Widok
Znalazlam na Czarnej Oliwce taki sos:
Składniki:
- 0,5 litra rosołu,
- cukier i sok z cytryny do smaku,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 1 żółtko,
- małe opakowanie rodzynek.
Jak przyrządzić?
Rosół:
Gotując warzywa (marchewka, pietruszka, seler) ucieram na tarce. Do rosołu dodać rodzynki. Mąkę, żółtko i trochę rosołu wymieszać tak żeby nie było grudek podgrzewając dodać do reszty rosołu następnie dodać masło, cukier, sok z cytryny. Według upodobania ja dodaję sok z całej cytryny.
Jak podawać?
Podawać do ryży i pieczonego kurczaka.
Czas przygotowania:
Trzeba uważać, by sos się nie zwarzył przy dodawaniu soku z cytryny.
To taki???
:)
Składniki:
- 0,5 litra rosołu,
- cukier i sok z cytryny do smaku,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 1 żółtko,
- małe opakowanie rodzynek.
Jak przyrządzić?
Rosół:
Gotując warzywa (marchewka, pietruszka, seler) ucieram na tarce. Do rosołu dodać rodzynki. Mąkę, żółtko i trochę rosołu wymieszać tak żeby nie było grudek podgrzewając dodać do reszty rosołu następnie dodać masło, cukier, sok z cytryny. Według upodobania ja dodaję sok z całej cytryny.
Jak podawać?
Podawać do ryży i pieczonego kurczaka.
Czas przygotowania:
Trzeba uważać, by sos się nie zwarzył przy dodawaniu soku z cytryny.
To taki???
:)
Dzięki dziewczyny :-)
Znalazłam jeszcze taki przepis na necie:
Biały sos po kaszubsku
3 łyżki mąki, 15dag masła, 2-3 szklanki rosołu, sok z cytryny, 1 łyżka cukru, 1/2 szklanki śmietany, 5 żółtek, 10 dag rodzynek
Masło stopić, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją przecedzonym zimnym rosołem z kury (ok. 2 szklanek), dodać sok z cytryny, cukier i śmietanę. Gotować przez kilka minut, ciągle mieszając. Odstawić z ognia, dodać żółtka zmieszane z łyżką zimnej wody, wymieszać, doprawić do smaku (ma być słodko-kwaśny). Dodać sparzone w gorącej wodzie rodzynki.
Znalazłam jeszcze taki przepis na necie:
Biały sos po kaszubsku
3 łyżki mąki, 15dag masła, 2-3 szklanki rosołu, sok z cytryny, 1 łyżka cukru, 1/2 szklanki śmietany, 5 żółtek, 10 dag rodzynek
Masło stopić, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją przecedzonym zimnym rosołem z kury (ok. 2 szklanek), dodać sok z cytryny, cukier i śmietanę. Gotować przez kilka minut, ciągle mieszając. Odstawić z ognia, dodać żółtka zmieszane z łyżką zimnej wody, wymieszać, doprawić do smaku (ma być słodko-kwaśny). Dodać sparzone w gorącej wodzie rodzynki.