Widok

przepis na sernik

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny,niedługo święta a ja uwielbiam serniki. Macie może jakieś sprawdzone przepisy żebym zrobiła w końcu taki pyszny sernik ? Zawsze albo mi opadnie,albo twaróg mam nie taki,albo przepis zły że mi nie wychodzi.
Jakie kupujecie twarogi? Bo ja te w kubełkach, tylko niektóre są homogenizowane np Delfiko i się nie nadają bo masa się robi zbyt rzadka i sernik się rozpada.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam bardzo duzo przepisow na serniki, uwielbiam je jesc, a robic tez:) Generalnie sernik zawsze troche opadnie, taki jego urok:) Niektorzy, zeby nie opadl, tuz po wyjeciu z piekarnika, wywracaja blaszke "do gory nogami", ale to dosc ryzykowne przedsiewziecie:)
Sernik kupny czesto ladniej wyglada niz smakuje - jest wysoki, nigdy im nie opada, bo tak naprawde malo tam sera w serniku, tylko dzieki sztucznym dodatkom jest taki wysoki.

image

A...moje ulubione serniki to czarno-bialy z serkow homo (ale ten zawsze troche opada), sernik rosa - z twarogu, bardzo delikatny i sernik z brzoskwiniami. Jesli chcesz ktorys przepis daj znac!

image

No pewnie,że chcę z brzoskwiniami. Mi się właśnie podobają te z cukierni ale to prawda,że są suche niektóre,trzeba trafić na dobry,a ja chcę zrobić sama,bo gdzie w wigilię jeszcze czas by szukać cukierni. Ciekawe z tym wywracaniem blachy,moje serniki na pewno by się rozleciały jakbym blachę wywróciła. Ja otwieram piekarnik,by ciasto ostygło i się zahartowało ale i tak opada.
A jadłyście sernik z jogurtu śródziemnomorskiego. Mi bardzo smakuje, jest taki lekki. A jak się szybko robi.
sernik "cioci Danki"
1,5kg twarogu w wiaderku( kupuję macki) jeżeli twaróg słodzony to mniej cukru
12 jaj
kostka masła
2szkl cukru
1 budyń śmietankowy
2łyżki kaszy mannej
olejek śmietankowy lub waniliowy
żółtka+cukier=mix,+twaróg+budyń+manna + olejek+ rozpuszczone i ostudzone masło + ubite białka wymieszac dokładnie i delikatnie az zniknie biała pianka można dodac namoczone wczesniej we wrzątku rodzynki

masy jest dośc sporo i lejącej konsystencji na wysoką bużą blaszkę
jeżeli w trakcie robienia stwierdzisz ,że zbyt lejąca to dodaj jeszcze manny

piec ok 1h i 10 min az bedzie jednolicie brązowy w 180/190stC

image[/url]

image
Ja tak robię jak powyżej,tylko daję jedno wiaderko i 10 jaj :-) Myślę,że sekret tkwi w twarogu. Z Maćków mówisz?
moja mama zawsze i wyłacznie kupuje twaróg w kostkach ... trzeba przemielić na maszynce do mięsa,
wiem, że czasochłonne ale na 100% taki wtaróg jest najnajlepszy

image
image
Ja szukałam takiego w kostkach,ale ciężko już dostać takie niestety. Już chciałam się poświęcić i zmielić...

Dorcik, jesli chcesz ten przepis na sernik z brzoskwiniami, podam Ci dzis wieczorem albo jutro, bo przy sobie nie mam. Ja kupuje ser juz zmielony i wychodzi dobrze. Ten z brzoskwiniami jest tak ciezki ze nie ma sily opasc.

image

Podaj proszę

Sprawdzony przepis mojej mamy
Sernik z brzoskwiniami

warstwy - patrząc od góry:
Kruszonka
Piana
Brzoskwinie
Ser
Ciasto

Ciasto:
-------------
3szklanki mąki,
½ szklanki cukru pudru,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 margaryna,
5 zółtek
cukier waniliowy.
Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, 1 część do zamrażalnika.

Masa serowa:
---------------------
60 dag sera,
1 budyń śmietankowy,
1 margaryna,
1 całe jajko,
cukier waniliowy,
½ szklanki cukru.

Ser przekręcić przez maszynkę 2 razy, margarynę ucierać z cukrem, dodać jajko, ucierać dodać budyń- ucierać, dodać ser ucierać.Wyłożyć masę serową na ciasto w blaszce.
Na masę serową położyć brzoskwinie z 1-1,5 puszki pokrojone w gruba kostkę.
Z 5 białek i niepełnej szklanki cukru ubić pianę, wyłożyć na brzoskwinie, posypać kruszonką z 2 cz. ciasta - tej z zamrażalnika.

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
zeby sernik nie opadal w trakcie pieczenia 9 (po 30-40 min )okrawa sie ciasto wokol blaszki i wklada z powrotem do pieca najlepsze serniki wychodza z twarogow pol tlostych nie wazne jakiej firmy
image

Uploaded with ImageShack.us
a ja kupuje gotowe sery przemielone w puszce :) przeważnei w Biedronce :)

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Dori a ile piec ten sernik i w jakiej temperaturze?
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki wózek waszym zdaniem jest najlepszy? (98 odpowiedzi)

Oczywiscie tak jak w tytule, spodziewam sie dzidziusia i jak to kazda mama rozgladam sie za...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

do góry