Widok

cukrzyca ciążowa-prosze o rady

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:

własnie okazało sie,ze ma cukrzyce ciążowa - jestem w 28 tygodniu ciązy :((((
jestem strasznie przerazona, i boje sie o mojego Synka,ale wierze ze wszystko bedzie dobrze
dziewczyny ,które tez miałyscie cukrzyce,powiedzcie czy z Waszymi Maluchami wszystko dobrze???

prosze o rady odnośnie odzywiania, udzielone przez Doktor z poradni na Klinicznej (gdyż sa tam kolejki i na razie sama musze sobie diete układac) dlatego jak ktos był w tej poradni to prosze podzielcie sie wskazówkami

prosze o nnormy jakie mozna miec na czczo i po posiłku i ile po posiłku

dzis pierwszy raz zmierzyłam sobie glukoze - wczoraj zakupiłam glukometr
na czczo wyszło mi 80, zjadłam snaidanie: 2 kromki chleba razowego z twarogiem +4 rzodkiewki ikawałek ogórkka swiezego i w 80minut po posiłku miałam 88 -czy tonie za mało?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to może spróbuj dostać się do poradni przy Akademii Medycznej?

ja tam należałam :)

z Synkiem wszystko ok :) miałam lekką cukrzycę ciążową (chociaż momentami miałam cukier 170 ;) jak zaszalałam z jedzeniem) - wystarczyła dieta, nie musiałam brać insuliny :)

na początku mierzyłam cukier 11 razy na dobę :P

musisz jeść 5 mniejszych posiłków :P dużo warzyw :) chleb czarny :P nie rozgotowywać makaronu i ryżu - wtedy zwiększa się ich indeks glikemiczny :P (z tego co pamiętam)

cukier mierzysz na czczo - powinien być poniżej 90
i godzinę po jedzeniu - do 120 :)

uważaj na buraki i kukurydzę - podnoszą cukier ;P
Agusia dala Ci kilka wskazowek, to ja tylko napisze, ze tez mialam cukrzyce w drugiej ciazy, cukier musialam mierzyc 6 razy na dobe, obylo sie bez insuliny, tylko dieta.
synek urodzil sie maly (wazyl 2750), wiec mial zaraz po porodzie pobrana krew czy czasem nie ma cukrzycy, okazalo sie, ze nie. Dzis ma ponad rok i jest z nim wszystko ok, super sie rozwija.
jesli bedziesz dbala o siebie i pilnowala diety, to maluszkowi nic nie grozi.
powodzenia!!!
image
image
zapomniałam dopisać :P

później mierzyłam cukier tylko 4 razy :) na czczo i godzinę po 3 głównych posiłkach :)

Gabryś urodził się z wagą 3820g :) także normalną :)

8 tygodni po porodzie miałam obciążenie glukozą 75 - i wyniki były już bardzo dobre :) po cukrzycy nie ma śladu :)

było sporo wątków o cukrzycy :) poczytaj sobie :)

http://forum.trojmiasto.pl/Cukrzyca-ciazowa-gdzie-rodzic-t139763,1,16.html?hl=cukrzyca#hl

http://forum.trojmiasto.pl/cukrzyca-ciazowa-ostatni-posilek-przed-snem-t134925,1,16.html?hl=cukrzyca#hl

http://forum.trojmiasto.pl/cukrzyca-ciazowa-t108229,1,16.html?hl=cukrzyca#hl

http://forum.trojmiasto.pl/do-AgusiaGda-poradnia-cukrzycowa-t115918,1,16.html?hl=cukrzyca#hl

w tym linku powyżej znalazłam dokładne normy jakie podawałam Dziewczynom

duuuuuuuużo warzyw :) mało pieczywa(nawet razowego)
i 5-6 posiłków dziennie... malutkich...

normy jakie mam dla ciężarnych:

na czczo i przed posiłkami 60 - 90 mg%
1 godzina po posiłku < 120 mg%
w nocy między 2-4 > 60 mg%

pamiętaj, że ciężarne mierzą poziom cukru GODZINĘ po posiłku :)

no i jeśli będziesz miała cukier wyższy - poruszaj się :) u mnie cukier super spadał po zabawie z psem (rzucanie piłki)
dziewczyny dzieki za radyi posze o wiecej

mamjeszcze pytanko: czy tez odczuwałyscie suchosc w ustach i czy bede tak odczuwac az do porodu,mimo stosowania diety?
mi ciągle chciało się pić :P nie ruszałam się nigdzie bez wody ;) (Dobrawa 0,75l)

w nocy jak się budziłam siku - to też musiałam pić ;)
ja miałam cukrzycę ciążową i to taką ostrą miałam zastrzyki z insuliny, na klinicznej miałam czekać miesiąć na wizytę , na zaspie też, udaj się do lekarza do którego ja chodziłam .Babka to anioł, konkretna, specjalista, wiedziałam dzięki niej więcej o tej chorobie niz wszyscy w szpitalu na zaspie tak mnie wyedukowała, nauczyła i radziła. Chodziłam do niej co dwa tygodnie, bez kolejki wizyta zawsze godzinę czasu, o wszystko mogłam pytać i wszystko mi tłumaczyła, miałam taki kalendarzyk co jadłam ona wszystko sprawdzała i korygowała REWELACJA lekarz z powołania.
Babka przyjmuje w przychodni "śródmieście" w gdyni nazywa się Sander Danuta zadzwoń i koniecznie się umów nie będziesz czekać a będziesz pod rewelacyjną opieką i na nfz- tylko skierowanie musi być . Moja dzidzia jest zdrowa i tylko dzięki temu że tyle wiedziałam wszystko jest w porządku,
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
zapomniałam dukier dla ciężarnych po godzinie mierzy sie i powinien być nie więcej niz 140 - niektórzy podają 120 ale 140 to jest prawidłowy wynik.
jak masz jakieś pytania to pisz na maila monika.mgk@gmail.com
Up up ...Cześć Dziewczyny- jestem w 9 tc i zrobiłam test obciążenia glukozą 75- wyniki w normie poza glukozą na czczo :( co mam zrobić? Mam iść najpierw do ginekologa prowadzącego czy gdzie szukać pomocy? Polecacie diabetologów prywatnie, czy lepiej NFZ - jakie poradnie ?
Zgłoś się do ginekologa prowadzącego ciaze-da Ci skierowanie do diabetologia. Urodziłam 3tyg.temu-do diabetologa chodzilam do przychodni na Swietokrzyskiej do dr Debis - na nfz. zgodnie z ustawą muszą znaleźć termin w przeciągu 7dni,więc szkoda kasy na prywatnego. Dr Debis polecam-bardzo kompetentna i życzliwa osoba.
Dziękuje - wizytę mam jutro - tylko to ginek prw... :(
To poproś swojego lekarza rodzinnego o skierowanie do diabetologia. Na podstawie krzywej cukrowej może to zrobić.
Polecam dr Królikowską-Kobierską, najlepszy specjalista z cukrzycy ciążowe i super lekarz.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

FAJNE msze dla dzieci gdzie w GDAŃSKU? (35 odpowiedzi)

no właśnie

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...

jak oszczedzacie ? (27 odpowiedzi)

witam dziewczyny napiszcie plis jak oszczędzacie, jakie formy, jakieś rygory, albo na czymś...

do góry