Widok
Alergia na pyłki u 3,5-latki a przedszkole
Jestem prawie pewna, że moja córka dostała alergii na pyłki. Dostałam skierowanie do alergologa (wizyta dopiero 3 lipca). Na razie podaję Zyrtec ale mało pomaga.
Córka ciągle kicha, leci jej z nosa, zaczął się kaszel. Ja też jestem uczulona na pyłki, ale u mnie zaczyna się w połowie czerwca.
Nie wiem czy prowadzić ją do przedszkola, bo chyba nie będzie siedzieć w sali, jak inne dzieci idą na spacer.
Czy są jakieś skuteczniejsze leki od Zyrtecu? Pójdę jeszcze raz do lekarza, tylko nie wiem co z tym przedszkolem.
Córka ciągle kicha, leci jej z nosa, zaczął się kaszel. Ja też jestem uczulona na pyłki, ale u mnie zaczyna się w połowie czerwca.
Nie wiem czy prowadzić ją do przedszkola, bo chyba nie będzie siedzieć w sali, jak inne dzieci idą na spacer.
Czy są jakieś skuteczniejsze leki od Zyrtecu? Pójdę jeszcze raz do lekarza, tylko nie wiem co z tym przedszkolem.
Z moim 7-miesięcznym synkiem chodziliśmy przez 6 tygodni do lekarzy (różnych) - wszyscy jednym głosem mówili alergia. Ciągle męczący kaszel, katar (biały wodnisty), niespokojne noce - na koniec okazało się że to utajona infekcja dróg oddechowych bez zmian osuchowych. Po 5 dniach antybiotyku wszystkie "alergiczne" zmiany cofnęły się. Dokładnie taki sam schemat mieliśmy też z drugim synkiem - przedszkolakiem. Dlatego jestem ostrożna w kwestii alergii - leki histopatyczne i sterydy (nasz młodszy takowe dostał) powinny pomóc bardzo szybko - a u nas szło bez zmian. Zyrtec u starszego i Fenistil u młodszego są na co dzień - u nas to alergie na kurz. I faktycznie wyleczeni z infekcji po swoich lekach nie mają problemu z alegiami - ale jeśli na chwilę odstawimy to zaczynają się objawy. Ponoć teraz jest jakiś wirus który atakuje układ oddechowy i nie daje żadnych zmian osuchowych stąd często mylony jest z alergią.
Wybrałyśmy się do lekarza i córka dostała Neosine - przeciwwirusowy, Delortan - antyalergiczny i Fanipos do nosa. Nie wiadomo, czy infekcja jest bezpośrednio od wirusa, czy to może konsekwencja kataru i kaszlu alergicznego.
Delortan Fanipos pomógł na kichanie i katar też jest mniejszy. Na kaszel robię inhalacje z wody morskiej i atroventu.
Delortan Fanipos pomógł na kichanie i katar też jest mniejszy. Na kaszel robię inhalacje z wody morskiej i atroventu.