie placic? Macie jakies dowody na to ze to bank zawalil?
No a to straszenie to juz zajezdza mi jakims kretactwem...
Będzie, będzie :-) Inni dali radę, to wy też dacie.

No my z Aśku wybieramy się na Wiczlino :-)
image
to nie straszenie tylko no nie wiem jak to nazwac:P

Mając powyższe na uwadze uprzejmie proszę o:
1) złożenie wniosku o zapłatę odsetek za zwłokę w wydaniu lokalu w wysokości 939,37 zł;
2) w przypadku złożenia takiego wniosku o dokonanie wpłaty, na rachunek bankowy BMC, w terminie
14 dni od daty otrzymania niniejszego zawiadomienia, kwoty 3 662,76 zł
3) w braku takiego wniosku o dokonanie wpłaty, na rachunek bankowy BMC, w terminie 14 dni od daty
otrzymania niniejszego zawiadomienia, kwoty 4 602,13 zł
image
image
Ehh ja juz wymiekam, Ami coraz wczesniej sie budzi z placzem:( I oczywiscie uspokaja ja tylko jak ja polozymy w naszym lozku. Ale o 22 ja jeszcze nie ide spac, a samej jej tu nie zostawie bo sie przekreci w czasie snu i spadnie. Nie wiem juz co robic zeby sie uspokoila a najgorsze ze nie wiem co jest tego przeczyna, w ciagu dnia jest wszystko ok jest wesola, bawi sie, wieczorem ladnie zasypia a potem masakra...
Moja też ostatnio bardzo źle śpi tzn. budzi się często w nocy i wtedy zabieram ją do nas do łóżka. Może to jakiś etap w rozwoju dziecka?
My też walczyliśmy z młodą w nocy. budzi się ze strasznym krzykiem. ale dzisiaj wyszła jej pierwsza 3 więc może to to??

W dzień jest tak jak piszecie - wszystko jest ok.

Ssasbinka to jest straszenie. że jak nie wpłacicie im kasy to oni nie wypłacą wam. a tak nie można. to tak nie działa....

Sporo za tą kuchnię wyszło...Mój mąż cały czas krzyczy że nie kupimy nowego mieszkania...fakt koszty są ogromne ale ma się to co się chce. może uda nam się znaleźć jakieś które nam się spodoba i nie trzeba będzie robić totalnej rewolucji.
imageimage
Sabinka - współczuję strasznie. Ale: moim zdaniem musisz zrezygnować z wymarzonej kuchni i kupić jakąś tańszą, będzie po kłopocie. Wiem, jak to, jest, jak człowiek sobie coś wybierze i już widzi, jak np. gotuje obiad na ślicznej kuchence i potem musi z tego zrezygnować. Ale... ja do mojego małego mieszkanka kupiłam gotowe szafki, komplet za 700 zł. (to było 5 lat temu, fakt) I też było spoko. Poza tym mówisz, że to nie jest Wasze docelowe mieszkanie, to może nie warto w nie tak inwestować? p
Musicie ciąć koszty i stopniowo się urządzać, będzie dobrze!

No i w końcu mogę to powiedzieć: Kostek chodzi!! Już wstaje sam i idzie sobie, jeszcze chwiejnie, ale widać, że jak tylko może, to wybiera nogi :D Jak chce szybciej, to oczywiście jest powrót do czworaków, ale i tak coraz więcej chodzi :D
image image
mam nadzieje, ze Wy akacja jakoś mocniej sie wybieracie na ta sokołke niz my:) bo my to tylko chodzimy i ogladamy:)))

panna, no! superowo, brawa dla synka:)
Brawa dla Kostka:-)

u nas noc wmiare oki ale mała obudziła się o 22;30 i spała ze mną do rana mąż wraca dzisiaj dopiero po południu a ja padam ze zmęczenia a jutro już znowu poniedziałek;-(
nasz mała tez woli spac z nami niewiem co jest że dzieciaczki wolą spać z rodzicami?? może to taki etap albo skok a może szczebelki jej przeszkadzają jak się wierci a może woli z nami bo jest się do kogo przytulic hehe
Panna zgadza sie to ie jest nasze docelowe mieszkanko bo troszke male, ale jak teraz nie zrobimy tej kuchni to wcale jej nie zrbimy bo potem ciezko bedzie sie zmobilizowac i zawsze bedzie co kupic innego a to nam a to mlodemu a jak teraz bysmy na nia mieli to bysmy zacisneli pasa i szybciej ja splacili czy cos. Narazie myslimy i kombinujemy. Nie chce gotowac przez pare lat np ok 10lat w kuchni ktora mi sie nie podoba:P bo nie bedzie mi sie chcialo w niej nic robic.

