Widok

Amelek ale o co chodzi?

Hej.

Czy u Was też się dzieje coś niedobrego z internetem? Juz pal pies to że płacę za słaba jakość dostawcy ale płacę też za inne usługi (Netflix na przykład) z których i tak korzystać nie mogę bo działa to Koszmarnie!

http://www.speedtest.net/my-result/i/2221057569

Jak jest u was?

Dodam że router mam sprawny bo testowałem w innej lokalizacji. Problemy były zgłaszane.

Szczerze to chyba już mi się nie chce płacić za coś takiego: (

PS
Błagam też Panie Marku by nie pisał Pan tutaj o problemach Pańskich. Jako poważny przedsiębiorca powinien Pan wiedzieć że mało interesuje klienta to że Pan kogoś przedszkolil i ten spadł z konia czy z drabiny albo uciekł do konkurencji po przeszkoleniu. Proszę by naprawił Pan to co kiedyś działało dobrze a teraz nie. Jeżeli potrzeba inwestycji to niech Pan zainwestuje że środków unijnych kredytu lub własnych. Znam Pana zdanie na temat środków unijnych ale się z nim nie zgadzam. Mam Do tego prawo. Proszę mieć na uwadze że dzisiejszy klient to nie ten który płaci tylko Panu. On płaci też innym za korzystanie z usług (tv) i tych składek abonamentowych nikt nam nie zwróci przez to że Pan dostarcza a raczej nie dostarcza internetu o umówionych parametrach. A może jednak Pan zwróci te koszta do czasu naprawienia problemów po swojej stronie?

Pozdrawiam
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

To byłoby zbyt proste - naprawdę był tak dziwnie uszkodzony switch. Jak jeden losowy klient (tylko jeden - i jemu działało normalnie) właśnie coś pobierał, to klientom z pozostałych sektorów mocno zwalniało. Mogło to trwać już dłuższy czas, ale zaczęło być bardziej uciążliwe po ogólnym wzroście ruchu w wyniku zwiększenia wyjścia w świat. Restart switcha pomagał na jakiś czas, ostatecznie pomogła jego wymiana. Problemy w sieciach naprawdę bywają bardziej złożone niż (jak pewnie tu zakłada większość) zła wola dostawcy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ekhem. Czyżby pętla której Pan nie potrafił wykryć?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Możecie pomóc Amelkowi (pseudo "z czasem będzie lepiej") uporać się z prześladującymi go egipskimi plagami.
Jako i ja uczyniłem... Od kilku tygodni po prostu korzystam z internetu, zamiast rwać włosy z głowy i zastanawiać się, jaki jest wpływ afrykańskiego pomoru świń na ping, UL i DL, a przede wszystkim, czy i kiedy będzie choć odrobinę lepiej i czy kiedykolwiek do Amelka dotrze, że ludzie chcą korzystać z tego, za co mu płacą. Nie kiedyś, nie z czasem, ale tu i teraz ;-)

http://www.speedtest.pl/wynik/206337707
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

To może być inny niezależny problem, proszę o ponowne zgłoszenie - różni klienci na tej ulicy są podłączeni w różny sposób więc łatwiej szukać jak wiadomo gdzie.

Monitoruję, ale usterka była nietypowa, przez co jej znalezienie trochę trwało. Dalej szczegóły techniczne. Switch wysyłał ramki przeznaczone dla jednego konkretnego adresu MAC, na wszystkie porty (jak hub) zamiast tylko na jeden właściwy - normalnie dzieje się tak tylko chwilowo dopóki nie nauczy się na którym porcie jest dany adres, a tu działo się tak cały czas (takie dziwne uszkodzenie) pomimo adres był już w tablicy i nie była ona przepełniona. W efekcie niepożądany ruch przeciążał wszystkie sektory radiowe (które go zwielokrotniły przesyłając osobną kopię do każdego podłączonego urządzenia klienckiego). Wcześniej tego nie robił (lub jeśli robił, nie zostało to wykryte), nie było innych oznak jego nieprawidłowego działania (komunikatów w logach itp.). Tam gdzie można zablokować "unknown unicast flood" zostało to zrobione, ale nie wszystkie urządzenia mają taką możliwość. Problem został namierzony po tym, jak do pewnego urządzenia wchodziło kilka Mb/s ruchu i wychodziło po tyle samo każdym z portów (łącznie wychodziło więcej niż wchodziło, zwielokrotnione przez liczbę portów), a po obejrzeniu snifferem okazało się że ten ruch nie miał nic wspólnego z żadnym z klientów podłączonych do tego urządzenia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

u mnie na Kubusia Puchatka dalej ledwo działa lub wogóle nie działa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

przyczyna była w tym, że pan nie monitorujesz swojej sieci, a nie w sprzęcie. Zawsze winne jest coś innego, weź raz się przyznaj, że zje****ś.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Naprawione. Przyczyna była w sprzęcie czysto przewozowym (switch) który jednak swoim nieprawidłowym działaniem przytkał wszystkie sektory radiowe. Musiał akurat w niedziele po zmianie czasu i odsypianiu nocki siedzenia nad obowiązkowa sprawozdawczością dla uke.

Taki system by powiadamiał jak ktoś robi speedtest lub przesyła coś dużego, bo wtedy normalne ze ping rośnie. To naprawdę nie jest takie proste.

Mam tak samo od wczoraj, ta sama ulica. I też sms, telefon oraz email, oczywiście wysłany przez LTE w telefonie. Nie jest to niestety tymczasowa awaria :/ Oby jak najszybciej zadział.

Ja z Kubusia Puchatka usiłuję się od wczoraj bezpośrednio skontaktować i lipa. Nie raczy Pan nawet odpisać na smsy, że o odebraniu telefonu nie wspomnę. A sieć od wczoraj praktycznie nie działa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

no a do anteny ? to byś wiedział, jaki jest ping :) system sam powinien Ci wykrywać problemy z czasem przesyłu do klientów w tej sytuacji, a nie, że ktos pisze, ze nawet do Twojego serwera ma ogromne pingi. powinieneś o tym wiedzieć wcześniej

Swoje - tak, router klienta - tak o ile klient nie wyłączył odpowiadania na ping w konfiguracji routera, komputer klienta za routerem - nie.

amelek potrafisz pingować swoje urządzenia czy nie ? :D

Świerkowa w Baninie czy w Pępowie? Proszę o bezpośredni kontakt.

Ogólnie to na świerkowej jest około 120 pingu standard i max 2 lub 3 mb/s i to właśnie przez te 6 lat i od pięciu dni nie mam internetu prawie wogóle
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A tu, dla wszelkiej jasności, połączenie na linii amelek - amelek...

https://www.speedtest.net/result/8019664506
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Potwierdzam. Dziś, jako odpowiedź na zgłoszoną wczoraj awarię, która polega na tym, że internet działa z prędkością 1-3 Mbps (OK, w porywach 4 do 5) i to dopiero po ponagleniu, otrzymałem od Pana amelek.net odpowiedź, że "mamy więcej wyjścia w świat - teraz znowu sieć radiowa jest wąskim gardłem". Kiedy poprosiłem o podanie terminu naprawy, dowiedziałem się, że to w ogóle "nie jest awaria, prędkość nie jest gwarantowana, Amelek zaś " dokłada wszelkich starań by poprawić ale nie potrafi podać dokładnej daty - jest zbyt wiele niewiadomych" Dotychczas broniłem lub milczałem. Teraz przestrzegam. Są inne firmy.
W tej sytuacji pozostaje mi serdecznie polecić... konkurencję, która za podobną cenę gwarantuje 80% prędkości podanej w umowie. Nazwy nie podam - poszukajcie i poczytajcie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Poproszę ostatnie 4 cyfry konta do wpłat lub numer faktury - cokolwiek co pomoże zidentyfikować gdzie tak jest. Szklana kula się zepsuła.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

piszę 16.01.19 i jest naprawde tragedia w dzień ping 70 i skoki do 170 a filmy o 22 muszę w 240p oglądać
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry