Widok
Badania genetyczne na nowotwór
Dziewczyny znajoma robiła badania genetyczne na nowotwór.Wyniki wyszły niezaciekawie, bo aż 90%.(nowotwór piersi i jajników). Uważam, że to bardzo dużo. Prawie jest pewnośc, że go będzie chora. I mam teraz pytanie do Was: Co można zrobic w takiej sytuacji? Była u lekarza to powiedział jej, że ma co pół roku robic badania. I to wszystko. Nie chce mi się wierzyc, że nic nie można innego zrobic. Jak zapobiec ? Jajniki można wyciąc, a piersi? Dodam, że znajoma ma 30 lat. Dziękuje za wszystkie informacje.
chyba nic nie pozostaje oprócz częstych kontroli no i pozytywnego nastawienia.
poza tym można jeszcze zadbać o siebie, dobrze się odżywiać (dieta antyrakowa - jest taka książka, którą poleca moja znajoma - chora na raka). może nie uchroni przed chorobą ale zawsze to jakaś mała rzecz, którą możemy dla siebie zrobić, na pewno nie zaszkodzi!
poza tym można jeszcze zadbać o siebie, dobrze się odżywiać (dieta antyrakowa - jest taka książka, którą poleca moja znajoma - chora na raka). może nie uchroni przed chorobą ale zawsze to jakaś mała rzecz, którą możemy dla siebie zrobić, na pewno nie zaszkodzi!
ta książka to "Antyrak", napisał ją Dr David Servan-Schreiber, który sam miał raka mózgu, książka jest świetna, otwiera oczy na wiele spraw, dwie chore osoby u mnie w rodzinie stosują się do zaleceń z tej książki i u jednej po 10 miesiącach nastąpiła niewielka reemisja, lekarz potwierdził że to najprawdopodobniej dzięki zmianie sposobu odżywiania, myślę że warto spróbować
Dziewczyny ja wiem, ze to sie moze wydawac szokujace ale za granica wcale nie tak rzadkie sa decyzje kobiet o zapobiegawczej podwojnej mastektomii i usunieciu jajnikow - moge nawet posluzyc sie 'hollywoodzkim' przykladem aktorki Christiny Aplegate, ktora po wykryciu u niej guza w piersi i ocenieniu ryzyka zdecydowala sie na podwojna mastektomie
oczywiscie wszystko zalezy od kobiety i jej psychiki
oprocz tych szokujacych rozwiazan to tak jak dziewczyny napisaly, zmiana trybu zycia, odzywiania, i niestety obnizenie stresu - ktory oczywiscie jest i bedzie z wiadomych powodow ale warto go obnizac bo ja uwazam, ze kazdy nowotwor pochodzi od stresu
w mojej rodzinie jest historia nowotworowa piersi w prostej linii do mnie, powinnam zrobic badania genetyczne ale nie chce, boje sie
badam sie regularnie i na tym etapie zycia chyba przy tym pozostane bo boje sie, ze po odbiorze wyniku nie bedzie we mnie zadnej checi do zycia, walki - tylko czekanie
podziwiam Twoja kolezanke, zycze duzo sily i trzymam kciuki!
oczywiscie wszystko zalezy od kobiety i jej psychiki
oprocz tych szokujacych rozwiazan to tak jak dziewczyny napisaly, zmiana trybu zycia, odzywiania, i niestety obnizenie stresu - ktory oczywiscie jest i bedzie z wiadomych powodow ale warto go obnizac bo ja uwazam, ze kazdy nowotwor pochodzi od stresu
w mojej rodzinie jest historia nowotworowa piersi w prostej linii do mnie, powinnam zrobic badania genetyczne ale nie chce, boje sie
badam sie regularnie i na tym etapie zycia chyba przy tym pozostane bo boje sie, ze po odbiorze wyniku nie bedzie we mnie zadnej checi do zycia, walki - tylko czekanie
podziwiam Twoja kolezanke, zycze duzo sily i trzymam kciuki!
Przede wszystkim niech robi te badania profilaktyczne. Ja sama właśnie oczekuję tego typu wyników na obciążenie genetyczne. Powinna być prowadzona przez poradnie genetyczną w Gdańsku polecam panią dr Brożek bardzo sympatyczna i kompetentna osoba.
Co mogę dodać od siebie to można wprowadzić w dietę brokuły, które są bardzo cennym antyoksydantem. Jest taka dieta dr Dąbrowskiej, która mówi że powinno się pić pół szklanki dziennie soku z brokuł (działa przeciwnowotworowo).
Zyczę dużo zdrowia o pozdrawiam
Co mogę dodać od siebie to można wprowadzić w dietę brokuły, które są bardzo cennym antyoksydantem. Jest taka dieta dr Dąbrowskiej, która mówi że powinno się pić pół szklanki dziennie soku z brokuł (działa przeciwnowotworowo).
Zyczę dużo zdrowia o pozdrawiam
a wiecie może gdzie można wykonać takie badania? i jak to jest - czy badania są w kierunku konkretnego nowotworu np. raka piesri czy ogólnie? jeśli za darmo, to skierowanie wydaje lekarz ogólny na podstawie jakiegoś wywiadu? może ktoś podpowie, chciałabym wykonać takie badania,ale nie wiem od czego zacząc.
Fiolka, koleżanka podała mi takie namiary (chyba mówiła że skierowanie musi być, ale dokłądnie nie wiem - sama się wybieram i jakoś mi nei po drodze. Chyba się czeka na termin jakieś 2mce.)
Poradnai Genetyczna
Budynek A WCO
ul. M. Skłodowskiej-Curie 2
tel. 58-345-21-99
pon-czw 8-18
pt 8-16
Budynek B WCO ul. Aleja Zwycięstwa 31/32
tel. 58-732-48-01
Poradnai Genetyczna
Budynek A WCO
ul. M. Skłodowskiej-Curie 2
tel. 58-345-21-99
pon-czw 8-18
pt 8-16
Budynek B WCO ul. Aleja Zwycięstwa 31/32
tel. 58-732-48-01
dziewczyny nie panikujcie, rak jest tylko w 10% w wyniku dziedziczenia, 90% zachorowan to choroba spontaniczna czyli nie spowodowana dziedziczeniem. to po pierwze. po drugie jak pisze tripgirl - to wcale nie jest takie zadkie zeby usunac piersi jezeli kobieta jest nosicielem mutacji w BRACA 1 lub BRACA 2 a to daje prawie 100% pewnos ze nie zachoruje na raka. a co do regolarnych badan to jest po prostu glupia ze sie nie bada regulrnie bo wlasnie po to sie to robi u kobiet z ta mutacja zeby wykryc raka w bardzo wczesnym stadium a wtedy jest prawie zawsze wyleczalny. rak piersi jest jednym z najbardziej wyleczalnych rakow i wykryty we wczesnym stadium nie jest wcale taki grozny. a reszcie radze po prostu czesto sie badac samemu i robic regolarne badania piersi. a badania genetyczne ma tylko sens jezeli w paru pokoleniach, wiele kobiet ma raka piersi,albo ta mutacja zostala wykryta w rodzinie.
acha i nie ma zadnych badan ogolnych ktore pokaza uwarunkowanie w kierunku zachowania na raka, jakiegokolwiek raka. sa znane mutacje w pewnych genach ktore powoduja ze bardzo wzrasta ryzyko zachorowania na raka piersi np geny braca1 i braca 2 i pare innych ale nie ma ogolniego badania ktore jest w stanie przewidziec czy dana osoba zachoruje a zreszta jest tyle badan ktore pokazuja ze styl zycia, dieta, maja wielki na to wplyw wiec raczej poprawic diete, zaczac cwiczyc a nie robic badania
Fiolko i bogusiu
Już mówie od czego trzeba zacząć z tymi badaniami, czy jest ktoś obciążony genetycznie czy nie.
Najpierw trzeba się zarejestrować w poradni genetycznej bogusia podała dobre namiary, ponieważ czeka się nawet 3 miesiące lepiej zrobić to wcześniej. W między czasi trzeba się udać do lekarza rodzinnego, aby wydał skierowanie do poradni genetycznej (napewno zapyta po co nam to, więc lepiej się przyszykować z odpowiedzią, że ktoś z bliskiej rodziny typu mama, babcia chorowała na raka).Czasami lekarz rodzinny może robić problemy dlatego tak podpowiadam...
Później z tym skierowaniem do poradni genetycznej, tam dr zrobi wywiad i zdecyduje czy wysyła na badania czy nie.
Jeśli chodzi o raka piersi to jest to badanie wykluczające możliwość zajścia mutacji genu BRCA1.
Prywatnie kosztuje to ponad 300 zł.
Mam nadzieję, że w czymś pomogłam pozdrawiam
Już mówie od czego trzeba zacząć z tymi badaniami, czy jest ktoś obciążony genetycznie czy nie.
Najpierw trzeba się zarejestrować w poradni genetycznej bogusia podała dobre namiary, ponieważ czeka się nawet 3 miesiące lepiej zrobić to wcześniej. W między czasi trzeba się udać do lekarza rodzinnego, aby wydał skierowanie do poradni genetycznej (napewno zapyta po co nam to, więc lepiej się przyszykować z odpowiedzią, że ktoś z bliskiej rodziny typu mama, babcia chorowała na raka).Czasami lekarz rodzinny może robić problemy dlatego tak podpowiadam...
Później z tym skierowaniem do poradni genetycznej, tam dr zrobi wywiad i zdecyduje czy wysyła na badania czy nie.
Jeśli chodzi o raka piersi to jest to badanie wykluczające możliwość zajścia mutacji genu BRCA1.
Prywatnie kosztuje to ponad 300 zł.
Mam nadzieję, że w czymś pomogłam pozdrawiam
prywatnie to teraz najlepiej zamówić badanie przez internet. widziałam promocje BRCA1, CHEK2 I NOD2 kosztują razem 199 zł, więc bardzo mało. do tego wysyłają Ci zestaw do domu, a TY plujesz do fiolki i odsyłasz im materiał na koszt laboratorium też kurierem, w sumie wszystko możesz zrobić jednego dnia jeśli zamówisz kuriera na odpowiednią godzinę. tu masz namiar http://www.invicta.pl/1773/promocja.html a laboratorium mieści sie w gdańsku. Wiem, bo sam zamawiałem dla siebie i żony.
ja zamówiłam ten zestaw...myślałam że bede musiała z tym iść do kliniki albo na pbranie krwi ale okazało się że to jest na ślinę. Wynik dostałam po dwóch tygodniach, szeroko wszytsko opisane jakie mam mutacje i jskie ryzyko i co teraz...do lekarza nie musiałam iść żeby omówić wyniki, bo wszystko z raportu wynika co i jak. zaskoczyli mnie pozytywnie. Wiem, ze takie zestawy poza invictą wysyła jeszcze gensis albo genomed, ale w tym momencie akurat invicta ma najtaniej. pozdrawiam
Polecam tą stroną, znajduje się tam wiele informacji na temat nowotworów oraz ich diagnozowania. Znajduje się tam wiele artykułów na temat onkologii wypełnionych informacjami które mogą się przydać i udzielić odpowiedzi na nurtujące pytania.
http://pordubitz.org/medycyna/detail.php?id=28
http://pordubitz.org/medycyna/detail.php?id=28