Widok

Bardzo boję się porodu

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ten lęk jest tak silny, że praktycznie o niczym innym nie mogę myśleć. nie ma dnia żebym nie płakała ze strachu, mąż nie jest w stanie pomóc. mówi, że chyba zostaje mi tylko swissmed, ale dla mnie to kolosalna kwota, której nie mam. rozmawiałam z lekarzem na ten temat, ale tez nie jest w stanie mi pomóc bo nie pracuje w żadnym państwowym szpitalu tylko własnie w swissie. do Wejherowa miałabym najbliżej, ale strasznie się boję, że mnie tam źle potraktują. jestem mega wrażliwa na wszelakie badania ginekologiczne, nawet u mojego lekarza na fotelu wyję z bólu jak mnie bada aż cała poczekalnia słyszy. nie wiem co mam robić, za 1,5 miesiąca termin a ja mam takie schizy że wszystkiego się odechciewa. czy w takiej sytuacji zostaje mi tylko prywatny szpital? czy ciężarne z tokofobią nie mają prawa już do ludzkiego porodu? naprawdę to dla mnie ogromny problem, to jest tak przerażający lęk, że mam ochotę sobie coś zrobić byle tylko tego porodu naturalnego nie przechodzić. a cesarki dla ciężarnej z nerwicą lękową nie zrobią.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 20
Urodziłam dwoje dzieci przed pierwszym porodem się bałam,a już przed drugim przeżywałam koszmar bo wiedziałam co mnie czeka!Ale pocieszam każda kobieta rodzi i znosi ból inaczej.Powodzenia
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4
Z tego co mi wiadomo to chyba na klinicznej za 500 zł robią znieczulenie, wiem,że to marne pocieszenie, ale dobre cokolwiek. Szczerze Ci współczuję,ale powinnaś wyjść z założenia,że każda kobieta musi w końcu urodzić , taka jest kolej rzeczy. Być może teraz w tym końcowym etapie ciąży powinnaś być pod opieką psychologa,który pomoże Ci przygotować się psychicznie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 10
też myślałąm, że nie urodzę, poród miałam straszny, chciałam mieć cesarkę byle tylko mieć to za sobą... ani usiąść ani leżeć.... ale jakoś wytrzymałam i teraz to samo szczęście patrzeć na wesołą 3-latkę :)
co do badań, to miałam tak samo nawet tampony mini mnie drażniły... pewien lekarz starszy mnie kiedyś zagadywał i odwracał uwagę i mówił że trzeba się rozluźnić.... od tego czasu rozluźniam się i nie jest tak źle... życzę powodzenia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Łatwo powiedzieć jak juz ma się to za sobą... Może faktycznie psycholog? Pomoże Ci oswoić się z myślą o porodzie. Jeśli jest to silna fobia to jest to też wskazanie do CC.
Czemu boisz się, że w Wejherowie źle Cię potraktują?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
boję się Wejherowa, ponieważ leżałam tam tydzień na patologii i bardzo źle to wspominam. niestety ten szpital jest nastawiony na porody naturalne, bardzo rzadko robią cesarki. lekarze są dziwni, zachowują się tak jakby byli nie wiadomo kim, strach się odezwać. dlatego nie chce tam rodzic chociaz mam 3 min drogi to wole ten szpital omijac z daleka
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
O ja pierwszy raz słyszę o takim strachu, ja się porodu prawie nie bałam po prostu wiedziałam, że nie pierwsza i nie ostatnia i da się to przeżyć. Jenak jeśli zwykłe badanie ginekologiczne sprawia Ci ogromny ból i lęk to poród może być traumą, ja bym faktycznie nie zmuszała się do porodu naturalnego i kombinowała kasę na swissmed (ogólnie jestem zwolennikiem porodu naturalnego), albo weź z sobą prywatną położną zawsze taniej a komfort psychiczny będziesz miała lepszy. Powodzenia i tak naprawdę to nie ma się czego bać.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6
Do kkk:

Postaraj się myśleć przede wszystkim o dziecku. Jesteś matką. Poród jest naturalnym procesem. Twoje ciało będzie gotowe do akcji gdy dziecko da znak. Dowiedz się jak najwięcej o tym jakimi przeżyciem dla dziecka jest poród. Jestem pewna, że będziesz chciała zrobić wszystko by wspierać swoje maleństwo.
Myśl o dziecku!!!
Powodzenia
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 8
Rodziłam tam w zeszłym roku i nic takiego nie zauważyłam. Fakt patologia ciąży lekko patologiczna, ale porodówka ok. Na sali poporodowej leżała ze mną dziewczyna, która miała CC ze względów na psychikę. Zaplanowana, umówiona i nie płaciła. Lekarz, który robił CC był jej lekarzem prowadzącym.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
znieczulenie jest darmowe....chyba ze cos sie zmienilo od roku ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Myślę że rzeczywiście powinnas spróbować z psychologiem, dla swojego dobra. A poza tym z opowiadań nie sądzę żeby cesarka była lepszą, to w końcu operacja i potem też boli, i dłużej dochodzisz do siebie niż po Sn. Powodzenia
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
Jest bardzo fajna fundacja, która działa przy szpitalu w Redlowie, Zielona myśl, oni zajmują się właśnie opieką okołoporodową. To są wykwalifikowane terapeutki, bardzo ciepłe i pomocne. A wszystko jest za darmo w ramach NFZ. więc spróbuj tam.

Można się do nich zgłosić również przed urodzeniem dziecka.

http://dziecko.trojmiasto.pl/Pomoga-z-baby-bluesem-n47966.html

powodzenia
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
rodziłam w wejherowie i w swissmedzie.W wejherowie znieczulenia ci nie dadzą, jedyny plus że mąż może po być z tobą. Lepiej żeby mógł być blisko. Ale według mnie wykop spod ziemi kasę i jedź do swissu. Jeżeli masz taką fobię to tylko w prywatnym dadzą ci to poczucie komfortu psychicznego. Będziesz miała przy sobie cały czas nieodstępującą położną i lekarza obok i anastazjologa. Nawet jak nie zrobią ci cesarki tylko sn to w znieczuleniu to żaden ból zapewniam. Po moze uda sie mieć jedynkę i wtedy nawet będzie mąż mógł z tobą przenocować, nikt nie wygoni. Ja też miałam strasznego stracha i po swissie mogę powiedzieć,ze poród jest cudownym doznaniem. No i obecnie idź do jakiegoś psychologa koniecznie. On ci też może pomóc.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja porodu sie nie bałam ale drugi raz juz tego nie chce przezywać :/
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
ja sie balam okrutnie, bywaly dni ze plakalam ze strachu rozmawialam z psychologiem,ic nie dalo, wykrakalam sobie, pawie nie umarlam, znieczulenie zo nie pomoglo, nie dzialalo, znieczulenie od pasavw dol tez nie podzialalo, przecieli mnie i zaczelam krzyczec z bolu, uspili, mialam cesarke, nigdy wiecej.... slyszalam ze lekaze na klinicznej biora ok 2000 zl, tylko musisz unich ciaze prowadzic. pwodzenia i wspolczuje....ale dziecko to cud :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8
zgadzam się z Gosią, jeśli boisz się porodu sn to cc nic tu nie zmieni, ból po jest potworny i nie raz trwa dłużej niż ból po sn
mój mały ma 10 mc a ja wciąż odczuwam bóle w miejscu cięcia..
też sugerowałbym psychologa
wydaje mi się że nie ma co sie bać, ja oglądałam w necie filmiki z porodów, bo chciałam być na wszystko przygotowana i wiedzieć co mnie czeka, to mnie trochę uspokajało,
ale nie ma co panikować na zapas, z może pójdzie jak po maśle :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Też się bałam,pierwszy poród nagły w 27 tygodniu i niestety dziecka nie uratowano(Kliniczna). Drugiego bałam się potwornie...Rodziłam 15minut(Wejherowo),bez nacinania,dziecko całe i zdrowe. W sobotę urodziłam o 14ej a we wtorek już spacerowałam z wózkiem(czerwiec i piękna pogoda). O dziwo jestem drobnej szczupłej sylwetki. Moim zdaniem czy w Swissmedzie czy innym szpitalu poród to poród,może warunki wizualne szpitala bardziej komfortowe.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
kkk - Strach przed porodem to naturalny proces. Każda kobieta będąca w ciąży choć przez sekundę zastanowi się jak to będzie. U innych kobiet w tym stanie trwa ten strach dłużej. Myślałaś może o szkole rodzenia? Pójść dla samego faktu, iż po zajęciach takich powinnaś poczuć się nieco pewniej, a to uniemożliwi może zwiększenie strachu. Głowa do góry.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
A może umów sie na wizyte prywatną do jakiegoś lekarza ze szpitala w którym chcesz rodzić, najlepiej ordynatora i powiedz o swojej fobii, jeżeli jest to wskazanie do cc to może ci wystawi świstek, albo przynajmniej poradzi co w tej sytuacji. Cc to rzeczywiście 15 minut i po strachu z tym, że potem dłużej sie dochodzi do siebie, ale jesli u ciebie jest problem z wrazliwością narządów rodnych to jest to njakies rozwiązanie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jeżeli bardzo boisz się porodu to szukaj miejsca tam gdzie zrobią ci cc, nieprawdą jest ,że po cc dochodzisz dłużej do siebie, ja śmigałam po 3 dniach a moja koleżanka po naturalnym dochodziła dwa tygodnie do siebie , tu nie ma reguły.Szkoda ,że nie żyjemy w kraju gdzie można sobie wybrać formę porodu, każda z nas jest inna i powinna miec prawo do wolnego wyboru.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 9

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry