Widok

Badania prenatalne ! Kto miał ?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić się. Otóż jest inaczej ;/ Z badania USG wyszło wszystko zajefajnie natomiast z badania krwi wynika mi, ze mam bardzo mocno podwyższone wolne Beta HCG. Lekarz kazał mi powtórzyć wyniki między 16-18 t.c dodając, że to nie wypływa na ryzyko, które mam bardzo niskie. Otóż oczywiście się teraz stresuje. Wizytę u lekarza mam dopiero za tydzień i nie wiem co o tym sądzić.
Miałyście może coś podobnego ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja właśnie dowiedziałam się, że jestem w ciąży i zastanawiam się gdzie udać się za jakiś czas na takie badania. W Warszawie znajoma bardzo polecała mi klinikę Multimed i z tego co czytałam w internecie to ma ona na prawdę bardzo pozytywne opinie. Co wy o tym sądzicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

Invicta i dr Puzio. Super lekarz, chociaż jak nie masz skierowania to płacisz 260zl za Usg i 180zl za badanie krwi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

My byliśmy, zapłaciliśmy 500 zł i nie jesteśmy zadowoleni. Lekarz ma specyficzny sposób bycia, nam to nie odpowiadało. A co najważniejsze w trakcie usg lekarz nie mówił co widzi ( czy narządy i markery są prawidłowe ), bezpośrednio po badaniu nie otrzymaliśmy opisu usg ( do odbioru później u genetyka ) wiec wychodząc nie wiedzieliśmy czy jest ok czy nie pomimo że wprost o to pytaliśmy. W otrzymanym później wypisie brak informacji min o kręgosłupie, pecherzu i przepływach wiec nie wiemy czy były sprawdzane czy nie i z jakim wynikiem. A mam porównanie bo w poprzedniej ciąży robiłam w innym miejscu u innego lekarza ktory wszystko sprawdził, opowiedział, opisał, wręczył opis od razu . Samo prenatalne jako takie polecam bardzo tylko trzeba dobrze wybrać lekarza.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli chodzi o klinike Multimed to także robiłam w niej badania i na prawdę moim zdaniem warto. Nie jest drogo, lekarz jest bardzo doświadczony i do tego bardzo miły. U mnie wszystko w badaniach wyszło super i wam także polecam się na nie zdecydować!
Witam. Obiecałam sobie ze jak uzyskam wyniki napewno się podzielę rezultatem żeby może komuś pomoc, bo sama tydzień temu szukałam tej pomocy na podobnych forum. W 12-tym tygodniu poszłam na badania prenatalne, najpierw USG, wszytsko było dobrze ale lekarz zaproponował mi zdać analiz Paap dla większego potwierdzenia ze wszytKo będzie ok. Nawet nie myślałam o innej sytuacji. Po czym za kilka dni budzę się od smsa ze już są gotowe moje wyniki, gdzie mam średnie ryzyko zespołu Douna 1:836, i ze zalecają spotkanie z genetykiem. Nie spodziewałam się czegoś takiego i zupełnie nie byłam na to gotowa. Wszyscy mi mówili ze będzie dobrze, to tylko procent, ale ja już byłam niespokojna. Zdecydowałam się na test NICE, to jest coś podobnego jak NIPT i po tygodniu dowiedziałam się ze dziecko zupełnie zdrowe. Wiec chce tutaj powiedzieć ze ten test Paap to tylko procentowe możliwośc, nie trzeba się załamywać a tylko myśleć ze będzie dobrze
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Może udaj się tutaj i oddaj się w ręce profesjonalistów? https://instytut-mikroekologii.pl/sklep/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Serdecznie polecam wizyty ginekologiczne u pani doktor Emilii Sitkiewicz, która przyjmuje w klinice Galena w Bielsku- Białej. Bardzo serdeczna oso-ba i dobry fachowiec, świetnie dobrała mi leki antykoncepcyjne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Robiłam ostatnio badania prenatalne w Invikcie. Dodam, że jestem w 12 tyg ciąży. Tylko tam przyjęli mnie szybko, czekałam na badanie raptem kilka dni. Wszystko było schludnie, lekarz jasno tłumaczył co i jak. Moje dziecko rozwija się bardzo dobrze, całe szczęście. Takie badania to tylko prywatnie, zwłaszcza, że sytuacja jest taka a nie inna... same wiecie :/. Higiena najważniejsza, zwłaszcza w klinikach medycznych.

