Widok

Specjalnie dla AgusiaGda!!! Super przepis na biszkopt :))

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria Temat dostępny też na forum:
Składniki:
4 jajka
1 szkl cukru
0,75 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
6 łyżek wody
1,2 paczki proszku do pieczenia (opk 2-3 łyżeczek)
1 cukier waniliowy.

Żółtka utrzeć z 3,4 szkl cukru, pod koniec ucierania dodać wodę. Z vbiałek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru (1,4 szkl). Do piany dodawać po trochu cukier z zółtkami, mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Stale mieszać, baaaardzo powoli, drewnianą łyżką, i baaardzo delikatnie, nie musi być jakoś szczególnie dokładnie wymieszane.

Pieczenie: ok 180 st. W tortownicy - 40 min, starcza na przekrojenie nawet na 3 blaty. W blaszcze prostokątnej krócej, 30 min max. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, ale biszkopt jest delikatny i trzeba wolniutko otwierać piekarnik. Potem po upieczeniu też nie otwieram, tylko stygnie razem z piekarnikiem. Wyciągam jak już można gołą ręką wziąć :)

Smacznego :)
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hop dla Agi.

Ten biszkopt zawsze wychodzi :)
imageimage
hehe :D dzięki za przepis :D może kiedyś się odważę ;) może nawet będę lepsza w pieczeniu od mojej Teściowej... ;P
Lepiej nie próbuj być lepsza...

:D

W razie czego mów, że kupiłaś :)
imageimage
Martek - właśnie piekę (pierwszy raz) biszkopt z Twojego przepisu ;) zobaczymy co mi wyjdzie :P

mam zamiar zrobić pyszny sernik z bitą śmietaną ;) i delicjami :)

(raz jadłam u Teściowej, ale tamten przepis na biszkopta jakoś mi się nie podobał)
Ja robię prawie tak samo-nie dodaje wody
No to trzymam kciuki i daj znać jak wyjdzie :)

Na pewno będzie super :)
imageimage
faktycznie wyszedł wysoki :) piekłam krócej - bo w piecyku nie mam regulacji temp. :P i troszkę złapało go od spodu i z góry - ale odkroiłam ;)

na sernik potrzebowałam 1/3 wysokości biszkoptu ;) reszta będzie jutro z truskawkami :P

Martek - dzięki za super przepis :D :*
Agusia, a co nie wychodzą Ci biszkopty???

Bo ja mam właśnie taki problem. Potrafię wszystko upiec i zrobic każde ciasto, ale.... biszkopt mi nigdy nie wychodzi. Próbowałam przeróżnych przepisów i guzik! Zawsze mi pięknie rośnie, a potem opada i jest gluc!!! Nie ruszam już przepisów z biszkoptem.

Ewa, ja też miałam zawsze taki problem - spróbuj tego przepisu z wątku :)
imageimage
Agusia - cieszę się :))
imageimage
a ja wypróbowałam fix do biszkoptów chyba dr Oetker i przepis z opakowania i biszkopt wyszedł super, dosłownei wyszedł z tortownicy i nie opadl:)
o mężule ma urodzinki za kilka dni to też wykorzystam przepis na biszkopt :)
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
O, to widzę, że nie tylko ja mam ten problem.

Próbowałam już wszystkiego - nawet raz popełniłam "biszkopt rzucany". ;)

Następnym razem wypróbuję ten i zobaczymy czy mnie - największemu beztalenciu w kwestii biszkoptu - wyjdzie. :)
dawno temu chciałam upiec biszkopt ;) moja Mama miała wrócić z delegacji, a akurat miała urodziny ;) i chciałam zaskoczyć Ją tortem...

biszkopt wyszedł mi taki fajny, że dosłownie wylałam go do kibla :P

nie chciał się upiec :P

ale ten z przepisu Martek jest rewelacyjny :)))))))

podam Wam przepis na super sernik :))))) moja Teściowa przywiozła ten przepis od znajomych ze wsi :) (tam jest hiciorem)

***** SERNIK NA BISZKOPCIE Z BITĄ ŚMIETANĄ *****

Biszkopt z 4 żółtek, 4 łyżek mąki, łyżki cukru, proszku do pieczenia

Ma być cienki placek biszkoptowy

Na dużą blachę – 1 kg twarogu w wiaderku i do 0,5 litra śmietany kremówki koniecznie 36 % bo te z niższym procentem się nie ubijają

Śmietanę ubić a do niej dodać 2 łyżki cukru
Do ubitej śmietany dodawać twaróg i ubijać dalej.
4 pełne łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody - wrzątku, po ostudzeniu dodać troszkę masy żeby nie było grudek a później żelatynę wrzucić do reszty masy .

Pół słoika dżemu wiśniowego wysmarować na biszkopt , na to połowa masy , na masę biszkopty wiśniowe (duża paczka z Biedronki idealnie pasuje do dużej blachy). Na delicje resztę słoiczka dżemu i na koniec znów masa .
Zwieńczeniem jest polewa czekoladowa dla ozdoby .

Zamiast blachy można zrobić tortownice :
Tu potrzeba mniej twarogu wystarczy 0,5 kg wiaderka i normalna paczka delicji , do masy dodać tylko 2 łyżeczki żelatyny zamiast czterech.

Smacznego

Ja zrobiłam biszkopt z przepisu Martek :) w tortownicy :) i ser+bita śmietana z połowy ;)
dochodzę do wniosku, że lepsza jest wersja z drugą warstwa biszkoptu zamiast delicji(tak jadłam u Teściowej - bo akurat nie miała delicji)
następnym razem tak właśnie zrobię :)

i na połowę masy dałam dzisiaj 3 łyżeczki żelatyny - sernik trzymał się dzielnie przez cały dzień bez lodówki!!! w tym jakieś 30 minut jazdy autem w południe ;)
Dziewczyny jeśli nie wychodzą Wam biszkopty proponuję po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika przewrócić biszkopt w blaszce do góry nogami i postawić na 2, 3 szklankach -na ich denkach. Powinno tak postac z 15 minut. Mnie wychodzi zawsze kazdy biszkopt-z jakiegokolwiek przepisu, więc sposób jest sprawdzony. :) powodzenia.
hop dla MjakMama ;)
polecam przepis na biszkopt Martek autorki wątku ;))

jest rewelacyjny :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

alergolog swissmed lub luxmed (15 odpowiedzi)

Dziewczyny mozecie polecić lekarza z ww placowek.

do góry