Widok

Młode Pary 2013 (część 18)

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
LIPIEC

12.07. ~klaudia-cha Klaudia i Jan, Ślub: ?, Wesele: ?, Fotograf: ?, Dj: ?
13.07 ~11 - Karolina i Paweł, Kościół Sw. Stanisława
13.07. ~nea86 - Agnieszka i Łukasz, Parafia Św. Michała Archanioła w Gdyni Oksywiu, sala Filip w Osłoninie, Dj Limahl, fotograf: Fotoinlove
13.07. ~kasia-sis - K & M, kościół NSJ (kolegiata), Wesele Hotel Drywa, Fotograf Adam Burdyło, Kamerzysta: Irek Jezierski, Dj: Maciek Jozefowicz
20.07. ~Siulowa7 Joanna i Adam, Ślub: Parafia św. Rodziny Gdańsk-Stogi, Wesele: Pod Lipami, sala zielona, Zespół megaphone, Kamerzysta: Mirosław Szyca, Fotografia: Meronk Studio Fotografia, oprawa muzyczna: Inspirum
20.07. ~margolcia24 - Karola i Paweł,ślub: kościół św. Stanisława i Małgorzaty, Wesel: Restauracja Kameralna, DJ Kris; fotograf i kamerzysta: p. Kochanowski "Sedan", obrączki Apart
20.07 ~`AgaMalaCzarna - Agnieszka i Krzysztof; ślub : kościół na Cystersów w Oliwie; wesele hotel Amber; fotografia: fotoinlove; video: Wedding-Films, orkiestra: Disco Inferno, fryzjer: Anna Latos salon Goldwell, makijaż: Anna Kardzis.
27.07. ~ takaona, Kościół w Sianowie, Wesele: sala Wichrowe Wzgórze Chmielno, Fotograf: Fotolinea, Wodzirej/Dj - Jacek Ciesielski, fryzjer- Ola Czerwińska, makijaż- Marta Rogowska
27.07. ~Marta - Marta i Jacek, Ślub: Kościół św Doroty z Mątów, Wesele: Sala w Wyczechowie, zespół Agat (p. Krzysztof Chyła), makijaż prawdopodobnie Dagmara Ś.
27.07. ~Alicja_Damian, Ślub: Kościół Chrystusa Króla w Wejherowie, Wesele: Oycowa Zagroda w Gowinie, Zespół "Damnio", fotograf http://www.krawcywizerunku.pl, makijaż http://www.mosinska.pl/
27.07. ~ Anna b - Anna I Leo, wesele: Hotel Renusz

SIERPIEŃ
03.08 ~Klaudia_Michal - Klaudia i Michał, Ślub: Parafia św. Rodziny Gdańsk-Stogi , sala Japońska Łęgowo, fotograf: Maziarz, kamerzysta: Groszek, zespół:Avinion (Tczew), makijaż: Ela Skoczeń.
03.08 ~Nartu22 - Natalia & Bartłomiej, Wesele: Dzikie Wino Sala Regionala, Kamerzysta & foto: LancFilm, zespół: Ragtime, wódka Stock
03.08. ~agadam Agata i Adam, Ślub w plenerze przy Sali weselnej Trzy Dęby , fotograf- fotoinlove, wodzirej Merlin
03.08. ~chaton - Asia i Piotr, Ślub: Kościół Św. Franciszka z Asyżu-Emaus Gdańsk; Wesele Wanoga Chwaszczyno, fotograf Fotoinlove, orkiestra: Fides z Żukowa
03.04. ~Rozyczynka - Ślub: Kościół NMP WW w Rumii, Wesele: Czardasz - Luzino, fotograf: Camer film i foto, zdjęcia: http://www.podobamisie.com.pl/, makijaż i fryzura: Salon Piękności Glamur w Rumii - Anna Bach, zespół: Dance, dekoracje: http://oriondekoracje.pl/.
09.08. ~Natalia - Natalia i Adrian, ślub: Kościół Garnizonowy św. Stanisława Biskupa w Radomiu, Wesele: Dom Weselny Ambasador w Sławnie k. Radomia ,fryzura : koleżanka, makijaż : sama
10.08. ~Jun87 - Agata i Mateusz, parafia Niepokalanego Serca Maryi w Gdynia, sala Filip w Osłoninie, zespół Jak's Band, foto + video Grupa Obiektywni, zespół w kościele Mathetai
10.08. ~Darulcia - Daria i Marek, ślub: kościół Św.Brata Alberta , Wesele Orchidea, Orkiestra: Hevelius
10.08. ~maptus - M & J, ślub: kościół Cystersów Oliwa, Hotel Otomin, zespół REMANENT, hp.video-foto-studio.pl,
10.08. ~marlon ślub: kościół Cystersów, wesele: sala Soprano, dj Limahl, fotograf Wojciech Hintzke,
10.08. ~Marta - Marta i Bartek ślub: Katedra Oliwska, wesele: Hotel Haffner
15.08. ~salabama - Ola i Paweł, ślub w WNMP w Żukowie, wesele: Orchidea Chwaszczyno, kapela: Jurek Band, fotograf i kamerzysta: studiogregor
16.08. ~Rudi, Kościół Św. Ignacego ul.Brzegi w Gdańsku, Sala bankietowa w Lublewie, DJ M. Józefowicz,
17.08. ~ gabi1, Ślub w parafii Św. Jadwigi w Bojanie, wesele w Dworze Magnat w Bojanie, zespół Best, foto-video StudioBest, makijaz Anna Kardzis, fryzjerka Aleksandra Czerwińska, dekoracje Glorioza, suknia ElizabethPassion.
17.08. ~kijanka - Kinga i Bartek, ślub: Gdynia; Babie Doły; Wesele: Restauracja GOSIA, Kielno; Zespół: Zespół muzyczny z Pucka (para z Programu w TVN "Droga do Gwiazd")
24.08. ~kruszynka24, Ślub: Kościól św. Maksymiliana na Wzgórzu, Wesele: Restauracja Rewa, Zespół: 5 przesympatycznych panów;) Foto i kamera: naszestudio.pl
24.08. ~annaoj Ślub: Kościół w Wąglikowicach, Wesele: sala Osada Grzybowski Młyn w Grzybowskim Młynie za Kościerzyną, dj Adam z Kartuz, kamerzysta Zbyszek Kowalke i fotograf Piotr Mielewczyk
31.08 ~aniaa88 - Ania i Paweł :),ślub: Kościół Garnizonowy w Gdyni
31.08 ~darlonek - Daria i Karol, ślub: Kościół Podwyższenia Krzyża Świętego w Pruszczu Gdańskim, wesele: Zajazd Jawor, oprawa muzyczna: Dj Gucio, fotograf: Jarosław Ramult

WRZESIEŃ
07.09. ~Iwcia - Iwona i Jakub , ślub: Kościół Św. Wojciecha w Kartuzach, wesele: sala Wichrowe Wzgórza w Chmielnie, dekoracje i kwiaty FUNDECOR Jagoda Trzebiatowska, fotograf: MonaBlank , dj Alex z Olsztyna , makijaż: Dagmara Śrama
07.09. ~madziafi - Magda i Maciek, ślub: Kościół Bożego Ciała, wesele: Złoty Staw, zespół: Concord, fotograf: fotogra, kamerzysta: video-wspomnienia
07.09. ~Ptaszonka Ślub: Kościół św. Józefa w Gdyni, Wesele: Sala Biancas w Kosakowie
13.09. ~kamira, Ślub: Kościół w Cedrach Wielkich, Wesele: Cedrowy Dworek, fotograf: Fotogrupa, Fryzjer, kwiaty: świadkowa
13.09. ~Oli_AG, Ola i Michał,Ślub:kaplica Św. Pawła Apostoła,Wesele: BIANCAS, Kamera: VideoLaser , Kosmetyka: YourHeven, Makijaż: A.Stykała, Dj Jacek, wódka Krupnik
14.09. ~Nikusia86 - Weronika i Adam, Ślub: Parafia Świętej Trójcy na Dąbrowie, wesele: Kas Catering, DJ i Wodzirej Fabryka uśmiechu, fotograf: FotoGrupa, makijaż Anna Kardzis, Sukienka: salon"Agnes"
14.09. ~kika_ja, Wesele: Dworek Gościnny, Dj Eros
14.09. ~Sylwu - Sylwia i Tomek, ślub: kościół parafialny NMP Królowej Polski (Kolegiata Gdyńska), sala weselna: dom bankietowy Grinholc (Rumia), zespół: Coemi, fotograf: Mariusz Daniszewski http://www.md-foto.pl/index.php, kamerzysta: Ireneusz Jezierski Studio Art Video
21.09. ~Mika008 Monika i Mariusz, Ślub: Kościół Św. Ap. Piotra i Pawła w Pucku, wesele: VIS Jastrzębia Góra, Zespół: Manijoce, Fotograf: Anna Kudra, Kamera: Kamil Olszowy - Grupa Obiektywni, Obrączki: Nord Gold Władysławowo
21.09. ~mala1987 - Małgorzata i Krzysztof: ślub kościół Chrystusa Króla, sala weselna w Nowym Dworze Wejherowskim, muzyka: Dj Eros, Fotograf: Aleksandra Kwidzińska http://www.ak-slubnie.blogspot.com , kamerzysta: ViDEo ART STUDiO Robert Listewnik
28.09 ~Asienka2422 - Joanna & Tomasz, ślub: Kościół Bolszewo, wesele: Filip Osłonino, orkiestra: Everest - Bolszewo, Kamerzysta , Fotograf : Jacek z Mechowa, Fryzura : szwagierka (Fryzjerka), Suknia ślubna : Salon sukien ślubnych Joanna Wejherowo
28.09. ~Liliput - Lidka i Robert, Ślub: Kościół Św. Antoniego w Karwii, Wesele: "Marmas" Jastrzębia Góra, zespół: Zespół: Krzysztof Krawczyk Band, Fotograf: Tdc Photography, Fryzura: Ciocia(Fryzjerka)
28.09. ~madlen83 - Magda i Michał: Folwark Dajak
28.09. ~agat_120 - Agata i Damian, ślub: Katedra Oliwska, wesele: Orchidea, zespół Remanent +na poprawinach Allabama, fotograf i kamerzysta: J&R Foto-Video, makijaż: p. Marta Miazga, fryzjer: Ola Czerwińska
28.09. ~Karola88 - Karolina i Radek, ślub: Kościół św. Krzyża (Gdańsk, ul. Mickiewicza), wesele: Pod Aniołem, zespół: Allabama, fotograf Fotodem
Wrzesień ~Indygo, ślub: Kościół Św. Jana w Gdańsku, wesele: Tłusta Kaczka Gdynia, Fotograf Mariusz Daniszewski http://www.md-foto.pl, makijaż: Różany Ogród http://rozany-ogrod.com/o-mnie.html , fryzjer: Gabriel w Gdyni, znajomy Dj, kwiaciarnia Mały Park, obrączki Goldex
Wrzesień - little_me - Starogard Gdański,

PAŹDZIERNIK
05.10. ~ BeataI-J Beata i Tomek, Ślub: Kościół w Strzebielinie, Wesele w Hotelu Czardasz w Luzinie, fotograf: naszestudio.pl, kamerzysta: antrakt.net, zespół Haker,
12.10. ~ shanti - Iwonka i Marcin, ślub: Katedra Oliwska, wesele: "Pod Lipami" Łęgowo Sala zielona, orkiestra: Pstrong, kamerzysta: Ireneusz Jezierski Studio Art Video http://www.sartv.com.pl/, fotograf: Fotoinlove.pl, makijaż: Dorota Lipińska http://studio-lipinska.pl/ , obrączki: Goldex, kwiaciarnia SOTE, wódka Stock, salon sukien ślubnych LIVIA
19.10. ~ kasiaitak - Kasia i Karol, Ślub: Parafia pw. Świętych Apostołów Szymona i Judy Tadeusza w Chwaszczynie, Wesele: Orchidea w Chwaszczynie, Makijaż: Anna Stykała, fotograf: A.LABUHN produkt,
26.10. ~Martinka2013 - Martyna i Oliver, fotografia: http://www.fotoinlove.pl , wesele Hotel Atena
26.10. ~Czachulka - Natalia i Arek, ślub: kościół w Wiślinie, wesele Cedrowy Dworek, zespół Concord, kamerzysta i fotograf AFIF
26.10. ~maniek-ma ślub: w Parafii Św. Wojciecha i Brata Alberta w Miechucinie, wesele: w Żabim Dworze w Ostrzycach,

LISTOPAD
23.11 ~Aga_Kr - Agnieszka i Marek, ślub: Katedra Oliwska, wesele: Orchidea, DJ GUCIO, fotograf, kamerzysta: sharkfotostudio, makijaż: Anna Kardzis, fryzura: Aleksandra Czerwińska

JUŻ PO:

12.01. ~ KiD - http://forum.trojmiasto.pl/My-juz-po-12-01-2013-KiD-t451708,1,11.html
31.03. ~olusia3472
06.04. ~ Tinker Bell
13.04. ~ann ~RheaS ~Evelcia- http://forum.trojmiasto.pl/Krotka-relacja-mojej-szczesliwej-13-stki-t477375,1,11.html
27.04 ~Marcelinka ~karmin ~Ania ~rdw
02.05. ~lulka157
03.05. ~Mariolka
04.05. ~Olla1
18.05. ~zmyslnamietny ~ Susanna
24.05. ~CzekoladowaPralinka - http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=472279&c=1&k=11#post8329609
25.05. ~Latte ~k_karolina
01.06 ~Cheryl ~Dorota1985 ~Tysia
08.06. ~ patunia1990 ~monisia_18_86 ~Bobikowa ~viki27 ~Ola
14.06. ~etusia
15.06. ~Kasia i Adaś ~olaaa ~MonisxD ~agulaaa ~etka27
22.06. ~Freya
29.06. ~h&m ~Lucy86
06.07. ~P&Ł ~nela10 ~PatusiQ ~ann
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tyle par już po a tylko 3 relacje ?? Oj dziewczyny !! o zdjęciach już nie wspomne :-)

Kolejne Pary już w ten weekend !! Trzymajcie się !! Oby Wam się wszystko udało !! Będzie pięknie !!! Bawcie się dobrze :-)

nea86 - czekam na relacje o fotoinlove !

kasia-sis - czekam na relacje jak się spisał Irek !

Siulowa7 - czekam na relacje jak sala jedzonko i czy obsługa dała radę :-)
image
ja też wczoraj chodziłam po domu godzinę w butach ślubnych i mam podobne odczucia :)
ale myśle, że ból nóg nie będzie odczuwalny aż tak bardzo w Tym Dniu :)
image
a ja powoli zaczynam panikować, bo czas się kurczy... ;)
hej hej :) my dziś załatwiliśmy USC w piątek lecimy po mój akt chrztu a w pon do kościoła i zapowiedzi :D
leci czas oj leci

aaa dzis wielkie spotkanie m z moim pjcem POGODZILI SIĘ ! BĘDIZE NA ŚLUBIE :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja dziś zobaczyłam nasze zapowiedzi w gablotce i dotarło do mnie, że to się dzieje naprawdę :)
Ślub za niecałe 3 miesiące a my na auto nie możemy się zdecydować.. Albo cena nie taka, albo estetyka... Jak tak dalej pójdzie to pójdziemy pieszo :) Poleci ktoś jakieś stylowe, najlepiej stare autko za rozsądną cenę a nie za 2000 zł (zważywszy, że mamy do pokonania ŁĄCZNIE może 7 km) ? :)
Dziś wybrałam zaproszenia i za tydzień rozsyłamy !! Nie mogę się doczekać :D Jeszcze tyle rzeczy do ogarnięcia, ehh....
image
Dziewczyny, a co powiecie na audi TT do ślubu?
Mój chłop się uparł... oczywiście jechalibyśmy sami.
TT audi super sportowe autko jestem zdecydowanie na tak
darlonek - też miałam tenstan paniki jakieś dwa tygodnie temu ale jak nadrobiliśmy zaproszenia to troszkę się uspokoiłam :-) ale nadal mam małego stresa czasowego bo jeszcze dużo do zrobienia a czasu wolnego, żeby się tym zając malutko :-(

Oli - super, że ojciec będzie na ślubie .... widać, że to dla Ciebie ważne :-) u mnie nie ma na to szans .....

Właśnie jak już będę na takim etapie, że USC i Kościół i wszystkie papierkowe sprawy będziemy mieli z głowy będę spokojniejsza :-)

audi TT ciekawe autko ale ja osobiście chyba nie chciałabym się tam wciskać w sukience :-) i nie wiem czy to fajnie wygląda jak młody prowadzi ale to już każdego indywidualna sprawa :-) autko fajne
image
Hej Dziewczyny,
czas leci nieubłaganie. Tydzień temu byliśmy w USC, a dzisiaj czeka nas wizyta u księdza i spisywanie protokołu. Potem idziemy rozdać ostatnie zaproszenia. Suknia gotowa do odbioru, tylko teraz Pana Młodego trzeba ubrać (łudził się, że schudnie, ale jakoś nie widać żeby to miało nastąpić ;) Niedługo zaczynamy naukę tańca, a pod koniec lipca nasza sesja narzeczeńska na stadionie :)
I już odczuwamy lekki stres, a może to ekscytacja, ale to nawet przyjemne uczucie :)
A ja dzisiaj odzyskałam wiarę w fajnych gości :-) wracam z pracy zaglądam do skrzynki a tam kartka pocztowa od gości z Olsztyna :-) podziękowania za filmik, dodanie otuchy i potwierdzenie przybycia :-) ale mi się miło zrobiło :-)
image
a no bardzo mi zależalo nie mam już mamy więc chociaż on niech będzie bo tak to czuje się jak taka sierotka:( ani rodzeństwa ani nic

super forma potwierdzenia Shanti :)

ja jutro śmigam do kościoła w którym mnie chrzczono a po 12 przymiarka bolerka i kupno butów dla moich panów :)

dzis kupiłam tabliczki do zabawy KTO :) w empiku
a co to za zabawa kto? to chodzi o test test z pytaniami i że ma sie te tabliczki On Ona Ja My ?
Wydrukowaliśmy wkładki do zaproszeń i się tekst rozmazuje na papierze grrrr i do wyrzucenia .... jutro kolejny wydruk na innym papierze bo w weekend kolejny wyjazd i rozdawanie zaproszeń :-)
image
Hej hej! :)
U nas tylko 30 dni zostało... aaaaa! :D
Sukienka od tygodnia wisi na szafie w mieszkaniu, kończymy (szlifujemy) naukę pierwszego tańca, soki i napoje kupione, a od poniedziałku urlop i w końcu 3miasto :)
Mam problem z butami ślubnymi, bo teraz okazały się za ciasne! Jak kupowałam w grudniu były ok, a wczoraj zakładam i cisną jak diabli! Pojadę jutro do salonu, gdzie je kupiłam, mam nadzieję, że pani je uratuje (rozciągnie, poszerzy), bo nie chcę kupować nowej pary :(
image
co za noc ..... miałam koszmarny sen, że poszłam na próbną fryzurę do polecanego na forum fryzjera i chciałam się tylko uczesać a on zanim ułożył fryzurę ciachnął mi włosy na krótko ..... masakra .... tak zaczełam ryczeć we śnie ha ha :-) albo udziela się już ślubny stresik albo poprostu trzeba się zabrać za próbną fryzurę, na którą dalej się nie zdecydowałam :-)

Może coś w tym stulu ??? Będzie połączenie upięcia z rozpuszczonymi :-) tylko jak tu wpiąć welon tradycyjnie od góry czy będzie pasowało ?? Widziałyście filmik i moje włosy cienkie i proste, mało podatne na kręcenie - może macie jakiś pomysł fryzury dla mnie ???????

image

image

image

image
image
OO jest w końcu moja suknia na stronie! Tylko bez ramiączek i dekold w serduszko :)

image

Uploaded with ImageShack.us
Bardzo ładna :-) juz Cię widzę jak w niej tancujesz na zielonej sali :-)
image
Shanti
super te kucyki- tylko sprawdz na próbnej czy się Tobie utrzymają takie loki całą noc skoro włosy są mało podatne, może lepiej pójść w minimalizm, wyprostować je i podtapirować? Koleżanka na swoim ślubie miała tak na bok upięte i przez wilgoć dosyć szybko fryzura przestała wyglądać.

Znalazłam przykłady takich upięć z welonem:

image

image

image

Wszystkie przypięte są zaraz nad miejscem ściągnięcia włosów, raczej nie na czubku głowy.
śliczna suknia...napewno pieknie bedziesz w niej wyglądać :)
image
No właśnie to jest ten problem, że te fryzury jeszcze mi się podobają ale welon do nich nie pasuje. Nie wiem co mam zrobić z fryzurą. Najchętniej poszłabym w rozpuszczonych prostych ale też problem z welonem do tego przy tańcu jak już będę mokra to już widzę moje końcówki. Z drugiej strony może upiąć ale musiałabym mieć fryzurkę, która przysloni mi trochę uszy bo to mój kompleks a do tego mam znamie na plecach i nie wygląda to fajnie. Dopóki będe miała welon to ok ale później :-( ale na pewno byłoby chłodniej :-) z kręceniem zalezy od pogody jeżeli będzie sucho to wytrzymaja a przy wilgotnym dniu może być klapa a w końcu to październik. Nie chciałabym tylko osiągnąć efektu ulicanej głowy bo tego nie zniosę :-) Jak bym upieła to mogłabym założyć długie kolczyki :-) aj aj muszę iść na kilka próbnych :-)
image
ja na Twoim miejscu zrobłabym na boku fryzurkę z tapirowaniem a i na drucikach babki kręcą loki ozdobnych wyglada to super moja kuzynka ma picikłaczki mega cienkie i rzadkie a wyglądała na ślubie idealnie gdzieś pod gdanskiem poprosze ja może o kontakt do babeczki

sukienka ślicznaaa :)

tak zabawa kto czyli pytania ale z naszymi śmiesznymi pytaniami :)

m dzis mnie zaskoczył gdy byłam u lekarza z synkiem połamało mi się dziecie :( to poszedł w miasto i kupił sobie buty do ślubu :0
ja dziś załatwiłam kwit o chrzcie
wiec w poniedziałek idziemy spisać protokół aaaaaaaaaaa od jutra 2 msc
Shanti ja też bym chciała jak ta blondyna z kwiatem co wstawiłaś, dla mnie idealne, ale gdzie w tym 2 welony :(
Też bym poszła w prostych najlepiej
Nela10- napisz proszę jak sie zespół spisał, jak oczepiny i czy zadowoleni jesteście jak grali i czy gościom sie podobało ;)))
My dzisiaj też kupiliśmy buty dla M :-)
image
Dziewczyny, zaglądam tu codziennie, udzielam się prawie wcale, ale z tym muszę się z Wami podzielić :)) w Biedronce jest promocja do niedzieli na coca cola/sprite/ mirinda - 2,79 zł za 1,75 litra! czyli za 1 litr wychodzi 1,59 zł, to nawet woda żywiec zdrój w biedronce jest droższa :D i data ważności jest do stycznia 2014, także nie zwlekajcie i kupujcie, bo taka okazja się chyba nie powtórzy :)

p.s. ślub za 33 dni :D
no ja bym 1,75 na stół nie postawiła ale kwestia gustu jakbym miała stawiać 1,75 to już nie robiło by mi nawet 2litry ;)

moje butki slubne sie ładnie dopasowaly do mojej nogi ale i tak boje się czy tego dnia mi nie spuchną a nogi to ja mam jak to m mówi jak księżniczka nawet klapki mi odciski potrafia zrobić ;(
w żabce napoje 1l za 2,19 ale z ograniczeniem zakupów :)
Piękna jest ta suknia :) ! Gdzie ją kupiłaś ?:)))
dziewczyny gdzie najbliżej wejherowa jest jakiś sklep z produktami do scrapbookingu czy może w zwykłym papierniczym też dostane papier ozdobny do zaproszeń i takie tam podobne
image
Mogę szczerze polecić zespół tequila band z Kwidzyna. Lepszego chyba nie mogliśmy wybrać :) Oczepiny chcieliśmy krótkie, więc zrobiliśmy tylko zbieranie pieniędzy za taniec, jeden konkurs, podziękowania rodzicom i wybieranie nowej pary młodej. Chłopacy cały czas uśmiechnięci, super grają. Dobrze, że mieliśmy autokar, który odwoził gości, bo o 4 rano był jeszcze pełen parkiet. Dopiero jak zauważyli, że transport podjechał to się zapakowali do autobusu i odjechali :) Nie masz się o co martwić jeżeli mają grać na twoim weselu Karola.
Świetnie, 6 dni do ślubu odebrałam suknię i okazało się w domu że nie da się w niej chodzić. Mieli ją skrócić, skrócili przód a dół dalej leży na podłodze i przydeptuje sobie przy kroku w tył. Mam nadzieję że jeszcze ją przyjmą do przeróbki i zdążą!!
Siulowa a czemu odebrałaś bez mierzenia?
Jedź jutro z samego rana - myślę, że nie mają wyboru, żeby ją ponownie dopasować, chociaż grom wie z tymi salonami jak się już całość pieniędzy zapłaci....

Co do "zdążenia" - tym się nie martw - jak w Agnes odbierałyśmy sukienkę mojej świadkowej na jej ślub, to fakt faktem spędziłyśmy tam z 4 godziny, ale suknie skrócili więc nie martw się.
Mierzyłam ale z 3 metrowym welonem i do głowy mi nie wpadło że można skrócić tyko przód!! Myślałam że ją przycięli na równo. Jak jej nie przyjmą to się załamie...
Siulowa - na pewno będzie dobrze :)

Ufff... za nami to co spędzało nam sen z powiek - pierwsza spowiedź! Rozgrzeszenie dostałam, ale co się nasłuchałam to już moje :P
image
Ja też uważam, że te 1,75l to nadal duże butelki i lepiej na stole wyglądają jednak te 1l.

Siulowa7 - jeszcze cały tydzień i jak jest dobra krawcowa i profesjonalny salon to na pewno da rade zrobić wszytskie poprawki :-) będzie dobrze :-)

Nam udało się rozdać kolejne zaproszenia. Pokonaliśmy w weekend ponad 400km i odwiedziliśmy rodzinę M. Rozdaliśmy ok 20 zaproszeń i większa połowa gości już potwierdziła :-)

Po drodze zajechaliśmy do Szczepana i kupiłam fioletowe świece na sale :-)

Jutro zdjęcie miary sukienki, w środę do Skórcza a w piątek kolejna przymiarka garnituru M i w weekend kolejny wyjazd i rozdawanie zaproszeń tym razem z mojej strony :-) i kolejny tydzień minie ...... ten czas tak szybko leci :-(

Dzisiaj za to kolejna wizyta u dentysty brrrr ..... uśmiech musi być idealny :-)
image
Jaa, też muszę do dentysty iść - czasu za nic na to nie mam... We wrześniu pójdę jeszcze na piaskowanie.

Też byłam w weekend w Szczepanie i kupiliśmy naczynia na świece. Mój chłop przeklął soczyście jak zobaczył ogrom tej tandety :) Szczepan jest jednak o tyle fajny, że można tam coś ciekawego wyłowić jak się wie czego się szuka.

Też rozdajemy zaproszenia (czas najwyższy), ale tylko tym który są na miejscu, do reszty wysyłamy. Zawiadomienia też pójdą pocztą ale tak na miesiąc przed ślubem dopiero.

Oczywiście na koniec zostały nam nauki, poradnia i USC, dobrze, że chociaż protokół spisany.
Dziękuje ~nela10 ;)) kamień spadł mi z serca ;)) tak maja grać na naszym weselu.
A jak ich kontakt z gośćmi weselnymi? Zachęcali do zabawy?

Mamy tego samego fotografa i zespół co Wy, miałas już może sesje w plenerze?

Wszystkiego najlepszego na Nowej Drodze Życia ;) super, ze jesteście zadowoleni ;)

I jeszcze raz dzięki za info o zespole, bo już spać po nocach nie mogłam ;) heheheh!
my dziś też byliśmy u dentysty ;)
a o 17 dygamy na podpisanie protokołu z kompletem dokumentów :)

kolejne potwierdzenia dochodzą od 30 osób jeszcze nie mamy nic
potrafią zagadać do gości i rozbawić :) o nic się nie martw, będziesz zadowolona. Ja w środę po ślubie jeszcze nuciłam piosenki z wesela i chciało mi się dalej tańczyć :) Sesję mamy w piątek, dam znać jak było. Dziękuję za życzenia :)
Ufff.... A tak sie zaczęłam denerwować ;)
A teraz nie mogę sie doczekać ;)
Powodzenia w piątek, Który z chłopaków z fotogrupy był u Was? Gdzie wybraliscie plener?
Ale super, trzymam kciuki aby pogoda dopisała ;)
Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki za info
spisanie protokołu ślubnego w kościele to czysta beka w naszym wykonaniu
o której ślub?? o 15:30 kto to zapisał?? Wikariusz!!!! -cały plan dnia mi żeście popsuli :D
Narzeczony z jakiej parafii Maksymiliana witomino ? Nie wzgórze Antoniego no mówie haha
Ile lat się znacie 11,5 ile ze sobą jesteście 11,5 toście wtedy się spieszyli a narzeczeństwo od grudnia 2005 i dopiero teraz chcecie ślub dojrzewaliśmy ja Wam dojrzeje na spowiedzi hahah
zawód ojca nie jestem pewna technik mechanik a Pan jako kto pracuje cieśla oooo do budowy kościoła się nadasz telefon później spisze hahah

Ile nas to będzie kosztowało ? W Naszym kościele co łaska
ale :D
organista 135zł
ksiądz z mszą 100zł
Mszalny 50zł
a z tego 10% kuria i 10% US :D o lol
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
do dzis we freshmarkecie pepsi za 2,19

http://www.freshmarket.pl/
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
Jako świeżo upieczona żona ( z 13 lipca ;-))) mówię Wam - absolutnie niczym nie martwcie się na zapas!! Ja sama sobie dostarczałam przed ślubem mnóstwo stresu bo ciągle wynajdywałam sprawy/rzeczy które mogłyby być inaczej.. że może mogłabym zrobić je jeszcze lepiej... nie warto się pierdołkami przejmować! :)
Gdy już nadszedł ten dzień, mmm... jak tylko wspominam to siadam zamyślona tak pięknie było, bo jakby na to nie spojrzeć -marzenie zostało spełnione- nie mówię tu w kontekście białej sukni, pięknych kwiatów tylko jako wydarzenia duchowego, zawarcia Sakramentu Małżeństwa, o Nim gdy mówi słowa przysięgi, wzruszam się nawet gdy to pisze :)
A propos organizacji:

1. Błogosławieństwo - najbardziej poruszający serce ceremoniał z udziałem naszych Rodziców.
Odbyło się to w zachrystii, towarzyszyli nam jedynie ksiądz, świadkowie. Ksiądz dał Rodzicom krzyż z relikwiami Jana Pawła II (były to relikwie pierwszego stopnia - w środku była kropelka krwi - dalej nie mogę w to uwierzyć). Słowa Rodziców, atmosfera - bezcenna chwila. Nie mamy z tego momentu ani zdjęć ani filmu, bo ksiądz wyprosił Panie od foto/video i powiem Wam , że nie wyobrażam sobie, żeby nasze Panie miałyby tam być i wszystko uwieczniać. To wszystko co pamiętamy z błogosławieństwa mamy głęboko w sercu, takiego wydarzenia się nie zapomina i bardzo Wam polecam taką formę tej podnosłej chwili :)

2. Płatki kwiatów sypane po ceremoni zaślubin przed kościołem - kościelny oznajmił naszym gościom, że nie wolno sypać ich na schodach, więc żeby zrobić nam niespodziankę musieli szybko zbiec na dół i dopiero tam obsypywać nas- sprawdźcie lepiej przed ślubem jak to u Was w kościołach jest. Dodam tylko, że oglądając inne śluby - to żadne sypanie ryżem tudzież grosikami nie daje takiego efektu WOW jak płatki kwiatów, dlatego jeśli Wasi goście wpadną na taki pomysł, już możecie się cieszyć bo będziecie czuły się jak w bajce :) :)

3. Polecam smaki tortów Malinowa rozkosz i Royal carmell z T.DEKER- goście gdy dostali pierwszy smak mówili, że jest orzeźwiająco-owocowy, że rzadko im się zdarza jedzenie słodkości malinowych- zawsze są to inne owoce typu truskawka, jagoda itd. a jak dostali drugi smak to jedli jak najwolniej, żeby jak najdłużej móc delektować się.

4. Podziękowanie naszym Rodzicom za wychowanie - ja miałam przygotowaną kilku-nasto zdaniową wypowiedź, a gdy mój Mąż poprosił gości o uwagę to wydusiłam z siebie 5 słów " Chcieliśmy podziękować za wychowanie nas", głos załamał mi się i popłynęło morze łez, na to dostaliśmy gromkie brama(zapewne dla otuchy:) i przeszliśmy do Rodziców by wtulić się - mama mojego Męża powiedziała, że ją tak chwyta za serce jak się wzruszam i łamie mi się głos, że ona też zaczyna płakać z tych emocji ;-))

5. Zupa grzybowa - nie wiem czy była taka dobra czy po prostu dużo osób lubi tą zupę, ale z dwóch które goście mieli do wyboru -tą wybierali najczęściej i chwalili, że jest przepyszna.

6. Kwartet smyczkowy- rewelacyjna sprawa a powiem Wam dlaczego - Goście mówili(młode osoby), że sami w życiu nie poszliby na żaden koncert tego typu bo by po prostu się zanudzili poza tym taka muzyka to nie są ich gusta muzyczne, ale w tak uroczystym, ważnym dniu, w przystrojonej sali, gdy jedli dania- tak sympatycznie im się tego słuchało, że brawa bili w między czasie, i że był to trafiony dodatek do całości, piękna oprawa. Osoby starsze były po prostu oczarowane, więcej nic dodawać nie trzeba:)

7. Co jakiś czas każdy z naszych gości wchodził do pomieszczenia w którym była kanapa, Pani kamerzystka, cisza i spokój by mogli nam złozyć życzenia do kamery. Już nie mogę doczekać się aż zostanie zmontowany film i obejrzymy wszystkie osoby tak bliskie dla nas i słowa które kierują wyłącznie do nas. Goście mówili, że pierwszy raz spotykają się z taką formą składania życzeń dla Państwa młodych i że bardzo im się pomysł podoba. Jeśli macie możliwość to porozmawiajcie ze swoim kamerzystom o takiej możliwości :) To jest jedyny taki dzień w którym nikt nie narzeka, że jest nie uczesany( Panie nie umalowane), że są źle ubrani, i że przez te wszystkie czynniki źle się zaprezentują. Wszyscy wyglądali przepięknie, więc garneli się do skłądania życzeń i bardzo sprawnie się to odbyło :)

8. Podziękowanie za przybycie na nasz ślub - w nas wyglądało to tak: wraz z mamą kupiłyśmy błyszczący, przezroczysty materiał i złote wstążki. Materiał został pocięty na kwadraty, do każdego włożyłyśmy po duużej garści zakupionych na giełdzie malutkich, okrągłych anyżowych ciasteczek, i związałyśmy to wstążką. Do tego dodałyśmy małe złote koperty w których były napisane własnoręcznie podziękowania, imiona i data. Goście gdy dostawali to, to mówili jak bardzo doceniają pracę własną nad tym podarunkiem.

9. Nieoceniony wybór świadków - Panowie spisali się rewelacyjnie, bo tak jak w życiu codziennym są raczej roztrzepani, 'nie ogarnięci' (dwa lekkoduchy;-)) tak w dniu ślubu spisali się na medal, bo myśleli i organizowali szybciej niż my zdążyliśmy im to powiedzieć :)

10. Smoking - jeśli jeszcze nie macie stroju dla Pana Młodego to wybierajcie smoking. Gorąco polecam. ON wyglądał tak zniewalająco, że nie zamieniłabym smokingu na żaden, nawet najlepszy garnitur. Oczywiście na początku były rozmowy z np. Mamą, Babciami że przecież garnitur " na tyle okazji się przyda..." ale jednak - ślub jest tylko raz w życiu, TAKI smoking jest tylko na tą jedyną okazję, wszyscy Panowie dookoła mieli garnitury i On sam mówił, że czuł się wyjątkowo.

Zawsze zadawałam sobie pytanie-"Co zmieni się po ślubie?" To teraz ja po dwu dniowym wczuciu się w rolę mogę Wam powiedzieć, że u nas nie zmieniło się absolutnie nic - jest tak dobrze jak było przed ślubem - dalej jesteśmy szczęśliwi, zakochani, mamy otwarte serca i umysły z nastawieniem na to by tej drugiej osobie żyło się i by czuła się jak najlepiej; z ogromnym szacunkiem i wsparciem odnosimy się do siebie wzajemnie, każda zwykła czynność i możliwość robienia jej razem cieszy nas tak samo mocno jak przedtem.

Czego nam życzyć? By taka sielanka, te wartości które w sobie mamy, to co do siebie czujemy nigdy ale to przenigdy nie przemineło :-))))

Sezon ślubny w pełni więc wszystkim Pannom Młodym oraz ich wybrańcom życzę powodzenia !! !! Wszystko się uda, a uśmiech i poczucie humoru wyciągnie Was z każdej opresji :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Gratulacje Pola :) Dużo szczęścia :D
Dziewczyny czy ktoś z was ma wierszyki że zamiast kwiatów totka bo wiem że był jeden super ale jakoś nie moge znaleźć go na naszych watkach :( a inne mi jakoś sie nie podobaja :(
Pola gratulacje:)

Mała moze któryś z tych? http://wierszykinazaproszenia.pl/wierszyki-slubne/kupon-lotto-zamiast-kwiatow
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
te już czytała i nie mam tego co tak mi sie spodobał :( eh.... bo coś mi sie wydaje że go ktoś sam od nas wymyślał dlatego taki fajny był
Serdeczne gratulacje dla wszystkich świeżych mężatek! :)
Pola- strasznie się wzruszyłam czytając Twój post :P
Dużo miłości! :)
Pola gratuluje! :)

Mała - może ten?

Jeśli to nie kłopot dla Was goście mili,
prosimy byście zamiast kwiatów kupon lotto nam sprawili.

Krótko, zwięźle i na temat.
Polu gratulujemy :)
Pola dasz namiary na kwartet??:)
Panie z kwartetu La Scala : ) http://www.kwartetlascala.pl/
Pola, gratulacje!!!! Dużo miłości i szczęścia życzę :) Popłakałam się ze wzruszenia jak to czytałam, a co dopiero będzie na moim ślubie...
Oli_AG - tylko pozazdrościć takiego podejścia u księdza :-)

Pola - piękny opis :-) gratulacje i dużo miłości !!

Wczoraj byłam na zdjęciu miary i suknia przyjdzie ok 3 tyg przed ślubem :-) dopiero wtedy tak naprawdę przymierzę suknie i zobaczę jak wygląda w jednym kawałku :-) wybiorę welon i dodatki :-)

Dzisiaj jedziemy do Skórcza ubrać teścia :-) a może i mój M kupi coś na poprawiny :-)
image
A do mnie dotarł wczoraj welon, faaajny 3 metrowy :P teraz tylko mam zagwozdkę jak go wpiąć, żeby ładnie się trzymał...bo włosy chcę mieć rozpuszczone. I tak później będę go zmieniać, bo ten jest tylko do kościoła, na wesele mam już krótki i boję się, żeby przy zmianach nie porozwalać fryzurki :/
Z diademu zrezygnowałam, ponieważ okazało się, że ten który chcę ma 3,5 cm i wydaje mi się, że to za dużo. Chciałam jakiś taki drobny do 2 cm, ale niestety nie znalazłam nic ładnego. Korony nie chcę mimo wszystko :P Z resztą diadem + 3m welon to chyba byłoby już za dużo :)

Jadę dziś po akt chrztu, w pon. ostatnia poradnia więc powoli kończę z tą formalną częścią, jeszcze protokół nas czeka ;)

A tak to mam już praktycznie zamkniętą listę gości i z 73 zrobiły się 64 osoby więc nie jest tak źle ;)
darlonek a możesz wkleić link o tego 3 metrowego welonu? jesteś z niego zadowolona?
Byliśmy w Skórczu i ubraliśmy Teścia w garnitur i koszule :-)

Kolejne zaproszenie wręczone i potwierdzone :-)

Pisałam dzisiaj z cukiernią i czekam na info czy zrobią mi tort ze zdjęcia :-)

Bierzecie tort, żeby został jeszcze na poprawiny ?? Bo dostałam info, że jak na wesele to 100gr/os a jak ma zostać na poprawiny to 150 gr/os i tak się zastanawiam bo czasami brakuje tego tortu na poprawinach :-)
image
ja niestety nie mam poprawin więc nie podpowiem :)
osobiście nigdy na poprawinach nie jadałam torta, nie dlatego , że nie było, tylko dlatego że nie było ochoty :)
image
Dziękuję Pola:)
Nika- bardzo proszę :)

http://allegro.pl/jmart-nowosc-welon-dlugi-300cm-biel-ecru-ivory-i3375762686.html

czy jestem zadowolona to nie wiem, bo jeszcze go nie przymierzałam, wygląda solidnie no i jest ładny, ale nie ukrywajmy, że tak długi welon kojarzy się z firaną :D przynajmniej mi :P
Dziewczyny promocja w Biedronce cola 2x1l za 5 zł czyli wychodzi 2,5zł/l :-) nie wiem czy to dobra cena ale nam się już nie chce dłużej czekać na inne promocje więc kupiliśmy 100l :-)

Musimy jeszcze kupić sprite, soki, wode, wino więc jeszcze będziemy wyczekiwać innych promocji.

Data ważności to styczeń 2014. Butelki są w z imionami - nam to nie przeszkadza ale uprzedzam.
image
dziewczyny a jak liczycie ciasta? ja mam wesele z poprawinami i na 74 os niby 10 duzych blach ale nie wiem czy to mało czy dużo :/ tym bardziej ze u nas w rodzinie sie rozdaje ciasto do domku
image
ja mialam 20 blach ciast na 60 osob zostaly mi 2 blaszki i nie mialam poprawin ale kazdy dostal kawalek
u mnie liczone jest po 250/300g na osobe ciasta to 4 kawałki na osobe + tort ale nie mam poprawin
My mamy 22 standardowe blachy plus muffiny na 100os i poprawiny
image
1 dzień. To jeszcze raz na szybko, co powinna mieć świadkowa w torebce i czego ja nie powinnam zapomnieć??
Rozyczynka to sporo ciasta napewno nie zabraknie do rozdania gością :) bede musiała sobie dołożyć ciasta bo mam za mało
image
świadkowa powinna mieć:
- igłę i nitkę w kolorze Twojej sukni (jeszcze nie byłam na weselu gdzie by się to nie przydało ;) )
- plastry
- Twój perfum
- Twój błyszczyk/szminkę
- bibułki matujące
- chusteczki higieniczne
- dowody osobiste
- taśma klejąca (jeśli masz kieckę na kole :P)
- małe opakowanie mokrych chusteczek (przydają się do odświeżenia)

Ty tego dnia o niczym nie musisz pamiętać :)

świadek:
- obrączki
- wasze karteczki ze spowiedzi
- prawko jeśli ma prowadzić Wasze auto
- flaszki i cukeirki na bramy
Jeszcze zapasowe pończochy proponuję świadkowej do torebki dać i lakier do paznokci bezbarwny, no i puder matujący transparentny
Ja bym jeszcze proponowała zabrać agrafki różnych rozmiarów, ciemne nici dla Pana Młodego, błyszczyk/szminkę i tabletki przeciwbólowe. Ewentualnie nici pod kolor sukienek: Świadkowej i Mamy. Plastry zwykłe oraz takie na odciski. Najlepiej mieć osobną torebkę (kosmetyczkę) tzw. "niezbędnik" :)
Zapomniałam dopisać o patyczkach do uszu, przydadzą się do reanimacji makijażu w okolicach oczu gdy popłyną łzy wzruszenia Tobie lub Mamie. I dziewczyny pamiętajcie też o małej wodzie mineralnej w samochodzie. Po ceremonii i życzeniach jadąc na salę będziecie spragnione i woda uratuje wam życie.
Siulowa - po przeczytaniu, że został ci jeden dzień doszłam do wniosku, że mi tylko 2 tyg. I, że to NAPRAWDĘ się dzieje ;) Także właśnie czuje co to znaczy "o Boże nie zdąże" haha ;)

A już jutro mam Panieńskie ;) doczekać się nie mogę ;P
I robie go 2 tyg szybciej i na prawdę był to mega dobry pomysł. Bo za tydz bym chyba nie ogarneła ;) uh;)

Mała - no właśnie problem w tym, że ta ilość na weselu z os owszem starczyło. Ale zostało jedno ciasto, które Mama PM schowała... ;) A my gości prawie tych samych mamy ;p
image
no jak tak myśle 15 ciast bedzie ok chyba ze mi sie zmniejszy liczba gości.....

a mam jeszcze jedno [ytanie bo kumpela mnie zagieła....ile jest zapowiedzi? ja gdzieś czytałam że 1 i kartka wisi 8 dni czyli przez 2 niedziele a w parafi w bolszewie sa 3 zapowiedzi...wiec już nie wiem jak to z tymi zapowiedziami jest :/
image
3 niedziele, a jesli w miedzyczasie jest jakies swieto koscilne to 2+ świeto.

mam wlasnie nowa gazetke makro 1 l pepsi pakowana po 4 sztuki, 2,49 za sztukę

litrowa fortuna sok 1005 pomarańcza, mandarynka, ananas, czarna poreczka pakowane po 6 sztuk 3,26 za litr- przy zakupie minimum 2 paczek po 6 sztuk
image
hej dziewczyny ;)
My juz po - bylo rewelacyjnie!!! Najpiekniejszy dzien w zyciu ;)
Wszystko wyszlo niemal idealnie, ale dopiero teraz dochodzimy do siebie po weselu. Jesli macie taka mozliwosc, to bierzcie urlopy co najmniej kilka dni po weselu ;)

Hotel Drywa - goraco polecam! Jedzenie pyszne, baaardzo duzo, obsluga bez zarzutu, wszystko wyszlo dokladnie tak jak bylo zaplanowane.

DJ Maciek Jozefowicz - jak zawsze zapewnil gosciom swietna zabawe. Polecam w 100%!

Kamerzysta Irek Jezierski - co tu duzo mowic... Jak goscie zobaczyli filmik z podziekowan dla rodzicow byli zachwyceni... Nie wspomne o zaskoczeniu i wzruszeniu rodzicow! Warto bylo ;) Irek jest jednym z niewielu kamerzystow, ktorzy zostaja na weselu do samego konca, takze materialu jest bardzo duzo, juz nie mozemy doczekac sie gotowego filmu ;)

Fotograf Adam Burdylo - polecam w czystym sumieniem, zdjecia za miesiac beda do odbioru, ale juz wiem ze beda niepowtarzalne ;)

Sukienka - Salon sukien slubnych Alicja w Starogardzie Gdanskim - polecam!

Wodka Pan Tadeusz - wszyscy goscie chwalili

Kwiaty - kwiaciarnia Ewka na ul. Sosnowej we Wrzeszczu vis a vis Strazy Pozarnej - Zamawialam tu wiazanki, butonierki, kosze dla rodzicow i dekoracje samochodu. wyszlo pieknie ;)

Zaluje tylko, ze ten dzien tak szybko minal!
Ja już sie pogubiłam w tych kościelnych zaświadczeniach :/

Rok temu jak rezerwowałam termin w kościele (ślub w parafi narzeczonego czyli w mojej starej bo teraz należe do innej) to ksiadz nic nie mówił o jakiś licencjach, pozwoleniach i zapowiedziach z tej mojej nowej parafi a dziś byłam znowu na parafi gdzie mamy ślub i niby teraz to wszystko musi być... naprawde musze mieć tą licencja i ile trzeba za nia dać? a może jak trafie na tego ksiedza co rok temu to jednak nie bede musiała bo ten dzisiejszy idzie na urlop
image
yyy wiecie co to i ja się zamieszałam m jak poszedł po zaświadczenie do swojej parafii powiedział kiedy mamy ślub i gdzie ksiądz powiedział no to już to ogłosimy położył chyba 30zł podziękował i wyszedł
u nas spisując protokół mowy o zapowiedziach nie było wogule więc sądze że to już w gestii proboszcza położyliśmy 50zł w kopercie zapytaliśmy się ile nas będzie to kosztowało ksiądz powiedział jak wcześniej pisałam 135 organista 100 za msze i 50 kościelny więc się zaśmialiśmy m powiedział że przygotujemy więc kopertę na poniedziałek poprzedzający ślub bo wtedy mamy spotkanie jeszcze z 2 parami które pewnie ślubują 14,09 proboszcz powiedział że się nie pali
i tyle było po temacie

a no i jeszcze na początku września musimy zanieść zaświadczenia od chrzesnych i z nauki z poradnia bo spieszył się na wieczorną msze i tego nie zdążyliśmy dać :D
Oli _AG czyli Twój M nie potrzebował żadnej licencji czy też pozwolenia na ślub w innej parafi
image
nie bo to wymagane jest tylko gdy robisz w zupełnie innej parafii niż Wasze czyli gdy żadna ze stron nie jest jej " członkiem :)
aaa i jeszcze dodam że piątkowe wesela nie wymagają już dyspensy ! biskup ściągnął taki obowiązek :)
a czyli jak ślub jest w parafi narzeczonego to nie musze miec tej licencji? a zapowiedzi w mojej parafi mszą być czy tylko w tej narzeczonego wystarczą
image
Odnowione obrzędy liturgii sakramentu małżeństwa (1966) podają, że małżeństwo należy zawierać w parafii narzeczonego lub narzeczonej, a za pozwoleniem ordynariusza miejsca lub własnego proboszcza również w innym miejscu. Stąd więc małżeństwo strony katolickiej ze stroną katolicką winno być celebrowane w świątyni parafialnej jednej ze stron. Nupturienci mogliby poprosić proboszcza o zawarcie małżeństwa, z ważnej racji, w innym kościele lub kaplicy na terenie tej samej parafii. Gdyby jednak prosili o to w kościele lub kaplicy leżącej na terenie innej parafii, proboszcz godząc się na ich prośbę musiałby wystawić licencję na ślub dla proboszcza innej parafii.

Zapowiedzi ma obowiązek głosić własny proboszcz narzeczonych, czyli proboszcz stałego lub tymczasowego zamieszkania każdej ze stron, według następujących zasad. Jeżeli obydwoje narzeczeni mieszkają w parafii własnego proboszcza przynajmniej przez sześć miesięcy, nie wymaga się głoszenia zapowiedzi w poprzednich miejscach pobytu narzeczonych. Jeżeli narzeczeni nie przebywają w parafii własnego proboszcza jeszcze sześciu miesięcy, należy głosić zapowiedzi także w parafii bezpośredniego poprzedniego miejsca stałego, względnie tymczasowego zamieszkania, z pominięciem dawniejszych miejsc pobytu.
Proszę zauważyć, że chodzi tu o miejsce faktycznego zamieszkania, a nie zameldowania. Natomiast czasokres sześciu miesięcy, o którym mówią przepisy, to również czasokres ważności świadectwa chrztu wystawionego do ślubu. Świadectwo takie w rubryce Uwagi zawiera informację o zawartym już małżeństwie sakramentalnym bądź jego braku. Tę informację czerpie się z parafialnej księgi ochrzczonych, w której z kolei odnotowywany jest fakt zawarcia małżeństwa, gdziekolwiek by ono miało miejsce.
Co do sposobu ogłaszania, zapowiedzi winny być umieszczane na piśmie w gablocie ogłoszeń parafialnych przez co najmniej osiem dni, tak by były tam uwidocznione przynajmniej przez dwie niedziele lub niedzielę i święto obowiązujące. Ten sam obowiązek spełnia się przez dwukrotne ogłoszenie ustne podczas liczniej uczęszczanych nabożeństw parafialnych, w niedzielę lub święto obowiązujące (por. Konferencja Episkopatu Polski, Instrukcja o przygotowaniu do zawarcia małżeństwa w Kościele katolickim z dnia 5 września 1986 r., p. 95).
W wyjątkowych okolicznościach od obowiązku ogłaszania zapowiedzi można otrzymać dyspensę
Dobra dziewczyny trzymajcie kciuki, ze mnie niezła niezdara pewnie nadepnę sobie na suknię i się przewrócę. Dzięki za cenne uwagi, wiele z was pomogło mi przetrwać ten burzliwy okres. Jakoś dalej do mnie nie dociera że to juz jutro, Niby wszystko powinno byc dopiete na ostatni guzik ale jakoś nie wychodzi. Róbcie jak najwięcej jak najwcześniej i dobierajcie sobie pomocnych świadków. My jesteśmy mega zmęczeni. Wyszarpnęliśmy dziś dla siebie tylko pół godzinki na ostatnią kolację. Idę się kąpać i leżeć. mam nadzieję że pogoda będzie jutro piękna bo nie mam bolerka. Będzie bardzo ciężko bez tego taty dlatego te z was które robią podziękowania dla rodziców albo nie robią ich wcale chyba mają rację. Trzymajcie też kciuki za fryzurę bo nadal nie wiem czy chcę koczek czy jakieś upięcie na bok. W żadnych lokach się kompletnie nie czuję. Najpowazniejsze zadanie na jutro zgodnie z sugestią indygo, nie trzymać bukietu przy zębach. Niby wiemy a jakoś tak samoistnie wychodzi :) I pamiętacie ten filmik ze śmiechu warte chyba jeszcze z lat 90 " i nie dopuszczę Cię aż do śmierci"? Na 100% tak powiem :)
Trzymamy kciuki :) tylko się nie stresuj na pewno wszystko będzie pięknie i tak jak zaplanowałaś :D
image
dziewczyny które maja porteabend chyba tak to sie pisze :/ czy oprócz wódeczki planujecie jakiś poczęstunek czy zakąski?
image
Siulowa7 trzymam kciuki :) chyba przyjdę jutro pod ten "nasz" kościół Cię zobaczyć .. :)

A ja za 2 tygodnie aaa... :) znaczy się my ; )
image
Gratulacje Kasiu :)
image
ja szykuje tylko wódeczkę :) na wrazie co mieszkamy w bloku i raczej wolałabym tego uniknąć :D

Siulowa trzymam mocnoooo kciuki będzie tak jak sobie wymarzyłaś śpij spokojnieeeeee
Kobietki dawno się nie udzielałam ...
Ślub za 2 tygodnie a my na etapie usadzenia gości ... masakra :)
a reszta już zapięta na ostatni guzik mam nadzieję : )

Wczoraj odebrałam moją suknię , chociaż miałam już lekki stres bo to mało czasu zostało i przed zamówieniem jej w ogóle nie widziałam :) ale jest cudowna (oczywiście dla mnie.. ) Przedstawię ją Wam"od tyłu" :)
mam nadzieję , że się uda :

image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
śliczna suknia :)
image
śliczna suknia ehh moja przy Waszych to taka mega skromna ...

taka rada na ciemniejsze łokcie smarować cytrynką zbledną :)
Dzięki mała :)
image
Oj z tymi łokciami to ja mam .. u nas to rodzinne moja mama, babcia :) tak wiem wiem , cytrynka teraz regularnie idzie w ruch :)
image
mala ja miałam na poltra ogórki kupione chyba kartuskie (najlepiej schodziły), kabanosy i ciacho. do tego plastikowe kubeczki, żeby nie było w nocy zmywania i też bez talerzyków, tylko serwetki były na stole. i myślę że fajnie wszystko wyszło :)

powodzenia tym, co są jeszcze przed i szczęścia tym co są po! tak, tak ten dzień szybko minie (a szkoda), ale cieszcie się nim ile możecie! :)
My na porter dajemy też ciacho, zakąski jakieś takie lekkie rzeczy na ząb. No i oczywiście plastik ;D
image
Siedzę i czekam, fryzura i makijaż jest, chyba się zacznę ubierać. Jakoś to będzie :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
wariatka nasza :D będzie pięknie wyjścia nie ma !
Siulowa7 trzymam kciuki ale na pewno wszystko bedzie cudnie :-) szkoda ze mnie nie ma w Gdansku bo bym podjechala na sale posłuchac jak sie bawicie :-) mam nadzieje ze restauracja da rade i czekam na relacje :-) duzo usmiechu :-)
image
Siulowa7, trzymam kciuki żeby wszystko było po Waszej myśli!
Daj znać czy się opłacało weselicho robić ;p (czarny humor się mnie trzyma)
~`})i({
image
Kurcze...siedzę i przeżywam z naszymi dzisiejszymi Pannami Młodymi :P
Asiula marudo Ty! Zobaczysz, że będzie rewelacyjnie! Jeszcze raz wszystkiego co najlepsze! :)
Rety, w dniu mojego ślubu chyba zawału dostanę z przejęcia ;)
Kurcze szkoda że nie napisała jak upieła te włoski :)

opłacało ?:D czy się zwróciło ?

ja tam na to nawet nie liczę ale jak dziś pamiętam słowa kumpeli o ślubie swojej siostry kurde wydali całe oszczędności 16 tyś z 8 lat temu to była dość gruba kwota zostali z 100zł w portfelu i liczyli że do wypłaty mają cały miesiąc i cicho liczyli ze z 1000zł uzbierają wesele na około 40 osób a tam z kopercioch wytachali prawie 60 tyś i za to kupili sobie 2 pokojowe mieszkanie do remontu :) mina ich bezcenna gdy w jednym pudełku znaleźli pończochę z kasiorka dolary i PLN jego babcia ciułając z emeryturki podarowała młodym ponad 25tyś
w zielonej sali na pewno bedzie super zabawa- tydzien temu przygotowywałam tam dekoracje. sala pieknie wymalowana - 2 tyg temu zakonczyli remont. czysto, jedzenie pachnące... mają agregat- nie bylo pradu w zeszla sobote przez polowe mszy....
image
dziewczyny powodzenia, 3 mam kciuki , na pewno wszystko się uda :)

powiem wam szczerze, że ja nie mam czegoś takiego, że "ojeny jak ja sie nie moge doczekać Tego Dnia". Ja chce być już po
image
Niee Oli! Ja mam na myśli bardziej marudzenie gości :), opłacało się w tym kontekście miało znaczyć, czy przynajmniej wypociny (organizacja) nie poszła na marne i była fajna imprezka.
~`})i({
image
Oli - Historia nie z tej ziemi!
Swoją drogą piękna dziś pogoda na ślub- słońce, nie za gorąco, lekki wiaterek - super się trafiło Siulowej! Obysmy wszystkie taką idealną pogodę miały :)
oj chyba każda nad morzem sie opala albo nad jeziorkiem siedzi bo tu od wczoraj cisza na forum aż zaraz spadniemy na druga strone :p
image
niestety ja plaże może jutro zaliczę bo w weekend za duża szansa ze ktoś będzie chciał uwolnić orkę haha :D

dziś namiętnie sprzątam pokój córki aaaaaaaaaaa taka mała a tak bałagani :D
Rozyczynka - jak panienski?? Co Ci dziewczyny przygotowały ??

kasia-sis - gratulacje i wszystkiego dobrego na nowej drodze życia :-) dzięki za opinie o Irku :-)

Byłam w piątek w Kościele i poprosiłam ks Proboszcza o udzielenie slubu - zgodził się tylko kazał się przypomnieć :-) Z dokumentami mamy się pojawić na początku sierpnia - mamy przynieść akt chrztu z adnotacją o bierzmowaniu lub dodatkowo akt bierzmowania, dyplom ukończenia religii, zaświadczenia z nauk i poradni, dowód osobisty :-) wtedy spiszemy protokół i wywieszą zapowiedzi 3 niedziele. Później mamy jeszcze dostarczyć dokumenty z USC.

W piątek wyciągneliśmy akty urodzenia i byliśmy w Renku i znalazłam organzę w odpowiednim kolorze do upominków dla gości - AgaM. będę miała do Ciebie prośbę ale to napisze na priv :-)

U nas kwiaty min. 150 zł , organista 200 zł a za msze co łaska :-)
Ja jestem parafianką i mój M zgody nie potrzebuje.

Klaudia_Michał - bardzo ciekawa suknia :-) mierzyłam podobną z takim dołem :-)

Siulowa7 - jak ochłoniesz to czekamy na relacje :-) i zdjęcia :-) daj znać jak fryzurka :-)

My owszem weekend nad jeziorkiem ale połączony z rozdawaniem zaproszeń i kolejni goście potwierdzili :-) jak narazie nikt nam nie ubywa wręcz przeciwnie kuzyni dodają partnerów :-)

W tym tygodniu czas na gości z Trójmiasta może uda się wpaść do kogoś :-) i ręczne robótki przy zawieszkach i winietkach :-)
image
Shanti, Rozczynka chyba jeszcze dochodzi do siebie! ;)

mala1987, chciałoby się na plaże aleeee nieee... Trzeba dopinać, ostatnie zakupy robić itd... Mam cały czas wrażenie że o czymś zapominam. Nie jest to fajne uczucie.

Wygląda na to że mój Panieński dopiero tydzień przed ślubem, zaczynam trząść portkami.
~`})i({
image
moja lista spraw do załatwienia juz się konczy niczym projekt pracy magisterskiej oprawiona odznaczona kolorami hhe

nam zostało
-kupno garniuru i koszuli
-buty dla dzieci
-odbiór wódki
-zakup cukierków
-zakup czegoś do włosów i tu wielka nie wiadoma mam pare pomysłów ale na tym się kończy :D
-zamówienie kwiatów
-kosmetyczka/fryzjer umówić się na konkretne godziny
-panenski 24.08
zawieść alkohol napoje na sale
-spowiedź
i pachnę i lenie się :D
a ja troszkę z innej beczki:
będziecie miały pudełka na koperty?? Bo ja coś nie mogę się do nich przekonać, ale w sumie jest to praktyczne...
Darlonek, ja nie jestem przeciwna takim pudełkom, jesli ktoś ma to fajnie. Natomiast my mieć nie będziemy, jak sobie kiedyś radzono z kopertami? Wszyscy żyją długo i szczęśliwie bez ;). Może i to praktyczne no ale tylko na tę jedną chwilę, a potem co? do kosza...
Nie ma co przesadzać z takimi 'praktycznymi' gadżetami... Potem się okaże, że mamy stos 'praktycznych' zbędnych rzeczy.
~`})i({
image
my też nie mamy magicznego pudełka koleżanka miała i się okazało że weszło do niego może 3% bo reszta była nie wymiarowa :D

my do kościoła będziemy mieli wiklinowy kosz ozdobiony organza gdyż tego dnia mamy też chrzest więc wychodząc z domku wpakuje tam podusie synka koszyczek córki oraz świece i szatkę
otrzyma koszyk chrzesna i wyciągnie z niego w odpowiednim momęcie świecę i szatkę a później posłóży nam właśnie na ewentualne koperty :)
No właśnie, bo tego wszystkiego jest tyyyle, że już sama czasem głupieję i nie wiem co muszę mieć koniecznie, a co jest zupełnie niepotrzebne tyle tylko, że "ślubne" :P
O, a teraz przypomniało mi się jeszcze jedno pytanie :P
Czy na ślubie świadek odpala jakąś gromnicę? Tzn nie jakąś tylko konkretnie taką, która służyła do chrztu, a później do komunii? Bo moja teściowa uraczyłą mnie informacją, że gromnica mojego K czeka...nie muszę chyba dodawać jak ona wygląda w obecnym stanie :/ K ma 31 lat więc jest troszkę sfatygowana i zmęczona :P
Mam nadzieję, że nie wyjdę na jakąś totalną bezbożnicę, ale na ślubach, na których ostatnio byłam nie działo się nic takiego więc chciałabym wiedzieć o co cho ;)
koszyk z duzym uchem to dobre rozwiazanie, bo swiadkowa ma nadal wolne rece i moze np. podawac swiadkowi kwiaty.
image
heh nie nie gromnice zostawcie w spokoju :)

owszem nie kiedy młodzi odpalają małe świeczuszki ale nie gromnice :)

właśnie tych kwiatów się boje a wiem że i tak się pojawią :(
http://www.smog.pl/wideo/62130/wmowili_mu_ze_skacze_na_bungee/

hehe zarąbista wkręta :D
Darlonek, nie muszę mówić głośno że masz grrrrubo z Panią Teściową, prawda? hehehehe, śmieję się, bo nie jestem sama :D
~`})i({
image
Och jak cudownie, że nie jestem osamotniona w tym temacie :P Teściowa jest rewelacyjna naprawdę, traktuje mnie jak córkę, ale....przesadza jeśli chodzi o kościół :/ a to bardzo,ale to bardzo mnie irytuje :( jak mi wyskoczyła z tą gromnicą to aż mi się głupio zrobiło, że nie wiem o co jej chodzi :D ale to dobrze skoro to nie jest jakiś powszechny zwyczaj :P Uświadomię mojego Karolaka, że ma jej to wyperswadować, i że zrobimy po swojemu czyli bez gromnicy :P
kwiaty na pewno otrzymacie. my prosilismy o wino... ale jakos sobie wiekszość cioć nie wybrażala "tak bez kwiatka", wiec chociaż po jednym, albo maly bukiet:)
image
Oj tak, z kwiatkami też tak przewiduję.
Przy rozdawaniu zaproszeń jako pierwsza Teściowa już zapowiedziała, że ona nie wyobraża sobie " tak bez kwiatka" właśnie..

Generalnie zostało ponad 2 miesiące, a jedynych stresów przysparza właśnie Teściowa, która ciągle mnie pyta czy buty mam, czy kwiatki mam, czy welon mam..
A ja nic z tych rzeczy nie mam, ba nawet moja Mama tak mnie nie pospiesza ;)

Ale nic, zęby trzeba zacisnąć i jakoś to będzie.
image
Darlonek, no u mnie różnie bywa, normalnie jak w rosyjskiej ruletce... Jednego dnia to się ma ochotę teściów wyściskać, a drugiego okazuje się że to była cisza przed burzą...

BeataI-J, widzę, że nie tylko w moim przypadku jest tak że strój Panny Młodej wzbudza dyskusje i emocje...
~`})i({
image
z sukienka, butami, welonem, bukietem... zawsze takie akcje ze strony bliskich. a na weselu tez sie znajda ciekawe ciocie chcące wiedziec ile to kosztowało...

wazne, zeby sie nie dac zwiariowac i wszystko robic wlasnym tempem, chociaz czasem z tym ciezko, jak sie slyszy a jak to? a jak tamto:)
image
A tak ;) Koszty bardzo interesują moją Teściową, chociaż wesele organizujemy bez pomocy finansowej rodziców.

Ale na szczęście mój Mężczyzna powiedział Mamie, że ma się nie interesować, bo to jej nie dotyczy, teraz tylko słyszymy cały czas, że tyle ludzi, tyle pieniędzy i że robimy impreze na którą nas na pewno nie stać.
Budujące słowa.. ;)

Na szczęście na kupno butów i dodatków do sukni mam czas, bo pierwsza przymiarka dopiero na początku września.
Staram się więc nie spinać zanadto, bo tylko szkoda nerwów.

Dziewczyny a tak odnośnie tych nieszczęsnych butów to kupowałyście buty w zwykłych sklepach czy w ślubnych? Ja niestety potrzebuję buty ecri/nude i z obcasem maksymalnie do 6 cm, bo niestety nie wytrzymam na wyższych.
image
ja od kilku lat, w tym slubne, kupuje na http://www.bialebuty.pl jest magazyn butów gotowych, ale mozna tez uszyc w normalnej cenie na miarę. kilka moich Panien, dla których dekorowalam wykonywało tam kolorowe buty i były zadowolone.
image
Nartu- czyli po prostu teściowie muszą mieć swoje odpały i już ;) moja na szczęście w kwestii ubioru się nie wypowiada (no może poza tym, że pyta mojego K po co mu nowy garnitur, przecież ma jeszcze dobry :P), ani nie komentuje, ale za to goni nas strasznie w kościelnych sprawach :/ No i z listą gości troszkę wtrąciła swoje 3 grosze, ale i tak stanęło na moim :D

Grunt to robić po swojemu i nie oglądać się na innych , bo zawsze będzie coś nie tak i choćbyśmy nie wiadomo jak się wysilały to i tak znajdzie się zawsze jakiś maruder ;)
Ja mam (miałam) zrobione pudełko na koperty - sama ozdobiłam techniką decoupage i teraz się zastanawiam, czy nie kupić kosza tak jak radzicie...
W ostatnią sobotę mieliśmy naradę rodzinną i wszystko dopięte na ostatni guziczek :) Wódka zamówiona, kwiaty jadę zamówić jutro, sukienka na poprawiny kupiona, nie mamy soków, win (jadę kupić w piątek) i wody.
W ogóle się nie denerwuję jakoś :P
image
Dokładnie tak jak mówisz Darlonek :). Do boju, szturmem!

Przed nami jeszcze do kupienia częśc soków i woda, i ciasta. Jutro próbny makijaż :)
~`})i({
image
Tak więc generalnie żyję i bym mogła chyba całe życie sie tak bawić ;D O jaaaaaa pie***e. To był czad ;D

Nawet mam pamiątkę w postaci 3 meeeega siniaków, obitego biodra i dość bolącego pośladka.

Był Pan Policjant (mmmmmm...) ;D Dmuchany Zenek, który fruwał nad nami w klubie i multum gadżetów przydatnych później z M ;D No i kapciochy z mega kitasami z przodu haha --> to było najlepsze ;D

A na koperty mam wiklinową skrzynkę, którą wyłożę różowym materiałem. Bo aktualnie jest tam niebieski. Ale skrzynka jest biała więc będzie pasować ;)

Nartu - Kończy nam się czas!. ;D
image
Darlonek - my nie planujemy pudełka na koperty .... dostępne na rynku są niezbyt w moim guście a jak już coś fajnego się trafi to bardzo drogie .... samej nie chce mi się w to bawić bo już z zaproszeniami winietkami zawieszkami itd. mamy dużo pracy. Poza tym uważam, że jest to mało praktyczne bo koperty są różnych wielkości i niektóre się tam nie mieszczą. My będziemy mieli poprostu zwykłą torebkę prezentową z motywem ślubnym. Zamiast kwiatów chcemy alkohol więc niektóre koperty mogą być już w torebkach/opakowaniach z flaszeczkami.

Jeżeli chodzi o kwiaty na pewno się pojawią bo moja teściowa też wychodzi z założenia, że rodzic nie powinien przychodzić bez kwiatów :-)

Jeżeli chodzi o gromnicę to nigdy nie widziałam takiego zwyczaju na ślubie.

Może teściowej chodziło o chrzest, żebyście się starali o dziecko po ślubie??

BeataI-J - ja kupowałam buty w zwykłym sklepie w Nine West w Alfie ale mam fioletowe a teraz będę zamawiała drugie na zmianę w salonie Livia tam gdzie kupuje suknie
image
Rozczynka, heloł! wieeeem ;D. I siusiam w majty, booo Panieński zdaje się w ten weekend (nie jestem wtajemniczona), i tak się obawiam co jak będę mieć milion siniaków i guza sobie nabiję?! OMG!

Kurcze normalnie żałuję że mnie nie było na Twoim Panieńskim! Musiało być czadowo!!!!!! Gratuluję super imprezy :D
~`})i({
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
a dziewczyny czy do wody w dzbankach dodajecie lodu i cytrynki? ile kupujecie? bo ja chciałam na 80 osób kupic 12 butli 5l tyle że nie wiem czy to nie zamało....a co do cytryny i lodu to już wogóle nie wiem :/
image
Właśnie wróciłam z kancelarii, bo musiałam donieść dokumenty... ksiądz mnie wpienił, że heeej, ale też rozbawił. Kiedy poruszyliśmy kwestię finansów, ksiądz podkreślił, że to duża parafia i ofiara musi być GODNA, z podkreśleniem GODNA! Ksiądz z parafii nawet palcem nie kiwnie, bo ślubu udziela nam nasz ksiądz, a kasę to by wziął. Śmiech na sali!!!

mala1987 - na 65 osób będziemy mieć 10 butelek 5ciolitrowych, lód i cytrynę zapewnia nam sala.
image
Nartu - to ciesz się, że nic nie wiesz!. Na prawde ja bym wolała nic nie wiedzieć chociaż znałam kilka szczegółów. I troszkę emocje były ustatkowane. Ale nie zapomne do końca zycia ;D

a co ty masz jeszcze do załatwienia?. Kurcze ja juz nie wiem za co się łapać! Masakra. Sukienkę dzisiaj na poprawiny dałam ściąć bo mam już buty. Biżuterii nie mam. No kolczyków ale to tez problem ;p Fryzury nie wybrałam - nic mi się nie podoba. I generalnie nic n ie ogarnełam z ustaleniami z kam/foto
image
do załatwienia:
woda, soki jabłkowe, owoce, ciasta, suknia do czyszczenia, i jutro makijaz probny. Sama nie wiem czy to wszystko. Sukienka na poprawiny jest, buty też, biżuteria - coś się znajdzie. Chyba to wszystko
~`})i({
image
Hej dziewczyny, my juz po slubie i nie moge uwierzyc ze juz jest po wszystkim.... Jestem mega szczesliwa, ze mimo malych niedomowien ze swiadkami wszystko sie udalo.... W dniu slubu tak naprawde nie mialo juz znaczenia ze wiazanka roznila sie od tej ktora zamowilam, ze pogoda robila sie niepewna i wogole.... Stres mialam z rana, ale na sesji zdjeciowej jakos mi przrszlo, bo ekipa fotografa i kamerzysty byla mega zabawna i przyjemnie sie z nimi pracowalo.... Goscie chyba wyszli zadowoleni, choc ciezko stwierdzic, my bawilismy sie do 6 rano z goscmi, ktorzy wytrwali...ani na slubie, ani na blogoslawienstwie nie bylo lez choc glos mi sie lamal, nam duzo pomogl ksiadz ktory udzielal nam slubu, bo caly czas byl dla nas, usmiechal sie, patrzyl nam w twarze i ogolnie wspieral przez caly slub. Mowil pieknie i fajnie, ze poprosil o ucalowanie obraczek przed zalozeniem, a po udzieleniu slubu dal zgode na szybki pocalunek w policzek.... Pierwszy taniec mielismy w bankach mydlanych, a zaraz jak sie tylko skonczyl to przyjechal kurier z koszem kwiatow, szampanem i kieliszkami do niego, zamowiony przez mojego szefa i szefowa i wtedy sie wzruszylam, bo to byla mila niespodzianka, a nawiasem mowiac to go teraz wioze ponad 500km zeby miec go w mieszkaniu w gdansku. DJ ktory prowadzil zabawe weselna tez sie sprawdzil, wiec wracamy zadowoleni i szczesliwi....mysle ze nie ma co sie stresowac przygotowaniami, bo w tym dniu liczycie sie tylko wy i w momencie kiedy skladacie sobie przysiege patrzac w oczy to juz nic sie nie liczy..... Ps dwie ciekawostki od naszego kamerzysty i fotografa, po pierwsze jesli ksiadz wychodzi po was do drzwi kosciola to po przywitaniu, gdy odwroci sie i ruszy w strone oltarza dajcie mu zrobic 4 kroki i dopiero idzcie wy, to bedzie ladnie wygladac i bedziecie na pierwszym planie, druga rzecz to nam powiedziano ze w czasie gdy bedziemy juz wychodzic z kosciola zeby zatrzymac sie na srodku pustego kosciola i zlozyc sobie zyczenia, bo pozniej mlodzi nie maja juz na to czasu.... Moze ktorejs z was sie przydadza te wskazowki....

image
Gratulacje margolcia24! Aż wzruszyłam się czytając Twojego posta :)
image
Margolcia- Gratulacje!

Gest szefostwa godny naśladowania- niesamowicie to musi być miłe jak pracodawca zada sobie taki trud!

Super wskazówki- nigdy bym nie pomyślała, żeby złożyć sobie życzenia w kościele bo później nie będzie czasu! Z odstępem za księdzem też mega istotna wskazówka z punktu widzenia przyszłych fotografii.

Mam problem z nierówną opalenizną- jaśniejsze ramiączka... Oczywiście starałam się siedząc na słońcu je ściągać ale i tak widać ślady. Macie może jakieś pomysły jak to zniwelować (inne niż piling- to już zaczęłam)
Gratulacje Margolcia24!!!!!!!!!!
Dzięki za cenne wskazówki :).
~`})i({
image
Indygo - może uda się wyrównać opaleniznę za pomocą balsamu brązującego lub chusteczek samoopalających? Chusteczki są dostępne w Rossmannie "Sun Ozon", dwie sztuki w cenie ok. 2,39zł. Ostatnio też w Biedronce widziałam chusteczki firmy Dax do jasnej i ciemnej karnacji, jedna sztuka po 1,59zł.
indygo - do września jeszcze masz trochę czasu, to na pewno Ci się wyrówna na słoneczku

jakby co można kilka razy na solarium pójść i wszystko się wyrówna (kilka razy na 7 minut)
Rozyczynka - super, że panienski się udał :-) Zenek to podstawa dobrej zabawy he he :-)

U mnie organizacją zajmuje się siostra a to oznacza, że wszystko będzie w tajemnicy :-) ostatnio poprosiła mnie o listę dziewczyn na ten wieczór więc już się zestresowałam, że ten dzień się blisko a ja jeszcze tylu rzeczy do ślubu nie ogarnełam :-)

mala1987 - lodu do wody nie dodajemy a jeżeli chodzi o cytrynkę to raczej pokrojoną na stolikach damy może z limonką bo wiem, ze u mnie niektóre osoby dolewają wody do wina i z cytrynką to już nie pasuje :-)

margolcia24 - gratuluje i wszytskiego co w życiu najpiękniejsze ... dużo szczęścia i miłości !!
image
Ja tez dostalam taki prezent od szefostwa bukiet kwiatow i duzy kosz ze slodyczami i alkoholem tylko ze ja pracuje w brukseli a slub byl w polsce taki kawal wyslali w czasie wesela gdy poszlismy do naszego pokoju na stoliku nocnym staly kwiaty i ten kosz normalnie w szoku bylismy a jak wrocilismy to jeszcze 500 euro dostalismy normalnie w szoku bylismy
Do września niby długo ale nie wiem ile jeszcze słonecznych weekendów na równanie będzie. Zresztą z ramiączkami jest tak, że pół godziny na słońcu w koszulce na ramiączkach i ślady zostają do zimy choć bym nie wiem co...
Obawiam się, że samoopalacze i chusteczki dadzą inny kolor więc boje się ryzykować. Z solarium nigdy nie próbowałam i nie chcę przed ślubem zaczynać (to kiepski moment na nowości)

Ten balsam brązujący to może być dobry pomysł bo jednak delikatniej niż samoopalacz zmienia kolor skóry. Zastanawiałam się jeszcze nad balsamami wybielającymi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
a moze sukienka bez ramion?
http://szafa.pl/c1870995-sukienka-bez-ramion-rozm-36.html

podobna ksztaltem do dekoltu Twojej sukni?
image
Margolcia- serdeczne gratulacje! :)

Shanti- no właśnie początkowo też chciałam kupić torbę prezentową z motywem ślubnym i chyba pozostanę przy tej myśli :)

O co z tą gromnicą chodzi dalej nie wiem, ale cieszę się, że to nie jest powszechnie stosowane więc spokojnie mogę odmówić z czystym sumieniem :P

Też planujemy wodę z cytrynką, ale jeszcze nie wiem ile, co i jak ;)

Wczoraj mieliśmy ostatnie spotkanie w poradni...ufff jak to dobrze, że już po :D W piątek protokół i wszystkie kościelne sprawy będę pozałatwiane :)
Indygo - ja również mam ten problem, staram się chodzić w koszulkach z rękawkiem ale przy ciepłych dniach szerokie ramiączka też się założy i ogólnie dekolt i ramiona mam mocniej a po środku bledsze pasy ale do października jest jeszcze czas a ja się wybieram na solarium więc mam nadzieje, że się to wyrówna :-)

Kupiliśmy dzisiaj wino w Biedronce czerwone i różowe Carlo Rosi po 16,95 zł i w Leclerc słodkie i białe Carlo Rosi po 17,99 zł.

Nie wiem na ile osób dokładnie bo lista jest na 150 ale pewnie się coś zmieni - mamy 25 butelek (6 butelek słodkiego, 6 białego, 6 czerwonego, 7 różowego) + 5l beczkę półwytrawnego wina od sali.

Wódka, wino, cola jest - teraz czas na whisky, piwo, sprite, soki i wodę - szukamy promocji :-)
image
Shanti - a czerwone jakie?? Bo szukamy półsłodkiego.
image
M ma gajer została tylko koszula i tu masakra w Gdyni nic porządnego poniżej 300zł nie widziałam a żal mi wydać na koszule aż tyle :D

potwierdzonych mamy 48 osób z ponad 90 ale jeszcze jest czas na potwierdzenia no i 10 osób mam na sam koniec tu ciężarna z mężem koleżanka która czeka na operację itp więc moje kochane wyjątki na które mogę poczekać :)
po 1 podzwonie i popytamy osoby które milczą jeszcze :)

Shanti też planuje kupić po 6 butelek białe czerwone różowe i teraz zastanawiam się czy nie za dużo :)

u nas lód i cytrynka w plasterkach oraz woda od sali gazowaną w małych butelkach kupię sama

pod koniec przyszłego tygodnia idziemy do kwiaciarni mam nadzieje że ta moja pomarańczowa Cantedeskia będzie dostępna jak nie to się chyba potnę szarym mydłem :D
Witam dziewczyny
my juz jestesmy po.... naszym wspolnym przepieknym dniu! wszystko wyszlo tak jak sobie to zaplanowalam i nawet emocje trzymalam na wodzy do momentu zejscia po schodach kiedy ujrzał mnie moj przyszly maz. jedyne czego zaluje w tym dniu to czas ktory biegl nieublagalnie... chcialaloby sie go zatrzymac lub zwolnic aby te chwile mogly trwac choc troche dluzej :) teraz kiedy jestesmy malzenstwem (pomimo tego ze nic sie nie zmienilo bo wczesniej mieszkalismy juz razem) to czuje sie jak mialabym nascie lat i wlasnie odkryla co to jest milosc i byc zakochanym.... wspaniale uczucie!!! jak czasem wspominalycie o tym szczesciu po to myslalam troche przesadzaja... blad!! tak jest rzeczywiście!

co do organizacji naszego slubu i wesela jestesmy zadowoleni z kazdego zatrudnionego wykonawcy od ksiedza i wystroju kosciola przez siostry po hotel Amber, dekoracje sali FUN DECOR, wynajem samochodu w stylu al capone przez LADY LUCK, makijaz pania anie z BIKOR w manhatanie, wiazanki kwiaciarnia w ETC, foto in love - reportaz ze slubu jest na ich blogu http://fotoinlove.blogspot.com/2013/07/agnieszka-i-krzys.html

jesli ktoras z Was ma wiecej pytan co do poszczegolnych wykonawcow, smialo pytajcie lutkowska@op.pl

to czym jeszcze chcialam sie z Wami podzielic to to, ze tydzien przed slubem dowiedzielismy sie ze spodziewamy sie dzidziusia :) TA WIADOMOSC JUZ W PELNI DOPELNILA NASZE SZCZESCIE.!

pozdrawiam Was serdecznie i zycze rownie tyle szczescia co dopisalo NAM :*

ps. czas zmienic forum :D ale bede tu zagladala
image
Gratulacje dla Wszystkich szczęśliwych po :) Aga gratulacje dzidziusia najważniejsze żeby było zdrowe :))
najlepszego Aga i radosnego oczekiwania!
image
Jun87 - my mamy Carlo Rossi Red to jest wino półwytrawne tak samo jak białe, może różowe jest troszkę delikatniejsze i jeszcze sweet red. W sumie nie mamy typowego wina półsłodkiego ani wytrawnego. Półsłodkie jest Carlo Rossi Rosso Frescato ale jest lekko musujące.

Oli - my też mamy problem z koszulą bo mój M musi mieć slim (prosta kszula robi się workowata) ale jak ma dobrze w pasie to w ramionach ciasno. A ceny faktycznie są powalające.

Ja więcej wina nie dokupuje .... w razie czego weźmiemy drugą beczkę od sali albo dołożymy flaszki z prezentów zamiast kwiatów :-) ale myślę, że starczy. Ja dostałam informację, że powinno się liczyć butelkę wina na 7 osób więc mamy troszkę więcej.

AgaMalaCzarna - cudowna wiadomość, dużo szczęścia dla całej rodzinki :-) wyglądaliście super !!
image
AgaMalaCzarna - Gratulacje ślicznie wyglądałaś :) śliczny prezent przed ślubny sobie zrobiliście :D
image
Dziewczyny czy wiecie może gdzie zamówić truskawki oblane czekoladą na paterach takie coś oferowała cukiernia Kandulski z Gdyni niestety jej już nie ma czy ktoś inny oferuje coś takiego?
Sucha lepiej zamówić fontanne albo ustawić pare fundi z czekoladą bo takiego gotowca miałam na jednej imprezie i osz ja pierdziele szybko zabrałam ze stołu a kupione jako świerze w bardzo dobrej cukierni masakra co świerze to świerze :)

Kurcze to może ja wezmę po 4 butelki tego wina bo później zostane z monopolowym w salonie :D

Shanti czyli mamy ten sam problem z koszulą na co moja teściowa a na co mu nowa przecież tamte jeszcze nie żółte :D
dziewczyny - na koszuli to nie warto oszczedzac ;)

my tez dlugo szukalismy koszuli, bo slim fit, ale zeby w barkach nei byla za ciasna, koloru ivory - to byl dramat ;)
tak czy inaczej jesli chodzi o ceny, to spojrzcie na to z tej strony - My- zony- suknie mamy w wiekszosci drozsze 2x od garnituru i koszuli, ubierzemy je raz, a koszula bedzie jeszcze noszona przez mezow niejednokrotnie.

Dobra koszula to takze fajny oddychajacy material, w ktorym wasz maz bedzie jednak caly dzien i cala noc, wazne by byl dobry gatunkowo, a nie jakis sztuczny, zeby sie nei gniotl nie wiaodmo jak, bo pozniej ejdnak wiekszosc panow konczy bez marynarek itp.

My koszule kupilismy w PAWO w alfie akurat i to byla jedyna, ktora spelniala wszytskie nasze wymogi.
po miesiacach poszukiwań gotowa bylam zaplacic za nia kazde pieniadze ;) (kosztowala wg mnie przyzwoicie, bo ok 200 zł)

na zmiane na wszelki wypadek kupilismy jakas zwykla w centrum chrobrego tak na wszelki wypadek gdyby ta wlasciwa sie zalala np czerwonym winem :P

AgaMalaCzarna- grutuluje przede wszytskim malenstwa :)
wygladaliscie bardzo radosnie :)
byłam na weselu gdzie były fontanny i wygląda ładnie na wejściu potem jest wszędzie brudno od czekolady kawałki owoców w środku i to już nie wygląda apetycznie
Dziewczyny,
Pomóżcie, szukam jakiegoś niedrogiego transportu dla gości spod kościoła na sale, raptem 10km. tylko te ceny mnie załamują 600zł to troche za dużo jak na przewiezienie 340-50 osób przez 10min.
Może wy macie namiary na jakies tanie busy?
tzn 40-50 osób:)
to zalezy jak dba obsługa sali... mielismy dwie wlasne fontanny - domowa i od koleżanki na biała i mleczną czekoladę (wypozyczam równiez fonntany, które sa na użytku firmowym) i nie było bałaganu, stały na obrusie i odpowienim papierze, a na tym talerze z owocami i co jakis zcas widac papier byl podmieniany na nowy. kwestia ustalenia z kelnerem.
image
Monia mielismy busa stąd http://mpapoland.pl/view/113 - na 21 osób chyba max. Kulturalny kierowca , a bus czysty i zadbany, z dobrze działającą klimą. maja tez jakis wiekszy autobus.
image
dziewczyny mam taki mały problem mam papier 246g i za chiny ludowe drukarka laserowa nie chce mi drukować (rozmazuje mi) może jakoś w ustawieniach coś można zmienić czy może tylko drukarka atramentowa potrafi na takim grubym papierze drukować?
image
AgaMalaCzarna- podwójne gratulacje! ale fajnie :))))

Dobrze, że wspomniałyście o tej fontannie, bo też planujemy ją mieć, ale jakoś nie wpadłam na to, że mogą być z nią jakieś problemy. Teraz będę mieć to na uwadze :)

A tak w ogóle to mój K rozkłada mnie na łopatki z tym swoim podejściem, że jeszcze jest tyyyyyyle czasu na wszystko, czemu ja się tak stresuję heh...;) Też tak macie?
dziewczyny ja byłam na weselu gdzie była fontanna wraz z obsługą. Nie było mowy o nieporządku czy nieładzie.

Zamówiłam fontanne i ice weeding bar (sorbet, z którego można robić również drinki ).

Zamawialam z choco cream. Sprawdzona firma, rzetelna, profesjonalna obsługa a co najważniejsze przepyszna czekolada i sorbet.

http://www.chococream.pl/
image
mała- spróbuj poszukać ustawień grubości/ gramatury papieru. W razie czego zawsze możesz pójść do drukarni/ dużego punktu ksero, tam na profesjonalnych maszynach na pewno będą mieli możliwość ustawienia gramatury. A czy papier czasem nie jest fakturowany, bo rozmazywanie może być też tym spowodowane.
Mala1987 - mi też na grubym papierze nie chwytała drukarka laserowa i kupowałam specjalnie atramentowa :)

Wydaje mi się, że są tez abdrziej specjalistyczne drukarki laserowe, ktory taki papier "chwycą", ale na pewno nie jest to kwestia ustawień.
fakt to gruby papier o fakturze tkaniny i za każdym drukiem na samym końcu sie rozmazywał ale już znalazłam w ustawieniach, zmieniłam wydrukowałam i chyba jest ok :) teraz je prostuje bo sie zaokrągliły
image
monia my mielismy zamowione 3 busy z taxi scorpios ok25 osob 15 km niecale 100 zl... polecam
Hej.
Mam pytanko czy robicie sobie jakiś napis grawerowany wewnątrz obrączek??
maniek-ma, tak, w mojej stopce są teksty naszych grawerunków.
~`})i({
image
My nie mamy żadnego graweru - nie chcieliśmy
image
troche inspiracji

http://forum.trojmiasto.pl/grawer-na-obraczkach-jaki-napis-wybrac-co-bedziecie-mialy-t65558,1,11.html

http://forum.trojmiasto.pl/Co-grawerujecie-na-obraczkach-t104521,1,11.html

http://forum.trojmiasto.pl/grawer-na-obraczkach-t27655,1,11.html

co my mamy to tylko dla nas i pana grawerującego jest wiadome:)
image
Ostatnio widzialam fajny pomysl zastapienia grawerowanych imion i dat. Na obraczkach wygrawerowane odciski palcow młodej pary lub na dwoch obraczkach "odcisniety" jeden obrazek lub napis, ktory po zlaczeniu dwoch obraczek tworzyl calość. Grawer mozna wykonać na wewnetrznej lub zewnetrznej stronie. Tu przyklad z odciskami palcow.

http://www.ebay.co.uk/itm/140779897572?device=c&adtype=pla&crdt=0&ff3=1&ff11=ICEP3.0.0&ff12=67&ff13=80&ff14=54&ff19=0
Czasami jeszcze tu z sentymentu zaglądam,chociaż od naszego ślubu minęły już prawie 2 miesiące :-) Niedawno odebraliśmy zdjęcia ślubne i są cudowne:-)
Jeśli macie ochotę zobaczyć Nas w dniu ślubu i na sesji zdjęciowej to możecie wejść na profil Foto Ars na facebook'u (jeśli nie posiadacie konta na fb wystarczy wpisać foto ars facebook w google i będziecie miały dostęp).Tam w albumach znajdziecie folder "Justyna i Piotr". To my :-) Miłego oglądania! :-)
piekne i szalone sesje JusTysia :)
image
Tysia- super foty no i w ogóle świetnie wyglądaliście! Cudny bukiecik miałaś, nie banalny w bardzo ładnych kolorach.
dzięki dzięki! :-) bukiecik był śliczny,mimo,że odbiegał od tego co chciałam:-P
polecam Foto Ars-super współpraca no i przepiękne zdjęcia:-)
Fajna sesja...śliczna z was para Tysiu :)
image
jak sie dodawalo suwaczek?
image
bez spacji, bo jest za duzo literek w pasku
image
oli - to już dwa problemy koszula to jeden a teściowa to drugi he he :-) ale to już inne przeboje temat rzeka :-)

Magda - z koszulą taki problem, że my nie możemy nie oszczędzać ale nawet z tych drogich fason nie pasuje bo mierzyliśmy koszule po 300 zł i boję się, że zostanie nam uszycie a to już koszt 450 zł i dla mnie to już przesada ale jak mus to mus ale sprawdzimy jeszcze PAWO może się uda :-)

Jeżeli fontanna to tylko z obsługą, która będzie dbała o porządek bo inaczej to robi się niezły sajgon :-)

darlonek - u mnie też tak było z moim M ile ja się nasłuchałam, że dużo czasu ale jakieś 3 tygodnie temu dostał olśnienia i teraz najlepiej każdego dnia coś by robił i się stresuje, ze czasu zabraknie :-)

mala1987 - ja też miałam grubszy papier ale z fakturą taki prążkowany i drukowałam wkładki do zaproszeń - wydruk wyszedł ładnie a później przy pakowaniu w koperty zauwazyłam, że druk się rozmazuje przy dotknięciu palcem i zamieniłam papier na gruby ale gładki i jest ok - sprawdź jak to będzie u Ciebie bo nie fajnie jak goście będą mieli brudne ręce przy czytaniu zaproszeń :-)

maniek-ma - tak my mamy grawer na obrączkach, tekst dla nas ważny i jakby jedno zdanie jest odpowiedzią na drugie. Mi się np nie podoba grawer imiona + data jakoś nie widzę sesnu po co to grawerować

Tysia - super zdjęcia .... piękna z Was para :-) rewelacyjne stroje i dodatki.
image
to już jutro... :D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
takona... super masz ja już też bym chciała by ten dzień był :)

a tak z innej beczki

nie moge znaleźć żadnego bolerka które bym mi sie podobało :( może jakiś sweterek badz żakiecik lepiej
a może w kolorze fioletu?
hmm...cieżka sprawa :(

Shanti a ty co bedziesz miała?
image
Hej, sto lat mnie nie było, ale chyba kiedyś uda mi się przygotować fotorelację :)
shanti, mój mąż jest szczuplutki, ale szerszy w ramionach. Koszula slim, która nie odstawała mu jak worek, była za wąska w ramionach,a ta większa o rozmiar wyglądała już żle. Kupiliśmy większą i daliśmy do zwężenia krawcowej za 20 zł :)
Tysia- przepiękne zdjęcia, miałaś bardzo ładną fryzurkę :)

A ja wczoraj byłam na próbnej fryzurze...masakra! Chciałam ładne fale, a dostałam tapira+ sztywne loki, a z tyłu jakieś "gniazdo" na welon :/ dramat...najprawdopodobniej zmieniam fryzjerkę, a jak porządnie się wkurzę to pójdę w ładnie wyprostowanych i już ;)

Dziś udało mi się kupić buty, całkiem przypadkiem i od razu humor mi się poprawił :) I co najważniejsze nie są to typowe buty ślubne, ale takie które będę mogła jeszcze wykorzystać, kremowe ze srebrnymi dodatkami :)

Jesteśmy już też po protokole, bardzo fajnie było :) Trochę się naśmialiśmy, bo mój K ma problemy z zapamiętywaniem dat, ale podołał :P
darlonem a gdzie kupiłaś buty??
shanti pochwal sie i przy okazji zainspiruj swoim zaproszeniem :)
Dziewczyny trzymajcie się jutro !!! Wszystkim jutrzejszym parom dużo radości , żeby wszystko pięknie wyszło :-) czekamy na relacje i zdjęcia !!!

mala1987 - ja nie planuje bolerka :-) jakoś naiwnie liczę, że będzie ciepło i wytrzymam bo do mojego gorsetu nie bardzo bolerko pasuje, a jeżeli to coś gładkiego cieniutkiego prześwitującego bo raczej w jakieś futrzanej etoli się nie widzę :-) jeżeli chodzi o kolorowy sweterek to też o tym kiedyś myślałam ale nie miałam w planach pasa kolorowego w sukni a teraz jak pas buty bukiet to już ze sweterkiem byłoby za dużo fioletu.

nela10 - u nas w koszuli jest taki problem, że jak pasuje w pasie to też w kołnierzyku tylko w ramionach ciasno, a jak kupimy większą to i kołnierzyk jest za luźny i wtedy wychodzi więcej poprawek :-)

darlonek - zmień fryzjerkę bo jezeli nie ma porozymienia międyz Wami i dobrego zrozumienia od co Ci chodzi to ciężko będzie o ładną fryzruę. Poszukaj kogoś innego. A ja też się zasanawiam czy nie iść w gładkich prostych ale gdzie wtedy welon, żeby nie spadał ????

Wstaw zdjęcie bucików :-)

A my dzisiaj byliśmy na ostatniej przymiarce garnituru i za tydzień mamy już do odbioru ..... M wygląda tak cudnie, że już mi łzy stanęły a co dopiero będzie w dniu ślubu :-) teraz tylko się zastanawiamy czy krawat biały czy fiolet.

I udało się dzisiaj kupić sukienkę dla mamy :-)
image
Hej dziewczyny żyję, wszystko udało się super ale zleciało tak szybko a teraz została taka pustka, że aż nie wiemy co robić. Ten rok codziennych przygotowań był cudowny. Dziękuję za polecenie Roberta Melona dzięki niemu nasz pierwszy taniec był super i wszystkich zaskoczył bo my dwa kołki w ogóle nie umiemy tańczyć. Nie było tak gorąco a napojów zeszło ok 3-3,5 litra na głowę. Najwięcej wody i o dziwo całe białe wino a spodziewałam się ze wieksze branie bedzie mialo czerwone.
Shanti sala była najlepsza, z wszystkich usługodawców nie spotkałam się z większym profesjonalizmem a ta dekoracja ecru złamana moimi niebieskimi winietkami i dodatkami wyglądała super. Jak masz jakieś pytania to Ci wszystko opisze na priv. Kurde szkoda ze nie bylo cie moglas spokojnie podejsc wszystko zobaczyc.
Gratulacje i Szczęścia Siulowa7 :)
Moja teściowa towarzyszyła Ci w kościele ... :)
image
Mam na razie tylko kilka zdjęć od znajomych
image

image
Tak poznałam teciową, świetna, super zorganizowana kobieta :)
Robert jest super ciesze sie ze wam tez pomogl
Gratulacje Siulowa, pięknie wyglądałaś :)
A ja (narzeczony niestety nadal na drugim końcu Polski :( ) już jestem po zakupie win - zdecydowaliśmy się na:
*czerwone półsłodkie Beauvillon (ok 15zł w Auchan)
*białe półwytrawne Calliente (ok 18zł w Tesco)
*różowe słodkie Kaghor (ok 16zł w Auchan)
*szampan Dorato (ok 11zł w Tesco)
image
Siulowa Gratulacje pięknie wyglądałaś samych szczęśliwych dni :)

my już po zamówieniu wódki piwa i wina lecimy w standard z winem
w pon idę do mojej fryzjerki zobaczymy czy ogarnie mój wybór fryzury :D jak nie to przelece sie do Szperka
telefon się powoli rozdzwania kolejne potwierdzenia wchodzą

Nasza Paulina dzielnie pracuje nad zawieszkami i księgą gości jest idealna taką jak chcieliśmy

co przygotowujecie do wpisów ? długopisy standard /kolor ??

dziś mam dzień paniki się rozpłakałam jak głupia szok 1 raz że nie dam rady
Ja do księgi gości będę mieć przywiązany wstążeczką długopis czarny - przywiązany dlatego, bo myślę, że ktoś się może pomylić i przez omyłkę zabrać.
I codziennie płaczę jak nikogo nie ma w domu, nie wiem dlaczego. Wystarczy nastrojowa piosenka, wzruszający program w telewizji, potem załącza mi się obraz jak stoimy ubrani przed ołtarzem i leeeci... :P
Śnił mi się dzisiaj ślub - że kolega robił mi makijaż (wiadomo jak wyglądał), nie mogłam sukni dopiąć, a potem się okazało, że jest 16:15, a ślub na 16:00 i jestem spóźniona. Masakra....
image
heh ja tak się wzruszam od czasu 1 ciąży widzę dzidziulkę i rąb już mokra widzę slub i mi cieknie ale tak no"normalnie a dziś to histeria hahah

ja wiem że na bank się rozbecze na śllubie m się śmieje że wymigam się od przysięgi haha :P

też mi się ślub śnił raz tort zrypał się wózka a 2 raz śniło mi się że zamiast m był mój polonista ze szkoły hahah ale zwalam to że ogladałam harry potteraa on wygladał jak jego starsza wersja hahah
http://www.tvn24.pl/polska-i-swiat,33,m/zdazyc-przed-nieuniknionym,342719.html - filmik dla tych, które jeszcze dziś nie płakały :)
image
JUN jesteś okropna !!!!!! :P

piękne cudowne wielki szacun ..
JUN87 aż sie poplakalam, piękne

Siulowa- wszystkiego najlepszego na Nowej Drodze Życia! Wygladalas przeslicznie! Napisz proszę gdzie kupilas biżuterię , szukam czegoś podobnego
Biżureria - swarovski, kupiłam w centrum handlu chrobry we wrzeszczu.
Siulowa7- dziękuje ;)

Dziewczyny a co dajecie świadkom w podziekowaniu?
Dla rodziców i gości już mamy, ale dla świadków nie mam pojęcia co.

I z innej beczki jakie macie wódki, wiecie może o jakiś promocjach. Jakie wódki polecacie? I ile powinnam mieć litrów na 80 osób z poprawinami?
Siulowa7 - super, że wszystko się udało ... dzięki za opinie o sali .... pewnie będę miała kilka pytań ale to jak coś będę pisać na priv :-) Ślicznie wyglądałaś :-) suknia bardzo ładnie prezentuje się na zdjęciach :-) dużo szczęścia i miłości :-)

Oli_AG - dobrze, że napisałaś o tym długopisie bo ja się jakoś na księdze skupiłam i w sumie nie pomyślałam o długopisie. Średnio mi się podobają te na stojaczkach i do tego drogie jak na jeden sługopis. Chyba zamówie na allegro kilka długopisów z naszymi imionami i datą :-)

Jun87 - ja jeszcze nie mam płaczliwych momentów ale rozłożyłaś mnie tym filmikiem na łopatki i zryczałam się jak głupia tym bardziej dzisiaj ...... odwiedziałam kolejnych gości z zaproszeniami i dowiedziałam się o poważnej chorobie wujka :-(

Mia - a co macie dla rodziców i gości w prezencie ?? Jeżeli chodzi o świadków to my będziemy mieli podziękowania dla rodzeństwa i chyba pójdziemy w coś na luzie .... podziękowania dla rodziców będą raczej wzruszające więc rodzeństwo dostanie pewnie alkohol i może jakieś fajne koszulki :-)

Wódkę mamy Stock (przetestowana polecam) - z poprawinami liczy się 0,7l/os - więc wychodzi 112 butelek 0,5l + kilka butelek na bramę + kilka butelek na nagrody to ja bym kupiła min. 130 butelek 0,5l.
image
Dziewczyny, które nie mają jeszcze soków w biedronce do środy jest -20% na wszystkie soki kartonowe.

Fajnie, że napisałysnie o długopisie bo ja zapomniałam ;p

Powiem Wam, że ten tydzieć był nagorszym chyba w moim zyciu. Nie spałam ani razu dłużej niż 4h. Ciągle cos jest do załatwiania a jestem w czarnej d*pie!!!

Pamiętam jak pisałyście o tym całym stresie płaczu i wg. Nie sądziłam, że zmiękne do tego stopnia, ale jest masakra. Mam juz DOŚĆ. Jak bym chciała, żeby była sobota.... Uh ;/

My mamy wódke Chrobry. 240 flaszek 0,5 na 100 os. z poprawinami, bramami, do tego każdemu dajemy flaszkę na odchodne.

Jeszcze dokupujemy 40szt na porta.

Podziękowania są takie: http://allegro.pl/pudeleczka-dla-gosci-frak-i-suknia-20-szt-slub-w27-i3372769405.html
Z tym, że Pani ma różową wstążeczkę i w takim akcencie jest Księga.

Świadkom nie dajemy nic bo nie koniecznie zasłużyli. Z resztą rodzicom dajemy po weselu podziękowania, więc rozejdzie sie po kościach ;)

Także, wracam do ogarynania tego dnia ;) Bo teraz pracuje jeszcze pon i śr na popołudnie więc nie zrobię nic.
Może się kiedyś wyśpię ;p
image
Dziewczyny :) nie przejmujcie sie tak szczegółami bo na prawde nie warto :) mi w dzien slubu jak zobaczylam auto przystrojone masakrycznie (nie tak jak mialo byc) zrobilo sie cieplo a pozniej stwierdzilam, ze mi wszystko jedno :) w koncu to TYLKO samochod :)
nie dajcie sie zwariować.

Długopis i ksiega - sluszna uwaga ;) ja np kompletnie nie pomyslalam o dlugopisie i tez sie nic nie stalo - mielismy dlugopisy z logiem hotelu :) akurat sie zlozylo, z emieli metaliczne brazowe ze srebrnymi wstawkami i pasowaly super :P ale gdyby byly xzarowiasto rozowe przykladowo tez by sie nic nei stalo :)

Siulowa - suknia wyglada o wiele lepiej niz na pierwotnej focie - dekolt serduszko był super wyborem! Piękny bukiet!

Mała rada dla Was - tych przed - pamiętajcie babeczki, żeby się nie garbic przed oltarzem :) i nie spuszczac ramion- na zdjeciach z profilu mega to widac :)
aga- buty kupiłam w gdańsku naprzeciwko hali targowej, step by step to się chyba zwie czy jakoś tak :) tam mają dość specyficzne buty, zazwyczaj strasznie wysoki, ale ja lubię takie wyjściowe buty :P na pewno nie są to typowe buty do ślubu :)

Shanti- zdjęć na razie nie robiłam, ale chyba jeszcze się wstrzymam, bo mój K coś marudzi, że mam strasznie wielką i toporną stopę w nich :/ fakt, mam duże stopy, ale nie jest to dla mnie powód do kompleksów więc się tym nie przejmuję :) no przecież palców sobie nie utnę :P więc stwierdziłam, że jak kupi mi inne ładne to ok, jak nie to idę w tych i koniec ;)

Siulowa- jeszcze raz wszystkiego dobrego i czekam na więcej zdjęć! :D
aaaaa Shanti apropos włosów to też właśnie nie wiem jaki znaleźć patent na ten welon...ale będę kombinować :) jak na coś wpadniesz to podziel się proszę, bo tak jak piszesz najlepiej czuję się w rozpuszczonych, ale wtedy co? tapira sobie zrobić i w niego wpiąć welon?? Na razie umówiłam sie z inna fryzjerką i zobaczymy co ona wymyśli :) mi się marzy coś takiego:

http://koktajl.fakt.pl/Jak-zrobic-fale-na-wlosach-,artykuly,137030,1.html
Siulowa7, Gartulacje!!!!!!!!!!!!!!! Wszystkiego naj naj najlepszego! Piękna Ty!
I wszsytkiego dobrzego dla Pań które miały ślub w ostatnią sobotę!

Rozczynka dzięki za info o sokach - nam zostało jeszcze do dokupienia! Super czad, dzięki wielkie!

Aaa dodam jeszcze udało mi się przeżyć Panieński, było super!!!!!!!! Dzięki organizatorkom, że nie było obleśnego Pana który się rozbiera :P. Przepraszam żony i partnerki wszystkich Panów których musiałam zaczepić i wykorzystać do wyznaczonych zadań :). Pełen czad!
~`})i({
image
dziewczyny gdzie w trójmieście jest jakis tani sklep lub hurtowania gdzie dostane organze w rolkach taka jak na stół?
jedz do renka tam jest pełno kolorów i to w hurtowych cenach :))
image
Shanti a po co podziękowania dla rodzeństwa? Pytam z ciekawości nie ze złośliwości :)
Lunaaa - dziękujemy rodzicom szczególnie za wychowanie a my z M jesteśmy najmłodsi i na nasze wychowanie decyzje itd. miało też wpływ starsze rodzeństwo. Moja siostra będzie świadkową a brat mojego M świadkiem więc chcemy połączyć podziękowania dla świadków i rodzeństwa - ja mam jeszcze starszego brata, na którego zawsze mogę liczyć więc nie chciałabym go pominąć tylko dlatego, że nie jest świadkiem :-)
image
Rozyczynka - dzięki za informacje bo właśnie polujemy na promocje m.in. na soki :-) i już na powrocie z pracy M kupił na przetestowanie i w sumie jeden pomarańczowy (bardzo smaczny) u nas odpada bo jest z cząsteczkami, pomarańczowy z Riviera jest ok (nie powala na kolana) ale na wesele z promocyjną ceną będzie ok tym bardziej, że jest w kartonie 2l. Jabłko z Riviera bardzo łagodny sok co dla nas jest plusem :-) jutro jadę do mamy będzie siostra więc zobaczymy jak one ocenią i jeżeli przejdą test pozytywnie to chyba kupimy :-)

Powodzenia w przygotowaniach - oby jak najmniej stresu i jak najwięcej snu i odpoczynku :-)

darlonek - śliczna fryzura - zawsze marzyłam o takiej chociaż na jedną chwilę - gdyby mi take fale wyszły to bym z welonu zrezygnowała, żeby fryzury nie zasłaniać :-) ale przy moich cienkich prostych włosach o ile by coś wyszło to bardziej jak na tym zdjęciu z M. Sochą a to już nie ten sam efekt :-)

Nartu22 - fajnie, że się panienski udał i ze dziewczyny uszanowały Twoje zdanie na temat panów "policjantów" :-)
image
Shanti, Dzięki :), również doceniam ich wybór i wysiłki, i co najważniejsze naprawdę było wspaniale! Prezenty 'fanty' nie były za free, trzeba było się napocić, żeby zdobyć każdy prezent. W sumie miałam do wykonania 7 zadań - czyli po krótce: musiałam zaczepić 6 Panów i jedną parę, i miałam do wykonania z nimi zadanie, nikt nie odmówił, a pamiątkowe zdjęcia są meeega!
~`})i({
image

dylemat!!!

Słyszałam bardzo dużo o zbytecznych sokach na weselu..
wręcz z kim nie porozmawiam to każdy mówi, że soki w ogóle nie schodzą, że teraz pije się tylko wodę z cytryną/limonką i miętą itd.
i żeby kupować jak najmniej bo na pewno zostanie...
Ja osobiście na weselach pijam głównie soki.. nie lubię napoi gazowanych i nie wyobrażm sobie drinka z wodą ;P
A Wy kupujecie dużo soków?
Ile kupić na 80 osób?

KOSMETYCZKA

Dziewczyny, ratujcie! Ma ktoś namiar na kosmetyczkę, w granicach 100-150zl? Za miesiąc ślub, a ja nadal nic nie mam :(
Najlepiej Wrzeszcz lub z dojazdem.
image
My mamy z poprawinami 2 litry na osobę.

50% pomarańczy
30% jabłka
20% porzeczki
image
Ja rozmawiałam w tym tyg z moją Panią z sali. Mi mówiła, że to sprawa indywidualna, zależy od rodziny, co piją i ile. W zeszłą sobotę miała wesele na 70osób, takie standardowe. Wyliczenie na wesele + poprawiny:
Sok pomarańczowe - ok. 150l
Sok jabłkowy - ok 70l
Cola - 34l
Fanta - 5l
Sprite - 12l
Woda n/gaz - 130l
Woda gaz - 30l
image
Ojej... nam pani z sali mówiła żeby kupić na wesele+poprawiny dla każdej osoby litr gazowanego, litr soku i litr wody niegazowanej.

Moja podświadomość daje mi mocno do zrozumienia, żebym zastanowiła się nad tym ślubem - najpierw śniło mi się, że się spóźniam, następnej nocy śniło mi się, że całowałam się z naszym instruktorem tańca, a dziś, że kolega mojego brata wyznał mi miłość i chciałam zmienić "narzeczonego" przed ołtarzem... Aż boję się co będzie dalej :D
image
heh biedna spoko też snilo mi się że m mnie zdradził heheh dziś sie z nim przekomarzam że jest d*pkiem :D

Ja mam 1 l soku od sali oraz nie ograniczoną ilość wody

ja kupiłam 45l pepsi twist
45 litrów zwykłek pepsi
i po 30 l 7u
oraz 30 mirindy
i 6 zgrzewek małej wody 0.5 gazowanej

ale to tylko na wesele nie mamy poprawin
jun nie objadaj sie przed snam:) potem sie snia takie głupoty:)

anna czy Tobie potrzeba makijazystki? jesli tam moge polecic taką z Oliwy- dojezdza równiez do Panien
image
dziewczyny która z was ma na 16, jaki harmonogram dnia macie sobie ustawione? bo nie wiem na jakie godziny sobie ustawić fryzjerke i makijazystke :/
image
ja mam na 15:30 ślub

o 9 odbieram kwiaty z m
Makijaż mam ok 10 czyli do 11
fryzjer tu daje około 2/3h no i ubieram się
nie mam błogosławieństwa a do kościoła mam 3 minuty :)
a nie lepiej najpierw mieć fryzjera a potem makijażystke?
image
ja mam mega duzo włosów i chcę jak najpóźniej usiąść do włosów żeby ona przetrwała do wesela zwłaszcza że nie mam welonu :
a makijaż wykonanie go to około 45minut do godziny
Mała, ja miałam ślub na 16 i fryzjer był na 9.00 (miał trwać ok 1,5-2h i tak też było), a makijaż na 11.30 i mimo tego, że świadek się spóźnił, mieliśmy błogosławieństwo i musieliśmy dojechać 10 km do kościoła, to zdążyliśmy jeszcze na krótki plener przedślubny.
Ale jak będziesz miała mycie głowy przed fryzurą i jakieś lakiery, specyfiki, włosy opadające w czasie czesania na twarz... Lepiej makijaż po fryzjerze, mi tak mój stanowczo doradził. Z resztą sama sprawdziłam to, bo miałam próny makijaż przed próbną fryzura tego samego dnia i pewnie lepiej by makeup przetrwał bez dodatkowych fryzjerskich perturbacji ;)
Beti - ja myślę, że na weselu musi być wszystko i woda i soki i gazowane - każdy pije co innego ale fakt najwięcej teraz idzie wody :-)

annaoj - ja polecam Ci Panią Dorotę Lipińską jeżeli chodzi o makijaż - zadzwoń i sprawdź cenę

My mamy na liście 150 osób ale wyliczenia robię na 130 osób i na dzień dzisiejszy kupiliśmy:

100l coli
48l sok jabłko
48l sok pomarańcz

Musimy dokupić jeszczę wodę, sprite i sok z czerwonego gejpfruta

Z alkoholi mamy wódkę i wino. Musimy dokupić piwo, whisky, flaszki na nagrody i wódkę na bramę.

Kupiliśmy dzisiaj soki z biedronki z 20% rabatem (Rozyczynka dzięki na info) i jeszcze nam się udało zaosczędzić przez błąd kasjerki :-)

mala1987 - ja mam ślub na 15:30 i wstępnie ustalone mam tak:

14:50 wychodzimy
14:00 błogosławieństwo
13:00 ubieranie (+ czas dla kamerzysty i fotografa)
10:30 przyjazd makijażystek ( u mnie malowane są 3 osoby - jeden zwykły makijaż trwa 1h a mój 1,5h)
9:00 fryzjer (ja mam do domu i też czesane będą 3 osoby, fryzura mamy i świadkowej po 30 min a moja to zobaczymy na próbnej ile będzie trwała)

Moim zdaniem fryzjer musi być pierwszy bo trzeba umyć głowę co zawsze wiąże się z ryzykiem zmoczeniem twarzy - nawet krople od wody potrafią zostawić białe plamki na pudrze.
image
mala to tez zalezy jakie masz wlosy. (mi np powiedzial, ze mam umyc wieczorem dzien wczesniej, bo jak umyje tego samego dnia to są zbyt sypkie i zle sie je uklada - tak czy inazcej fryzjer przed make up - zawsze jakis specyfik moze mu skapnac, a po co ma psuc makijaz :)

Zeby usalic plan dnia istotne jest:
1. czy masz blogoslawienstwo
2. czy fryzjer przyjezdza do Ciebie, czy Ty do niego, jesli tak, to jak daleko sie znajduje od miejsca gdzie bedzie malowanie, ubieranie, blogoslawienstwo
3. czy poza toba fryzjer czesze tez Twoja mame/swiadkowa/siostre itp?
4. ile osob bedzie malowanych?
5. czy chcesz sama odbierac bukiet? (np zeby go zobaczyc- wiem, ze sa takie panny mlode, ktore chca go zobaczyc wczesniej :P ja np zostawilam to swiadkowi i z bukietem przyszedl moj maz do domku :) na blogoslawienstwo :) )
6. czy musisz jechac na sale tego dnia przed slubem? (najlepeij, zebys nie musiala nic z salowych rzeczy miec na glowie :) )
7. czy chcesz robic krotki plener przed slubem?
8. jak daleko masz do kosciola z domu gdzie bedziesz sie ubierac?
A ja mam do Was pytanie z innej beczki. Jak wygląda załatwianie spraw w USC przy ślubie kościelnym, bo ja już się w tym pogubiłam. Chodzi mi głównie o info ile jest takich wizyt i w jakich urzędach jak ja urodziłam się w Gdańsku, mój J. w Gdyni a ślub (kościół) mamy w Sopocie. W każdym z tych urzędów trzeba być tylko raz? I na ile (najpóźniej) przed ślubem trzeba to załatwić?
Ja mam mszę na 15

Fryz 10
Kam z ubieraniem na 13 + będzie przy czesaniu
14 błogosławieństwo
14;30 wyjazd
image
Ja mam ślub na 15
Fryzjera i kosmetyczkę mam zamówioną na 9 (obie panie urzędują w tym samym miejscu :)) razem z moją mamą, ale w związku z tym, że zmieniam fryzjera (na swoje miejsce wpisałam teściową, bo ona chce standardowe upięcie i się nie boi:p) to będę musiała trochę pokombinować. Myślę, że zostawię fryzjera na 9, a później dojadę na makijaż i tyle :) Co do reszty planu to jeszcze go nie ułożyłam i chyba czas najwyższy się za to wziąć ;) A dziś idę na próbną fryzurkę i zobaczymy co to będzie...aż się boję.

Wczoraj ambitnie zajęłam się planowaniem rozsadzenia gości i to był dramat! Normalnie czułam jak mi czacha paruje :D Myślałam, że zwariuję, bo co chwilę coś nie pasowało, bo to ten chce koło tego, ten nie chce być przy tym, babcie muszą być tu, ci się nie znają, ten się obrazi jak będzie na końcu itd. itd....aleeee z pomocą brata wieczorem temat został ogarnięty :P wszystkim niestety nie da się dogodzić.
Anusia do usc jedzecie nie wczesniej niz 3 miesiace przed usc. z Waszych urzędów najpierw trzeba wczesniej sciagnac akt urodzenia - Ty w gdansku, przyszły mąż w gdyni. do urzedu któregos z nich idziecie juz do naczelniczki. jka z torunia, Mą z z gdanska, ślub w redzie. poszlisci do usc w gdansku. idziecie z aktami urodzenia i dowodami. na miejscu, trzeba uiscic oplate 84?86 zł? i wtedy dostajecie dokument, ze nie ma przeciwskazan do zawarcia slubu i jestescie nupturientami:) z tym i resztą papierów - nauki, poradnia, akty chrztu idziecie potem do ksiedza.

darlonek usadzanie gosci nam zajelo 3 h, potem siadla nad tym moja mama, potem tesciowa i wyszlo ok:) na weselu i tak sie przesiadali, zeby rozmawiac:)

ja mylam głowe ok 8, na 10.30 fryzurka, potem makijaz- jedna osoba mnie malowala i czesała, ślub na na 17, ale 50 km dalej.
image
darlonek - wstaw zdjęcie po próbnej fryzurce :-)

My dzisiaj z kolejnymi zaproszeniami - kupka robi się mniejsza :-)
image
u nas plan dnia był taki jeśli chodzi o kobietki:
9-10 - fryzjer siostra
10-11.30 -fryzjer ja
11.30-12.15 -fryzjer mama
12.30-13.15 -malowanie świadkowej
13.15-14.00 -malowanie mamy
14.00-15.00 -malowanie mnie
15-16 -ubieranie,robienie zdjęć,ujęć do filmów
16-16.30 błogosławieństwo i zdjęcia z rodzicami i świadkami w domu
16.30 wyjście do kościoła
17.00 ślub :)

a jeśli chodzi o panów, to koło 12-13 świadek jechał na dekorację auta i po odbiór bukietów,butonierek
Ok wstawię jak nie będę wyglądać jak straszydło :P

Jeszcze chciałabym wrócić do wątku dot. podziękowań dla świadków, kiedy je robicie? W trakcie wesela czy po już na spokojnie tak po prostu?
My mamy ślub na 16:00, fryzjer na 10:00, makijaż 11:30. Potem będę się ubierać, może zrobimy w okolicy kilka zdjęć. Do Kościoła mam minutę pieszo, samochodem jeszcze szybciej ;)
Wczoraj byliśmy na naszej sali weselnej ustalić kilka szczegółów - ilość gości, miejsca noclegowe, godzinę poprawin, napoje gazowane.
W weekend jedziemy ubrać mojego przyszłego męża, bo jeszcze nic nie ma, chociaż jego zdaniem jest jeszcze mnóstwo czasu i mówi, że ja panikuję ;) a przecież wcale tak nie jest :)
My również na 16:00:
10:00 fryzjer (jedna fryzjerka czesze mnie, druga mamy i świadkową)
12:00 makijaż w domu
14:00 M odbiera kwiaty i butonierki
15:00 błogosławieństwo
15:40 wyjście do kościoła i witanie gości pod kościołem
image
Drogie Panie, czy wiecie gdzie w małym trójmieście można dostać kosmetyki Kryolanu?

sierpień :)

oj spadliśmy na drugą strone.
A mnie się już tego wszystkiego odechciewa... mieliśmy potwierdzonych 59 gości, w tym tygodniu odpadły z tego 4 osoby... zadzwoniłam dziś do właścicielki sali i nie usłyszałam miłych słów :( Przecież to nie moja wina :(
image
na 9 dni jeszcze nie powinno być większych problemów z liczbą gości niestety tak bywa ale fakt że nas proszono by podawac mniejsza liczbę i wrazie dodawać niż odejmować ale do 7 dni moge wszytko bez fochów

nie przejmuj się nam wczoraj też odpadło 5 osób i to takie moje pewniaki naszczęście mam ponad miesiąc wiec dziś wypisałam 2 zaproszenia dla znajomych ;)

dziś smigne do kwiaciarni dowiedziec sie o te moje kalie i cene :Dniech moc bedzie ze mna
mam ten sam problem Jun87. tylko nam odpadło 10 osób i to na 5 dni przed ślubem i musieliśmy zapłacić bo umowę mieliśmy na ok 80.
Ale to jest racja jak zamawia się salę to się podaje zaniżoną liczbę osób, tylko nam nikt o tym nie powiedział:(
Swoje wypłakałam i teraz staram się o tym nie myśleć.

Teraz i tak już nic nie zrobimy zostały dwa dni do ślubu.
image
no to zaliczyłam najwiekszą klape na niespełna 43 przed zostałam bez chrzesnego i świadka chyba się dziś zapłaczę gówniarz 22 letni no;( nie chodzi mi o wiek ale o zachowanie i co teraz mam zrobić
umiesz liczyć licz na siebie ehh i to brat m ;(
oli wyluzuj! Świadek - człowiek który ma się podpisać... i już. Wytypuj kolegę/przyjaciela, koleżanke etc którzy są zaproszeni, albo kuzna, kuzynkę spokojnie!

Znam gorszy przypadek bezmyślności, świadek nie zabrał ze sobą dowodu na ślub! Więc... świadkiem nie został, wytypowana została osoba która miała prz sobie dowód osobisty. Pełen luzik Kochana! Jak to powiedział Ksiądz który będzie nam udzielał Ślubu "Niczym się nie przejmujcie, zrelaksujcie się, bo w tym dniu to Wy jesteście najważniejsi".

Jun, nam tez niespodzewanie odpadło sporo osób, udało się kilka doprosić, ale uratowało nas też to, że Menagerka sali sama przy podpisywaniu umowy powiedziała że lepiej obniżyć liczbę, a tydzień przed Ślubem dopłacało się u nas już do pełnej sumy, więc ostatecznie trzeba było zdecydować kto przychodzi a kto nie i sytuacja opanowana.

La la la.. 2 dni, la la la la la ^_^
~`})i({
image
wiesz gdyby o samego swiadka chodziło to oki ale miałbyć w postaci też chrzesnego i tu już nie jest tak łatwo zwłaszcza że wśród rodziny mamy nie wielu facetów którzy by mogli nimi być poza tym wszystkie papiery pamiątki są już wypisane z nim

wiec to nie takie błache jęczenie
Nartu mówiąca wyluzuj i śpiewająca lalala... A niedawno była panika przedślubna i załamanie :P Mam nadzieje, że na wszystkich tak działa zblizająca się data ;)

Mi zostały 24 dni... mam trochę problem z butami, bo te co kupiłam mnie obcierały na maksa i nic się nie dało zrobić :/ I kupiłam nowe, piękne i wysokie w sumie i muszę nauczyć się w nich chodzić... Trzymajcie kciuki!

W sobotę "ubieramy" Pana Młodego... Mam nadzieję, że będzie bez perturbacji.

I oczywiście dziękuję za info o promocji w Biedronce na soki - forum jak zwykle pomocne :)

Kościołowe sprawy mamy załatwione - za zapowiedzi nikt nie kazał nigdzie płacić, ogólnie poszło bezboleśnie z protokołem, ale siostra w kancelarii w Katedrze jest jedyna w swoim rodzaju... ;)
Darlonek - i jak poszło z fryzurką ?? Mam nadzieje, że wyszła ok i fryzjerka zdała test pozytywnie :-) czekam na info i zdjęcie :-)

Podziękowanie dla świadków u nas dla rodzeństwa robimy w trakcie wesela później przerwa na tańce i drugie podziekowania dla rodziców.

U nas jest odwrotnie mieliśmy 150 osób i szczerze liczyliśmy, że kilka odpadnie bo to normlane a jak na razie przy rozdawaniu zaproszeń wszyscy potwierdzają i do tego dochodzą bo pojawiają się partnerzy i liczba wzrasta ale przed slubem pewnie jeszcze wszystko się zmieni.

oli - współczuje to ciężka sytuacja i mało przyjemna ale mam nadzieje, że sobie poradzicie a brat m. sam pokazał, że na chrzestnego się nie nadaje

Nartu22 - super nastrój oby udzielił się nam wszystkim :-)

Powodzenia wszystkim w sobotę !!!!

ajaK-Kaja - faktycznie siostra jest jedyna w swoim rodzaju :-) ale dzięki za info o zapowiedziach bo spodziewałam się jakieś wysokiej ofiary

Dzisiaj byłam w selgrosie i wódka Stock 0,5l kosztuje bez koncesji 19,67 zł - myślę, że to dobra cena jakby ktoś szukał.
image
oli - olej to - lepiej, ze teraz brat "pokazal na co go stac" niż później miałoby cierpiec Wasze dziecko. 43 dni to jeszcze sporo czasu wbrew pozorom.

zdecydujcie sie na chrzestnego na kogos odpowiedzialnego i GOTOWEGO do tej roli, a nie kogos "bo tak wypada, zeby brat byl chrzestnym". pamiatke zamowisz jeszcze niejedną (swoja droge, gdzie umieszcza sie dane chrzestnego? tak z ciekawosci :) )

jutrzejsze panny mlode - powodzenia :) pogoda ma byc aż za cudna ;) hihi
wszystkim Pannom najbliższo sobotnim życze powodzenia i spokoju, aby móc w pełni przeżywać Ten Dzień :)

3 mam kciuki !
image
ajaK-Kaja, czy Pani się ze mnie wyśmiewa? :P hahaha...

Za info o sokach rowniez dziekuje, my dokupiliśmy więcej, z racji przewidywanych upałów.

Coś mnie użarło w palec, i mi spuchł, ledwo go czuje. hmm... dobrze że to lewa ręka a nie prawa :P.

Jestem zdenerwowana jak diabli! Ale to raczej podekscytowanie, niż dołowanie. Swoją drogą, wiedziałam że tak będzie, będę jęcząca i marudząca prawie do końca, a na pare dni przed błogie ozdrowienie! hahaha,

Powodzenia Wszystkim Dziś i jutro!!!!!!!!!
~`})i({
image
Nartu - powodzenia, dużo spokoju i świetnej zabawy :)
My jedziemy dzisiaj wieczorem na ślub kuzynki, a za tydzień naaasze.
Po 2 tygodniach rozłąki w końcu spotkamy się z M ^^ Dawno tak nie tęskniłam... Niby nic już nie miałam w ciągu tych 2 ostatnich tygodniach ważnego do załatwiania, ale jednak brakowało mi tego wsparcia.
Wódeczka zamówiona - na ok. 55 osób dorosłych zamówiliśmy z duuużą górką 135 butelek 0,5 Wyborowej (z możliwością zwrotu za pełną cenę).
W poniedziałek przyjeżdżają do nas rodzice i siostra (świadkowa) M.

Wczoraj miałam jakiś słaby dzień, więc w związku z tym planowaliśmy naszą najbliższą przyszłość :D
image
O losie słodki 135 butelek na 55 os??? Z dużą górką to by było 85 butelek :) Dobrze, że macie możliwość zwrotu, ale szkoda benzyny na wożenie i czasu na noszenie tego wszystkiego.

USC załatwiliśmy w końcu, jeszcze jedno spotkanie w poradni i możemy odebrać licencję z parafii.

Nartu- Powodzenia! Oby pogoda dopisała.
Jeszcze dla Shanti coś fioletowego - http://www.bialeinspiracje.pl/?p=36231
Indygo - tak nam podpowiedziała właścicielka sali, po litrze na głowę to już jest ponad 100 butelek.
image
Nartu, raczej sympatia i poczucie wspolnego przezywania niz smiechy :P Powodzenia w jutrzejszym upale! ;) i wspolczuje ugryzienia, jeden z gorszyfh niespodziewanych przypadkow przedslubnych - jak polamane paznokcie i pryszcze ;)
Nartu, Klaudia_Michał i Różyczynka trzymam kciuki będzie pięknie i czekamy na zdjęcia :*
ja również czekam na zdjęcia i powodzenia !
image
Jun- Jakoś mi sie wydawało ze liczy sie po butelce (0,5) na głowę ale w sumie warto polegac na doświadczeniu obsługi sali jesli chodzi o ilosci płynów.
Gratulacje dla dzisiejszych Młodych :)

nam na sali mówiono że obecnie ludzie "piją " mniej wiecej 0,7 na parę przy dobrych lotach ;) wszytko zależy jakich gości mamy mieć u mnie raczej szału nie będzie bo sami "wyborowi" nam odpadają :( czekam jeszcze na 20 osob więc maxymalnie będziemy mieli 78 gości ale myślę że wyjdzie faktycznie 63/65max
u nas raczej ciocie były "winne/deserowe" na 47 gosci poszło 30 butelek 0,5, a jeszcze rozdawalismy na odchodniaczka:), win zostaly 3-4 chyba z 26 sztuk. zalezy jaka rodzina, niektórzy są bardziej piwni- ale to raczej na poprawiny.
image
W Nas na 93 osoby było 120 butelek wódki o to 0,5 l :) z czego bodajże ok 15 poszło na same nagrody, plus rozdanie obsłudze a po poprawinach zostało Nam jeszcze ok 35 butelek :) za to sporo wina poszło mieliśmy 40 but 0,7 a zostało Nam może z 10 butelek...

Wszystko zależy od Rodziny i pogody.... :)
Indygo - piękny bukiet :-) dzięki za indpiracje .... cudne tulipany i jeszcze ta lawenda fajny dodatek :-)

Ciekawe jak poszło dziewczynom :-) mam nadzieje, że makijaż Wam wytrzymał przy takiej pogodzie :-) czekamy na relacje i zdjęcia :-)

U nas kolejny weekend na rozdawaniu zaproszenień ...... jeszcze tylko kilka i będą wszystkie :-) wszyscy potwierdzają :-) poczekamy do 01 września i zobaczymy jaki będzie skład :-)
image
Shanti- jeśli chodzi o fryzurkę to nastąpiła nagła zmiana planów :) Znowu nie wyszło tak jak chciałam, bo ten welon przeokrutnie komplikuje sprawę...;/ no ale jak już się powiedziało "A" to trzeba kombinować...tutaj fryzjerka wykazała się inicjatywą i ułożyła coś w czym wg niej będę ładnie wyglądać i mi również się to spodobało :) Mianowicie lewy bok miałam podpięty i zrobiła mi dobieranego tam, a po prawej miałam taką "kaskadę" fal. Fotki mam, ale zanim się o nie doproszę to mogą minąć wieki, ponieważ są one w telefonie mojego K, a w międzyczasie zdążył kupić nowy i teraz pewnie w tym całym zamieszaniu będę słyszała cały czas magiczne "zaraz", albo "później" bo coś tam :P Trochę się u nas dzieje, sierpień daje nam nieźle popalić :) Ja mam zaraz urodziny, później K, później mamy rocznice, w tle ciągle przeprowadzka i tak cały czas coś, nie wyrabiam :D

A i jeszcze ostatnio odpadły nam dwie osoby...więc na dzień dzisiejszy mamy 64 gości.

Ciekawe jak nasze "świeżaki" się mają :):):)
A ja mam pytanie z zupełnie innej beczki... kiedy można już wymienić dokumenty??
image
HEJ HEJ ja umieram wczoraj zaparzyłam sobie nogi w sandałkach ;( mam takie pęcherze że chodzić nie mogę aaaaaaaa
a takie były śliczne wygodne a skóra okazała się stolcem wrrr

wiem że mam strasznie delikatne nogi ale to to masakra

Moj ojciec poprowadzi mnie do ołtarza szok jestem zachwycona heh odkad pogodzil sie z m to go nie poznaje
dostalismy pierwsze prezenty od gości którzy nie mogą być z nami w Naszym dniu nawet się nie spodziewałam owszem kartki z gratulacjami ale nie prezenty to bardzo miłe :)
moim zdaniem dokumenty mozna wymienieć jak akt slubu trafi do urządu (kościół wysyła te dokumenty do urządu).
image
gdy odbierzesz z USC akt ślubu Ksiądz ma 5 dni od zawarcia związku małżenskiego na przekazanie dokumentów do USC
Teoretycznie 14 dni ale koleżankę babka w urzędzie skrzyczała, że to minimum 3 miesiące trzeba odczekać. Ja tam nie będę zmieniała za szybko i tak nikt kto mi w ten dowód patrzy nie jest w stanie zweryfikować moich danych, a jak już się zmieni dowód to zaczyna się lawina innych rzeczy za tym idących - banki urzędy zusy dokumenty auta - ciekawe jak z aktami własności... Brry, aż mnie wzdryga jak sobie pomyślę....

Natomiast odnośnie paszportu dowiedziałam się ciekawej rzeczy, że jak w ciągu miesiąca od ślubu złoży się podanie o nowy paszport umarzane są koszty proporcjonalnie do czasu jaki pozostał do końca ważności poprzedniego paszportu. Czy jakoś tak.
dwodo 14 dni, prawko, jak masz juz dowod. paszport rzeczywiscie jak wymienisz w ciagu 60 dni to masz znizke za kazdy rok jego waznosci, potem banki, jak firma to zus, urzad miasta i skarbówka.
image

Na razie tylko to ;)

Relacja będzie jak ogarne się ;D

Było meeeeeega!.
image
Hej, ja od dawna nie pisałam ale ogarnięcie wesela plus duży nawał pracy powodował że nie miałam ani siły ani czasu. Mam już załatwione prawie wszystko samochód, obrączki, alkochol już zebrany. Teraz tylko się martwie bo umowę o sale wstępną podpisałam na 89 osób ale po tym jak kilka odpadło będzie koło 72 :( Mam nadzieję że właścicielka sali nie będzie robiła problemów
darlonek - właśnie to jest ten problem ... welon ale jakoś bez niego sobie nie wyobrażam całości :-) fajnie, że fryzjerka zaproponowała coś od siebie i trafiła z fryzurką i ze Tobie się podoba :-)

Ja idę we wtorek do znajomem i będziemy coś kombinować z włosami :-) zobaczymy co z tego wyjdzie i na co się zdecyduje :-)

A w czwartek idę na próbny manicure i pedicure i zobaczymy co się wymyśli :-)

Oli_Ag - to są właśnie wady lata i upałów...... trzeba uważać na stopy, ukąszenia przez owady, przesadną opalenizne czy odbite ramiączka :-) ja w tej chwili mam tak opuchnięte stopy, że tylko wbijam się w stare japonki i tyle :-) i mam odbity - blady trójkąt na stopie :-) ale co tam stopy ..... droga do ołtarza z tatą przy boku wszystko Ci wynagrodzi :-)

Rozyczynka - zdjęcie nie weszło więc czekamy aż się ogarniesz i zdasz relacje :-) super, że jesteś zadowolona :-) wszystkiego dobrego .... :-) szczęścia i miłości :-)

My dzisiaj dokupiliśmy karton wódki w Selgrosie i wodę - 5l+1l gratis. Kupiliśmy 26 baniaków co daję 156l (w tym 26l gratis :-) i mam nadzieje, że to starczy.
image
Indygo - bardzo ładne zaproszenia ... mega oryginalne i ciekawe :-) u nas wstążeczki nie ma ale jednak kryształek się znalazł :-) i bardzo podoba mi się skrót ZSS :-) u nas ten proces ciągle trwa ... zaproszenia skończone i w 80% rozdane, zawiadomienia zrobione, zawieszki tylko połączyć ze wstążeczką :-) i zostają winietki.
image
Było CUDOWNIE !! :)

Relacja w najbliższym czasie :)

image
image
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
Shanti- dzięki :) Mnie urzekła prostota tego projektu zwłaszcza tekstu na okładce "ślub bierzemy was zapraszamy". Kryształki i wstążeczki nie są w stylu wesela jaki zaplanowaliśmy po prostu.

A z tym paszportem to tak jest że niby ma się 2 miesiące na wyrobienie nowego ale urząd ma 30 dni na wydanie dokumentu więc miesiąc po ślubie trzeba złożyć podanie o paszport. Ze starym dowodem się idzie i z aktem małżeństwa.
Dziewczyny, szukam ramy pustej w srodku do robienia w niej zdjec z goscmi, ze styropianu najlepiej na stelazu, widziayscie cos takiego do kupoenia?
moja zeszłoroczna Panna, dla której przygotowywałam dekoracje, chyba ma taka - złotą. zaraz sie zorientuje.
image
w żabce jest promocja do 13.08 na litrową cole,fante i sprite za 2,99 zł, mirinda jabłkowa za 3,99zł http://www.zabka.pl/pl/gazetka-promocyjna
image
Czy tylko ja nie widzę niektórych wypowiedzi indygo?

np. tych na których jest zaproszenie. ;(

A może muszę się zalogować ?
one są na blogu - adres w stopce indygo

Indygo - zaproszenia rewelacja, ja też uwielbiam prostotę a takie najprostsze zaproszenia najciężej znaleźć. Jak chcesz ze wstążeczkami, gołąbeczkami, cyrkoniami itp to tego jest pełno.
moje też są proste i piękne, pochwalę się nimi wkrótce!
Shantii poszłam w Twoje ślady dziś japonki :D

Indygo zaproszenia fajne a pomysł z salą świetny !

dziś poszłam odać obraczkę do szlifu heheh bo my od 2 lat nosimy prawie
kupiliśmy koszule dla m na przebranie w razie czego ale na spinki nie mamy nadal :(

no i udało mi się kupić koszule dla Młodziana w H&M no i dostaliśmy dla niego buty wizytowe dla córeczki nadal nie mam pół Gdyni wydeptałam białych ewentualnie pomarańczowych lakierek/balerionek brak w jej rozmiarze
gratulacje :) śliczna z was para...piękna suknia w mojej stylu :D
image
Klaudia_Michal - ale długie włosy :-) z takich to można wyczarować fryzurkę :-) piękna z Was Para !! Dużo szczęścia .... czekamy na relację :-)

Indygo - tekst jest super !! w ogóle fajny klimat całego ślubu :-) i teraz wszyscy zaglądają na bloga he he ale musiałam skomentować, a że nie dzielisz się już z nami swoimi przygotowaniami to muszę zaglądać co jakiś czas :-)

Ja swoje również wstawię ale z całym kompletem jak zrobimy winietki i zawieszki .

A my wczoraj i dzisiaj na kolejnych odwiedzinkach i kolejne zaproszenia rozdane :-)
image
Także. Jestem do tej pory przeszczęśliwa!. Wszystko wyszło IDEALNIE. DO samego kościoła nie mogłam z niczym zdążyć tak jak to b ylo przez całe 2 tyg przed ale dałam radę. Dekoracja kościoła była tak śliczna, że jak weszłam to nie zamurowało. ;) Tata mnie prowadził. Rozpłakałam się tylko raz co jest sukcesem hihi

Auta, którymi jechaliśmy sa na zdjęciu ;)

Wesele meeega. Pierwszy taniec skopaliśmy, ale nikt nie zauważył (dodam, że nauczyliśmy się walca angielskiego z Youtube ;)

Na porta wg było ok 70 osób hehe więc też była bibka do 1 w nocy ;P

Poprawiny trwały do 24 ;D

Mam tylko jedno zdjęcie z pięknąąąąą mina hehe

Od każdego gościa słyszeliśmy, że było to najlepsze wesele na którym byli i, że pierwszy raz spotkali się z parę, która nie opuściła żadhej piosenki ;D Ale nasze ADHD musiało kiedyś wyjść ;p

Wódki poszło 200 butli 0,5 na 104 osoby. Więc uważajcie. Oczywiście pary dostały po flaszce do domu.

W poniedziałek dalej na ogrodzie były poprawiny poprawin. Jeszcze dochodzę do siebie ;p Dzisiaj była sesja foto. Mimo wysokiej temperatury woda w Bałtyku ziiiiimna ;)
Zdjęcia musicie włączyć, bo nie pokazuje całego.
image

A tu auto:
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.slublog.pl/wp-content/uploads/2010/07/smart-auta-do-slubu-400x299.jpg&imgrefurl=http://www.slublog.pl/slub/page/3/&h=299&w=400&sz=35&tbnid=BfEQN1UF8L-xfM:&tbnh=93&tbnw=124&zoom=1&usg=__HVVeT2Ol8iVIs-alVD4n2USqwOA=&docid=QmdEL4OTFlqSgM&sa=X&ei=Xc4CUt6nBc3JOejlgcAO&sqi=2&ved=0CEMQ9QEwAg&dur=340
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ajakkaja - podaj maila, to Ci wyślę moją ramę :)
Rozyczynka - jaka pozytywna relacja :-) super .....mega, że jesteś taka szczęśliwa :-) na zdjęciu widać piekną radość i takie miny są super naturalne :-) i bukiet w odcieniach czerwieni i różu .... super. A do tego smarty nie wierze czad !!!! Wielkie Gratulacje ..... wyglądaliście ślicznie .... dużo szczęścia i miłości !!!!!!!
image
Różyczka wielkie gratki i mnóstwo szczęścia :)
śmieszne autko, autka :) jechaliście takimi do ślubu ?
image
Shanti- dziele się informacjami o przygotowaniach przecież jednak nieco oszczędniej z założeniem, że jak ktoś będzie chciał to wejdzie na bloga i poczyta szerzej :) Swoją drogę muszę się zabrać za przygotowanie dekoracji na salę - ostania sprawa która nam została.

Rozyczynka- gratulacje! Bukiet faktycznie wygląda rewelacyjnie- super połączenie kolorów!
PS Dzięki dziewczyny za dobre słowo o zaproszeniach :)
Indygo świetny blog ;)

Czy ostatecznie decydujesz się na zasłonę z tych tasiemek?
Najserdeczniejsze gratulacje dla wszystkich sobotnich Par! :)

Rozyczynka- nawet po zdjęciu widać tą Twoją wielką radość :)))

A nam wczoraj udało się załatwić kilka spraw i cieszę się, że tyle mamy już z głowy. Omówiliśmy szczegóły z dj-em, naprawdę fajny i profesjonalny gość :) Był pod wrażeniem moich 6cio stronicowych notatek z propozycjami piosenek :D Ja żyję muzyką z lat 80tych i 90tych więc się dogadaliśmy, bo stwierdził, że chyba przepisałam jego repertuar :P Na sali też już mamy wszystko dogadane i finalnie wyszło 64 gości.

Zamówiłam też bukiety i butonierki, chciałabym żeby bukiet wyglądał jak ten:

http://pl.123rf.com/photo_15167133_narzeczeni-z-bukiet-slubny-bialych-i-rozowych-roz.html

a jak wyjdzie to zobaczymy ;)

A i jeszcze kupiliśmy napoje gazowane, wino i kolorowe alkohole dla Pań :) zostaje jeszcze wódka, soki i woda :)
Darlonek piękny bukiet,
bardzo podobny do tego, który ja planuje mieć,
tylko w moim brak różu... a jeszcze więcej bieli i srebrna otoczka łodyg ;)
Beti- ja początkowo też chciałam bez różu, ale sam taki biało-kremowy wydał mi się za blady dlatego zdecydowałam się na lekko różowy akcent a wstążkę też zamówiłam srebrną, bo mamy dodatki w tym kolorze :) Widzę, że mamy podobny gust ;)
śliczne zdjęcia dziewczyny :) Gratulacjeeeee
Darlonek ja wystrój sali mam w kremach, złocie i bieli.
Natomiast nasze stroje są z dodatkiem srebra..
Dlatego żaden inny kolor niż biel w bukiecie nie wchodzi w grę ;D
Mam nadzieję, że z zielonymi listkami nie bedzie się za bardzo zlewał z moją suknią :)

Ja dziś kończę robić winietki, zaproszenia rozdane, dziś zabieram się też za ozdabianie kieliszków.. a w najbliższym czasie dokończe tablice rozstawu gości...

Wszystko się jakoś powili kompletuje ;)
Dziewczyny jakie macie stoje na poprawiny ?
Nic mi się w sklepach nie podoba ;(
Beti- dzieki :) Menadzerka zgodziła się na montowanie takich dekoracji więc raczej je zrobię tylko muszę wysokość dokładnie sprawdzić.
Dziewczyny a znacie jakieś fajne miejsce cos typu "Panoramy morskiej" w Jarosławcu bo w końcu musimy gdzieeś wyjechać a nie miałam czasu tego szybciej ogarnąć. ;)
image
Magda (...)

Różyczynka - świetne autka :) jestem ciekawa zdjęć Waszych :)

Jeszcze 2 tygodnie... Nie wierzę, a zaraz będę po i Barcelona ;) Zamówione winietki - do ostatniej chwili ktoś zmieniał zdanie czy będzie czy nie :/ Młody ubrany, ja też... Czekam na biżuterię, którą zamówiłam przez Internet... Zobaczymy co z ramą do robienia fotek wyjdzie :) No i ciągle się trochę martwię, że coś nie będzie do czegoś pasowało, że suknia za ciasna a garnitur za luźny i drama... Ale staram się cieszyć przygotowaniami, żeby nie stracic tego czasu na stres :)
Różyczynka Gratulacje! Suuuuper te autka! :)

Ja dopiero zauważyłam, że miałaś wesele w Czardaszu ;p
Powiedz mi jak się sprawdziła sala? I na której mieliście wesele?
image
Gratulacje Rozyczynka :)
My już mamy wszyściutko ogarnięte i dopięte. Dwa dni temu przeżyliśmy dramat weselny, ale już dziś się wszystko rozwiązało i na panią z Filipa nie mogę ani jednego złego słowa powiedzieć!
Dziś zrobiłam jasne pasemka i paznokcie - hybrydowy french.
Sukienkę na poprawiny mam w kolorze pudrowym typu greckiego - powiększający :P stanik i duuuużo zwiewnego materiału, a do tego beżowe sandały na koturnie.
Jakiś spokój mnie ogarnął.... aż dziwne, zero stresu ;)
image
Dziewczyny jutro nowy wątek :-) wiem, że większość z Was jest już po ale może ktoś z przyszłych PM chce jeszcze coś zmienić lub dodać ??
image
Na poprawiny miałam suknię białą.

Dziękuję ;)

Czardasz - lepiej nie mogłam trafić. No złego słowa nie ma ;) A byłam na sali kolumnowej
image
Dziewczyny a gdzie kupiłyście sukienki na poprawiny? Bo ja szukam i szukam i niczego ciekawego nie mogę znaleźć.

Ale za to kupiłam buty w Nine West :) jasne nude 5,5cm obcas :)
Na dodatek polecam sklep bo mają tam teraz świetną wyprzedaż! :)

Różyczynka a powiedz mi jeszcze ilu tak ostatecznie miałaś gości na weselu? I te kolumny nie przeszkadzały w tańcu i zabawach? Bo my też mamy na kolumnowej i trochę przeraża mnie liczba naszych gości bo mam nadzieję, że uda nam się nie przekroczyć 160 osób.
image
ja poproszę o dopisanie do nas Studio FlorystyczneCubana
i swoją drogą odrazu Polecam Żaneta ma złote ręcę robi cuda z kwiatów muszli i wszystkiego co jej w łapki wpadnie już się doczekać nie mogę swoich kwiatków a ceny dużo niższe a przeleciałam chyba 20 kwiaciarnii w Gdyni średnio drożej od 300 do 1000zł a ja kwiatów za wiele mieć nie będę bo zamawiam tylko 4 butonierki 2 bransoletki mój bukiet oraz bukiet pod ołtarz nie duży bo chcę żeby stary ołtarz był widoczny :)

https://www.facebook.com/StudioFlorystyczneCubana

my nadal w poszukiwaniu koszuli na spinki slim 40 :(
no i ucików dla córeczki nigdzie nie mogę dostać ładnych białch lub pomaranczowych lakierek rozmiar 23
a tak wszystko już mamy
na spowiedź musimy się wbrać chodź sensu 1 nie widzę bo kto da mi rozgrzeszenie wiedząc że razem mieszkamy heheD:
Oli u nas ksiądz podczas spisywania protokołu powiedział, że mamy iść tylko na 1 spowiedź dzień/czy dwa przed ślubem, bo skoro mieszkamy razem to on nie widzi sensu w dwóch spowiedziach.
image
Jeżeli dla kogoś Ślub Kościelny to coś więcej niż tylko "odbębnienie" przysięgi, to nawet mieszkając razem z partnerem będzie potrafił żyć w czystości chociaż przez miesiąc. Wtedy dwie spowiedzi mają sens i biała suknia :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Salabama biorac ślub po prawie 12 latach mając 2kę dzieci nawet jakbym przysięgała i się zarzekała żaden ksiądz nie da rozgrzeszenia na miesiąc przed
a wybacz my czystość mamy pare msc w roku jak m pracuje za granica i teraz nie mam zamiaru wbijać paznokcie w ściane widząc go w srodku lata raczej skąpo odzianego :P

i nie uważam bym była mniej godna białej sukni niż inne panny :)

a co do siły wiary czy też przystępowania do sakramentu to rozlicz siebie bo ja znam wiele "koscielnych małżeństw " a latajacych na boki
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5
Oli- uwielbiam Cię :D
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dziewczyny, bylam wczoraj na swojej sali i akurat byla dekoracja z czosnkiem ozdobnym... Piekna! Tym, ktore maja fioletowa kolorystyke polecam! Organza byla fioletowa i rozowa, a reszta tylko w fiolecie, cczosnek w dlugich wazonach lub same glowki w niskich, na stole mlodych zamiast wielkiego straszydla kwiatowego sliczna niebanalna kompozycja z roznych wysokosci wazonikow z czosnkiem, swiece i i krysztalowe lancuchy nadawaly elegancji... Az zaluje ze nie mam fioletu! Dla siebie wstepnie wybralam kremowe hortensje w podobnej stylizacji i juz wiem, ze bedzie pieknie... :) jeszcze 2 tyg!

Inne tematy z forum Wesele

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (217 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

czy to dobry pomysł na prezent? (53 odpowiedzi)

Doradźcie mi proszę czy jednodniowy romantyczny wyjazd z noclegiem kolacją przy świecach i...

do góry