Widok

Bezpieczna podróż dzieci

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Każdy z nas wie jak wielka spoczywa na nas odpowiedzialność w momencie gdy zabieramy swe dziecko w podróż autem. Od pierwszych chwil towarzyszył nam fotelik, który zapewniał bezpieczną podróż dziecku. Wraz ze wzrostem dziecka fotelik wymienialiśmy na kolejny pasujący do jego rozmiaru. Dziś gdy moje dziecko jest jeszcze zbyt małe by jeździć w pasach bezpieczeństwa poszukuję fotelika odpowiedniego dla wzrostu 1,50 m. Możecie coś polecić gdyż szukam już od kilku dni i nie znalazłąm nic sensownego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9

Lepsze pasy, niż podkładki. Ogólnie używam pasów smart kid belt okazjonalnie, ale nie uważam, zeby było to złe rozwiązanie, wręcz przeciwnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

zgadza sie, podkladki to koszmar powinno sie to wycofac ze sprzedazy ! pasy sa bezpieczne certyfikowane i atestowane

Ja to pod wrażeniem jestem tego urządzenia, niepozorny pas a tak zabezpiecza podczas podróży. Testy zderzeniowe zrobiły na mnie wrazenie, ich wynik pozwolił mi ostatecznie zdecydować się na zakup pasa dla syna

Wygoda czy niska cena to tylko dodatkowe plusy, ale najważniejsze że wyniki testów jakie przeszedł ten pas potwierdzaja że jest w pełni bezpieczny - ja tylko dlatego sie nim zainteresowałam

Piszecie o tym pasie takie ochy i achy,a tak naprawdę to t gorsze od antymndatu! Zle się układa, nie chroni przed niczym,a w razie wypadku(hamowania) górny pas podciąga brzuszny i ten miażdży narządy. Lepsza już będzie podkładka z pasem do prowadzenia pasa samochodowego. Jedno i drugie nie zastąpi jednak dobrego fotelika.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

No to doszliśmy do problematycznego momentu... Do teraz Syn (lat 10, 43kg wagi, wzrost jakoś tuż przed 150cm) jeździł w foteliku Sunshine Kids Monterey - kupionym aby jeździł w nim jak najdłużej, bo będzie dużym dzieckiem.
(fotelik w USA homologowany do 54kg i 160cm wzrostu, u nas do 36kg)
Fotelik ten można montować na isofixie.
Młody już się trochę buntuje z tym fotelikiem ;) Pewnie to już "obciach"...
I co teraz?
Nasze auto ma z tyłu bardzo wysoko wmontowane pasy, bez możliwości regulacji wysokości. Przydałby się poddupnik żeby ten pas nie wychodził mu na wysokości ucha... W naszym modelu jeszcze producent dopuszczał możliwość odczepienia pleców fotelika i używanie poddupnika. Wycofał się z tego kilka lat po naszym zakupie. Możemy poddupnik zamontować na stałe.
Ja sama mam 162cm wzrostu i dla mnie też ten pas z tyłu jest za wysoko...
Co doradzicie?

cytuje : ~ehh 178.235.178.*
(3 tygodnie temu)
Piszecie o tym pasie takie ochy i achy,a tak naprawdę to t gorsze od antymndatu! Zle się układa, nie chroni przed niczym,a w razie wypadku(hamowania) górny pas podciąga brzuszny i ten miażdży narządy. Lepsza już będzie podkładka z pasem do prowadzenia pasa samochodowego. Jedno i drugie nie zastąpi jednak dobrego fotelika. ????????????? ????????????? co ty piszesz? z palca wyssane teksty. Jakby tak był nie byłby dopuszczony do sprzedaży a tu jednak jest , ma świetne wyniki testow przeciążeń i co więcej - zdobywa nagrode po nagrodzie nawet na świecie- w Japonii właśnie smart kid belta nagrodzili jakąs prestiżową nagrodą w branży motoryzacyjnej i naprawde nie za to, że ladnie wygląda albo mało wazy

