Widok

Balet dla dzieci-czy warto?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Chciałam się poradzić rodziców, których dzieci chodzą na balet, czy warto? moja córka ma 4 lata i zastanawiam się nad zapisaniem jej na zajęcia...dziękuje za porady
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziękuje za odzew.
oczywiście myślę o balecie w formie zabawy, moja córka jest bardzo wrażliwa i wstydliwa ale lubi tańczyć i mówi ze chciałaby chodzić na taniec...niedaleko mojego domu jest mała szkółka ale tam właśnie dla dzieci jest tylko balet lub zumba (ale od 6 lat) wiec pomyślałam, ze może spróbujemy, nie mam żadnych chorych ambicji, które córka miałaby spełniać ;) chodzi o to żeby była to zabawa dla niej. na razie nie mysle o jakiś szkołach, zajęciach dalej od domu, bo przyjdzie na to czas. A tu mam blisko i po przedszkolu mogłaby chodzić raz w tygodniu..

No moja tez prawie umie szpagat,prawie robi dużą różnicę.Wg. mnie suma sumarum warto dzieci zapisywać na zajęcia dodatkowe zawsze to rozwija zaintersowania i jest nadzieja na przyszłość ,że może dzieciak odkryje w sobie wcześniej czy później jakąś pasję.Wymaga to jednak dużej determinacji nie tyle od dziecka co chyba od samego rodzica.Ileż to ja razy słyszałam w przypadku jednych czy drugich zajęć "...że dziś to ja nie idę bo mi się nie chce".
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moja 6 letnia córa od roku chodzi na zajęcia dodatkowe- gimnastyka artystyczna połączona z elementami baletu. Bardzo lubi chodzić. Robi mostki, foczki, świece, przewroty i prawie umie szpagat.
Sądzę że balet jako zajęcia dodatkowe, w formie na razie zabawy będzie fajną opcją. O ile Twojej córce będzie się to podobać :)

Szpagat robi?A ile ma lat?No moja 6 latka żadnego szpagatu po trzech latch nie robiła a żadna inna dziewczynka w jej grupie też nie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No jak będzie dziecko chodziło regularnie dwa razy w tygdniu to może coś pomoże na płaskostopie w co wątpie,balet w wersji dla małych dzieci raczej jest mało wymagający ,trzy w grupie na zajęciach może i trzymają prawidłowo postawę reszta nie.
Moja córka też 3 lata chodziła. Uważam, ze sporo jej to dało. Do dzisiaj szpagat robi. Ale traktowaliśmy to jako zabawę. Potem zamieniła to na inne zajęcia. Cieszę się, ze próbuje różnych sportów. Byle rekreacyjnie i z chęcią.

Moja pediatra też mówi, że na basen warto. I nie chodzi tu o szkołę, ale nawet z tobą raz w tygodniu. To warto. A balet? Tu dużo zależy od prowadzącej, jeśli dziecko nie ma ochoty, nie pyta, nie wiem, czy warto. Nic nie zaszkodzi pójść od września i sprawdzić.
Pewnie, ze warto. Nawet rehabilitanci polecają. Oczywiście w wersji dla dzieci. Uczy poprawnej postawy, doskonałe ćwiczenia na płaskostopie. No i umuzykalnienie.

Ale jakiej porady oczekujesz?I jakie masz pytania.Baletnicy z 4 latki raczejsz nie zrobisz.Każde dziecko jest inne jednej dziewczynce balet i tańce będa się podobać a drugiej nie.Nauka baletu dla dzieci w tym wieku to forma zabawy tak jak większość innych zajęć dodatkowych.Moja córka chodziła od 3 r.życia przez 3 lata ale traktowaliśmy to tylko i wyłącznie jako formę zabawy i a nie wstęp do przyszłej kariery zawodowej.Oprócz tych zajęć córka chodziła i chodzi też na inne zajęcia dodatkowe bo chce.Wg. naszego pediatry najlepszymi zajęciami pod względem ogólnorozwojowym dla dzieci to basen na który to od paru lat też regularnie chodzi a tańce wszelkiego rodzaju lubi od dawna i też uczęszcza , w tym roku to tańce bardziej nowoczesne.
Może ktoś coś poradzi?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry