Widok

Potrzebny przepis na pasztet i pastę dla 15-miesięczniaka, co dajecie na kolację?

Rodzina i dziecko Kulinaria Temat dostępny też na forum:
Witam
Poszukuję jakiegoś "smacznego" przepisu na pasztet dla mojego 15-miesięcznego synka.
Może macie pomysł na jakąś pastę do chleba? Chodzi mi o coś sprawdzonego i smacznego. Wiem, że w internecie jest mnóstwo przepisów...

I drugie pytanie - co dajecie na kolację swoim dzieciom? (oczywiście pytam o dzieci w podobnym wieku)

Dzięki za rady
Monika
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój mały w lutym kończy 15 miesięcy i na kolacje dostaje kaszę- hipp/holle lub mannę z dodatkiem mleka mm i ewentualnie konfitury z malin. Zależy mi aby kolacja była lekka i sycąca, w ciągu dnia jejuż prawie to co my.
U nas na kolację głównie jajecznica, bo mała ją uwielbia a pasta najprostsza jaką znam (oczywiście też jajka dla jajcowego potworka) to jajko na twardo posiekane, do tego łyżka jogurtu naturalnego, drobniutko szczypiorek lub koperek i już. Ja dodaję jeszcze trochę soli i pieprzu.
***** Pasta twarożkowo-tuńczykowa *****

twarożek wiejski + tuńczyk z puszki + ogórek świeży + ogórek konserwowy + koperek + rzodkiewki, sól i pieprz

Ogórki pokroić w kostkę, rzodkiewki w plasterki, koperek posiekać. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Można dodać szczypiorek.

Można jeść na chlebie jako pastę, lub bez chleba – jako sałatkę dietetyczną.

***** Pasta katalońska z wędzonej makreli *****

makrela wędzona (obrana) + 3 jajka na twardo + cebula + ogórki konserwowe + keczup + majonez + pieprz

Makrelę obrać ze skóry i ości. Jajka, cebulę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać, dodać łyżkę majonezu i ze 2 łyżki keczupu(musi być ładny różowy kolor pasty), doprawić pieprzem.
Jeść na chlebie lub jako sałatkę.

***** Pasta z makreli *****

makrela wędzona (obrana), cebula(obrana i drobno posiekana), majonez

wszystko razem wymieszać.

***** Pasta jajeczna *****

jajka na twardo (obrane, przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub drobno podziabać widelcem) + cebulka drobno posiekana lub szczypiorek, można dać też koperek + majonez + sól i pieprz

wszystko razem wymieszać.

na kolacje Młody w tym wieku najczęściej dostawał kaszkę (na gęsto) z owocami ze słoiczka albo mleko zagęszczone.

później stopniowo wprowadzałam kanapki :]
Dzięki za rady :-)

Makrela odpada - Synek alergik jeszcze nie może jeść ryb :-/ Ale przepisy super, chętnie skorzystam :-)

Tylko co z tym pasztetem???
jesli pasztet to proponuje taki bardzo delikatny np. z cielęcinki, kurczaczka wiejskiego i warzyw - wszystko gotujemy, ugotowane mielimy maszynką do miesa - najlepiej aby oczkały byly jak najmniejsze, dodajemy jajko, przyprawy do smaku i pieczemy.
Możemy tez nie dodawac jajka tylko np. lyzke majonezu i w postaci pasty podawac

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?

macierzyński a likwidacja firmy (4 odpowiedzi)

Witam, Mam nadzieję, że jakaś obeznana osoba w kwestiach pracowniczo-zusowskich wesprze mnie...

do góry