Widok

nnt Przepis na ciasto

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria Temat dostępny też na forum:
W sobotę mam imieniny i w piątek do pracy muszę przynieść ciasto czy macie może jakies sprawdzone szybkie przepisy na ciasta , chcialabym zrobic sama jakies ale juz nie te co zawsze , chcialabym cos nowego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Genialna szarlotka :)

Składniki
• 4 szklanki mąki pszennej
• 3/4 szklanki cukru pudru
• kostka masła 200g
• 3-4 jajka
• 1 szklanka cukru kryształu
• 1/4 łyżeczki soli
• 1 torebka budyniu waniliowego 16g
• kilka kropli olejku waniliowego albo cytrynowego
• ok.2 kg jabłek
• 2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 1/4 malutkiej łyżeczki tartej gałki muszkatołowej (naprawdę niewiele, 3 szczypty)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• łyżeczka skórki otartej z cytryny
• sok wyciśnięty z jednej cytryny
Opis przygotowania
Jabłka zwykle biorę różne np. połowa Szarej renety (kwaskowa i rozpada się) a połowa np. Ligoli albo Czempionów (słodkie i pozostają w kawałeczkach nawet po uduszeniu). Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki lub kostkę, skropić sokiem z cytryny. Masło musi być mocno schłodzone a nawet zamrożone. Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek . Mąkę przesiać. Zimne masło ścieram na jarzynowej tarce albo siekam i rozcieram rękami razem z mąką, proszkiem do pieczenia, połową soli, cukrem pudrem, żółtkami i olejkiem zapachowym, skórką cytrynową – trzeba to robić szybko, żeby masło się zbytnio nie ogrzało. Wychodzi z tego masa o raczej sypkiej konsystencji, ale to nic nie szkodzi. Wsypuję całość do torebki i na jakąś godzinkę do zamrażalnika. W tym czasie prażę pokrojone jabłka w garnku dodając cynamon, gałkę i ew. kilka łyżeczek wody i odrobinę cukru – to zależy od słodyczy jabłek . Nie rozgotowuję całkiem jabłek, będą się jeszcze piekły. Kiedy jabłka stygną, wyjmuję ciasto z zamrażarki i jego większą część wysypuję na blaszkę , dociskam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C aż się zrumieni – na kilka minut. Kiedy ciasto się piecze ubijam białka z resztą soli dosypując powoli szklankę cukru . Gdy piana jest już sztywna , dodajemy proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijamy. Na zrumienione ciasto wykładam uprażone jabłka, na to pianę i wierzch posypuję resztą ciasta, i do pieca na ok. 30-40 min. W przepisie jest sporo cukru więc do jabłek właściwie go nie dodaję, chociaż u mnie lubią słodkie ciasta . Kiedy wstawimy już całość, z jabłkami i pianą, do piekarnika, trzeba po 15min. zajrzeć czy wierzch się zbytnio nie przyrumienił – w razie czego można przykryć folią aluminiową. Przepis na blaszkę o wym. ok. 25×35cm.
image

HappyMum :))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rafaello ( bomba kaloryczna, ale zawsze robi furrore ;)
Biszkopt:
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki tortowej
3 łyżki wody
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
żólka+ cukier + woda =ucierać 15 min +mąki z proszkiem +ubite białko ( ja ubijam wszystko mikserm i zawsze ładnie rośnie)
Krem:
0,75 l kremówki
3 śnieżki
3 białe czekolady ( najlepsze te najzwyklejsze np. z biedronki)
3 p. kokosu
30 dkg migdałów płatki
wódkę + sok z cytryny do skropienia biszkoptu
Wykonanie:
Śmietane ubic ze śnieżka + rozpuszczona czekolada (kilka sek w mikrofali, ostudzona!) + migdały + 2 paczki kokosu = wymieszać
biszkopt przekroić na dwie cześci i posmarować kremem, na górze również a całość obsypać kokosem i odrobiną migdałów
Smacznego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Milky Way


CIASTO NA BISZKOPT
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki kakao
  MASA MLECZNA
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
  POLEWA
15 dag czekolady mlecznej
około 6 łyżek mleka
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.
 Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.
 Przełożyć biszkopt kremem.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta.
 Schłodzić w lodówce.



Zebra z coca-colą

Składniki:
- 5 jajek,
- półtorej szkl cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 i pół szkl. mąki,
- 1/2 szkl. oleju,
- 1 szkl coca - coli,
- 2-3 łyżki kakao.

Jak przyrządzić?
Z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Bardzo wolno dolewać raz trochę oleju raz trochę coli aż do wyczerpania oleju i coli. Ciasto podzielic na pół. Do jednej części wsypać kakao, wymieszać, do drugiej dodać 2-3 łyżki mąki. Ciasto cienką strużką wlewać na środek tortownicy (lub tak jak ja prodiża)- na początek trochę jasnego, na jasne trochę ciemnego i tak na przemian cały czas na środek ! aż do wyczerpania obu ciast. W casie wlawania nie należy ruszać tortownicą (prodiżem), przenosić i poprawiać. Piec ok 1 h Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kurcze dziewczyny świetne te wasze przepisy , sama z nich skorzystam SUPER ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
bardzo dziękuje za przepisy napewno ktores wykorzystam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja tez wykorzystam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ŚMIETANOWIEC

500ml śmietany 30% łaciatej
smietanfixy lub 2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
4 galaretki ( różne kolory)
biszkopty
owoce


Przygotować osobno trzy galaretki( szklanka wody na jedną galaretkę)
Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodać śmietanfixy lub żelatynę( rozpuścić w małej ilości gorącej wody, ostudzić ale nie całkiem do zimnego bo żelatyna się zetnie i zmieszać ze śmietaną)
Galaretki pokroić w kostkę i dodać do ubitej śmietany.
W okrągłej blaszce układamy biszkopty i na to wylewamy naszą masę.
Odstawić do lodówki do stężenia, na wierz wyłożyć owoce i zalać kolejną galaretką.


smacznego:)
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a jaj mam przepis na ciasto bez pieczenia:) i a schodzi zawsze do ostatniego okruszka
Skldniki:
1. herbatniki nalepiej leibniz 2 opakowania(koszt ok.3zł)
2. krakersy slone ( 2 paczki-najlepsze są z Lajkonikiem - koszt. 6 zl/2op)
3. krem ajerkonaiowy dr oetker ( 3 zl) + 100 g masla i 300 ml mleka
4. gotowa masa krówkowa w puszcze (koszt ok.6zl)
5. smiatana -moze byc snieżka

Układamy kolejno warstwy;
1. herbatniki
2. krem zrobiony wg przepisu na opakowaniu
3. krakersy
WKŁADAMY na 2 GODZNY DO LODÓWKI (konieczne bo naczej krowki nie da sie rozsmarować bo krakersy sie zapadna w kremie)
4. połowa puszi masy krówkowej ( puszke wcześniej wlozyc na pół godziny do wrzatku)
5. krakersy
6. druga polowa masy krowkowej
7. bita śmietana
8. mozna posymac kako lub tarta czekoladą
przepis na duza blache

W umie to ciasto jest bardzo szybkie, robię zawsze pierwszą częśc , wkladam do lodówki i w tym czasie robie sobie "miilion" innych rzechy w domu, a otem druga zęśc pzepisu i gotowe. najlepej smakuje na drugi dzień.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja polecam Kefirowe AgusiGda :) Ostatnio ciągle robię z różnymi wariacjami owocowymi :)
Mniam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Alex, to tzw "niebiańska rozkosz" według Wachowicz E.hehe

Ja chyba dzisiaj szarlotę walnę, mam 5 wiaderek jabłek:)
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A podajcie przepis na Kefirowe AgusiGda
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
przytyłam od samego czytania :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny ja się podłączę też i spytam o przepis na to ciasto kefirowe ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja polecam przepisy z blogu dorotki,juz pisalam w jakims innym watku,nie dosc,ze przepisy dosc latwe to jeszcze te piekne zdjecia:) a blog to http://mojewypieki.blox.pl/html
image
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ciasto kefirowe jest mega proste i szybkie :) pisze z tel i nie mam mozliwosci podania linku ani skopiowania przepisu. ale wpiszcie w nasza wyszukiwarke "cisto kefirowe"-przepis byl podawany kilka razy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
przepis agusi na kefirowe
**** Ciasto kefirowe ****

- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (ja daję pół)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy

Wszystko do miski i wymieszać łyżką

Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 mały kefir (ja kupuję duży i daję 2/3)

znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)

nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)


ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce - jakie chcesz :)

i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna)

