Widok
Potrzebny przepis na pasztet i pastę dla 15-miesięczniaka, co dajecie na kolację?
Witam
Poszukuję jakiegoś "smacznego" przepisu na pasztet dla mojego 15-miesięcznego synka.
Może macie pomysł na jakąś pastę do chleba? Chodzi mi o coś sprawdzonego i smacznego. Wiem, że w internecie jest mnóstwo przepisów...
I drugie pytanie - co dajecie na kolację swoim dzieciom? (oczywiście pytam o dzieci w podobnym wieku)
Dzięki za rady
Monika
Poszukuję jakiegoś "smacznego" przepisu na pasztet dla mojego 15-miesięcznego synka.
Może macie pomysł na jakąś pastę do chleba? Chodzi mi o coś sprawdzonego i smacznego. Wiem, że w internecie jest mnóstwo przepisów...
I drugie pytanie - co dajecie na kolację swoim dzieciom? (oczywiście pytam o dzieci w podobnym wieku)
Dzięki za rady
Monika
***** Pasta twarożkowo-tuńczykowa *****
twarożek wiejski + tuńczyk z puszki + ogórek świeży + ogórek konserwowy + koperek + rzodkiewki, sól i pieprz
Ogórki pokroić w kostkę, rzodkiewki w plasterki, koperek posiekać. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Można dodać szczypiorek.
Można jeść na chlebie jako pastę, lub bez chleba – jako sałatkę dietetyczną.
***** Pasta katalońska z wędzonej makreli *****
makrela wędzona (obrana) + 3 jajka na twardo + cebula + ogórki konserwowe + keczup + majonez + pieprz
Makrelę obrać ze skóry i ości. Jajka, cebulę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać, dodać łyżkę majonezu i ze 2 łyżki keczupu(musi być ładny różowy kolor pasty), doprawić pieprzem.
Jeść na chlebie lub jako sałatkę.
***** Pasta z makreli *****
makrela wędzona (obrana), cebula(obrana i drobno posiekana), majonez
wszystko razem wymieszać.
***** Pasta jajeczna *****
jajka na twardo (obrane, przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub drobno podziabać widelcem) + cebulka drobno posiekana lub szczypiorek, można dać też koperek + majonez + sól i pieprz
wszystko razem wymieszać.
na kolacje Młody w tym wieku najczęściej dostawał kaszkę (na gęsto) z owocami ze słoiczka albo mleko zagęszczone.
później stopniowo wprowadzałam kanapki :]
twarożek wiejski + tuńczyk z puszki + ogórek świeży + ogórek konserwowy + koperek + rzodkiewki, sól i pieprz
Ogórki pokroić w kostkę, rzodkiewki w plasterki, koperek posiekać. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Można dodać szczypiorek.
Można jeść na chlebie jako pastę, lub bez chleba – jako sałatkę dietetyczną.
***** Pasta katalońska z wędzonej makreli *****
makrela wędzona (obrana) + 3 jajka na twardo + cebula + ogórki konserwowe + keczup + majonez + pieprz
Makrelę obrać ze skóry i ości. Jajka, cebulę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać, dodać łyżkę majonezu i ze 2 łyżki keczupu(musi być ładny różowy kolor pasty), doprawić pieprzem.
Jeść na chlebie lub jako sałatkę.
***** Pasta z makreli *****
makrela wędzona (obrana), cebula(obrana i drobno posiekana), majonez
wszystko razem wymieszać.
***** Pasta jajeczna *****
jajka na twardo (obrane, przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub drobno podziabać widelcem) + cebulka drobno posiekana lub szczypiorek, można dać też koperek + majonez + sól i pieprz
wszystko razem wymieszać.
na kolacje Młody w tym wieku najczęściej dostawał kaszkę (na gęsto) z owocami ze słoiczka albo mleko zagęszczone.
później stopniowo wprowadzałam kanapki :]
jesli pasztet to proponuje taki bardzo delikatny np. z cielęcinki, kurczaczka wiejskiego i warzyw - wszystko gotujemy, ugotowane mielimy maszynką do miesa - najlepiej aby oczkały byly jak najmniejsze, dodajemy jajko, przyprawy do smaku i pieczemy.
Możemy tez nie dodawac jajka tylko np. lyzke majonezu i w postaci pasty podawac
Możemy tez nie dodawac jajka tylko np. lyzke majonezu i w postaci pasty podawac