Narazie zastanawiamy sie czy nie napisac do bmc zeby nam ta sume rozlozyli jakos na raty myslicie ze tak mozna u dewelopera?
image
image
Co do spania w nocy u nas ostatnio tez jest zle:( dzis juz o 2 wyladowal u mnie a kamil wtedy idzie do innego pokoju spac bo w 3 sie nie wysypiamy. Maly plakal przez 30min z przerwami po 5 min raz przytulic raz odpycha:( nie wiem co mu:( Ciekawe kiedy nastapi taka noc zebym mogla sie polozyc wieczorem i otworzyc dopiero oczy rano tesknie juz za tym
image
image
kolezanka ma meza bankowca ktory udizela kredytow i on mowi ze ssabinka powinnas zlozyc reklamacje do banku nie do doradcy za opoznienie w dostarczeniu dokumentow i bank czasami oddaje kase - w reklamacji napisz ile cie obciazyli - mowil tez ze teraz banki czesto oddaja kase za pomylki

ale jesli to byl doradca ekspandera itp to raczej marne szanse mowa tu o bankowcy ktory pracuje dla danego banku
mjakmama dzieki Kamil zaraz zadzwoni do banku i sie spyta
image
image
U nas podobnie Aśku hehe

Pogoda jest wspaniała, wróciliśmy właśnie do domu i mały padł bez gadania. Dziś cały spacer zrobił na własnych nózkach. I nawet o dziwo szedł w tym samym kierunku co my :-)

Na obiad lecimy do mojej mamy, zostawiamy jej młodego i idziemy na koncert. Tak więc nareszcie mam wolny wieczór, lalala :-)))
image
Jednak dzis sie nie dowiemy bo infolinia dziala od pon do pt jutro zadzwonimy zobaczymy czy da sie cos zrobic
image
image
My bylismy w aquaparku, zaraz jemy obiadek i jedziemy na zakupy:)
Pogoda jest super, wczoraj bylismy na dluuugim spacerze dzisiaj tez sie wybierzemy:)
ssabinka przez tel to ci moge pwoiedziec ze nei macie szans takie sprawy to raczej na papier sie zalatwia bo na papier musza odpwoiedziec ;)
Gratulacje dla Kostka :)

Nie zazdroszczę Ssabinka... Ja to jestem taka, że jak coś mi się podoba to wolę poczekać i później kupić. Chociaż z kuchnią to trochę ciężko, ale pewnie bym zrobiła tak, że bym kuchnie urządziła tak jak chcę, a zrezygnowała na początku z innych rzeczy. My byliśmy np. przez jakiś czas bez sofy, telewizora, no i ogólnie mebli w salonie, a żyrandoli w sypialni, garderobie i łazience do dziś nie mamy ;P A mieszkamy tu już prawie 3 lata... Ale to trochę moja wina, bo nie mogę się na nic zdecydować, a jeśli już to kosztuje kilka tysięcy, więc na razie są same żarówki.

No a z tym bankiem, to też myślę, że powinni Wam zwrócić, skoro to oni zawinili. Zróbcie jak pisze mjakmama, reklamacja na piśmie i niech oni płacą.

Super pogoda :) Mati śpi, jak się obudzi szybko jemy obiad i zmykamy gdzieś na świeże powietrze...
image
Bank pewnie tez reklamacje bedzie rozpatrywal z 2 tyg - ale mzoesz te kary zaplacic np 13 dnia i moze sie okazac ze bank zwroci kase akurat 14 dnia
Rozumiem ze problem jets w posiadaniu realnym tej kasy ale ja bym czekala prawie do konca z zaplata
To może ja jestem mało wymagająca, że nie przejmuję się taki drobiazgami jak kuchnia :) Myślę też, że nie warto tak inwestować w kuchnię, która za 10 lat będzie należała do kogoś innego. Ale to moje podejście do kuchni :)
image image
ehhh ja sie spoznialam z transzami o miesiac i dluzej i nic nie musialam doplacac. nawer przez mysl mi nie przyszlo ze tak to by sie moglo skonczyc. waloryzacji tez zadnej nie bylo.
moi rodzice dopiero dzis zobaczyli moje mieszkanie . prawie trzy lata po kupnie.
a my od wczoraj walczymyz zapaleniem pieluszkowym. zostawillismy mala z moja siostra a ta przez cztery godziny nie zauwazyla ze w pieluszce jest kupa.... no i teraz slabo jest.
O kurcze Nilkaa - siostra lekarka??:))) oby młdej szybko pupa się zagoiła.