:)


piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://forum.trojmiasto.pl/Prosty-przepis-na-ciasta-t138754,1,16.html?hl=ciasto kefirowe#hl
AgusiaGda: "bardzo fajne ciasto z owocami - to ciasto kefirowe :)
z rodzaju ciast dla leniwców ;) tzn. nie trzeba bawić się w wyrabianie ;) ZAKAZ UŻYWANIA MIKSERA!!! :) także i mycia mniej ;)
jedno z niewielu ciast, które potrafię zrobić :D i zawsze wychodzi :D
ostatnio robiłam z jabłkami i 2 kolorami porzeczek :) (to było latem ;) teraz króluje połączenie gruszek, żurawin i cynamonu :)))) pyszne jest też z gruszkami i cynamonem :) albo z brzoskwiniami :) moja Teściowa uwielbia wersję z jeżynami :) ogólnie - można użyć dowolnych owoców :)przepis na dużą blachę :)


**** Ciasto kefirowe ****

- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (ja daję pół)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy

Wszystko do miski i wymieszać łyżką

Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 mały kefir (ja kupuję duży i daję 2/3)

znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)
nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)
ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce - jakie chcesz :)
i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna) :)
piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)"

Ja je uwielbiam z kilkoma kroplami olejku migdałowego i ze śliwkami- właśnie zajadam :-)) Dodaję jeden duży kefir.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jolga- byłaś szybsza :-)))))))))))))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
swietne sa tez ciasta bez pieczenia-rafaello na krakersach i 3bit na herbatnikach. chyba kiedys wrzucalam przepisy. no i polecam sernik z bita smietana-przepis w ostatnim sernikowym watku ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zrobię to ciacho kefirowe na weekend ( z truskawkami), choć obawiam się czy mi wyjdzie, bo ja to jestem naprawdę anty talent jeśli chodzi o ciasta ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tutaj jest przepis na 3bita o którym pisałam wyżej :) http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html


przepis mayasun na Rafaello na krakersach :)))


Składniki
2 paczki krakersów-na małą blaszkę
3 paczki krakersów - na dużą blachę
1 litr mleka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kubeczka masła roślinnego
1 żółtko
1szklanka cukru
cukier waniliowy
2-3 paczki wiórek kokosowych po 100 gram

3 szklanki mleka zagotować z cukrem.Resztę mleka rozrobić z maka ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotujacego mleka zagotować i wymieszać.Po ostudzeniu zmiksować z masłem żółtkiem i cukrem waniliowym dodać 2 1/2 paczki wiórek. Mase nakładać na krakersy w dużej blasze na zmianę krakersy ,masa, krakersy, masa, krakersy, cienka warstwa masy na wierzch. Na wierzchnia mase nasypac reszte wiórek pryrumienionych na patelni. Włozyć ciasto razem z blaszka do lodówki, najlepiej spozyć nastepnego dnia,a jeszcze lepiej po 2 dniach, wowczas ladnie przesiaknie.

Smacznego!!!


(ja nie daję żółtka i też jest ok)





nasz sernikowy hicior :)




***** SERNIK NA BISZKOPCIE Z BITĄ ŚMIETANĄ *****

Biszkopt z 4 żółtek, 4 łyżek mąki, łyżki cukru, proszku do pieczenia

Ma być cienki placek biszkoptowy


Na dużą blachę – 1 kg twarogu w wiaderku i do 0,5 litra śmietany kremówki koniecznie 36 % bo te z niższym procentem się nie ubijają

Śmietanę ubić a do niej dodać 2 łyżki cukru
Do ubitej śmietany dodawać twaróg i ubijać dalej.
4 pełne łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody - wrzątku, po ostudzeniu dodać troszkę masy żeby nie było grudek a później żelatynę wrzucić do reszty masy .

Pół słoika dżemu wiśniowego wysmarować na biszkopt, na to połowa masy, na masę biszkopty wiśniowe (duża paczka z Biedronki idealnie pasuje do dużej blachy). Na delicje resztę słoiczka dżemu i na koniec znów masa .
Zwieńczeniem jest polewa czekoladowa dla ozdoby .

Zamiast blachy można zrobić tortownice :
Tu potrzeba mniej twarogu wystarczy 0,5 kg wiaderka i normalna paczka delicji, do masy dodać tylko 2 łyżeczki żelatyny zamiast czterech(w upalne dni dawałam 3 łyżeczki).

Smacznego :))))))))



Ja zrobiłam biszkopt z przepisu Martek :) w tortownicy :) i ser+bita śmietana z połowy ;)
dochodzę do wniosku, że lepsza jest wersja z drugą warstwa biszkoptu zamiast delicji(tak jadłam u Teściowej - bo akurat nie miała delicji)
następnym razem tak właśnie zrobię :)

i na połowę masy dałam dzisiaj 3 łyżeczki żelatyny - sernik trzymał się dzielnie przez cały dzień bez lodówki!!! w tym jakieś 30 minut jazdy autem w południe ;)





(po pierwszym razie z delicjami później robiłam tylko i wyłącznie z drugą warstwą biszkoptu zamiast delicji)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
sprobuje dzisiaj zronic ciasto kefirowe mam nadzieje ze jest tak dobre jak pisalyscie:)
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na jaka temperature nastwaic piekarnik na te ciasto kefirowe?
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja nastawiam 180C i termoobieg.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
macie jakiś sprawdzony prepis na krem do tortu?? zamierzam zrobic moj 1 tort na roczek Agi i czuje pewną "presje"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na upały najlepsze są torty z bitą śmietaną (30%, wzmocniona np śmietanfixem, można dodać też trochę cukru) i owocami (np wiśniami) :) są lekkie i nie za słodkie
[url=www.nawieszaczku.pl]image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Lepiej ubija się śmietana 36%- z Łowicza, a zamiast sztucznych dodatków (śmietanfixów) polecam rozpuszczoną żelatynę i oczywiście owoce :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
CIASTO MARCHEWKOWE
4 jajka
2 szkl.cukru
1 szkl oleju do zmiksowanej masy dodać połączone ze sobą
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2, łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
do całej masy dodać 1/2 szkl.orzechów włoskich pokruszonych
1/2 szkl. rodzynek
3 szklanki marchewki drobno startej
piec 40 minut temp 180stopni
POLEWA serek naturalny almette, kilka kropel olejku waniliowego do ciast,1/2 szkl cukru pudru ,utrzeć i posmarować ostygnięte ciasto


polecam to ciasto mojej bratowej zaciągnięte z meni restauracyjnego w której pracowała.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas w piekarniku nie ma regulacji temp.-piecyk nagrzewa sie do 180-200'
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiktoria, przepis na ciasto marchewkowe jest z Green Way'a ? :)
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ostatnio daję do marchewkowego rodzynki + orzechy włoskie + wiórki kokosowe + pokrojone w kostkę banany :) 2 dni temu robiłam, nie miałam orzechów, to dałam ziarna dyni do pochrupania ;)



a polewę robiłam z tego przepisu:
Polewa: * 400 g cukru pudru (można mniej) * 100 g kremowego serka, np. Philadelphia * 50 g masła,

(cukru sporo mniej)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
AgusiaGda, mam pyt. do ciacha 3 bit szwagra, kupilam gotowa mase krowkowa zamiast mleka skon.zeby zaoszczedzic czas na gotowanie. Dop. dzisiaj zauwazylam ze to 100gr. a nie 400, czy 100gr na jedna warstwe to bedzie za malo?? z gory dzieki za odp.:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja odpowiem bo robilam niedawno - 100g to bardzo niewiele - ta masa jest ciezka. To musi byc jakas malutka puszka, bo standardowe sa ok 400g.

Moj 3 bit byl na dosc malej blaszce - wyszlo max jakies 10 porcji, a zuzylam cala puszke.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
CIASTO ORZECHOWE
Składniki
1 szklanka cukru
20 dag żurawiny
3 jajka
3 łyżki kakao
30 dag orzechów laskowych
garść migdałów lub płatków migdałowych
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki oleju roślinnego
¾ szklanki mleka

Orzechy siekam drobno i wrzucam do miski, tak samo postępuję z migdałami (chyba, że mam w płatkach to po prostu wrzucam). Dodaję żurawinę, wbijam jajka, wsypuję mąkę, dodaję mleko, olej, proszek do pieczenia, kakao po prostu wszystko.
Mieszam mikserem (najlepsze są te mocniejsze końcówki, bo to bardzo gęste ciasto jest).
Przygotowuje okrągłą tortownice, wykładam ją papierem do pieczenia i smaruję odrobiną oleju. Wykładam na nią ciasto i wstawiam do nagrzanego do 190C piekarnika na 45 minut

http://www.youtube.com/watch?v=D8bJ3PtAAQI

Jest po prostu przepyszne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (116 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

do góry