Widok

lipiec-sierpień-wrzesień 2011r.

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
zakładam nowy wątek bo nasz się już zbyt dłuuugi zrobił

a oto link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html

Nasza lista:
1. arisa6 - czerwiec/lipiec
2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
5. kasiorek555 - 7 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
8. annamaria836 - 17 lipiec
9. Nikita987 - 19 lipiec
10. marta82 - 23 lipiec
11. magda84 - 27 lipiec
12.Tesula- 2 sierpień
13. wercia83 - 5 sierpień
14. Kejt - 5 sierpień
15. Umchi - 16 sierpień
16. mamasyna - 17 sierpień
17. edginia - 19 sierpień
18. MARKOWA - 26 sierpień
19. gosiunia1108 - 07 wrzesień
Mama Maji (10 lat),Julianka (8 lat) i Marysi (5 lat)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To ja bym się chciała dopisać na 19 lipca :)
o widze, że amay nowy wątek!

witam nowe mamuski!

ja sie nazarłam boczku i teraz mnie brzuch boli...mam za swoje :)

image
Nikita łączę się w bólu ;) Ja dziś po pracy stwierdziłam, że mam ochotę na domowe zapiekanki i też się objadłam że hej...
ja mam od zeszłego tygodnia ochotę na gofra i arbuza.
gofra zjadłam, ale co z arbuzem?!
Ooo tak:) arbuza też bym chętnie zjadła. W ogóle to wciąż mam nowe pomysły na to, co bym zjadła.
image
ja mam mnostwo pomyslów na to co bym zjadła i jak juz jem to pozniej załuje... :( albo mega boli mnie brzuch, albo wymiotuje... nie raz uda mi sie zapanowac nad swoim obzarstwem ;)

image
PysiaKrzysia -dopisałam Cie :)

Nasza lista:
2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
9. PysiaKrzysia – 19 lipiec
10. Nikita987 - 19 lipiec
11. marta82 - 23 lipiec
12. magda84 - 27 lipiec
13.Tesula- 2 sierpień
14. wercia83 - 5 sierpień
15. Kejt - 5 sierpień
16. Umchi - 16 sierpień
17. mamasyna - 17 sierpień
18. edginia - 19 sierpień
19. MARKOWA - 26 sierpień
20. gosiunia1108 - 07 wrzesień

image
ja z kolei nie za bardzo mam apetyt a jak już zrobię się głodna i coś zjem to mi niedobrze.... Dziś placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem:) mamusia zadowolona :)
Witam! Melduje sie i ja z moja fasolka ktora ma na swiat przyjsc 5.09:)
mamasandry witamy!

Markowa mi w 8 tygodniu tez sie nie chciało jesc ;)

image
Do kulka07

w odpowiedzi na pyt z poprzedniego wątku, Z tego co sie dowiedziałam USG 3D jest w nowym centrum w Sea Towers w Gdyni, do tej pory nie było

A u jakiego lekarza w Medicover jesteś? Myślałaś już coś o porodzie?
image
image
tu masz info o tym centrum w Gdyni:
http://www.medicover.com/plpl/261,Aktualnosci.htm?A=L&L=N-0&ModuleId=313&NewsId=1070
image
image
hej, jestem kwietniowa mama 2010 i podczytuje was od swiat, gdyz kilka dni przed bozym narodzeniem okazalo sie, ze nasze starania o drugiego babla staly sie rzeczywistoscia. jest to co prawda sam poczatek i wszystko moze sie jeszcze zdazyc, ale bylismy dzis na pierwszej wizycie, wiec postanowilam sie i ja dopisac ;)

2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
11. marta82 - 23 lipiec
12. magda84 - 27 lipiec
13.Tesula- 2 sierpień
15. Kejt - 5 sierpień
16. Umchi - 16 sierpień
20. MamaFilipa - 27 sierpień
21. gosiunia1108 - 07 wrzesień

z gory przepraszam za slaba aktywnosc, ale jak juz mam czas to pisze w swoim starym watku ;) ale obiecuje, ze czasem dam znac :) na dzien dzisiejszy babelek ma dokladnie takie wymiary jakie powinien miec, czyli ma 1,16cm i pieknie bijace serduszko. poprzednia ciaza byla zagrozona, ale zakonczona sukcesem i mam nadzieje, ze ta rowniez bedzie szczesliwa a babelek zdrowy. z przykrego doswiadczenia wiem, ze 8tc to zbyt wczesnie zeby sie cieszyc ale mam swojego ukochaego synusia i to jest najwazniejsze :)

pozdrawiam serdecznie i zycze milej nocki wszystkim mamom i naszym fasolkom :)
image

image
Dziękuję za dopisanie :)

Pozdrawiam :)
image
Mamusia i Tatuś czekają na Ciebie :*
image
Witam kolejne mamusie,super,że jest nas coraz więcej.
Dopisuję do listy mamesandry

2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
11. marta82 - 23 lipiec
12. magda84 - 27 lipiec
13.Tesula- 2 sierpień
15. Kejt - 5 sierpień
16. Umchi - 16 sierpień
20. MamaFilipa - 27 sierpień
21. mamasandry - 5 wrzesień
22. gosiunia1108 - 7 wrzesień

A ja dzisiaj na obiad miałam ochotę na pulpety w sosie pomidorowym z makaronem.Mniam...
A na kolację zjadłam paczkę żelków.Ale rozpusta... :)

image
My jesteśmy już po dzisiejszej wizycie.

Niestety nie jest dobrze. Te ból podbrzusza nie był tak od bez przyczyny. Okazało się że masz Bąbelek jest bardzo nisko położony, na szczęście z szyjką wszystko jest ok, nie rozwiera się, i jest twarda. Natomiast podbrzusze zrobiło się twarde.

Dostałam nakaz leżenia jak nawięcej się da i do branej już doustnie Luteiny 3*1 tab, doszła jeszcze Luteina dopochwowa 3*2 tab. Oraz rozkurczowo No-Spe raz dziennie.

Jedyna dobra wiadomość, to że serucho bije i rozklejenie kosmówi już zniknęło.

Pani doktor ze względu na to wszystko nie mierzyła nawet specjalnie malucha bo już w poniedziałek mam pojawić się na kontroli.

No i dostałam zwolnienie na blisko 3 tygodnie, ale najprawdopodobniej nie wróce już do pracy ze względu n dobro maluszka.

No cóż musimy się trzymać, Bąblowi nakazała siedzieć w spokoju i nigdzie się nie wybierać. Musi być dobrze :)
mona_g to leż,odpoczywaj,objadaj się i dbaj o siebie i maluszka.Wierzę,że wszystko będzie ok i trzymam za Was kciuki.

image
mona-g trzymam kciuki by wszystko było dobrze.

Co do apetytu ja jestem na etapie że oczami bym jadła, a jak już ugotuje i powącham czy posmakuję to już nie chcę :P

najchętniej to bym jadła słodycze... ;)
image
Mamusia i Tatuś czekają na Ciebie :*
image
mona-g ja druga ciaze, z filipem, przelezalam plackiem praktycznie od 2 do 7 mca. nie mialam plamien ani odklejania sie kosmowki, ale caly czas bolalo mnie podbrzusze. pierwsza ciaze niestety poronilam wlasnie w 8tc dlatego w drugiej lezalam plackiem bez gadania - no i moj skarb ma teraz 9 miesiecy! wiec warto. ja od poczatku, bo juz od 3 tc bralam w tamtej ciazy duphaston, nospe, a od polowy ciazy doszedl jeszcze fenoterol. takze da sie przezyc, szczegolnie dla dobra dziecka :)
image

image
mona-g trzymamy kciuki!!!
my mamy wizyte dopiero w lutym, musze porobić badania i zrobic toxo i cyto. Boże jaka ja jestem nerwowa, mój biedny mąż :-)obrywa mu sie za wszystko, dziewczyny wy tez takie nerwowe jesteście? wszystko mnie drazni i mam mega lenia
image
image
Dziewczyny

a planujecie jakieś wyjazdy urlopowe?
Pani w biurze podróży dziwnie się za mnie spojrzała jak ją spytałam, gdzie by wysłała na urlop kobietę w 6 miesiącu ciąży

ja chcę gdzieś pojechać jeszcze bo strasznie lubię wyjazdy a boję się, ze jak już będzie dzieciak to nie będzie okazji
image
image
dolączam sie do watku ciąża pierwsza, termin na 22 lipca, wczoraj bylismy na usg prenatalnym w Inviccie, wszystko OK pieknie maluszka bylo widac :)
Dzięki dziewczyny za słowa otuchi. Wiem że musze leżeć więc leże. Pocieszam się faktem, że leże we własnym łóżku, a nie szpitalnym. Moja mama musiała leżeć ze mną i siostrą praktycznie całą ciaże, z czego jeszcze część w szpitalu. Miałam nadzieje że mnie to nie czeka, u niej było tu uwarunkowane pierwszym porodem, który lekarze mówiąc bez ogródek spieprzyli i zabili dziecko. Rodzice przez 5 lat się starali, było kilka prób i poronień, aż w końcu JA :)

No cóż ja jestem optymista i nie przewiduję nic innego, niż szczęśliwy poród na przełomie czerwca i lipca.

Ja ze względu na swój stan zdrowia raczej nie planuję wyjazdów przed porodem. Co najwyżej może domek nad jeziorem.
mona_g trzymaj sie tam! i słuchaj lekarzy! bedzie dobrze!

ja byłam dzis na badaniach, wyniki prawdpodobnie wtorek lub sroda, trzeba cierpliwie czekac :) jestem dobrej mysli, bo nic nie wskazuje na to zeby miało byc inaczej! :)

nad wakacjami sie jeszcze nie zastanawiałam, ale raczej skłaniałabym sie do wyjazdu nad jezioro na domek-tak jak mona_g
u mnie zadne zagraniczne podróże nie wchodza w gre

image
ang witamy! dopisałam Cie do listy :)

2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
11. ang – 22 lipiec
12. marta82 - 23 lipiec
13. magda84 - 27 lipiec
14.Tesula- 2 sierpień
15. wercia83 - 5 sierpień
16. Kejt - 5 sierpień
17. Umchi - 16 sierpień
18. mamasyna - 17 sierpień
19. edginia - 19 sierpień
20. MARKOWA - 26 sierpień
21. MamaFilipa - 27 sierpień
22. mamasandry - 5 wrzesień
23. gosiunia1108 - 7 wrzesień

image
tesula, ja nigdzie w ciazy nie wyjezdzalam i wyjezdzac nie zamierzam. z prostej przyczyny, ze jakby cos sie stalo, to co zrobic? trafic do szpitala za granica? owszem, mam kolezanki, ktore jechaly na wakacje zagraniczne bedac w polowie ciazy, ale mialy po porstu szczescie ze nic sie zglego nie stalo. ja jestem przeciwna, w koncu mozna cos poswiecic dla dobra dziecka. pozniej jest jeszcze wiecej takich wyrzeczen, wiec warto zaczac sie przyzwyczajac od samego poczatku :)
image

image
Hmmm a ja się zastanawiam nad wycieczką do Irlandii do rodziców... w sumie jesteśmy w UE i bierzesz potwierdzenie ubezpieczenia i przyjmują Cię jak u siebie... więc co się martwić na zapas.
jest roznica miedzy wyjazdem do rodziny a na urlop. bo w razie czego, osoba ci towarzyszaca ma gdzie mieszkac. a trzeba sie liczyc z tym, ze nigdy nie wiadomo jak dlugo trzeba bedzie byc w szpitalu. mowie z doswiadczenia wiec... no ale kazdy bierze odpowiedzialnosc za swoje decyzje, wiec nie mnie oceniac ;)
image

image
Witam wszystkiem mamusie "nowsze" i "starsze" w nowym wątku.
Tylko troszkę mnie nie było, a tu tyle do nadrobienia.

Co do wakacji uważam, że czemu nie po co zakładać odrazu najgorsze? Jeżeli lekarz nie ma przeciwskazań. Osobiście bym unikała krajów arabskich, ale jakaś Grecja, Hiszpania czy Włochy czemu nie :) byle lokalizacja hotelu powinna być gdzieś w centrum a nie na odludziu.

mona_g wypoczywaj będzie dobrze.

Nikita987 z ciekowości ile kosztuje ten test?

Nam powoli przechodzi ospałość i nerwowość wkońcu mój luby może troszkę może odetchnąć :-).

Dziewczyny gdzie kupowałyście spodenki ciążowe?

