Widok

Badanie słuchu u małego dziecka

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Czy wiecie gdzie mogę zrobić badanie słuchu trzyletniemu dziecku?
Tak, żeby odbyło się w miarę bezstresowo i na spokojnie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie wiem o jakie dokładnie badanie Ci chodzi, ale ja byłam wczoraj z córką 4l w poradni audiologicznej w Gdańsku. Najpierw miała założone słuchawki i musiała wkładać klocki w otworki na desce jak usłyszy dźwięk, później jakąś taką podłużną końcówkę wkładali do każdego ucha na kilkanaście sekund i tam też były jakieś dźwięki. Potem lekarka jej oglądała uszy, nos, i puszczała "wiatr" do nosa - to było chyba udrażnianie przewodu słuchowego.
Ogólnie - bardzo miło i sympatycznie, dużo dzieciaków tam przychodzi i mają podejście.
mam sprawdzic czy dziecko slyszy wszystkie dzwieki wiec to chyba takie badanie wlasnie. czy to bylo prywatnie, nfz, ze skierowaniem ? czy dlugo sie czeka? bede wdzieczna za namiary ;)
Ja chodziłam z moimi bliźniakiam, do poradni audiologicznej przy Akademi Medycznej w Gdańsku , było dobrze, miły personel, spokojne podejście do dzieci. Nie pamiiętam, czy miałam skierowanie, ale raczej tak od naszej pediatry.
Ja byłam na nfz, miałam skierowanie od laryngologa. Czekałam chyba 3 miesiące na wizytę. Byliśmy w Gdańsku na Głogowskiej.
Asomed gdynia część badań za darmo
my też z córka byliśmy w poradni audiologicznej w AM teraz już w nowym budynku. Na wizytę czekałyśmy ok 3 m-cy na nfz ze skierowaniem. Super atmosfera, wszyscy bardzo mili. Badanie odbyło sie bezstresowo.
ja do tej poradni jadę z 4tygodniową córeczką i na nfz termin już za tydzień
dzieki za informacje :-)

Dla zainteresowanych zostawiam artykuł o badaniu ABR. Jest to najczęściej przeprowadzane badanie u dzieci :)
https://www.amilaut.pl/abc-na-temat-badania-bera-badanie-sluchu-abr/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry