Widok

Brak przyrostu wagi

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Moja córa (4,5 m-ca) przez ostatni tydzień nie przybrała ani grama na wadze. Poza tym wygląda na zdrową, nie widzę, aby coś ją łapało.

Zaczęła znacznie mniej spać właśnie od ok. tygodnia, robić znacznie więcej wygibasów. Jednak czy tym można tłumaczyć brak przybrania na wadze choćby o głupie 100 gram?

Zauważyłam też, że gorzej je. W tej chwili dostaje 4 posiłki mleczne (sztuczne mleko) i 1 przecier marchew-ziemniak, w sumie 5 posiłków. Udaje się zjeść 1 pełną butelkę mleka rano i ten przecier na obiad, z pozostałych butelek zjada 2/3 góra. Również nie mam pomysłu, co z tym zrobić, bo jak widać, chyba ma to wpływ na wagę.

Co należy z tym fantem zrobić, bo nie wiem, od czego zacząć?
Mała jest w dolnej części siatki centylowej i naprawdę powinna przybierać na wadze za wszelką cenę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
AgusiaGda to mój najstarszy dopiero przed 4-tymi urodzinami dobił do 15 kg :PP
No i będę próbować z kaszką na noc. Może kukurydzianą "kupi", albo manną...

~Kurczaki

2014-01-28 10:17:10

k. manna dla 4,5 m. dziecka?? tak szybko chcesz dziecko na gluten testowac?
wprowadz ewentualnie stopniowo JEDNOSKLADNIKOWE pokarmy- jabłko, brokuł, marchewka(ostroznie b. czesto wbrew pozorom uczula), choc moim zdaniem spokojnie masz jeszcze czas na rozszerzanie diety do 6m.
mleko ewentualnie zageszczac zwyklym kleikiem ryzowym lub kukurydzianym

nie dramatyzuj z tą wagą, jesli dziecko jest zdrowe ,pogodne, wystarczy ze raz zwazysz dziecko po posilku, nie wyproznione, a nastepnym razem wykupkane i wysiusiane i juz ci się pomiary rozjezdzaja, z jakiegos konkretnego powodu wazysz dziecko tak czesto? czy po to ,zeby sie stresowac?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Też przy tym jest wysoki? Czy raczej drobniutki? :)))

Mieliśmy bilans 4-latka jak Młody miał 4 lata i 2m-ce ;) i łaskawie dobił wtedy do 17,5kg :))) (wzrost 111 - połowa listopada) http://forum.trojmiasto.pl/Szukam-pomyslu-na-kostium-Angry-Birds-t514466,1,160.html tu widać szczypiorka - nawet getry są za luźne ;P (bluza rozmiar 122/128, a jakaś długa nie jest ;) tylko oczywiście luźna) do tej pory spodnie to tylko takie z regulacją w pasie ;) a jak był mniejszy - ogrodniczki :]
Asiu, mala kończy w przyszłym tygodniu 5 m-cy, jest karmiona sztucznie, więc od początku 6 m-ca zaczynam zgodnie z instrukcją podawać jej coś, co zawiera gluten - czyli do zupki zamierzam dosypywać troszkę kaszy manny właśnie.

Masz rację, że pomiary się "rozjeżdżają" jeśli jest np. z kupą i bez kupy, ale ja nie ważę dziecka codziennie, tylko raz na tydzień - dwa, dobrze chyba wiedzieć, czy przybiera, czy może jakaś dziwna jestem, że mnie to interesuje?

Niestety, ale najpierw wszyscy mówią, żeby się nie przejmować, nie przejmować, tralalala, a potem, jak coś jest nie tak, to nagle jest wielkie zdziwienie, och ach, jak mogłaś nie zauważyć, i czyja to wina wtedy? Matki oczywiście.

Więc wolę dwa razy się przejąć niepotrzebnie, niż raz coś przeoczyć.

Lekarka kwalifikująca małą na szczepienie miała minę rzadką, słysząc, że nic nie przybrała. Ulżyło jej, gdy po zważeniu okazało się, że się coś ruszyło o 90g w ciągu ostatnich 4 dni. Więc skoro lekarz się zasępia nawet, to znaczy, że to jednak nie jest normalne, że niemowlę nic nie tyje. Amen.

Dziękuję wszystkim za rady.
AgusiaGda, mój na bilansie 4 latka (4 lata i 20dni:p) miał 15,75kg i 100cm :P jest drobny, ale jak się na niego patrzy indywidualnie to tego nie widać, dopiero jak się go w grupie zobaczy to widać że jest najniższy :P
a to nie jest tak że dzieci przybierają skokowo?
czyli córka nie przybrała nic przez tydzień? ale wcześniej było ok?
a jak centylowo wychodzi?

jak tak patrzę na rozpiskę to moja mniej w sumie je. Zwykle po 150 ml
dawaj jej juz kaszke a nie tylko mleko

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry