Widok
Ryba w curry i mandarynkach
Tym razem spróbowałem czegoś całkiem nowego. Do tej pory próbowałem ryby na słono i ewentualnie ostro. Przyszła pora na nutkę słodyczy - mandarynkowej słodyczy.
Tu film z wytwornego dania: https://www.youtube.com/watch?v=1x91Mb3mLUY
Składniki:
2 polędwiczki z dorsza bądź mintaja
6 mandarynek
100 ml białego wytrawnego wina
masło zwykłe i klarowane
2 cebule dymki
przyprawa curry
pół limonki
pietruszka
Sposób przygotowania.
Obieramy mandarynki. Z połowy wyciskamy sok (ja robię to ręcznie). Drugą połowę odkładamy po rozdzieleniu. Cebule dymkę kroimy w piórka. Polędwiczkę dzielmy na trzy części, obtaczamy w curry i smażymy. Robimy to tak, jakby ryba była obtoczona w mące.
Po usmażeniu rybę odkładamy na talerzyk. Na patelnie wkracza cebulka, którą podsmażamy. Gdy złapie lekko brązowy kolor wlewamy białe wino. Wszystko powinno wrzeć. Po lekkim odparowaniu wina dodajemy sok z mandarynki. Na koniec dorzucamy masło, które sprawi, że sos będzie bardziej aksamitny. Na koniec dodajemy mandarynki. Całość możemy przyprawić jeszcze raz curry, solą i pieprzem.
Rybę podajemy z ryżem białym, bądź basmati. Istnieją też wersje (droższe) z ryżem czarnym.
Tu film z wytwornego dania: https://www.youtube.com/watch?v=1x91Mb3mLUY
Składniki:
2 polędwiczki z dorsza bądź mintaja
6 mandarynek
100 ml białego wytrawnego wina
masło zwykłe i klarowane
2 cebule dymki
przyprawa curry
pół limonki
pietruszka
Sposób przygotowania.
Obieramy mandarynki. Z połowy wyciskamy sok (ja robię to ręcznie). Drugą połowę odkładamy po rozdzieleniu. Cebule dymkę kroimy w piórka. Polędwiczkę dzielmy na trzy części, obtaczamy w curry i smażymy. Robimy to tak, jakby ryba była obtoczona w mące.
Po usmażeniu rybę odkładamy na talerzyk. Na patelnie wkracza cebulka, którą podsmażamy. Gdy złapie lekko brązowy kolor wlewamy białe wino. Wszystko powinno wrzeć. Po lekkim odparowaniu wina dodajemy sok z mandarynki. Na koniec dorzucamy masło, które sprawi, że sos będzie bardziej aksamitny. Na koniec dodajemy mandarynki. Całość możemy przyprawić jeszcze raz curry, solą i pieprzem.
Rybę podajemy z ryżem białym, bądź basmati. Istnieją też wersje (droższe) z ryżem czarnym.