Pierwsze dziecko urodziłam chore (wada serca), dlatego w tej ciąży wolę dmuchać na zimne. Chodzę na badania prywatnie, teraz badania prenatalne będę robić w Invikcie, tam też zdecydowałam się prowadzić ciążę. Dostałam wyniki USG i podobno wszystko jest dobrze, mimo wszystko chcę mieć zrobiony cały pakiet badań. Ufam lekarzom i czuję się dobrze zaopiekowana, wiem, że jeśli coś będzie nie tak, od razu będziemy działać. Naprawdę zależy mi na zdrowiu maluszka.

Chyba invikcie nie idzie za dobrze w ostatnim czasie. Kasia na innym wątku piszesz jako Ania (to samo IP)...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja wykonuje badania prenatalne w Bielsku Białej w klinice Galena i polecam

Reklama kliniki i lekarki z Bielska Białej na stronie Trójmiasta? Serio??? Myślicie, że my tu lekarzy nie mamy i klinik czy co???
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Następna pcha reklamę na chama gdzie się da.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sama zastanawiam się nad wykonaniem badania NIFTY, o którym czytałam na https://www.testdna.pl/badania-prenatalne/test-nifty-pro/ . 10 tydzień już minął, więc mogę go wykonać. I dzięki niemu dowiem się, czy dziecko jest obarczone jakimiś chorobami genetycznymi, przez co będę dużo spokojniejsza.

Takie badania są bardzo wazne, zawsze lepiej miec pewnosc, ze z maluszkiem wszystko w porzadku. Ja zdeycdowalam sie zrobic badanie Veragene w szpitalu Medicover, duza dokładnosc no i jest nieinwazyjne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moim zdaniem wykonywanie badań prenatalnych jest bardzo ważne. Możemy wtedy dokładnie stwierdzić czy nasze dziecko ma jakieś wady genetyczne. Na badania chodziłam do https://olmedical.eu/ , tutaj za pomocą najnowocześniejszego sprzętu można najdokładniej rozpoznać wady wrodzone, a także ocenić ryzyko niektórych powikłań w późniejszych trymestrach ciąży.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Które badania prenatalne wykrywają najwiecej wad i są najdokładniejsze???
Nifty, Sanco czy Harmony, a może jeszcze jakieś inne???

Ja zrobiłam Harmony, wraz z określeniem płci dziecka kosztował mnie ok 400zł mniej niż Nifty. Zapłaciłam 2400. Dałam się namówić w klinice, ale raczej zrobiłabym teraz nifty, bo daje spore ubezpieczenie i chyba wykrywa więcej nieprawidłowości za te kilka stów więcej. Moja znajoma robiła natomiast test Panorama - test jest bardzo podobny do testu Nifty, ale nie jest wykonywany w Hong kongu ale w Los Angeles. Najlepiej samodzielnie poczytaj sobie o poszczególnych testach. W sieci jest wiele informacji na temat tego jak są wykonywane. Testy są bezbolesne i jest to jedynie jedno ukłucie.

Jeśli szukasz więcej informacji, na tej stronie jest kalendarz ciążowy - opisane jest, jakie badania powinnaś wykonać w poszczególnych tygodniach oraz miesiącach ciąży.

Badania prenatalne obowiązkowo, myślę że to coś na czym nie warto oszczędzać a szczególnie jak matka jest w grupie ryzyka ze względu na wiek czy choroby występujące w rodzinie. Jakie to są badania, więcej na ich temat dowiecie się na stronie https://badaniaprenatalne.pl/ . Ogólnie tam nie brakuje porad dla ciężarnych, to jeden z portali na który bardzo często zaglądałam w ciąży.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

https://medicta.pl/badania/badanie-prenatalne-co-to-takiego/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry