Widok

Brązowe plamienia i niski przyrost Bety

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, zanim udam się do ginekologa (wizytę mam 11.02.), chciałabym się podpytać, czy któraś z Was może miala podobną sytuację. Otóż robiłam bętę- pierwszy wynik 35.08, po 46 godzinach - 49.18 - przyrost mały, wiem...Co więcej, od ponad tygodnia mam lekko brązowe brudzenie ( tak to nazwała pani ginekolog, z którą widziałam się w zeszłym tygodniu), nawet nie nazwałabym tego plamieniem (tylko gdy się podcieram po siusianiu). Nie mam żadnych innych dolegliwości, tylko to brudzenie mnie niepokoi i słabo wzrastająca beta. Czy może to mieć znaczenie, że robiłam ją na 5 dni przed spodziewaną miesiączką?Czy wpływ może mieć wykryta ostatnio torbiel na jajniku? Będę wdzięczna za każdą sugestię. aha dodam, że ostatnią miesiączkę miałam 03.01.20, cykle mam 30-31
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przyrost jest za mały, powinien być przynajmniej 66%. Nie ma znaczenia kiedy robiłaś betę, tutaj liczą się przyrosty, a te niestety są za niskie. Najprawdopodobniej to ciąża biochemiczna. Inna odpowiedzią może być najpierw rozwijającą się ciąża blizniacza, jeśli jeden zarodek obumiera to wtedy są możliwe takie zawirowania w przyrostach beta.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

czyli myślisz, że nie ma szans, że to się "dobrze skończy"?jestem jeden dzień po terminie miesiączki, póki co cisza, wciąż jedynie lekkie brązowe brudzenie.rozumiem, że jeśli biochemiczna, to zakończy się sama tak? 8 lat temu straciłam maleństwo w 8 tygodniu, a 4 lata temu urodzilam zdrowego synka..

a tak btw, nie powinnam odczuwać jakiś bólów, jeśli ciąża jest "zagrozona"?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jestem po wielu latach starań i wizytach w 3 klinikach leczenia niepłodności, więc z własnego doświadczenia mogę i napisać, że znam przypadki, gdzie źle przyrastającą beta dała zdrową ciąże i tego Ci życzę. Z ciąża biochemiczna jest tak, że bardzo często nic się nie czuje, często kobiety nawet nie wiedzą, że były w ciazy i ja straciły. Tak naprawdę to nie jesteś w stanie teraz nic zrobić. Powtórz betę i jeśli spadnie to wiadomo, że koniec. Jeśli będzie dalej przyrastać to odpoczywaj i pijduze ilości wody. Niestety wizyta u lekarza na tym etapie nic Ci nie da. Nie zobaczy on zarodka przy tych ilościach i nie da leków na podtrzymanie ciąży, gdyż jeśli źle przyrosty są z winy zarodka to może on byc wadliwy genetycznie i podtrzymywanie takiej ciąży może się zakończyć chorym dzieckiem.
Przepraszam jeśli napisałam coś zbyt "wprost", po prostu na tym etapie możesz za 8 miesięcy rodzic z takimi przyrostami, czego Ci życzę lub beta może spaść na najbliższym badaniu.
Trzymam za Ciebie kciuki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Absolutnie nie napisałaś nic za bardzo wprost,wszystko ok po prostu przy pierwszym poronieniu u mnie było wszystko ok,po prostu na USG w 8 tygodniu przestalo bić serduszko.z synkiem nie miałam żadnych problemów,więc temat przyrostów bety jest mi w sumie obcy. Wizytę mam 11.02,będzie to ponad 5 tyg od poprzedniej miesiączki,więc może cokolwiek zobaczy,obojętnie jaka nie miałaby być diagnoza.najbardziej boje się chyba pozamacicznej.te brązowe brudzenia trochę mnie niepokoją bo nigdy idkad miesiączkuje tak nie miałam.ale poza tym czuje się świetnie.dziekuje Ci za odpowiedź
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Może masz za malo progesteronu od tego często są brązowe plamienia. Jak nie masz luteiny to nie wiem czy na SOR by Cie nie zbadali czy już cos widać i dali lekarstwa.Robilas test ciążowy ? Jak tak to możesz pojechać na SOR powiedzieć że wyszedł pozytywny i masz plamienia i żeby sprawdzili , sprawdzić napewno sprawdza i najwyżej do domu odeślą.

Byłam na SORze, ciąży oczywiście na USG nie widać, plamienia to nic, są praktycznie żadne, tak powiedział lekarz. Ale co bardziej niepokojące...zrobili betę i niestety, w przeciągu 4 dni, wzrost od 49 do 61.. czyli żaden... Powiedział, że pewnie ciąża biochemiczna i raczej mam czekać na krwawienie....widocznie tak ma być...ale z drugiej strony plamienie ustało, krwawienie się nie pojawia, a piersi wciąż wrażliwe i nabrzmiałe..ile czasu można czekać na takie poronienie :(? Nie ma już żadnej nadziei myślicie?

jest sens robić kolejną betę ? jak myślicie :(?

Nie ma sensu robić kolejnej bety. Za mały przyrost,ci świadczy o ciąży biochemicznej. Krwawienie powinno pojawić się do 6tygodni. Wizytę u lekarza masz za tydzień,więc do tego czasu poczekaj. Niech cię zbada,moze być tak,że będzie puste jajo płodowe. Dla pewności i tak będziecie musieli poczekać kolejne 2tyg.
Życzę cierpliwości i nie stresuj się (czasem tak bywa)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Miałam taką samą betę, ciąża biochemiczna, po tygodniu organizm się sam oczyścił

Jestem w trakcie tego oczyszczania...tylko nie wiem czy powinien mnie to boleć jajnik..kłuje i boli po tej samej stronie cały czas. Krwawienie jak na okres,może ciut więcej.od piątku..

Jak krwawienie będzie się kończyło umów sie na usg żeby się upewnić, że organizm sam się dobrze oczyścił i że nie trzeba mu pomóc np. łyżeczkowaniem. Plus jest taki, że zazwyczaj po samoistnym poronieniu można od razu starać się o ciążę . Ja jak ciążę straciłam to po usg lekarka powiedziała mi, że mogę od razu w następnym cyklu się starać. Koleżanki po łyżeczkowaniu, gdzie była ciąża pozamaciczna i biochemiczna, miały przykaz starania się dopiero po roku czasu. Ale każdy przypadek jest inny. Warto się upewnić czy po stracie jest wszystko ok i kiedy można podjąć kolejne próby.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry