Widok
Proszę o podpowiedź odnośnie menu na małą, kolację urodzinową synka :)
W czwartek robię małą kolację z okazji urodzin synka dla moich rodziców i przyszłych teściów, niestety tylko tak rodzinka wygospodarowała chwilę czasu, aby odwiedzić Tymka z tej okazji. Proszę, podpowiedzcie mi, co mogę zrobić? Z racji, że będzie to 18ta godzina, raczej nie planuję obiadu... Może jakieś sałatki, ciasto? Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na takie małe party? ;)
ja jestem właśnie po 2 urodzinkach siostrzeńca, było na słodko i kolacja, na słodko torcik, babeczki i tort elmo oraz galaretka w pomarańczach (tutaj pochwalę dzieła mojej siostry) oraz: sałatka jarzynowa, kameloni, sałatka gyros z mięsem oraz kabanoski i jeszcze małe klopsiki mielone oraz jajka z farszem pieczarkowym

http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
to były jabłka z robaczkiem, świnki, kotki i elmo - wszystko sama robi moja siostra, ciasto to murzynek, a na wierzchu są te lukry spożywcze, tylko dekoracje stołu robi ciocia he he; polecam samemu można zrobić super dekoracje ze słomek i bibuły (widać na jednej fotce) oraz papugi z balonów
ja nie zrobiłam fotki, ale może siostra ma, zapytam i wkleję :)
Ja robiłam urodziny mojego Tymka podobnie, tylko jeszcze dzieci były. Podałam np. Zawijasy i pierożki z ciasta francuskiego.
Zawijasy robi się bardzo prosto - płat ciasta smarujesz cienko musztardą, kładziesz plastry szynki, posypujesz parmezanem i innym tartym serem, zwijasz w rulon i kroisz 1cm plasterki i do piekarnika.
Pierożki robiłam z nadzieniem z fety, szpinaku, oliwek i suszonych pomidorów, (szpinak w liściach na masełku z czosnkiem roztopić, pokroić, fetę rozkruszyć, dodac pokrojone drobniutko oliwki i pomidory),i też z ciasta francuskiego pierożki.
Poza tym zawsze super się sprawdza sałatka szefa Nigelli http://nigellalawsonprzepisy.blogspot.com/2009/01/saatka-szefa-nigella-ekspresowo.html i do tego np. pieczywko czosnkowe z serem
Mniam :)
Zawijasy robi się bardzo prosto - płat ciasta smarujesz cienko musztardą, kładziesz plastry szynki, posypujesz parmezanem i innym tartym serem, zwijasz w rulon i kroisz 1cm plasterki i do piekarnika.
Pierożki robiłam z nadzieniem z fety, szpinaku, oliwek i suszonych pomidorów, (szpinak w liściach na masełku z czosnkiem roztopić, pokroić, fetę rozkruszyć, dodac pokrojone drobniutko oliwki i pomidory),i też z ciasta francuskiego pierożki.
Poza tym zawsze super się sprawdza sałatka szefa Nigelli http://nigellalawsonprzepisy.blogspot.com/2009/01/saatka-szefa-nigella-ekspresowo.html i do tego np. pieczywko czosnkowe z serem
Mniam :)
Paulyn ja zawsze na imprezy przygorowuję dużą drewnianą deskę,mam taką z grubego drewna i na niej kładę swojskie wędliny,kabanosy,pieczone mięsa na zimno,rózne kiełbasy z dzika,sarniny,suszone,dojrzewające...świetnie to wygląda,obok na tej wielkiej desce stoją też trzy sosy,oraz musztarda,chrzan.
Polecam również tatar z łososia,podaję go w jakieś salaterce,stawiam na wielki kwadratowy talerz i na około układam chleb razowy twardy,kupuję zawsze schustat(nie wiem jak się pisze) i kroję w trójkąciki....
Polecam również z przekąsek,krakersy albo placuszki posmarowane kremem chrzanowym,na to łosoś i trochę koperku,jeżeli to kolacja dla synka podaj pół arbuza a w niego wbite koreczki,takie jakie lubisz najbardziej,robię również krewetki zawijane w boczku(muszą być cieniutkie plasterki)jak nie masz boczku to cienka wędzona szynka,zawijam,posypuję pietruszką.
Świetnie sprawdzają się również takie nagetsy,ale większe..pierś kroisz na podłużna paluszki i moczysz w mleku i płatkach,przyprawiasz wczesniej,na głęboki olej,podawać z sosem słodko-kwaśnym...
Jezeli chodzi o zimne przystawki to szaszłyki z mozzareli i pomiodorków kokatajlowych,tyle że musi być mozzarela w kulkach,polewasz sosem wiegretem.
Może z czegoś skorzystarza:)
a i jeszcze na zimno,sery pleśniowe...kilka gatunków z winogrono ciemnym i jasnym,sery z plescią,brie,camembert itd...no i do mozzareli(szaszłyków) bagietka czosnkowa obok:)
Polecam również tatar z łososia,podaję go w jakieś salaterce,stawiam na wielki kwadratowy talerz i na około układam chleb razowy twardy,kupuję zawsze schustat(nie wiem jak się pisze) i kroję w trójkąciki....
Polecam również z przekąsek,krakersy albo placuszki posmarowane kremem chrzanowym,na to łosoś i trochę koperku,jeżeli to kolacja dla synka podaj pół arbuza a w niego wbite koreczki,takie jakie lubisz najbardziej,robię również krewetki zawijane w boczku(muszą być cieniutkie plasterki)jak nie masz boczku to cienka wędzona szynka,zawijam,posypuję pietruszką.
Świetnie sprawdzają się również takie nagetsy,ale większe..pierś kroisz na podłużna paluszki i moczysz w mleku i płatkach,przyprawiasz wczesniej,na głęboki olej,podawać z sosem słodko-kwaśnym...
Jezeli chodzi o zimne przystawki to szaszłyki z mozzareli i pomiodorków kokatajlowych,tyle że musi być mozzarela w kulkach,polewasz sosem wiegretem.
Może z czegoś skorzystarza:)
a i jeszcze na zimno,sery pleśniowe...kilka gatunków z winogrono ciemnym i jasnym,sery z plescią,brie,camembert itd...no i do mozzareli(szaszłyków) bagietka czosnkowa obok:)
Prześle Ci jutro @ ok,bo mam aparat w aucie,a jestem już w łózku:)
No laśnie nie robią się żadne rysy:)
Ja też często robię party dla przyjaciół,mam ogromny dębowy stół i ta deska pasuje bardzo,jestem z niej zadowolona:)
Zwłaszcza pieczone,zimne mięsa i suche wędliny wyglądają na niej ekstra,ostatnio na roczku Nikosia ułożyłam dzika na zimno,kiełbase z sarniny i jelenia i swojskie wędliny,wszystko poszło w mig.
No laśnie nie robią się żadne rysy:)
Ja też często robię party dla przyjaciół,mam ogromny dębowy stół i ta deska pasuje bardzo,jestem z niej zadowolona:)
Zwłaszcza pieczone,zimne mięsa i suche wędliny wyglądają na niej ekstra,ostatnio na roczku Nikosia ułożyłam dzika na zimno,kiełbase z sarniny i jelenia i swojskie wędliny,wszystko poszło w mig.
Jestem już 'po' ;)
Zrobiłam talerz z serami ( wędzony, camembert, mozarella, feta, lazur)
talerz z wędlinami ( szynka szwarclandzka, kabanosy, salami, kindziuk )
-ryba po grecku
-jajka faszerowane (farsz: żółtka i pieczarki)
- sałatka z kus kusem ( oliwki, sałata, pomidory koktajlowe)
-sałatka z drobnym makaronem( szynka, papryka, makaron, koperek, ogórek)
- malutkie kanapeczki z bagietki z pastą z łososia i serkiem szczypiorkowym
Tort zrobiłam sama z białą czekoladą, na kakaowym biszkopcie :)
do tego serniko-brownie i ciasto kakaowe z kremem z serka mascarpone :)
Zrobiłam talerz z serami ( wędzony, camembert, mozarella, feta, lazur)
talerz z wędlinami ( szynka szwarclandzka, kabanosy, salami, kindziuk )
-ryba po grecku
-jajka faszerowane (farsz: żółtka i pieczarki)
- sałatka z kus kusem ( oliwki, sałata, pomidory koktajlowe)
-sałatka z drobnym makaronem( szynka, papryka, makaron, koperek, ogórek)
- malutkie kanapeczki z bagietki z pastą z łososia i serkiem szczypiorkowym
Tort zrobiłam sama z białą czekoladą, na kakaowym biszkopcie :)
do tego serniko-brownie i ciasto kakaowe z kremem z serka mascarpone :)