Widok

Mamusie marcowe i kwietniowe 2015

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej hej :)
czy są już jakieś mamusie marcowe? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Są są; ) Dziś zaczął się 9 tydzień:) Czekam na moje trzecie Szczęście;)

ujawniajcie się mamusie;)

ineskaa.
Mam problem z logowanien; (
Noooo czekałam na Ciebie :)
Trzecie? Wow, ale fajnie :) ja na pierwsze :)
Są :) W sobotę prawdopodobnie pierwszy raz zobaczę fasolkę :) Już nie mogę się doczekać aż ją zobaczę... Czekałam na nią prawie 5 lat... Z moich obliczeń to 5 tydzień zobaczymy co lekarz powie.
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Super, trzymam kciuki :) to Twoje pierwsze bobo?
U mnie teraz jest 5t 5d a usg mam w poniedziałek i też już nie mogę się doczekać :)
Cześć Dziewczyny ja też jestem marcowa 6t. To moja druga ciąża :)
image
Gratulacje i witamy :)
image
Tak pierwsze :) upragnione, wyczekane :) u mnie 5t i 4d :D Masz jakieś objawy ciąży?
image
Witamy witamy :) ale fajnie, ża nas przybywa :)
Nooo Lucky idziemy łeb w łeb :P a jeśli chodzi o objawy to jestem bardzo senna i na wieczór już nie mam mocy...mdli mnie od niektórych rzeczy np nie mogę jeść chleba, bo mi niedobrze. No i bolesne piersi, a tak to wszystko ok. W sumie się dziwię, bo w pierwszej ciąży (niestety poroniłam) dużo gorzej się czułam.
A jak u Was dziewczyny?
Dokładnie darlonek :D Ja wieczorem też padam szybciej niż zwykle, ale za to budzę się w środku nocy bądź nad ranem (na siku) gotowa zacząć dzień... nadrabiam to godzinną drzemką w ciągu dnia. Teraz nie ma problemu bo jestem na urlopie, ale nie wiem co zrobię jak wrócę do pracy :/ Mdłości w sumie zero, ale piersi też bolą, czasem to aż piekący ból no i są pełniejsze (mój mąż jest zachwycony :P )
image
Witajcie dziewczyny:)

też będę kwietniowa mamusią, u mnie 5 tc, ciąża I:) Termin mam na 2.04.2015
Gratulacje! Byłaś już u doktorka?
image
O proszę mamy już też mamusię kwietniową :) super!
o widzę, że coraz nas więcej, bardzo fajnie:)
Ja piątek mam usg, czekam już z niecierpliwością.
Co do dolegliwości to uczucie ciągłego zmęczenia powoli mija ale niestety mdłośi nie odpuszczają, najgorsze są wieczory. Mam nadzieję, że szybko miną.
image
Ineskaa, a który to tc?
image
Cześć dziewczyny
I ja dołączam do Was :) termin wstępnie 02.04, wizytę mam dopiero w poniedziałek i nie mogę się doczekać. To moje drugie dziecko, mam już prawie 3 letnią córeczkę.
Super! Witam i gratuluję :)
image
No to się rozkręcamy :P witam nowe mamusie :)
Lucky83 - w poniedziałek zaczął się 9tc.

ja również witam nową mamusie:)
image
Umieram dziś....:( Straaaasznie chce mi się spać, nie mam na nic siły i cały czas mnie mdli :( Dziś jest równo 6tc, a poniedziałek i usg coraz bliżej :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mam to samo poza mdłościami...obudziłam się o 4 bo nie mogłam spać, a teraz nie mam na nic siły co chwile zasypiam...
image
Darlonek od kiedy masz mdłości?
image
Oh dziewczyny chyba taki dzień dziś mamy, bo ja też chodzę śpiąca, szkoda że moje dziecko pełne energii nie ma ochoty na drzemkę:p
U mnie mdłości pojawiły się w 7tc, miałam nadzieję, że ze tym razem ominie mnie ta przypadłość. Nie narzekam, w poprzedniej ciąży było dużo gorzej.
image
No chyba dziś jakiś taki senny dzień jest, bo u mnie w pracy też wszyscy zamuleni. Jak do tej pory sporadycznie mnie mdliło i chyba zaczęło się jak jeszcze nie wiedzialam, że jestem w ciąży. A dziś od rana :( Nawet obiadku zjeść nie mogę, bo na samą myśl mi niedobrze :(
No to przespałam większość dnia...co ja będę robić w nocy :/
image
Dziękuje:)

Byłam w poniedziałek, lekarka widziała już pęcherzyk ciążowy ale jeszcze dość słabo. To był 5 tc. Za dwa tygodnie mam kontrole, w miedzy czasie badałam bete hcg i ładnie przyrasta. Dostałam tez d*phaston profilaktycznie bo mam bóle brzucha ale jestem dobrej myśli:)

Poza tym czasem zasypiam na stojąco i piersi bardzo mnie bolą:/
agi8877 Trzymam kciuki!!! :) Ja idę w sobotę. Według moich obliczeń to będzie 6 tc więc mam nadzieję, że zobaczę nie tylko pęcherzyk :) Brzuch i piersi też nadal bolą, ale to jest do zniesienia.
image
Ja też spalam z 2 godz i teraz nie wiem co że soba zrobić. A przed chwilą dopiero zjadłam większy posiłek po którym mnie nie zemdlilo i były to frytki z piekarnia...a wczoraj zrobiłam taka pyszna zupke i dziś miałam na nią wielką ochotę no ale cóż...;) ciężki dzien dziś mam ech ;)
Hejka.
Jestem po usg. Dzidziuś ma prawie 2 cm:)
Dostałam receptę na czopki, które zmniejszają mdłości. Pewnie ich nie wykorzystam ale w razie kryzysu będą pod ręką.
Dobija mnie ta temperatura, a ma być jeszcze cieplej:( Walka o przetrwanie w moim przypadku.
image
Super Ineska :) ciekawa jestem co tam u mojego słychać, na razie daje mi nieźle w kość...zdążyłam się pochwalić, że mam lekkie mdłości, a dziś kolejny dzień umieram, jadę na nektarynkach :P
Gratuluję!!! Trzymajcie za mnie kciuki. Jutro mam pierwszą wizytę u lekarza. Nie mogę sie doczekać mam nadzieję, że wszystko jest ok.
image
Trzymam! Daj znać po :)
Wszystko w porządku:) nie ma co prawda jeszcze dzidzi tylko piękny pęcherzyk. Wyniki ok, ale progesteron w dolnej granicy więc 3x2 luteinka. Kolejna kontrola za tydzień. Wedlug ostatniej miesiączki to 6 tydz i 1 dzień. :)
image
Darlonek powodzenia jutro i daj koniecznie znać po usg co słychać u Twojej fasolki :)
image
No to extra :) ja usg mam dopiero na 19:40 więc nie wiem jak wytrzymam do tego czasu ;) a mdlosci nadal mecza :(
Lucky super, że wszystko ok. Teraz niech fasolka zdrowo rośnie.
Darlonek daj znać po wizycie. Oh też nie lubie mieć wizyt wieczornych bo przez caly dzien mnie nosi, a potem nie mogę zasnąć z emocji;)

Kurcze ja mam jakiegoś polipa, którego nie chcieli mi leczyć, a teraz jak jestem w ciąży to robi się problem bo może grozić poronieniem:( oby nie. Muszę zrobić kolposkopię i sprawdzić pochodzenie tego badziewia.
image
Ineskaa musisz być dobrej myśli. Wkurzają mnie takie sytuacje nieziemsko konowały jedne!!! Trzymam za Was kciuki! Będzie dobrze!
image
Dzięki Lucky83:)
image
Hejka
Jestem po wizycie u lekarza, wszystko ok, ładny pęcherzyk, żeby usłyszeć serduszko jeszcze muszę poczekać, 5 tydzień i 5 dzień według wyliczeń, następna wizyta 14 sierpnia
Ineska bedzie dobrze zobaczysz :) ją już po usg, wszystko jest ok, serduszko ladnie bije :))) wg OM jest 6t 4d a wg usg 6t 5d więc spoko :) bardzo się cieszę :)
Suuper darlonek :) Ja z niecierpliwością czekam na sobotę i kolejne usg. Jakiś niepokój mnie ogarnął :( też chce juz zobaczyć serducho... Na dziś piersi dalej bolą, brzuch chyba na razie odpuścił, za to wczoraj myslalam że nie dojdę do pracy. Robiło mi sie słabo i nie dobrze. Nie wiem czy to pierwsze mdłości czy kiepskie znoszenie upałów... Poza tym mój endokrynolog (choruje na niedoczynność) zwiększył mi Euthyrox ze 137 na 200 za dwa tygodnie kontrola.
image
gosiaczek.k gratuluję! :)
image
Hej
mam termin na 15. 03.a wiec 9 tydz. To będzie nasze 3. Taka niespodzianka dla nas. Mamy juz córkę 8 lat i syna 6 i jedno chce siostre drugie brata. Byle nie blizniaki bo u nas sie zdarzaly😊.
Moze to wina pogody ale czuje sie fatalnie, biorąc pod uwagę dwie poprzednie, ale jeszcze trochę i mdlodci przejdą za to brzuch mam jakbym byla w 4 mies.
Robi ktoras z was test podwójny, ?
Tak...to na pewno pierwsze mdłości dziś jest jeszcze gorzej :\
image
Dziewczyny cieszę się , że po wizytach wszystko dobrze.
Ja kolejne usg mam dopiero po12 tyg. czyli za 3 tygodnie. Najchętniej to bym codziennie chciała sprawdzać jak rośnie moja fasolka; )
Lucky83 mdłości Ci się pewnie nasiliły przez luteine. Na mnie tak działały te hormony.

co do testu podwójnego, to ja raczej nie będę robić.
image
Ineskaa jak długo brałaś luteinę?
image
Oj ja brałam do 17 tyg. Jak już nie wyrabiałam z mdłościami to dostałam d*phaston. Tylko, że ja brałam ze wzgledu na skurcze i bylam na lekach całą ciąże.
image
Mam nadzieję, że dowiem się w sobotę, że nie muszę już brać :) Miałam progesteron w okolicy 17, lekarka powiedziała, że lepszy byłby w okolicy 30 stąd luteina...
image
Witam kolejną mamusię :) a co to jest ten test podwójny? bo ja zielona jestem :P Lucky wiem co czujesz...ja nadal mam nudności i już nie wyrabiam, właśnie wsuwam suchą bułę :P ponoć schudłam na buzi, tak mi powiedziałą koleżanka z pracy, ale się nie dziwię skoro od tyg prawie jadę praktycznie na samych owocach :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Chcialabym dolaczyc do Waszego watku, niestety sie nie udalo...

Zazdroszcze i zycze Wam powodzenia ! :)
image

Strasznie mi przykro :( ale trzymam kciuki na przyszłość!
nulka tak mi przykro. Nawet nie chce wyobrażać sobie co czujesz. To nie powinno mieć miejsca. Bądź dzielna kobieto! Trzymam kciuki!
image
Nie nie, nie poronilam i oby nigdy mi sie to nie przytrafilo... tfu tfu... po prostu strasznie chcialam miec dzidziie na wiosne .... moze za rok sie uda :)
image

Uff :) bo zabrzmiało to groźnie... W takim razie trzymam kciuki! :)
image
Też już się przestraszyłam ;)

Lucky nie możesz spać?:P
Darlonek wróciłam po urlopie do pracy i mam na 6 :\ a spac jak najbardziej mogę...nic innego bym nie robiła :) Właśnie mam oczy na zapałkach :(
image
Aaa myślałam, że jeszcze masz urlop ;)
Ja dziś miałam na 6:30 i myślałam, że nie dojadę...strasznie źle się czuję :(
Wyniki wyglądają mi na dobre Hcg z 12500 skoczyło na ponad 30000... Jutro usg juz nie mogę sie doczekac aż zobacze moje szczęście...
image
U mnie dramat...zaczęłam krwawic rano :( powtórka z rozrywki, bo w poprzedniej ciąży też krwawilam od 7 tyg i nic z tego nie wyszło :((( byłam na ip na klinicznej a później jeszcze w mojej przychodni i na razie wszystko ok z fasolka. tętno w porządku i ładnie rośnie, bo w pon miała 4mm a dziś już 9 więc dobrze :) ale mam jakiegoś krwiaka i teraz muszę leżeć, dostałam d*phaston , luteine i l4 na miesiąc. Mam nadzieję , że to minie :(
Lucky beta ładnie przyrasta na pewno będzie dobrze, daj znać po wizycie :)
darlonek masz zakaz ruszania się z kanapy! Uważaj na Was proszę. MUSI być wszystko ok. Latem widzimy sie na placu zabaw :)
image
Darlonku odpoczywaj jak najwięcej. Wszystko musi być dobrze!!!
image
Wszysko dobrze :) moje szczęście ma 9,7mm :) usłyszałam serducho :) najcudowniejszy dźwięk na świecie! Teraz musze wybrać lekarza prowadzącego. Lekarka w klinice Invicta do której chodziliśmy nie prowadzi ciąży...Dodatkowa luteinka bo progesteron 25 a powinien byc trochę wyższy i za tydz dwa juz do docelowego lekarza. Według dzisiejszego usg to równy 7 tydz.
image
Witajcie,

Po cichutku chciałabym dołączyć do waszego wątku:))

Wprawdzie jestem dopiero po teście, z obliczeń wynika, że to 5 tydzień.
Poprzednią ciążę straciłam 12 tc więc dlatego po cichutku.

Nie chcę się głośno cieszyć i ogłaszać nowiny całemu światu, po później trzeba się długo z tego tłumaczyć. Dlatego posiedzę tutaj z Wami, i będę myśleć pozytywnie. Przecież nie można mieć takiego pecha 2 razy:)))
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
Tinker Bell musi sie udać! Nie ma innej opcji. Cieszę się że jesteś z nami :) tylko jak piszecie o takich sytuacjach zaczynam drżeć o moje maleństwo...musimy być dobrej myśli! Ja na swoje czekam juz 5 lat, jestem po dwóch inseminacjach i jak zaczęłam proces adopcyjny udało sie naturalnie... To największy cud. Będzie dobrze kochana! :)
image
Ja się w poprzedniej ciąży bardzo cieszyłam, i nie wyszło;/ Chyba przez pierwszy trymestr nie powinno się nastawiać. Dbać o siebie na 200%.

Straciłam ciążę 2 lata temu i od tamtego czasu nie wychodziło. 2 miesiące temu zaczęłam wszystkie badania, teraz mieliśmy otrzymać wynik badań mojego niemęża;) Ale już je znamy ;))) Nie chciało mu się czekać;)

Mam w przyszłym tyg USG. Nie związane z ciążą, miało być kolejnym poszukiwaniem przyczyn braku ciąży, ale nie wiem czy będzie coś widać tak szybko.
darlonek jak Ty sie czujesz?
image
Tinker Bell fajnie, że jesteś z nami :) ja straciłam dzieciątko w marcu...poroniłam w 11 tyg, także wiem co czujesz...
Teraz czuję się dobrze, od wczoraj nie krwawię więc jestem dobrej myśli :) ale leżę sobie i się lenię i już mi się nie podoba zwłaszcza, że mam dziś urodzinki i mieliśmy inne plany no ale cóż...są rzeczy ważne i ważniejsze :) mam nadzieję, że teraz wszystko będzie dobrze...
Lucky super, że dzidzia ładnie rośnie i wszystko ok, bardzo się cieszę :)
darlonek leż nie marudź :) cieszę się, że już lepiej sie czujecie :) Jaki zbieg okoliczności- ja urodzinki mam jutro :) A Tobie życzę wszystkiego najlepszego i spelnienia tego najważniejszego marzenia :*
image
Darlonek, to wszystkiego NAJ NAJ NAJ:))))))

Ja mam urodziny za 3 tygodnie;) Dostałyśmy całkiem fajne prezenty;)))

Choć ja miałam właśnie te obchodzić hucznie;) No nic, będe musiała poczekać;)
Dziękuję dziewczynki :* to sobie nie popijemy w urodzinki :P Tinker Bell a jak się czujesz?
Mnie trzeci dzień mocno boli brzuch. Nie mam żadnych plamień. Ale mało przyjemnie. Człowiek żyje w stresie, co nie pomaga. No ale nic;)

We wtorek rodzice do mnie przyjeżdżają;) Planuję obiad i to jak im powiedzieć;)
Trst podwójny pappa przede wszystkim wyklucza zespól Downa, zespól patau i wczesne wady plodu
Zaleca się po 35 roku życia , wtedy tez jest refundowane
Witam się w ten przyjemny dzień. Temperatura spadła i człowiek odrazu czuje się lepiej. Nie zmienia to jednak faktu, że nasiliły mi sie mdłości:( może to efekt jelitowki, którą ostatnio przeszłam, a może będę mieć znowu całą ciążę.
Nigdy nie straciłam ciąży ale i tak bardzo sie boję o maleństwo więc staram się (chociaż przy 2 dzieci to mało wykonalne) odpoczywać jak najwięcej. Tym bardziej, że czuję lekkie napinanie się brzucha po nawet niewielkim wysiłku. Dobrze, że mam l4 i nigdzie nie muszę się spieszyć. II trymestr będzie spokojniejszy, jeszcze troche...

Dziewczyny, dla Was wszystkiego dobrego.
image
Dzieki Ineskaa :)
Lucky to teraz ja Tobie życzę wszystkiego najcudowniejszego i oczywiscie zdrowej i pięknej dzidzi :*
Dziękuję ;) mam nadzieję ze sie spełni ;)
image
Dziewczyny...jak z Waszymi brzuszkami? Ja kończę 7 tydz a już rosnę...Śmieją się ze mnie że to trojaczki. :)
image
U mnie waga się podniosła standardowo przed @ o dwa kilo i tak stoi. Ale u mnie to dop 5 tydzień.
Choć w poprzedniej ciąży miałam w 12 tc już widoczny brzuch. I przytyłam prawie 10kg;/
Więc teraz się bardzo pilnuje.

Jedynie co, to nie mogę siedzieć przygarbiona, bo mnie coś tam uciska.

Dziewczyny Was też tak brzuchy bolały na początku?
No mnie czasem łapie taki ból jak przy miesiączce, ale czytałam że to normalne bo macica sie rozciąga. Najlepsze jest to, ze u mnie ciaza staje sie juz widoczna :) wiadomo to nie dzidziuś, ale brzuch jest inny i większy. Na razie schudłam 1 kg.
image
U mnie na razie bez zmian :) brzuch mnie boli, ale nie tam w dole tylko flaki bardziej :/ ale to pewnie przez moje mdłości i chwilowe problemy z jedzeniem.
U mnie brzuch nieco większy, ciasno mi w spodniach, które nosiłam do tej pory. Waga 1 kg na "-".
Brzuch mnie nie boli, czasem się napina:(
image
Witam i dołączam do Waszego grona :)

Terminu jeszcze nie mam ustalonego, ale najprawdopodobniej będzie marzec. Według moich obliczeń to 9tc, zdaniem gina 11tc (licząc od ostatniej @). Tydzień temu widziałam maleństwo i słyszałam serduszko :)

Jak chodzi o dolegliwości, to na początku bóle brzucha prawie jak przy @, nabrzmiałe piersi (od jakiegoś czasu nieco mniej bolą), wciąż dość częste mdłości jako reakcja na jedzenie i zapachy (nieraz wystarczy, że wejdę do kuchni i już mam odruch, ale na szczęście na razie bez wymiotów), no i przez długi czas plamienia (generalnie cały czas, z kilkudniowymi przerwami; aktualnie spokój i oby już tak zostało). Przez te plamienia brałam luteinę, a przez niedoczynność tarczycy wiąż biorę Eutyrox (pół tabletki dziennie, bo mam niedowagę). Mam nadzieję, że to wystarczy do utrzymania ciąży.

Teraz nieco się obawiam, bo w badaniu na toxo wyszło znacznie podwyższone IgG, co oznacza, że albo jestem teraz zakażona, albo byłam kiedyś - oby to drugie. Następna wizyta za tydzień, pewnie dostanę skierowanie na kolejne badanie toxo.

To moja pierwsza ciąża, więc mam sporo obaw; staram się jeszcze zbytnio nie nastawiać na poród, bo wiadomo, że różnie się może potoczyć... Dlatego też jeszcze nie informowaliśmy rodziny. Ale jesteśmy dobrej myśli :)
Witamy nową mamusię :)
a powiedz mi dlaczego z powodu niedowagi bierzesz tylko pół tabletki? bo można więcej na wadze stracić? sorki, ale aż tak się nie znam, a temat mnie interesuje, bo też mam niedoczynność i też biorę taką samą dawkę. Choruję przynajmniej od roku i od tego czasu zaczęłam tyć :( ważę 9 kg więcej niż wynosi moja stanadarowa waga i nic nie schudlam odkąd biorę tabletki...teraz tak sobie myślę, że może mam za małą dawkę? staram się jeść zdrowo, a teraz prawie w ogóle nic nie mogę jeść a waga nie chce wrócić do standardowej :(
Czesc dziewczyny,
Niesmialo dopisuje sie do watku :-) wiadomo, pierwszy trymestr, obawy itd. pewnie jak i u Was.
Kurcze, nie tak dawno urzedowalam na forum weselnika, a juz zapisuje sie tu. Zycie nie zna prozni ;)

Witam nowe mamusie :)

Dziewczyny co do niedoczynności tarczycy- leczę sie juz 3 lata i nie bardzo rozumiem te pół tabletki itp. Jaka to dawka? Ja w chwili obecnej biore Euthyrox 200, a zaczęłam od 50... Co do wagi to te tabletki niekoniecznie na nią wpłynęły prędzej inne hormony, które brałam w okresie inseminacji, które nie wyszły. Lekarz powinien kontrolować wartości tsh i ft4 i dopiero na tej podstawie dobierać dawkę leku, a nie na podstawie wagi.
image
Właściwie endokrynolog nie tłumaczył mi wnikliwie, dlaczego taka dawka (Eutyrox 75, pół tabl.), tylko długo się nad nią zastanawiał właśnie ze względu na moją wagę (48 kg na 167 cm wzrostu, 27 lat). Właściwie sytuacja jest nieco niejasna, bo endo widział wynik badania robionego tuż przed zajściem, a u niego byłam już w ciąży, o czym rzecz jasna powiedziałam. Dał mi skierowanie na ft4 i jeszcze raz TSH, ale miałam je zrobić za 3 tyg., jeśli pojawi się @. A że się nie pojawiła, to badań nie powtórzyłam. Teraz się zastanawiam, co robić, bo ponoć dawkę Eutyroxu powinno się stopniowo zmieniać, a ciągle biorę pół tabl. Choć może wynika to z tego, że moja niedoczynność nie jest jakaś drastyczna (co może też potwierdzać niska waga, bo przecież przy niedoczynności na ogół się tyje).
Witajcie dziewczyny:)

ja już jestem po drugiej wizycie. Widzieliśmy pięknie bijące serduszko:) i jesteśmy bardzo szczęśliwi ze wszystko jak na razie ok.

Miałam straszne bóle żołądka po d*phastonie wiec lekarka zamieniła mi go na Luteine dopochwową, jeszcze tylko dwa tygodnie i będę ja mogła odstawić.

Czuję się średnio, ciągle jestem śpiąca, brzuch boli, męczą mdłości..., lekarka proponowała L4, zastanawiam się nad nim tym bardziej, ze za 2 tygodnie mam kolejna wizytę i mogła by od razu mi wypisać.

Jest któraś z Was już na l4?
Witam nowe mamusie;) Jest nas coraz więcej, super.

Agi8877, ja już jestem na zwolnieniu, a Ty skoro źle się czujesz, lekarz sam proponuje Ci l4, to po co się męczyć? W pracy chyba zrozumieją.
image
Witam Was. U mnie 5ty tydzien trwa. Lekarz potwierdzil ciaze, to samo mowi wynik betaHCG. Ja praktycznie zadnych objawow nie mam (poza brakiem @). Kolejna wizyta zaplanowana jest na koniec sierpnia, mam nadzieje ze lekarz bedzie mogl juz cos wiecej powiedziec :)
image[/url]
Witam
Wreszcie po pierwszym USG i 10 tydz potwierdzony. Serduszko bije, dL. 2,6 cm, kolejne za 3 tyg. W celu konkretniejszych badan
Ja juz jestem trzeci tydz na l4,
I znowu witam kolejne mamusie :)
Lucky ja dostalam Letrox 50 i mam brać pół tabletki czyli 25 :) zostało mi to przepisane na podstawie badań nie wagi :) tak tylko zapytałam z ciekawości. a mam małą dawkę, ponieważ mam małą niedoczynność (tsh =4 przed ciążą).
Byłam dziś na wizycie i trochę się podlamalam ...serducho pięknie bije, ale fasolka od piatku nic nie urosła :( boję się...
a na l4 jestem od poniedzialku, ponieważ krwawilam a poprzednią ciążę poronilam. w pracy nie robili mi żadnych problemów, kierowniczka bardzo przejmuje się moją ciążą :)
darlonek, chyba na tym etapie to tez ciezko zauwazyc tak drobne zmiany w wielkosci. Staraj sie o tym nie myslec tak intensywnie, na pewno z Twojej strony robisz wszystko aby bylo dobrze, takze spokojnie.
image[/url]
Witaj Kaniko;)
Darlonek nie łam się tylko bądź dobrej myśli. Nie jestem pewna czy u tak małego płodu też tak jest ale dzieci rosna skokowo.
image
Witajcie dziewczyny! Ale nas duużo :) Super! :)
Wybieram sie w poniedziałek do endokrynologa. Wynik Tsh powyżej 4. Lekarka telefonicznie zmieniła mi dawkę na 200 euthyroxu i musze isc na kontrole. Do ginekologa dopiero 28.08 i juz nie mogę wytrzymać. Tak mi sie duży... Chciałabym już zobaczyć że wszystko jest ok...Brzuch boli znacznie mniej, ale nie mam prawie ochoty na jedzenie...dopada mnie dopiero wieczorem. Za to rano mdłości...od kilku dni rano mam dylemat czy juz mogę wyjść do pracy... W tym mies musze isc choć na jeden dzień zwolnienia. Mam umowę zlecenie i jak pójdę teraz to będę miała wieksza kasę bo będzie sie to liczyło za okres kiedy zarabiałam więcej, miałam premie...Tak w ogóle zastanawiam sie czy juz nie isc bo będę miała dużo wiecej pieniędzy, tylko musze pamiętać o podatku bo pozniej przy rozliczeniu rocznym to trzeba oddać. Ech skomplikowane to wszystko...
image
Jezeli chodzi o L4 to po cichu mysle, ze chcialabym skorzystac z tej opcji od 14/16tygodnia. jeszcze duzo czasu, ale nie ukrywam ze z przyjemnoscia odpoczelabym od pracy, tym bardziej ze jest dosc stresujaca i wymaga czestych podrozy. Pod koniec wrzesnia mam 2,5tyg urlopu i mialabym nadzieje ze po powrocie z urlopu po 2/3 tygodniach otrzymam L4 (czy jest na to szansa dowiem sie od mojego lekarza, pierwsza wizyta pod koniec sierpnia).
image[/url]
Masz rację Ineskaa nie ma się co męczyć:) kolejna wizyta u gina 25 sierpnia wtedy poproszę o l4.

Darlonek nie martw się, trzymam kciuki, żeby wszystko było ok:)

Ja tez mam niedoczynność, jestem po operacji tarczycy w 2013 roku, przed ciążą brałam euthyrox 100. na razie wyniki super wiec endokrynolog zwiększyła mi dawkę tylko dwa razy w tygodniu na 125. Kontrola za 2 miesiące zobaczymy co będzie:)
Dzisiaj miałam USG, które nie było związane akurat z ciążą, ale było do USG dróg rodnych. Niestety, było przez brzuch i jeszcze nic nie było widać.
Jutro mam wizytę u położnej i się dowiem czy dostanę skierowanie na wcześniejsze USG czy dopiero po 12. Nie mieszkam w Polsce i tutaj jest trochę inaczej.
Jeśli nie dostanę na wcześniejsze to pójdę prywatnie. :)))
Ale i tak trzeba czekać min do 8 tyg.

No nic, to tylko jeszcze 2,5 tygodnia:)
Cześć dziewczyny
wczoraj byłam na usg i widziałam serduszko. Ogólne wszystko ok tylko lekarka mnie zaskoczyła bo powiedziała że ciąża jest o tydzień mlodsza niz by wynikało z ostatniej miesiączki. Jak byłam 2 tygodnie temu u innego ginekologa to był pęcherzyk i rozmiar jego wskazywał na 5 tydzień i 1 dzień czyli dokładnie jak licząc od ostatniej miesiączki. A wczoraj po badaniu wyliczony mam 6 tydzień i 2 dzień. Nic nie rozumiem ale ważne ze wszystko ok. Kolejna wizyta 4 września ciekawe czego wtedy się dowiem :)
Ja tez biorę eutyrox 137. Wcześniej brałam novothyral
Miłego weekendu
Hej Koleżanki,
jak się czujecie? u mnie mdłości nie przechodzą na razie. W poniedziałek mam drugą wizytę u ginekologa i mam nadzieję, że już będzie widać serduszko, bo ostatnio było na to za wcześnie. Wam też urosły już brzuszki? Każdy mi powtarza, że ciążę widać tak w 4-5 miesiącu, a u mnie brzuch już teraz jest sporawy. Nie mam przy sobie miarki, ale na oko tak z 20 cm mi przybyło przy wadze takiej samej jak zawsze :) W tym tempie to ho ho! ;)

U mnie pojawila sie ogromna sennosc i zmeczenie od 2 dni. na szczescie jest weekend, wiec specjalnie sie przed tym nie bronie, ale zadziwiajace jest to ze moglabym praktycznie 90%czasu lezec :0
image[/url]
Ja też jestem ostatnio mega senna, a myślałam, że już mi to minęło. Do tego nadal mdłości i osłabienie. Nie ma lekko;)
image
O kurcze to jeszcze lepiej. Nie wiem jak tu pracowac w takim stanie. Moze jak przyjdzie poniedzialek to jakos zbiore sie do dzialania. A jak Wy macie do tego mdlosci...to juz w ogole ciezko nad czymkolwiek sie skupic :/
A co do brzucha...20cm to chyba nie mozliwe! Nie mierzylam sie, ale moj lekko wypukly jest.
image[/url]
Kanika, niestety możliwe. Z moich normalnych 65-70 w talii zrobiło się właśnie 87 cm... Przed chwilką zmierzyłam. Pewnie więcej w tym wzdęć itd ale ten obwód jest przerażający. Zawsze sporo ćwiczyłam, dbałam o formę, brzuch miałam dość płaski... teraz mam takie mdłości, zawroty głowy, że o aktywności fizycznej nawet nie myślę. Koleżanka pożyczyła mi spodnie ciążowe, myślałam że to tak na jesień najszybciej, a już teraz je noszę, bo inne uciskają brzuch za mocno ;)

Szok! Ale wierze, wierze. Ale jak pisalas waga nie poszla w gore wiec luzik ;)
image[/url]
Mi przybylo jakieś 12 cm i ok.1.5 kg ale zaczyna mi się 11 tydz a mam wrażenie, szczególnie wieczorem , ze niedlugo juz postawie sobie talerzyk na brzuchu.Poza mdlosciami wzdęcia- tragedia.
Jestem żywym przykładem, że w tak młodej ciąży można mieć już brzuszek... spodnie ciążowe noszę już od ponad tygodnia. Mam siedząca pracę więc moje dżinsy po prostu wbijały mi się w brzuch. Mąż zaczął do mnie mówić "moja kulka" to też o czymś świadczy :) ale nie narzekam bo rosnący brzuszek cieszy :) Poza tym nadal śpię na stojąco, mdłości z zeszłego tygodnia trochę się uspokoiły. Wczoraj tylko brzuch dziwnie bolał. Czytałam, że to normalne. Muszę jakoś wytrzymać bo następna wizyta dopiero 28.08. Jutro wizyta u endokrynologa. Lekarka podniosła mi dawkę Euthyroxu do 200. Zastanawiam się czy to nie za dużo, bo wczoraj powtórzyłam wyniki i TSH spadło mi do 0,333...
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ale się rozkrecilo, fajnie :) mnie nadal mecza mdłości, ale na szczęście mniejsze więc mogę jeść :) w środę mam kolejną wizytę i niestety cały czas się martwię co będzie..chociaż chciałabym wyluzowac to po moich przejściach nie jest to łatwe :(
Jejku czemu moje mdłości nie chcą odpuścić? Liczę na to, ze to ostatnie dni i wraz z 12 tygodniem wszystkie przykre dolegliwości miną:)
Brzuszek tez mi rośnie, zresztą w każdej ciąży pojawiał się szybko. Wszystko jest ok póki nie trzeba sie ubrać bo wszystko nagle okazuje się zbyt ciasne i nie wygodne.
Ja mam we wtorek wizytę ale bez usg. Na usg musze poczekać do 12 tygodnia.
Bierzecie nospe przy bólach brzucha? Dziś mnie też boli:(
image
Darlonek, Lucky,
powiedzcie proszę, czy Wasze suwaczki pokazują dobrze Wasz tydzień ciąży? Z obliczeń lekarza i moich wychodzi tydzień dalej, czyli 9 tydzień, a suwaczek wskazuje 8. Ostatni okres miałam 20 czerwca.

Panna-anna dobrze Ci pokazuje. Masz 8 tygodni i 2 dni ciąży, czyli jesteś w 9 tygodniu. Ja mam 10 tygodni i 5 dni co daje 11 tydzień ciąży i tak też liczą lekarze.
image
Ineskaa dzięki piękne. Ech dużo jeszcze o ciążach się muszę nauczyć :)

panna-anna fajnie ze mamy dokładnie ten sam dzień. :) kiedy byłaś u lekarza? Jakie Twoje szczęście jest już duże? Kurcze wlaśnie czytalam o becikowym. Trzeba założyć kartę najpóźniej w 10tc? Ja idę do lekarza 28.08 a 29.08 kończy mi sie 10tc myślicie ze to ok tak na ostatnią chwilę...?
image
Lucky, do lekarza idę jutro akurat :) To będzie druga wizyta. Na pierwszej byłam 31 sierpnia i wtedy była tylko kropeczka na ekranie USG. Myślę, że lekarz mi karty nie założył, bo pewnie by mi powiedział, prawda? Nie byłam ani ważona, ani mierzona itd. czego się spodziewałam po pierwszej wizycie. Z becikowym nie wiem jak jest. Koleżanka kiedyś wspominała o tym, że trzeba szybko, ale temat się urwał na tym i więcej nie wiem

Oczywiście 31 lipca była pierwsza wizyta ;)

Chyba nie trzeba mieć karty do 10 tygodnia tylko być pierwszy raz na wizycie u lekarza. Przecież niekiedy karta dopiero jest zakładana po tym pierwszym usg genetycznym. Ja miałam założoną w 9 tygodniu. Nie pamiętam jak to było przy składaniu wniosku o becikowe, hmmm może nawet nie brali nic ode nnie.
image
To i ja dołączam do Kwietniówek:) wyszły dziś (dzień @) 2 kreseczki na dwóch testach, jakoś ten cykl był taki trochę odpuszczony, bo wyjazdowo się mijaliśmy z mężem, no i udało się! to nasz pierwsza, wyczekiwana, upragniona ciąża, termin wg dnia ostatniej @ na 27.04:) jutro idę na betę i zrobię progesteron, no i musimy wybrać lekarza, nastawiamy się na swissmed, albo kliniczną, z lekarzy prowadzących myśleliśmy o p. dr. K.Leszczyńskiej lub B.Brzósce, może kogoś doradzicie?
Pisałam wczoraj post i się nie dodał grrr...
Ja ostatnią @ miałam 19.06 więc z suwaczkiem wszystko ok :)
W środę kontrolne usg i boję się jak cholera...niby serducho dobrze bilo, ale martwi mnie to, że fasolka nagle okazała się tydzień młodsza a na wcześniejszych badaniach było wszystko w normie...:(
Po prostu boję się powtórki z rozrywki z marca...no ale nic, muszę poczekać.
A i witam serdecznie nową mamusie :) jak się czujesz?
Witam również,

no właśnie czuję się normalnie:) nie przypuszczałam w ogóle, że uda się w tym cyklu, tym bardziej, że żadnych objawów nie zauważałam, a w cyklach bezowocnych zazwyczaj miałam wszystkie ciążowe;) dlatego m.in. odpuściłam, bo już zmęczona byłam nastawianiem się i rozczarowaniami... jedyne co teraz odczuwam, to wzdęty brzuchol:) no i jak nie przepadam za słodkim jakoś w weekend miałam taką nagłą chcice:) i trochę senność, ale zakładałam, że to od upałów i pogody:)

póki co, tysiące czarnych scenariuszy w głowie mi się przesuwa, więc do końca 3 mies raczej nikomu nie ogłosimy... a mężulo dwie się dziś wieczorem:)

pozdrawiam Was serdecznie!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Witamy witamy! :)

Kurczę najgorsze jest to oczekiwanie na kolejną wizytę...Gdyby nie to że za prywatną płaci się tyle kasy chodziłabym chyba co tydzień :) Dajcie koniecznie znać jak u Was wyniki i wizyty. Trzymam kciuki!!!

Ja od kilku dni czuję się wyjątkowo dobrze. Mdłości znikome, piersi mniej bolą, czasem tylko brzuch pobolewa. Aż zastanawiam sie czy wszystko gra...Jeśli tak ma wyglądać moja ciąża do końca to suuper! ;)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Witam mamusie:)
Jestem po wizycie, wszystko z dzidzią dobrze. Miałam okazję posłuchać serduszka:) pieknie bije:) teraz musze zrobić usg genetyczne.
Jestem coraz spokojniejsza.
image
My też po wizycie. Maleństwo ma 18 mm, serduszko bije 163x/min. Piękny dźwięk. Też czekamy na usg genetyczne, ale jeszcze trochę bo 16 września :)

Ineskaa tez robisz test pappa? Kiedy i gdzie?
Ja mam na 27 sierpnia i wybralam invikte, będzie to polowa 12 tyg
Nie wiedzialam, ze tak dlugo czeka się na wyniki
Ja nie wytrzymałam i też dziś poszlam na wizytę i jestem duuuuzo spokojniejsza :))) Dzidziol ma 17 mm i serducho pięknie bije, dr też dał mi posłuchać :) uffff
Rosną te nasze maleństwa aż miło. Przy tym te wszystkie mdłości i senności to nic. Zobaczyłam malucha wczoraj na usg i od razu zapomniałam jak bardzo mnie cały dzień bolał brzuch :)

Flatershine co do testu to najpierw nie chciałam robić, teraz się zastanawiam.wiem, ze już mam mało czasu więc w tym tyg muszę podjąć decyzję. Jak będę robić to w gabinecie prof preisa, cena 200 zł, a ile w invikcie??
Rosną te nasze kropeczki, miło:)
image
w invikcie nie ma chyba możliwości zrobienia samego testu , w
każdym razie test +usg to 400 zl, więc też od razu posprawdzaja na porządnym sprzęcie
test pappa po 35 roku można robić na nfz, ja mam akurat ubezpieczenie z pracy i obejmuje wszystkie badania genetyczne, więc korzystam , tak pewnie bym się dlugo zastanawiała
Dziewczyny, a podzielicie się u kogo prowadzicie ciąże? zarówno nfz jak i prywatnie?
Ja chodze na nfz do dr Zinkiewicza na Jagiellonska. Jestem jego pacjentka od kilku lat. Wspanialy lekarz.

Ja chodze prywatnie do dr Sznurkowskiego. Wykupilam pakiet medyczny w enel- med.
Mi zostal jeszcze rowny tydzien do wizyty u lekarza - 28.08, Oczywiscie nie moge sie doczekac, pojawily mi sie nudnosci, mam nadzieje ze to objaw tego ze wszystko jest ok.
image[/url]
Ja dotychczas chodziłam do Invicty do dr Szczyptańskiej, ale niestety nie prowadzi ciąży. Zapisałam sie do dr Januszewskiej - przyjmuje na Hallera. Nie znam tej lekarki, ale miala bardzo pozytywne opinie w necie. Mam nadzieje, że to dobry wybór... Również idę 28.08 to juz będzie trzecia wizyta odkąd zobaczyłam dwie kreseczki i juz nie mogę sie doczekać... Jakiś niepokój mnie dopadł :( U endo wszystko ok. Wynik tsh 0,333 okazał sie świetnym wynikiem i nadal mam przyjmowac Euthyrox 200.
image
darlonek a jak wyglądają warunki ubezpieczenia w enel-med?
image
Ja mam pakiet w lux med, chodze do Ireny Zelewskiej-Banach, lekarz ok, daje na wszystkie badania bez problemu, ale ja nie mam takich smutnych doświadczeń jak część z was.Oczywiscie sa obawy , ze może testy wyjdą źle albo cos na USG, ale 2 razy bylo ok, wiec jestem dobrej mysli
flatershine ile płaciłaś za pakiet i co masz w ramach niego? Jakieś badania, wizyty?
image
Ja płacę 131 zł/mc i w pakiecie mam nielimitowane wizyty praktycznie u wszystkich specjalistów, do tego badania lab., USG, RTG. Nie ma rezonansu mag. i tomografii.
Ja również mam pakiet w lux medzie i opłaca go pracodawca. Chodzę do dr Kulikowskiej, która nie robi usg więc albo chodzę do niej prywatnie albo dostaję skierowanie do innego lekarza i ta opcja już mi słabo odpowiada.
image
Ja muszę doplacic trochę do pakietu kompleksowego ale i tak się placa
Tez moja lekarka nie robi usg tylko daje skierowanie
Pewnie raz pójdę tez prywatnie , ale to później na razie za tydz mam w invikcie, potem pewnie we wrześniu lub w październiku dostane skierowanie w lux med
Witam.

I ja dołaczam , termin wedlug miesiaczki mam na luty ale maluch mniejszy o 2,5 tyg , wiec przesuneli mi termin porodu na 3 marca.
Mam juz 19miesięczna córke któa urodzilam na klinicznej , poprzednia ciaze prowadzilo mi 3 lekrzy,najpierw pan doktor od sześciu bolesni w przychodni na świętokrzyskiej , wizta u niego wyglada tk
-Dzien dobry , jak sie Pain czuje ?
- skierowanie na mocz i krewpod.badaniai dziekuje.
wizyta 5 min dosłownie .

Przepislam sie do doktor Januszewskiej na nfz , pani doktor baardzo miła ,ale malo gadatliwa , musialam o wszystko pytac. Opoznienie zaaaawsze minimalnie 2godz , max siedzialam 3,5 w poczekalni.
Ale że wykryto u mnie cukrzyce ciążowa , musialam położyc sie w szpitalu a gdy wyszlam Pani doktor na urlopie i przepisali mnie do dr Kijuć , przemiły doktorek ale zdazyl poprowadzic mi ciaze 2 tyg bo urodzilam :)

Tym razem mieszkam w uk i tu prowadze ciążę .na samym poczatku , chcialam wracac do pl zeby ciąże prowadzic . musialam miesiac czekac na wizyte upołożnej . Ona skierowala mnie na 1 usg w 12 tyg .
Tutaj za darmo jest usg genetyczne i test pappa ale tylko wtedy jak w usg cos sie dr nie spodoba.

Lene urodzilam przez CC , wiec tutaj juz jestem zapisana do anestezjologa na wizyte zeby mi kilka spraw wyjasnil itp.bonie musze rodzic przez cc.

Przez cukrzyce w pierwszej ciazy, tu musza miec kontrolowac, jest od tego klinika specjalna tak jak w pl diabetolog(?) chyba sie nie pomylilam .
Tylko ze tutaj inaczej to wszystko wyglada. nigdzie nie musze sie umawiac czekac, prosić .
tu polozna wszedzie mnie rejestruje i przychodzi list do domu kolejnego dnia z data i co powinnam miec przy sobie.

Co do rosnacego brzuszka , ojj tak z lena w 10 tyg bylo widac , przytylam 24 kg :o , zjechalo tylko 13 kg ..
Tym razem rowniez , teoretycznie prawie 15 tc a ja wygladam juz jak w 7 msc ciazy :))
Ale waga stoi i to mnie cieszy :)
mialam niedoczynnosc tarczycy , euthyrox bralam 50 , teraz w ciazy zjechalomi do 1,9 . Czekam na kolejne wyniki badan .
Ok tyle juz o mnie :))
I po kolejnej wizycie. Maleństwo ma 5.5 cm, jest całkiem ruchliwe, serce bije jak szalone. Wielkość wskazuje ponoć na 12 tydz. i tak wychodzi od ostatniej @, ale pewnie później też się okaże, że ciąża jest tydzień czy dwa młodsza (co by pasowało do moich wyliczeń :)).
Lekarze zawsze liczą czas poczęcia od ostatniej @, choć mało która kobieta zachodzi w ciążę w tym czasie, więc dziewczyny nie przejmujcie się, jak lekarz powie, że dziecko jest za małe jak na dany tydzień ciąży, bo faktycznie może być poczęte później.

Dolegliwości nieco się zmniejszyły, choć mdłości jeszcze atakują, a przez wzdęcia brzuch już widać :)

A, ja chodzę na NFZ do dra Jagiełowicza. Ogólnie OK, zleca badania, choć nie wszystkie, które bym chciała (np. różyczka i cytomegalia), no i dopiero na ostatniej wizycie polecił mi założyć kartę ciąży, co wydaje mi się nieco późno.
OOo ale się rozpisalyscie :) cieszę się, że u Was wszystko dobrze i witam kolejną mamusie :) mnie mdłości nadal mecza, trochę mniej, ale ciągle jest to wkurzajace no i co chwilę biegam do toalety na siusiu w nocy to i z 5 razy :/ do tego cały czas zmęczona jestem. Wczoraj mąż miał ur więc odważyłam się pojechać po ciasto i myslalam, że zemdleje, bo w pewnym momencie słabo mi się zrobiło... za dużo leże i odpoczywam ;) jutro idziemy na wesele ciekawe jak dam rade heh. A apropos wesela to zamowilam sukienkę przez internet, dwa rozmiary większą ze wzgledu na biust i co...okazała się za mała :( strasznie mnie splaszcza, a do tej pory nie zdawalam sobie sprawy, ze aż tak mi piersi urosly:p no i teraz mam problem...
Cześć dziewczyny,

mam do Was takie pytanie, ile razy robilyście bete? zrobiłam raz po pozytywnym teście, i potem po 48 godz (przyrosła o ponad 100% i bardzo się z tego cieszymy), teraz zastanawiam sie czy robić kolejną po 72? czy 96? czy już sobie darować i czekać na wizytę u lekarza (mam za tydzień), czy przed wizytą np. jeszcze zrobić (czyli po tyg od tych 48 godz), i obliczyć czy dobrze przyrosła przez ten tydzień? przepraszam,za być może głupie pytania, ale przeżywamy oboje naszego dzidzia i chciałabym już na wizycie tej pierwszej u lekarza rozwiać wszelkie wątpliwości (a nie że np. potrzebna będzie ostatnia świeża beta i lekarz będzie kazał wrócić znowu za kilka dni), i czy robiłyście progesteron tez przed pierwszą wizytą?
Ja zrobiłam bete od razu po pozytywnym teście, 4 dni później miałam wizytę u gina i dostałam skier na kolejną bete i progesteron. Zrobiłam 3 dni później czyli tydz po zrobieniu pierwszej i juz super przyrosła, bo najpierw było 90,73 a potem 1590 więc nie było sensu znowu się dziabac :)
Ja robiłam łącznie 3 razy:
pierwszy: na dzień przed wizytą u gina
drugi: dzień po tej wizycie - dla porównania
trzeci: tydzień później tak dla własnej spokojności.
Lekarz mówi, żeby już więcej nie robić, bo co miał zobaczyć, to już widział :)

Ja raz zrobiłam bete aby potwierdzić pozytywny test.
Byłam dziś na usg genetycznym i wszystko w normie:) Jest szansa, że będzie chłopczyk i mimo, że jeszcze wcześniej, to miedzy nóżkami wyraźnie coś widać.
image
Ja robiłam betę dwa razy. Pierwsza jakieś dwa tyg po terminie miesiączki i pozytywnym teście i wtedy był wynik: 12507. Kolejną robiłam 6 dni później i było 30484.
image
witam serdecznie :)

Brak spodziewanej miesiączki spowodował, że zrobiłam test pojawiły się dwie kreseczki, ale jedna jasna....trochę watpliwości i po 2 dniach z rannego moczu kolejny test i dwie wyraźne czerwone krechy :)

Jestem po pierwszym usg i jutro będzie ciąża 5tygodniowa.

Banan na twarzy :)
imageimage
Kruszynka gratulacje i witamy :)
Ineska, ale fajnie, że już masz zasugerowana płeć :) a Ty masz jakieś przeczucia? Ja w pierwszej ciąży byłam na 100% pewna od poczatku, że dziewczynka i tak też było, a teraz cos mi się wydaje, że chłopczyk ;)
Kruszynka gratuluję:)
Darlonek moje przeczucia zawsze są mylne. Zawsze mam przeczucia na chłopca i poki co mam dwie dziewuszki;) nie ukrywam, że bardzo byśmy chcieli chłopczyka i mam wielką nadzieję, że tym razem tak będzie:)
image
Kruszynka, gratuluje również!
Dziewczyny, czy smarujecie się już jakimiś specyfikami na rozstępy?
Od kilku dni troszkę swędzi mnie skora na brzuchu, pewnie się rozciąga, ale nie wiem, czy to nie za wcześnie

Ja używam balsamu przeciwko rozstępom od pewnego czasu. Szybko pojawił się brzuszek i stwierdziłam że nie ma na co czekać.
image
Moja skóra też się rozciąga, swedzą mnie plecy i brzuch. Poki co smaruje się balsamem dla dzieci. W poprzedniej ciąży używałam balsam na rozstępy firmy pharmaceris i był to jedyny krem po którym na długi czas czułam ulgę, zamierzam go stosować i tym razem.
image
Dzięki dziewczyny :)
ja też zaczęłam sie zastanawiać od kiedy intensywanie nawilzac brzuch i ogolnie cialo by nie porobily sie rozstepy
imageimage
ja juz zaczęłam się smarować, chociaż nie mam rozstepow po poprzednich ciążach, ale lepiej wcześniej niż za późno
to zalezy pewnie od elastyczności skóry, mam koleżanke, która po jednym dziecku miala juz straszne rozstepy a u drugiej po czworce nic nie widać
dokładnie, kwestia predyspozycji, ja wstępnie zakupiłam sobie zestaw musteli, krem podwójnie działający przeciw rozstępom, plus olejek na rozstępy, plus krem do pielęgnacji piersi...niby to początek, ale pewnie smarować nie zaszkodzi.
Co tu tak cicho?:)
balsam ziaja od 4 miesiaca. bielenda tez ma fajnie pachnacy krem.
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
Czekam na jutrzejsza wizyte u gin... czuje sie fatalnie, nudnosci nie opuszczaja mnie nawet w nocy (budza mnie i musze cos zjesc) :/
image[/url]
Ja mam dzisiaj wieczorem USG genetyczne i test pappa
Juz się stresuje,
A bo w sumie nic nowego sie nie dzieje. Nadal spie w każdej pozycji i każdą ilosc godzin, nudności sporadyczne prawie ich nie ma, za to wlaczyl mi sie tasiemiec :) jem i jem... Dzis robilam progesteron ( 40,22) jutro wizyta u gin trzymajcie kciuki!!!
image
Lucky, Ty spisz, a ja odwrotnie - od kilku dni totalna bezsenność. Mam wrażenie, że mogę spać jedynie na siedząco - w autobusie, w skm... tylko się położę na kanapie czy do łóżka, to koniec, mimo totalnego zmęczenia. Czuję takie nieprzyjemne duszności, jakbym nie mogła złapać tchu. Myślę, żeby kupić taką poduchę-rogala do spania, może pomoże złapać dogodną pozycję. Korzystacie z czegoś takiego? :)
Powodzenia na badaniach, dziewczyny :)

Ja tez ostatnio mam problem ze snem. Wczesniej moglam spac calymi dniami, a teraz jak sie zdrzemne popoludniu to nocka nieprzespana 😞. Nie moge sie doczekac poniedzialku bo bede miala usg
U nnie też nic nowego.
Ze spaniem problemu nie mam ale pewnie wszystko przede mną. Ta poduszka do spania jest świetna, w szczególności jak brzuszek jest duży i ciężko się wygodnie ułożyć.
image
Ja tez ciągle jestem zmęczona i bardzo długo spie, nudności też jeszcze sa , ale juz nie takie mocne wiec mogę czasem coś zjeść ;) brzuszek juz zaczął mi się pojawiać a do smarowania mam balsam Lirene z serii "będę mamą".
Trzymam kciuki za Wasze wizyty, ja mam dopiero 9go i już nie mogę się doczekac :)
Co stosujecie do smarowania ciala? A moze tylko brzuszki smarujecie? Zastanawia mnie tez kwestia piersi, pewnie tym samym smarowac o brzuch.

Ale w tym tygodniu mam lenia, siedze w pracy marzac o powrocie do domu.

Dodatkowo dzis mam stomatologa i zastanawiam sie czy jest specjalne znieczulenie dla ciezarnych. Zeba leczylam kanalowo i dzis ostatni etap w postaci plomby z wlokna szklanego. Obawiam sie czy dostane jakies znieczulenie. Na szczescie pozostale zabki zdrowe.
-Marzec-
2.03-Eweliina
15.03-Flatershine

-Kwiecień-
2.04-Agi8877
2.04-gosiaczek.k
27.04-jagodzianka

-----------------------------------------------
Jeżeli coś zle napisalam , prosze poprawcie oraz dopisujcie sie do listy ;-)

Ja dziś po USG genetycznym , męki przeszlam , poltorej godz musialam róznymi sposobami ułozyć malucha w dobrej pozycji aby Pani mogla dobrze zmierzyc ;)
Wynik NT przez usg wyzedl 2.2 czyli w normie ( ale ze maluch byl nadal nie tak ulozony jak powinien) wyslali mnie na test pappa . Wynik za tydzien :)

Dostaliśmy świetne zdj usg , na 2 widac jakby maluch ssal sobie paluszka :)
Kolejne usg dopiero w pazdzierniku , jak przylece do pl , bo akurat miedzy 20-22 bede na urlopie i musze zrobic prenatalne usg ;)

Pozdrawamy! :)
Odetchnęłam wlaśnie po wizycie :) wszystko jest ok misio ma 2,61cm serduszko bije 160 uderzeń na min. Zjadłam baton wiec cudnie sie ruszał :). Ma rączki i krótkie nóżki :) 12.09 idę na genetyczne i test pappa. Termin przesunął się na 30.03.
image
Może mnie ktoś dopisać do listy bo nie mam jak kopiować w tel.termin 9 marzec, dzięki:)
image
U nas tez po USG wszystko dobrze, CRL
5,6 cm, przyziernosc Krakowa tez w normie jeszcze tylko wyniki z testu pappa, wynik jutro lub w poniedzialek
-Marzec-
2.03-Eweliina
9.03-Ineskaa
15.03-Flatershine
30.03-Lucky83

-Kwiecień-
2.04-Agi8877
2.04-gosiaczek.k
27.04-jagodzianka
-Marzec-
2.03-Eweliina
9.03-Ineskaa
15.03-Flatershine
26.03- darlonek
30.03-Lucky83

-Kwiecień-
2.04-Agi8877
2.04-gosiaczek.k
27.04-jagodzianka
-Marzec-
2.03-Eweliina
9.03-Ineskaa
15.03-Flatershine
26.03- darlonek
27.03-panna-anna
30.03-Lucky83

-Kwiecień-
2.04-Agi8877
2.04-gosiaczek.k
27.04-jagodzianka

-Marzec-
2.03-Eweliina
9.03-Ineskaa
15.03-Flatershine
26.03- darlonek
27.03-panna-anna
30.03-Lucky83

-Kwiecień-
2.04-Agi8877
2.04-gosiaczek.k
26.04-kruszynka82
27.04-jagodzianka

czyli jest nas na chwilę obecną 10 kobietek
imageimage
Reszta coś cicho siedzi ;)
Jestem mega spiaca. Pol dnia przespalam. Jakos nie mam ochoty na jedzenie. Inne ciezarowki tez tak macie? Nie wiem czy to od pogody czy ciazowa zachcianka.
Ja też ciągle bym spała, do tego mdłości, bieganie na siusiu co 10 min i całkowity brak siły :(
czyli tak jak u mnie.

choc rano sie dobze czuje, zauwazylam ze mdlosci głównie po obiedzie,
imageimage
A mi jakoś ostatnio lepiej. Mdłości sporadyczne i to tylko z rana jak nic nie zjem, nie przesypiam juz wszystkich dni, piersi bola ale znacznie mniej, apetyt dopisuje, poza tym nie zauważyłam nowych dolegliwości. Oby tak dalej :)
image
Zazdroszcze ;)
No to się pochwaliłam... Dziś Masakra, rano mdłości myślałam, że nie dojadę do pracy, teraz chce mi się tak spać, że zasnęłabym na stojąco, a głowa mi zaraz eksploduje :(
image
U mnie chyba mdlosci przeszly dzisiaj samopoczucie calkiem ok, zobaczymy jak dalej
Koniec lenistwa , początek roku, zaczyna Sie wstawanie o 6 30, dobrze ze do pracy nie muszę juz chodzić na razie
włąsnie wylądowałam na zwolnieniu lekarskim.

mam jakiś krwiak, czy kto z Was też coś takiego ma?

Mam brac dowcipnie luteine 2xdziennie. W sumie nie zapytałam co to ma na celu. czy u kazdej cieżarnej to stosują na początku?
imageimage
kruszynka82 ja cały czas biore luteine 3x3 tabletki. Miałam Progesteron w dolnej granicy. Nie wiem jak z dowcipna ale chyba tak samo jak z podjęzykowa- bierze sie dość długo i stopniowo zmniejsza dawkę. Bardzo często się spotykam z tym ze trzeba ją brać na początku ciąży i w sumie dobrze bo mniejsze ryzyko poronienia. A skąd u Ciebie ten krwiak? Miałaś plamienie czy cos takiego? Trzymaj sie dzielnie i odpoczywaj. Trzymam kciuki! Mam nadzieje że ja też już niedlugo pójdę na L4. W pracy taki kociokwik...juz dawno tak nie było a ja mam świadomość, że muszę spasować...
image
Kruszynka, ja tez za Was trzymam kciuki. Bedzie dobrze.
Ja luteiny nie przyjmowalam.

Mdlosci nadal sa. Raz wieksze, raz mniejsze, generalnie znacznie lepiej niz bylo na poczatku. Sennosc i zmeczenie tez, ale klopoty z zasypianiem nadal ogromne. Przez to ciagle chodze nieprzytomna ;)

hej dziewczyny,

byliśmy na pierwszym usg, według OM był 5t4d, ale widoczny był tylko pęcherzyk 8mm i w srodku pecherzyk zoltkowy, pani dr powiedziala, ze obecnosc zoltkowego dobrze rokuje i powinien pojawic sie zarodek, ale jakos sie martwie...a nastepne usg dopiero za 2,5 tyg...jak było u was? martwie sie, ze ten pecherzyk troche za mały, choc zakładam ze jakies 3 -4 dni mogło byc przesuniecie w owulacji, ale mimo wszystko, no kurcze, martwimy sie:(
Spokojnie jagodzianka :) ja bylam na pierwszym usg w 6 tyg i też był pęcherzyk. Tydzień później bylo widać juz dzidzie i pieknie biło serduszko :)
image
Czesc dziewczyny :)

Dopisuje sie i ja! Wg ostatniej @ (29.06) to bedzie jakis 9 t 2 d.
Mam cykle 30 dniowe +/- 2 dni wiec na poczatku specjalnie sie nie nastawialam. No ale 6 dni spoznienia to juz bylo za duzo. Zrobilam dwa (bo oczywiscie pierwszemu niedowierzalam :)) testy i wyszly piekne dwie czerwone krechy :) Wg moich osobistych obliczen termin bedzie ok 5 kwietnia.
Na pierwszym badaniu i usg bylam w 6t i bylam w ciezkim szoku ze juz moge zobaczyc i uslyszec mini serducho!
Kolejna wizyte mam 7.09 i juz sie nie moge doczekac, tym bardziej, ze ok 8 tyg zdarzylo mi sie plamic 2 dni. Nie panikowalam bo lekarz uprzedzil, ze takowe moga sie pojawic w dniach kiedy wystepowalaby miesiaczka. Mimo wszystko wolalabym juz uslyszec ze wszystko jest ok :/
Mdlosci bardzo mi dokuczaly i atakowaly bez uprzedzenia. Raz ledwo wyszlam przed klatke i nagle musialam BIEC spowrotem na gore, ale zdazylam :)
Trzy dni temu odstawilam witaminy, ktore mi gin polecil - Pharmaton Matruelle - bo slyszalam, ze niektore witaminy moga potegowac nudnosci i biore tylko kwas foliowy. Od tamtej pory nudnosci sa mniejsze i co najwazniejsze - nie wymiotuje, co mnie cieszy bo narazie to zamiast tyc - schudlam 2 kilo :/
A Wy bierzecie jakies witaminy ?

(To sie rozpisalam :) przepraszam za brak polskich znakow ale w zaden ze znanych mi sposobow nie moge przestawic mojej klawiatury:/ )

Pozdawiam
image[/url]
Kruszynka wg usg szpitalnego ja też miałam jakiegoś krwiaka niby...w 7 tyg pojechałam na ip, bo zaczęłam krwawić. Przepisali mi luteine 3x2 tabl dowcipnie i d*phaston 2x2 tabl i cały czas biorę takie dawki. Najdziwniejsze jest to, że na usg u mnie w przychodni nie było widać żadnego krwiaka...krwawienie ustąpiło po jednym dniu i wszystko było ok. Ale nadal na wszelki wypadek muszę dużo leżeć i odpoczywać. Mam nadzieję, że mdłości i senność niedługo się skończą i wrócę do świata żywych ;)

Witamy nową mamusię :) ja na razie nie biorę żadnych witamin poza kwasem foliowym i jodem (niedoczynność tarczycy). 9go mam kolejne usg a 10go wizytę u endo i zobaczymy czy wszystko ok :)

Jagodzianka nie przejmuj się, musisz po prostu jeszcze chwilke poczekać i wszystko na pewno będzie dobrze :)
A ja mam pytanie, czy robiłyście może badanie na przeciwciała różyczki i cytomegalii? Jak tak, to bezpłatnie na NFZ czy odpłatnie? Bo różne opinie czytałam: że są refundowane i nie są.

Chciałam sprawdzić te przeciwciała przed ciążą, ale gin. powiedział, że dopiero w ciąży, w końcu wczoraj zapytałam, bo do tej pory nie zlecił mi tych badań (a wg USG to już 14 tc). No a lekarz na to, że teraz już za późno, że robi się je na krótko przez ciążą lub na samym jej początku. Ostatecznie dał skierowanie na różyczkę, ale mówiąc, że jakby jakieś konsekwencje tych chorób spadły na dziecko, to już nic z tym nie zrobię...
raz plamiłam, na wkładce miałam taką gęstą brązowawą wydzielinę, ale potem nic więc informacja o krwiaku mnie bardzo zdziwiła.
Od wczoraj biore luteinę dowcipnie i mam zamiar się oszczędzać. Dostałam L4 na 4 tygodnie więc i pracodawcę musialam poinformować o ciąży. No i dziś byłam ostatni raz w robocie. Nie spodziewałam się że tak szybko wyląduje na zwolnieniu ale zdrówko fasolki najważniejsze więc poodpoczywam. W pracy mówili bym już lepiej nie wracała tylko ciągnęła zwolnienie do końca bo to będzie dla firmy najkorzystniejsze, po 30 dniach będzie Zus płacił. Zaniosłam do kadr zaśw o ciąży by płacili 100% wynagrodzenia.

Dostałam skierowanie na badania w ramach nfz m.in na przeciwciała różyczki i cytomegalii. łącznie 11 badań mam przynieść na następną wizytę.

Czy na wizytach u ginka w ramach nfz zawsze jest robione usg? podejrzewam, że na następnej ginek zrobi by sprawdzić czy krwiak się wchłonął.
imageimage
Ja pierwszy raz na NFZ ide dopiero w poniedzialek i to bedzie 10 tydzien (polozna powiedziala ze to nie wazne ze jestem w ciazy i ze w 10t wystarczy jak przyjde pierwszy raz ).

Oczywiscie nie wytrzymalam i poszlam do tego samego lekarza tylko ze prywatnie w 6t i na tej wizycie zlecil mi wlasnie szereg badan lacznie z badaniami na przeciwciala. Powiedzial zebym zrobila je jak najszybciej, najlepiej na drugi dzien i przyniosla na kolejna wizyte (na nfz tym razem).
Zakladam, ze jakbym poszla na pierwsza wizyte dopiero w poniedzialek to tez byloby juz za pozno :/

Z tego co slyszalam na nfz przysluguja tylko 3 usg. Chyba ze gin ma jakies watpliwosci lub wymagasz obserwacji. Mysle ze w Twoim przypadku kruszynka napewno bedzie robil czesciej.
image[/url]
Hej dziewczyny,
co do przeciwciał, to ja robiłam rzeczywiście przed ciążą cały komplet - wtedy robiłam odpłatnie. Po pierwszej wizycie u gina robiłam już tylko w tej grupie "bieżącej" :) i to już nieodpłatnie.

Co do usg, to tak jak byłam na razie 2 razy na wizytach w czasie ciąży, to i 2x miałam robione USG. Teraz idę 16.09 i też będę miała USG robione, bo to jest to pierwsze genetyczne. Też gdzieś słyszałam, ze tylko 3 USG na NFZ przysługują, co mnie martwi, bo jeśli będę miała teraz, to by mogło oznaczać, że to ostatnie darmowe. Ktoś się orientuje jak to wygląda w rzeczywistości? :)

Niestety w kwestii nfz nie pomogę. A te wszystkie badania robiłam jeszcze przed pierwszą ciąża, potem w trakcie jakoś w marcu a teraz dopiero mam dostać skier na kolejnej wizycie czyli 9go, aler nie weiem czy na wszystkie czy nie..zobaczymy.
Tez biegacie task często na siusiu?:/
ja w 4 i 5 tyg ciągle siusiałam, teraz już mniej. natomiast bolą mnie piersi a do tego sutki ciągle stercza :D
imageimage
Hehe dokładnie :) Ja biegam dosc czesto. W dodatku budze sie na siusiu w nocy zawsze ok 4.30 - 5.00. Kiedys nikt by mnie o tej godzinie nie dobudzil ;)
image[/url]
staramy sie o dzidzusia :) kiedy trzeba zacząc brać kwas foliowy?
Mnie też bardzo bola piersi a do tego zanim zasne to 3-5 razy lece do wc i budze sie w nocy no i w ciągu dnia też milion razy biegam ;)

Kwas najlepiej zacząć brać jeszcze przed staraniami.
wiem że przed staraniami ale jaki czas przed? słyszałam ze 3 m-ce.
Też słyszałam o 3 miesiącach przed. U mnie wyglądało to tak, że brałam go już 10 miesięcy przed ciążą, bo rok temu zmieniły nam się plany na przyszłość, a że wtedy już brałam, to tak profilaktycznie zostało ;)

Z tym siusianiem to już trochę lepiej, bo tak w 5-6 tyg to robiłam dosłownie co 15 min (nawet w nocy) - miałam bakterie w moczu i dostałam leki, które powodowały wzmożone siusianie ;)

Hejka.
Rozpisałyście się aż miło:)
U mnie bardzo intensywny tydzień bo się przeprowadzałam, wszystko mnie boli, od jutra mam zamiar odpoczywać.
Co do częstego siusiania to ja też ciagle biegam do kibelka, w nocy raz z tym, że ja bardzo mało piję.
9 mam wizytę u nowego lekarza, ehh ciekawe jak będzie i czy nie bedzie prolemu z usg.
image
Ja dziś miałam ciężki dzień...obudził mnie ból brzucha, który nie opuszczał mnie cały dzień aż musiałam wziąć nospe :( biłam się z myślami, ale nie moglam juz wytrzymać, szybciej wyszlam z pracy. Nospa nie pomogła do końca ale jakoś wytrzymuję. Z jednej strony się denerwuję się tłumaczę sobie że to pozytywny objaw bo misio rośnie...
image
Ja też tak sobie tłumaczę w chwilach, gdy już nie mam siły wytrzymać :) I czekam na poprawę mdłości i bólu brzucha, a jak przechodzi i dłużej niż 2 godziny nic mnie nie męczy, to zaczynam się martwić, czy aby maluszek ma się dobrze... ;)

Hehe tak źle i tak niedobrze ;) ja marzę o końcu tych przykrych dolegliwości. Mdłości trochę odpuściły i mecza dopiero po południu więc dobre i to ;) ale najważniejsze, że dziś zaczęliśmy 12 tydz :)))) mam nadzieję, że po wizycie będzie wszystko ok i będę mogła zacząć już normalnie funkcjonować :)
na mdłości podobno imbir marynowany działa, taki do sushi:) widziałam ostatnio w biedronce (różowy), ale polecam zrobic samemu, przepis jest mega prosty:) mnie na szczęście mdłosci nie męczą w ogóle, ale dokuczają mi zaparcia i siusianie co chwila też ;/ a w dodatku jestem opuchnięta (nogi i w ogóle) bo zmieniono mi leki, które biore na stałe na takie bezpieczne dla malucha, no i takie ich skutki uboczne:( najprawdopodobniej zaczne brac jeszcze zastrzyki z heparyny, ale czekam do nastepnej wizyty i sie okaze...dobrego weekendu dziewczyny zycze, odpoczywajcie, korzystajcie z resztek słoneczka i ładnej pogody, niech sie maluszki dotlenia przed zimowaniem w brzuchu:)
Witam się w ten piękny słoneczny dzień:)
Co do dolegliwości- to tak samo jak u Was, jak ich nie mam to ciągle myślę, że coś jest nie tak, jak są to proszę by już odpuściły, nie dogodzi się. Do tego mam głupie sny i zawsze coś złego dzieje się z maluchem:( skąd biorą sie takie chore filmy? Też tak macie czy tylko ja jestem taka nakręcona?
Miłego weekendu mamuśki:)
image
Ja też od jakiegoś czasu mam bardzo obrazowe i głupie sny :) nie dotyczą na szczęście misia. Tej nocy miałam trzy sny. Dziwne uczucie bo przed ciąża miałam może z dwa sny miesięcznie :)
image
Jak się okazało, badanie na przeciwciała różyczki jest też na NFZ. Właśnie sprawdziłam wyniki, na szczęście OK. Poziom TSH i ft4 (mam lekką niedoczynność tarczycy) znacznie się poprawił, więc jestem spokojniejsza :)

Co do USG, to mój gin ogląda maleństwo na każdej wizycie, nawet ostatnio poszłam tylko o coś zapytać (bez rejestrowania), to kazał się kłaść na kozetce, żeby zobaczyć, czy wszystko w porządku. Bardzo uspokaja, kiedy widać, że dziecko się rusza i bije mu serce. Mam tylko nadzieję, że gadanie o szkodliwości USG dla płodu jest mitem, jakich w ciąży wiele...
Kurcze dziewczyny, ja odstawilam witaminy i mam teraz duzo mniejsze mdlosci. Od dnia kiedy mialam plamienia w 8 tygodniu praktycznie nic mi nie dolega. Nawet brzuch mnie nie boli, moze czasami cos pokluje, co tez mnie martwi, bo podobno jak boli to przynajmniej wiadomo ze cos tam sie powieksza, rosnie. Nic to, w poniedzialek ide do gina i wszystko bedzie wiadomo. Wizyty co miesiac to straszna meczarnia ;/
image[/url]
Ok, mdlosci wrocily wczoraj :(
image[/url]
Wlasnie jeden dzień lepiej to czlowiek myśli ze juz będzie lepiej a tu nastepnego dnia powtórka
Ja juz jestem w 14 tyg a mdlosci nadal SA po poludniu najgorzej i nadal po poludniu jestem nie do życia
Dobrze , ze chociaż w nocy spis bo budzilam się o 2 lub 5 i nie moglam spac
Dokładnie... Mnie znów od czwartku boli brzuch, jajo już znoszę. Nie chce brać lekow nawet nospy choć ponoć można i się męczę bo chodzę jeszcze do pracy:( W piątek idę do lekarza, mam nadzieje że wszystko ok. Będę miała usg genetyczne i test pappa. Juz nie mogę się doczekać... Jak bez leków pomóc sobie z tym brzuchem bo już nie wiem jak siedzieć :(
image
Z tymi mdłościami też tak mam, że czasem cały dzień nic, a potem kilka dni znowum męczą. Najgorsze są właśnie popołudnia i wieczory:(
Co do nospy... ja też długo się zastanawiam przed wzięciem tabletki ale z drugiej strony w poprzedniej ciąży brałam codziennie przez pewnie dobrą połowę,oczywiście z zalecenia lekarza i córeczka urodziła się całkowicie zdrowa, więc myślę, że raz na jakiś czas nie zaszkodzi.
Ja mam jutro wizytę i też czekam z niecierpliwością:))
image
Niby "poranne mdłości", a chyba częściej męczą jednak wieczorami niż rano ;)
U mnie podobnie. Po najgorszych tygodniach, gdy mdłości były całodobowe, teraz też przeważnie popołudniami ;)

Zapraszam dziewczyny do nowego wątku :)
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=562502&c=1&k=160

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jak żyć po śmierci jedynego dziecka ? (23 odpowiedzi)

22 lipca 2016 straciłam mojego jedynego ukochanego Syna ...miał zaledwie 25 lat... Poszedł spać i...

Wybór auta :) (83 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (35 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

do góry