Widok
Będziesz się rozglądała po placach zabaw i szukała dzieci swojego chłopaka :)
Nie wiem. Ja raczej nie chciałabym żeby mój mąż bankował w takim banku, ale z drugiej strony to może komuś pomóc.
Nie wiem jak to się odbywa, ale znając życie to nie jest takie proste. Pewnie trzeba tysiąc badań zrobić i przyjść tysiąc testów - nie wiem.
Nie wiem. Ja raczej nie chciałabym żeby mój mąż bankował w takim banku, ale z drugiej strony to może komuś pomóc.
Nie wiem jak to się odbywa, ale znając życie to nie jest takie proste. Pewnie trzeba tysiąc badań zrobić i przyjść tysiąc testów - nie wiem.
A ja znam parę, która przez lata leczyła się na niepłodność w tej klinice. Niestety, pomimo różnorodnych kuracji nie udało się zaaktywizować nasienia męskiej połowy. Po wielu rozmowach z psychologiem, który jest dostępny w klinice, podjęli trudną decyzję o skorzystaniu z nasienia anonimowego dawcy. Patcząc na nich dzisiaj, z jaką czułością i miłością otaczają swojego rocznego synka, ale tez i siebie nawzajem uważam, że takie miejsca powinny istnieć. i nie posłowie winni decydować o wyborach przyszłych rodziców, ale oni sami.
Zgadzam się. Ja też mam kolegę, który ma zbyt wolne (chyba) plemniki i jest problem. Na początku to był Dramat przez duże D. Pamiętam w pracy, ze nie mógł tego przeżyc. Na szczęście miał wspaniałą kobiete, która mu wyjasniła, że kocha go bez względu na to i poradzą sobie w inny sposób. Wiem, ze wszyscy w rodzinie ich wsparli i wiem, że ich synek nie ostał naturalnie poczęty. Ale ich milosc jest naprawde wielka!
Agitka, to niemożliwe. Takie kliniki zapewniają pełną anonimowość. Zarówno dawcom jak i biorcom. Poczęte dziecko ma przecież prawnie przypisanych rodziców. Nie ma takiej opcji, że kiedyś znajdzie dawcę.
A banki nasienia naprawde pomagają parom dla których nie ma innej drogi. To naprqawdę świetna sprawa że faceci decydują się oddać nasienie i pomóc w ten sposób innym ludziom. To w zasadzie jak z oddawaniem krwi. A problem niepłodości niestety dotyka coraz większą liczbę osób.
A banki nasienia naprawde pomagają parom dla których nie ma innej drogi. To naprqawdę świetna sprawa że faceci decydują się oddać nasienie i pomóc w ten sposób innym ludziom. To w zasadzie jak z oddawaniem krwi. A problem niepłodości niestety dotyka coraz większą liczbę osób.
Agitka,
Jesteście mlodym małżeństwem i mam nadzieję, że obydwoje jesteście zdrowi i doczekacie się potomstwa drogą naturalną, czego bardzo Wam życzę. Pomyśl jednak o parach, które borykają się z problemami, a dla nich nadzieją są kliniki leczenia niepłodności lub banki nasienia takie jak ta w Gdańsku. Co do obaw - nie można pozwolić, aby zdominowały nasze życie w żadnej dzidzinie. Inaczej świat stałby w miejscu.
Jesteście mlodym małżeństwem i mam nadzieję, że obydwoje jesteście zdrowi i doczekacie się potomstwa drogą naturalną, czego bardzo Wam życzę. Pomyśl jednak o parach, które borykają się z problemami, a dla nich nadzieją są kliniki leczenia niepłodności lub banki nasienia takie jak ta w Gdańsku. Co do obaw - nie można pozwolić, aby zdominowały nasze życie w żadnej dzidzinie. Inaczej świat stałby w miejscu.
Dia, za nasienie nie płacą. Polskie prawo zabrania sprzedaży/kupna materiału genetycznego. Taka klinika może jedynie zwrócić dawcy koszty dojazdu (z tego co pamietam z jakiegoś artykułu to jest jakieś kilkaset zł). Pewnym wynagrodzeniem są za to badania, które klinika wykonuje. Przecież taki dawca musi zostać dokładnie przebadany pod każdym kątem - choroby infekcyjne, grupa krwi, HIV. Robią też badanie kariotypu, a to wszystko przecież sporo by kosztowało, jakby się chciało zrobić samemu. Listę badań możecie sprawdzić na stronie kliniki. Także poza pomaganiem innym jest tu wymierna korzyść w postaci kompleksowych badań.
Bardzo zachęcam wszystkich chętnych Panów :) Banki nasienia w Polsce nie są bardzo popularne a już ktoś wspomniał, że coraz więcej osób korzysta z pomocy Klinik Leczenia Niepłodności. Anonimowość jest 100% więc czemu nie pomóc! Powinniśmy mówić więcej o takich sprawach!
Klinika Invicta - mieści się w Madisonie ul. Rajska 10, 80-850 Gdańsk
tel. 58 763 50 50,
Klinika Invicta - mieści się w Madisonie ul. Rajska 10, 80-850 Gdańsk
tel. 58 763 50 50,