Widok

Becikowe dla martwo urodzonego dziecka???

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy przysługuje, jeżeli posiadam akt urodzenia z adnotacją ,że urodziło sie martwe?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
:(

jesli sie nic nie zmienilo ostatnio to niestety nie...
kiedys o tym czytalam, ze becikowe pasuje za urodzenie zywego dziecka, chyba nawet taki zapis jest w ustawie...

:(:(:(
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
przysluguje za urodzenie
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ostatnio wypełniałam wniosek - i jest napisane, że przysługuje za urodzenie żywego dziecka...
image image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
na 100% płacą za urodzone !
moja kolezanka urodziła w 5 m-c i dziecko zmarło
ale była adnotacja ze urodziło sie zywe i zmarło a na innym dokumencie było ze urodziło sie martwe!
nie wypłacili jej becikowego
Znalazłam taką informację :

Do wniosku o becikowe dołączamy następujące dokumenty:
skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka;

Za inny dokument można rozumieć akt zgonu. Nigdzie w ustawie nie jest napisane, że becikowe wypłacane jest z tytułu urodzenia żywego dziecka. Wszędzie jest mowa tylko o urodzeniu dziecka. Trzeba by było najlepiej dowiedzieć się dzwoniąc do Mopsu.
image
image

image
Nowelizacje ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz.U.03.228.2255 ze zm.) spowodowały, że z tytułu urodzenia dziecka:

1. przysługuje jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się żywego dziecka w wysokości 1.000 zł na jedno dziecko (tzw. becikowe). Jednorazowa zapomoga przysługuje niezależnie od uprawnień do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz od dochodu rodziny (art. 15b. 1. ustawy z dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych Dz. U. z dnia 25 stycznia 2006 r.).
image
To faktycznie chyba jest tak że dziecko musi urodzić się żywe. Sorki Marynia :)
image
image

image
nie no nie kazdy musi to wiedziec, ja kiedys po prostu dowiadywalam sie poproszona przez kogos kto tez byl w takiej sytuacji :(
image
a ja moze odpowiem tak ze myslenie o becikowym byloby ostatnia rzecza o jakiej bym myslala gdybym urodzila martwe dziecko.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 15
Karola o tym samym pomyślałam...
Dobra zostawię to bez komentarza,nie wypada...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8
Moim zdaniem niesprawiedliwe jest to, że za urodzenie martwego dziecka becikowe nie należy się. Moja żona będąca w 9 miesiącu ciąży urodziła martwe dziecko. Zasiłek pogrzebowy starczył na pogrzeb i prawie na pomnik. Jednak znacznie więcej straciliśmy pieniędzy na znicze, psychologa i leki. Mamy 5 letnią córkę i na pewno teraz bardziej nam by te becikowe się przydało niż po urodzeniu córki. Ale pojęcie o tym mogą mieć tylko Ci, których dotknęła taka tragedia. Nikomu tego nie życzę. I nie dziwcie się, że ludzie po takiej tragedii pytają o becikowe. Mają czas pisać na forum, bo niestety nie mają malutkich dzieci i mają na to czas. A gdy brakuje kasy na leki i psychologa, to gdzieś trzeba jej szukać!
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 4
masz racje dziś spotkalo to mojego syna i synowa nikt nie wie jak to jest ja rodzi się martwe dziecko to okropne a ile będzie trzeba leczyc bol można zwariować jak przytulasz martwego niemowlaka a kazda matka chce bo to jej dziecko o które 9 miesięcy dbala noszac go i niech nikt niechce tego sprawdzić zobaczyć przezyc ja jestem matka i dziś przezywam jak rodzi się mój martwy wnuk okropne powinno się nalezec jak nie przezyli to mowi ze nie nalezy się trzeba przezyc
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aleksandra obyś nigdy tego nie musiała doświadczyć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
zgadzam się z twoim opisem ja mam syna 11 lat w marcu tego roku mój synek urodził się martwy nikt nie wie co się w tedy czuje

uwazam ze ktos kto tego nie zaznal oczywiscie nie zycze tego nikomu nie wie o czym mowi ja wlasnie stracilam dwojke wiec wiem ze jest bardzo ciezko i mimo to ze maz pracuje kazdy grosz sie przydaje chocby nawet na leki czy psychologa tak jak to wyzej pan pisal.stracic dzidziusia to jest jakis koszmar ale stracic dwojke naraz to jest dramat.

nie wiem jak poradziłabym sobie z taka sytuacja,straszny ból rozpacz,niemoc...i jeszcze głupie rady innych lepiej wiedzacych
życzę synowej i synowi powrotu do normalności i w przyszłości narodzin zdrowego dzidziusia.
Urodziłam martwe dziecko i położna poinformowała mnie że się należy jak odbieralam receptę na wstrzymanie laktacji. Jednak złoże wniosek dopiero jak będę zamawiala pomnik
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ej no taka myśl to nic złego, rodziców czekają przecież wydatki, co prawda nie tak radosne, jak kupowanie ciuszków czy zabawek, ale trzeba o tym pomyśleć...
przecież nikt nie rodzi dzieci dla kasy tzn dla becikowego :/
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2
na becikowe ma się dlugi okres zeby zlozyc wniosek - a może ta mama juz sie jaos uparała, moze jedzie na antydepresantach, przecież musi żyć dalej z ta sytuacją ... laski nie czepiajcie się !!!!!!!!
to jej sprawa, a czemu ma nie skorzystać z tego "przywileju"

kurde ... no bez pierdół ... znów odbiegacie od pytania ...

popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie zakładajmy, że autorka miała złe intencje. Urodzenie martwego dziecka to ogromna tragedia, na pewno zdajecie sobie z tego sprawę.
image image
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dokładnie tak jak pisze Dejwi

Olka, bo Ci p***nę :P nie czepiaj się.
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Myślę, że nie nam oceniać. I tak dziewczyna ma odwagę pytać, przecież to jej osobista tragedia a kogo ma się spytać? Tu jest anonimowa.
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie jestem na antydepresantach... Minęło juz tyle czasu( dla każdej z nas on jest inny), że muszę dbać o mnie, szukać i pytać, bo nikt nam niestety w dzisiejszych czasach niczego nie powie . Nauczyło mnie tego życie, po tym jak stoczyłam walkę ze szpitalem, z lekarzami i z urzędami. Dziękuję za odp. dziewczyny.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Trzymaj sie!
image
Becikowe sie nie nalezy ale nalezy sie pelny zasilek pogrzebowy.
Wspolczuje, tez niestety przez to przechodzilam:(
Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz angel83-83@o2.pl bo tu to Cie zaraz zjedza:P
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ale ja się nie czepiam...moja opinia i tyle..ok,kazdy jest inny.
a poza tym zostawiłam bez komentarze,nie ?!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Angel nie przesadzaj...
Nie, nie zostawiłaś bez komentarza.

Jedyna pozytywna strona Waszych wypowiedzi jest taka, że nie grozi mi w tym roku główna nagroda za najwredniejszy post na forum. Wstydźcie się, dziewczyny.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
strasznie współczuje urodzenia martwego malucha i wiem ze to ogromna tragedia.

ale opinie mam taką a nie inną i nie widze powodu aby ją zmienic .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9
jak się należy to trzeba brać!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
ale jaka opinia, Aleksandra ?
Dziewczyna rodzi martwe dziecko, pyta o becikowe, a Wy oburzone jesteście ?
No wybaczcie, ale może dziewczyna weźmie te ogromne pieniądze jakie daje nasz rząd i postawi dziecku pomnik...
Nie rozumiem czepienia się nawet w tym wątku.
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
dobrze , ze pyta - wiel matek żyje w nieświadomości - wg mnie nalezy sie zasiłek pogrzebowy , ew. wypłata z ubezpieczenia grupowego oraz urlop macierzyński . Baaardzo mi przykro ...w zeszłym roku miałam w rodzinie taką sytuację ...to tak boli ..trzymaj się dzielnie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Olaolenka ale z czym niby przesadzilam?:P
Bo chyba jakos nie rozumiem...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
że ja zjemy....
olaolenka24 - bo nawet neutralna opinia dla nas, może być bardzo bolesna dla pytającej. I nie mówię teraz o nikim konkretnie.

Jeśli dziewczyna ma trudną sytuację - np. jest sama z tą tragedią + nachodzi na to sytuacja rodzinna (np. ciężka sytuacja materialna) to dobrze, że się interesuje.
Nic nie wiemy o tej osobie. Może dziewczyna potrzebuje na leki i nie ma skąd wziąć?
image image
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ola co Ty sie taka drazliwa zrobilas?

Nawet slowem o Tobie nie wspomnialam i nie mialam nikogo konkretnego na mysli. Chcialam tylko pytajacej oszczedzic czytania bezsensownych wpisow...

Normalnie strach sie tu odezwac bo od razu jakas afera.
jejku dziewczyny nie przesadzajcie ze ktos na nia wsiadł.

współczuje jej ogromnie, sama jestem matką i wiem ze strata dziecka to ból nie do opisania.
nawet nie wyobrażacie sobie co to za ból ..... tak a konto

Bardzo współczuje ....

według mnie powinien się należeć i ja bym to sprawdziła chociażby by godnie pochować maluszka ...
zasiłek pogrzebowy jest niski sama chowałam mame mając niespełna 18 lat i gdyby nie to ze Michał pracował i pomoc wojska w którym mama pracowała wystarczyło by mi na kremacje zwykłą urne i miejsce w scianie ...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie jesteś pewna czy należy ci się becikowe?
Złóż wniosek.

Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka
Art. 15b. 1. Z tytułu urodzenia się żywego dziecka przyznaje się jednorazową zapomogę w wysokości 1000 zł na jedno dziecko

Podstawą do złożenia wniosku jest posiadanie aktu urodzenia się dziecka.

http://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/swiadczenia-rodzinne/rodzaje-i-wysokosc-swiadczen-rodzinnych-kryteria-uzyskania/jednorazowa-zapomoga-z-tytulu-urodzenia-sie-dziecka/

Przypominam, że od 2013r można zastępować zaświadczenia własymii oświadczeniami

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

CET na Kowalach - proszę o opinie (109 odpowiedzi)

Czy któreś dziecko chodzi do tego przedszkola albo do szkoły? jakie są Wasze opinie o tej placówce?

psi fryzjer - moze macie kogos sprawdzonego? (12 odpowiedzi)

j/w najchetniej w okolicach Żabianka, Zaspa, Przymorze, Brzeźno

Ferie - Zakopane (5 odpowiedzi)

Witam, wybieramy się z dzieckiem 9 lat w góry i tym razem chcielibyśmy nocować w domku góralskim...

do góry