Widok

19 tydzień ciązy i "dziwności" w brzuchu

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam takie pytanko do ciężarówek i mam. Jestem w 19 tygodniu ciązy i tak od kilku dni czuję w brzuchu jakby rozpychanie go od środka (jakby mi ktos balonik dmuchał) i lekkie rozpieranie, czasem troszkę pobolewa tez podbrzusze. Dodam, że ma tyłozgięcie macicy. Nie wiem czy to nomalne czy powinnam się niepokoić?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Prawdopodobnie to maluszek daje o sobie znać....A podbrzusze rozciąga się stąd to pobolewanie....Tyłozgięcie macicy nie ma tu nic do rzeczy... Ja także mam i nie stanowi to problemu....Głowa do góry! Jeszcze parę dni i poczujesz już konkretne kopniaki ;D
image

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak miałam nadzieję, że to TO. Ale pierwsza ciąża to wszystko zaraz tak niepokoi. Oszaleć można :)
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
to twoje maleństwo sie rozciaga :) moje robi tak samo :)
imageimage
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kamda to także moja pierwsza tak wysoka ciąża! I reagowałam dokładnie tak samo....Wczoraj jakoś niewyraźnie się czułam......Sama nie wiedziałam co mi jest czy chce jeść, czy pić, było mi duszno co 5 min siusiu, okno otwarte na maxa a ja nie mam czym oddychać...Mój mąż w panice skręcał łóżeczko hi hi hi. Dzisiaj już ok....Ale wczoraj to widziałam różne scenariusze....Tym bardziej że sama jestem dorodnym wcześniakiem z 34 tyg. A u mnie to w sumie 28 tydz więc jakby historia miała się powtórzyć to zostało mi 6 tyg do porodu, stąd panika mojego męża.. Pozdrawiam ;D
image

image
ja nareszcie doczekałam się ruchów dzidzi i tak jak pisąły dziewczyny czuję takie babelki w przuchu wypuszczane przez rybkę. Przykładam ciepłe ręce i czuję jeszcze bardziej. Wieczorem gdy leżę do snu to tak sobie nawiązujemy kontakt z moim małym yeti :) hihihi

image
Dzięki dziewczyny, dodałyście mi otuchy :)
Zauważyłam, że te "dziwności" nasilają się gdy długo siedzę w pracy w jednej pozycji przed kompem...
image
No, to wygląda na ruchy - z reguły długotrwała wymuszona pozycja (często pozycja siedząca) powoduje że dzidzia chce się poruszać a raczej zmusić mamę do zmiany pozycji. Naszej małej nie podoba się zbyt długa jazda samochodem i siedzenie przy komputerze - i od samego poczaku to manifestuje. Możez spróbować czy będzie podobnie jak położysz się na wznak, bo dzidzie też często zaczynają fikać jak mama tak leży. A uczucie rozpierania i pobolewanie to pewnie rozciąganie więzadeł macicy.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

do góry