A z ostatnich ulubionych przysmaków to Nutella :) i jabłka.
tesula :)

dzięki Tobie usg 3d zrobię w ramach abonamentu w Sea Towers :)

jestem u dr. pietrzak-stukan w gdańsku. a Ty ?
kto Cię prowadzi? jesteś zadowolona ? czy Twój lekarz robi Ci usg na każdej wizycie? mi wcale i trochę mnie to smuci. fakt, że jestem w ciąży zagrozonej i miałam do tej pory (14 tydz) 5 usg. ale w ramach regularnej wizyty u mojej pani dr w gabinecie (póki co 2 razy) to ani razu.

myślałam o porodzie. wcześniej mieszkałam w Wawie i z mężem braliśmy pod uwagę poród w tym brand new szpitalu medicover. ale teraz, będąc w gda, myślę o porodzie na klinicznej. moja lekarka mówi, że to bdb szpital. na nasze pytanie: gdzie rodzić? odpowiedziała właśnie, że kliniczna albo na zaspie. na zaspie nie chcę, bo mam uraz. natmiast nigdy nie byłam wewnątrz spzitala na klinicznej, więc też nie wiem, co i jak :)
zdziwił mnie fakt, że podobno szpitale w gda nie oferują możliwości "własnej" położnej. a już na pewno nie ma takiej możiwości na klinicznej. słyszałaś/słyszałyście coś o tym ? podobno taka położna tylko dla ciebie dużo wnosi i niby poród łatwiej/przyjemniej/bezpieczniej przebiega. co Wy na to ?

czy myślicie już o szkole rodzenia? wiem, że w wawie są bezpłatne przy szpitalu, w któym rodzisz - jeśli masz zameldowanie. natomiast nie wiem, jak to jest w Gdańsku?

w ciągu tygodnia przytyłam 800 g (to moje pierwsze gramy ciążowe). jestem ciągla głodna. nerwowa jak sto diabłów. wszystkim się zamartwiam. a teraz doszła mi bezsennść. ratunku :))
tesula,

kurczę ropzisałam się na prawie kartkę A4, a mój post zniknął. to pewnie ta moja bezseność.
poczekam jeszcze trochę, może się pojawi, a jak nie to odpiszę Ci od nowa :)
to ja też dołączę- termin na 26 sierpnia :)
pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy
image
sa jakies mamusie z rumia/reda/wejherowo??

u nas 12tydzien i 5 dni :)

ang z postu wyzej z terminem na 22 lipca, to ja tylko nie bylam zalogowana :)
Carool ja kupowałam spodnie w C&A a Matarnii. Bardzo okazyjne ceny w porównaniu do H&M. zapłaciłam 60 i 75 zł, a w hm na przeciwko jedna para jeansow kosztuje srednio od 150-180 zł i nie maja za rzeczy ciazowe przeceny.
Podjadę wtedy na Matarnię bo w C&A na Przymorzu w Leclerc to lipka była :(
W H&M mam upatrzone, ale tak mi szkoda tyle kasy :)
Dziękuje za dopisanie.Ależ ten wątek się szybko rozwinął :) nie mam kiedy wejść bo siedzę 8h w pracy dopiero teraz znalazłam czas.
Co do spodni to kupiłam dziś w tym centrum wew rzeszczu co jest zamiast NOMI tanie nie były 110 zł ale potrzebowałam rurki.Wybór może nie tak duży ale no mi się udało.No i podobno w C&A na Manhatanie są spodnie po 75zł.
poprawiłam z ang na zalogowana carmele :)

2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
11. carmelasoprano– 22 lipiec
12. marta82 - 23 lipiec
13. magda84 - 27 lipiec
14.Tesula- 2 sierpień
16. Kejt - 5 sierpień
17. Umchi - 16 sierpień
21. MamaFilipa - 27 sierpień
22. mamasandry - 5 wrzesień
23. gosiunia1108 - 7 wrzesień

ja w CA kupiłam sztruksy...do niczego sie juz nie nadają, mega sie rozciagnęły i wisza na mnie jak worek na kartofle ;)

kupiłam tez w happy mum-rewelacyjne spodnie-tylko troche drogie

http://www.happymum.pl/ wogole fajne maja rzeczy :)

i kupiłam jeszcze w HM na wyprzedaży :) wiec sa tam na ciążowe tez wyprzedaze :)

image
hej Tamara! dopisałam Cie :)

2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
12. marta82 - 23 lipiec
13. magda84 - 27 lipiec
14.Tesula- 2 sierpień
16. Kejt - 5 sierpień
17. Umchi - 16 sierpień
21. Tamara - 26 sierpnia
22. MamaFilipa - 27 sierpień
23. mamasandry - 5 wrzesień
24. gosiunia1108 - 7 wrzesień

image
mona_g to Ty zapisałas sie juz do żłobka?? dobrze pamietam??
napisz mi jak mam sie zapisac mailowo, dzwoniłam a babka mi powiedziała ze wszystko jest na stronie, ale ja to chyba sierota jestem bo nic tam nie widze...

image
Hey Dziewczęta :) Nie zgadniecie my dzisiaj w dalej w łóżeczku :) Hehe, humor mi dopisuje od rana bo mój mężuś dzisiaj przyjeżdza i będę go miała dłużej niż przez ostatnie półroku (poza drobnymi wyjątkami) bo już od czwartku do niedzieli :D

Nikita = zgadza się jesteśmy już zapisani do żłobka. Załuję że nei zrobiłam tego jak tylko dowiedziałam się o ciąży bo zawsze byłabym 2 miesiące do przodu. No więc tak, jeżeli chodzi o Gdańsk wejdź na stronę i wybierz żłobki które Ci pasują lokalizacyjnie:
http://www.zlobki.gda.pl/locations

Ja wybrałam 5 żłobków: gdańsk główny, wrzeszcz i zaspa. I napisaam do każdego po kolei maila w stylu:

Witam,
zwracam się z prośbą o zapisanie mnie na listę oczekujących w kolejce do
żłobka.

Imię i Nazwisko (ciąża)
Planowany termin porodu: 30 czerwca 2010 roku
Telefon Kontaktowy: xxx-xxx-xxx
Adres aktualny:
ul. xxxxxxx
xx-xxx xxxxxx

Będę się przeprowadzać do Gdańska, więc bardzo prosiłabym o uwzględnienie mnie na liście oczekujących.

Z poważaniem,
xxxx

Z tego co się dowiedziałam jes tak dużo chętnych że w momencie przyjmowania Cię do żłobka trzeba być mieszkańcem Gdańska - ale wystarczy zameldowanie czasowe :D

Wysłałam do tych wszystkich żłobków maila i czekałam na odpowiedź. Może to potrwać kilka dni, potem dzwoniłam sama :)

Każdy żłobek żądzi się swoimi zasadami zapisu i tak (zapisywałam się 3 stycznia) :
złobek nr 18 - ul. Startowa Zaspa - dzwoniłam, Pani powiedziała że jestem 296 w kolejce i jak przyjdzie nasza kolej to poprostu do nas zadzwoni. Trzeba CZEKAĆ :)
żłobek nr 8 - ul szeroka Gd. Głowny - dostałam maila, jestem 344 w kolejce i jak urodzi się dziecko mam zadzwonić w potwierdzeniem, że dzidziuś jest i czekamy na miejsce :)
żłobek nr 16 - ul Wassowskiego Wrzeszcz - nie znam miejsca, muszę raz na miesiąc najlepiej wysłać maila z potwierdzenie zainteresowania w treści imię i nazwisko oraz data zgłoszenia
złobek nr 15 - ul. konopnickiej Wrzeszcz - jestem 313 w kolejce, i do 10 dnia każdego miesiąca muszę napisać maila z potiwerdzeniem zainteresowania w tytule nazwisko i numer z listy oczekujących z poprzedniego miesiąca
żłobek nr 7 - ul pocztowa Gd. główny - jestem 285 w kolejce, i raz na miesiąc mail z potwierdzeniem zainteresowania żłobkiem.

Także trzeba pilnować potwierdzeń, bo jak nie potwierdzisz zainteresowania to Cię odrazu skreślają z listy :D

No cóż sorki za długiego posta, no ale jak już przetestowałam 5 na 9 żłobków w gdańsku to podziele się wiedzą :D

Pozostaje czekać. Mam nadzieje, że uda nam się dostać bo nie będę miałą skim zostawić malucha. Do pracy będę musiała wrócić w okolicach lutego 2012 po wykorzystaniu wszystkich zaległy i należnych urlopów :D Jestem też realistką że przy takich kolejkach będę musiała wykombinować coś na okres pomiędz powrotem do pracy, a dostaniem się do żłobka.
witam mamuśki,
nie było mnie tu jeden dzień,a tu już tttyyyylleee do czytania.

Ja o żłobku nie myślę bo i tak siędzę z synkiem w domu.Tak więc nie mam takiej potrzeby.
mona_g dobrze,że leżysz i dbasz o siebie Oby tak dalej,a napewno wszystko skończy sie dobrze.
Dzisiaj kurier przywiózł mi kilka sztuk malutkich ubranek,które ostatnio zamówiła na forum (poprostu nie mogłam się oprzeć).Oglądałam i oglądałam i rozmarzyłam się jak to będzie fajnie jak dzidzia będzie już z nami.

image
Hej dziewczynki :-)

Ja też dzisiaj byłam na zakupach i mam już troche ubranek i siedze i napatrzec się nie moge :-)

O żłobku też na szczęście myśleć nie musze bo pracuje w domu :-)
Ciekawe jak jest w przypadku przeczkola? Ale to jeszcze 3 lata :-)
image

image
Z tego co wiem to z przedszkolami jest spory problem.Próbowałam zapisac 2 lata temu córkę i niestety nie udało mi się.Jest więcej chętnych niż miejsc.W przyszłym roku będę starać się zapisać synka do przedszkola,ale jak mi sie nie uda to trudno będzie siedział ze mną i maleństwem w domu dopóki nie pójdzie do zerówki.Ale cóż... może za 3 lata może w końcu się coś zmieni.

image
mona_g dzieki za szczegółowy opis!

ja na razie zapisałam sie na :

1.ul. Malczewskiego -360-370 miejsce-mam dzwonic 25 stycznia i dowiem sie na ktorym miejscu jestem-potwierdzac raz w miesiacu
2.ul.Pocztowa - 289 miejsce- potwierdzac raz w miesiacu po 25 stycznia itp.
3. ul. Szeroka-356 miejsce, jak sie urodzi dziecko to mam dzwonic
4. ul. Chałbińskiego-napisałam tam poprostu maila, jak mi nie odpisza to poprostu tam podjade...

a Ty mona_g odpoczywaj i ciesz sie męzem!

ja jeszcze nie wiem czy bede wracac od razu do pracy, ale wole byc przygotowana jakby co ;)

image
Kulka07

ja jestem u dr. Niedźwiedzkiej, chodzę do niej od 6 lat i jestem bardzo zadowolona. W ciąży byłam na wizycie dwukrotnie, trzecia w najbliższy poniedziałek. USG miałam na każdej wizycie - krótkie ale dostawałam zdjęcie. Na drugim USG słyszałam bicie serca.

Jeśli chodzi o poród to orientowałam że Medicover ma podpisaną umowę ze szpitalem Swissmedu (tylko w zakresie położnictwa) i jeśli tylko będzie taka możliwość to chcę tam właśnie rodzić mimo że jestem z Wejherowa.

Pozostałe szpitale w Trójmieście mnie przerażają - w szczególności Kliniczna bo tam nie dają znieczulenia.
image
image
carmelasoprano

ja jestem z Wejherowa
image
image
Chwilę mnie nie było, a tu już nowy watek :) i jeszcze tyle do czytania!

Witam wszystkie Mamusie :)

mona_g trzymaj się ciepło, na pewno będzie dobrze :)
ja też na ostatniej wizycie dostałam przykaz częstszego odpoczynku, bo ostatnio praca mnie przygniotła :( no i niby źle nie jest, ale dr powiedział, że mogłoby być lepiej.

Co do ciuszków ciążowych, potwierdzam, że w h&m są wyprzedaże, tylko że bardzo szybko znikają. Ale ja już się coś upatrzy to warto zajrzeć na allegro czy może ktoś takich nie sprzedaje za grosze :)

Kurczaki, z tymi żłobkami to niezła jazda! Mam nadzieję, że mi w kwestii opieki pomoże teściowa, ale jak nie to będę ugotowana...

Może rzeczywiście warto się już przedszkolami zainteresować ;)

Pozdrawiam :)
Mamuśki a z jakich dzielnic jesteście i do jakich przychodni chodzicie na wizyty do ginekologa?
Ja mieszkam w Gdyni na Dąbrowie i chodze do przychodni Dąbrowa-Dąbrówka.

image
Ja Gdańsk Ujeścisko chodzę do Intermed chyba jakoś tak, dr Mielcarek a badania robię na Klinicznej bo taniej:)
Tesula,

to jakiś wymysł tym brakiem znieczulenia na klinicznej :) moja kuzynka rodziła tam dokłądnie 5 tygodni temu i dostała zneiczulenie bez proszenia zbytniego. po prostu powiedziala, że chce zewnątrzoponowe i je dostała.

a ile kosztuje poród w swissmedzie ?
wlasnie na tylko klinicznej daja znieczulenie bez problemu, na zaspie nie ma znieczulenia, a w wojewódzkim jak sie bedzie na szkoleniu i bedzie anestezjolog

image
Caroool bylas na zakupach? kupiłas jakies spodnie ?

image
w swissmedzie porod naturalny 5000, cc 5500, plus dodatkowe oplaty za pobyt w szpitalu plus leki....
Tesula, ja jestem z Redy, gdzie chodzid do gina i gdzie planujesz porod?

Ja myslalam na kliniczna, czy wicie jak tam wyglada szkoła rodzenia, trzeba sie wczesniej zapisywac, trzeba byc zameldowanym w gdansku?
Hej troche mnie nie bylo i troche mam do czytania:) Słuchajcie czy wy tez tak maxcie ze po przejsciu trzech stopni sapiecie jak astmatyk??;) bo ja strasznie i czasem ciezko mi uregulowac oddech:( w pierwszerj ciazy tez tak mialam ale zastanawiam sie czy to normalne czy to tylko ja tak mam. A ja jestem z Gdanska Jasienia i chodze do Salwacha, a wie moze ktoras z was czy doktor Skrzypek Katarzyna przyjmuje gdzies na nfz??
Carmelasoprano

już wcześniej pisałam - do lekarza jeżdże do Gdańska do Medicoveru dr. Niedźwiedzka - mam tam abonament który obejmuje wszytko co dotyczy prowadzenia ciąży - USG, badania prenatalne itp.

Jeśli chodzi o poród o Medicover ma podpisaną umowę ze Swissmedem i z tego co się orientowała to ze skierowaniem od lekarza z Medicoveru poród tam jest za darmo - w abonamencie, jeśli to prawda to tam bym chciała rodzic
image
image
Czy w Wejherowie jest jakiś żłobek????????????
image
image
Z innej beczki... czy juz wam się pojawił brzuszek? Macie jakieś zauważalne zmiany? Oprócz piesi w rozmiarze większym czekam intensywnie na brzusio:)
Nikita987 nie dotarłam jeszcze na zakupy :) może w weekend pojadę w tygodniu jak wracam z pracy do domu to jest jedzenie mycie i do łożka ;-)mam dużo biodrówek jakoś sobię radzę jeszcze nie jest źle.
Dostałam super spodnie od koleżanki, ale w nich chyba pochodzę na koniec ciąży;-)

Brzuchol z każdym dniem mam większy ;) i większy. Samrujecie grzecznie brzuchy? Ja teraz używam musteli,a w rezerwie czeka aa ja i mama.

A co do porodu ja myślałam, o wojewódzkim marząc że trafię na dyżur mojego lekarza prowadzącego, ale przed nami jeszcze szkoła rodzenia wybieracie się?

Jak dobrze, że dzisiaj piątek!
Ja już przeszłam na spodnie ciążowe.Brzuszek już trochę widać,ale ja należe do trochę pulchniejszych osób więc może dlatego widać szybciej.
Wydaje mi się,że to zależy od budowy sylwetki.U jednych widać szybciej,a u innych dopiero w połowie ciąży.

image
a ja tak bym juz chciala zeby bylo widac brzuszek no ale jeszcze troche poczekam:) a tez naleze do tych wiekszych i zawsze wydawalo mi sie ze pozniej bedzie widac brzuszek w pierwszej ciazy to bylo go widac tak w 5 miesiacu i tak tez pewnie edzie teraz:)
u mnie chyba troche juz widac brzuch... tak mi sie wydaje... tzn. mam wiekszy i ja go widze, ale jak sie ubiore itp. to raczej słabo go widac ;)

smaruje sie oliwką, ale nie lubie byc taka tłusta...musze kupic jakis krem... czekałam w sumie do 4-go miesiaca, bo na wiekszosci kremów było napisane ze własnie od 4-miesiaca...

co do porodu to zanim zaszłam w ciąze to tez miałam plan rodzic w swismedzie, zona kolegi tam rodziła i bardzo sobie chwaliła i ja tez tak chciałam chwalic swoj przyszły poród :) ale teraz jak sama jestem w ciąży to chyba sie zdecyduje na państwowy szpital...jakos tak sie boje,ze jakby było cos nie tak, to nie zdaza dojechac z maluchem itp. i skłaniam sie ku wojewódzkiemu, rodziła tam moja kolezanka 2 dzieci i bardzo sobie chwali i z powodów takich jak Caroool :) jeszcze mysłam o klinicznej...

image
ja pierwszy raz rodzilam w wojewodzkim i jestem bardzo zadowolona i drugi raz tez bede tam rodzic:) a ja mam takie rozstepy po pierwszej ciazy ze teraz smarowanie to chyba nic mi nie da:)bardziej juz wysypana krechami nie moge byc:)
A ja mam zamiar rodzić w Redłowie.
Po pierwsze rodziłam tam już dwa razy,a po drugie mam blisko do tego szpitala.

image
My też wybieramy Wojewódzki. Co prawda dr Brzóska nie pracuje w żadnym szpitalu, ale po drodze w ciąży otarłam się o dr Skrzypek, która pracuje w Wojewódzkim. Bardzo polecała Wojewódzki, jest tam stażystką, więc jedną znajomą buzię już mam.

A do szkoły rodzenia radziła iść do http://www.dobrypoczatek.boo.pl/ prowadzą ją położne z Wojewódzkiego, ale szkoła ta ponoć jest lepsza niż ta przyszpitalna.

Ja smaruję się narazie balsamem nawilżająco - ujędrniającym. Muszę kupić już coś na rostępy. Na początek Ziajka, już kiedyś stosowałam w okresie dojrzewania. Na te co już wyszły to super był Fissan. Teraz u mnie nie widać praktycznie rostępów, mam trochę na biuście i kilka z boku na granicy pomiędzy biodrem a udem.

Jak mają wyjść to i tak wyjdą.
mona_g powiedz mi wiesz moze czy doktor Skrzypek przyjmoje gdzies na nfz? albo prywatnie oprocz invicty?
Witam wszystkie Mamusie :) Ja również mam termin lipcowy czyli wakacyjny. Pozdrawiam

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3krhm0bu28bpo.png
image
hej kobietki!!! Mam wynik: JEST WSZYSTKO DOBRZE, wynik amniopunkcji prawidłowy. Zdrowy chłopczyk!!! Termin 21 czerwiec:) Troszkę szybciej niż u Was, ale tak mi tu dobrze, ze zostane z Wami ok?? pozdrowienia...szczesliwa mama
Arisa cieszę się bardzo że z maluszkiem wszystko dobrze :)

mamasandy - nistety nie mam pojęcia czy doktor Skrzypek przyjmuje na nfz. Zresztą w invicie nie zajmuje się prowadzeniem ciąży, jest przypisana do kliniki leczenia bezpłodności.
arisa6 - super wkoncu możesz troszkę odetchnąć. I gratulacje chłopaka;)

Koleżanki też mi polecały tą szkołę rodzenia a i dojazd będe miała lepszy, ale jeszcze na to czas.

Co do rozstępów to i tak zależy to od genów, ale smarowanie na pewno nie zaszkodzi.

A jak myślicie kogo macie w brzuszku? Wiadomo najważniejsze oby zdrowe.
Ja czuje, że będzie chłopak.

W dodatku jestem jakoś dziś dziwnie podekscytowana ;-) zdecydowanie wolę drugi trymest od pierwszego!
arisa6 bardzo dobra wiadomość, super!!!
co do rozstepów to mi została pamiatka po pierwszej ciąży, mimo,iż smarowałam to i tak wyszły na 3 tyg przed porodem. Ale przyczyną było u mnie wielowodzie, brzuch miałam tak duzy ,że pytali sie czy to nie blizniaki;)
Ja co prawda jestem z Gdyni i mam blisko do redłowa ale zdecyduje sie na kliniczna, tam rodziłam synka i sobie bardzo chwalę opieke.
Kierowałam sie tym,że podają znieczulenie, na które sie nie doczekałam, anestezjolog przyszedł jak synek był już na świecie.
image
image
Caroool - no to skoro koleżani polecały Ci szkołe to może się spotkamy :) Nie pamiętam dokładnie ale już do nich dzwoniłam zajęcia rozpoczyna siechyba między 25 a 28 tygodniem.
My teoretycznie już od 3 tygodni wiemy że ma być chłopak. Zresztą jestem tego pewne, nie widać po mnie wogóle że jestem w ciąży, zero problemów z cerą. No zwracamy sie do niego Bąbel. Mój mąż wczoraj do niego tak słodko gadał i powiedział mu że ma siedzieć grzecznie w brzuszku u mamusi bo się tatuś na niego pogniewa :D
Arisa super ze wszystko z chłopakiem ok.!!!!

dziewczyny ja tez slyszłam o tej szkole rodzenia, slyszałm tez o innej co prowadza polozne z wojewódzkiego :

http://www.cudnarodzin.ehost.pl/Index.html

ja tez bede chciała chodzic tam gdzie pracują polozne z danego szpitala, wiec moze sie wszystkie spotkamy :)

image
ja w sumie nie wiem co bede miała, nic juz nie czuje ;) raz czuje ze chłopak, raz ze dziewczyna :) i badz tu madrym ;) chciałabym juz wiedziec...

image
magda84,
widze ze mamy ciaze na podobny etapie, wiec moze spotakmy sie na klinicznej, bo ja tez raczej jestem zdecydowana na ten szpital :)
ja sobie przyklepałam miejsce dla moich bliźniaków w prywatnym żłobku. byłam w kilku w mojej okolicy (mieszkam na zaspie) i zdecydowałem się na (moim zdaniem najlepszy) klub wesołego smyka (http://klubwesolegosmyka.pl).
Witam nowe mamuśki,
wy już tyle macie poplanowane :] Ja tylko wiem że chciała bym rodzić w swissmed a co z resztą to zupełnie nie wiem czas pokaże. Za tydzień mam wizytę i już się nie mogę doczekać :-D na poznanie płci jeszcze za wcześnie a już bym chciała straaasznie wiedzieć.
Ciągle męczę się z mdłościami i brakiem apetytu ;-/
Pozdrowionka dla fasolek.
2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
12. marta82 - 23 lipiec
13. magda84 - 27 lipiec
14.Tesula- 2 sierpień
16. Kejt - 5 sierpień
17. Umchi - 16 sierpień
19. kaska2308 - 18 sierpnia
20. edginia - 19 sierpień
21. MARKOWA - 26 sierpień
22. Tamara - 26 sierpnia
23. MamaFilipa - 27 sierpień
24. mamasandry - 5 wrzesień
25. gosiunia1108 - 7 wrzesień
Zosia 02.07.2009r. Szymon *10.07.2011r. Zuzia 18.08.2012r.image
No to pozwoliłam się dopisać :)

ja niestety męczę sie (zreszta tak jak w poprzedniej ciąży) z wymiotami, w czwartek nawet w szpitalu bo mój lekarz stwierdził, że trzeba mnie nawodnić bo od wtorku wymiotowałam wszystkim co zjadłam i wypiłam :(

jesl chodzi o sam poród to ile będzie to możliwe to chciałabym rodzić na klinicznej, jak poprzednio.
Zosia 02.07.2009r. Szymon *10.07.2011r. Zuzia 18.08.2012r.image
carmelasoprano pewnie sie spotkamy jak zdąże dojechac z Gdyni:)hehehe
mam nadzieje ,że inne mamuski tez tam spotkamy.
ja tak czuje ,że bedzie dziewczynka, zaczęły sie problemy z cera i nie wyglądam dobrze tak jak z synkiem byłam w ciąży .
pytałam sie lekarza o plec, ale on stwierdził,że na tym etapie to wszystkie płody są chłopcami.
image
image
wez mnie nie strasz ja bede jechala z Redy :)
Hej.
Gratuluję wszystkim fasolkowym mamusiom :) Dopiszcie mnie na 14sierpnia.
image
image
ja dzis kiepskawo sie czuje... niedobrze mi od rana... boli mnie brzuch...cały dzień mam przez to zwalony... mam nadzieje ze jutro bedzie lepiej...

image
Witam Gosia_dim! :)

image
Nikita, witaj w klubie, dziś też nie miewam się najlepiej. Od półtora tygodnia siedzę w domu, bo mnie choróbsko dopadło. Z medycyny naturalnej musiałam przejść na Bioparox. A tak poza tym, to mam chwilowe nudności, już nie całodzienne, co mnie cieszy ;) Z Hanką były tylko poranne mdłości, teraz jest zupełnie inaczej.
Przyszły tydzień ma być cieplejszy, może to nam pomoże.
image
image
to ja tez dzisiaj od rana walcze z mdlosciami:( i brzuch mnie boli:( ale jakos daje rade cale szczescie ze nie czuje sie tak codziennie:)
dzieki Bogu, ze codziennie sie tak nie czujemy!!! to juz byłoby straszne!!! ja ostatnio nawet niezle sie czułam, ale dzis to masakra poprostu...

image
dopisałam gosie_dim

2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
12. marta82 - 23 lipiec
13. magda84 - 27 lipiec
14.Tesula- 2 sierpień
16. Kejt - 5 sierpień
17. gosia_dim – 14 sierpień
18. Umchi - 16 sierpień
19. mamasyna - 17 sierpień
20. kaska2308 - 18 sierpnia
21. edginia - 19 sierpień
22. MARKOWA - 26 sierpień
23. Tamara - 26 sierpnia
24. MamaFilipa - 27 sierpień
25. mamasandry - 5 wrzesień
26. gosiunia1108 - 7 wrzesień

she_gda napisz na kiedy masz termin to tez Cie do listy dopiszemy :)

image
To coś w powietrzu - u nas też dziś nieciekawie z humorem i ogólnym samopoczuciem...eh
Jeszcze głowa zaczyna mnie boleć buuu ;(

Witajcie kolejne mamuski, ale nas dużo już :)
Słyszałam od położnej u lekarza, że w to lato było tyle ciężarnych że z Klinicznej odsyłali do Wejherowa:(

Czy słyszeliście o takiej sytuacji?
Ja słyszałam, że odsyłają, ale nie do konkretnego szpitala.
moja psiapsiole z klinicznej odesłali, rodziła na zaspie...

image
Uuu ale wysyp mamusiek- super!!!! i wątek nam kwitnie :)

U nas wszystko OK. Dziś odpoczywamy w domku.
Jeszcze tydzień "pracy" później moje dzieciaki mają ferie i opuszczam na około rok moją ukochaną pracę :)

Miłej niedzieli dziewuszki :)
image

image
Z tym odsyłaniem to jest chyba tak, że dzwonią i się pytaja gdzie jest miejsce, żeby rodząca nie jeździła bez sensu po mieście.
image
image
Witajcie dziewczyny:)
Melduje sie jako kolejna do dopiski - chyba najpóxniej z Was wszytskich, bo na 8.09.2011 :)

Jestem po pierwszej wizycie u ginexa w 5 tyg i 3 dniach, nie było jeszcze słychać ani widać serduszka, wogóle jeszcze gonie było. Jestem po dosyć ciężkich przeżyciach związanych z poronieniem poprzedniej ciąży, dlatego teraz baaardzo sie boję, że cos jest nie tak. Powiedzcie mi, kiedy najszybciej widziałyście bijace serduszko?

Pozdrawiam wszystkie szczęśliwe Mamusie :)
hej sałatka! dopisuję Cie do listy :)

chcialabym powiedziec, ze kazdy moze sam sie dopisac przez skopiowanie i wklejenie listy ;)

2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
12. marta82 - 23 lipiec
13. magda84 - 27 lipiec
14.Tesula- 2 sierpień
16. Kejt - 5 sierpień
17. gosia_dim – 14 sierpień
18. Umchi - 16 sierpień
19. mamasyna - 17 sierpień
20. kaska2308 - 18 sierpnia
21. edginia - 19 sierpień
22. MARKOWA - 26 sierpień
23. Tamara - 26 sierpnia
24. MamaFilipa - 27 sierpień
25. mamasandry - 5 wrzesień
26. gosiunia1108 - 7 wrzesień
27. sałatka - 8 wrzesień

a serduszko u mnie było słychac w 7 tygodniu, sałatka spokojnie, teraz na pewno wszystko bedzie dobrze :) do jakiego lekarza chodzisz?

image
she_gd
Witam mamusie!
Piszecie, że męczą was nudności i wymity jak już mam to za sobą od jakiś 7 dni :)
Przy pierwszej ciązy też z nimi męczyłam.
Ostatnio dowiedziałam się od sąsiadki farmaceutki, że na nudnosci podobno pomagają drożdze czy mozna jeść ciasto drożdzowe, drożdzówki :) Podobno pomaga
Ja już nie zdarzyłam tego wypróbować....... a może wam pomorze. Pozdrawiam she_gd

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3krhm0bu28bpo.png
Nikita987 dzieki za dopisanie do listy :) Jestem "świerzynką" na forum, także wielu zasad jeszcze musze sie nauczyć :)

Chodze do dr. Wydry, profesjonalista w kazdym calu. Mam za tydzień do niego przyjść na usg serduszka. Jak na razie cieszę się, że pęcherzyk ciażowy był na swoim miejscu i o właściwych wymiarach :)

she-gd - zrobiłam wczoraj drożdżówkę, miałam ogromną na nią ochotę. Podczas robienia wąchałam drożdże jak najęta (uwielbiam ten zapach), ale juz gorzej było, kiedy miałam spróbowac drożdżówki... nie miałam na nia ochoty :/ Ech, ciężkie są te pierwsze tygodnie ciąży...przynajmniej dla mnie.
Ja zaczęłam II trymestr więc mam nadzieję, że wreszcie mdłości wymioty odejdą w niepamięć... bo znam ten ból od samego początku ciąży...
image

image
a ja dzis nie wymiotowałam! oł je :)

teraz sobie siedze i mysle co bym zjadła...i w sumie nie wiem na co mam ochote...

image
Ja bylam na usg w 5 tyg i 5 dniu i u mnie tez nie bylo widac serducha ale ide jutro i mam nadzieje ze zobacze:)
a w poprzedniej ciazy nudnosci mialam caly czas i do samego konca wiec teraz sie pocieszam bo mam je sporadycznie:) wiec jakos da sie przezyc;)
Ja byłam w 6t4d i widziałam mrugającego pikselka :) Jutro wieczorem wizyta ale bez USG, a w lutym USG z przeziernością. A rano internista, zobaczymy co powie na mój kaszel...
Dziś też było mi niedobrze, ale zamówiłam pizzę i nawet trochę zjadłam :)
image
image
na kaszel moja lekarka dała mi min. lipomal

image
Dziewczyny ktore rodzilu lub planuja rozic na Klinicznej, chodzicie do lekarza z tego szpitala? Moge prosic o jakies namiary...
Hej,
u mnie póki co dziś ok, ale obawiam się, że nie potrwa to długo. Z jedzeniem mam tak, że mam na coś ochotę, ale zanim to przygotuję, ochota zamienia się w głęboką niechęć... więc moja dieta sprowadza się do mandarynek i twarożku, to mogę jeść bez ograniczeń :)

Dziewczyny, czy dużo was jest już na zwolnieniu/ w domu? co robicie w wolnym czasie? Ja nie jestem z Trójmiasta, krąg znajomych ogranicza się do mojego Małża i kilku osób z pracy. Więc moja kreatywność w kwestii spędzania czasu samotnie jest bardzo duża: basen, zakupy na najdalszym targu, jaki znam, spacery, porządki i duuuużo spania.

a Wy jak spędzacie czas?
image
Tamara ja w I ciąży byłam na zwolnieniu chyba od 12 t.c i wtedy to był luz blues... spałam, spacerowałam, dużo czytałam, po za tym znajomi no i internet.
To były dla mnie cudowne, długie wakacje :)
image

image
Ja jestem na zwolnieniu od 11 tygodnia, bo mialam lekkie krwawienia i mialam wypoczywac. Faktycznie jakbym mogla sprzatac, układac w szafach, myc wszystko jakos czas by zlecial, a tak na lezeniu i odpoczywaniu troche nuda :)
cześć mamuski!
ale nas dużżo-) co do mdłości to chyba juz mam je za sobą, choc jak jestem głodna to robi mi sie czasem niedobrze.
ja jestem tez znudzona, nic mi sie nie chce i na odwiedziny tez nie mam ochoty.
juz bym chciała wiedzieć jaka jest płeć dzidzi, u mnie w rodzinie to jest jakieś szaleństwo obstawiaja czy dziewczynka czy chłopak!
image
image
Witajcie a ja dzisiaj sie super czuje nawet przeszla mi ochpta na sos czosnkowy ktory namietnie dodawalam do wszystkiego co jadlam od prawie miesiaca:) Wkoncu moj maz bedzie zadowolony bo ciagly zapach czosnku go przerazal:) a ja mam w domu corcie i z nia spedzam wolny czas na zabawach ale wolimy wychodzic z domu na male wyprawy:) tylko nam towarzystwa czasem brak bo wszyscy znajomi pracuja:( ale jakos dajemy rade:)
Ja jestem dalej na zwolnieniu od internisty, więc leżakuję albo ogarniam dom. Leki prawie te same, po południu sprowadzą mi Prenalen - baaardzo niesmaczny syropek na wzmocnienie odprności. W poprzedniej ciąży byłam na dłuższym zwolnieniu od gina i nie bardzo było mi wolno chodzić, więc oprócz spacerów po osiedlu za bardzo nie wychodziłam. Na początku było OK, odpoczywałam, ale potem mi się dłużyło... Znajomi pracują, więc na odwiedziny za bardzo nie mogłam liczyć, a prawka jeszcze nie miałam.
image
image
Wspomnienie mojej pierwszej ciąży jest jedno - stos egzaminów, 4 sesje(zimowa i letnia na dwóch kierunkach), projekty i żeby tego było mało - pisanie i obrona pracy MGR, także miałam co robić.

Miałam w związku z tym bardzo duze wyrzuty sumienia, że takie życie w brzuszku funduje mojemu Maleństwu, którego bardzo pragnęlismy. Myslałam, że po porodzie moja córcia bedzie wiecznie nerwowym, płaczliwym dzieciatkiem, i bardzo miło była zaskoczona, bo rosła jak na drożdżach, zdrowa, odporna i spokojna :)

Co d jedzonka to ja od 4 dni jem wyłacznie twarożek ze smietaną + przyprawy i na chlebek razem z rzodkiewką. Wiem, że ta rzodkiewka nie jest taka super jak na wiosnę, ale co zrobic - mam takiego smaka na to, więc jem :)
No, nareszcie sie zalogowałam :)
Dziewczyny, jak się dodaje suwaczek?
muszsz wkleić link z suwaczkiem w swoim profilu w polu sygnatura i zapisać.

image
annamaria836 - dzięki :) Suwaczki wklejone :)
ale ślicznie kolorowe te twoje suwaczki

image
Zaraz zmienie, bo z babyboom'a sa ładniejze :)
coś chyba nie do końca wkleił ci sie ten suwaczek

image
a gdzie suwaczek ciążowy?

image
Juz poprawione, tylko jakoś zdjecia w suwaczku nasze forum nie chce wkleić :(
a suwaczek ciążowy zaraz będzie :D
sukaczki fajne :)

ja własnie pochłonełam Calipso waniliowe i 2 parówki... ;) musze chyba zmienic swoja diete ;)

image
aah, ale Ci zazdroszcze, ja od rana costam zjadlam, ale juz dawno plynie kanalami...
żleeeeeee :(
image
wiem jak to jest i bardzo Ci współczuje... miałam to samo... to jest masakra... wszystko w sumi co zjadałm to zwracałam, ale jakos od paru dni jest lepiej :)

image
magiczny drugi trymestr... odliczam dni.... :)
image
Ja do ostatniej wizyty nie przytyłam nic, a teraz odkąd już nie wymiotuję jem tyle, że zaraz szybko nadrobię :)

Calipso też bym zjadła :) mniam
image

image
a co to jest to Calipso? Kojarzy mi się z lodem, ale nie wiem...? :)
Tak to lody :)
image

image
To jest jakies chore... poszłam za zakupy i zobaczyłam Pania, która niosła w ręcę mleko w butelce plastikowej (chyba Mlekovita). Choc w domu mam całą zgrzewkę mleka uht (ale takie w kartoniku) miałam ooooogromna ochotę kupić i od razu wypic takie z butelki. No i kupiłam, zaniosłam do domu, a w domu... nie mogłam na nie patrzeć....

I tak jest prawie ze wszystkim! Jak mysle sobie co ugotuje na jutrzejszy obiadek, na co mam największą ochotę to przygotowuje to cos i potem okazuje sie, że znowu nie mogę patrzeć i wąchać tego co ugotowałam, choc mąż się zajada...

Masakra jakaś! W pierwszej ciązy tego nie miałam!
A u nas wszystko dobrze, teraz mamy wizyte dopiero 23 lutego ale sesja się zbliża więc czas szybko zleci :-)
Pani doktor starała się dzisiaj sprawdzić czy chłopiec czy dziewczynka ale maleństwo niechciało pokazać :-( może się wstdziło hihihiihiihi
image

image
Ja po wizycie, wszystko OK, widziałam przez chwilę maleństwo z bijącym serduszkiem.
Z pokazywaniem płci to Hanka robiła nam kilka razy "kawały", obracała się tyłem, zasłaniała rączką, chowała się pod moim pępkiem... Bardzo późno pokazała że jest dziewczynką.
image
image
gosia_dim_, to super, że wszystko dobrze.
Ja wybieram się jutro na usg i badanie przezierności. Mam nadzieję, że nie jest za wcześnie. Lekarz powiedział, że mam przyjść pomiędzy 18 a 25 stycznia. To dopiero początek 12 tygodnia, ale tylko jutrzejszy dzień mi pasował. Trzymajcie kciuki.

Mam nadzieję, że dziewczyny które wymiotują jak najszybciej poczują się lepiej. Ja tego nie doświadczylam, a i tak czuję okropnie. Nawet nie jest mi typowo niedobrze, ale taki okropny smak w ustach prawie non stop.
A z tym, że mam na coś ochotę, a jak zrobię już nie smakuje to norma :) A największą ochotę mam na ...piwo... Aż się trzęsę jak ktoś przy mnie pije :)
image
Cześć Dziewczęta :D

My mamy dzisiaj dobry humor, bo byliśmy u ginekologa i nasz stan się poprawił :) Szyjka się rozluźniła i wydłużyła. Mam następną wizytę na 10 lutego - to już będzie usg połówkowe. No i cena mnie zabiła w invicie usg 3d/4d kosztuje 200 zł, a z nagraniem 280 zł. Dobrze, że całą resztę mam w abonamencie medycznym.

No a druga wiadomość to że znaleźlliśmy wózek. Nasz faworyt i ostateczny wybór to Delti Emu. W naszym VW Polo mieście się ładnie, i jeszcze zostaje dużo miejsca. Gondola w razie czego może być złożona na płasko i spacerówka na szczeście się rozkłada. (Mówię NIE kubełkowym spacerówką).

Życzymy zdrowia wszystkim koleżanką, tym co mdłości mają za sobą i te co jeszcze się męczą, no i tym szczęśliwcom jak ja co ich nie mieli :D
Hej Dziewczyny no ja te po wizycie u lekarza:) jest juz echo serducha i ogolnie wszystko ok:) a nastepna wizyte w walentynki mam:)
A ta gorsza wiadomosc to taka ze przytylam juz 2 i pol kilo ;( kurcze trzeba sie pilnowac bo czasami to naprawde za pozno sie zajadam a ostatnio to taka ochote na slone mam ze w popcornioe i chipsach siedze bo tylko po tym nie jest mi niedobrze i tylko na to mam ochote:(
No cóż mam nadzieje ze ten apetyt na te chipsy wkoncu mi przejdzie a jak nie to nie bede na nie wogole patrzec byle by nie siegnac po paczke:)
Same dobre wieści! super dziewczyny!!!

My szykujemy się do przeprowadzki. Już nie mogę doczekać się "przestrzeni"!!!!
image

image
tak na słone to ja też mam straszną ochote ale bardziej na paluszki slone no i ze słodkiego to kisiel jem go dwa razy dziennnie :-)

Ja już przytyłam 2 kg i zapisałam sie teraz na basen żeby sie troszke poruszać :-)
image

image
No to dobre wiadomości się posypały... I NIECH TAK JUŻ ZOSTANIE DO KOŃCA! :)

My czekamy na usg za tydzień we wtorek, spradzimy czy serdusko bije i czy wsio ok. Wczoraj naczytałam się jak to kobiety noszą we wczesnej ciązy martwe płody i teraz cały czas o tym myślę. Moja mama powiedziała mi kiedyś, że teraz to juz tak zostanie do końca zycia - wciąż się będę martwić o moje dziecko...

Ja też niestety przytyłam i cały czas sobie mówię, że to TYLKO dlatego, że powiększyły mi sie piersi, są mega! ( z miseczki B na C/D) Szkoda, że takie nie zostaną na zawsze ;)

Mam pytanie do mam, które mają dwójke dzieci i mieszkają w dwupokojowym mieszkaniu. Powiedzcie mi, jak to pogodziłyście, aby wszcyscy zgodnie zasypiali i sie nie budzili w nocy, np. na karmienie najmniejszego głodomorka?
Cześć mamuski!!!
same dobre wieści!!!
sałatka wszystko bedzie dobrze, serducho bije pewnie jak dzwon
mamasandry dobrze ,super,że wszystko okij
kejt co do przezierności to ja musiałam powtórzyc, bo za szybko poszłam, sadziłam, że to 12 tyd a z usg wychodziło,że 11 i dzidzia była malutka(musi miec od 45 mm do 70 mm).
do usg w invicie to ładnie sobie liczą 250 zł chcieli bez nagrania.
Ja mam 2 pokojowe mieszkanko i tak sobie wymysliłam, że dla 2latka zostawie mały pokój bo spi w łóżeczku, a mały bobo bedzie znami spał w pokoju w kołysce.
image
image
Hejka,
ja wczoraj miałam taką straszną ochotę na lody,że jak tylko kupiłam to zjadłam odrazu cale pudełeczko.

Kasiorek555,gosia_dim_,mona_g,mamasandry super ,że wszystko dobrze z Waszymi fasolkami.Ja mam wizytę 3 lutego,juz nie mogę sie doczekać,może już będzie widać płeć :)

kejt trzymam kciuki za jutrzejszą wizytę.Na pewno wszystko będzie dobrze.

Ja będę miała troje dzieci w dwóch pokojach i wcale nie uważam żebyśmy sobie specjalne przeszkadzali.Córka (5 lat) śpi w jednym pokoju z synkiem (2,5 roku),a maleństwo będzie spało na początku z nami w pokoju,a później starszym dzieciakom kupimy łóżko piętrowe,a maluch będzie spał w pokoju z rodzeństwem w swoim łóżeczku.

image
Ja tez sobie tak myslałam, że najpierw maleństwo bedzie spało z nami w pokoju, w kołysce, a Stokrotka sama w pokoiku. Ale nie wiem jak to bedzie jak np. maleństwo bedzie spało, a my bedziemy chcieli sobie obejrzec tv, pogadać, poklikać na kompie itp.Pierwsze dziecko od razu po porodzie miało cisze jak makiem zasiał, ładnie nam spała, nie wybudzała sie zbyt często. Nie wiem czy nowo narodzone bedzie potrafiło odlaeźć się w nieco innych warunkach... To takie obawy. Ale z drugiej strony nie ma wyjśc, chyba bedzie musiało tak być.
muszę to z siebie wyrzucic.. zakochałam się.. w nutelli.. mogłabym ją jeśc i jeśc i jeśc. i mnie nie mdli, ani nic (przed ciążą mdliło :) )
od początku ciąży przytyłam 400 g (15 tydz). ale coś mi się zdaję, że za chwilę zacznę tyc w takim tempie, że na długo zapomnę widoku stóp od góry :)

też mamy 2pokojowe meiszkanko. wierzę, że jakoś damy radę.

wózek już wybraliśmy - maxi cosi mura 4. czy słyszałyście tę niecną plotkę, że vat na rzeczy niemolęckie 8% od początku lutego wskakuje na 23%? w tej sytuacji chyba kupimy wózek już teraz. ale może to tylko wstretna plotka?
Kulka, zmiana VAT-u dotyczy tylko "odzieży i dodatków odzieżowych" oraz bucików. od 1 lutego będzie to 23%. Wózki dziecięce od 2008 objęte są wyższym, czyli od 1 stycznia 2010 23% VATem.
znalazłam takie info tutaj: http://www.branzadziecieca.pl/?p=8796

Ja dziś od rana smażę i zajadam naleśniki.. a raczej ciasto naleśnikowe, bo zjadam je, zanim zdążę coś do nich włożyć :)
image
Ja póki co chudnę, tak jak z Hanką (wtedy spadłam 4kg i zaczęło iść w górę, teraz póki co spadło 3.5kg). U nas plan mieszkaniowy jest taki, że maleństwo najpierw będzie spać w naszym pokoju w łóżeczku, a Hania dostanie nowe łóżko. Potem będzie wspólny pokój, ale planujemy przeprowadzkę, tzn. rodzina nas gnębi ;) i pewnie prędzej czy później się przeniesiemy, tylko wizja kredytu na 30 lat mnie przeraża. No ale w 4 osoby na takim metrażu (w 2 pokojach i z wózkiem w mieszkaniu) może być kiepsko.
Co do wózka, my mamy po Hance Emmaljungę Edge Duo Combi, gondola+spacerówka+fotelik z adapterem, sponsorowane przez dziadków więc mogliśmy zaszaleć. Wózek fajny, przeszkadza mi tylko jego waga i brak skrętnych kółek, ale tak poza tym to "wóz terenowy" i posłuży drugiej dzidzi. Pozdrawiam mamusie.
image
image
marta82 a gdzie sie przeprowadzacie??
J a coprrawda mam 3 pokoje ale zastanawiam sie czy maluszka nie dac od razu do pokoju Sandry zeby sie przyzwyczajala do nowego lokatorka w pokoju:) Tylko nie wiem wlasnie jak to bedzie z nocka bo Sandra byla spokojna i spala cale nocki a jak maluszek bedzie plakal i wybudzal starsza to chybabedzie u nas w sypialni spac:) ale jak to w praktyce bedzie to sie okaze za 8 miesiecy:)
carmelasoprano pobudowaliśmy dom i na dniach przenosimy się z naszych 12m2 do własnego domku :)

sałatka uwierz, że można mieszkać z dzieciątkiem w jednym pokoju, my tak mieszkamy od początku i spokojnie Jasiek śpi, a my gadamy, oglądamy tv, klikamy... aż teraz zastanawiam się jak to będzie jak Jan będzie "mieszkał sam" :)
image

image
Marta82 mam nadzieje, że nasze maleństwo nauczy się spać w nieco głosniejszym otoczeniu tak jak Wasz Jaś.

Tak sobie wymysliłam patent na pierwsze 6 miesięcy - maleństwo bedzie z nami w pokoju w kołyscena na kółkach, w razie czego bedziemy mogli na początek wieczoru kłaść dzieci razem, a na noc przenosić maleństwo do nas. Ech, pewnie i tak wszystko wyjdzie w praniu... ;)
Cześć Dziewczyny,

Praca mnie pochłoneła do reszty i nie miałam kiedy zajrzeć, a tu tyle nowości.
Fajnie, że Nas już tak dużo.

U nas ogólnie bez zmian bez większych dolegliwości, myślę że jeszcze dwa tygonie i już nie uda się ukryć brzuszka :) odliczamy dni do połówkowego tak bardzo nie mogę się doczekać i oczekuje tego pierwszego ruchu... ach..
I myśle czy to będzie już czas odpocząć od pracy, ale co tu robić...?:)
A mnie pochłoneło oglądanie wózków ale juz wybrałam tako jumper ten mi sie wydaje njalepszy :-)
image

image
Kasiorek ja też mam tak z wózkami. Tylko że ja poszłam trochę dalej i kupiłam już wózek :D Wczoraj na allegro trafiłam na okazję i kupiłam używany wózeczek, dokładnie taki jaki chcieliśmy kupić. Wybór padł na Delti EMu, ze względu na rozmiar stelaża,i mieści się do naszego Polo, no i za pomocą adapterów można wpiąć fotelik Maxi Cosi a ten już mamy pożyczony.

Też już nie mogę się doczekać pierwszych ruchów i połówkowego. Wogóle to nie mogę uwierzyć że jeszcze 3 tygodnie i połowa ciąży za mną :D
My wózek w sumie też już mamy - po koleżeńsku okazjonalnie emmaljunga z adapterami i dotego fotelik Maxi Cosi lub też emmaljunga zależy którzy znajomi będą mieć mniej używany ;) na szczęście będziemy mogli przebierać :).
kasiorek, nie kupuj tako jumpera. jesli moge, to ci go szczerze odradzam. jestem niestety jego uzytkowniczka i bardzo zaluje, ze go kupilam. gondolka jest jeszcze ok, ale wersja spacerowa jest strasznie zla, niepraktyczna:

- do kosza nic nie wlozysz, mimo ze jest gleboki, bo przestrzen miedzy nim a stelazem jest strasznie waska i ledwo miesci sie reka

- po kilku uzyciach, budka sama sie sklada, nawet od lekkiego wiatru lub przy podjezdzaniu na kraweznik

- regulacja oparcia wcale nie jest plynna, zamysl jest dobry, ale wykonanie juz nie - przy podnoszeniu oparcia do pozycji siedzacej, zwaly materialu ja blokuja

- przy spacerowce w wersji siedzace, tylna plachta materialu od buski po prostu fruwa w kazda strone, co wyglada jakbys miala tam przyczepiony kawal luznego materialu

- oslonka na nozki jest za duza, bardzo luzna, odstajaca na boki, przez co wogole nie chroni przed zimnem

- torba ma kiepskie zapiecie i rogi od tej czesci torby, gdzie sie ja zapina, po prostu odstaja, a zapiecie jest niepraktyczne (tzw. petelka i kieł) i czesto jej otwarcie zajmuje na prawde duzo czasu

dopoki uzywalam gondoli, bylam zadowolona z wozka, ale kiedy zaczelam uzywac spacerowki, to po prostu tak sie zawiodlam, ze tygdoniu kupilam inna spacerowke (x-lander xq lub xv, nie pamietam). wozek fajnie wyglada, szczegolnie na zdjeciach, ale na tym sie konczy jego urok. jedyny plus ma taki, ze mozna ja montowac tylem do kierunku jazdy, ale teraz wiekszosc wozkow ma ta funkcje.
image

image
Witam,

ja dziś po wizycie 12 tydzień dzidzia ładnie rośnie CRL 5.08cm i 1 lutego usg prenatalne serduszko bije wiec wszytko dobrze tylko ciśnienie wysokie i muszę kontrolować 145/76 w pierwszej ciąży prawie cały czas miałam 110/60 mam nadzieje ze się to jeszcze unormuje
http://mojedziecikreatywnie.pl/ Zobacz jak spędzić czas z dzieckiem:-)

image

W naszej Emmaljundze jest opcja przełożenia całej rączki na drugą stronę wózka, dzięki czemu dziecko jedzie przodem/tyłem, ale wszystko zależy od typu stelaża, u nas akurat wszystkie kółka są tej samej wielkości i się da. Co do plusów i minusów wózka będę się wypowiadać jakby ktoś był zainteresowany.
image
image
uuu mamo filipa dziękuje za rady, hhhmmmm a już się cieszyłam że znalazłam taki jaki chce.
image

image
kasiorek, nie ma za co. niestety jesli chodzi o wozki, to "doswiadczenie czyni mistrza". ja bylam zauroczona tym wozkiem, pisalam o nim w samych superplatywach, dopoki nie zostalam uzytkowniczka jego spacerowej wersji. z x-landera jestem o niebo lepiej zadowolona, no ale madry polak po szkodzie ;)
image

image
Hej Mamuśki

ja też jestem po wizycie u lekarza, przytyłam kilogram a moje ciśnienie to standardowo 130/80. Jutro idę na usg z badaniem przezierności.
Ja na razie nic nie kupuje uważam ze koniec 3 miesiąca to jeszcze za wcześnie - dużo sie może wydarzyć, ale oczywiście jestem jak najlepszej myśli.
Ja siedzę na zwolnieniu już od miesiąca, głównie siedzę w necie i czytam książki - pogoda nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz...
Mieszkanko mamy 3 pokojowe, wiec z pokojem dla malucha nie będzie problemu, trzeba go tylko odnowić i urządzić.
Wczoraj czułam się podle - bolała mnie głowa, dziś juz lepiej
image
image
Apropo wózków to mam tylko jedno doświadczenie - koleżanka ma x-ladera ale jej synek jeszcze nie siedział a już musiał jeździć w spacerówce bo nie mieścił się w gondoli... Ma duże dziecko a gondola starczyła jej na jakieś 3 miesiące
image
image
ja kupilam spacerowke x-landera wlasnie jak maly skonczyl 3 mce - dzieki temu, ze jest kubelkowa byla dla niego idealna. wystarczylo ulozyc siedzisko w pozycji lezacej i maly byl ulozony jak w foteliku a dodatkowo mogl ogladac sobie swiat :) w gondoli tako jumper byl co prawda regulowany podglowek, ale wiadomo, dziecko z niego zjezdzalo bo nie umialo sie samo zaprzec nozkami. ktos moze stwierdzic, ze kubelkowe siedziska tez sa od 6mca zycia, gdy dziecko juz samo stabilnie siedzi, ale jesli nie chodzi sie z dzieckiem na dluzsze niz 2-3 godzinne spacery, to taka pozycja-identyczna jak w foteliku samochodowym czy lezaczku-nie jest szkodliwa. no chyba ze ktos chodzi na mega dlugie spacery, to wtedy wiadomo, musi poszukac innego rozwiazania. nam to starczylo :)
image

image
Hej kobitki,

chciałabym dołączyć:) Dopisałam się do listy, termin identyczny jak Tesula, suwaczki też mamy takie same:) Śledzę Wasz wątek od samego początku, ale musiałam jeszcze trochę zaczekać z oficjalnym ujawnieniem się, przede wszystkim w pracy - wiem, że forum jest podczytywane...A rozmowa z szefem w sumie i tak czeka mnie dopiero w piątek.
Pozdrowienia dla wszystkich mam i maluchów:))

2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
12. marta82 - 23 lipiec
13. magda84 - 27 lipiec
14.Tesula- 2 sierpień
15. agusp - 2 sierpień
16. wercia83 - 5 sierpień
17. Kejt - 5 sierpień
18. gosia_dim – 14 sierpień
19. Umchi - 16 sierpień
20. mamasyna - 17 sierpień
21. kaska2308 - 18 sierpnia
22. edginia - 19 sierpień
23. MARKOWA - 26 sierpień
24. Tamara - 26 sierpnia
25. MamaFilipa - 27 sierpień
26. mamasandry - 5 wrzesień
27. gosiunia1108 - 7 wrzesień
28. sałatka - 8 wrzesień
image
image
próba suwaczka
image
image
cześć dziewczyny chciałabym się dopisać do listy :) Jestem obecnie w 4 miesiącu ciąży i ponieważ poroniłam w czerwcu czekałam troszkę z dopisaniem się do lisy

2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
11.aguseek- 20 lipiec
12. carmelasoprano– 22 lipiec
13. marta82 - 23 lipiec
14. magda84 - 27 lipiec
15.Tesula- 2 sierpień
16. agusp - 2 sierpień
17. wercia83 - 5 sierpień
18. Kejt - 5 sierpień
19. gosia_dim – 14 sierpień
20. Umchi - 16 sierpień
21. mamasyna - 17 sierpień
22. kaska2308 - 18 sierpnia
23. edginia - 19 sierpień
24. MARKOWA - 26 sierpień
25. Tamara - 26 sierpnia
26. MamaFilipa - 27 sierpień
27. mamasandry - 5 wrzesień
28. gosiunia1108 - 7 wrzesień
29. sałatka - 8 wrzesień

czas na kolację więc więcej napiszę jutro :) pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy
image
image
agussek cieszymy się że dołączyłaś do naszego grona :)

napisz jak Ci rośnie maluszek.
Dziewczyny, dostałam się do kolejnek kampanii Streetcomu i będę testować pieluszki Pampers Premium Sleep&Play.

Pod tym linkiem można zamówić próbki. Wiem, że mamy jeszcze trochę czasu, ale zawsze pare pampków się przyda.
http://www.streetcom.pl/language/pl-PL/Ankietaopieluszkachdlaznajomych?code=4E682D7A-16D6-4D6E-89A0-62081E05706E
ja juz mam dosyć tych ciągłych mdłości, szczególnie wieczorem jest mi niedobrze i wszytsko mi śmierdzi, dlatego oglądając na wspólnej wietrze mieszkanie i zajadam waniliowe lody calypso i to mi pomaga.

A zaczęłam cierpieć na bezsenność, budzę się nad ranem o 4 lub 5 i nie mogę już spać. zasypiam około 8 i poźniej mam problemy ze wstaniem o przyzwoitej porze.

Usg mam 31 stycznia, nie mogę się już doczekać.
image
image
Witamy nowe fasolki i ich mamy :)

Co do X-Landera. My mamy po naszej Stokrotce wersję XA i powiem Wam, że byłam baaardzo zadowolona. Mała była dosyć długa, a i tak do 6 miesiaca mieściła sie do gondolki, która z reszta była bardzo stabilna.
Spacerówka miała taki jeden minus, że jak sie chciało zmienić wysokośc oparcia to trzeba było uzyć dwóch rak i dodatkowo głowy, bo bardzo cięzko to szło. Ci co mają X-landera Xa to na pewno wiedza o co chodzi.

Mamy go z pełnym wyposażeniem i cały czas zastanawiam się czy zmienic na nowy czy pozostac przy starym...
Umchi mi też wszystko śmierdziało przez cały ostatni miesiąc, mdliło mnie od rana do wieczora. Uczulenie na zapachy do tego stopnia, że musiałam wymienić spray do szyb na cytrynowy, bo nie mogłam znieść zapachu poprzedniego a kiedy np. mój mąż jadł kanapkę z wędliną wychodziłam do drugiego pokoju....masakra. Ale powoli mija, teraz mdli mnie już tylko rano a potem jestem non stop głodna. Przed chwilą wciągnęłam arbuza, nutellę i śledzie w śmietanie....aha no i loda, lody obowiązkowo:)
image
image
Witam, drogie przyszłe mamy...

Trochę mnie nie było gdyż zaliczyłam hospitalizację na Klinicznej. Wiele strachu o maleństwo ale dziś już wszystko w porządku. Teraz nadrabiam zaległości w lekturze.
pozdrawiam
agusp - co za mieszkanka jedzeniowa. Z tymi zapachami tez tak mam. Mąz się ze mnie smieje, że za każdym razem kiedy otwieram lodówkę to zamykam nos, bo wszytsko ten zapach powoduje we mnie obrzydzenie (choc podkreslę, że dbam o czystośc w lodówce ;) )

Markowa, a co sie stało, że musiałas leżec na Klinicznej?
ja mam x-landera xv lub xq - zawsze mi sie myli ;) dzieki temu, ze jest kubelkowe siedzko, jego regulacja nie jest juz na "paski" jak w xa, tylko za pomoca takiego przycisku-bardzo wygodne. w najnowszej wersji mozna tez montowac siedzisko tylem do kierunku jazdy, co tez jest super. no i wozek, dzieki temu ze jest na kolach piankowych, jest bardzo leciutki (tako jumpera mam na pompowanych i troche wazy;)
image

image
Krwawienie, poza tym serduszko za wolno biło. Teraz 2 tygodnie leżenia i będzie dobrze. Na Klinicznej spędziłam 3 dni i się polepszyło. Zwiększyłam dawki Duphastonu. Więc przyszedł czas odpoczywania.
witajcie, moje maleństwo odpukać czuje się bardzo dobrze chociaż po tym wcześniejszym poronieniu to pierwsze te 3 miesiące to dla mnie był horror żyłam od usg do usg :( 2 tygodnie temu robiliśmy badania genetyczne i dzidzia zdrowa :) obecnie leci mi 15 tydzień ciąży :) wczoraj byliśmy na usg i maluch tak się odwrócił że ani płci nie mogliśmy sprawdzić ani porządnie zmierzyć go hehe ale serducho mocno bije :)

a jeśli chodzi i mnie to czuję się strasznie, od 8 tygodni wymiotuje codziennie... :/ już jestem tym zmęczona i dzisiaj pierwszy dzień kiedy to jadłam śniadanie nr 1 o 4.30 bo obudziłam się wyspana ( też cierpię na bezsenność) i jak poszłam o 6 spać to obudziłam się o 8 i zjadłam śniadanie nr 2 i "odpukać " czuję się super nie chce mi się wymiotować pierwszy raz szok :) a jeśli chodzi o zachcianki to nie mam żadnych ale lody jem każdego wieczora hehehe
ogólnie dużo leże i wypoczywam bo jestem w dzień bardzo senna :(
image
image
To możemy sobie podać ręce, bo ja dziś o 4 rano jadłam arbuza. Potem nie mogłam zasnąć i w efekcie spóźniłam się godzinę do pracy.
Markowa - współczucia, musiałaś się najeść strachu:( Ale na pewno już teraz będzie ok:)
Dziewczyny czy Was czasem pobolewają brzuchy? Takie jakby ciągnięcie, trochę jak na @...wszystko się rozciąga więc to chyba normalne?
image
image
Witam nowe mamuski!!!

bardzo, ale to bardzo sie ciesze, ze jest nas coraz wiecej :)

Markowa, dobrze ze jest teraz dobrze! wypoczywaj dziewczyno!

co do wozkow, to ja z opisów necie wybrałam tez delti emu-pisza, ze bardzo lekki jest :) na zywo nie widziałam jeszcze nic...jakos tak mam opory, ze za wczesnie jeszcze...jakos sie boje...poczekam do polowy ciąży i wtedy bede cos wiecej kombinowac w tym temacie,
a mona_g przyszedł Wam ten wozek? jak wyglada na zywo?

moje kolezanki mi radziły zebym na pocztaek kupiła sam głeboki wózek, co Wy o tym myslicie?? bedzie cie kupowac 3 w 1??
aha i tez mi polecały fotelik maxi cosi :)

u mnie w sklepie, nie ma calipso od paru dni...no masakra jak dla mnie... ide dzis na pozukiwania :)

a pozatym, ja raz czuje sie dobrze, raz zle, dziwne sa te dni... ale najwazniejsze, ze nie wymiotuje codziennie! współczuję Wam bardzo...wiem jakie to cięzkie... ale troche przechodzi, tzn. jednego dnia teraz wymiotuje, ale tak tylko raz czy 2, a drugiego dnia wcale... takze roznie to bywa, ale jest o niebo lepiej niz było :)

i odebrałam wyniki badań i wszystko jest w porzadku!!! bardzo sie ciesze, bo oczywiscie sie denerwowałam :)

image
Hej!
a ja od kilku dni czuje sie rewelacyjnie zero jakichkolwiek wymiotow:)
az sie zastanawiam czy jest wszystko ok.
Ja wózki narazie tylko ogladam na zakup jeszcze poczekam tak do maja czerwca:) Narazie jak mowie jestem na etapie ogladania i zbierania opinii na cokolwiek:)
A co do bezsennosci to mi chyba juz przeszla bo od kilku nocy spie super (tylko to latanie do lazienki w nocu :/) tak jak wczesniej budzilam sie na 2 godziny w srodku nocy tak teraz ciagle chcemi sie spac:) najchetniej to bym z łóżka nie wychodzila:)
ja tez ciągle w nocy sikam! mega mnie to wkurza!

image
Markowa uważaj na was!!!

Ja mam wózek po Jaśku Ballerinę głęboki sprawdził się super, spacerówka już miej...
Moim zdaniem najlepiej kupić głęboki używany (które są zazwyczaj w super stanie,bo taka małą dzidzia nie zniszczy), a potem zainwestować w dobrą spacerówkę, która służy o wiele dłużej niż głęboki.

Ja odpukać czuję się dobrze i wcinam za pięciu- wczoraj np dwie duże porcje lodów i standardowo parę kiwi, fasolkę po bretońsku, oraz kanapki z serem :)
image

image
no wlasnie z tym głebokim wozkiem tak mi wlasnie moje kolezanki radziły i chyba tak zrobimy...

image
ja bym chciała wózek maxi cosi ale całość 3 w 1.Ale kupimy dopiero przed samym porodem.
image
image
tak jak was podczytuje, to widze, ze niezle waa mecza te wymioty. ja w poprzedniej ciazy, i teraz zreszta tez, nie wymiotuje, czasem, szczegolnie wieczorem jest mi niedobrze i nie mam apetytu. ale poza tym, czuje sie ok.

z przezywaniem drugiej ciazy jest troche inaczej niz w pierwszej, wiadomo, nie jest to juz takie ekscytujace, a jesli ma sie jeszcze malutkie dziecko w domu, to ani na to czasu nie ma a i czlowiek bardziej ekscytuje sie osiagnieciami malutkiego czlowieka. choc przyznam szczerze, jak juz sobie pomysle, ze siedzi we mnie prawie 3cm czlowieczek, to lezka mi sie kreci w oku.

ja w poprzedniej ciazy kupilam wozek, zreszta jak ciuszki etc dopiero w 7mcu. nie jestem przesądna ale z doswiadcznia i wiedzy wiem, ze roznie moze byc, takze troche sie dziwie, ze niektore z was ogladaja wozki etc, no ale z drugiej strony przezywacie wszystko pierwszy raz ;)

spokojnego dnia mamusiom i fasolkom :)
image

image
Nikita - wózek jeszcze nie przyszedł. Wyślą jak zaksięgują im pieniążki na koncie. Wózek Delti Emu możesz obejrzeć w Mama i Ja na Grunwaldziej, dokładnie na wysokości Media Marktu tylko że pod drugiej stronie. Można go przymierzyć do samochodu, tylko ostrzegam można tam dostać oczopląsu, tyle tam tego.

Też miałam czekać z wózkiem, ale ze wzgledu na ograniczony bagażnik, wiem że nic nie kupię innego. No i trafiłam okazję w necie. Wózeczek był używany rok, czyli pół roku gondola i pół roku spacerówka. Zresztą kosztował mie z przesyłką 350 zł, więc co miałam się zastanawiać. Myślałam że przynajmniej 600 zł, a tu taka niespodzianka. Więc nawet dla samej gondoli było warto. Jak będę miała wózeczek to pstryknę fotki i przyślę.

Odnośnie fotelika to rzeczywiście tylko Maxi Cosi, tylko że nie do wszystkich wózków są adaptery. Model City jest ok. Na allegro można też wychaczyć używane. Taki wózek to do około 8-9 miesięcy się używa więc oczywiście jeżeli nie brał udziału w wypadku to można kupować spokojnie używany. Z teog co widziałam ceny od 150 - 200 zł, a za nowy to chyba 350 zł.

Powiem tak, że jasne że można poczekać dłużej, no ale nie oszukujmy się, jeżeli mam termin na przełom czerwca/lipca to wózek i tak musiałabym kupować najpóżniej koniec maja, bo wiadomo z 9 m-c nigdy nic nie wiadomo. A poza tym można trafić jak ja okazje na allegro i kupić coś używanego za naprawdę nieduże pieniądze. Zamiast wydawać na nowo 1200 zł, wydałam 350 zł, więc nawet gdybym coś musiała do niego dokupić czy zmienić to nie szkoda będzie mi pieniędzy bo dużo zaoszczędziłam, a wydatków innych i tak będziemy miały sporo.
ja na razie tylko w necie ogladalam, jak minie mi polowa ciazy to pojade sie rozejrzec do sklepów :)
to faktycznie była okazja :) 350 zł :) jak za taka cene to tez bym kupiła komplet, pewnie i tak bylo takiej niz sam gleboki wózek

image
ja też patrzałam tylko w necie i tylko na ten bo chciałam zobaczyć jaki to jest bo polecali mi znajomi. Ja również jestem przesądna i wiem że różnie bywa dlatego ja mam zamiar robić wszystkie zakupu w 8/9 miesiącu nie wcześniej.
image
image
dziewczyny czy Wy siedzicie w pracy? I jak dajecie radę? Bo ja nie wyrabiam, jeśli akurat nie jem albo nie myślę co zjeść, to zasypiam na biurku...A moja motywacja do pracy i efektywność są równe 0 odkąd wiem o ciąży:)
image
image
Agusp - na ze względów zdrowotnych nie jestem w pracy, zresztą ze względu na niskie położenie dziecka nie dałabym rady wysiedzieć tyle godzin.
Ale mogę przyznać, że odkąd dowiedziałam się że jestem w ciąży a normalnie jeszcze pracowałam, to motywacja do pracy zerowa, ciągle walczyłam ze snem, ale powiem Ci że wreszcie dzięki temu nabrałam trochę dystansu do pracy :D
No mnie tak właśnie kusi cały czas wizja zwolnienia...nie chce mi się rano wstawać, nie chce mi się tu siedzieć, nie chce mi się nic:) Jutro zamierzam powiedzieć szefowi o ciąży i chyba postawię sprawę tak, żeby był przygotowany, że w każdej chwili mogę pracę przerwać. Powiem, że ciąża jest podtrzymywana i wszystko zależy od mojego samopoczucia i wyników...i w sumie to prawda, bo od samego początku jestem na luteinie. Miałam plan pracować do końca kwietnia, ale nie wiem czy dam radę...albo będę sobie robić tygodniowe chwile oddechu po prostu, tydzień zwolnienia i powrót, w sumie to faktycznie jedyny czas kiedy można się do tego wszystkiego zdystansować:) Kiedy jak nie teraz?:)
image
image
Ja siedze w pracy, ale ten tydzień znowu mam kryzys - budzę się o ok 4 na siusiu i potem juz koniec spania :( do pracy i jestem jak zombii...
Postaram się poczekać do wizyty,ale to dopiero ok 10 lutego, ale sama nie wiem czy dam radę :(... a mam jeszcze pełno pracy i nikogo na kogo mogłabym zrzucić swoje obowiązki..masakra.
Dobrze mają te mamusie, które moga spokojnie wziąć zwolnienie:) U mnie szans nie ma:( hehehe pracy bardzo dużo... niestety:) :) :):)
Ja bym nie wzięła spokojnie. Musiałabym wziąć i od razu zmienić numer telefonu, bo by mnie zamęczyli hehehe:) Miałam próbkę w grudniu, kiedy musiałam zostać w domu przez zapalenie pęcherza - telefon dzwonił non stop, co to za zwolenienie, jeszcze gorzej niż w robocie:( A pracy też fuuulll, tylko że ja teraz siedzę i i tak nic nie robię, nie potrafię się zmusić... jak dobrze, że dochodzi 13, zaraz obiad hehehe:D
image
image
Caroool Ty uwazaj na siebie! i sie nie przepracowuj! miałas isc na zwolnienie...
ja mam teraz wizyte 31 stycznia, a powiedz mi kiedy ostatnio bylas, bo zapomnałam, tak sie zastanawiam bo mi nieraz wypada, ze wizyte mam 2 razy w miesiacu... jak jest u Ciebie?

agusp moja psiapsióła jak zamowiła wozek to czekali na niego 2 miesiace, bo cos tam bylo nie tak... wiec 8/9 miesiac...mmhhh, w sumie toja nie wiem ile sie czeka na wozek... idziesz do sklepu i kupujesz czy sie zamawia tak jak oni? i ile tak normalnie sie czeka? bo te ich 2 miesiace to byly z duzym poslizgiem...

image
to aguseek pisała o wózku nie ja:P mylimy się hehe:)
image
image
sł;uchajcie!!! odpoczywajcie póki możecie:) ja tak zupełnie serio w domku za bardzo nie odpocznę:) Mój 19 miesięczny Tymek nie daje mi chwili spokoju :) i zalezy mi na pracy bardzo.... nie chce nikogo na zastępstwo, więc jest jak jest:)
racja, przepraszam :) macie podobne suwaczki :)

image
Nikita987 uważam uważam bynajmniej stram się jak mogę.
Ja u lekarza byłam przed swietami na tym badaniu genetycznym, a na na nastepnnej wizycie byłam po dwóch tygodniach - wydawało mi się coś tam nie tak..ale na szczescie fałszywy alarm. No i teraz mam być dopiero ok 10 lutego na połówkowe.
A ja już bym chciała mojego bąbla podglądać :) ogólnie miałam 4 wizyty. Podejrzewam, że moje wizyty są nieregularne bo nie mam zwlonienia i idę "kiedy muszę" albo kiedy wypada jakieś badanie extra i przy okazji wizyta .Cieszę się, że z Waszymi wynikami wyszystko dobrze.
A ja to bym poszla do pracy nawet mialam teraz pojs i pogadac o moim powrocie z wychpwawczego aLE TERAZ JAK JESTEM ZNOWU W CIAZY TO CHYBA NIE DA RADY:(
sorry za capsa:)
Dziewczyny, nie ma co sama się o tym przekonałam jeżeli jest cokowiek nie tak z waszą ciążą idźcie na zwolnienie. Ja chciałam być za bardzo fair i przygotować zastępstwo za siebie, nie potrzebnie nadwyrężałam siebie i dziecko, przez nerwy wylądowałam w łóżku. Wiem, że teraz inaczej na to szefowa patrzy i zrozumiała, że moje zwolnienie nie jest widzimisiem. Wiem, że będę miałą gdzie wrócić, narazie w domu pracuję trochę, tylko co trzeba, ale mam nadzieje że z koncem lutego będę miała już spokój.
Pewnie jesli pojawia się zagrożenie nie ma naco czekać... na szczescie i w poprzedniej ciazy i aktualnie dobrze sie czuje, wiec nie ma zdrowotnej potrzeby wolnego:) :) A szefowej nie mam, wiec w tym klopot:)
ja poszłam na zwolnienie w połowie 3 miesiąca i bardzo się cieszę z tej decyzji bo mam prace zmianową 6-14,14-22,22-6. Więc masakra abym fizycznie podołała. Dodatkowo jak byłam w pracy to zasypiałam na biurku, potem te mdłości i wymioty masakra i tak ze mnie pożytku nie mieli.

Kurcze nie wiedziałam że na wózek się tyle czeka myślałam że w dzisiejszych czasach idzie się do sklepu i kupuje no cóż trzeba będzie się wcześniej dowiedzieć co i jak.....
image
image
tyle co oni to chyba sie nie czeka... oni mieli jakies problemy i to dlatego tyle trwało... ja sama nie wiem ile to dkladnie trwa...

image
My zamawialiśmy wózek i dodatki w Akpolu (wyszło o wiele taniej niż w Mama i ja + od razu dostaliśmy rabat 6% na całość, tylko nie ma wózka zastępczego w razie czego). Mieliśmy wymyślony model i kolor, czekaliśmy tydzień czy dwa. Zamawialiśmy dosyć późno żeby nie zagracać mieszkania i żeby gwarancja leciała prawie od momentu początku używania. Jedyne co nam nie pasowało to pościel do wózka. Pościel była, owszem, ale bez wkładów i miałam duży problem żeby dokupić coś dostosowanego do szwedzkich rozmiarów.
Jeśli chodzi o zwolnienia, to pracodawcy różnie na to patrzą, na prawa pracownicze ciężarnej niestety też. Ja uważam, że jeśli wszystko jest OK, to można pracować, ale jeśli cokolwiek jest nie tak, to trzeba dbać o siebie i malucha. Bo dobrych chęci nikt nie doceni, za pół roku nie będą pamiętać że podciągnęłaś projekt kosztem własnego zdrowia. A tego nikt nam nie odda.
image
image
gosia_dim_ a jaki wózeka zamawialiscie?
My dla pierwszego dziecka kupilismy wszytsko w "Mamie i ja", bo wtedy nie byłam jeszcze zalogowana na Allegro, a Akpola tez jeszcze nie znałam. Zrobilismy oczywiście wieeelki błąd, bo wszytsko wyniosło nas naprawdę duuuzo pieniedzy, o wiele wiecej niz dalibysmy za rzeczy kupione na Allegro lub w Akpolu. No ale teraz juz wiem gdzie kupowac wyprawkę :)

KIedy byłam w pierwszej ciązy to czułam, że to taki magiczny czas, dla mnie i dla dzidzi. Fascynowało mnie dosłownie wszystko. Teraz obawiam się, że nie bede miała nawet czasu na taka fascynację. Jestem codziennie niewyspana, bo córcia budzi mnie codziennie, a ja w środku nocy łapię chwile bezsenności. Po całym dniu spedzonym z córeczką jesrem po prostu wykończona! Myślałam kiedys, że kobieta w ciaży nie może dźwigać. Ja musze i to codziennie - dziecko, zakupy. Ale to chyba norma dla mam, które mają już jedno dziecko.

Bardzo ciesze się ciażą, czekalismy na nia cały rok i mam nadzieje, że wszytsko będzie z maleństwem dobrze. Jednak to juz nie jest takie samo uczucie, kiedy sie jest w ciazy po raz pierwszy...
salatka, dobrze napisane ;) ja tez w pierwszej ciazy dmuchalam na siebie i chuchalam, duzo snu, odpoczywanie, zero dzwigania nawet najlzejszej siatki, a teraz ;) 11,5kg caly czas wisi mi na rekach ;)
image

image
Mamy Emmaljungę Edge Duo Combi (stelaż sport) z fotelikiem i bazą isofix.
image
image
Hej

byłam dziś na USG, z badania przezierności karkowej nic nie wyszło:(((

nie było szans - dzieciak odwrócił sie do nas tyłem i nie zamierzał sie pokazać:((

Ale poza tym wszystko w porządku, serducho bije i inne organy też są na swoim miejscu:)
image
image
Maluch podniósł mamie ciśnienie, nie ma co... Kiedy kolejne usg? Mam nadzieję że moja fasolka będzie grzeczna 10 lutego i pokaże lekarzowi i rodzicom wszystko co trzeba.
image
image
Zazdroszczę co niektórym mamą, że niebawem poznaja płeć maleństwa... A macie jakies przeczucia?

Ja generalnie w przeczucianigdy nie wierzyłam, ale jak byłam w pierwszej ciazy to od drugiego miesiąca wiedziałam, że bedzie dziewczynka :) Jestem prorokiem :)
ja tam nic nie czuje...tzn. raz czuje ze chłopak, raz ze dziewczyna...i badz tu człowieku mądrym... bardzo chciałabym juz wiedziec, choc wiadomo, byleby zdrowe dziecko było-reszta nie ma znaczenia :)

image
Ja na przymusowym zwolnieniu jestem wciąż nie mogę się z tym pogodzić, ale gdy zadzwoniłam do szefowej powiedziała, że praca nie zając a teraz najważniejsza jest dzidzia... cieszę się, że pracuję w tak normalnej firmie.
Następne USG jak lekarz zaleci - dziś pani doktor powiedziała, że nie mam się przejmować bo sam test z krwi też dużo informacji dostarcza.

Ja czuję że będzie dziewczynka.
image
image
nie na temat ja wywrozylam ze snow pare razy snilam ze urodzialm dziewczynke z czarnymi włoskami i tak tez bylo jest czarnuszek i jest dziewczynka i Dzieki Bogu moje 29 msc szczescia.Duzo zdrwoka i uwazajcie na siebie czase lepiejpojsc do lekarza pare razy na darmo niz raz za pozno:)
Sałatka idealnie ubrałaś w słowa to co czuję i myślę :)
Jasiek pochłania mnie bez reszty fizycznie i psychicznie i w drugiej ciąży nie mam już czasu na delektowanie się tym stanem :)

Ja czuję, że będzie drugi synek :)
image

image
dziewczyny moja skromna rada świezo upieczonej mamuśki:

nie nakręcajcie siebie broń boże swoich Mężczyzn jesli chodzi o płeć dziecka...

ja tak zrobiłam myśląc cały czas ze będzie chłopak - bo nie miałam żadnych dolegliwości ciążowych i bardzo dobrze ją znosiłam...węc wywnioskowałam poprzeglądnięciu objawów ciążowych w mojej rodzinie, że będzie chłopak...no i Mąż się nakręcił,że syn...
na badaniu 3D wyszło,że dziewczynka no i Mąż przez długi czas jakoś nie mógł się z tym oswoić... ciagle mówił "on" a mi przykro było...
teraz nie widzi świata poza małą...ale przykro mi było słuchać,że jakby co to doszyjemy siusiaka..albo po co kupujesz sukienki- będzie chłopak itp... także spokojnie poczekajcie do oszacowania płci dziecka..
racja swoje odczucia zachwajcie dla siebie. Bo pewnosci nigdy nie ma .
Mój z kolei chciał mieć synka, ale jak się dowiedział, że będzie dziewczynka to skakał do sufitu, widac było, że nie udaje, że naprawde sie cieszy.

Teraz z kolei mówi, że jak bedzie chłopak bedzie fajnie, a jak bedzie druga dziewczynka to tez sie bedzie cieszył, bo "wie jak to fajnie miec córeczkę" :) Bardzo mnie cieszy takie podejście, bo tez bym cierpiała, gdybym na dziewczynke czekała tylko ja, a maz chciałby wyłacznie synka.
Ja nie mam przeczuć i dopóki nie zobaczę, nie uwierzę ;-) Cała rodzina mojego męża wróżyła, że będzie syn, znajomi też, chyba tyko dlatego że mój mąż ma kilku braci. Teściowa chińskim kalendarzem udowadniała że będzie wnuk, mój ojciec wahadełkiem machał. I co? Mocno się zdziwili... Ja też miałam być chłopakiem (kształt brzucha mamy, jej wygląd itp. itd. ;P), ale wtedy nie było USG i prawda wyszła na jaw przy porodzie. Problem był taki, że moja siostra bardzo się nastawiła na braciszka i nie chciała zaakceptować siostry.
image
image
Mojemu mężowi też obojętne co będzie. I z synka i córci się tak samo ucieszy :)
image

image
My mamy nadzieje że córka, ale jak bedzie chlopak to tez super...
Ja cala pierwsza ciaze mowilam ze bedzie coreczka no i byla teraz mam wrazenie ze edzie chlopak ale racja na 100% okaze sie dopiero po porodzie:)
Na samym początku ciąży byłam pewna, że będzie dziewczynka, później że chłopak a teraz znowu skłaniam się ku dziewczynce :)
Więc jesteśmy nastawieni i poprostu na zdrową dzidzię.Mam nadzieje, że dzidzia się nie odwróci tyłkiem i nas nie oleje na USG,
ostatnio znajomi poszli na połówkowe i dzidzia nie była w nastroju się ujawnić. Moja niech sobie żartów z mamuni nie robi :)
Witam wszystkie mamuśki,
Markowa uważaj na siebie i duuużo odpoczywaj.

Jeśli chodzi o apetyt to z rano męczą mnie jeszcze mdłości,ale popołudniu dostaję wilczy apetyt.Nie mam żadnych dziwnych zachcianek.Co do przeżywania ciąży to ja jestem w ciąży już poraz trzeci,a więc dla mnie nie ma już żadnych nowości i tajemnic.Ciuszków żadnych jeszcze nie kupiłam i chyba nie będę kupować bo 3/4 ubranek mam zostawione po swoich dzieciach.A ciuszki,ktore ewentualnie będę musiala dokupić zostawia na końcówkę ciąży.Wózek też mam po maluchach 2w1 Kadex (taki trochę malo znany,ale w końcu ma już 6 lat),ale jest w idealnym stanie.
Co do zajęć w ciągu dnia to nie mogę narzekać na nudę.Opieka nad 5 latką i 2,5 latkiem + domowe obowiązki wypełniają mi caly dzień.
Co do płci to ja mam przeczucie,że będzie córka.Nasz córeczka też marzy o siostrzyczce (ale z braciszka też się będzie cieszyć),a mój mąż marzy o drugim synku.Ogólnie co ma być to będzie oby tylko było ZDROWE!Ale mam cichą nadzieję,że na najbliższym usg (3 lutego) lekarz będzie już w stanie określić płeć.

image
u mnie na 100% chłopak.... bede ja i trojka Panow:):)
Chyba czas juz na nowy wąteczek bo ten się zrobił już strasznie dłuuugaśny.

image
cześć mamuski,
co do przeczuc to mysle ,że bedzie dziewczyna, ale nie ma co sie nakrecać,ważne,żeby było zdrowe-)
markowa dużo odpoczywaj!!!
ja mam 3 lutego wizyte i juz sie nie moge doczekac ,żeby na usg zobaczyc maluszka.
image
image
cześć dziewczyny,

no to ja pokusiłam się o założenie nowego wątku, bo ten faktycznie długaśny:)
oto link:
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
image
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

do góry