Widok
przepisy wielkanocne:)
1) jajka ugotowane na twardo, przekroić na pół , białka i żółtka posiekać/zmielić/przecisnąć przez praskę)
do tego dodajesz łyżkę masła, posiekany drobno koperek, sól i pieprz - gotową masą napełniasz połówki skorupek(żeby farsz ciutkę wystawał), następnie "farszową" część maczasz w roztrzepanym jajku i bułce tartej, podsmażasz kilka minut na oleju (pod koniec smażenia dodaj troszkę masła na ładniejszy zapach)
2) ugotowane i obrane jajka kroimy na pół (wzdłuż - ale te już bez skorupek), wyjmujemy żółtka, :) żółtka mielimy, do tego mielimy kiełbasę (np. śląską, grillową, starowiejską bez skóry), dodajemy posiekany szczypiorek, trochę masła, sól, pieprz
jajka faszerujemy gotową masą - tak, żeby miały drugą (brakującą połówkę) z farszu (taką "górkę")
przed podaniem polać sosem (śmietana+musztarda) :) wszyscy zajadają się tymi jajcami ;) (aż trudno zliczyć do ilu domów poszedł już ten przepis)
możesz faszerować np. łososiem, tuńczykiem, pieczarkami, serem... :)
http://forum.trojmiasto.pl/proste-swiateczne-smakolyki-t58411,1,11.html?hl=jajka faszerowane#hl
do tego dodajesz łyżkę masła, posiekany drobno koperek, sól i pieprz - gotową masą napełniasz połówki skorupek(żeby farsz ciutkę wystawał), następnie "farszową" część maczasz w roztrzepanym jajku i bułce tartej, podsmażasz kilka minut na oleju (pod koniec smażenia dodaj troszkę masła na ładniejszy zapach)
2) ugotowane i obrane jajka kroimy na pół (wzdłuż - ale te już bez skorupek), wyjmujemy żółtka, :) żółtka mielimy, do tego mielimy kiełbasę (np. śląską, grillową, starowiejską bez skóry), dodajemy posiekany szczypiorek, trochę masła, sól, pieprz
jajka faszerujemy gotową masą - tak, żeby miały drugą (brakującą połówkę) z farszu (taką "górkę")
przed podaniem polać sosem (śmietana+musztarda) :) wszyscy zajadają się tymi jajcami ;) (aż trudno zliczyć do ilu domów poszedł już ten przepis)
możesz faszerować np. łososiem, tuńczykiem, pieczarkami, serem... :)
http://forum.trojmiasto.pl/proste-swiateczne-smakolyki-t58411,1,11.html?hl=jajka faszerowane#hl
U nas na obiad z reguły jest kurczak pieczony (plus ziemniaczki i surówka), a drugiego dnia wołowinka rozklepana, na to plasterek ananasa i sera żółtego - zapieczone w piekarniku (plus ziemniaczki i surówka).
Sałatek nie robimy na wielkanoc, za dużo jest innych potraw. Jajek faszerowanych też nie, tylko jajka gotowane w cebulaku.
Mięsa pieczone w rękawie - karkówka natarta przyprawami i nabita czosnkiem, schab ze śliwką, schab po prostu natarty przyprawami, klops z mielonego mięsa, pasztet. A z kupnych wędlin - szynka.
Ryby: ryba po grecku, czasem panga po japońsku.
Sałatek nie robimy na wielkanoc, za dużo jest innych potraw. Jajek faszerowanych też nie, tylko jajka gotowane w cebulaku.
Mięsa pieczone w rękawie - karkówka natarta przyprawami i nabita czosnkiem, schab ze śliwką, schab po prostu natarty przyprawami, klops z mielonego mięsa, pasztet. A z kupnych wędlin - szynka.
Ryby: ryba po grecku, czasem panga po japońsku.
rafaello bez pieczenia
0.5 litra mleka
2 lyzki maki
2 lyzki maki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
krakersy (najlepsze sa LAJKONIK)
250 gr. wiórek kokosowych
1 kostka masła
Z mleka odlac pol szkl mleka, reszte zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym.
Do odlanego mleka dodac make i make ziemniaczana, wymieszać wlac do wczesniej gotujacego mleka zrobi sie masa o konsystencji budyniu.
po ostudzeniu dodac masło i zmiksować, dodać 200 gr wiorek, wymieszać.
NAKLADAC NA BLASZKE:
krakersy
polowa masy
krakersy
druga polowa masy
posypac reszta wiorek..........i gotowe!!
Do lodowki i smacznego
0.5 litra mleka
2 lyzki maki
2 lyzki maki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
krakersy (najlepsze sa LAJKONIK)
250 gr. wiórek kokosowych
1 kostka masła
Z mleka odlac pol szkl mleka, reszte zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym.
Do odlanego mleka dodac make i make ziemniaczana, wymieszać wlac do wczesniej gotujacego mleka zrobi sie masa o konsystencji budyniu.
po ostudzeniu dodac masło i zmiksować, dodać 200 gr wiorek, wymieszać.
NAKLADAC NA BLASZKE:
krakersy
polowa masy
krakersy
druga polowa masy
posypac reszta wiorek..........i gotowe!!
Do lodowki i smacznego
no na jajka to jajka na twardo kroisz na połówki plaster (duży)szynki konserwowej kroisz na pol i owijasz jajko galarete robisz tak jak do wszystkiego innego-dekorujesz wedlug uznania i zalewasz galareta-jeśli chodzi o schab to schab swierze musisz rozciac tak zeby zrobil sie cienk ia dlugi do srodka wkladasz 2 peczki posiekanej pietruszki zielonej sol pieprz i czosnek wycisniety -zwijasz i ja obwiązuje do okolo nitką taka grubsza i piekew rekawie do pieczenia -okolo godziny potem musi wystygnac sciagasz nitke i masz super rolade kroje najzwyczajniej na krajalnicy jako wedline :)
Agusia bigos to nie te święta :) hehe, co dom to obyczaj :) Fajnie się tak podpatruje i porównuje różne tradycje :)
U nas na śniadanie żurek z białą kiełbasą i jajkiem, jajka w majonezie i jakieś faszerowane, sałatka jarzynowa też, do tego dużo dobrych wędlinek i zieleniny - przede wszystkim szczypiorek i groszek :)
U nas na śniadanie żurek z białą kiełbasą i jajkiem, jajka w majonezie i jakieś faszerowane, sałatka jarzynowa też, do tego dużo dobrych wędlinek i zieleniny - przede wszystkim szczypiorek i groszek :)
kilka ciast:
pascha
mazurek z polewą
babka z twarogiem
babka na białkach
cytrynowiec
stefanka bez pieczenia
jaja faszerowane 4 rodzje
sałatka jarzynowa tradycyjna
biała kiełbaska
szynka gotowana własna robota
schab marynowany, gotowany w wodzie w rekawie -super soczysty idealny na kanapki -mogę podać przepis :)
sałatka krabowa
galareta z kurczaka
pewnie coś jeszcze wymyślę,powyższe dania dla rodzinki 7 osobowej
pozdrawiam świątecznie
pascha
mazurek z polewą
babka z twarogiem
babka na białkach
cytrynowiec
stefanka bez pieczenia
jaja faszerowane 4 rodzje
sałatka jarzynowa tradycyjna
biała kiełbaska
szynka gotowana własna robota
schab marynowany, gotowany w wodzie w rekawie -super soczysty idealny na kanapki -mogę podać przepis :)
sałatka krabowa
galareta z kurczaka
pewnie coś jeszcze wymyślę,powyższe dania dla rodzinki 7 osobowej
pozdrawiam świątecznie
Ania1979 - daj sobie spokój z dietą ;) po świętach... ;P
Ania - ja robię 3bita z tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html
tylko polecam herbatniki Petit Beurre "Krakuski" - najpierw robiłam z innymi i były za twarde :P
Ania - ja robię 3bita z tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html
tylko polecam herbatniki Petit Beurre "Krakuski" - najpierw robiłam z innymi i były za twarde :P
http://forum.trojmiasto.pl/Czym-mozna-faszerowac-jajka-na-Wielkanoc-t101737,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Jakie-salatki-robicie-na-Wielkanoc-t156160,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Menu-Wielkanocne-t101654,1,16.html
nie przepisy ale pisanki ;) http://forum.trojmiasto.pl/Pomysly-na-pisanki-t155637,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Jakie-salatki-robicie-na-Wielkanoc-t156160,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Menu-Wielkanocne-t101654,1,16.html
nie przepisy ale pisanki ;) http://forum.trojmiasto.pl/Pomysly-na-pisanki-t155637,1,16.html