Widok

Badania w ciąży

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam, W pierwszej chodziłam do jednego lekarza na NFZ i na 9 wizyt robiłam 3 razy badania (morfologia, mocz), ponieważ lekarz stwierdził,że skoro wyniki są OK to wystarczy. W drugiej poszłam do innego ginekologa również na NFZ i doktor za każdym razem na koniec wizyty (niezależnie czy jest raz na 2 tyg czy raz na miesiąc) wypisuje mi skierowanie tych samych badań, mimo,że za każdym razem mam wyniki w normie. Pomóżcie...lekarz stwierdził,ze będę co wizytę musiała przynosić wyniki... powiedziałam mu,że mam kilku-miesięczne dziecko i pracującego męża i nie mam za bardzo jak robić tych badań tak często, bo męża w końcu z pracy wyrzucą, a nie będę niemowlaka ciągała o 7 rano po przychodniach...czy lekarz nie przesadza? Czy powinnam się z nim sprzeczać?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Powinnas sie cieszyc ze daje skierowania i nie marudzic, tskie moje zdanie. I jak juz ktos wyzej napisal moze mozna wykonac badanie tez w i nej przychodni albo w brusie, zapytaj poloznej, bruss otwarty jest nawet w nIedziele. A w przychodniach nfz ciezarne zdaje sie do laboratorium czesto przyjmowane sa poza kolejnoscia, wtedy mozna zalatwic w miare spawnie i szybko wszytko
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przecież badanie moczu w ciąży i krwi to podstawa,jakakolwiek bakteria w moczu nie zwalczona w ciąży może przejść na dzieciaka,który później od urodzenia będzie faszerowane antybiotykami.Dziwię się twojemu pierwszemu lekarzowi,że tak lekceważąco podchodził do sprawy.
Ja co prawda chodzę prywatnie ale też robię cały czas jakieś badania. Do moczu to już dostałam nawet z przychodni zapas probówek żeby mieć w domu i tylko ktoś mógł przywieź mocz do badania. Na pewno takie badania nie zaszkodzą, a jeżeli pojawi się jakaś infekcja w moczu na przykład to od razu będzie można ją zwalczyć. Z tego co wiem to Invicta ma laboratorium czynne do późnych godzin, również w soboty więc zawsze możesz zrobić wtedy gdy Ci pasuje.
Robienie morfologii i moczu na każdą wizytę- raz w miesiącu, to jak dla mnie nie jest przesada. Rozumiem, że masz małe dziecko, ale po pierwsze decydując się na drugie dziecko trzeba liczyć się z pewnymi "obowiązkami" wynikającymi z prowadzenia tej ciąż- a jakbyś musiała przeleżeć całą ciążę plackiem? A po drugie nawet badania na NFZ można zrobić w samym laboratorium z którym przychodnia ma podpisaną umowę a nie w przychodni do której chodzisz- a tu nie trzeba być do 9 godziny, badanie można zrobić też w sobotę. Ostatecznością jest zrobienie ich prywatnie, koszt to max20zł za mocz i morfologię.
Ja bym się cieszyła, że mam lekarza, który jest zaangażowany i dba o wszystkie badania. A z lekarzami na NFZ różnie z tym bywa.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
W pierwszej i drugiej ciąży toxoplazmoze i tarczyce miałam tylko na samym początku raz robione. Badania były ok więc w 1 ciązy lekarz stwierdził,że nie muszę więcej robić. W drugiej mam niedoczynność tarczycy, ale tym zajmuje się mój endokrynolog, a ginekolog co wizyte każe mi robić tylko morfologię i mocz (w 4 miesiącu ciąży robiłam już 4 razy)... ginekolog uważa,że on się zajmuje ciążą i mam robić badania, które on zleca, mimo,że wyniki są w normie. Nie mam czasu robić tych badań, bo mam małe dziecko na dodatek jestem pod opieką endokrynologa, mówiłam dr że w pierwszej ciaży robiłam 3 razy przez 9 miesięcy morf i mocz, więc mi stwierdził,że jak się nie podoba to mam isć do tamtego lekarza, a nie mogę, poniewaz zmieniłam miejsce zamieszkania. Wydaje mi się, że dr przesadza, dlatego czy ktoś miał podobnie.
nie napisałaś jakiego rodzaju badania zleca Ci co miesiąc....
generalnie na każdą wizytę powinno się robić mocz, morfologię robię co drugą wizytę, badania tarczycowe robię raz na dwa miesiące, bo mam niedoczynność, dwa razy robiłam też badania na toxoplazmozę i cytomegalię, bo nie chorowałam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Zdrowie

Czy rozmiar członka ma znaczenie (29 odpowiedzi)

czy to jaką wielkość ma penis jest istotne ? czy byście zakończyły związek tylko dlatego, że...

do góry