Ssabinka mjakmama dobrze pisze!:)

Co do kuchni to akurat tutaj mam inne zdanie niż Panna - dla mnie podstawą w nowym domu są podłogi, łazienka i kuchnia. muszą być zrobione tak jak chce bo tego już nigdy się nie zrobi - a nawet jak zrobi to będzie to masakra - remont w mieszkaniu w którym się mieszka. ale może faktycznie warto poszukać czegoś co jest tańsze.

My też na początku mieszkaliśmy bez mebli w dużym pokoju, dużo rzeczy pozabieraliśmy z mojego panieńskiego pokoju a potem polowaliśmy na przeceny i okazje.
I też nie mamy jednej lampy - na górze:)

Zmiana tematu:
ale nas jesień rozpieszcza. my dalej nie grzejmy w mieszkaniu:))) przez to że jest tak słonecznie mieszkanie nam się samo nagrzewa:))) a to oznacza niższe rachunki:)
imageimage
dla najwazniejsza jest sypialnia ;)

tez nie grzejemy
a my sypialnie dalismy na ostatni plan:P bo nawet szafy nie robimy ciuchy beda musily byc w kartonach:P a my wylondujemy chyba na materacu a niestety te niewygodne lozko pojdzie narazie do salonu. U nas tez najwazniejsze kuchnia lazienka sciany i podlogi reszta z czasem no ale licze jeszcze na stol z krzeslami i szafe na przedpokoju no i pokoj mlodego

BRAWA DLA KOSTKA:) ciekawe czy bedzie tak szybko biegal jak raczkuje:)
image
image
Aaaa no właśnie brawa dla Kostka!!! Coraz więcej dzieci w pionie:))))
imageimage
podłaczam sie do gratulacji :) Kostek teraz bedzie mogl dziewczynom w oczy patrzec :) a nie na stopy ;)
Gratulacje dla Kostka !!!

My mieszkanie robiliśmy najtaniej jak się dało. Bo przy małych dzieciach to i tak się szybko niszczy a poza tym to nie jest nasze docelowe więc tym bardziej nie chcialiśmy inwestować.

Ssabinka jak się czegoś dowiem jutro to dam znać.
image
image
ale dzis jadłam pycha szarlotke w mindze, Marcys mi połowe wciagnął:)

dzis zakończyłem "psią przygode" szwy zdjete, pies total zdrów....i dzis ta czesc rodziny co gadała "lepiej go uspic, on juz z tego nie wyjdzie, po co Wam problemy..." siedza cicho...wiec warto było:)

co do mieszkania...to ja zrobiłabym na picus glancus kuchnie, łazienke na dole...i ewentualnie salon...takze, mi by sie nie chciało zrobic kuchni- jednego z najwazniejszych miejsc w domu, ot tak, a potem cos tam zmieniac...raz a porzadnie:)
image
Ja bym zrobila kuchnie ladna od razu. 10 lat to wcale nie tak malo, po co sie meczyc przez caly ten czas ze sie nie ma takiej kuchni jaka sie chce? My tez sie urzadzalismy stopniowo, telewizor kupilismy dopiero po 3 miesiacach. Na poczatek mielismy lozko, kanape, stol i krzesla no i szafy juz byly w zabudowie, plus kuchnia i lazienka wyposazone.
Moj maz sobie dzisiaj kupil nowy telefon, od paru godzin siedzi i sie nim bawi, chyba bedzie z nim spal:P Faceci;)
monika81 ok bede czekac:)

dobrze ze wy tez tak myslicie:) bo juz myslalam ze jestem jakas dziwna wymagajaca itp.

Kamil sie dzis na mnie obrazil bo powiedzialam mu ze ma dwie lewe rece. Bo rozbieral malego nie trzymajac go ciagnal za bluzke wyciagajac mu glowe i maly walnal zebami w obudowe lozka w sypialni kamila rodzicow znow mogl mu sie ukruszyc zab tak jak za pierwszym razem w wannie z nim. Nie wiem co zrobic zeby bardziej byl ostrozny on jak cos zrobi to wszystko szybko i byle jak zeby sie nie napracowac:P jesli chodzi o prace fizyczne oczywiscie:P
image
image
asku super ze z pieskiem wszystko ok:) daliscie rade:)
image
image
ssabinka bo niektorym facetom to do dziecka potzreba jest intrukcja - powinnas powiedziec odepnij guziki w buzce, wyciagnij lewa reke potem prawa a potem glowe, nie szarp, nie ciagnij hahahhah :)
ja swojemu tak mowie - czasami sie wscieka ale lubie jak jest po mojemu ;)
no to jest prawda:) ja tez mu mowie daj mu pic zmien pampersa, urywaj po kawaleczku poczytaj mu bajki poukladajcie klocki jakbym normalnie miala 2 dzieci koszmar!!!!!!!!!!!!!!
image
image
Ssabinka a mi się wydaje, że ta kuchnia jest bardzo droga...ja mam wujka stolarza, który robi super meble do kuchni, ma dużo zamówień z Trójmiasta, ogólnie mówią, że jest dosyć drogi, ale nie słyszałam jeszcze o takiej cenie, chociaż cała moja rodzina zamawiała u niego meble.
Porównywałaś ceny u różnych producentów, może uda się znaleźć gdzieś taniej?
Ps. Szukam dobrego fryzjera. Ostatnio byłam u Kamila z Alternative. Było ok, ale żadna rewelacja. Może wiecie coś na temat Radka, też z Alternative? Albo polecicie mi kogoś innego?
image
dlatego czesto wiele rzeczy wole zrobic sama jak mam sie wiecej nagadac niz zajmuje dana czynnosc ;)
sabinka nie masz wyboru - musisz ciąć koszty :( sprobuj u tego stolarza co Ci polecałam, teraz zrobił kuchnię u znajomych, wszyscy wyceniali miedzy 10-12 tyś a on im zrobił za ok 6
image
image
zoskaa kuchnia wyszlaby taniej ale doszlo kargo duze i kuchnia na polysk a blat drewniany
image
image
No tak, ale ja też uważam, że jak robić to raz a porządnie. Zobaczysz, w takiej pięknej kuchni będzie się od razu lepiej gotowało:) Dacie radę, jak się bardzo chce, to można wszystko:) Ja bym jeszcze poszukała jakiś innych ofert, tak żeby mieć porównanie, no chyba, że już to robiłaś i wybrałaś najlepszą opcję.
image
poza tym naprawdę dorgo ta kuchnia wyszla, wiesz że ze sprzetami to 20 by wyszlo :/
image
image
w sumie bym mogla sprawdzic mam projekt jej dostalam go tyko dla tego ze znajomy mojego taty tak by mi nie dal tego projektu czulabym sie nie fer dajac go komus do wyceny:P a innej juz nie chce bo bardzo mi sie spodobala:)
image
image
ale jak ktos taka samo moze zrobic np za te 4 tys mniej to czemu nie tylko dlatego ze jest znajomym taty
no zobaczymy jutro ma tata dzwonic o cenie koncowej po znizkach zobaczymy ile wyniesie
image
image
Ssabinka nie ma co mieć skrupułów tylko dziewczyny mają rację - porównaj ofertę. Może się okaże że on faktycznie nie jest drogi a może wyjdzie na to że chce z was zedrzeć...ludzie są różni i znajomi znajomymi ale kasa kasą.

A co do facetów to u nas to samo...bez szczegółowej instrukcji ani rusz....Mojemu najlepiej wychodzi uczenie Heli głupot. Dzisiaj nauczył ją: Pokaż gdzie ma mama - na co Hela puka się w głowę!!!! he he takie durne pomysły ma:)
imageimage
Za to ja muszę pochwalić mojego męża. Dzisiaj został sam z małą od 11 do 18, a ja z mamą byłam na zakupach w GB. Oczywiście głównie obkupiłam mała. Kupiłam jej kombinezon, buty, bluzki z długim rękawem i body...ale dla mnie też się coś znalazło..czerwony płaszczyk z mango:)
image
mój też uczy głupot i potrzebuje szczegółowej instrukcji!

Gratulacje dla Kostka :)

Sabinka ale to normlane że porownuje się ofery - jesloi moglabyś zyskać te 4 tys czy nawet 2 to co nie skorzystasz? takie życie :)
image
image
oczywiscie....ja tez wzielabym projekt i szukała najtaniej...nie ma tu miejsca na sentymenty i znajomosci:p
image
No dobra dobra dzis zobaczymy co nam powie:) Ja niestety nalezy do tych osob z miekich serc uczciwych czasem hehe:) wrazliwych itp czasem brakuje mi mocnych cech w mojej osobie oprocz uporu oczywiscie:)
image
image
Ssabinka, ostatecznie, jeśli nie uda się Wam uzbierać tyle kasy ile trzeba, możecie zrobić na początek inne fronty, a później sobie zmienicie, będziecie mieli trochę urozmaicenia. Ważne, żeby środki były porządne, a fronty można przecież wymieniać. No i wcale nie trzeba jakiegoś mega remontu, nawet zawartość może zostać w szafkach ;) Ale tak jak piszą dziewczyny, poszłabym do innych firm, zapytać jak wycenią. Tylko ważne jest właśnie, co konkretnie wyceniają, trzeba zwracać uwagę na te systemy samodomykające itd. Bo może gdzieś wyjść taniej, ale później okaże się, że jest taniej, dlatego, że czegoś nie będzie, niby wygląd ten sam a funkcjonalność zupełnie inna...
image
ssabinka:
spróbuj w studio net (są w Tesco na Kcyńskiej i w hali targowej w podziemiach) - oni naprawdę są tani - a nasza kuchnia i łazienka robiona u nich, 8 lat temu wygląda nadal idealnie ...
Odnośnie remontów, przypomniała mi się rozmowa z właścicielką tej nowej sali zabaw Tikiroom. Powiedziała, że facet za remont ich małej sali zaśpiewał 30 tyś., bo jak powiedział na biedną nie trafił. Może znajmomy twojego ojca też tak pomyślał - no wiesz ojciec się buduje, córka ma nowe mieszkanie itp. Różnie to bywa.

A ja wczoraj wspaniale spędziłam wieczór.... w domu :-( Pojechaliśmy do mojej mamy, mały najpierw zwymiotował przy wsadzaniu do fotelika, potem u mojej mamy puścił taka fontannę, że do prania było wszystko łącznie z dywanem. A dziś rano zrobił mega s****ę. Teraz się zastanawiam, co to było? Zatrucie? Mały zjadł u mojej koleżanki sporo ciasta. Może to to?

Ostatecznie mąż pojechał na koncert sam ze znajomymi. Powiedział, że było super, ech...
image
akacja dzieci tak czasami reguja na ciasta z kremami
my tydz temu regulowalismy drewniane okna u mlodych w pokoju z wymiana takich metalowych czesci i jeden zaspiewal 40% taniej niz drugi wiec czasami warto poszukac :)
Nie wiem jaki ten kolega jest. Moj tata robil teraz do domu u niego kuchnie ale nie wiem ile dal robil dwa lata temu u mojej babci a tam za grosze bo byl winny przysluge czy cos:P moze tak pomyslec ale my jak i moi rodzice nie mamy grosza:( :P oni tez nie wiedza kiedy sie wprowadza a dom???? aj duzo gadac przeliczyli sie troszke
image
image
Dziewczyny co podajecie Maluchom na sniadanko? Prosze o pomyslyyy:)
nowy:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=278018&c=1&k=160
image image
Aniaa kanapki, nalesniki, tracuchy, parowki, jajecznica, budyn, z owocami, kasza manna z owocami na mleku, salatki plus chlebek
Podłączam się do pytania Ani, u nas nuda na śniadania:)))

Ssabinka jak ja Cię dobrze rozumiem. My zmężem jesteśmy w podobnej sytuacji. Tak ciężko jeszcze nigdy nie mieliśmy:(((
Ja to od początku wiedziałam, że łatwo nie będzie i że nie starczy nam pieniędzy na wszystko, ale mój mąż jak na coś się uprze to nie ma bata, w końcu to lew:))) Jakie wszcześniej miał plany, co on nie kupi, ale niestety trzeba było z większości zrezygnować. Zrobiliśmy tylko kuchnię, w sumie to może nie taką jaką sobie kiedyś wymarzyłam, ale naprawdę mi się podoba. Poszłam na kompromis i żeby było taniej to dałam dolne szafki w macie, a górne w połysku i fajnie wyszło. W takiej kuchni naprawdę się fajnie gotuje i przebywa. Wcześniejszej nie znosiłam i dlatego efekty były mizerne.
Mamy też zrobioną łazienkę na dole mniej wiecej tak jak chcieliśmy. Salon jest w starym wydaniu. Meble z poprzedniego mieszkania. Czeka na lepsze czasy:DDD

Najbardziej denerwuje mnie brak firanek i to echo.
Echhh, jak to człowiek potrafi sobie uprzykrzyć życie :////

Co do tatusiów to Antoś też nie ma lekko. Niby z ubieraniem czy rozbieraniem nie jest najgorzej, chociaż lekko też nie jest :))) to u nas jest inny problem. Mój mąż jak zajmuje się małym to zapomina go nakarmić i dać mu pić. Jak przychodzę z pray to Antoś jest taki wygłodniały, ze wyrywa mi suchą bułkę z reklamówki i wcina, hhihi. Bidulek.
image
mjakmama:
a jak robisz lekkostrawne racuchy?

Bo mi racuchy to z pączkami się kojarzą :)

Nyzosia:
siostra po prostu nie wyczuła zapachu ... A bała się zmienić pieluchę sama :P

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (19 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry