Widok
Genialna szarlotka :)
Składniki
• 4 szklanki mąki pszennej
• 3/4 szklanki cukru pudru
• kostka masła 200g
• 3-4 jajka
• 1 szklanka cukru kryształu
• 1/4 łyżeczki soli
• 1 torebka budyniu waniliowego 16g
• kilka kropli olejku waniliowego albo cytrynowego
• ok.2 kg jabłek
• 2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 1/4 malutkiej łyżeczki tartej gałki muszkatołowej (naprawdę niewiele, 3 szczypty)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• łyżeczka skórki otartej z cytryny
• sok wyciśnięty z jednej cytryny
Opis przygotowania
Jabłka zwykle biorę różne np. połowa Szarej renety (kwaskowa i rozpada się) a połowa np. Ligoli albo Czempionów (słodkie i pozostają w kawałeczkach nawet po uduszeniu). Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki lub kostkę, skropić sokiem z cytryny. Masło musi być mocno schłodzone a nawet zamrożone. Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek . Mąkę przesiać. Zimne masło ścieram na jarzynowej tarce albo siekam i rozcieram rękami razem z mąką, proszkiem do pieczenia, połową soli, cukrem pudrem, żółtkami i olejkiem zapachowym, skórką cytrynową – trzeba to robić szybko, żeby masło się zbytnio nie ogrzało. Wychodzi z tego masa o raczej sypkiej konsystencji, ale to nic nie szkodzi. Wsypuję całość do torebki i na jakąś godzinkę do zamrażalnika. W tym czasie prażę pokrojone jabłka w garnku dodając cynamon, gałkę i ew. kilka łyżeczek wody i odrobinę cukru – to zależy od słodyczy jabłek . Nie rozgotowuję całkiem jabłek, będą się jeszcze piekły. Kiedy jabłka stygną, wyjmuję ciasto z zamrażarki i jego większą część wysypuję na blaszkę , dociskam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C aż się zrumieni – na kilka minut. Kiedy ciasto się piecze ubijam białka z resztą soli dosypując powoli szklankę cukru . Gdy piana jest już sztywna , dodajemy proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijamy. Na zrumienione ciasto wykładam uprażone jabłka, na to pianę i wierzch posypuję resztą ciasta, i do pieca na ok. 30-40 min. W przepisie jest sporo cukru więc do jabłek właściwie go nie dodaję, chociaż u mnie lubią słodkie ciasta . Kiedy wstawimy już całość, z jabłkami i pianą, do piekarnika, trzeba po 15min. zajrzeć czy wierzch się zbytnio nie przyrumienił – w razie czego można przykryć folią aluminiową. Przepis na blaszkę o wym. ok. 25×35cm.
Składniki
• 4 szklanki mąki pszennej
• 3/4 szklanki cukru pudru
• kostka masła 200g
• 3-4 jajka
• 1 szklanka cukru kryształu
• 1/4 łyżeczki soli
• 1 torebka budyniu waniliowego 16g
• kilka kropli olejku waniliowego albo cytrynowego
• ok.2 kg jabłek
• 2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 1/4 malutkiej łyżeczki tartej gałki muszkatołowej (naprawdę niewiele, 3 szczypty)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• łyżeczka skórki otartej z cytryny
• sok wyciśnięty z jednej cytryny
Opis przygotowania
Jabłka zwykle biorę różne np. połowa Szarej renety (kwaskowa i rozpada się) a połowa np. Ligoli albo Czempionów (słodkie i pozostają w kawałeczkach nawet po uduszeniu). Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki lub kostkę, skropić sokiem z cytryny. Masło musi być mocno schłodzone a nawet zamrożone. Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek . Mąkę przesiać. Zimne masło ścieram na jarzynowej tarce albo siekam i rozcieram rękami razem z mąką, proszkiem do pieczenia, połową soli, cukrem pudrem, żółtkami i olejkiem zapachowym, skórką cytrynową – trzeba to robić szybko, żeby masło się zbytnio nie ogrzało. Wychodzi z tego masa o raczej sypkiej konsystencji, ale to nic nie szkodzi. Wsypuję całość do torebki i na jakąś godzinkę do zamrażalnika. W tym czasie prażę pokrojone jabłka w garnku dodając cynamon, gałkę i ew. kilka łyżeczek wody i odrobinę cukru – to zależy od słodyczy jabłek . Nie rozgotowuję całkiem jabłek, będą się jeszcze piekły. Kiedy jabłka stygną, wyjmuję ciasto z zamrażarki i jego większą część wysypuję na blaszkę , dociskam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C aż się zrumieni – na kilka minut. Kiedy ciasto się piecze ubijam białka z resztą soli dosypując powoli szklankę cukru . Gdy piana jest już sztywna , dodajemy proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijamy. Na zrumienione ciasto wykładam uprażone jabłka, na to pianę i wierzch posypuję resztą ciasta, i do pieca na ok. 30-40 min. W przepisie jest sporo cukru więc do jabłek właściwie go nie dodaję, chociaż u mnie lubią słodkie ciasta . Kiedy wstawimy już całość, z jabłkami i pianą, do piekarnika, trzeba po 15min. zajrzeć czy wierzch się zbytnio nie przyrumienił – w razie czego można przykryć folią aluminiową. Przepis na blaszkę o wym. ok. 25×35cm.
Rafaello ( bomba kaloryczna, ale zawsze robi furrore ;)
Biszkopt:
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki tortowej
3 łyżki wody
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
żólka+ cukier + woda =ucierać 15 min +mąki z proszkiem +ubite białko ( ja ubijam wszystko mikserm i zawsze ładnie rośnie)
Krem:
0,75 l kremówki
3 śnieżki
3 białe czekolady ( najlepsze te najzwyklejsze np. z biedronki)
3 p. kokosu
30 dkg migdałów płatki
wódkę + sok z cytryny do skropienia biszkoptu
Wykonanie:
Śmietane ubic ze śnieżka + rozpuszczona czekolada (kilka sek w mikrofali, ostudzona!) + migdały + 2 paczki kokosu = wymieszać
biszkopt przekroić na dwie cześci i posmarować kremem, na górze również a całość obsypać kokosem i odrobiną migdałów
Smacznego
Biszkopt:
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki tortowej
3 łyżki wody
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
żólka+ cukier + woda =ucierać 15 min +mąki z proszkiem +ubite białko ( ja ubijam wszystko mikserm i zawsze ładnie rośnie)
Krem:
0,75 l kremówki
3 śnieżki
3 białe czekolady ( najlepsze te najzwyklejsze np. z biedronki)
3 p. kokosu
30 dkg migdałów płatki
wódkę + sok z cytryny do skropienia biszkoptu
Wykonanie:
Śmietane ubic ze śnieżka + rozpuszczona czekolada (kilka sek w mikrofali, ostudzona!) + migdały + 2 paczki kokosu = wymieszać
biszkopt przekroić na dwie cześci i posmarować kremem, na górze również a całość obsypać kokosem i odrobiną migdałów
Smacznego
Milky Way
CIASTO NA BISZKOPT
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki kakao
MASA MLECZNA
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
POLEWA
15 dag czekolady mlecznej
około 6 łyżek mleka
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.
Przełożyć biszkopt kremem.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta.
Schłodzić w lodówce.
Zebra z coca-colą
Składniki:
- 5 jajek,
- półtorej szkl cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 i pół szkl. mąki,
- 1/2 szkl. oleju,
- 1 szkl coca - coli,
- 2-3 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
Z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Bardzo wolno dolewać raz trochę oleju raz trochę coli aż do wyczerpania oleju i coli. Ciasto podzielic na pół. Do jednej części wsypać kakao, wymieszać, do drugiej dodać 2-3 łyżki mąki. Ciasto cienką strużką wlewać na środek tortownicy (lub tak jak ja prodiża)- na początek trochę jasnego, na jasne trochę ciemnego i tak na przemian cały czas na środek ! aż do wyczerpania obu ciast. W casie wlawania nie należy ruszać tortownicą (prodiżem), przenosić i poprawiać. Piec ok 1 h Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem !
CIASTO NA BISZKOPT
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki kakao
MASA MLECZNA
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
POLEWA
15 dag czekolady mlecznej
około 6 łyżek mleka
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.
Przełożyć biszkopt kremem.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta.
Schłodzić w lodówce.
Zebra z coca-colą
Składniki:
- 5 jajek,
- półtorej szkl cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 i pół szkl. mąki,
- 1/2 szkl. oleju,
- 1 szkl coca - coli,
- 2-3 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
Z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Bardzo wolno dolewać raz trochę oleju raz trochę coli aż do wyczerpania oleju i coli. Ciasto podzielic na pół. Do jednej części wsypać kakao, wymieszać, do drugiej dodać 2-3 łyżki mąki. Ciasto cienką strużką wlewać na środek tortownicy (lub tak jak ja prodiża)- na początek trochę jasnego, na jasne trochę ciemnego i tak na przemian cały czas na środek ! aż do wyczerpania obu ciast. W casie wlawania nie należy ruszać tortownicą (prodiżem), przenosić i poprawiać. Piec ok 1 h Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem !
ŚMIETANOWIEC
500ml śmietany 30% łaciatej
smietanfixy lub 2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
4 galaretki ( różne kolory)
biszkopty
owoce
Przygotować osobno trzy galaretki( szklanka wody na jedną galaretkę)
Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodać śmietanfixy lub żelatynę( rozpuścić w małej ilości gorącej wody, ostudzić ale nie całkiem do zimnego bo żelatyna się zetnie i zmieszać ze śmietaną)
Galaretki pokroić w kostkę i dodać do ubitej śmietany.
W okrągłej blaszce układamy biszkopty i na to wylewamy naszą masę.
Odstawić do lodówki do stężenia, na wierz wyłożyć owoce i zalać kolejną galaretką.
smacznego:)
500ml śmietany 30% łaciatej
smietanfixy lub 2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
4 galaretki ( różne kolory)
biszkopty
owoce
Przygotować osobno trzy galaretki( szklanka wody na jedną galaretkę)
Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodać śmietanfixy lub żelatynę( rozpuścić w małej ilości gorącej wody, ostudzić ale nie całkiem do zimnego bo żelatyna się zetnie i zmieszać ze śmietaną)
Galaretki pokroić w kostkę i dodać do ubitej śmietany.
W okrągłej blaszce układamy biszkopty i na to wylewamy naszą masę.
Odstawić do lodówki do stężenia, na wierz wyłożyć owoce i zalać kolejną galaretką.
smacznego:)
a jaj mam przepis na ciasto bez pieczenia:) i a schodzi zawsze do ostatniego okruszka
Skldniki:
1. herbatniki nalepiej leibniz 2 opakowania(koszt ok.3zł)
2. krakersy slone ( 2 paczki-najlepsze są z Lajkonikiem - koszt. 6 zl/2op)
3. krem ajerkonaiowy dr oetker ( 3 zl) + 100 g masla i 300 ml mleka
4. gotowa masa krówkowa w puszcze (koszt ok.6zl)
5. smiatana -moze byc snieżka
Układamy kolejno warstwy;
1. herbatniki
2. krem zrobiony wg przepisu na opakowaniu
3. krakersy
WKŁADAMY na 2 GODZNY DO LODÓWKI (konieczne bo naczej krowki nie da sie rozsmarować bo krakersy sie zapadna w kremie)
4. połowa puszi masy krówkowej ( puszke wcześniej wlozyc na pół godziny do wrzatku)
5. krakersy
6. druga polowa masy krowkowej
7. bita śmietana
8. mozna posymac kako lub tarta czekoladą
przepis na duza blache
W umie to ciasto jest bardzo szybkie, robię zawsze pierwszą częśc , wkladam do lodówki i w tym czasie robie sobie "miilion" innych rzechy w domu, a otem druga zęśc pzepisu i gotowe. najlepej smakuje na drugi dzień.
Skldniki:
1. herbatniki nalepiej leibniz 2 opakowania(koszt ok.3zł)
2. krakersy slone ( 2 paczki-najlepsze są z Lajkonikiem - koszt. 6 zl/2op)
3. krem ajerkonaiowy dr oetker ( 3 zl) + 100 g masla i 300 ml mleka
4. gotowa masa krówkowa w puszcze (koszt ok.6zl)
5. smiatana -moze byc snieżka
Układamy kolejno warstwy;
1. herbatniki
2. krem zrobiony wg przepisu na opakowaniu
3. krakersy
WKŁADAMY na 2 GODZNY DO LODÓWKI (konieczne bo naczej krowki nie da sie rozsmarować bo krakersy sie zapadna w kremie)
4. połowa puszi masy krówkowej ( puszke wcześniej wlozyc na pół godziny do wrzatku)
5. krakersy
6. druga polowa masy krowkowej
7. bita śmietana
8. mozna posymac kako lub tarta czekoladą
przepis na duza blache
W umie to ciasto jest bardzo szybkie, robię zawsze pierwszą częśc , wkladam do lodówki i w tym czasie robie sobie "miilion" innych rzechy w domu, a otem druga zęśc pzepisu i gotowe. najlepej smakuje na drugi dzień.
a ja polecam przepisy z blogu dorotki,juz pisalam w jakims innym watku,nie dosc,ze przepisy dosc latwe to jeszcze te piekne zdjecia:) a blog to http://mojewypieki.blox.pl/html
przepis agusi na kefirowe
**** Ciasto kefirowe ****
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (ja daję pół)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Wszystko do miski i wymieszać łyżką
Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 mały kefir (ja kupuję duży i daję 2/3)
znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)
nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)
ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce - jakie chcesz :)
i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna)
:)
piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)
- 3 szkl. mąki
- cukier waniliowy
Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)
nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)
ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce - jakie chcesz :)
i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna)
:)
piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)
http://forum.trojmiasto.pl/Prosty-przepis-na-ciasta-t138754,1,16.html?hl=ciasto kefirowe#hl
AgusiaGda: "bardzo fajne ciasto z owocami - to ciasto kefirowe :)
z rodzaju ciast dla leniwców ;) tzn. nie trzeba bawić się w wyrabianie ;) ZAKAZ UŻYWANIA MIKSERA!!! :) także i mycia mniej ;)
jedno z niewielu ciast, które potrafię zrobić :D i zawsze wychodzi :D
ostatnio robiłam z jabłkami i 2 kolorami porzeczek :) (to było latem ;) teraz króluje połączenie gruszek, żurawin i cynamonu :)))) pyszne jest też z gruszkami i cynamonem :) albo z brzoskwiniami :) moja Teściowa uwielbia wersję z jeżynami :) ogólnie - można użyć dowolnych owoców :)przepis na dużą blachę :)
- 3 szkl. mąki
- cukier waniliowy
Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna) :)
piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)"
Ja je uwielbiam z kilkoma kroplami olejku migdałowego i ze śliwkami- właśnie zajadam :-)) Dodaję jeden duży kefir.
AgusiaGda: "bardzo fajne ciasto z owocami - to ciasto kefirowe :)
z rodzaju ciast dla leniwców ;) tzn. nie trzeba bawić się w wyrabianie ;) ZAKAZ UŻYWANIA MIKSERA!!! :) także i mycia mniej ;)
jedno z niewielu ciast, które potrafię zrobić :D i zawsze wychodzi :D
ostatnio robiłam z jabłkami i 2 kolorami porzeczek :) (to było latem ;) teraz króluje połączenie gruszek, żurawin i cynamonu :)))) pyszne jest też z gruszkami i cynamonem :) albo z brzoskwiniami :) moja Teściowa uwielbia wersję z jeżynami :) ogólnie - można użyć dowolnych owoców :)przepis na dużą blachę :)
- 3 szkl. mąki
- cukier waniliowy
Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna) :)
piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)"
Ja je uwielbiam z kilkoma kroplami olejku migdałowego i ze śliwkami- właśnie zajadam :-)) Dodaję jeden duży kefir.
tutaj jest przepis na 3bita o którym pisałam wyżej :) http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html
przepis mayasun na Rafaello na krakersach :)))
Składniki
2 paczki krakersów-na małą blaszkę
3 paczki krakersów - na dużą blachę
1 litr mleka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kubeczka masła roślinnego
1 żółtko
1szklanka cukru
cukier waniliowy
2-3 paczki wiórek kokosowych po 100 gram
3 szklanki mleka zagotować z cukrem.Resztę mleka rozrobić z maka ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotujacego mleka zagotować i wymieszać.Po ostudzeniu zmiksować z masłem żółtkiem i cukrem waniliowym dodać 2 1/2 paczki wiórek. Mase nakładać na krakersy w dużej blasze na zmianę krakersy ,masa, krakersy, masa, krakersy, cienka warstwa masy na wierzch. Na wierzchnia mase nasypac reszte wiórek pryrumienionych na patelni. Włozyć ciasto razem z blaszka do lodówki, najlepiej spozyć nastepnego dnia,a jeszcze lepiej po 2 dniach, wowczas ladnie przesiaknie.
Smacznego!!!
(ja nie daję żółtka i też jest ok)
nasz sernikowy hicior :)
***** SERNIK NA BISZKOPCIE Z BITĄ ŚMIETANĄ *****
Biszkopt z 4 żółtek, 4 łyżek mąki, łyżki cukru, proszku do pieczenia
Ma być cienki placek biszkoptowy
Na dużą blachę – 1 kg twarogu w wiaderku i do 0,5 litra śmietany kremówki koniecznie 36 % bo te z niższym procentem się nie ubijają
Śmietanę ubić a do niej dodać 2 łyżki cukru
Do ubitej śmietany dodawać twaróg i ubijać dalej.
4 pełne łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody - wrzątku, po ostudzeniu dodać troszkę masy żeby nie było grudek a później żelatynę wrzucić do reszty masy .
Pół słoika dżemu wiśniowego wysmarować na biszkopt, na to połowa masy, na masę biszkopty wiśniowe (duża paczka z Biedronki idealnie pasuje do dużej blachy). Na delicje resztę słoiczka dżemu i na koniec znów masa .
Zwieńczeniem jest polewa czekoladowa dla ozdoby .
Zamiast blachy można zrobić tortownice :
Tu potrzeba mniej twarogu wystarczy 0,5 kg wiaderka i normalna paczka delicji, do masy dodać tylko 2 łyżeczki żelatyny zamiast czterech(w upalne dni dawałam 3 łyżeczki).
Smacznego :))))))))
Ja zrobiłam biszkopt z przepisu Martek :) w tortownicy :) i ser+bita śmietana z połowy ;)
dochodzę do wniosku, że lepsza jest wersja z drugą warstwa biszkoptu zamiast delicji(tak jadłam u Teściowej - bo akurat nie miała delicji)
następnym razem tak właśnie zrobię :)
i na połowę masy dałam dzisiaj 3 łyżeczki żelatyny - sernik trzymał się dzielnie przez cały dzień bez lodówki!!! w tym jakieś 30 minut jazdy autem w południe ;)
(po pierwszym razie z delicjami później robiłam tylko i wyłącznie z drugą warstwą biszkoptu zamiast delicji)
przepis mayasun na Rafaello na krakersach :)))
Składniki
2 paczki krakersów-na małą blaszkę
3 paczki krakersów - na dużą blachę
1 litr mleka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kubeczka masła roślinnego
1 żółtko
1szklanka cukru
cukier waniliowy
2-3 paczki wiórek kokosowych po 100 gram
3 szklanki mleka zagotować z cukrem.Resztę mleka rozrobić z maka ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotujacego mleka zagotować i wymieszać.Po ostudzeniu zmiksować z masłem żółtkiem i cukrem waniliowym dodać 2 1/2 paczki wiórek. Mase nakładać na krakersy w dużej blasze na zmianę krakersy ,masa, krakersy, masa, krakersy, cienka warstwa masy na wierzch. Na wierzchnia mase nasypac reszte wiórek pryrumienionych na patelni. Włozyć ciasto razem z blaszka do lodówki, najlepiej spozyć nastepnego dnia,a jeszcze lepiej po 2 dniach, wowczas ladnie przesiaknie.
Smacznego!!!
(ja nie daję żółtka i też jest ok)
nasz sernikowy hicior :)
***** SERNIK NA BISZKOPCIE Z BITĄ ŚMIETANĄ *****
Biszkopt z 4 żółtek, 4 łyżek mąki, łyżki cukru, proszku do pieczenia
Ma być cienki placek biszkoptowy
Na dużą blachę – 1 kg twarogu w wiaderku i do 0,5 litra śmietany kremówki koniecznie 36 % bo te z niższym procentem się nie ubijają
Śmietanę ubić a do niej dodać 2 łyżki cukru
Do ubitej śmietany dodawać twaróg i ubijać dalej.
4 pełne łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody - wrzątku, po ostudzeniu dodać troszkę masy żeby nie było grudek a później żelatynę wrzucić do reszty masy .
Pół słoika dżemu wiśniowego wysmarować na biszkopt, na to połowa masy, na masę biszkopty wiśniowe (duża paczka z Biedronki idealnie pasuje do dużej blachy). Na delicje resztę słoiczka dżemu i na koniec znów masa .
Zwieńczeniem jest polewa czekoladowa dla ozdoby .
Zamiast blachy można zrobić tortownice :
Tu potrzeba mniej twarogu wystarczy 0,5 kg wiaderka i normalna paczka delicji, do masy dodać tylko 2 łyżeczki żelatyny zamiast czterech(w upalne dni dawałam 3 łyżeczki).
Smacznego :))))))))
Ja zrobiłam biszkopt z przepisu Martek :) w tortownicy :) i ser+bita śmietana z połowy ;)
dochodzę do wniosku, że lepsza jest wersja z drugą warstwa biszkoptu zamiast delicji(tak jadłam u Teściowej - bo akurat nie miała delicji)
następnym razem tak właśnie zrobię :)
i na połowę masy dałam dzisiaj 3 łyżeczki żelatyny - sernik trzymał się dzielnie przez cały dzień bez lodówki!!! w tym jakieś 30 minut jazdy autem w południe ;)
(po pierwszym razie z delicjami później robiłam tylko i wyłącznie z drugą warstwą biszkoptu zamiast delicji)
CIASTO MARCHEWKOWE
4 jajka
2 szkl.cukru
1 szkl oleju do zmiksowanej masy dodać połączone ze sobą
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2, łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
do całej masy dodać 1/2 szkl.orzechów włoskich pokruszonych
1/2 szkl. rodzynek
3 szklanki marchewki drobno startej
piec 40 minut temp 180stopni
POLEWA serek naturalny almette, kilka kropel olejku waniliowego do ciast,1/2 szkl cukru pudru ,utrzeć i posmarować ostygnięte ciasto
polecam to ciasto mojej bratowej zaciągnięte z meni restauracyjnego w której pracowała.
4 jajka
2 szkl.cukru
1 szkl oleju do zmiksowanej masy dodać połączone ze sobą
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2, łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
do całej masy dodać 1/2 szkl.orzechów włoskich pokruszonych
1/2 szkl. rodzynek
3 szklanki marchewki drobno startej
piec 40 minut temp 180stopni
POLEWA serek naturalny almette, kilka kropel olejku waniliowego do ciast,1/2 szkl cukru pudru ,utrzeć i posmarować ostygnięte ciasto
polecam to ciasto mojej bratowej zaciągnięte z meni restauracyjnego w której pracowała.
ostatnio daję do marchewkowego rodzynki + orzechy włoskie + wiórki kokosowe + pokrojone w kostkę banany :) 2 dni temu robiłam, nie miałam orzechów, to dałam ziarna dyni do pochrupania ;)
a polewę robiłam z tego przepisu:
Polewa: * 400 g cukru pudru (można mniej) * 100 g kremowego serka, np. Philadelphia * 50 g masła,
(cukru sporo mniej)
a polewę robiłam z tego przepisu:
Polewa: * 400 g cukru pudru (można mniej) * 100 g kremowego serka, np. Philadelphia * 50 g masła,
(cukru sporo mniej)
dokładnie :) musi być normalna puszka :]
np. http://www.kaczuszka.co.uk/sklep/produkt/desery-dodatki-do-ciast/dodatki-do-ciast/masa-krowkowa-kajmak/3504/
najczęściej kupuję tą http://www.sachalin.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=10_100&products_id=889
np. http://www.kaczuszka.co.uk/sklep/produkt/desery-dodatki-do-ciast/dodatki-do-ciast/masa-krowkowa-kajmak/3504/
najczęściej kupuję tą http://www.sachalin.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=10_100&products_id=889
CIASTO ORZECHOWE
Składniki
1 szklanka cukru
20 dag żurawiny
3 jajka
3 łyżki kakao
30 dag orzechów laskowych
garść migdałów lub płatków migdałowych
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki oleju roślinnego
¾ szklanki mleka
Orzechy siekam drobno i wrzucam do miski, tak samo postępuję z migdałami (chyba, że mam w płatkach to po prostu wrzucam). Dodaję żurawinę, wbijam jajka, wsypuję mąkę, dodaję mleko, olej, proszek do pieczenia, kakao po prostu wszystko.
Mieszam mikserem (najlepsze są te mocniejsze końcówki, bo to bardzo gęste ciasto jest).
Przygotowuje okrągłą tortownice, wykładam ją papierem do pieczenia i smaruję odrobiną oleju. Wykładam na nią ciasto i wstawiam do nagrzanego do 190C piekarnika na 45 minut
http://www.youtube.com/watch?v=D8bJ3PtAAQI
Jest po prostu przepyszne
Składniki
1 szklanka cukru
20 dag żurawiny
3 jajka
3 łyżki kakao
30 dag orzechów laskowych
garść migdałów lub płatków migdałowych
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki oleju roślinnego
¾ szklanki mleka
Orzechy siekam drobno i wrzucam do miski, tak samo postępuję z migdałami (chyba, że mam w płatkach to po prostu wrzucam). Dodaję żurawinę, wbijam jajka, wsypuję mąkę, dodaję mleko, olej, proszek do pieczenia, kakao po prostu wszystko.
Mieszam mikserem (najlepsze są te mocniejsze końcówki, bo to bardzo gęste ciasto jest).
Przygotowuje okrągłą tortownice, wykładam ją papierem do pieczenia i smaruję odrobiną oleju. Wykładam na nią ciasto i wstawiam do nagrzanego do 190C piekarnika na 45 minut
http://www.youtube.com/watch?v=D8bJ3PtAAQI
Jest po prostu przepyszne