Widok

Becikowe dla martwo urodzonego dziecka???

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy przysługuje, jeżeli posiadam akt urodzenia z adnotacją ,że urodziło sie martwe?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
:(

jesli sie nic nie zmienilo ostatnio to niestety nie...
kiedys o tym czytalam, ze becikowe pasuje za urodzenie zywego dziecka, chyba nawet taki zapis jest w ustawie...

:(:(:(
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
przysluguje za urodzenie
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ostatnio wypełniałam wniosek - i jest napisane, że przysługuje za urodzenie żywego dziecka...
image image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
na 100% płacą za urodzone !
moja kolezanka urodziła w 5 m-c i dziecko zmarło
ale była adnotacja ze urodziło sie zywe i zmarło a na innym dokumencie było ze urodziło sie martwe!
nie wypłacili jej becikowego
Znalazłam taką informację :

Do wniosku o becikowe dołączamy następujące dokumenty:
skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka;

Za inny dokument można rozumieć akt zgonu. Nigdzie w ustawie nie jest napisane, że becikowe wypłacane jest z tytułu urodzenia żywego dziecka. Wszędzie jest mowa tylko o urodzeniu dziecka. Trzeba by było najlepiej dowiedzieć się dzwoniąc do Mopsu.
image
image

image
Nowelizacje ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz.U.03.228.2255 ze zm.) spowodowały, że z tytułu urodzenia dziecka:

1. przysługuje jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się żywego dziecka w wysokości 1.000 zł na jedno dziecko (tzw. becikowe). Jednorazowa zapomoga przysługuje niezależnie od uprawnień do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz od dochodu rodziny (art. 15b. 1. ustawy z dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych Dz. U. z dnia 25 stycznia 2006 r.).
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
To faktycznie chyba jest tak że dziecko musi urodzić się żywe. Sorki Marynia :)
image
image

image
nie no nie kazdy musi to wiedziec, ja kiedys po prostu dowiadywalam sie poproszona przez kogos kto tez byl w takiej sytuacji :(
image
a ja moze odpowiem tak ze myslenie o becikowym byloby ostatnia rzecza o jakiej bym myslala gdybym urodzila martwe dziecko.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 15
Karola o tym samym pomyślałam...
Dobra zostawię to bez komentarza,nie wypada...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8
ej no taka myśl to nic złego, rodziców czekają przecież wydatki, co prawda nie tak radosne, jak kupowanie ciuszków czy zabawek, ale trzeba o tym pomyśleć...
przecież nikt nie rodzi dzieci dla kasy tzn dla becikowego :/
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2
na becikowe ma się dlugi okres zeby zlozyc wniosek - a może ta mama juz sie jaos uparała, moze jedzie na antydepresantach, przecież musi żyć dalej z ta sytuacją ... laski nie czepiajcie się !!!!!!!!
to jej sprawa, a czemu ma nie skorzystać z tego "przywileju"

kurde ... no bez pierdół ... znów odbiegacie od pytania ...

popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie zakładajmy, że autorka miała złe intencje. Urodzenie martwego dziecka to ogromna tragedia, na pewno zdajecie sobie z tego sprawę.
image image
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dokładnie tak jak pisze Dejwi

Olka, bo Ci p***nę :P nie czepiaj się.
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Myślę, że nie nam oceniać. I tak dziewczyna ma odwagę pytać, przecież to jej osobista tragedia a kogo ma się spytać? Tu jest anonimowa.
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie jestem na antydepresantach... Minęło juz tyle czasu( dla każdej z nas on jest inny), że muszę dbać o mnie, szukać i pytać, bo nikt nam niestety w dzisiejszych czasach niczego nie powie . Nauczyło mnie tego życie, po tym jak stoczyłam walkę ze szpitalem, z lekarzami i z urzędami. Dziękuję za odp. dziewczyny.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Trzymaj sie!
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Becikowe sie nie nalezy ale nalezy sie pelny zasilek pogrzebowy.
Wspolczuje, tez niestety przez to przechodzilam:(
Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz angel83-83@o2.pl bo tu to Cie zaraz zjedza:P
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ale ja się nie czepiam...moja opinia i tyle..ok,kazdy jest inny.
a poza tym zostawiłam bez komentarze,nie ?!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

WAŻNE -- POSZUKUJĘ AUTA NA PRZEWÓZ RZECZY DO POLSKI --- !!! (14 odpowiedzi)

Witam mam nietypowe pytanie poszukujemy auta, osoby która pracuje w jakiejś firmie przewozowej...

Przeprowadzka- jaka firma? (48 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

do góry