Widok

Bardzo boję się porodu

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ten lęk jest tak silny, że praktycznie o niczym innym nie mogę myśleć. nie ma dnia żebym nie płakała ze strachu, mąż nie jest w stanie pomóc. mówi, że chyba zostaje mi tylko swissmed, ale dla mnie to kolosalna kwota, której nie mam. rozmawiałam z lekarzem na ten temat, ale tez nie jest w stanie mi pomóc bo nie pracuje w żadnym państwowym szpitalu tylko własnie w swissie. do Wejherowa miałabym najbliżej, ale strasznie się boję, że mnie tam źle potraktują. jestem mega wrażliwa na wszelakie badania ginekologiczne, nawet u mojego lekarza na fotelu wyję z bólu jak mnie bada aż cała poczekalnia słyszy. nie wiem co mam robić, za 1,5 miesiąca termin a ja mam takie schizy że wszystkiego się odechciewa. czy w takiej sytuacji zostaje mi tylko prywatny szpital? czy ciężarne z tokofobią nie mają prawa już do ludzkiego porodu? naprawdę to dla mnie ogromny problem, to jest tak przerażający lęk, że mam ochotę sobie coś zrobić byle tylko tego porodu naturalnego nie przechodzić. a cesarki dla ciężarnej z nerwicą lękową nie zrobią.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 20
Dziewczyny dużo się ruszajcie w ciąży a poród bedzie krótszy i mniej bolesny. Wiem to z własnego doświadczenia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
rozumiem Twój strach, też się bardzo bałam przed porodem (teraz synek ma 8miesięcy) jeżeli Ci to pomoże, to radzę znieczulenie do kręgosłupa, może nie jest super przyjemne, ale na prawdę nie czuć bólu podczas ostatniej fazy porodu, jeżeli zdecydujesz się w Wojewódzkim w Gdańsku, to musisz iść na spotkanie z anestezjologiem, najlepiej zadzwoń do biblioteki szpitala i spytaj kiedy przyjmuje na konsultacje, bo bez tego niestety nie dostanie się znieczulenia nawet jak bardzo się będzie prosić. Znieczulenie pomaga, mi bardzo pomogła obecność męża, który był przy mnie i przemiła Pani Marta, która akurat tego dnia miała praktyki każde badanie bardzo delikatnie i starannie przeprowadzała, a w dodatku miała wielkie poczucie humoru, a nic tak dobrze nie działa jak uśmiech. Wiesz wiadomo, że poród nie jest codzienną sytuacją, a w Polsce niestety mało się słyszy o tym że poród może być fajny, ale przysięgam, ja wielka panikara, że na prawdę może być dobrze, tylko nie stresuj się i słuchaj co mówi położna, oddychaj! i pomyśl o tej cudownej chwili jak już będzie po wszystkim, a urodzisz bardzo szybko :) powodzenia!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a co jest potem ??????????????
uspokój się kobieto... oczywiście każda kobieta, która boi się pierwszego porodu nie powinna uprawiać seksu do końca życia tak?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
jak już zajdzie w ciążę, to musi urodzić - myślę, że o to chodziło autorce postu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja specjalnie jechałam z Gdyni do Wejherowa, bo to najlepszy ,możliwy wybór. Ogromny komfrt rodzenia. Poród naturany ze znieczuleniem miałam.
Nie rozumiem idotycznego stwierdzenia, że "każda kobieta musi w końcu urodzić , taka jest kolej rzeczy" Absurd!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5
poród to pieszczota w porównaniu do tego, co jest potem...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
aa znieczulenie jest darmowe
Wydaje mi się, że masz poważny problem, ale ze sobą, bo z tego co piszesz wyraźnie wynika, że zwyczajnie nie dojrzałaś do roli matki. Podejmując decyzję o dziecku bierzesz za nią pełną odpowiedzialność, ze wszystkimi tego konsekwencjami, niestety ale Twój strach i ból schodzą na drugi plan. Czy w późniejszym życiu już kiedy dziecko będzie na świecie też będziesz się bać wszystkich trudniejszych wyzwań które pojawią się przed Tobą?? Niemam zielonego pojęcia jak to jest podczas porodu, ale niebawem się przekonam bo za tydzień mam termin, rodzę na ZAspie, jest to moje pierwsze dziecko i naprawdę baaardzo się boję, też czasem płaczę z tego powodu, jestem przygotowana psychicznie, że może być bardzo źle. No i co z tego? chyba taka jest kolej rzeczy najpierw ciąza potem poród. a Twoje argumenty że ktoś będzie Ci zaglądał w pochwę..no chyba przez ucho dziecko nie wychodzi.. w swissmedzie też tak będzie. radzę się wziąść w garść póki czas, dorosłość oznacza odpowiedzialność.

PS w stu procentach zgadzam się z Amelią :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
A w ciążę to nie bałaś się zajść...??? żenada
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 11
Ja miałam cięzki poród, ale dałam rdę. rodziłam ponad 18 godzin, a pomimio tego zdecyduję się jeszcze na drugie dziecko
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
a ten paniczny strach to jest jednym ze wskazan do cc..porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem On Cie pokieruje dalej..co do wejherowa to moje znajome nie maja dobrych wspomnien ale wiadomo kazdy oczekuje czegos innego :) ja trzymam za Ciebie kciuki :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
kochana nie boj sie ja własnie czekam na drugi porod..w pierwszej ciazy nie wiedzialam co to bol porodowy itd.itp.mialam cc dlatego ze udało mi sie znalezc lekarza własnie ze szpitala panstwowego..i jestem mu mega wdzieczna bo porodu sn boje sie tak samo jak Ty..teraz tez mam obiecana cc..nie wyobazam sobie innej opcji..i to nie z proznosci czy lenistwa po porstu strasznie sie boje..ale tak jak dziewczyny pisza kazda wszystko przechodzi inaczej..wiec mam nadzieje ze u Ciebie pojdzie wszystko szybko i gladko :)
a komu trzeba zapłacić 500 zł, aby dostać znieczulenie? pomóż błagam niedługo rodzę, a też się bardzo boję
ja miałam dwa razy CC pierwsze w 2001roku przy znieczuleniu ogólnym a drugie w lipcu 2012 przy znieczuleniu częściowym i nic mi nie dolegało, 4 godziny po cesarce wstałam, poszłam pod prysznic i jeszcze z cewnikiem śmigałam przy małym, a później przy innych dzieciach bo dziewczyny ruszać się nie mogły i te po naturalnym i te po CC . Myślę że to zależy od organizmu, mnie bardziej bolało znieczulenie niż wszystko po cesarsce.
Jak widać są zwolennicy zarówno porodów naturalnych jak i cesarek. Mnie po cesarce aż tak nie bolało jak niektórzy mówią, wiadomo przez pierwsze parę dni boli przy wstawaniu, kładzeniu się itd. ale da się to wytrzymać, po dwóch tygodniach już praktycznie nic nie boli a po trzech nie pamiętasz, że miałaś cesarkę. Po porodzie naturalnym też ból jest, tylko nieco inny. Częściej jakieś przykre wspomnienia mają kobiety, które rodziły siłami natury, ja po cesarce mam naprawdę dobre. Jakbym miała drugi raz rodzić i mogła wybrać to cesarka.
od wieków kobiety rodziły dzieci i na pewno sie bały, ale z drugiej strony, jesli bedziemy tak sie wszystkiego ciągle bać...? jak to bedzie jak to bedzie....? to najlepiej nie wychodzic z domu, bo może nas cos przykrego spotkać. Każdy poród jest inny, ja miałam dwa i juz nie chcę tego powtarzać, ale niektóre moje koleżanki, mają nawet przyjemne wspomnienia, tak naprawdę strach niczego nie zmieni, tylko może przeszkadzać co najwyżej z cieszenia sie tym niezwykłym czasem. jedyny sposób, zeby" dać radę" to mysleś o nagrodzie, która nas czeka, czyli, że z bólu urodzi się maleńki skarb, najpiękniejszy i najdroższy na świecie. powodzenia:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja z tego co pamiętam, a rodziłam w grudniu 2011 to znieczulenie jest darmowe na klinicznej
,, każda kobieta musi w końcu urodzić" nic nie musi co najwyżej może jak będzie miała taka potrzebę zajść w ciąże i wtedy urodzić.
Każda kobieta ma prawo wyboru...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry