Widok
Znalazłam taką informację :
Do wniosku o becikowe dołączamy następujące dokumenty:
skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka;
Za inny dokument można rozumieć akt zgonu. Nigdzie w ustawie nie jest napisane, że becikowe wypłacane jest z tytułu urodzenia żywego dziecka. Wszędzie jest mowa tylko o urodzeniu dziecka. Trzeba by było najlepiej dowiedzieć się dzwoniąc do Mopsu.
Do wniosku o becikowe dołączamy następujące dokumenty:
skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka;
Za inny dokument można rozumieć akt zgonu. Nigdzie w ustawie nie jest napisane, że becikowe wypłacane jest z tytułu urodzenia żywego dziecka. Wszędzie jest mowa tylko o urodzeniu dziecka. Trzeba by było najlepiej dowiedzieć się dzwoniąc do Mopsu.
Nowelizacje ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz.U.03.228.2255 ze zm.) spowodowały, że z tytułu urodzenia dziecka:
1. przysługuje jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się żywego dziecka w wysokości 1.000 zł na jedno dziecko (tzw. becikowe). Jednorazowa zapomoga przysługuje niezależnie od uprawnień do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz od dochodu rodziny (art. 15b. 1. ustawy z dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych Dz. U. z dnia 25 stycznia 2006 r.).
1. przysługuje jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się żywego dziecka w wysokości 1.000 zł na jedno dziecko (tzw. becikowe). Jednorazowa zapomoga przysługuje niezależnie od uprawnień do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz od dochodu rodziny (art. 15b. 1. ustawy z dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych Dz. U. z dnia 25 stycznia 2006 r.).
Moim zdaniem niesprawiedliwe jest to, że za urodzenie martwego dziecka becikowe nie należy się. Moja żona będąca w 9 miesiącu ciąży urodziła martwe dziecko. Zasiłek pogrzebowy starczył na pogrzeb i prawie na pomnik. Jednak znacznie więcej straciliśmy pieniędzy na znicze, psychologa i leki. Mamy 5 letnią córkę i na pewno teraz bardziej nam by te becikowe się przydało niż po urodzeniu córki. Ale pojęcie o tym mogą mieć tylko Ci, których dotknęła taka tragedia. Nikomu tego nie życzę. I nie dziwcie się, że ludzie po takiej tragedii pytają o becikowe. Mają czas pisać na forum, bo niestety nie mają malutkich dzieci i mają na to czas. A gdy brakuje kasy na leki i psychologa, to gdzieś trzeba jej szukać!
masz racje dziś spotkalo to mojego syna i synowa nikt nie wie jak to jest ja rodzi się martwe dziecko to okropne a ile będzie trzeba leczyc bol można zwariować jak przytulasz martwego niemowlaka a kazda matka chce bo to jej dziecko o które 9 miesięcy dbala noszac go i niech nikt niechce tego sprawdzić zobaczyć przezyc ja jestem matka i dziś przezywam jak rodzi się mój martwy wnuk okropne powinno się nalezec jak nie przezyli to mowi ze nie nalezy się trzeba przezyc
uwazam ze ktos kto tego nie zaznal oczywiscie nie zycze tego nikomu nie wie o czym mowi ja wlasnie stracilam dwojke wiec wiem ze jest bardzo ciezko i mimo to ze maz pracuje kazdy grosz sie przydaje chocby nawet na leki czy psychologa tak jak to wyzej pan pisal.stracic dzidziusia to jest jakis koszmar ale stracic dwojke naraz to jest dramat.
ej no taka myśl to nic złego, rodziców czekają przecież wydatki, co prawda nie tak radosne, jak kupowanie ciuszków czy zabawek, ale trzeba o tym pomyśleć...
przecież nikt nie rodzi dzieci dla kasy tzn dla becikowego :/
przecież nikt nie rodzi dzieci dla kasy tzn dla becikowego :/
na becikowe ma się dlugi okres zeby zlozyc wniosek - a może ta mama juz sie jaos uparała, moze jedzie na antydepresantach, przecież musi żyć dalej z ta sytuacją ... laski nie czepiajcie się !!!!!!!!
to jej sprawa, a czemu ma nie skorzystać z tego "przywileju"
kurde ... no bez pierdół ... znów odbiegacie od pytania ...
to jej sprawa, a czemu ma nie skorzystać z tego "przywileju"
kurde ... no bez pierdół ... znów odbiegacie od pytania ...
Nie jestem na antydepresantach... Minęło juz tyle czasu( dla każdej z nas on jest inny), że muszę dbać o mnie, szukać i pytać, bo nikt nam niestety w dzisiejszych czasach niczego nie powie . Nauczyło mnie tego życie, po tym jak stoczyłam walkę ze szpitalem, z lekarzami i z urzędami. Dziękuję za odp. dziewczyny.
ale jaka opinia, Aleksandra ?
Dziewczyna rodzi martwe dziecko, pyta o becikowe, a Wy oburzone jesteście ?
No wybaczcie, ale może dziewczyna weźmie te ogromne pieniądze jakie daje nasz rząd i postawi dziecku pomnik...
Nie rozumiem czepienia się nawet w tym wątku.
Dziewczyna rodzi martwe dziecko, pyta o becikowe, a Wy oburzone jesteście ?
No wybaczcie, ale może dziewczyna weźmie te ogromne pieniądze jakie daje nasz rząd i postawi dziecku pomnik...
Nie rozumiem czepienia się nawet w tym wątku.
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
olaolenka24 - bo nawet neutralna opinia dla nas, może być bardzo bolesna dla pytającej. I nie mówię teraz o nikim konkretnie.
Jeśli dziewczyna ma trudną sytuację - np. jest sama z tą tragedią + nachodzi na to sytuacja rodzinna (np. ciężka sytuacja materialna) to dobrze, że się interesuje.
Nic nie wiemy o tej osobie. Może dziewczyna potrzebuje na leki i nie ma skąd wziąć?
Jeśli dziewczyna ma trudną sytuację - np. jest sama z tą tragedią + nachodzi na to sytuacja rodzinna (np. ciężka sytuacja materialna) to dobrze, że się interesuje.
Nic nie wiemy o tej osobie. Może dziewczyna potrzebuje na leki i nie ma skąd wziąć?
nawet nie wyobrażacie sobie co to za ból ..... tak a konto
Bardzo współczuje ....
według mnie powinien się należeć i ja bym to sprawdziła chociażby by godnie pochować maluszka ...
zasiłek pogrzebowy jest niski sama chowałam mame mając niespełna 18 lat i gdyby nie to ze Michał pracował i pomoc wojska w którym mama pracowała wystarczyło by mi na kremacje zwykłą urne i miejsce w scianie ...
Bardzo współczuje ....
według mnie powinien się należeć i ja bym to sprawdziła chociażby by godnie pochować maluszka ...
zasiłek pogrzebowy jest niski sama chowałam mame mając niespełna 18 lat i gdyby nie to ze Michał pracował i pomoc wojska w którym mama pracowała wystarczyło by mi na kremacje zwykłą urne i miejsce w scianie ...
Nie jesteś pewna czy należy ci się becikowe?
Złóż wniosek.
Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka
Art. 15b. 1. Z tytułu urodzenia się żywego dziecka przyznaje się jednorazową zapomogę w wysokości 1000 zł na jedno dziecko
Podstawą do złożenia wniosku jest posiadanie aktu urodzenia się dziecka.
http://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/swiadczenia-rodzinne/rodzaje-i-wysokosc-swiadczen-rodzinnych-kryteria-uzyskania/jednorazowa-zapomoga-z-tytulu-urodzenia-sie-dziecka/
Przypominam, że od 2013r można zastępować zaświadczenia własymii oświadczeniami
Złóż wniosek.
Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka
Art. 15b. 1. Z tytułu urodzenia się żywego dziecka przyznaje się jednorazową zapomogę w wysokości 1000 zł na jedno dziecko
Podstawą do złożenia wniosku jest posiadanie aktu urodzenia się dziecka.
http://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/swiadczenia-rodzinne/rodzaje-i-wysokosc-swiadczen-rodzinnych-kryteria-uzyskania/jednorazowa-zapomoga-z-tytulu-urodzenia-sie-dziecka/
Przypominam, że od 2013r można zastępować zaświadczenia własymii oświadczeniami