Widok

Szykuję kolejną rewolucję...pomóżcie:)))

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny...potrzebuję wszelkich dobrych rad...

Chciałabym się zabrać za całkowite odzwyczajenie mojej córki od smoczka...

obecnie ma ona skończone rok i 8 m-cy i dostaje smoczka tylko do snu (w dzień i w nocy przed zaśnięciem smoczek czeka na nią pod poduszką - jak odzwyczajałam ją od smoczka w dzień wkręcilłam jej, że jej ulubiona maskotka NODDY pilnuje smoczek cały dzień i że tylko do snu może jej dać) i zaraz po przebudzeniu jest jej zabierany...niestety pozwalam jej na to, aż do teraz, bo w międzyczasie robiliśmy kilka innych ważnych zmian (samodzielne spanie na swoim tapczanie, odpieluchowanie) i nie chciałam wszytskiego na raz...

Strasznie się boję wprowadzać tą zmianę, nie wiem jak....boję się, że nie zaśnie, że będzie strasznie płakać...jestem trochę rozbita:(((

Tymbardziej zastanawiam się czy jest teraz sens to robić teraz, bo za miesiąc będzie w domu niemowlak i mam obawy czy smoczek nie powróci...czy wystarczy mi miesiąc na całkowite odzwyczajenie?

Co robić?...może zapakować go razem z nią a w zamian za to kupić jej jakąś wypasioną zabawkę?...ale córka jeszcze nie mówi...więc nie wiem z czego by się cieszyła...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja pisalam juz kiedys ze smoczka mojego syna odgrył piesek :-) (ucięłam go przy samej obudowie nożyczkami i pokaząłam synowi mowiąc własnie , ze piesek odgryzł ... i że nie ma innego , na wieczór młody dostał go do lożeczka no ale do buzi nie dało się go wlożyć choć próbował - ostatecznie trzymal go w nocy w rączce i zasypiał z misiem . Po 2 nocach chyba sam poszedł i wywalił go do śmieci bo wciąż mowiłam i pokazaywalam ze jest zepsuty . Koniec , nie było placzów ani nic. Baardzo łatwo poszło - mial 1,5 roku wtedy.
ja też sie teraz z tym zmagam moj ma 13mscy ale ssie smoka od8msca dopiero. W kazdym bądź razie w dzien mu nie daje go w ogole tylko do drzemki i w nocy też zasypia juz bez smoka bo jest na tyle zmeczony, ze nie walczy. Za to nie wiem kompletnie jak zrobić, żeby taki malec zrozumiał, że da sie zasnąć w dzien tez bez smoka:((w nocy tez czesto budzi sie aby tego smoka dostac okolo 24 i nie wem jak zlikwidować go calkowicie:(((trochę się boje tego, ze przestanie spac w dzien jak mu tego smoka nie dam.
Moj maly tez mial 1,5r.U mnie soczka ptaszki ogdryzly.Poszlismy na plac zabaw i maly wyrzucil go do smietnika.Pozniej jak byl zmeczony to ryczal,chyba z 2 godz,ale smoczka przeciez nie ma,byl zepsuty i trzeba bylo go wyrzucic.Z 2 noce moze tak plakal a pozniej spokoj.Najwazniejsze to sie nie poddawac i nie ulegac.I zrob to jak najszybciej poki jeszcze malenstwa nie ma.Powodzenia!
my właśnie przechodziliśmy to 2 tygodnie temu - u nas to się zbiegło z wychodzącymi trójkami. Wracając od znajomych zorientowaliśmy się, że zostawiliśmy u nich smoka. Najpierw krzyczała mocno cyca, cyca, ale potem uspokoiła się i grzecznie siedziała. więc stwrierdziliśmy, że może warto, bo podobnie jak u Ciebie-za 2 miesiące mam termin porodu. U nas był ten problem, że ona nie rozstawała się z nim nawet w ciągu dnia. po prostu zabraliśmy jej i tyle. zasypianie trwało baaardzo długo. siedzieliśmy przy niej, aż padła. podobnie 2 noc. ale 3 dzień nie wołała już o smoka, tylko na nowo zaczęła się uczyć samodzielnego zasypiania. Jutro mija 2 tygodnie, w miedzyczasie przerzuciliśmy ją na tapczanik. Usypia sama przy otwartych drzwiach słysząc nasze rozmowy, śpi całą noc, nie pyta o smoka, w foteliku jest dużo spokojniejsza. tylko mamy jeszcze problem z dziennymi drzemkami w domu. tu zupełnie wypadła z rytmu. ale dziś się udało. szczerze to baliśmy się, że moze zbyt drastycznie, że może lepiej poczkać aż wyjdą zęby. ale zawsze jest ale. nam się udało. za ciebie też trzymam kciuki
Nam wyszło to przez przypadek - młoda miała taki katar że nie mogła ssać smoka. Więc go nie miała a jak katar przeszedł to do smoka nie wróciłam. Moja używała go już tylko do zasypiania ale tez się bałam jak zaśnie bez smoka i o dziwo idzie nam błyskawicznie. Kładziemy sie i ładnie zasypia. Gorzej z nocnymi pobudkami bo nie zatkam jej smokiem więc muszę ją głaskać itd. Na razie budzi się dość często ale jestem cierpliwa:)

Myślę że im wcześniej tym lepiej. dziecko nie ma jeszcze takiej świadomości i łatwiej jest je odstawić od smoka.
imageimage
Jesteśmy właśnie po etapie zabrania smoka.
U nas było po prostu zabranie i niech się dzieje co chce
Pierwszy dzień, ok, ale zanim zasnęła minęło 1,5 h i niestety nie odbyło się bez płaczu
Drugi dzień, zasypianie nocne ok, 5 minut i spała, ale w dzień się dopominała
Każdy kolejny dzień był coraz lepszy
Na dzień dzisiejszy jest super, w ogóle już o smoka nie pyta, a jak widzi u innych dzieci, nie dopomina się go

Ale też są minusy. Mała mi spała do 10tej teraz max do 8 śpi
W dzień mam ogromny problem z jej położeniem, więc często w ogóle nie śpi, albo usypia w aucie ( jak gdzieś jedziemy ) lub na huśtawce w domu i przekładam ją do łóżeczka.
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
No właśnie....te minusy:( a Twoja jest ze stycznia? bo moja 12 stycznia
smoczka połknęła kaczuszka:) mąż jest u córki i ją usypia.....a ja cała w strachu siedzę w pokoju obok i patrzę na zegarek....i trzymam kciuki....kurdeeeeeee
Będzie dobrze:)
a mnie dziwi czemu czekałaś z tym tak długo ?
"im dalej w las tym więcej drzew"

przecież to może doprowadzić do wady uzębienia i próchnicy ...
Gabryś jest bez smoka 2 miesiące :P

było ostre cięcie ;) uwielbia obserwować ptaszki - mają postawioną doniczkę z piaskiem na parapecie i przylatują na kąpiele ;) do tego wysypujemy okruszki chleba ;)

no w każdym razie była akcja pod tytułem - przyleciał ptaszek po Twój smoczek, zrób papa :P pomachał smoczkowi i ptaszek fruuuu i odleciał ze smoczkiem ;)

oczywiście Tata stał blisko okna ;) a Gabryś był na kanapie na drugim końcu pokoju ;)

w każdym razie jak szukał smoka - to mówiliśmy, że przecież oddał ptaszkom ;)

w sumie poszło bezboleśnie - tyle, że np. jak znalazł książeczkę w której był smoczek albo dzidzia ze smoczkiem - to próbował paluszkami wyjąć go z obrazka ;)

przez jakiś czas miał odruch ssania przy zasypianiu i w czasie snu, czasem wkładał palce do buzi.

ale już przeszło :]

a my chodzimy po mieszkaniu i co i rusz znajdujemy jakieś zaginione smoczki ;) (już 4 sztuki się znalazły)
wady uzębienia, próchnica itd. rety no przecież nie musi być od smoka,
męczące jest takie "gadanie", mojej siostry synek nigdy - podkreślam nigdy nie miał smoka - ma teraz 5 lat i straszne zęby (już ma sporo leczonych ale na szczęście zaczną zaraz wypadać). moja siostra załamana była bo słodyczy dużo nie daje a zęby myją co najmniej 2 razy dziennie. a za to jej drugi synek smoczkowy i uwielbiający słodycze i nie chce do tej pory myć ząbków - tzn. myje ale sam i ma piękne bielusie równiutkie ząbki..................
moja córka miała popsute ząbki przednie od inhalowania jej sterydami. fakt mój błąd bo jej nie przemywałam po inhalacji ale ważniejsze było dla mnie żeby wyszła z zapalenia płuc i oskrzeli i już jej nie męczyłam przemywaniem wacikami. i co z tego ma zrobione i piękne ząbki.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

do góry