Widok

Actifed - 3,5roczne dziecko - dawac? nie dawac?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dawalyscie dzieciom ten lek? Jak na niego reagowaly? Podobno nie jest to lek bezpieczny...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
czaasem dzieci mają po nim odloty i są senne lub rozdrażnione - szczerze mówiąc starszemu np. 7 -latkowi moze bym podała ale 3,5 latce to chyba nie ...katar tak czy siak minie a na kszel bdb są np. syrop Rubital, jhak jest ogólne przeziębienie czy inf górnych dróg oddechowych podaję Pyrosal .
Dziekuje bardzo. Mojemu synkowi pediatra przepisala, ale 5ml! Jeszcze mu nie podalam tego syropu i raczej nie podam. Slyszalam same niepochlebne opinie na temat tego syropu. U nas katar sam nie mija nigdy i zawsze predzej czy pozniej konczy sie antybiotykiem. Z drugiej strony jednak, Actifed chyba lepszy niz antybiotyk...
Pozdrawiam
Mamy ten sam problem. Laryngolog przepisał nieco zmniejszoną dawkę bo 2 razy po ok.5ml. Mała miała zapalenie ucha, ale jest już dobrze. Lekarz kazał dawać ten Actifed razem z Aeriusem. Pani farmaceutka odradziła dawanie Aeriusa bo juz sam Actifed działa sennie....

Podałam córeczce 5ml zgodnie ze zlec. lek. ale mała w ciągu 30 min. zasnęła. Była godz.18.00.

Czytam, że ten lek działa strasznie usypiająco i zastanawiam się czy podawać go aż przez 5 dni.... nie ma mocnej infekcji, uszy zostały wyleczone kroplami.
Actifed to chyba jedyny syrop który pomaga mojemu synkowi na przeziębienie, a u niego niestety jak się nie zadziała od razu to wszystko schodzi na oskrzela.
Patrycja89 a czy synek też jest po nim bardziej senny? U nas też często wszystko schodzi na oskrzela i kończy się antybiotykiem.
Nie jest bardziej senny. Ma 3 lata i 3 miesiące. Zaczełam mu dawać jakoś 5 miesięcy temu i na prawdę dobrze się spisuje. Nam najpierw zaleciła go laryngolog, bo mały miał przewlekłe zap. ucha i powiększony migdał. Później dostawał też przy przeziębieniu i za każdym razem dobrze się po nim czuł.
Actifed zawiera środek antyhistaminowy i przecwkaszlowy ale zawiera również pseudoefedrynę i ja ze względu na ten środek napewno bym 3,5 latkowi tego nie podała ,już zdecydowanie lepiej jest podać dziecku lek przeciwhistaminowy+inchalacje żeby nie zeszło na oskrzela.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

do góry