AgusiaGda właśnie smart Kid belt Ci problem rozwiaże bo obniży pas samochodowy i dostosuje dokładnie do wzrotu dziecka tak, że górny nie będzie przechodził po szyi a dolny bedzie bezpiecznie nisko, tak jak powinien

Prosze sobie to przeczytac to pani zrozumie skąd te ochy i achy. Nawet teraz udowodniono jakie urządzenia są najlepsze do przewozu dzieci i SKB jest w czołówce https://jestempotrzebny.pl/bezpiecznie-w-aucie/

Te najnowsze testy dynamiczne robią wrażenie, kolejny raz okazuje się, że pas Smart Kid Belt jest w pełni bezpieczny. Mamy ten pas, fajnie, że jest takie urządzenie które można ze sobą wszedzie zabrać

to że fotelik chroniący głowę i boki jest bezpieczniejszy od pasa czy poddupnika to chyba jest oczywiste i nie sądze żeby podlegala dyskusji;
zastanawiałam się co dokupić w ramach ew.dodatkowego zabezpieczenia gdy nie mozemy miec fotelika, a jakos trzeba dziecko zabezpieczyć na czas jazdy/podwieźć kolegę synka itd.;
poczytałam trochę i pasach smart i o poddupnikach; możę dla kogoś będzie to istotne przy wyborze:
dzieci (nie mówię tu o nastolatkach, które mają budowę ciała zbliżoną do dorosłego), nie maja w pełni wykształconych kolców biorowych przednich miednicy (możecie porównać swoją miednice i i dziecka - nie wyczujecie u nich na górze mocno wystających "kulek");
to one powodują że pas położony na nogach, w chwili hamowania zostaje na miednicy i blokuje "zjadz" pupy do ; u dziecka nie ma co zahamować tego ruchu więc pas ugniata brzuch (mogąc uszkodzić narządy wewnętrzne), a samo dziecko dołem może jeszcze bardziej zjechać; dlatego tej wszystkie foteliki i część poddupników (nie wszystkie) ma te "wystające rogi, za które zaczepia się pas, żeby robiły to czego dziecięca miednica jeszcze nie potrafi; podsumowując my wybralismy taki poddupnik "z rogami" jako dodatek
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Smart Kid Belt w ramach dodatkowego czy alternatywnego rozwiązania na pewno się sprawdzi, ja używam takiego adaptera na co dzień już dłuższą chwilę i jestem zadowolona, pozdrawiam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

My także zakupiliśmy pas z myślą o takim użytkowaniu awaryjnym ale w końcu został i dziecko jeździ w nim na co dzień, jest jest dobrze dopasowany i wygodny dla córki.

Widze nie tylko u nas pas dodatkowy używany awaryjnie stał się nr 1. Wozimy już teraz tylko ze Smart Kid Belt nasza Tośkę, pozytywna opinia. Z resztą jak ktoś poczytał, poznał wyniki testów dynamicznych, zderzeniowych pasa wie o czym pisze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Też u nas tak to się sprawdza. Coraz więcej jest testów, które potwierdzają skuteczność tego rozwiązania. Oczywiście należy brać wszystko pod uwagę i dobrze by samochód miał kurtyny. No ale to nawet w kilkulatkach bywało standardem, wiec ten problem z roku na rok się naprawdę zmniejsza.

Starsza pociecha ma Smart Kid Belt, uzywamy pasa w sumie rok. Sprawdza się, super zastepuje fotelik. Polecam

Również od jakiegos czasu posiadamy smartkidbelt jako zamiennik do fotelika dla starszego dziecka. bardzo fajnie się u nas sprawdza.

My tez kupilismy Smart Kid Belt, zaufalismy testom i jest. Na razie chwale, mam nadzieje tak już zostania bo bardzo wygodna sprawa z tym pasem

My korzystamy sobie ze SKB dla starszych dzieci - mają jednocześnie wygodnie i bezpiecznie :)

Widzę dużo osób korzysta z tgo SKB, wcale się nie dziwie, bardzo wygodne. A jak się przysiądzie i poczyta to naprawdę testy wychodzą dobrze

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry