Widok

lipiec-sierpień-wrzesień 2011r.*3*

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Poprzednie wątki:

http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html

i lista:)

1. arisa6 - czerwiec/lipiec
2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
5. kasiorek555 - 7 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
8. annamaria836 - 17 lipiec
9. PysiaKrzysia – 19 lipiec
10. Nikita987 - 19 lipiec
11.aguseek- 20 lipiec
12. carmelasoprano– 22 lipiec
13. marta82 - 23 lipiec
14. magda84 - 27 lipiec
15.Tesula- 2 sierpień
16. agusp - 2 sierpień
17. wercia83 - 5 sierpień
18. Kejt - 5 sierpień
19. gosia_dim – 14 sierpień
20. Umchi - 16 sierpień
21. mamasyna - 17 sierpień
22. kaska2308 - 18 sierpnia
23. edginia - 19 sierpień
24. MARKOWA - 26 sierpień
25. Tamara - 26 sierpnia
26. MamaFilipa - 27 sierpień
27. mamasandry - 5 wrzesień
28. gosiunia1108 - 7 wrzesień
29. sałatka - 8 wrzesień
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja jestem po rozmowie z szefem, ale się stresowałam, sama nie wiem czym. I chyba przeżył lekki szok, tego się akurat nie spodziewał, no cóż....:) Ale śmiał się i pogratulował, więc jest ok.
Miałyście już może USG 3D? Mam filmik z mojego i nie mogę się nadziwić, 6cm, a już tak wyraźnie wszystko widać - nóżki, rączki, nawet przez moment buzię, szok:D Tylko przezierności nie udało się zmierzyć, bo małe takie uparte, że za nic nie chciało się dobrze ustawić...powtórka 31.01.
image
image
Uaktualniam tyko swoją datę:)

1. arisa6 - 21 czerwiec
2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
8. annamaria836 - 17 lipiec
9. PysiaKrzysia – 19 lipiec
10. Nikita987 - 19 lipiec
11.aguseek- 20 lipiec
12. carmelasoprano– 22 lipiec
13. marta82 - 23 lipiec
14. magda84 - 27 lipiec
15.Tesula- 2 sierpień
16. agusp - 2 sierpień
17. wercia83 - 5 sierpień
18. Kejt - 5 sierpień
19. gosia_dim – 14 sierpień
20. Umchi - 16 sierpień
21. mamasyna - 17 sierpień
22. kaska2308 - 18 sierpnia
23. edginia - 19 sierpień
25. Tamara - 26 sierpnia
29. sałatka - 8 wrzesień
Ja 3d/4d będę miała robione 10 lutego przy okazji połówkowego :D Już nie mogę się doczekać. Ja mieliśmy robioną przezierność karkową, to maluch pierwsze co pokazał to siusiaka, a potem położył się na boczku i tylko machał rączką aby mu nie przeszkadzać. NA szczęści udało się zmierzyć i wszystko jest okey. Ale ubaw mieliśmy niezły, mimo że go mamusi prosiła, a pani doktór delikatnie sturchala aby się raczył obrócić to tylko machnął ręką na nas :D
Moje też było szturchane i nic:P I kazała mi zakaszleć, myślała, że to pomoże ale też nic. Wiecie jak maluch wariuje kiedy się kaszle? Hehehe, ja się od tamtej pory boję kaszleć a tym bardziej kichać, bo za każdym razem myślę o tym, co ono tam przeżywa:D
image
image
agusp - 3d najlepiej robic po 20 tyg a najlepsze zdjecia buzki wychodza po 30 tyg. wczesniej tez wychodza ale duzo mniej efektywnie ;)

nastepnym razem, przy zakladaniu watku warto dodac na poczatku "mamusie lipiec/sierpien/wrzesien 2011" ;)
image

image
Ja z Haneczką robiłam 3D w 27 tygodniu i przy okazji udało się podejrzeć płeć. Fajny jest efekt przestrzenny, ale to trochę strasznie wygląda, jak maluch się obróci i nagle widać pół twarzy normalnie, a pół rozlane ;-)
Nie straszcie mnie z tym kaszlem, ja kaszlę "jak stary gruźlik", a maluszek ma dyskotekę... W poniedziałek kontrola, zobaczymy co powie lekarz o moim gardle, kaszlu itd.
image
image
Ja miała z Jaśkiem 3D około 22 t.c było go super widać i cały mieścił się w kadrze. Teraz nie wiem czy będę robiła...

Ja jeszcze niespełna 2 tygodnie i idę na zwolnienie. Wg moich obliczeń wrócę do pracy za rok :(
Mam nadzieję, że w domu nie sfiksuję...
image

image
To ja jeszcze dorzucę link do naszego pierwszego wątku
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
Mama Maji (10 lat),Julianka (8 lat) i Marysi (5 lat)

image
My tez robiliśmy usg 3Dw Invicta, teraz sobie tak myślałam, że chyba juz nie zrobię 3D w tej ciazy, ale z drugiej strony...nie chce dopuścić do tego, aby drugie dziecko było choc w najmniejszym stopniu poszkodowane tylko z tego tytułu, że urodziło sie jako drugie... Postaram się z drugim dzieckiem równiez chodzic na przerózne zajęcia rozwojowe, basen + balet. Ech, teraz sobie to obiecuje, ale tak naprawdę nie wiem jak to bedzie jak bedzie dwójka.

Licze tylko,że od wrzesnia Stokrotka pójdzie do przedszkola i będe mogła to wszytsko pogodzić ze sobą. Dla mnie to tez jest duża odskocznia od codzienności kiedy moge sobie z dzieckiem popływać, zaprowadzić na zajęcia rozwojowe, gdzie moge sie spotkać z innymi mamami itd.
dziewczyny macie jakiś sposób na ból głowy, ja już mam dość boli mnie cały czas....baardzo sporadycznie biorę 1/2 paracetamolu bo podobno najbezpieczniej ale nie chcę za często więc męczę się z okładami które nie pomagają :( nie wiem już co robić...
image
image
Ja też miałam mega bóle głowy, trwały miesiąc a nasilały się wieczorem, nie do wytrzymania....nie znalazłam żadnego sposobu, po prostu kładłam się spać i przesypiałam ból, jak leżałam bez ruchu było mi lepiej...współczuję, ale to minie:)
image
image
ja jeszcze polecam zimny recznik na glowe (nie za zimny, zeby sie nie przeziebic). przed ciaza mialam mega migreny, z aura, wymiotami etc, po skonczeniu studiow przeszly i obawialam sie, czy w ciazy nie wroca. w ciazy z filipem na szczescie tylko kilka razy bardziej bolala mnie glowa, a teraz, w tej, juz wczoraj mialam migrenowy bol glowy. tabletek nie biore, bo na tego typu bol nic nie pomoze, trzeba to "przespac" ze schlodzonym recznikiem na czole.
image

image
W pierwszym trymestrze miałam takie 3 bardzo silne bóle głowy - tak bardzo bolała mnie głowa, aż powodowała wymioty. Niestety u mnie to wyglada tak,że bez tabletki boli mnie ta głowa ok. 3 dni :( ale z każdym dniem już słabiej.. co i tak nie jest pocieszające.
Wtedy szłam do łóżka otwierałam okno, przykrywałam się tak że tylko nos wystawał samrowałam czoło amolem, na zmianę z mokrymi okładami....
Lekarz przepisał mi lek homeopatyczny na te bóle, ale nie mogłam go znaleźć w 3 aptekach no i w końcu zapomniałam go kupić..
A w zeszłym tygodniu się podałam i po konsultacji wzięłam tabletkę paracetamolu.
ja ogólnie mam stwierdzoną migrenę ale tak jak w ciąży boli mnie głowa nigdy mnie nie bolała :( wcześniej także w wyniku bóli głowy wymiotowałam , masakra. a jak biorę tę 1/2 paracetamolu to boję się żeby dzidzi nic nie było :(mimo że podobno najbezpieczniejszy. okna mam cały czas otwarte i tez pod kołdrą leże z okładem ale to mało :( masakra.

mam jeszcze pytanie jakiej firmy bierzecie witaminy?
image
image
Ja biorę Falvit mama,ale tak od czasu do czasu bo strasznie po nim wymiotuję.

image
no właśnie ja mam te same i podejrzewam że właśnie od nich tak mocno wymiotuję bo jak nie biorę ich to czuję się super ale dopiero wczoraj zaczęłam to podejrzewać bo nigdy bym nie przypuszczała że od witamin można tak wymiotować mocno :/
image
image
Mój lekarz powiedział m,że to jest przewitaminizowanie organizmu.

image
ja biorę zwykły prenatal.
tzn. mam brać kwas foliowy na przemian z witaminami jeden na jeden :) mimo iz w tych witaminach jest kwas foliowy.
a co to znaczy przewitaminizowanie organizmu? czy to znaczy że nie powinnam za często brać tych witamin?
image
image
Niby tak...
przynajmniej tak mi to wyjaśnił mój lekarz...
Ale chyba pójdę kupić jakieś inne witaminy dla ciężarnych bo przecież jakieś musżę brać.Już sama nie wiem...

image
Na temat witamin są różne opinie. Jeżeli wyniki są OK to nie ma musu brać witamin.
Ja obecnie biorę tylko magnez, bo drętwieją mi ręce i nogi.
Co do bólu głowy to ja w pierwszej ciąży miałam tygodniowe bóle głowy... nie chciałam brać tabletek więc męczyłam się strasznie i w sumie nic nie pomagało... czasami sen, czasami chłodny okład, lub spacer. Mam nadzieję, że teraz bóle mnie ominą.
image

image
melduje sie w nowym watku :)

ja biore tylko kwas foliowy, zadnych innych witamin nie biore

dzis sie znow kiepsko czulam, nie spałam w nocy, wymiotowałam :(
moje samopoczucie to zawsze loteria...

dziewczyny Wy tez nie mozecie spac? i czy duzo sikacie? ja ciagle sikam...

co do bólów głowy to ja rowniez mam migreny, ale ja to biore jakies tam inne leki od lat...a w ciazy niestey nie moge... mnie boli głowa tak dniami - zazwyczaj jest to 3 dni... tez chodze z morką szmatą na głowie, wietrze mieszkanie, staram sie wtedy wiecej byc na dworzu, nacieram łeb amolem... ale odkad jestem w ciazy ani razu nie miałam migreny-a szczescie tylko bóle głowy mnie drecza :( brałam pare razy apap, ale takie słabe leki na mnie nie działaja, wiec przestałam brac...po paru dniach ból sam przechodzi... aha i ja jeszcze pije duzo wody-podobno to tez ma pomoc ;)

image
lekarz mi chyba tez wlasnie mowił, ze jak czesto boli głowa to zaczac brac magnez, ale nie pamietam dokładnie, musze sie go zapytac, ale widze, ze marta82 bierze, wiec pewnie mozna :)

image
O dobrze wiedzieć że magnez i na ból głowy pomaga :) może dzięki temu, że biorę to mnie teraz nic nie boli :)
Mi na szczęście mdłości minęły bezpowrotnie. II trymestr jest dla mnie łaskawy :)
image

image
mi sikanie jakos przeszlo :)
ja biore falvit mama - ze wzgledu na jod, mam sklonnosci do niedoczynnosci tarczycy i musze dbac o to, szczegolnie w ciazy, zeby dostarczac organizmowi dodatkowy jod. w zeszlej ciazy bralam CENTRUM dla kobiet w ciąży z dodatkowymi kapsulkami kwasow DHA ale niestety przez to, ze byly strasznie drogie, przestakli je sprowadzac w moim miescie ;)

co do magnezu, mozna brac magne B6 lub aspargin (magnez plus potas bodajze) - super na skurcze miesni, drgania etc.
image

image
Z tym sikaniem to straszne jest.. przez dwa tygodnie miałam spokój od nocnych podrózy, ale w tym tygodniu wróciło.
A najgorsze jest to, że po powrocie z wycieczki zasnąć nie mogę :(

A z tym magnezem to muszę zapamiętać.
Ja biore Prenatal Complex. Sa 3 rodzaje Pranatalu na III trymestry, ja oczywiście biore na pierwszy. W pierwszej ciązy tez tak lekarz mi zapisał.

Dziewczyny, mam pytanie. Czy bardzo rygorystycznie stosujecie sie do wskazówek, aby nie jeść serów pleśniowych, fety, oscypka i resztę wędzonych rzeczy? Bo ja dzis miałam taka ochote na grillowanego oscypka, że po prostu zjadła. Ale w pierwszej ciazy nigdy bym tego pewnie nie zrobiła ;)
taka fete, co jest z mleka pasteryzowanego, mozesz spokojne jesc (np. z mlekovity). serow plesniowych nie jadlam. co do wedzonych, takich recznie robionych, tez bym nie jadla bo po1. sa z mleka niepasteryzowanego a po 2. wykonywane sa "recznie" ;) proponuje grillowana fete - tez jest pyszna!
image

image
ja mam ogromne problemy ze spaniem budzę się średnio o 4 rano :/
postanowiłam odstawić witaminy na jakiś czas i zobaczę jak się będzie organizm sprawował ale zobaczę z tym magnezem może pomoże na bóle głowy. ja zjadłam raz oscypka bo nie wiedziałam że nie można :( mam nadzieję że ten jeden mały nie zaszkodzi dzidzi. serów pleśniowych nie jadam ani wędlin wędzonych ani ryb bo podobno nie wolno.
image
image
hej
moja bezsennosc powrocila:( zregoly wtedy kiedy wracam z nocnej wyprawy na siusiu to siue krece w lozku kolo 2 godzin:(
to dobrze ze fete moge jesc bo uwielbiam a cala reszta no coz przezyje:)dla mnie najgorsze jest to ze ja uwielbiam surowe mieso mielone a w ciazy kategorycznie zabronione wiec strasznie musze sie pilnowac w trakcie robienia obiadu zeby nie skubnac:)
moj maz zrobił sobe oscypka...slina mi cieknie... ja nie jadłam, bo podobno tez nie wolno...ggrrr ale bym sobie tez zjadła...
ja dzis nawet sie wyspałam, wiec jestem zadowolona :)
tez lubie surowe miesko tzn. tatara, a tez nie wolno...
jak dla mnie to niektore zakazy sa mega na wyrost...no ale czlowiek sie boi i stosuje do nich...

image
Ja biorę Feminatal Metafolin, aktualnie zmieniają nazwę na Femibion Natal. Też drogie, ale dobre. W poprzedniej ciąży miałam na początku Prenatal i mdliło mnie od zapachu imbiru i wielkości tabletek. Przeszłam do końca karmienia na Feminatal, mam sprawdzony więc biorę znowu. Mój gin zaleca branie witamin, bo stwierdził że nie zawsze da się wszystko dostarczyć, zwłaszcza zimą. Po pierwsze chodzi o cewę nerwową malucha, a po drugie o to, że czego dziecko nie dostanie z jedzeniem to wyciągnie ze mnie.
Teraz jem to co chcę, raz jadłam ser pleśniowy, unikam surowizny, ale i tak nigdy nie jadałam tatara, sushi od wielkiego święta, więc nie cierpię z tego powodu ;-) A schudłam już prawie 4kg, tak jak z Hanią, widocznie taki mój urok.
Z pobudek nocnych – toaletowa pobudka o 3, 4 lub 5 to norma, ale potem na szczęście zasypiam. Za to rano nie mogę się zwlec z łóżka.
image
image
Ja na szczęscie jeszcze nie zauważam częstego siusiania... a co do leków biorę preparat witaminowy dla kobiet w ciązy Femibion. Na szczęscie nie odczuwam już skurczy.

A tak brak dolegliwości oprócz lekkich bóli brzusia. Zastanawiam się czy to normalne. Ale jak zbagatelizowałam pierwsze bóle to wylądowałam w szpitalu.
Mi się udało przespać drugą całą noc z rzędu, i mam nadzieję, że tak zostanie.
Ja najbardziej cierpię, ze nie wolno pepsi pić, ale zdarza mi się szklaneczkę wypić.

Z witamin, oprócz kwasu foliowego biorę Prenatal Classic.
Ja już niestety przytyłam 2 kg i jak będę dalej odyzwiać się kopytkami, drożdżówkami, pączkami, lodami to dobrze sobie nie wróżę ;-(
Mi się udało przespać drugą całą noc z rzędu, i mam nadzieję, że tak zostanie.
Ja najbardziej cierpię, ze nie wolno pepsi pić, ale zdarza mi się szklaneczkę wypić.

Z witamin, oprócz kwasu foliowego biorę Prenatal Classic.
Ja już niestety przytyłam 2 kg i jak będę dalej odyzwiać się kopytkami, drożdżówkami, pączkami, lodami to dobrze sobie nie wróżę ;-(
image
image
Ja po całym dniu z Jaśkiem/ w pracy jestem tak zmęczona, że śpię jak zabita. Nocne wizyty do toalety mnie nie dotyczą.
Ja jadam fety i inne pleśniowe, bo te nasze "podróbki" są robione z mleka pasteryzowanego; surowego mięsa nigdy nie jadłam.
image

image
markowa, ja ze wzgledu na "cmienie" podbrzusza bylam w I-II trymetrze 3 razy w szpitalu w poprzedniej ciazy, w sumie dostalam z 70 zastrzykow rozkurczajacych (papaweryna). od samego poczatku je czulam i mimo duphastonu i nospy mnie nie opuszczaly. z perspektywy czasu chyba troche przesadzalam, bo jak cmilo mnie podbrzusze w III trymetrze, to do szpitala juz nie szorowalam. fakt, od polowy ciazy bralam jeszcze fenoterol (ale w minimalnej dawce) i urodzilam raptem 2 tyg przed terminem, czyli o czasie :) niebezpieczne sa bole/cmienia naplywajace falami, a la takie regularne skurcze.
image

image
Od dzis przez cała ciazę nie wezmę do ust żadnego z zakazanych praduktów, bo prawdopodobnie po wczorajszym oscypku bolał mnie cały wieczór brzuch :( Jednak chyba wytrzymam, ale najgorzej bedzie z wędzonym łososiem i makrelą...bo uwielbiam! A i nie wiecie, czy śledzi z oleju tez nie mozna jeść? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym.
A dlaczego nie wolno jeść wędzonej makreli?
image
image
tez sie zasnatanawiam nad ta makrelą...dlaczego...a pozatym jak pisałam wyzej ja te zakazy traktuje z przymrózeniem oka ;) i makrele zdazyło mi sie zjesc i łososia i inne wedzne ryby i wedliny tez i pepsi tez nie raz pije...nie jem w ogole surowego mięsa i produktów z niepasteryzowanego mleka...

image
A dlaczego nie wolno pić Pepsi albo Coli?

Ja wczoraj miałam straszną ochotę na wędzone udko (takie z Biedronki zapakowane w opakowanie próżniowe).Nie wiem czy wolno je jeść czy nie ale byłam gotowa na wszystko byle tylko je zjeść.
Było naprawdę pyszne!!!
Surowego mięsa nie jadam,serów pleśniowych ani ryb wędzonych też nie.

W poniedziałek idę na badanie krwi,moczu i toxoplazmozy.A jak będę u lekarza 3 lutego to zapytam się co dalej z tymi witaminami.

image
Napoje typu Coca cola zawierają kofeinę. Nie wiem o co chodzi z rybami, potem odgrzebię moją ciążową książkę, może tam coś będzie na ten temat.
image
image
a kawe w ciąży pijecie?

image
Dziewczyny nie popadajmy w paranoje. Szklanka pepsi, czy kawa z mlekiem z rana (mi np zalecana w związku z niskim ciśnieniem), makrela w umiarkowanych ilościach na pewno nie zaszkodzą naszym maluchom. Pomyślcie ile chemii jest w jajkach z hipermarketu, warzywach i owocach które są sprowadzanie z innych kontynentów i na czas podróży zabezpieczanie odpowiednim środkiem (chemicznym!).
image

image
Ja od początku ciąży biorę Prenatal Classic - ze względu na to że w swoim składzie nie zawiera jodu i polecany jest osobą mającym problemy z tarczycą, bo jod osobno mam regulowany przez Endokrynologa.

Z siusianiem to nie ma opcji żebym raz w nocy nie wstawała, tak koło 4-5 nad ranem. Ale na szczęście nie mam problemów z zaśnięciem.

Czasami pojawia się u mnie problem z zaśnięciem wieczorem i wtedy się przewracam z boku na bok, ale narazie jest w miarę.

Odnośnie jedzenia to surowego mięsa broń boże nie ruszam. Ale za to przyzna się że wędzonego łososia jadłam, nie za dużo ale trochę. A za serami pleśniowymi i camembert przepadam. W ciąży zdażyło mi się kilka razy jeść.
marta82 ma zupelna racje, zdrowy rozsadek wystarczy. owszem, surowego miesa bym nie tknela, nawet poza ciaza, bo wiadomo ile tam sie roznych pasozytow i bakterii gniezdzi. alkohol i papierowsy tez wiadomo. ale jesli chodzi o inne rzeczy, to zdrowy rozsadek wystarczy ;) cole w poprzedniej ciazy tez pisam, ok szklanki dziennie ze wzgledu na niskie cisnienie (a kway nigdy nie pilam, bo nie lubie i zapachu i smaku), wedzona wedlinke tez jadlam, ogoreczki konserwowe w malej ilosci tez :)

w nocy tez wstaje kilka razy na siusiu, cichaczem, zeby nie zbudzic synka, ktory i tak kilka razy w nocy sie budzi ;)

na bezsennosc na razie nie cierpie, wieczorem zasypiam szybko a w dzien nie moge sie zmobilizowac zeby przysnac, jakos zal mi czasu ;)
image

image
Melduję się w nowym wątku :)

Ja od 13 tygodnia biorę Femibion Natal 2. Fakt, nie jest najtańszy, ale posiada bogaty skład, tym bardziej, że warzywa są teraz (zimą) bez smaku, a wybór owoców jest raczej ograniczony, więc witaminki trza uzupełniać :)
Surowego mięsa nie lubiłam, nie lubię i nie polubię, więc nie mam problemu. Sery pleśniowe uwielbiam, ale od początku ciąży nie tknęłam. Ale grillowanego oscypka pod stokiem w Wieżycy (prawie jak góry ;) ) nie potrafiłam sobie odmówić :D przed ciążą piłam kilka kaw dziennie, a teraz przeszkadza mi nawet zapach.
Od kilku tygodni nie wstaję się w nocy do toalety, ale rano, zaraz po przebudzeniu, muszę ;)
Do przyszłych Mam bardziej zaawansowanych - czujecie już ruchy maleństwa? :)

Pozdrawiam!
ja poczulam pierwsze ruchy filipa wlasnie w 16-17 tygodniu, nigdy tego nie zapomne, bo poczulam jakby ufo przelecialo mi z lewej strony do prawej ;)
image

image
z ta kawa to tak dla żartu napisałam, odnosnie tego, ze pepsi zawiera kofeinę i kawa przeciez tez ;) ja kawy nie pije ale z innej przyczyny-poprostu jej nie lubie ;)

image
a czym sie smarujecie na rozstepy?

image
Hej dziewczyny :)
test ciążowy i badanie krwi skazują na to że powinnam się do Was przyłączyć :)
wg mich obliczeń termin to 27 wrzesień.

pieczenienatalia witamy!

image
Witamy nową przyszłą mamę :)

Ja smaruję się Mustellą 9 miesięcy, tak mi doradziły koleżanki. A kupuję w aptece na allegro, bo taniej.
Nie wiem czy to możliwe, ale bardzo wyraźnie czuję łaskotanie/muskanie w brzuszku. I nie wiem czy to coś tam pracuje, czy maleństwo mnie smyra :)
Ja na razie smaruję się tylko balsamem nawilżającym.
image

image
Ja balsam z oliwka co by nie było za tłusto:)

I witam nowa przyszła mame:)
Co do jedzenia ja sobie raczej niczego nie odmawiam.. jedynie pilnuję się z napojami gazowanymi. A surowego mięsa nigdy nie jadałam.
Jadłam ostatnio wędzonego kurczaka w sałatce..
Ostatnio usłyszałam, że nie można jeść świeżego ananasa, pić soku z malin itd.. a chodzio o sok z liści z malin - a ananas musi być poprostu dojrzały.. nie możemy dać się zwariować.

A smaruję się mustella, aa ja i mama,a czasem oliwką hipp zależy co pod ręką akurat jest ;)
witamy przyszlą mamusię:)
ja zanim sie dowiedzialam ze jestem w ciazypotrafilam wypic 4 szklanki kawy rozpuszczalnej no sle bylo trzeba sie opanowac:) ale na szczescie mnie do niej nie ciagnie:)
ja juz nie moge sie doczekac az poczuje ruchy dzidziusia ale jeszcze sobie poczekam:)
Dziękuję za miłe powitanie :)
tak sie zastanawiam czy my przyszłe mamy wrześniowe nie powinnyśmy założyć osobnego wątku?
czy 3 miesiące to nie za duża rozpiętość...?

ja jak zaszlam w ciaze zalozylam osobny watek na wrzesien ale zostalam zaproszona do tego watku wiec tak juz tu siedze:) ale zawsze mozna zaliczyc dwa watki:)
Dziewczyny mają racje nie można dać się zwariować z jedzeniem. Nie mówię tu oczywiście o surowym mieście i jakiś koglach moglach. Ale cała reszta w rozsądnych ilościach od czasu do czasu nie zaszkodzi.

W święta wypiłam nawet małą lampkę czerownego wina, na lepsze trawienie :D

Ruchów maleństwa jeszcze nie czuję, a może nie jestem w stanie jeszcze odróżnić. Chociaż nie ukrywam, że chciałabym poczuć mojego bąbla. Brzuszek troszkę się pojawił okrąglutki, prawie niezauważalny. Przytułam jakiś 1kg do 2 kg.

Staram się przynajmniej raz dziennie smarować kremem, początkowo był balsam nawilżająco - ujędrniający, a teraz Ziajka. Rozstępy jak mają wyjść to i tak wylezą :D
oj wyleza ja smarowalam sie w pierwszej ciazy non stop ai tak mam taki pasiasty brzuch ze masakra:( wiec teraz sceptycznie podchodze do smarowania bo juz bardziej pasiastego brzucha miec nie moge niz mam teraz:)
Mi w poprzednie ciąży wyszły trzy dni przed porodem, jak odeszła mi część wód i brzuch się maksymalnie obniżył. Nie dużo, ale zawsze pamiątka została :)
image

image
Cześć Dziewczyny. Byłam w tygodniu na badaniu przezierności i wszystko jest ok. Maleństwo na początku nieźle skakało w brzuszku,a później nie chciało się ruszyć, nawet zmuszane kaszlem itd. Czuję się już coraz lepiej, troszkę mi niedobrze jak jestem bardzo zmęczona - zwłaszcza jak wracam z pracy. Trochę za dużo przytyłam i lekarz nieźle mnie nastraszył, więc teraz się ograniczam ;) Co do zestawów witamin, to uważajcie. Byłam u 2 lekarzy i obaj byli bardzo negatywnie nastawieni co do przyjmowania takich zestawów, zwłaszcza od początku ciąży. Podobno prowadzi to do mega...coś tam (nie pamiętam nazwy), tzn. że dzieci rosną większe niż powinny i potem są problemy przy porodzie - ale tylko powtarzam słowa lekarzy. Ja biorę jedynie kwas foliowy, czasami jod (mam kłopoty z tarczycą) i kwasy DHA - przepisane przez lekarza do którego chodziłam wcześniej.
image
ja tez slyszałam, ze jak maja wyjsc to i tak wyjda... ja sie smaruje kremem na rozstepy gerbera...

image
no właśnie rozstępy... od kiedy się smarować ?? :)

Kejt ciesze sie ze z Twoim maluchem wszystko ok.

image
ja smarowałam sie od czasu do czsu oliwką od poczatku jak sie dowiedziałm, ze jestem w ciąży, ale niecierpiałam tego ze jestem taka tłusta :) i od 4 miesiaca czyli od niedawna :) smaruje sie tym gerberem

image
Ja smarowałam brzuch oliwka hipp codzienie wieczorem od około 3 misiąca mustella. A teraz stram sie smarować brzuch dwa razy dziennie.

Co do ruchów to ja mam pewien dylemat - ale podobno nie da się tego z niczym pomylić. Czuje jakieś bąbele i burczy dziwnie jest jakoś innaczej niż normalnie, ale sama nie wiem czy to to...
Dziewczyny, jak boli Was głowa bierzecie jakiem tabletki przeciwbólowe?
image
image
ja kawkę z mlekiem od czasu do czasu piję jak mnie głowa boli, pepsi czasami też wiadomo w niewielkich ilościach , na święta jadłam mnóstwo mandarynek bo mi mega smakowały a potem się dowiedziałam że cytrusów podobno nie można bo dziecko będzie miało problem z alergią i się uśmiałam no bez przesady :) wiadomo wszystko z głową ale jak się ma na coś ochotę to trochę można zjeść jakiś smakołyków.

ja wczoraj posmakowałam rybki mojej teściowej ala po sułtańsku i całą noc wymiotowałam, dopiero teraz robi mi się lżej. mam wrażenie że maluch jest wybredny co do jedzenia hehehe ;) spokojnej i leniwej niedzieli dziewczyny :)
image
image
co do ruchów dziecka to jak jeszcze nie bylam w ciąży ktoś mi powiedział że odczuwanie ruchów jest jak "trzepotanie skrzydeł motyla" :)

jak zawszłam w pierwszą ciążę to od razu wiedzialam ze to są akurat ruchy naszego synka :)
Umchi brałam apap

image
Hej dziewczyny!
Wiem, że jeszcze mamy sporo czasu do urodzenia naszych maleństw, ja powoli rozgladam się wyborem wózka dla maluszka. Ostatnio przegladałam oferte internetową firmy Tutek........... jak dla mnie to jakaś nowa firma. Może któraś z was wie cos o wózkach tej firmy?
W necie wózek wydaje się super zarówno cenowo jak i wagowo waży tylko 10 kg. Co wy na to?
image
Pozwoliłam sobie dopisać swój termin narodzin maleństwa

1. arisa6 - 21 czerwiec
2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
8.she_gd - 10 lipiec
9. annamaria836 - 17 lipiec
10. PysiaKrzysia – 19 lipiec
11. Nikita987 - 19 lipiec
12.aguseek- 20 lipiec
13. carmelasoprano– 22 lipiec
14. marta82 - 23 lipiec
15. magda84 - 27 lipiec
16.Tesula- 2 sierpień
17. agusp - 2 sierpień
18. wercia83 - 5 sierpień
19. Kejt - 5 sierpień
20. gosia_dim – 14 sierpień
21. Umchi - 16 sierpień
22. mamasyna - 17 sierpień
23. kaska2308 - 18 sierpnia
24. edginia - 19 sierpień
25. MARKOWA - 26 sierpień
26. Tamara - 26 sierpnia
27. MamaFilipa - 27 sierpień
28. mamasandry - 5 wrzesień
29. gosiunia1108 - 7 wrzesień
30. sałatka - 8 wrzesień
Pozdrawiem wszystkie mamuski :)
image

image
ja w pierwszej ciazy jadlam mandarynki hurtowo w ciagu pol godziny potrafilam 2 kilo zjesc i mala nie miala zadnej alergii na cytrusy no i teraz sama wsuwa mandarynki ile moze:) teraz tez siedze w mandarynkach i nie uwazam zeby to bylo szkodliwe w przyszlosci dla dziecka. :)
Witam nowa mamę! Cieszę sie, że na wrzesień robi się nas coraz więcej :)

Co do smarowania - przez całą pierwszą ciążę smarowałam sie Mustellą. Teraz powiem szczerze nie mam czasu, wieczorami jestem taka padnieta, że tylko spieszę sie do łóżka. Ale może jeszcze dzis zamówię sobie z Allegro Mustellę, maja o wiele taniej.

Pierwsze ruch mojej córeczki poczułam w 18.tygodniu i 4 dniach ciaży. Hehe, skąd tak dokładnie wiem? Bo przez całą ciążę prowadziłam "Kalendarium ciaży" M. Maruszczak. I bardzo się z tego powodu cieszę, bo to wspaniała pamiatka dla mnie i córeczki, a poza tym mogę porównywać rózne etapy pierwszej i drugiej ciaży :) Pisałam w nim notataki średnio co drugi dzień, więc jest co czytac :D
Co do produktów uczuleniowych, to czytałam, że kobiety, które w ciązy jadły dużo orzeszków ziemnych częściej rodzą dzieci, które mają na nie alergię. Podobno alargia na te orzeszki wzrozła na całym świecie 30%!!! Ale ja na wszystko patrzę przez palce, jem wszystko po troszku i tyle :)
Witam nową mamusię :)
Co do rozstępów, mam strrrraszne kratery, zaczęły mi wychodzić jakoś około 4-5 miesiąca i potem coraz większe, a smarowałam od 3 miesiąca Mustelą i innymi drogimi środkami. Oczywiście po porodzie nie było czasu i trochę zaniedbałam sprawę, potem smarowałam różnymi mazidłami ale mało to pomogło. Widocznie tak mam. Teraz smaruję się oliwką albo balsamem nawilżającym ale nie codziennie.
Z kawą nie mam problemu; tak samo z Hanką jak i teraz z początkiem ciąży zupełnie odstwiłam kawę bo mi nie smakuje, a potrafiłam pić 3-4 dziennie. Od wielkiego święta skusze się na Latte w Coffee Heaven.
Co do ruchów, teraz jeszcze za wcześnie, a pierwsze "puknięcia" Hanki czułam w połowie 17 tygodnia, ale dopiero po kilku dniach byłam pewna że "to jest to".
Sprawdziłam też w "W oczekiwaniu na dziecko" o co chodzi z rybami. W skrócie: Powinno się unikać częstego jedzenia mięsa rekina, miecznika, makreli królewskiej i tilefish z powodu silnego stężenia metylu rtęci. Należy ograniczyć spożycie ryb słodkowodnych złowionych przez rodzinę/przyjaciół, bo te ze sklepu mają mniej zanieczyszczone mięso. Zalecane gatunki: łosoś, bas morski, sola, flądra, łupacz, halibut, okoń oceaniczny, rdzawiec, dorsz, tuńczyk, pstrąg + owoce morza.
Dziś jadłam szprotki w pomidorach, mała mi podjadała. A tak poza tym, to czuję się fatalnie, odrzuca mnie od jedzenia i picia, nadal kaszlę i jestem osłabiona więc wracam do łóżka.
image
image
gosia_dim_ wracaj szybko do zdrowia.

Co do ryb - to nie powinnyśmy jeść ryb wędzonych/surowych tak jak i mięsa.Dlatego że surowa/wędzona ryba/mięso może byc czymś zakażona, co ginie tylko w trakcie gotowania lub smazenia.

Moje bąbelkowanie to chyba jednak ruchy :) jak mamusia jadła czekoladkę przeyjemnie delikatnie bulkotało, a jak ziemniaczki pieczone to już nie było tak przyjemnie...
Ale jeszcze poczekam z moją radościa, aż będe pewna. Teraz będe leżeć i czuwać cały wieczór :)
Co do tego jedzenia, wiem, że wiele nie możemy jeść ale wydaje mi się, że najlepiej w tym wszystkim zachować zdrowy rozsądek.

Kiedyś kobiety nie miały badań prenatalnych a alergia to rzadkość, natomiast teraz może z powodu przetworzonej żywności to się zmieniło. Myślę, że jeśli ma się na coś ochotę można sobię pofolgować ale bez przesadzania. szklanka Coli czy szklanka kawy nie zaszkodzi ale może poprawić samopoczucie przyszłej mamy, o ile nie ma przeciwskazań od lekarza. A swoją drogą co lekarz to inna szkoła więc tak naprawdę nie wiemy co jest dla nas najlepsze.
może dodam że ja akurat jadłam wszystko na co tylko mialam ochote, oczywiście oprócz sushi.

najbardziej lubilam oranzade gazowana z biedronki, ryby np makrele wędzona jadłam tonami.

moje dzieci nigdy nie mialy kolek a ni nie sa alergikami.
ja tez w poprzedniej ciazy jadlam to, na co mialam ochote i pilam napoje gazowane (na sam smak wody miala odruch wymiotny, podobnie jak sokow) a nasz synek nie ma na nic alergii, kolek tez nie mial.
image

image
hej dziewczyny!

i jak tam dzis samopoczucie?

image
czesc u mnie swietnie pomijajac fakt ze mnie corka o 8 z lozka wygonila:)
Hej,

U nas jak narazie poranek też pozytywnie :)
Witam,
u nas też wszystko w porządku.
Byłam dzisiaj w laboratorium na badaniach,a teraz zjadłam śniadanko,posprzątałam i odpoczywam.

Miłego dnia życzę wszystkm mamusiom.

image
Dziś wyjątkowo, nie mogę się zwlec z łóżka... przeniosłam lapka i nie wstaje co jakiś czas załapuje trochę snu.
u mnie tez jako tako, tylko raz było mi niedobrze...
niebawem wybywam na spacer z psiapsióła :)

image
Hej kobitki,

ja w robocie... i znowu rano wymiotowałam:( A myślałam, że już koniec:( Wszystko mnie denerwuje, siedzę tak wpieniona, że szkoda słów...i aktualnie mam straszną ochotę na szarlotkę z lodami, tylko skąd ją wziąć:)
image
image
ja juz parenaście razy myslałam, ze mam koniec wymiotowania... o tyle jest lepiej ze teraz robie to duzo rzadziej ;) i w zasadzie tylko rano...

image
ja też jem wsyztsko na co mam ochote a mandarynki poprostu uwielbiam :-) Oczywiście wszystko z rozsądkiem.

a jak już ktoś wspominał o cezkoladzie to też tak mam Że jak wcinam czekolade to czuje takie jakby bąbelkowanie w brzuchu hihihi może to dzidzia jest szczęśliwa bo jej smakuje czekolada :-)
image

image
Na pewno:) Ja mam w poniedziałek powtórkę USG, bo nie mogłyśmy zmierzyć przezierności i lekarka kazała mi się najeść przed wizytą czegoś słodkiego - żeby małe było bardziej chętne do fikania:D
image
image
Witam. Ja mam się niestety kiepsko. Dostałam jeszcze tydzień zwolnienia i Duomox + syropki itp. Siedzę w domu z małą, bo ona też się rozchorowała, ale na szczęście od jutra mąż z nami będzie siedział, bo nie dam rady wyleżeć przy szalejącej i do tego chorującej małej.
Jeśli chodzi o ruchy, to ja na początku najbardziej czułam fikołki Hani leżąc na wznak.
image
image
Mnie dalej bardzo mocno boli głowa, byłam w aptece i dostałam lek homeopatyczny. Generalnie nic mi się nie chce
image
image
A mi się chce tylko jeść:( Właśnie odliczałam do końca pracy i już wymyślam co po drodze kupić do jedzenia...masakra:)
image
image
a ja dziś byłam pierwszy raz u lekarza :)
w końcu się trochę uspokoiłam, jak mi lekarz powiedziała że wszystko dobrze i mam się nic nie bać
oczywiście dostałam listę badań do zrobienia, kolejna wizyta za 4-5 tyg, wtedy będzie pierwsze USG...
kurcze jak tu teraz wytrzymać tyle czasu?

To czekanie jest straszne...ja czekam jak na szpilkach od wizyty do wizyty. Raz jechałam tylko po receptę a i tak wepchnęłam się na USG dla świętego spokoju hehe:)
pieczenienatalia - widać już serduszko?:)
image
image
aha, no tak, napisałaś, że pierwsze USG za 4tyg:) sorki:)
image
image
dziwne, w obecnych czasach nie stwierdza sie ciazy bez potwierdzenia USG (czy ciaza jest prawidlowo umiejscowiona, czy jest zarodek w jaju plodowym). na twoim miejscu miedzy 7-8tyg ciazy obowiazkowo poszlabym do lepszego lekarza, ktory cie nie oleje. to teraz standard wprowadzony przez Polskie Towarszystwo Ginekologiczne.
image

image
no babka powiedziała, że jest za szybko i tak nic nie zobaczy...
nie stresujcie mnie proszę... bo dopiero co się uspokoiłam :)

MamaFilipa
jeśli mówisz, że powinnam isc 7-8tyg a ja wizyte będę miała na 9 to chyba nie bede latać dodatkowo :)
według mojego odczucia nikt mnie nie olał :)

Tak wcześnie można wypatrzyć jedynie maleńką kropkę, pęcherzyk ciążowy....i dowiedzieć się jedynie, że jest w macicy. A czy ciąża prawidłowo się rozwija, bije serduszko itd. to faktycznie trochę później...Także nie stresuj się:)
image
image
A zmieniając temat - czy Wam się śnią jakieś schizy ciążowo/porodowe hehe? Boże, ale ja miałam dzisiaj noc.....śniły mi się 3 porody pod rząd, 3 moje porody- jak sceny wyjęte z filmu. Przy pierwszym nie dałam rady, po prostu nie dałam, nie urodziłam i sen się urwał, przy drugim urodziłam, ale coś innego (w każdym razem nie dziecko, nie wiem czy to przypadkiem nie była ryba hahaha), i dopiero przy trzecim się udało... Jak się obudziłam, byłam przerażona hehehe:) leżałam i myślałam - kuźwa jak to ma tak wyglądać to ja chyba naprawdę temu nie podołam hehe:)
image
image
agusp
dziękuję :)

asusp, masz racje. Ja własnie poszłam pierwszy raz na potwierdzenie ciaży w 5 tygodniu i 3 dniach. Ginex niestety nie mógł mi nic innego powiedzięc jak to, że pecherzyk jest dobrze umiejscowiony. Kazał przyjśc za 2 tygodnie. Właśnie jutro sie wybieram i jestem pełna obaw, czy bedzie biło serduszko, choć staram się byc dobrej myśli.
Dopisuję kolejną wrześniową mamusię.

1. arisa6 - 21 czerwiec
2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
8.she_gd - 10 lipiec
12.aguseek- 20 lipiec
14. marta82 - 23 lipiec
15. magda84 - 27 lipiec
16.Tesula- 2 sierpień
17. agusp - 2 sierpień
19. Kejt - 5 sierpień
21. Umchi - 16 sierpień
24. edginia - 19 sierpień
25. MARKOWA - 26 sierpień
26. Tamara - 26 sierpnia
27. MamaFilipa - 27 sierpień
28. mamasandry - 5 wrzesień
29. gosiunia1108 - 7 wrzesień
30. sałatka - 8 wrzesień
31. pieczenienatalia - 27 wrzesień

image
sorki za wciecie ale jak zobaczylam Wasz watek to zajrzalam...ja mialam ten sam watek tylko 2010 super wspominam czas oczekiwania i sam porod az zazdroszcze ze to przed Wami i zycze Wam wszystkim spokojnego oczekiwania i szczesliwego rozwiazania i mala rada spijcie duzo poki mozecie;)heh
image

Zamówienia na kartki i zaproszenia:
http://www.facebook.com/FotoMaxKarolSzczudlinski?ref=bookmarks
www.fm-wedding.pl fmwedding@inte
Hey Kobitki, a my jesteśmy chorzy. Jakieś przeziębienie mnie rozkłada, mam paskudny kaszel, boli mnie gardło, katar i generalnie takie rozbicie. Na szczęscie gorączki nie mam, no i osłuchowo też okey.

Zrobiłam sobie miksturę aby postawić się na nogi, zobaczymy z jakim skutkiem jutro. Mało jej nie zwróciłam, no ale ponoć skutecznie działą: sok z wycisniętych 2 cytryn, dwa starkowane ząbki czosnku, trochę starkowanego imbiru i dwie łyżki miodu. Mam nadzieje że pomoże. Ide do wyrka. Papa

ps. chyba wczoraj czułam pierwsze motylki w brzuszku :D
sałatka, jak przed usg sprawdzającym czy jest serce, myślałam że zejdę...mało nie umarłam ze strachu:) Tętno dzieciaczka było ok. 160 a ja chyba miałam niewiele mniejsze...hehe
image
image
natalia, nie chcialam cie zaniepokoic, tylko zwykel robi sie usg potwierdzajace troche wczesniej, dla bezpieczenstwa mamy ;) ale i tak powinnas byc dobrej mysli, bo w tej kwestii to juz nic od nas nie zalezy, jesli ma byc dobrze, to na pewno bedzie!!! :)

mona_g - gratulacje, ja pamietam jak filip pierwszy raz przesunal sie... to jego pierwszy ruch jaki poczulam ;) potem mnie pukal, tak po prostu
"stuk puk", zwykle wieczorem, no a po 19tygodniu, to juz coraz mocniej sie krecil :) tez nie moge sie doczekac tych ruchow :)

ja mam wizyte jakos za 3 tygodnie, zapisze sie pewnie na 11lutego, bo bedzie to 11t5d takze dzidulek powinien byc odpowiedniej wielkosci :)
image

image
A ja mam dodatkową wizytę jutro

mam kiepskie wyniki i moja lekarka dzwoniła dziś do mnie że mam przyjść jak najszybciej nawet bez zapisywania się na wizytę.

Powiedziała też, że ponieważ przezierność nie wyszła a jest już za późno na powtórkę to za dwa tygodnie wyśle mnie na test potrójny.

Ile cm miały Wasze fasolki podczas USG z badaniem przezierności?
image
image
agusp, ja przy pierwszym w życiu usg dzidziusia nie miałam az takich obaw jak teraz przed tą jutrzejsza wizytą. No ale mój straxch jest uzasadniony, bo moja poprzednia ciążę straciłam :( Pocieszam sie, że czuję sie cały miesiąc do d..., dlatego licze na to, że poziom hormonów, dzidzius i wszytsko inne jest ok... Czy my ciężarne wziąż musimy na cos czekać? :P

Pierwsze ruchy dzidziusia są PRZECUDOWNE!!! Ja w okresie, kiedy je czułam po raz pierwszy z moją Stokrotką współczułam facetom, że nigdy nie doświadcza tego CUDU. Warto być kobietą :)))
tesula, to szkoda. maluszek moze miec od 45 do 84mm i badanie musi sie odbyc miedzy 11w0d a 13w0d+6dni (czyli do 14w0d). w sumie, wg twojego tygodnia, spokojnie mialabys na to badanie jeszcze tydzien, chyba ze twoja fasolka rosnie szybko i ma juz ponad 8,5cm :) ja bylam z filipem jak mial cos ok. 6,5cm, bylo to chyba w 11-12 tygodniu, juz nie pamietam a nie chce sie mi zajrzec do dokumentow ;) moze warto udac sie do innego lekarza, tak tylko z tej okazji? ja nie robilam testu podrojnego, ale jesli jestes na niego zdecydowana, to zrob -wtedy i tak oprocz pobrania krwi bedziesz musiala miec zrobione usg - zeby uzyskac wartosc przeziernosci karkowej i dlugosc kosci nosowej (bo test potrojny to wartosc nt, nb i kilku elementow krwi-m.in. wolnego hcg i chyba jeszcze jednego bialka i wszystko podane w procentach). ja nie lubie prawdodobienstwa, wiec nie robilam ;)
image

image
moja fasolka podczas tego USG miała już 6,7 cm.

nie chcę zmieniać lekarki - chodzę do niej od 6 lat i bardzo ją lubię i jej ufam

Mam wszystkie te badania w abonamencie Medicover więc nic za to nie płacę, teraz też miałam pobieraną krew na test podwójny - jutro do niej pójdę zobaczymy co powie.
image
image
pieczenienatalia spoko luz, jak ja byłam pierwszy raz u ginka to tez jakos wczesnie było, co prawda mi robili usg, ale nic na nim nie było widac poza jakas kropka, ktora widział oczywiscie lekarz a nie ja ;)

tesula u mnie chyba bylo 59mm-tak mi sie wydaje, mam nadzieje ze nastepne wyniki beda lepsze!

image
Umchi jaki lek kupiłas? pomógł Ci juz? trzymaj sie tam, wiem ze ból głowy to masakra!

image
Nikita987

takie wiadomści lubię :) od razu jestem spokojniejsza :)

Dziewczyny a czy Was tez na początku bolały plecy w dolnej części?
coś mi dziś dokuczają...

tesula mój maluch podczas badania genetycznego 12 tc i 2 dniach miał 6,6 cm.

pieczenienatalia mnie na początku bardzo często bolały plecy w dolnej części potem przechodziły a potem znowu sie pojawiały :)

dziewczyny czy któraś z was bierze Euthyrox na tarczycę?
image
image
ja brałam pod koniec ciąży, w 8/9 miesiacu
image

image
@pieczenienatalia

Ja Tobie radzę iść teraz na USG. mi w 5 tygodniu podejrzewali ciąże pozamaciczną i jak każdy dobrze wie, bez operacji jest to zagrożenie dla życia.
2 tygodnie chodziłam na badania do szpitala, żeby to w końcu wykluczyli.

czym prędzej znajdź sobie innego ginekologa!
Agussek ja biorę obecnie Euthyrox - w chwili obecnej 75 plus do tego Jodid 200. Biorę to ze względu na moją tarczycę. Chodzę do Pani dr. Lewczuk, cudowna kobieta, ustabilizowała moje wyniki. Na początku ciąży byłam u niej co dwa tygodnie. najpierw sam jodid potem stopniowo trzeba było dołożyć euthyrox.

Jutro jadę na badania, a w środę na wizytę. Mam nadzieje że wyniki dalej będą dobre :D
Mój gin zaleca robienie przezierności w 13-14 t.c., bo podobno więcej można zobaczyć. Mi akurat wypada na 13+5, z Hanią byłam w 13+3.
image
image
Hej mamuśki,

jak tam dzisiaj?:) U mnie w miarę...poza tym, że nie mogę wstać rano z łóżka, mam z tym coraz większe problemy...
image
image
Witam

aguseek ja brałam w pierwszej ciąży euthyrox od dawki 25 do 118 czy jakoś tak zwiększany stopniowo w zależności od wynikow teraz od początku biorę euthyrox 50 i w lutym kolejne badanie ft4 i zobaczymy czy już będzie trzeba zwiększyć dodatkowo mam brać jod albo witaminy z jodem ale teraz już mam na pewno stwierdzona niedoczynność
http://mojedziecikreatywnie.pl/ Zobacz jak spędzić czas z dzieckiem:-)

image

wercia83 czyli on jest bezpieczny w ciąży dla dziecka? bo ja mam ogólnie w normie tsh i ft4 ale moja gin uważa że w ciąży powinny być górne granice normy a nie środkowe. Bo boję się żeby dziecku nie zaszkodzić jakimś lekarstwem :(
image
image
Dostałam lek homeopatyczny i pomógl mi, bo Pani w ptece powiedziała, że ona nie ryzykowałaby z braniem paracetamolu, apapu itp. Lek nazywa się Cyclamen, polecam.
image
image
agusek, lek jest bezpieczny dla dziecka. ale zdziwilo mnie podejscie twojej lekaraki, czy ona jest ginekologiem-endokrynologiem czy tylko endokrynologiem? ja bym apod opieka ginekologa-endokrynologa, ktory twierdzil, ze wlasnie srodek normy jest najlepszy i nie powinno podawac sie leku "na zapas", bo dziecko i tak od mamy swoja czesc wyciagnie. co za duzo to nie zdrowo. i dopiero jak moje wyniki w 8 miesiacu byly w dolnej granicy, to wlaczyl mi lek. filip jest zdrowym dzieckiem. warto brac takie witaminy w ciazy, ktore posiadaja odpowiednia dawke jodu, czyli od 150 do 200jednostek.
image

image
Witam wszystkie mamy :)
Od paru dni obserwuję wątek i postanowiłam też się zarejestrować. Termin mam na 4 sierpnia, pierwsze dziecko, jesteśmy przeszczęśliwi :) Na ostatniej wizycie miało 5,7cm. Wszystko jest ok, dzieciątko się dobrze rozwija i w zasadzie nie stresuję się zupełnie między wizytami.
Od paru dni czuję się cudownie - wcześniej było mi bez przerwy niedobrze, teraz wreszcie poszerzyłam trochę swój jadłospis, choć nadal odrzuca mnie na widok mięsa i sera, który przed ciążą uwielbiałam w każdej postaci. Zachcianek mam sporo, ale zmieniają się jak w kalejdoskopie :) I na szczęście nie jestem nerwowa, chyba mam lepszy charakter niż poza ciążą :)
Mam pytanie: wzruszacie się? Bo tyle się nasłuchałam o płaczliwości kobiet w ciąży, że nawet reklamy je wzruszają, a mnie jakoś nic :p

Ogólnie jem to, na co mam ochotę - ser pleśniowy i wędzoną makrelę też. Moja mama nigdy się nie przejmowała zbytnio takimi ograniczeniami i jakoś ani ja, ani żadna z trzech moich sióstr nie ma żadnych alergii czy innych problemów. A po co się dodatkowo męczyć i odmawiać sobie odrobiny przyjemności :) Witamin też żadnych nie biorę, tylko kwas fioliowy.

Sorki że tak dużo tego na raz, potem postaram się bardziej streszczać :p
MamaFilipa moja lekarka jest ginekologiem-endokrynologiem i uczepiła się tej tarczycy jak nie wiem co....:/ miałam robione usg tarczycy i wszystko w normie, wyniki konsultowałam z innym ginekologiem-endokrynologiem który nie widział konieczności brania leku a ona się uparła że mimo iż w normie po środku to powinnam brać żeby ft4 szczególnie było w górnej granicy :/ jestem zła na nią bo po co mam brać coś jak nie trzeba ale ona mnie ciągle wysyła na powtarzanie badań ft4 i tsh :/ muszę przemyśleć całą sprawę....
image
image
Aguseek mnie też bardzo dziwi zachowanie twojej Pani doktor. Branie leków na zapas nie jest mądre. Ja musiałam zacząć brać bo miałam poziom Tsh na górnej granicy normy - niedoczynność tarczycy.
Myślę że powiinna skonsultować się z typowym endokrynologiem. Rozumiem że ja na początku musiałam robić cześto badania ale zdecydowanie miałam złe wyniki, ale teraz biorę leki i robię je raz na miesiąc.

Może trzeba by przemyślec zmianę lekarza...
Muszczek witamy:) Masz termin blisko mnie, fajnie:))

Co do wzruszeń - ja się też nie wzruszam, powiedziałabym raczej, że mam ciągły w****:) szczególnie w pracy wszyscy mnie drażnią.....

A zachcianki - taaaak, ja ciągle wymyślam coś nowego, ostatnio miałam jazdę na arbuzy i wykupiłam wszystkie w swoim Kauflandzie, czekam aż dowiozą....
image
image
Cześć mamuśki!!!
Dopiero teraz sie odzywamy bozłapało nas okopne przeziębienie, ale dużo cytrynki i wapno pomogły.
U mnie dzidzia na przezierności miala 5,7 cm w 12 tyg 2 dzień.
juz sie nie moge doczekać usg, a mam 3 lutego, tak dobrze sie czuje,az sie zaczełam martwic, zero mdłości.
co do zachcianek, to jak ogladam tv i widze reklame z nutellą lub jakies serki to tylko biec do sklepu i wcianc.
image
image
ja nie mialam zachcianek ani w poprzedniej ciazy ani teraz. w ciazy z filipem nie moglam patrzec na mieso, szczegolnie mielone (czy w formie kotletow, klopsow etc). ja w ciazy zawsze mam zwiekszony apetyt na wszelkie warzywa i owoce, zwykle na kolacje jem pomidory, ogorka i ewentualnie kanapke z lekko slonym maslem. mniam mniam. na obiad zwykle zjem 1/3 porcji, wiec moj maz ma co po mnie dojadac ;) no a na sniadanie zawsze jakas kanapeczke. ostatnio mialam tylko ochote na jajka na twardo z majonezem i moj maz zrobil mi takowe na niedzielne sniadanie :) na slodycze, chipsy czy takie tam nie mam ochoty zupelnie.
image

image
lisiusowa

bardzo dziękuję Ci za dobre chęci, ale myślę, że moja ginekolog wie co robi, ufam jej, nie mam żadnych niepokojących objawów więc spokojnie czekam na swoją wizytę :)
tak naprawdę każda z nas jest inna i podejrzenie ciąży pozamacicznej również dotyczy kobiet z określoną historią zdrowia
obserwuję siebie i jeśli coś będzie dziać się nie tak albo już nie będę się mogła doczekać, to wtedy pójdę kontrolnie na usg

Dziewczyny nie straszcie Natalii. Nie każdy lekarz robi na pierwszej wizycie USG i po co od razu się zamartwiać, i sobie wkręcać że to pozamaciczna. na bank wszystko jest OK.

U nas też dobrze. Moje maleństwo już kopie. U nas wizyta za tydzień-mam nadzieję, że uda się podejrzeć kto tam mieszka :)
image

image
natalia, przykro mi, ale nie zgodze sie z toba, ze ciaza pozamaciczna dotyczy "kobiet z okreslona historia zdrowia". ja tez 2 lata temu mialam podejrzenie ciazy ektopowej-bez zadnych "historii". nie bez kozey polskie towarzystwo ginekologiczne zaleca usg miedzy 6a8 tygodniem ciazy, zeby zapobiec ewentualnym komplikacjom zwiazanym z ciaza ektopowa (objawy moga wystapic dopiero w 3mcu) lub pustym jajem plodowym. wiem, ze dla ciebie sa to nowosci, ale taka jest rzeczywistosc. mam nadzieje, ze nigdy ciebie nie beda dotyczyc, ale udawanie, ze pewne rzeczy na pewno nam sie nie zdarza tez nie jest dobrym podejsciem. zdaje sobie sprawe z tego, ze znasz swoja ginekolog od 6 lat i moze dlatego "stracilas" czujnosc wobec jej umiejetnosci. trzeba miec zaufanie do swojego lekarza ale ... no wlasnie jest jedno ale ... zawsze musi byc to zasada ograniczonego zaufania, bo nikt nie jest idealny i zaden lekarz nie bedzie martwil sie o twoja ciaze tak jak ty sama. zdaje sobie sprawe z tego, ze moze nie spodoba ci sie to co pisze, szczegolnie ze bedac w ciazy po raz pierwszy wszystko wydaje sie rozowe, ale warto po prostu przyjac do wiadomosci, ze zasada zdrowego rozsadku jest tutaj, w okresie ciazy, nieslychanie wazna :)
image

image
a kto powiedział, że znam swojego ginekologa od 6 lat?
i niestety nic nie wydaję się różowe, bo jestem pełna obaw i ciągle myślę o tym czy wszystko jest w porządku.

Dziękuję Wam wszystkim za troskę. :)

najwyrazniej pomylilo mi sie z postem innej dziewczyny, ktora zna swojego lekarza wlasnie od 6 lat :)

natalia, na pewno bedziesz wszystko dobrze! kazda z nas ma w sobie ta nadzieje, ze w wakacje zostanie mama, czy to pierwszy czy kolejny raz :)

milych snow dziewczyny! ja zmykam, bo synek wlasnie poszedl spac i mamy chwile dla siebie, a od polnocy znowu czekaja mnie pobudki co godzinke ;) mam nadzieje, ze bedziemy miec mala przerwe w zabkowaniu, bo troche snu by mi sie przydalo ;)
image

image
Natalia zrobisz jak chcesz.
Ja tylko opisałam co mi się przytrafiło.
Mój ginekolog badał mnie regularnie, więc teoretycznie nie powinien robić USG, tak? bo wszystko POWINNO być w porządku.

bądźcie realistkami. każda z nas chce żeby jej dziecko było zdrowe, ale nie można ślepo wierzyć że tak jest.

Rozumiem że USG jest stosunkowo nowym wynalazkiem, ale trafniej obrazuje zmiany, niż osłuchiwanie brzucha :)
Natalia, usg juz w krótce, więc długo nie bedziesz musiała czekać... :)

My dzis po drugiej wizycie jesteśmy. Ja z kolei bardzo chciałam wiedziec czy serduszko bije, czy jest zarodek, bo na ostatni usg nie było nic widac poza pecherzykiem. I jest OK :))) Ulżyło mi i męzowi. A córeczka dziś powiedziała, że chciałaby miec siostrzyczkę :)
salatka-super informacja :)

my liczymy na dziewczynke, maz ma takie przeczucie (a poprzednim razem, wbrew mojemu przeczuciu, jego sie spelnilo). poza tym teraz jest troszke inaczej, wiec chyba bedzie dziewczynka ;) ale najwazniejsze, zeby bobo bylo zdrowe!!!

milej nocki!!!
image

image
pieczenienatalia nie przejmuj się. Ja byłam u ginekologa jakoś na przełomie 4 i 5 tygodnia i usłyszałam dokładnie to samo co Ty - że to bardzo wczesna ciąża i żeby przyjść za 4 tygodnie, bo i tak jeszcze nic nie będzie widać. Myślę, że to dość popularne wśród lekarzy. Kiedy w 8 tc wybrałam się do mojego obecnego ginekologa, to wprost mówił, aby do końca 12 tygodnia za bardzo się nie chwalić, bo różne rzeczy się zdarzają. Nie mam za złe lekarzom, że podchodzili w ten sposób.
Hmm ja byłam u lekarza pierwszy raz w 6 tygodniu i już dostałam zdjęcie z kropeczką... serduszko zabiło dopiero w 7 tygodniu a usłyszałam je w 9. Myślę, że mimo wszystko lekarz powinna zrobić usg przy pierwszej wizycie.

A poza tym Natalia i tak będziesz się denerwować z wizyty na wizytę do końca pierwszego trym, bo wszystko się może zdarzyć. Nasze maleństwo leniwe po mamusi w 9 tyg nie chcialo podnieść rytmu bicia serduszka gdy trafiłam do szpitala miałam 77 gdy wychodziłam 90 a następnego dnia 160 więc co maleństwo to inny przebieg ciąży.
ja tez na pierwszym usg dostalam wydruk z kropką ;)

wiem, ze lepiej dmuchac na zimne, ale przeciez z malenstwem pieczenienatali jest wszystko ok., a Markowa ma racje i tak sie pewnie denerwujesz i tak, przynajmiej ja tak mam... swoja droga dobrze, ze serducho sie u Was unormowało!

a ciekwa jestem czy jak chodzicie na nfz do lekarza to płacicieza usg? jak byłam u ginka na nfz to mi w przychodni powiedzieli ze kazde usg kosztuje 30zł i ze są tylko 3, to dopiero paranoja... a wiem, ze moje kolezanki maja te 3 usg za darmo!

Umchi a konsultowałas ten lek na głowe z lekarzem?
dziewczyny czy leki homeopatyczne mozna brac bez konsultacji?
mnie zaczyna dzis bolec glowa i kupiłabym go sobie...

image
Ja byłam pierwszy raz w 7. tygodniu i miałam na zdjęciu dużą kulkę :)
Chodzę prywatnie, więc niestety nie odpowiem na pytanie.

Wczoraj mnie bolała głowa cały dzień i dziś też boli, ale nie narzekam, bo chyba się powoli żegnam z mdłościami, więc i tak jestem cała szczęśliwa :)
Nikita ja chodze na nfz i za uzg nie płace ale za takie normalne ale jak juz bym chciala 3d no to oczywiscie za doplata:)
jeśli chodzi o usg to ja chodzę na NFZ i mam je robione przy każdej wizycie (teraz 3 lutego mam trzecie usg).Wiem,że w marcu będę miała jeszcze dodatkowo robione echo serca płodu.

Wczoraj odebrałam wyniki Toxo-Igm i wynik mam ujemny.To dobrze czy źle?Znacie się na tym?

Poza tym czuję się dobrze,mdlości mam tylko rano (póki nie zjem śniadania,pewnie z głodu?),o wymiotach już zupełnie zapomniałam.
I od kilku dni tak mi się wydaje,że mój maluszek zaczyna bardzo delikatnie muskać mnie od wewnątrz.Ale czy to możliwe,że tak wcześnie?
Z córką poczułam ruchy w 18 tygodniu,a z synkiem w 20.Dlatego teraz jestem zaskoczona,że tak szybko.Ale jestem na 99% pewna,że to właśnie są ruchy maleństwa.

image
annamaria ja czuję od 3-4 dni smyranie :) jestem pewna, że to TO i też jestem zdziwiona, że tak szybko :) ale poczytałam i jest to możliwe.
image

image
z opóźnieniem, ale najpierw laptop umarł śmiercią tragiczną, a teraz jeszcze kłopociki z netem.

Aguseek - ja biorę euthyroks od kilku lat - mam niedoczynność tarczycy. w czasie cąży zwiększono mi dawkę i dodano jodid. oba te leki nie szkodzą dziecku, wręcz przeciwnie - pomagają mu rozwijać się prawidłowo, jeśli masz chorą tarczycę i ona sobie nie radzi z wydzielaniem hormonów, które maluchowi są bardzo potrzebne. natomiast branie na zapas? nigdy o czymś takim nie słyszałam. jeśli endokrynolog nie widzi potreby, żebyś brała, to nie powinnaś. a ginekolog zamaist sama przepisywać, powinna Ciebie skierować na konsulatację endokrynologiczną. jeśli tego nei zrobiła, idź sama, a potem z zaświadczeniem od endo udaj się do gina. albo zmień gina :))
annamaria: ujemne toxo to dobrze
image
image
Ja miałam pierwsze usg w 5 tygodniu i lekarz sprawdzał czy nie ma ciąży pozamacicznej.
Uważam że lepiej jakby zrobił tobie to usg właśnie żeby nie było sytuacji że ty się denerwujesz czy wszystko ok i nie byłoby sprawy że dziewczyny kogoś straszą. Jest nas tu tyle i wiele już przeszłyśmy przeróżne ciąże i poronienia że naszym zamiarem nie jest kogoś straszyć tylko przede wszystkim wyczulić żeby nikogo nic złego nie spotkało.
image
image
annamaria, wynik ujemny to dobrze :)

Ja myślę, że jeśli Natalia się nie stresuje, to nie ma sensu jej "wyczulać". Ja też nie żyję od wizyty do wizyty i uważam że takie spokojne przeżywanie ciąży na lepsze wszystkim wyjdzie... Osobiście staram się być cały czas dobrej myśli i nie znajdować problemów i niebezpieczeństw, póki ich rzeczywiście nie ma.
zgadzam sie z Muszczek, spokoj przedewszystkim :)
choc ja zawsze czekam na wizyte, zeby usłyszec, ze wszystko jest ok. :)

co z tymi lekami homeopatyczne? brała, ktoras w ciąży???

image
Witajcie dziewczynki, niestety muszę prosić o usunięcie mnie z listy (tzn. 19 sierpnia) W piątek dowiedziałam się że mojemu maleństwu serduszko przestało bić wczoraj byłam na usunięciu ciąży w szpitalu. Nie chce się rozpisywać na ten temat bo jest to dla mnie bardzo trudne. Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia.
edrgina - tak mi przykro.. Trzymaj się dzielnie!! jeżeli to tylko możliwe.

mi lekarz przpiesywał homeopatyczne - brałam na przeziębienie w pierwszym trymestrze. A jak będzie bolała głowa to mam przepisane od swojego lekarza też jakiś lek zamówię specjanie w aptece bo jak ostatnio szukałam niegdzie nie było.

Nikita987 - pyałaś może naszego lekarza o 3D ?

pieczenienatalia - zrób jak uważasz byle byś była spokojna, na pewno wszystko gra ale liczy się tylko spokój i zdrowie.
Ja od lekarza w 6 tygodniu też dostałam fotkę z moją kropką.
edginia bardzo Ci współczuję... :(

Uaktualniam listę:
1. arisa6 - 21 czerwiec
2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
8.she_gd - 10 lipiec
12.aguseek- 20 lipiec
14. marta82 - 23 lipiec
15. magda84 - 27 lipiec
16.Tesula- 2 sierpień
17. agusp - 2 sierpień
19. Kejt - 5 sierpień
21. Umchi - 16 sierpień
25. Tamara - 26 sierpnia
29. sałatka - 8 wrzesień
30. pieczenienatalia - 27 wrzesień

Cieszę się,że ujemny wynik toxo jest dobry.Za tydzień dowiem się jak wyglądają moje pozostałe bad. lab. i w końcu znowu zobaczę naszego malucha na usg.Już się nie mogę doczekać... :) Może już będzie można określić płeć? :)

image
hej jestem nowa mój termin to przełom lipca i sierpnia
image
image
mambalynka witam...
a jakiś konkretny termin masz już wyznaczony?

image
Witamy nową mamę i fasolkę:)
Oj, ale wątek upadł, ja dopiero teraz zajrzałam, bo zarobiona dzisiaj byłam. W pracy wszyscy chorzy, chyba sezon grypy...i chyba sobie wezmę trochę wolnego, nie ma co ryzykować.
Miłego wieczoru dziewczyny!
image
image
ojejku ale sie objadlam wlasnie po obiadku jestesmy:)
Dziewczyny czy wy tez tak macie ze prawie kazdy obiadek do udanych nie nalezy?
Ja to prawie w kazdym obiedzie cos zawale:)
albo za bardzo przyprawie albo za malo albo ostatnio groch w zupie calkiem rozgotowalam ze papka sie zorbila:)
No tragedia z tymi obiadami w ciazy;(
W pierwszej zreszta tez tak bardzo czesto mialam:)
Ja tylko ziemniaki mężowi gotuję, bo mamy ogromny zapas mięsa w zamrażalniku, więc nie mam problemu :p Na szczęście, bo na widok/zapach mięsa mnie odrzuca, nie ważne, czy surowe czy przygotowane już.
W ogóle nie pamiętam kiedy zjadłam obiad, chyba już dwa miesiące mijają od ostatniego.
Hej

byłam wczoraj na dodatkowej wizycie u mojej pani doktor. Dostałam skierowanie na podobne USG z badaniem przezierności - idę za tydzień.

Mam kiepskie wyniki badań niestety - tarczyca na dolnym poziomie ale jeszcze w normie, nic na to na razie nie dostałam, natomiast mam słabe wyniki krwi wskazujace na początek anemii

W sumie nigdy nie objadałam się produktami bogatymi w ten pierwiastek, a teraz mam tego efekty... ale i tak nikt mnie nie namówi na wątróbkę...
image
image
edrgina - bardzo mi przykro...
ja niestety przesalam potrawy, najpierw wydaje mi się że za mało a potem jak dosypię to masakra hehe:) i ciasta mi przestały wychodzić , same zakalce robię i się poddałam....nigdy wcześniej nie miałam z tym problemu bo lubię gotowa i robiłam to często :)

edrgina- współczuję bardzo...
image
image
Mój mąż przestał mi dawać ostatnio potrawy do smakowania( na co dzień to On gotuje), dla mnie zawsze za mało kwaśno za mało ostro a potem się okazuje, że nikomu oprócz mi nie smakuje:)
Dziewczyny mam jeszcze takie małe pytanko.

Zauważyłam dziś, że mam krwiaczka w pępku. Nie wiem czy to pierdoła czy lecieć z tym do lekarza. Nie chcę wyjść na panikarę.
raczej nic takiego, w ciazy zmniejsza sie krzepliwosc krwi i stad moga pojawic sie krwawienia z nosa, rany moga dluzej krwawic no i moga pojawiac sie jakies wybroczyny czy siniaki od lzejszego nacisku (np. uscisku, soczystego pocalubku czy odciskajacego sie guzika od spodni). taka jest moja opinia - obecnie przechodze krwawienia z nosa a kazde mocniejsze przytulenie czy lekkie szczypniecie powoduje u mnei nieproporcjonalnie wiekszy bol ;)
image

image
hej dziewczynki,
a mnie dopada ostatnio zmęczenie okropne, nic mi się niechce, najlepiej to bym leżała, spała i nic nie robiła.
image

image
Z nowym dniem,nowy wąteczek.
Zapraszam.

http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html

image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

do góry